Dodaj do ulubionych

IŁ78 zamiast Herkulesów????

09.02.07, 16:09
Ciekawi mnie czy zamiast obiecanych a jeszcze nie dostarczonych
transportowych Herkulesów nie było by korzystniej postarać się o 4-5 IŁ 78 np
odkupując te samoloty od Ukrainy wprawdzie to inna klasa maszyn (chodzi o
wielkość)ale zdaje się ze znacznie lepiej by się nadawały do przerzutu wozów
bojowych takich jak Rosomak do czego Herkulesy niestety się nie nadają.A wiek
tych maszyn byłby podobny czy nawet mniejszy od oferowanych naszej armii
samolotów USA .O ile się nie mylę Ukraina miała ok 100 tych maszyn z czego
teraz jest używanych tylko kilkanaście.
Obserwuj wątek
    • ignorant11 Niepoprawny rusofil...:))) 09.02.07, 16:25
      jopekpl napisał:

> Ciekawi mnie czy zamiast obiecanych a jeszcze nie dostarczonych
      > transportowych Herkulesów nie było by korzystniej postarać się o 4-5 IŁ 78 np
      > odkupując te samoloty od Ukrainy wprawdzie to inna klasa maszyn (chodzi o
      > wielkość)ale zdaje się ze znacznie lepiej by się nadawały do przerzutu wozów
      > bojowych takich jak Rosomak do czego Herkulesy niestety się nie nadają.A wiek
      > tych maszyn byłby podobny czy nawet mniejszy od oferowanych naszej armii
      > samolotów USA .O ile się nie mylę Ukraina miała ok 100 tych maszyn z czego
      > teraz jest używanych tylko kilkanaście.

Sława!

A Moskale wstrzymaja czesci zamienne i masz po transporcie.

Wydaje Ci sie jak małemu Kaziowi, ze samoloty kupuje sie jak zabawki...
      :))

Takie co ładne to sie bierze i juz.

A tymczasem zakup odpowiedniego typu samolotu to powazna decyzja strategiczna.

Ponosi sie nie tylko koszt zakupu samych z czeska mówiac latadeł, ale serwisu,
      zaplecza, szkolenia pilotów itp...

Pozatem nie kupuje sie tak waznych rzeczy od byle kogo, produkowanych przez
      byle kogo

Forum Słowiańskie
      gg 1728585
      • jopekpl Re: Niepoprawny rusofil...:))) 09.02.07, 18:34
        Mogę być i rusofilem ,o ile mi wytłumaczysz kto to jest ten rusofil, i
        dlaczego.I czy jestem białym rusofilem czy czerwonym :-)???

Ignorant jeszcze do ubiegłego roku 100% naszego lotnictwa bojowego i znaczna
        część pomocniczego latała na sowieckim sprzęcie i mimo nie najlepszych przez
        ostatnie 16 lat stosunków z Rosją sprzęt ten w większości jest do tej pory
        sprawny technicznie,więc i z 4 dodatkowymi samolotami nasi by dali sobie radę.

Nie raczyłeś mi odpowiedzieć na pytanie :w którym z państw na świecie służby
        specjalne nie inwigilują swoich obywateli,to twoja metoda jak nie masz
        logicznej odpowiedzi to wiejesz??
    • wujcio44 Re: IŁ78 zamiast Herkulesów???? 09.02.07, 16:28
      opekpl napisał:
      > Ciekawi mnie czy zamiast obiecanych a jeszcze nie dostarczonych
      > transportowych Herkulesów nie było by korzystniej postarać się o 4-5 IŁ 78 np
      > odkupując te samoloty od Ukrainy wprawdzie to inna klasa maszyn (chodzi o
      > wielkość)ale zdaje się ze znacznie lepiej by się nadawały do przerzutu wozów
      > bojowych takich jak Rosomak do czego Herkulesy niestety się nie nadają

Chcesz transportować Rosomaki tankowcami powietrznymi?
    • wiarusik Re: IŁ78 zamiast Herkulesów???? 09.02.07, 16:45
      Ukraina chyba nie produkuje Iłów.
      Zajmuje się tym raczej jakaś środkowoazjatycka była republika radziecka wespół
      z Rosją.
      Jeszcze jakieś głupie pomysły?;)
      • ignorant11 Re: IŁ78 zamiast Herkulesów???? 09.02.07, 16:53
        wiarusik napisał:

> Ukraina chyba nie produkuje Iłów.
        > Zajmuje się tym raczej jakaś środkowoazjatycka była republika radziecka
        wespół
        > z Rosją.
        > Jeszcze jakieś głupie pomysły?;)

Sława!

Mimo całej sympatii dla Ukrainy i jej aspiracji euroatlantyckich, to nie sa oni
        jeszcz formalnie naszymi sojusznikami.

A tak wazna kooperacja musi byc wyłacznie z sojusznikami.

Forum Słowiańskie
        gg 1728585
    • jopekpl Sory!!!!! Pomyłka chodziło mi o ił 76 :-( 09.02.07, 17:16
      przepraszam panowie ale pomyliłem oznaczenia chodzi mi o Iły 76 ,nawet nie wiem
      czy ukraincy posiadaja Iła 78 .
      • wiarusik Re: Sory!!!!! Pomyłka chodziło mi o ił 76 :-( 09.02.07, 17:18
        Ukraińcy mają Rusłany.
        Ale mimo,że dobre i tanie,to NATO woli swój transport.Ciekawe dlaczego?;)
        • jopekpl Re: Sory!!!!! Pomyłka chodziło mi o ił 76 :-( 09.02.07, 17:30
          wiarusik napisał:

> Ukraińcy mają Rusłany.
          > Ale mimo,że dobre i tanie,to NATO woli swój transport.Ciekawe dlaczego?;)
          Rusłanów jest nie wiele(zdaje się ze pojedyńcze sztuki)a i tak są dosyć często
          wypożyczane przez "zachód",IŁ76 ukraincy przejeli od zssr ok 100 szt z czego
          wiekszość "rdzewieje"
          • wiarusik Re: Sory!!!!! Pomyłka chodziło mi o ił 76 :-( 09.02.07, 18:06
            Skoro rdzewieją,to tym bardziej nie ma o co kopi kruszyć;)
          • marek_boa Re: Sory!!!!! Pomyłka chodziło mi o ił 76 :-( 09.02.07, 20:01
            Jopekpl o ile mnie pamięc nie myli to Ukraina nie miała i nie ma ani jednego
            zbiornikowca na bazie Iła-76 czyli Ił-78! Wszystkie jakie zostały wyprodukowane
            na rynek wewnętrzny latają w Rosji i jest ich (chyba?) 22 sztuki! An-124 Rusłan
            to wcale nie pojedyncze sztuki ! W samej Rosji lata ich a bodaj ponad 25 sztuk
            a na Ukrainie chyba też coś kole tego! Fakt ,że wojsko posiada niewiele tych
            samolotów bo większość lata w prywatnych firmach przewozowych ładunków
            wielkogabarytowych! Bardzo często loty wykupywane są przez armię USA lub NATO!
            Jeśli chodzi o pojedynczy samolot to pewnie pomyliłeś z An-225 Mrija,ktory to
            faktycznie jest "jedynakiem"!
            -Pozdrawiam!
            • jopekpl Re: Sory!!!!! Pomyłka chodziło mi o ił 76 :-( 10.02.07, 13:08
              Dzięki marek za info.
    • roman_g_love Re: IŁ78 zamiast Herkulesów???? 09.02.07, 19:36
      Mimo, iż nie znam odpowiedzi na twoje pytanie to powiem, że polska powinna
      całkowicie zmienic doktrynę obronną i darować sobie misje zagraniczne.
      Wtedy takie samoloty nie będą potrzebne.Należy się skupić na czołgach, bwp
      ,okrętach podwodnych i myśliwcach.
      • axx611 Re: IŁ78 zamiast Herkulesów???? 09.02.07, 23:20
        Wlasnie taki samolot soviecki przewiozl kilka lat temu amerykanski samolot
        szpiegowski z Chin do USA po wyladowaniu na terytorium chinskim.
      • ignorant11 Re: IŁ78 zamiast Herkulesów???? 10.02.07, 00:13
        roman_g_love napisał:

> Mimo, iż nie znam odpowiedzi na twoje pytanie to powiem, że polska powinna
        > całkowicie zmienic doktrynę obronną i darować sobie misje zagraniczne.
        > Wtedy takie samoloty nie będą potrzebne.Należy się skupić na czołgach, bwp
        > ,okrętach podwodnych i myśliwcach.

Sława!

Nonsens!

Polityka wojenna Polski musi byc kompatybilna z doktryna NATO.

Inaczej ani nie było sensu pozostawac w sojuszu ani tez nie bylibysmy mile
        widzianym sojusznikiem.

Forum Słowiańskie
        gg 1728585
      • wujcio44 Re: IŁ78 zamiast Herkulesów???? 12.02.07, 12:35
        roman_g_love napisał:

> Mimo, iż nie znam odpowiedzi na twoje pytanie to powiem, że polska powinna
        > całkowicie zmienic doktrynę obronną i darować sobie misje zagraniczne.
        > Wtedy takie samoloty nie będą potrzebne.Należy się skupić na czołgach, bwp
        > ,okrętach podwodnych i myśliwcach.

Dobra myśl. Ze swojej strony NATO i USA powinny darować sobie misje zagraniczne,
        na przykład w przypadku agresji na Polskę.
        • marek_boa Re: IŁ78 zamiast Herkulesów???? 12.02.07, 12:50
          Oczywiście wychodząc z tego założenia NATO nie zamierza bronić
          Portugalii,Łotwy,Estonii i po wycofaniu się Hiszpanów z Iraku tego kraju też?:)-
          Bzdurzysz Wujciu!:)Zobowiązania jakie nasz kraj podjął to typowe dla
          nas "wyłażenie przed szereg" i jak zwykle nie "mierzenie sił na zamiary"!
          -Pozdrawiam!
          • wujcio44 Re: IŁ78 zamiast Herkulesów???? 13.02.07, 12:40
            marek_boa napisał:

> Oczywiście wychodząc z tego założenia NATO nie zamierza bronić
            > Portugalii,Łotwy,Estonii i po wycofaniu się Hiszpanów z Iraku tego kraju też?:)
            > -
            > Bzdurzysz Wujciu!:)Zobowiązania jakie nasz kraj podjął to typowe dla
            > nas "wyłażenie przed szereg" i jak zwykle nie "mierzenie sił na zamiary"!
            > -Pozdrawiam!

Ciekawe przed kim trzeba by bronić Hiszpanii i Portugalii. Pewnie przed Marsjanami.
    • grogreg Re: IŁ78 zamiast Herkulesów???? 12.02.07, 10:53
      Jasne, ze byloby lepiej.
      Ale..... Ale polityka nie idzie w parze z ekonomia, praktycznoscia czy zdrowym
      rozsadkiem.
      • marek_boa Re: IŁ78 zamiast Herkulesów???? 12.02.07, 11:01
        Szczególnie w naszym kraju!:)
        -Pozdrawiam!
        • billy.the.kid Re: IŁ78 zamiast Herkulesów???? 12.02.07, 11:27
          ta nasza polska taka nieduza to na jaką cholere samoloty mające wozic gdzieś te
          beteery czy jakieś tam.?? oni dojadą sami na miejsce.
          • grogreg Re: IŁ78 zamiast Herkulesów???? 15.02.07, 10:57
            Polska nie jest taka duza aby przewozic wojaska droga powietrzna. Prawda.
            Ale Polska to nie Szwajcaria i znajduje sie w srodowisku pewnych zobowiazan
            wynikajacych z podpisanych umow i porozumien miedzynarodowych. Oznacza to iz
            czasami (ostatnie ciagle) trzeba utrzymywac "garnizony" w roznych bardziej lub
            mniej oddalonych miejscach. Do obslugi logistycznej tych garnizonow przyda sie
            sprawny transport lotniczy.
            • billy.the.kid Re: IŁ78 zamiast Herkulesów???? 16.02.07, 08:00
              rozumiem ze tego wymaga mocarstwowość- a nie zobowiązania polski. jakos tak
              wszedzie gdzie sie wyrywała robiłą to nie jako ZOBOWIĄZANIA ale jako
              WŁAZIDUPSTWO wujkowi busiowi . i o to mi biega.
              • grogreg Re: IŁ78 zamiast Herkulesów???? 22.02.07, 10:42
                Kupno Ilow nie byloby racze wdupowlazeniem Amerykanom, ale bardzo rozsadnym
                krokiem. Te samoloty sa potrzebne.
                • aso62 Re: IŁ78 zamiast Herkulesów???? 22.02.07, 11:01
                  grogreg napisał:

> Kupno Ilow nie byloby racze wdupowlazeniem Amerykanom, ale bardzo rozsadnym
                  > krokiem. Te samoloty sa potrzebne.

Jest tylko jeden problem - nowych Iłów nie da się kupić. Można kupić te
                  stare "ozdoby lotniskowe" których pełno w Rosji i reszcie b.ZSRR, ale to
                  kiepski pomysł.
                  • adam_al Re: IŁ78 zamiast Herkulesów???? 22.02.07, 11:58
                    Teoretycznie można - kontrakt dla Chin na Ił-76MD/78. Ale oczywiście z racji
                    rozsypania produkcji po byłych republikach (w tym wypadku chyba Taszkient w
                    Uzbekistanie) pewnie mają problemy. Po 2010 roku Iły ma produkować fabryka
                    Aviastar w Ulianowsku, obecnie zabawa sprowadza się do remontów i modernizacji
                    (Woroneż ?)
                    • aso62 Re: IŁ78 zamiast Herkulesów???? 22.02.07, 12:26
                      adam_al napisał:

> Teoretycznie można - kontrakt dla Chin na Ił-76MD/78. Ale oczywiście z racji
                      > rozsypania produkcji po byłych republikach (w tym wypadku chyba Taszkient w
                      > Uzbekistanie) pewnie mają problemy.

Te problemy to brak możliwości produkowania nowych samolotów bo upadło
                      większość kooperantów. Produkcja w Taszkiencie to składanie samolotów z części
                      wyprodukowanych 15 lat temu. Niestety tych części jest za mało nawet żeby
                      wypełnić kontrakt z Chinami i mają duży problem. Można zamówić nowe Iły ale to
                      kupowanie gruszek na wierzbie.
                      • marek_ogarek Chcesz byc pylem - lataj Ilem 23.02.07, 05:42
                        Ja bym tam optowal za kilkoma nowymi C-130/A-400. Moze by tak mniej chlopcow na
                        misje ale na wlasnym sprzecie. Kupno uzbrojenia w rosji nie wchodzi w rachube.
                        Po pierwsze to w zasadzie wrogi kraj, po drugie mam duze watpliwosci co do ich
                        sumiennosci - to inna cywilizacja. Ja sie naprawde dziwie np. takim hindusom ze
                        po jajach jakie mieli z Su-30MK jeszcze cos od nich kupuja. Po trzecie jest
                        takie przyslowie "chcesz byc pylem - lataj Ilem"...
                        • cossack Re: Chcesz byc pylem - lataj Ilem 23.02.07, 13:08
                          marek_ogarek napisał:

Ja sie naprawde dziwie np. takim hindusom ze
                          >
                          > po jajach jakie mieli z Su-30MK jeszcze cos od nich kupuja.
                          Chyba te "jaja" nie były takie straszne skoro zamówili właśnie w Rosji
                          kolejnych 40 sztuk Su-30 MKI (ind. Su-30 MKI Adv, cokolwiek by to znaczyło). A
                          jeśli Ciebie rosyjskie "jaja" dziwią, to jak wnioskuję amerykańskie "jaja" w
                          stosunku do np. Tajwanu, czy Japonii, wręcz szokują.
    • misza36 Re: IŁ78 zamiast Herkulesów???? 19.02.07, 13:40
      to dobry pomysl ily ssa swietnymi maszynami bardzo niezawodnymi o ogromnym
      zasiegu i udzwigu , mozna by jednak zakupic kilka sztuk nowych niesa drogie
      zamiast dac na swiatynie opatrznosci i wspieranie dzialan cia w polsce
      • grogreg Re: IŁ78 zamiast Herkulesów???? 22.02.07, 10:45
        Akurat swiatynie opacznosci to mozemy wam darmo oddac.
      • wojciech6j Re: IŁ78 zamiast Herkulesów???? 22.02.07, 11:04
        misza36 napisał:

> to dobry pomysl ily ssa swietnymi maszynami bardzo niezawodnymi o ogromnym
        > zasiegu i udzwigu , mozna by jednak zakupic kilka sztuk nowych niesa drogie
        > zamiast dac na swiatynie opatrznosci i wspieranie dzialan cia w polsce

dobra. kupujemy te iły. Tylko musicie nam dac drugie tyle albo i trzecie za
        darmo.
      • adam_al Re: IŁ78 zamiast Herkulesów???? 22.02.07, 11:37
        > to dobry pomysl ily ssa swietnymi maszynami

Zgoda, Iły-76 są "wołami roboczymi" i po mnogości wersji widać, że samolot się
        udał.

> o ogromnym zasiegu

Z tym to się akurat to nie zgodzę. Rosyjskie konstrukcjie zawsze były
        paliwożerne i zasięg nigdy nie był ich mocną stroną. Ił-76 jest samolotem z
        założenia średniego zasięgu. Dopiero ostanie wersje mają większy zasięg
        (odpowiadający klasie samolotu), ale np. taki starszy o kilkanaście lat C-141
        StarLifter miał zdecydowanie większy zasięg.

> mozna by jednak zakupic kilka sztuk nowych

Nie realne z przyczyn politycznych, ale i potrzeb - zdecydowanie bardziej
        potrzeba maszyny klasy C-130

> niesa drogie

Zapewne są konkurencyjne cenowo, ale czy są tańsze w dalszej eksploatacji? A co
        jak się kraj producenta obrazi? Żony pracowników technicznych będą przewoziły
        części prywatnym transportem przez granicę (to już było i nie wróci)? Czy 3 na
        części, żeby 1 mógł latać?

Co nie zmienia faktu, że Ił-76 z rodziną to jedna z bardziej udanych
        konstrukcji, chyba ostatnia z tarasem widokowym pod ogonem.
    • adam_al Strzelec w Ił-76 22.02.07, 13:50
      Kiedyś gadaliśmy na temat - jak to jest ze stanowiskiem strzelca w rodzinie Ił-
      76, zresztą chyba była dyskusja - jak ci panowie ze stanowisk ogonowych
      (różnych typów samolotów) mają przechlapane - czy mogą swobodnie się
      przemieszać, czy też jak ten czekać na drabinkę:
      forum.keypublishing.co.uk/attachment.php?attachmentid=145902
      Ciekawy materiał foto na temat Ił'a-76 pokazujący dokładnie wewnętrzną
      komunikację - do stanowiska ogonowego również:
      walkarounds.airforce.ru/avia/rus/iljushin/il-76/index.htm

A.L.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka