Dodaj do ulubionych

Kiedy uderzą ?

07.03.03, 19:29
Na Irak, ma się rozumieć. Bo że uderzą, to chyba jesteśmy zgodni ?
Od Rady Bezpieczeństwa nie da się raczej wyciągnąć podkładki, Anglosasi
zapewne nie będą skłonni do przedłużenia zabawy w inspekcje.
Ale z drugiej strony - wg. propagowanych informacji w Iraku w połowie marca
zaczyna się pora intensywnych opadów, burz piaskowych i podobnych atrakcji,
utrudniająca znakomicie działalność militarną - i trwa do połowy kwietnia.
Wg. ostatnich informacji: "USA i W. Brytania wprowadziły poprawkę do swego
projektu rezolucji, zezwalającej na użycie siły wobec Iraku. W nowej wersji
rezolucja wyznaczałaby Bagdadowi konkretny termin rozbrojenia. Byłby to 16-17
marca." W związku z powyższym - chyba jednak nie uderzyliby wtedy, a raczej
miesiąc później, przy czasie operacji szacowanym na 2-4 tygodnie ?
Może to turecki parlament zablokował atak i gdyby nie jego decyzja samoloty
już by startowały ?
Obserwuj wątek
    • Gość: michal_pilot Re: Kiedy uderzą ? IP: *.rev.o1.com 07.03.03, 19:57
      wedlug mnie uderza bez wzgledu na sezon pogodowy. Zawsze moga znalezc
      odpowiednie "okienko" - tak jak alianci znalezli okienko na inwazje w Normandii
      w 1944 - chociaz Niemcom wydawalo sie ze pogoda jest tak kiepska ze nikt nie
      bedzie mogl wyladowac. To bylby dodatkowy element zaskoczenia.
      Wedlug mnie zaatakuje pod koniec marca. Ksiezyc bedzie tez wtedy blisko nowiu.
      • Gość: Zulu Re: Kiedy uderzą ? IP: *.telia.com 07.03.03, 20:45
        Wedlug agencji jedna Pani drugiej Pani powiedziala to w przyszly czwartek,moze
        byc rozrzut jednego dnia to tylu lub przodu.Odezwij sie.Pzdr.Zulu
        • Gość: Maks Re: Kiedy uderzą ? IP: *.acn.pl 07.03.03, 21:37
          Jeśli Saddam nie zdezerteruje, to w ciągu najbliższego tygodnia.
          • woytas a kto bedzie nastepny? 07.03.03, 22:35
            wlasnie kto po iraku? - korea? chyba nie
            • mako75 Re: a kto bedzie nastepny? 08.03.03, 00:45
              woytas napisał:

> wlasnie kto po iraku? - korea? chyba nie

Raczej nie. Aczkolwiek nie zmienia to faktu że koreańce stali sie wrzodem na
              tyłku dla USA.
              Jeżeli chodzi o Irak to po przyjęciu lub odrzuceniu rezolucji pewnie minie
              jeszcze tydzień potem bombardowania (też pewnie z tydzień) a potem chłopaki
              przekroczą granice i pognaja do Bagdadu na sniadanie z Saddamem.

Pozdrawiam
    • Gość: Szef Re: Kiedy uderzą ? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 08.03.03, 08:14
      Wprawdzie teraz nadchodzi okres złej pogody (burze piaskowe , itp) to jednak
      amerykanie mają sporo broni inteligentnej zdolnej do działania przy takiej
      pogodzie.
      Co do ataku to chyba już niedługo , w innym razie nie wysyłali by bombowców na
      Guam (z innej strony dlaczego nie wysłali ich na Diego Garcia) i wysłanie grupy
      Nimitza. Myślę że uderzą w nadchodzącym tygodniu.
      • Gość: Szeliga Re: Kiedy uderzą ? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.03.03, 13:40
        Albo więc się przesłyszałem w jakiejś cnn czy n-tv, albo nie - parą dni temu
        amerykanie podobno powiadomili już brytyjczyków o terminie.
        13 marca mają się rozpocząć trwające cztery dni zmasowane naloty bombowe na
        Irak. 17 marca ma ruszyć ofensywa lądowa, a 4-10 kwietnia ma być już po
        wszystkim.
        A na marginesie, często przypomina mi się ostatnio ten stary kawał, opowiadany
        koniecznie z akcentem żydowskim:
        "- Pójde ja sobie na wojnę, zabiję ze trzech-czterech wrogów i wrócę do domu!
        - Icek, a jak ciebie zabiją?
        - Jejku, a mnie za co?! "
        • dreaded88 Re: Kiedy uderzą ? 08.03.03, 15:48
          Nasz MSZ każe już spasać z Kuwejtu...
          Amerykanie chcą we wtorek głosowania w sprawie nowej rezolucji, to byłby 11.,
          więc czwartek 13-tego jako dzień 0 może być realny... A może jednak nie i
          zaczną wojnę po świętach ?
          • Gość: michal_pilot Re: Kiedy uderzą ? IP: *.rev.o1.com 08.03.03, 23:21
            wszystko zalezy czy ta rezolucja przejdzie. Jesli przejdzie to oczywiscie NIE
            zaatakuja przed 17-tym. Jak natomiast nie przejdzie to beda wolni zaatakowac
            kiedy chca.
            • Gość: Emeryt Re: Kiedy uderzą ? IP: *.telia.com 10.03.03, 11:02
              Nie liczac dnia dzisiejszego tzn poniedzialku zostalo jeszcze 3 dni.Narazie
              radio trafic w Europie fukcjonuje, do zakresu fal krotkich 3MHz nizej juz nie
              mozna nic zrozumiec.Wracajac do Czasow pustynnej burzy to nic nie
              funkcjonowalo lacznie z mobil telefonia..Cos czuje skurka na plecach sie
              marszczy juz niedlugo byc moze bedzie trzeba sie wziasc za rywala Saddama z
              lat80tych.Zaczyna sie wszystko ukladac w jedno pasemko.Czekaja nas nowe i
              ciekawe czasy,Panowie mlodzi czas odkurzyc swoje uniformy lezace w
              szafach.Naoliwic swoje maszynki jezeli mozecie je trzymac w domu i badzcie
              przygotowani,to sie rozniesie.Cos czuje na calego.
    • Gość: lux Re: w arabskie swiento. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.03, 12:40
      chyba piontek - ludzie siedzą rankiem w domach, gmachy publiczne zamkniente -
      bedzie mniej ofiar teoretycznie.
    • Gość: maniek Re: Kiedy uderzą ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.03, 11:24
      napewno wkrótce
    • dreaded88 Wychodzi na moje 11.03.03, 16:04
      Jednak deadline ma zostać w projekcie rezolucji przesunięty na koniec marca...
      Początek operacji w środku złej pogody chyba nie powinien zostać ulokowany,
      jednak termin w połowie kwietnia też byłby trochę politycznie niepoprawny z
      uwagi na Wielkanoc. Więc wygląda, że zaczną albo na początku kwietnia, albo
      zaraz po świętach. Dolary przeciw orzechom, że chodzi o Turcję, bo przerzucanie
      na północ wojsk z Kuwejtu jest deczko niepraktyczne.
      • Gość: Zulu ReCo sie dzieje obecnie IP: *.telia.com 12.03.03, 10:49
        Trzy centra podziemne od lacznosci lezace w poblizu Bagdadu zostaly wczoraj
        rozniesione w kawalki .Byl malutki precyzyjny nalocik.Nowej bomby o duzej sile
        razenia i niszczenia test rowniez wypadl wczoraj pomyslnie.Wazy 9ton z
        kawalkiem i jest o 40% silniejsza od tej co uzyto w gorach przeciwko Talibom.
        Panowie obecnie UN moze skoczyc i krzyczec kosci zostaly rzucone .W
        najblizszych godzinach start na calego.Pzdr.Zulu.
    • joseph.007 Re: Kiedy uderzą ? 12.03.03, 16:39
      Obstawiam w moje imieniny, tj. 17 marca ;-)
      • _misza Jozek, jestes genialny. 14.03.03, 05:38
        Polowa zrodel obstawia, ze 17 Marca, 1/3 mowi ze 18 Marca, a reszta wprowadza
        zmylki ze nie pojda w ogole.
        • Gość: Gamling Do Miszy IP: *.bsipl.com.pl 14.03.03, 11:42
          Misza kiedy ty spisz? Jak patrze na godziny Twoich postow to az mi nie same
          oczy zamykaja ; )
          Pozdr.
          • Gość: Misza Badz uwazny :) IP: *.ic.ru 14.03.03, 13:41
            Gość portalu: Gamling napisał(a):

> Misza kiedy ty spisz? Jak patrze na godziny Twoich postow to az mi nie same
            > oczy zamykaja ; )
            > Pozdr.

:)) Sztuka w tym zeby miec clonow - ja mam co najmniej trzech:
            1) _misza - ktory napisal poprzedni post
            2) _msperanski
            3) misza_kazak - IP nie pamietam, ale jest NIEzalogowany

Ja podpisuje sie jako Misza (ip *.ic.ru) lub loguje sie jako misza_kazak

Bywam tu ostatnimi czasy dosc rzadko...

