Gość: Gamling IP: *.bsipl.com.pl 25.04.03, 23:38 Czytales moze Suworowa "Zolnierze Wolnosci" i "Akwarium". Jesli tak to jestem bardzo ciekawy jak jego opis armi ZSRR ma sie do rzeczywistosci. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Misza Re: Do Miszy IP: 80.80.118.* 26.04.03, 11:13 Gość portalu: Gamling napisał(a): > Czytales moze Suworowa "Zolnierze Wolnosci" i "Akwarium". Czytalem Akwarium. > Jesli tak to > jestem bardzo ciekawy jak jego opis armi ZSRR ma sie do rzeczywistosci. W zasadzie wszystko co sie tyczy armii z jego okresu (lata 60. - 70.) opisuje dosc prawdziwie, ale ze opisaniem wydarzen historycznych idzie mu znacznie gorzej. Lepiej by pisal to co wie a nie to co mu sie wydaje. Rozmawialem o Rezunie (zawsze go tak nazywam, bo to jest jego prawdziwe nazwisko i on nie ma prawo nazywac sie Suworowym) - z 2 oficerami GRU (emerytowanymi). Jeden z nich w dodatku jest historykiem. Wiekszosc historykow wojskowych uwaza go za pisarza sensacyjnego, ktorzy umiejetnie manipuluje faktami. POdaje troche liczb z dokumentow a potem zalewa to swoimi emocjami i "wspomnieniami". Na koncu robi kupe wnioskow ze swoich wlasnych przemyslen ;)) Oficerowie GRU uwazaja go za zwyklego zdrajce. Ja tez. Pozdr Misza Pozdr Misza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j.rodrige Re: Do Miszy IP: *.acn.pl 26.04.03, 15:52 Gość portalu: Misza napisał(a): > Gość portalu: Gamling napisał(a): > > > Czytales moze Suworowa "Zolnierze Wolnosci" i "Akwarium". > > Czytalem Akwarium. > > > Jesli tak to > > jestem bardzo ciekawy jak jego opis armi ZSRR ma sie do rzeczywistosci. > > W zasadzie wszystko co sie tyczy armii z jego okresu (lata 60. - 70.) opisuje > dosc prawdziwie, ale ze opisaniem wydarzen historycznych idzie mu znacznie > gorzej. Lepiej by pisal to co wie a nie to co mu sie wydaje. > Rozmawialem o Rezunie (zawsze go tak nazywam, bo to jest jego prawdziwe > nazwisko i on nie ma prawo nazywac sie Suworowym) - z 2 oficerami GRU > (emerytowanymi). Jeden z nich w dodatku jest historykiem. > Wiekszosc historykow wojskowych uwaza go za pisarza sensacyjnego, ktorzy > umiejetnie manipuluje faktami. POdaje troche liczb z dokumentow a potem > zalewa to swoimi emocjami i "wspomnieniami". Na koncu robi kupe wnioskow ze > swoich wlasnych przemyslen ;)) > Oficerowie GRU uwazaja go za zwyklego zdrajce. Ja tez. Mam identyczna opinie. Pozdro. > > Pozdr > Misza > > > Pozdr > Misza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Do Miszy IP: 80.80.119.* 26.04.03, 16:30 Gość portalu: j.rodrige napisał(a): > Mam identyczna opinie. Jestem bardzozdziwiony tym faktem :) Pozdr Misza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gamling Re: Do Miszy IP: *.bsipl.com.pl 27.04.03, 23:03 A nie wydaje Ci sie ze jesli prawda jest to co pisze w Akwarium to wlsciwie zdrada byla jedynym sposobem na zachowanie wolnosci? PS: przeczytaj Zolnierzy wolnosci, mysle ze warto nawet jesli sie nie zgadzasz ze stanowskiem Rezuna Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Do Miszy IP: 80.80.96.* 28.04.03, 15:50 Gość portalu: Gamling napisał(a): > A nie wydaje Ci sie ze jesli prawda jest to co pisze w Akwarium to wlsciwie > zdrada byla jedynym sposobem na zachowanie wolnosci? Nie, bo ja napisalem ze pisze prawde o Armii ZSRR (czyli o VDV i wojskach czolgowych) a nie o GRU - wywiadzie wojskowycm. Tutaj on tyle powymyslal ze smiac sie chce ;)) Trzeba pamietac ze ta xiazka byla napisana w 197X roku - kiedy konfrontacja systemow byla najwieksza. PO prostu nie mogl napisac nic innego - nic by nie zarobil na prawdzie i nie dostal by azyl ;)) Krotko mowiac, "jego" GRU jest blizniacze podobne do opisania CIA przez uciekinerow z zachodu... Tylko naiwniaki wierza ze Akwarium jest taki jak on opisuje. Taka straszna bajka na noc dla wszystkich obywateli Anglii w latach 70tych. :))) > PS: przeczytaj Zolnierzy wolnosci, mysle ze warto nawet jesli sie nie zgadzasz ze stanowskiem Rezuna Dzieki za propozycje, ale mam lepszy pomysl na spedzenie wolnego czasu niz jego totalne marnowanie :))) > Pzdr. Pozdr Misza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gamling Re: Do Miszy IP: *.bsipl.com.pl 29.04.03, 10:12 > Nie, bo ja napisalem ze pisze prawde o Armii ZSRR (czyli o VDV i wojskach > czolgowych) a nie o GRU - wywiadzie wojskowycm. Tutaj on tyle powymyslal ze > smiac sie chce ;)) Trzeba pamietac ze ta xiazka byla napisana w 197X roku - > kiedy konfrontacja systemow byla najwieksza. PO prostu nie mogl napisac nic > innego - nic by nie zarobil na prawdzie i nie dostal by azyl ;)) > Krotko mowiac, "jego" GRU jest blizniacze podobne do opisania CIA przez > uciekinerow z zachodu... Tylko naiwniaki wierza ze Akwarium jest taki jak on > opisuje. Taka straszna bajka na noc dla wszystkich obywateli Anglii w latach > 70tych. :))) Nie zrozumiales mnie. Zdaje sobie sprawe ze obraz GRU, ktory przedstawia jest daleki od rzeczywistosci. W tym pytaniu chodzilo mi tylko o sama sutuacje ktora "zmusila" Rezuna do zdrady. > > PS: przeczytaj Zolnierzy wolnosci, mysle ze warto nawet jesli sie nie > zgadzasz ze stanowskiem Rezuna > > Dzieki za propozycje, ale mam lepszy pomysl na spedzenie wolnego czasu niz > jego totalne marnowanie :))) > > > Pzdr. > > Pozdr > Misza Mimo wszystko to naprawde ciekawa pozycja, ale byc moze nie dla Ciebie bo znasz problem z autopsji. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Do Miszy IP: *.mp109.aaanet.ru 29.04.03, 12:38 Gość portalu: Gamling napisał(a): > Nie zrozumiales mnie. Zdaje sobie sprawe ze obraz GRU, ktory przedstawia jest > daleki od rzeczywistosci. W tym pytaniu chodzilo mi tylko o sama sutuacje > ktora "zmusila" Rezuna do zdrady. pare pytan: 1) Czy wierzysz ze wszystko co on pisal o swej sluzbie jest prawda? 2) Czy wierzysz ze za zdrade oficerow spalali w piecach? 3) Czy ty naprawde wierzysz ze Rezun uciekl dlatego ze byl w takiej sytuacji, ktora opisuje w swym opusie ? I na koniec 4 pytanie: czy uwazasz ze istneje oprawdanie dla czlowieka ktorzy zdradzil ojczyzne, bedac na przedniej linii jej bezpeczenstwa ? Ja na wszystkie te pytania odpowiadam nie... Pozdr Misza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fli Re: Do Miszy IP: 212.6.124.* 29.04.03, 14:15 Gość portalu: Misza napisał(a): > Gość portalu: Gamling napisał(a): > > > Nie zrozumiales mnie. Zdaje sobie sprawe ze obraz GRU, ktory przedstawia > jest > > daleki od rzeczywistosci. W tym pytaniu chodzilo mi tylko o sama sutuacje > > ktora "zmusila" Rezuna do zdrady. > > pare pytan: > 1) Czy wierzysz ze wszystko co on pisal o swej sluzbie jest prawda? > 2) Czy wierzysz ze za zdrade oficerow spalali w piecach? > 3) Czy ty naprawde wierzysz ze Rezun uciekl dlatego ze byl w takiej sytuacji, > ktora opisuje w swym opusie ? > I na koniec 4 pytanie: czy uwazasz ze istneje oprawdanie dla czlowieka ktorzy > zdradzil ojczyzne, bedac na przedniej linii jej bezpeczenstwa ? > > Ja na wszystkie te pytania odpowiadam nie... > > Pozdr > Misza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Flieger Re: Do Miszy (poprzedni uciekl) IP: 212.6.124.* 29.04.03, 14:22 Gość portalu: Misza napisał(a): > I na koniec 4 pytanie: czy uwazasz ze istneje oprawdanie dla czlowieka > ktorzy > zdradzil ojczyzne, bedac na przedniej linii jej bezpeczenstwa ? Nie zawsze ojczyzna jest tozsama z rezimem ja za morde trzymajacym. Czasem zdrada rezimu jest dobrem dla ojczyzny. Podczas 2 WW Niemcy zdradzajacy GRöFAZa pomagali ojczyznie skracajac wojne. Rezun zdradzal komunizm, a nie ojczyzne, przyczyniajac sie w miare wlasnych mozliwosci do szybszego jego upadku. > Ja na wszystkie te pytania odpowiadam nie... > > Pozdr > Misza Pozdr. F. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Do Miszy (poprzedni uciekl) IP: *.mp109.aaanet.ru 29.04.03, 15:38 Gość portalu: Flieger napisał(a): > Nie zawsze ojczyzna jest tozsama z rezimem ja za morde trzymajacym. Czasem > zdrada rezimu jest dobrem dla ojczyzny. Stanowczo sie ne zgadzam. GRU to nie rezym, to wojsko. Jest to wywiad wojskowy. Wszystko co robi GRU besposrednio wplywa na bezpeczenstwa calego narodu. Chociaz nawet gdyby Rezun uciekl z KGB, to i tak byl by zdrajca. Bo rezym to rezym a sluzby specjalne to sluzby specjalne. Ten gnoj po prostu uciekl tam gdzie bylo mu lepiej i latwiej zyc, a przykrywa sie walka z rezymem. > Podczas 2 WW Niemcy zdradzajacy GRöFAZa pomagali ojczyznie skracajac wojne. Wg. mnie po prostu ratowali swe nedzne nazistowskie dupy. Gdyby nasze nie wpierdolili im pod Stalingradem i Kurskiem, to nawet nie mysleli o "pomocy ojczyznie skracajac wojne" ;))) > Rezun zdradzal komunizm, a nie ojczyzne, przyczyniajac sie w miare wlasnych > mozliwosci do szybszego jego upadku. Rezun zdradzil swoja Ojczyzne dla wlasnego dobrobytu. Gdyby w ZSRR mu dali czyn generala, to siedzial by w Akwariumie do dzis... A tak jest zwyklym zdrajca z wyrokiem :)) POzdr Misza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gamling Re: Do Miszy (poprzedni uciekl) IP: *.bsipl.com.pl 29.04.03, 23:05 W Polsce mamy podobny przypadek. Niejakiego p. Kuklinowskiego, ktory byl polskim agentem i uciekl do USA przekazujac im informacje. Wiekszosc spoleczenstwa jest obecnie zdania ze dobrze zrobil, bo byc moze przyspieszyl upadek komunizmu w Polsce i na swiecie. A jesli dobrze zrozumialem Rezuna to on od poczatku swojej "kariery" w GRU robil wlasciwie to co musial dla swojego dobra. Traktowal sluzbe jako sposob na leprze zycie i ucieczke z kolchozu, a nie jako powinnosc ideologiczna i obowiazek wobec panstwa. Chyba wyrazil to jasno. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Do Miszy (poprzedni uciekl) IP: 80.80.96.* 29.04.03, 23:30 Gość portalu: Gamling napisał(a): > W Polsce mamy podobny przypadek. Niejakiego p. Kuklinowskiego, ktory byl > polskim agentem i uciekl do USA przekazujac im informacje. Wiekszosc > spoleczenstwa jest obecnie zdania ze dobrze zrobil, bo byc moze przyspieszyl > upadek komunizmu w Polsce i na swiecie. :) Moze lda ciebie to nowosc, ale komunizmu nigdzie nie bylo. Byl socjalizm. Gdyby gdzies dzis byl komuzm, to ja bym tam juz dawno pojechal :)) Znajac polska usafilije rozumiem wasz stosunek do Kuklinskiego. Ale u nas inny przypadek. > A jesli dobrze zrozumialem Rezuna to > on od poczatku swojej "kariery" w GRU robil wlasciwie to co musial dla swojego > dobra. Traktowal sluzbe jako sposob na leprze zycie i ucieczke z kolchozu, a > nie jako powinnosc ideologiczna i obowiazek wobec panstwa. Chyba wyrazil to > jasno. Jak rowniez to ze gdyby nie mozliwosc skonczenia kariery wojskowej nie jako generala, a dowodcy batalionu pancernewgo na granice z Chinami, to niegdy by nie wyjechal z ZSRR. Byl i jest po prostu szczurem - kiedy statek sie tonie, to szczury uciekaja... Pozdr Misza > > Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
mathras ja tez jestem szczurem 30.04.03, 06:05 co uciekl. A co, nie wolno mi? Misza, kazdy jest kowalem wlasnego losu. Ja nawet sie raz z Rsojanka nie ozenilem i znam wasz kraj. Duzy, piekny kraj, duzo bardzo madrych ludzi, dobrzy naukowcy i macie dobre planowanie strategiczne na wiele lat do przodu. Tylko szkoda ze nacisneliscie Polske, szkoda ze doszlo do Katynia, bo dojenie kraju przez 50 lat moge zrozumiec. Kazdy kto ma wladze robi to samo. Jako osoba bardzo inteligentna i wyksztalcona, z wieloma kontaktami, czy zastanawiales sie jak bedzie wygladala Rozja za lat 20? Czy czytales jakies opracowania na ten temat? Bo np ja nie wierze w te numery ze byl przewrot i palenie Kremla, tak samo jak to wlazenie na mur w Berlinie to bylo mniej wiecej to samo jak ostatnie duszenie pomnika linami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Gratuluje! Niezla samokrytyka ;)) IP: 80.80.119.* 30.04.03, 10:52 mathras napisał: > co uciekl. A co, nie wolno mi? Rob co chcesz. Ale, z calym szacunkiem do twej persony, nie mozesz porownywac sie z Rezunem. On byl agentem wywiadu w czasie wojny (zimnej), mial dostep do informacji, waznej dla bezpieczenstwa panstwa. Uciecka i przekazanie tych dannych obcemu wywiadu nazywa sie zdrada. A w twoim przypadku jest to zwykla emigracja. Czujesz roznice ? :) Kiedy ja bylem oficerem, mialem dostem do infy pod gryfem "tajne", w wyniku czego podpisalem papier ze nie moge w ciagu 2 lat wyjechcac z Rosji. Gdybym mial dostep do "scisle tajnej" infy nie wyjechal bym nawet do 10 lat... Kiedy czlowiek sklada przysiege, to bierze na siebie ogromna odpowiedzialnosc. Kazdy czlowiek, co zlamal przysiegy wywoluje u mnie poczucie ogromnego obrzydzenia... Niezaleznie w jakiej armii sluzy... > Jako osoba bardzo inteligentna i wyksztalcona, z wieloma kontaktami, czy > zastanawiales sie jak bedzie wygladala Rozja za lat 20? Czy czytales jakies > opracowania na ten temat? Czytalem. Pozdr Misza Odpowiedz Link Zgłoś
swiatlo Re: Do Miszy (poprzedni uciekl) 30.04.03, 06:14 Gość portalu: Misza napisał(a): > :) Moze lda ciebie to nowosc, ale komunizmu nigdzie nie bylo. Byl socjalizm. > Gdyby gdzies dzis byl komuzm, to ja bym tam juz dawno pojechal :)) Tym gorzej o tobie to swiadczy. Powinienes wiec glosowac na Nine Andrejewna oraz jej WKP(b). > Znajac polska usafilije rozumiem wasz stosunek do Kuklinskiego. Ale u nas > inny przypadek. U ciebie jest za to ciezki przypadek kompleksu nizszosci wobec Ameryki objawjajacy sie patologiczna zolcia. Jestes typowym zoldakiem: spora znajomosc liczb dotyczacych roznego rodzaju uzbrojenia przy kompletnym braku jakiegokolwiek wyksztalcenia ogolnego i obsesyjnych stereotypach na jakiekolwiek ogolniejsze tematy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Do Miszy (poprzedni uciekl) IP: 80.80.119.* 30.04.03, 10:07 swiatlo napisał: > Gość portalu: Misza napisał(a): > > > :) Moze lda ciebie to nowosc, ale komunizmu nigdzie nie bylo. Byl socjaliz > m. > > Gdyby gdzies dzis byl komuzm, to ja bym tam juz dawno pojechal :)) > > Tym gorzej o tobie to swiadczy. Powinienes wiec glosowac na Nine Andrejewna > oraz jej WKP(b). Swiatlo, biedaku, czy naprawde jestes taki glupi ? Przeciez to jest niemozliwie (nawet dla takiego glupiego pindosa jak ty). Komunizm to utopia, cos w rodzaju raju na ziemi. A ty jak zwykle mylisz bolszewizm z komuznimem... > Jestes typowym zoldakiem: spora znajomosc liczb dotyczacych roznego rodzaju > uzbrojenia przy kompletnym braku jakiegokolwiek wyksztalcenia ogolnego i > obsesyjnych stereotypach na jakiekolwiek ogolniejsze tematy. Sluchaj pindosie, ja przynajmniej czygos wiem, a ty oprocz propagandy pindosowskiej nic nie wiesz. Jestes typowym pindosem - zero rozumu i kupa pychy i patosu. Misza P.S. Jestem magistrem-inzenerem z elektroniki samochodowej. Obecnie robie doktorat. Odpowiedz Link Zgłoś
mathras Drogi Misza 30.04.03, 13:43 Samokrytyka? Fajne slowo. Ja z nim wyroslem i pamietam jak sie skladalo samokrytyke wobec grupy zastraszonych jak i ja jeleni. To bardzo niebezpieczne slowo, jak widze. Co do przysiegi masz racje - jak sie sklada to sie sklada, ale wiesz jak dowodca stoi z pistoletem z tylu i goni do walki gdzie na pewno zgine i pieprzy mi glodne kawalki o mateczce Rosji i ze coc zapreszczeno, a ja zartaz mam dla tego tepego debila zginac to wiesz co? Leje na jego przysiege i przy pierwszej okazji rozwale mu leb czyms ciezkim tak ze wyjdzie na wypadek ze potknal sie na mydle. Drogi Misza, juz w starozytnym egipcie uzywali slow na bramach swiatyn zeby odstraszac zlodziei. Na niektorych to nie dzialalo. Czy byli swietokradcami? Stara gadka ze nie gryzie sie dloni ktora karmi (a gryzie sie jak nie karmi dobrze), czy zgodziles sie za psa to trzeba szczekac to ideologia ukuta przez rzadzacych zeby takich jak ty trzymac na sznurku (Jak slodko umierac za jczyzne, dobre nie?). Pluco ci wisi w strzepach na bandazu a ty jestes szczesliwy ze kolega ci ociera czolo i ze umarles za wykonanie rozkazu??? Misza, czy ty wiesz o czym piszesz czy jestes mlodym zlelwem??? Jezeli chodzi o opinie swiatlo o tobie to Swiatlo ma racje. a widac to jak sie denerwujesz i jakich slow uzywasz? Czy on cie obraza ze ty zaraz piszesz inwektywy? Piszesz ze jestes inzynierem - to fajnie, a wiesz ilu jest inzynierow? Co drugi pies na ulicy jejst inzynierem - taki czasy. Dawniej byli szewcy a teraz sa inzynierowie. I sa rozni inzynierowie, na roznym poziomie. To ze robisz doktorat to o niczym nie swiadczy. Wiecej, niewiele dla ciebie z tego wyniknie. Jezeli myslisz ze bedziesz mial lepiej... no, moze w Rosji jest inaczej. Ale tam zawsze bylo inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Drogi Misza IP: *.mp109.aaanet.ru 30.04.03, 15:06 mathras napisał: > Co do przysiegi masz racje - jak sie sklada to sie sklada, ale wiesz jak > dowodca stoi z pistoletem z tylu i goni do walki gdzie na pewno zgine i pieprzy > > mi glodne kawalki o mateczce Rosji i ze coc zapreszczeno, a ja zartaz mam dla > tego tepego debila zginac to wiesz co? Leje na jego przysiege i przy pierwszej > okazji rozwale mu leb czyms ciezkim tak ze wyjdzie na wypadek ze potknal sie na > > mydle. Twoja sprawa. Ale tak czy inaczej bedziesz zdrajca. Zdrajca zawsze szuka tlumaczenia swej zdrady... Czasem trzeba oddac swe zycie za ojczyzne. Przeczytaj uwaznie przysiege ktora skladasz - to jest kontrakt na twoje zycie. Jesli Ojczyzna tego potrzebuje bedziesz musial ja oddac. Jesli dowodca wyda ci rozkaz, wykonujac ktory masz 99% szans ze zginiesz, to masz do wyboru: a) postawic swe zycie wyzej od intere3sow panstwa - czyli zdrada b) wykonanie rozkazu nawet za cene swego zycie - czyli wykonanie swgo obowiazku Gdyby wszyscy nasze zolnierze mysleli w twoj tchorzliwy sposob, to dzis by, rozmawialismy po niemeckku, bo nikt nie chcial by umierac. U nas nawet film jest o takim tytule o WWII - "Nikto nie chotel umerat'..." Misza P.S> Rozmawialem z weteranami, ktorzy zdobywali Mamajew Kurhan - na ktorym teraz stoi pomnik "Rodiny Materi". Musieli wykonac swoje zadanie i wypelnili... Radze rowniez zonbaczyc amerykanski film "When Trumpets Fade" - wg. mnie najlepszy amerykanski film o WWII.. Wiel ciekawego dowiesz sie... Odpowiedz Link Zgłoś