IP: *.bsipl.com.pl 25.04.03, 23:38
Czytales moze Suworowa "Zolnierze Wolnosci" i "Akwarium". Jesli tak to
jestem bardzo ciekawy jak jego opis armi ZSRR ma sie do rzeczywistosci.
Pozdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: Misza Re: Do Miszy IP: 80.80.118.* 26.04.03, 11:13
      Gość portalu: Gamling napisał(a):

> Czytales moze Suworowa "Zolnierze Wolnosci" i "Akwarium".

Czytalem Akwarium.

> Jesli tak to
      > jestem bardzo ciekawy jak jego opis armi ZSRR ma sie do rzeczywistosci.

W zasadzie wszystko co sie tyczy armii z jego okresu (lata 60. - 70.) opisuje
      dosc prawdziwie, ale ze opisaniem wydarzen historycznych idzie mu znacznie
      gorzej. Lepiej by pisal to co wie a nie to co mu sie wydaje.
      Rozmawialem o Rezunie (zawsze go tak nazywam, bo to jest jego prawdziwe
      nazwisko i on nie ma prawo nazywac sie Suworowym) - z 2 oficerami GRU
      (emerytowanymi). Jeden z nich w dodatku jest historykiem.
      Wiekszosc historykow wojskowych uwaza go za pisarza sensacyjnego, ktorzy
      umiejetnie manipuluje faktami. POdaje troche liczb z dokumentow a potem
      zalewa to swoimi emocjami i "wspomnieniami". Na koncu robi kupe wnioskow ze
      swoich wlasnych przemyslen ;))
      Oficerowie GRU uwazaja go za zwyklego zdrajce. Ja tez.

Pozdr
      Misza

Pozdr
      Misza
      • Gość: j.rodrige Re: Do Miszy IP: *.acn.pl 26.04.03, 15:52
        Gość portalu: Misza napisał(a):

> Gość portalu: Gamling napisał(a):
        >
        > > Czytales moze Suworowa "Zolnierze Wolnosci" i "Akwarium".
        >
        > Czytalem Akwarium.
        >
        > > Jesli tak to
        > > jestem bardzo ciekawy jak jego opis armi ZSRR ma sie do rzeczywistosci.
        >
        > W zasadzie wszystko co sie tyczy armii z jego okresu (lata 60. - 70.) opisuje
        > dosc prawdziwie, ale ze opisaniem wydarzen historycznych idzie mu znacznie
        > gorzej. Lepiej by pisal to co wie a nie to co mu sie wydaje.
        > Rozmawialem o Rezunie (zawsze go tak nazywam, bo to jest jego prawdziwe
        > nazwisko i on nie ma prawo nazywac sie Suworowym) - z 2 oficerami GRU
        > (emerytowanymi). Jeden z nich w dodatku jest historykiem.
        > Wiekszosc historykow wojskowych uwaza go za pisarza sensacyjnego, ktorzy
        > umiejetnie manipuluje faktami. POdaje troche liczb z dokumentow a potem
        > zalewa to swoimi emocjami i "wspomnieniami". Na koncu robi kupe wnioskow ze
        > swoich wlasnych przemyslen ;))
        > Oficerowie GRU uwazaja go za zwyklego zdrajce. Ja tez.

Mam identyczna opinie.

Pozdro.

>
        > Pozdr
        > Misza
        >
        >
        > Pozdr
        > Misza
        • Gość: Misza Re: Do Miszy IP: 80.80.119.* 26.04.03, 16:30
          Gość portalu: j.rodrige napisał(a):

> Mam identyczna opinie.

Jestem bardzozdziwiony tym faktem :)

Pozdr
          Misza
          • Gość: Gamling Re: Do Miszy IP: *.bsipl.com.pl 27.04.03, 23:03
            A nie wydaje Ci sie ze jesli prawda jest to co pisze w Akwarium to wlsciwie
            zdrada byla jedynym sposobem na zachowanie wolnosci?
            PS: przeczytaj Zolnierzy wolnosci, mysle ze warto nawet jesli sie nie zgadzasz
            ze stanowskiem Rezuna
            Pzdr.
            • Gość: Misza Re: Do Miszy IP: 80.80.96.* 28.04.03, 15:50

> A nie wydaje Ci sie ze jesli prawda jest to co pisze w Akwarium to wlsciwie
              > zdrada byla jedynym sposobem na zachowanie wolnosci?