Pozdr
            Misza
            • Gość: Gamling Re: Badz uwazny :) IP: *.bsipl.com.pl 14.03.03, 15:07
              Jak to dobze miec nietypowego nicka!!
              • Gość: Zulu No to kiedy? IP: *.telia.com 17.03.03, 10:16
                Do zobaczenia chyba w srode 19.03.03 na froncie.
                • Gość: Misza Re: No to kiedy? IP: *.ic.ru 17.03.03, 10:31
                  Gość portalu: Zulu napisał(a):

> Do zobaczenia chyba w srode 19.03.03 na froncie.

Stawiam na kwiecien (jesli wogole ci pindosy-cieniasy zdobeda sie na odwage
                  zeby zaczac :)))

POzdr
                  Misza

• Gość: Macio Re: No to kiedy? IP: *.acn.pl / 10.68.4.* 17.03.03, 10:54
                    Ja jednak myślę,że w tym tygodniu. Naprawdę amerykanie nie mają już na co
                    czekać.O ONZ mogą zapomnieć Francuzów olać a trzeba zacząć teraz żeby skończyć
                    gdzieś tak na początku kwietnia.Te całe przepychanki dyplomatyczne sprawiły to,
                    że następnym razem amerykanie już nie popełnią tego błędu i będą się pytali o
                    pozwolenie Rady Bezpieczeństwa.
                    • _misza Re: No to kiedy? 19.03.03, 13:42
                      Jak ten lewus Misza z Rosji ktorego jak sam przyznaje skutecznie zaczalem tepic
                      za jego gchamska grandomanie przyznaje: JA JESTEM TEN FALSZYWY MISZA. Jestem
                      wielkim chamem w stosunku do polglowkow jego pokroju.

"Stawiam na kwiecien (jesli wogole ci pindosy-cieniasy zdobeda sie na odwage
                      zeby zaczac :)))" I jak ci nie napisac Misza z Rostowa - chcesz zeby ci wyslac
                      pare ofert do pracy w CIA? Ciekawe jak odbiora to twoi przelozeni (z lewej do
                      prawej nogawki w szkole wojskowej).

Slowo cienias jestem w stanie zrozumiec bo pojawia sie na forum co drugi dzien,
                      ale pindos? Czy twoi przodkowie sa ze Slaska? Ale odpowiedz jest: TAK. Jak
                      pisze uboot, za dwa tygodnie.A wiesz dlaczego? Bo Ameryka ma gdzies determinizm
                      historyczny i ilosc przechodzi w jakosc. Potrzebna jest ropa dzisiaj to sie ja
                      bierze bo jak sie jej nie wezmie to wezmie ja Francja i Niemmcy. A ruska rope
                      sie i tak kupi.
    • Gość: Lupac Propozycja IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 17.03.03, 18:58
      Proponuję aby dziś "zarwać" sobie nocke , coś wszystkie znaki na niebie i ziemi
      wskazują że atak będzie dziś w nocy : wycofanie się inspektorów w ciągu
      najbliższych 12h , nie głosowanie nowej rezolucji w ONZ no i orędzie prezydenta
      Busha , 2 w nocy naszego czasu , a 4.30 w Bagdadzie.
      Więc włączcie sobie TVN 24 , CNN lub BBC , kupcie popcorn i browarek i
      czekajcie.
      • dreaded88 I puśćcie sobie "Bombera" Motorhead... 17.03.03, 19:09
        Rzeczywiście, chyba się zacznie.
        • Gość: Gamling Re: I puśćcie sobie 'Bombera' Motorhead... IP: *.bsipl.com.pl 17.03.03, 19:51
          Fakt jest to bardzo prawdopodobne gdyby nie jeda rzecz: inspektorzy nadal sa w
          Iraku!! Tylko czy Bush bedzie zwracal uwage na ich bezpieczenstwo?
          Pozdr.
          P.S. A ja i tak na wszelki wypadek nastawie sobie budzik!!
          • Gość: michal_pilot Re: I puśćcie sobie 'Bombera' Motorhead... IP: *.arc.nasa.gov 17.03.03, 21:00
            ja zgaduje ze wojna rozpocznie sie w piatek
            • mako75 Re: I puśćcie sobie 'Bombera' Motorhead... 18.03.03, 01:05
              osobiście obstawiam noc środa-czwartek....po ewakuacji inspektorów pozatym
              czekają na decyzje Turcji (zdaje sie że ma być podjęta albo we wtorek albo w
              środe) no a nie wydaje mi sie aby Bush dał saddamowi więcej niż 48 godzin. w
              kazdym razie za godzinke sie coś wyjaśni.....

Pozdrawiam
              • Gość: jarek4 Re: I puśćcie sobie 'Bombera' Motorhead... IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 18.03.03, 01:11
                Bushu musi jeszcze jakaś zmyłe walnąc zeby Iraq nie wiedział wszystkiego!!
                swoja droga czy rozwiąże ta wojna jakis problem? no moze jeden usuną Saddama
                ale obawiam sie ze to wszystko!
                • Gość: U-boot Full Moon IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.03, 10:45
                  Panowie,
                  Tylko jedna osoba wcześniej wspomniała o nowiu księżyca, który nastąpi pod
                  koniec marca. Niebo nad W-wą bylo wczoraj wieczorem bezchmurne i to co
                  widziałem...eee, no tak na 75 % to byl księzyc w pełni ;)). USA nie atakuje
                  przy takim oswietleniu.
                  Pozdro,
                  • _misza Re: Full Moon 19.03.03, 13:32
                    Masz racje. USA zechce uzyc swoich noktowizorow za dwa tygodnie. A w
                    miedzyczasie bedzie wojna nerwow, drobna propaganda, glosna muzyka i
                    denerwowanie wroga. Przez dwa tygodnie.

Dymy maja przeszkodzic lasorom. Struktura armii irackiej jest tak formalna ze
                    Armia Czerwona w porownaniu z nia, jest jak luzna grupa wolontariuszy.

• Gość: Zulu juz niedlugo.... IP: *.telia.com 19.03.03, 19:25
                      Dzisiaj weszli Alianci do strefy zdemilityrazowanej,podciagaja i podgladaja
                      zobaczymy moze w nocy.Pierwsi Irakczycy przeszli na strone Amerykanska,jency sa
                      pod opieka Kuvejtczykow.Uchodzcy wala w gory ,glownie Kurdowie.Znimi bedzie
                      problem.Rozmawialem dzisiaj z jednym dosc oswieconym Kurdem.Ciekawe rzeczy sie
                      dowiedzialem, a mianowicie Oni zajmuja polnocny Irak ,polnocny Iran I te czesc
                      Turcji ktora lezy przy Iraku.Kurdowie chca wlasne panstwo stworzyc,nikt sie
                      niechce zgodzic, Turcy wrecz chieliby wszystkich odrazu eksterminowac,Ci ludzie
                      niemaja co z soba zrobic,nikt ich niechce,jedynie zorganizowani chca walczyc
                      pod dowodztwem USA.A co pozniej.Beda koscia niezgody w Panstwie.
                      Pzdr.Zulu
                      • Gość: Misza Re: juz niedlugo.... IP: *.ic.ru 19.03.03, 22:22
                        Gość portalu: Zulu napisał(a):

> problem.Rozmawialem dzisiaj z jednym dosc oswieconym Kurdem.Ciekawe rzeczy
                        sie
                        > dowiedzialem, a mianowicie Oni zajmuja polnocny Irak ,polnocny Iran I te
                        czesc
                        > Turcji ktora lezy przy Iraku.Kurdowie chca wlasne panstwo stworzyc,nikt sie
                        > niechce zgodzic, Turcy wrecz chieliby wszystkich odrazu eksterminowac,Ci

Jezuuu! Zulu, jesli poziom wiedzy nt. Iraku u "pindosow" (amis) jest taki jak
                        u Ciebie to rozumiem dlaczego ta wojne zaczeli. Saddam trzymal Irak za gardzlo
                        i dlatego nie bylo wojny domowej. Teraz bedzie dokladnie to samo co bylo w
                        Jugoslawii. Irak jest bardzo roznorodny narodowo i religijnie. POlnoc to
                        Kurdowie, POludnie Arabowie, 60% obywateli - Szyici (zyja na wscjhodzie), a
                        wladze maja (bo zyja glownie w Bagdadzie) Sunnici. Musisz wiedziec ze Szyici i
                        Sunnici to jak KAtolicy i Prawoslawni 200 lat temu - nienawidza i nie
                        przyjmuja siebie nawzajem. Wlasnie dlatego Saddam zrobil dyktature i
                        wprowadzil tajna policje - zeby nikt nie mogl nawet pomyslec o buncie. A co
                        bedzie po obaleniu Saddama ? Totalnie rozwalone panstwo, wojna polnocy i
                        poludnia, wschodu i zachodu. W dodatku Iran i Turcja obawiaja sie ze
                        Kurdowie stworza swoje panstwo.... Nie chlopaki, budiet wieselo! Gwarantuje.
                        Miliony uchodcow, czystki etniczne, gory trupow, palaca sie ropa...
                        i "Wolnosc dla Iraku" :)))))) Bush jest fajny - :))

• _misza Misza, ten prawdziwy, 20.03.03, 00:00
                          gdzie znalazles to powiedzenie 'pindos' na amerykanow? W internecie ani sladu.

A, tak przy okazji, jak nie przestaniesz uzywac tego okreslania, ktore wyglada
                          mi na polskie okreslenie 'karaputek' albo 'smiendliwy', to bedze cie otwarcie
                          nazywal 'glupim ruskim chujem'.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka