grogreg 19.03.03, 07:55 Czy w ramach irackiej modernizacji T-55/T-54 polegajacej na wymianie armaty 100mm na Rapire 125mm, zainstalowano rowniez autasmat ladujacy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Misza Re: Iracki T-55-125 IP: *.ic.ru 19.03.03, 09:35 grogreg napisał: > Czy w ramach irackiej modernizacji T-55/T-54 polegajacej na wymianie armaty > 100mm na Rapire 125mm, zainstalowano rowniez autasmat ladujacy? Nie wiem o jaka modernizacje chodzi, ale u nas w Rosji jest wariant modernizacji T55AM6 - T55 z wierza T72. AL oczywiscie jest zainstalowany :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U-boot Re: Iracki T-55-125 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.03, 09:50 Gość portalu: Misza napisał(a): > grogreg napisał: > > > Czy w ramach irackiej modernizacji T-55/T-54 polegajacej na wymianie armat > y > > 100mm na Rapire 125mm, zainstalowano rowniez autasmat ladujacy? > > Nie wiem o jaka modernizacje chodzi, ale u nas w Rosji jest wariant > modernizacji T55AM6 - T55 z wierza T72. AL oczywiscie jest zainstalowany :)) Chyba coś o tym czytałem. Ma pancerz reaktywny i nowego powerpacka? A jaki ma SKO? Pozdro, Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Iracki T-55-125 19.03.03, 12:36 Ma rowniez jedna pare kol jezdnych wiecej (z przodu) i przedluzony kadlub). A jego modernizacja jest tak daleko posunieta, ze...... nieoplacalna. Nowy T-72S wypada niewiele drozej. Ale moze wrocmy do irackich przerobek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Iracki T-55-125 IP: *.ic.ru 19.03.03, 22:04 grogreg napisał: > Ma rowniez jedna pare kol jezdnych wiecej (z przodu) i przedluzony kadlub). A > jego modernizacja jest tak daleko posunieta, ze...... nieoplacalna. Nowy T- 72S > wypada niewiele drozej. Mylisz sie. Koszt modernizaowanego T55 jest o 40% mniejszy od T72, a wartosc bojowa jest b. zblizona. Jedynie w czym "oruginalny" T72 jest lepszy - to predkosc i manewrowosc, ale ten "erzatz T72" jest robiony dla panstw trzeciego swiata, ktore nie maja duzo kasy i ogrom T55 :)) Wedlug ocen ekspertow nowy T55 z armata 2A46M jest bardziej sluteczny niz T72A (czyli ten ktory jest na wyposazeniu Saddamowskiej gwardii :)) Sadamczyk chyba chcialby takich "piatek", nie ? :)) Do tego taka praktyka jest bardzo popularna - Zydzi ciaglie modernizuja swe M60 i M48 mimo ze maja Merkawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwiadowca Re: Iracki T-55-125 IP: 141.18.6.* 20.03.03, 11:04 Gość portalu: Misza napisał(a): Koszt modernizaowanego T55 jest o 40% mniejszy od T72, a wartosc > bojowa jest b. zblizona. >>> Z tego wynika, ze wartosc bojowa T-72 jest minimalna. A tak przeciez nie jest. Jedynie w czym "oruginalny" T72 jest lepszy - to > predkosc i manewrowosc >>> Czyli sprawy nie mniej wazne niz armata i SKO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Iracki T-55-125 IP: *.ic.ru 20.03.03, 11:46 Gość portalu: zwiadowca napisał(a): > Gość portalu: Misza napisał(a): > > Koszt modernizaowanego T55 jest o 40% mniejszy od T72, a wartosc > > bojowa jest b. zblizona. > > >>> Z tego wynika, ze wartosc bojowa T-72 jest minimalna. A tak przeci > ez nie > jest. Naprawde nie wiem skad to wywnioskowales ? Napisz prosze jak na to wpadles? > Jedynie w czym "oruginalny" T72 jest lepszy - to > > predkosc i manewrowosc > > >>> Czyli sprawy nie mniej wazne niz armata i SKO. Znow pudlo. Dla tych panstw ktore zamawiaja taka modernizacje predkosc i manewrowosc ma znaczenie mizerne. W Israelu czolgi w ogole strzelaja 90% czasu z miejsca z umocnionych pozycji - po co im wogole predkosc ? :))) Na przyszlosc zwiadowco: SKO w nowoczesnym czolgu wynosi do 70% kosztu calego pojazdu ;)) Wlasnie dlatego najwaznejsze parametry czolgu to: 1) SKO 2) Armata 3) Opancerzenie 4) Predkosc 5) Manewrowosc Jesli powiesz inaczej to bedzie to oznaczalo ze jestes kompletnym dyletantem jesli chodzi o czolgi (w czym ja osobiscie jestem pewien, sorry...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwiadowca Re: Iracki T-55-125 IP: 141.18.6.* 20.03.03, 15:51 Gość portalu: Misza napisał(a): > Znow pudlo. Dla tych panstw ktore zamawiaja taka modernizacje predkosc i > manewrowosc ma znaczenie mizerne. W Israelu czolgi w ogole strzelaja 90% czasu > z miejsca z umocnionych pozycji - po co im wogole predkosc ? :))) > Na przyszlosc zwiadowco: SKO w nowoczesnym czolgu wynosi do 70% kosztu calego > pojazdu ;)) Wlasnie dlatego najwaznejsze parametry czolgu to: > 1) SKO > 2) Armata > 3) Opancerzenie > 4) Predkosc > 5) Manewrowosc No coz, jezeli chcesz uzawac czolgu do tego do czego uzywaja ich Izraelczycy to w zasadzie wystarczy Ci betonowy bunkier na gasiennicach. Pozdrawiam (ale w kolejnego dyskusyjnego tasiemca wciagnac sie nie dam) > > Jesli powiesz inaczej to bedzie to oznaczalo ze jestes kompletnym dyletantem > jesli chodzi o czolgi (w czym ja osobiscie jestem pewien, sorry...) > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grogreg Re: Iracki T-55-125 IP: 212.160.165.* 20.03.03, 13:47 Prawda, Izraelczycy modernizuja swoje M-60 i M-48 i zdobyczne T-62 i T-55, ale nie wymieniaja wiez i w wchodza w konstrukcje kadlubow. Owszem uzbrojenie, dodatkowe "warstwy" panceza, naped podwozie i uklad jezdny, ale nie narudzenie imtegralnosci konstrukcji. T-55M... cos tam 6 to w sumie nowy czolg wykorzystujacy elementy T-55. Z rynkowego punktu widzenie raczej ciezko bedzie znalesc dla niego nabywcow. T- 72 w bardziej lub mniej zaawansowanych wersjach jest sporo na rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Iracki T-55-125 IP: *.ic.ru 20.03.03, 15:48 Gość portalu: grogreg napisał(a): > Prawda, Izraelczycy modernizuja swoje M-60 i M-48 i zdobyczne T-62 i T-55, ale > nie wymieniaja wiez i w wchodza w konstrukcje kadlubow. Owszem uzbrojenie, > dodatkowe "warstwy" panceza, naped podwozie i uklad jezdny, ale nie narudzenie > imtegralnosci konstrukcji. A jak nazwiesz ciagla zamiane armat we wszystkich tych czolgach? Do tego w AMXach Zydzi tyez zmieniali wierzy... > T-55M... cos tam 6 to w sumie nowy czolg > wykorzystujacy elementy T-55. Roznica miedzy T55 a T55AM jak miedzy M60 i M60A3 > Z rynkowego punktu widzenie raczej ciezko bedzie znalesc dla niego nabywcow. T- > 72 w bardziej lub mniej zaawansowanych wersjach jest sporo na rynku. POzyjemy zobaczymy. Jesli pindosi beda pchali sie do Korei to mozliwie ze bedziemy mieli sporo zamowien na AM6 :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Iracki T-55-125 IP: *.ic.ru 19.03.03, 18:14 Gość portalu: U-boot napisał(a): > Chyba coś o tym czytałem. Ma pancerz reaktywny i nowego powerpacka? A jaki ma > SKO? Wszystkie modernizacje T55 od wersji T55M (1983 rok) maja wzmocniony pancerz - od czola dodatkowe plyty pancerne, na wierze wielowarstwowe ekrany kombinirowanego pancerzu, a od boku gumowe antykumulacyjne ekrany. Czolgi maja SKO "Wolna" w komplecie z laserowm dalmerzem i komputerem balistycznym. SKO pozwala na wystrzeliwanie rakiet kompleksu "Bastion" przez lufe. Silnik - diesel B-64-5M moc 690 KM. Pozdro Misza Odpowiedz Link Zgłoś
dreaded88 Re: Iracki T-55-125 20.03.03, 11:14 Ale czy ta modernizacja ma charakter inny niż eksperymentalny ? Z tego, co czytałem o doświadczeniach chińskich wynika, że integracja armaty z automatem z resztą od T-54/55 była kłopotliwa i w tym celu projektowali od nowa armaty 120mm. Potencjał chiński jest jednak deczko większy niż iracki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Iracki T-55-125 IP: *.ic.ru 20.03.03, 11:54 dreaded88 napisał: > Ale czy ta modernizacja ma charakter inny niż eksperymentalny ? > Z tego, co czytałem o doświadczeniach chińskich wynika, że integracja armaty z > automatem z resztą od T-54/55 była kłopotliwa i w tym celu projektowali od nowa > > armaty 120mm. Potencjał chiński jest jednak deczko większy niż iracki... Na ile wiem Irak ma tylko jedna modernizacje T55 - ma dodatkowe 4,6 t. pancerzu od czola i dlatego ma przeciwwage od tylu wierzy (zeby nie przewracal sie). Maja nowsze noktowizory i tyle... Odpowiedz Link Zgłoś