Nie, bo ja napisalem ze pisze prawde o Armii ZSRR (czyli o VDV i wojskach
              czolgowych) a nie o GRU - wywiadzie wojskowycm. Tutaj on tyle powymyslal ze
              smiac sie chce ;)) Trzeba pamietac ze ta xiazka byla napisana w 197X roku -
              kiedy konfrontacja systemow byla najwieksza. PO prostu nie mogl napisac nic
              innego - nic by nie zarobil na prawdzie i nie dostal by azyl ;))
              Krotko mowiac, "jego" GRU jest blizniacze podobne do opisania CIA przez
              uciekinerow z zachodu... Tylko naiwniaki wierza ze Akwarium jest taki jak on
              opisuje. Taka straszna bajka na noc dla wszystkich obywateli Anglii w latach
              70tych. :)))

> PS: przeczytaj Zolnierzy wolnosci, mysle ze warto nawet jesli sie nie
              zgadzasz ze stanowskiem Rezuna

Dzieki za propozycje, ale mam lepszy pomysl na spedzenie wolnego czasu niz
              jego totalne marnowanie :)))

> Pzdr.

Pozdr
              Misza
              • Gość: Gamling Re: Do Miszy IP: *.bsipl.com.pl 29.04.03, 10:12
                > Nie, bo ja napisalem ze pisze prawde o Armii ZSRR (czyli o VDV i wojskach
                > czolgowych) a nie o GRU - wywiadzie wojskowycm. Tutaj on tyle powymyslal ze
                > smiac sie chce ;)) Trzeba pamietac ze ta xiazka byla napisana w 197X roku -
                > kiedy konfrontacja systemow byla najwieksza. PO prostu nie mogl napisac nic
                > innego - nic by nie zarobil na prawdzie i nie dostal by azyl ;))
                > Krotko mowiac, "jego" GRU jest blizniacze podobne do opisania CIA przez
                > uciekinerow z zachodu... Tylko naiwniaki wierza ze Akwarium jest taki jak on
                > opisuje. Taka straszna bajka na noc dla wszystkich obywateli Anglii w
                latach
                > 70tych. :)))

Nie zrozumiales mnie. Zdaje sobie sprawe ze obraz GRU, ktory przedstawia jest
                daleki od rzeczywistosci. W tym pytaniu chodzilo mi tylko o sama sutuacje
                ktora "zmusila" Rezuna do zdrady.

> > PS: przeczytaj Zolnierzy wolnosci, mysle ze warto nawet jesli sie nie
                > zgadzasz ze stanowskiem Rezuna
                >
                > Dzieki za propozycje, ale mam lepszy pomysl na spedzenie wolnego czasu niz
                > jego totalne marnowanie :)))
                >
                > > Pzdr.
                >
                > Pozdr
                > Misza

Mimo wszystko to naprawde ciekawa pozycja, ale byc moze nie dla Ciebie bo
                znasz problem z autopsji.
                Pozdr.
                • Gość: Misza Re: Do Miszy IP: *.mp109.aaanet.ru 29.04.03, 12:38

> Nie zrozumiales mnie. Zdaje sobie sprawe ze obraz GRU, ktory przedstawia
                  jest
                  > daleki od rzeczywistosci. W tym pytaniu chodzilo mi tylko o sama sutuacje
                  > ktora "zmusila" Rezuna do zdrady.

pare pytan:
                  1) Czy wierzysz ze wszystko co on pisal o swej sluzbie jest prawda?
                  2) Czy wierzysz ze za zdrade oficerow spalali w piecach?
                  3) Czy ty naprawde wierzysz ze Rezun uciekl dlatego ze byl w takiej sytuacji,
                  ktora opisuje w swym opusie ?
                  I na koniec 4 pytanie: czy uwazasz ze istneje oprawdanie dla czlowieka ktorzy
                  zdradzil ojczyzne, bedac na przedniej linii jej bezpeczenstwa ?

Ja na wszystkie te pytania odpowiadam nie...

Pozdr
                  Misza
                  • Gość: Fli Re: Do Miszy IP: 212.6.124.* 29.04.03, 14:15

> Gość portalu: Gamling napisał(a):
                    >
                    > > Nie zrozumiales mnie. Zdaje sobie sprawe ze obraz GRU, ktory przedstawia
                    > jest
                    > > daleki od rzeczywistosci. W tym pytaniu chodzilo mi tylko o sama sutuacje
                    > > ktora "zmusila" Rezuna do zdrady.
                    >
                    > pare pytan:
                    > 1) Czy wierzysz ze wszystko co on pisal o swej sluzbie jest prawda?
                    > 2) Czy wierzysz ze za zdrade oficerow spalali w piecach?
                    > 3) Czy ty naprawde wierzysz ze Rezun uciekl dlatego ze byl w takiej sytuacji,
                    > ktora opisuje w swym opusie ?
                    > I na koniec 4 pytanie: czy uwazasz ze istneje oprawdanie dla czlowieka
                    ktorzy
                    > zdradzil ojczyzne, bedac na przedniej linii jej bezpeczenstwa ?
                    >
                    > Ja na wszystkie te pytania odpowiadam nie...
                    >
                    > Pozdr
                    > Misza
                  • Gość: Flieger Re: Do Miszy (poprzedni uciekl) IP: 212.6.124.* 29.04.03, 14:22
                    > I na koniec 4 pytanie: czy uwazasz ze istneje oprawdanie dla czlowieka
                    > ktorzy
                    > zdradzil ojczyzne, bedac na przedniej linii jej bezpeczenstwa ?

Nie zawsze ojczyzna jest tozsama z rezimem ja za morde trzymajacym. Czasem
                    zdrada rezimu jest dobrem dla ojczyzny.

Podczas 2 WW Niemcy zdradzajacy GRöFAZa pomagali ojczyznie skracajac wojne.

Rezun zdradzal komunizm, a nie ojczyzne, przyczyniajac sie w miare wlasnych
                    mozliwosci do szybszego jego upadku.

> Ja na wszystkie te pytania odpowiadam nie...
                    >
                    > Pozdr
                    > Misza

Pozdr.

F.
                    • Gość: Misza Re: Do Miszy (poprzedni uciekl) IP: *.mp109.aaanet.ru 29.04.03, 15:38
                      Gość portalu: Flieger napisał(a):

> Nie zawsze ojczyzna jest tozsama z rezimem ja za morde trzymajacym. Czasem
                      > zdrada rezimu jest dobrem dla ojczyzny.

Stanowczo sie ne zgadzam. GRU to nie rezym, to wojsko. Jest to wywiad
                      wojskowy. Wszystko co robi GRU besposrednio wplywa na bezpeczenstwa calego
                      narodu.
                      Chociaz nawet gdyby Rezun uciekl z KGB, to i tak byl by zdrajca. Bo rezym to
                      rezym a sluzby specjalne to sluzby specjalne.
                      Ten gnoj po prostu uciekl tam gdzie bylo mu lepiej i latwiej zyc, a przykrywa
                      sie walka z rezymem.

> Podczas 2 WW Niemcy zdradzajacy GRöFAZa pomagali ojczyznie skracajac wojne.

Wg. mnie po prostu ratowali swe nedzne nazistowskie dupy. Gdyby nasze nie
                      wpierdolili im pod Stalingradem i Kurskiem, to nawet nie mysleli o "pomocy
                      ojczyznie skracajac wojne" ;)))

> Rezun zdradzal komunizm, a nie ojczyzne, przyczyniajac sie w miare wlasnych
                      > mozliwosci do szybszego jego upadku.

Rezun zdradzil swoja Ojczyzne dla wlasnego dobrobytu. Gdyby w ZSRR mu dali
                      czyn generala, to siedzial by w Akwariumie do dzis... A tak jest zwyklym
                      zdrajca z wyrokiem :))

POzdr
                      Misza
                      • Gość: Gamling Re: Do Miszy (poprzedni uciekl) IP: *.bsipl.com.pl 29.04.03, 23:05
                        W Polsce mamy podobny przypadek. Niejakiego p. Kuklinowskiego, ktory byl
                        polskim agentem i uciekl do USA przekazujac im informacje. Wiekszosc
                        spoleczenstwa jest obecnie zdania ze dobrze zrobil, bo byc moze przyspieszyl
                        upadek komunizmu w Polsce i na swiecie. A jesli dobrze zrozumialem Rezuna to
                        on od poczatku swojej "kariery" w GRU robil wlasciwie to co musial dla swojego
                        dobra. Traktowal sluzbe jako sposob na leprze zycie i ucieczke z kolchozu, a
                        nie jako powinnosc ideologiczna i obowiazek wobec panstwa. Chyba wyrazil to
                        jasno.

Pozdr.
                        • Gość: Misza Re: Do Miszy (poprzedni uciekl) IP: 80.80.96.* 29.04.03, 23:30

> W Polsce mamy podobny przypadek. Niejakiego p. Kuklinowskiego, ktory byl
                          > polskim agentem i uciekl do USA przekazujac im informacje. Wiekszosc
                          > spoleczenstwa jest obecnie zdania ze dobrze zrobil, bo byc moze przyspieszyl
                          > upadek komunizmu w Polsce i na swiecie.

:) Moze lda ciebie to nowosc, ale komunizmu nigdzie nie bylo. Byl socjalizm.
                          Gdyby gdzies dzis byl komuzm, to ja bym tam juz dawno pojechal :))

Znajac polska usafilije rozumiem wasz stosunek do Kuklinskiego. Ale u nas inny
                          przypadek.

> A jesli dobrze zrozumialem Rezuna to
                          > on od poczatku swojej "kariery" w GRU robil wlasciwie to co musial dla
                          swojego
                          > dobra. Traktowal sluzbe jako sposob na leprze zycie i ucieczke z kolchozu, a
                          > nie jako powinnosc ideologiczna i obowiazek wobec panstwa. Chyba wyrazil to
                          > jasno.

Jak rowniez to ze gdyby nie mozliwosc skonczenia kariery wojskowej nie jako
                          generala, a dowodcy batalionu pancernewgo na granice z Chinami, to niegdy by
                          nie wyjechal z ZSRR. Byl i jest po prostu szczurem - kiedy statek sie tonie,
                          to szczury uciekaja...

Pozdr
                          Misza

>
                          > Pozdr.
                          • mathras ja tez jestem szczurem 30.04.03, 06:05
                            co uciekl. A co, nie wolno mi? Misza, kazdy jest kowalem wlasnego losu. Ja
                            nawet sie raz z Rsojanka nie ozenilem i znam wasz kraj. Duzy, piekny kraj, duzo
                            bardzo madrych ludzi, dobrzy naukowcy i macie dobre planowanie strategiczne na
                            wiele lat do przodu. Tylko szkoda ze nacisneliscie Polske, szkoda ze doszlo do
                            Katynia, bo dojenie kraju przez 50 lat moge zrozumiec. Kazdy kto ma wladze robi
                            to samo.

Jako osoba bardzo inteligentna i wyksztalcona, z wieloma kontaktami, czy
                            zastanawiales sie jak bedzie wygladala Rozja za lat 20? Czy czytales jakies
                            opracowania na ten temat?

Bo np ja nie wierze w te numery ze byl przewrot i palenie Kremla, tak samo jak
                            to wlazenie na mur w Berlinie to bylo mniej wiecej to samo jak ostatnie
                            duszenie pomnika linami.
                            • Gość: Misza Gratuluje! Niezla samokrytyka ;)) IP: 80.80.119.* 30.04.03, 10:52
                              mathras napisał:

> co uciekl. A co, nie wolno mi?

Rob co chcesz. Ale, z calym szacunkiem do twej persony, nie mozesz porownywac
                              sie z Rezunem. On byl agentem wywiadu w czasie wojny (zimnej), mial dostep do
                              informacji, waznej dla bezpieczenstwa panstwa. Uciecka i przekazanie tych
                              dannych obcemu wywiadu nazywa sie zdrada.

A w twoim przypadku jest to zwykla emigracja. Czujesz roznice ? :)
                              Kiedy ja bylem oficerem, mialem dostem do infy pod gryfem "tajne", w wyniku
                              czego podpisalem papier ze nie moge w ciagu 2 lat wyjechcac z Rosji. Gdybym
                              mial dostep do "scisle tajnej" infy nie wyjechal bym nawet do 10 lat...
                              Kiedy czlowiek sklada przysiege, to bierze na siebie ogromna odpowiedzialnosc.
                              Kazdy czlowiek, co zlamal przysiegy wywoluje u mnie poczucie ogromnego
                              obrzydzenia... Niezaleznie w jakiej armii sluzy...

> Jako osoba bardzo inteligentna i wyksztalcona, z wieloma kontaktami, czy
                              > zastanawiales sie jak bedzie wygladala Rozja za lat 20? Czy czytales jakies
                              > opracowania na ten temat?

Czytalem.

Pozdr
                              Misza
                          • swiatlo Re: Do Miszy (poprzedni uciekl) 30.04.03, 06:14

> :) Moze lda ciebie to nowosc, ale komunizmu nigdzie nie bylo. Byl socjalizm.
                            > Gdyby gdzies dzis byl komuzm, to ja bym tam juz dawno pojechal :))

Tym gorzej o tobie to swiadczy. Powinienes wiec glosowac na Nine Andrejewna
                            oraz jej WKP(b).

> Znajac polska usafilije rozumiem wasz stosunek do Kuklinskiego. Ale u nas
                            > inny przypadek.

U ciebie jest za to ciezki przypadek kompleksu nizszosci wobec Ameryki
                            objawjajacy sie patologiczna zolcia.
                            Jestes typowym zoldakiem: spora znajomosc liczb dotyczacych roznego rodzaju
                            uzbrojenia przy kompletnym braku jakiegokolwiek wyksztalcenia ogolnego i
                            obsesyjnych stereotypach na jakiekolwiek ogolniejsze tematy.
                            • Gość: Misza Re: Do Miszy (poprzedni uciekl) IP: 80.80.119.* 30.04.03, 10:07
                              swiatlo napisał:

> Gość portalu: Misza napisał(a):
                              >
                              > > :) Moze lda ciebie to nowosc, ale komunizmu nigdzie nie bylo. Byl socjaliz
                              > m.
                              > > Gdyby gdzies dzis byl komuzm, to ja bym tam juz dawno pojechal :))
                              >
                              > Tym gorzej o tobie to swiadczy. Powinienes wiec glosowac na Nine Andrejewna
                              > oraz jej WKP(b).

Swiatlo, biedaku, czy naprawde jestes taki glupi ? Przeciez to jest
                              niemozliwie (nawet dla takiego glupiego pindosa jak ty). Komunizm to utopia,
                              cos w rodzaju raju na ziemi. A ty jak zwykle mylisz bolszewizm z komuznimem...

> Jestes typowym zoldakiem: spora znajomosc liczb dotyczacych roznego rodzaju
                              > uzbrojenia przy kompletnym braku jakiegokolwiek wyksztalcenia ogolnego i
                              > obsesyjnych stereotypach na jakiekolwiek ogolniejsze tematy.

Sluchaj pindosie, ja przynajmniej czygos wiem, a ty oprocz propagandy
                              pindosowskiej nic nie wiesz. Jestes typowym pindosem - zero rozumu i kupa
                              pychy i patosu.

Misza

P.S. Jestem magistrem-inzenerem z elektroniki samochodowej. Obecnie robie
                              doktorat.
                              • mathras Drogi Misza 30.04.03, 13:43
                                Samokrytyka? Fajne slowo. Ja z nim wyroslem i pamietam jak sie skladalo
                                samokrytyke wobec grupy zastraszonych jak i ja jeleni. To bardzo niebezpieczne
                                slowo, jak widze.

Co do przysiegi masz racje - jak sie sklada to sie sklada, ale wiesz jak
                                dowodca stoi z pistoletem z tylu i goni do walki gdzie na pewno zgine i pieprzy
                                mi glodne kawalki o mateczce Rosji i ze coc zapreszczeno, a ja zartaz mam dla
                                tego tepego debila zginac to wiesz co? Leje na jego przysiege i przy pierwszej
                                okazji rozwale mu leb czyms ciezkim tak ze wyjdzie na wypadek ze potknal sie na
                                mydle.

Drogi Misza, juz w starozytnym egipcie uzywali slow na bramach swiatyn zeby
                                odstraszac zlodziei. Na niektorych to nie dzialalo. Czy byli swietokradcami?

Stara gadka ze nie gryzie sie dloni ktora karmi (a gryzie sie jak nie karmi
                                dobrze), czy zgodziles sie za psa to trzeba szczekac to ideologia ukuta przez
                                rzadzacych zeby takich jak ty trzymac na sznurku (Jak slodko umierac za
                                jczyzne, dobre nie?). Pluco ci wisi w strzepach na bandazu a ty jestes
                                szczesliwy ze kolega ci ociera czolo i ze umarles za wykonanie rozkazu???
                                Misza, czy ty wiesz o czym piszesz czy jestes mlodym zlelwem???

Jezeli chodzi o opinie swiatlo o tobie to Swiatlo ma racje. a widac to jak sie
                                denerwujesz i jakich slow uzywasz? Czy on cie obraza ze ty zaraz piszesz
                                inwektywy? Piszesz ze jestes inzynierem - to fajnie, a wiesz ilu jest
                                inzynierow? Co drugi pies na ulicy jejst inzynierem - taki czasy. Dawniej byli
                                szewcy a teraz sa inzynierowie. I sa rozni inzynierowie, na roznym poziomie.

To ze robisz doktorat to o niczym nie swiadczy. Wiecej, niewiele dla ciebie z
                                tego wyniknie. Jezeli myslisz ze bedziesz mial lepiej... no, moze w Rosji jest
                                inaczej. Ale tam zawsze bylo inaczej.
                                • Gość: Misza Re: Drogi Misza IP: *.mp109.aaanet.ru 30.04.03, 15:06
                                  mathras napisał:

> Co do przysiegi masz racje - jak sie sklada to sie sklada, ale wiesz jak
                                  > dowodca stoi z pistoletem z tylu i goni do walki gdzie na pewno zgine i
                                  pieprzy
                                  >
                                  > mi glodne kawalki o mateczce Rosji i ze coc zapreszczeno, a ja zartaz mam
                                  dla
                                  > tego tepego debila zginac to wiesz co? Leje na jego przysiege i przy
                                  pierwszej
                                  > okazji rozwale mu leb czyms ciezkim tak ze wyjdzie na wypadek ze potknal sie
                                  na
                                  >
                                  > mydle.

Twoja sprawa. Ale tak czy inaczej bedziesz zdrajca. Zdrajca zawsze szuka
                                  tlumaczenia swej zdrady... Czasem trzeba oddac swe zycie za ojczyzne.
                                  Przeczytaj uwaznie przysiege ktora skladasz - to jest kontrakt na twoje zycie.
                                  Jesli Ojczyzna tego potrzebuje bedziesz musial ja oddac. Jesli dowodca wyda ci
                                  rozkaz, wykonujac ktory masz 99% szans ze zginiesz, to masz do wyboru:
                                  a) postawic swe zycie wyzej od intere3sow panstwa - czyli zdrada
                                  b) wykonanie rozkazu nawet za cene swego zycie - czyli wykonanie swgo obowiazku

Gdyby wszyscy nasze zolnierze mysleli w twoj tchorzliwy sposob, to dzis by,
                                  rozmawialismy po niemeckku, bo nikt nie chcial by umierac. U nas nawet film
                                  jest o takim tytule o WWII - "Nikto nie chotel umerat'..."

Misza

P.S> Rozmawialem z weteranami, ktorzy zdobywali Mamajew Kurhan - na ktorym
                                  teraz stoi pomnik "Rodiny Materi". Musieli wykonac swoje zadanie i wypelnili...

Radze rowniez zonbaczyc amerykanski film "When Trumpets Fade" - wg. mnie
                                  najlepszy amerykanski film o WWII.. Wiel ciekawego dowiesz sie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka