Dodaj do ulubionych

Co kupilibyście od Rosji?

18.07.07, 21:23
Pomijając Topol-M :-).
Czy Waszym zdaniem są takie typy wyposażenia wojskowego lub uzbrojenia, które
warto byłoby kupić od Rosji? Zakładamy że ceny są rynkowe, że nas na te ceny
stać i że istnieje alternatywa zakupu na zachodzie.
Obserwuj wątek
    • wiarusik Re: Co kupilibyście od Rosji? 18.07.07, 21:24
      Matrioszki.
      • wiarusik Re: Co kupilibyście od Rosji? 18.07.07, 21:25
        Np. takiego Putina-coraz mniejszy,coraz mniejszy,coraz mniejszy...
    • grogreg Re: Co kupilibyście od Rosji? 18.07.07, 21:37
      Mi-17V-5
    • funnypunch Re: Co kupilibyście od Rosji? 18.07.07, 21:54
      500 T-90 - docelowo mielibyśmy Leo 2 (cięższe) i T-90 (lżejsze)
      Helikoptery ofensywne (niewiem co teraz mają nowego po Mi-24 - choć tu bym się
      zastanawiał nad alternatywą zachodnią)

S-300, albo jeśli sprzedadzą S-400 i całe uzbrojenie p.lot (Tor, Tunguska etc.)

Myśliwce raczej teraz nie, bo przemysł lotniczy mają teraz nieco w dołku.

Niewiem jak jest z artylerią rakietową, ale kupiłbym rakiety z-z o zasięgu do
      500km. W wojnie z Rosja mogą się przydać :D

Kupiłbym wystrzelenie kilkudziesięciu satelit szpiegowskich na obszar b. ZSRR,
      Chin i USA.

To tyle na razie.
      • billy.the.kid Re: Co kupilibyście od Rosji? 18.07.07, 21:56
        ja tam dałbym pare złotych więcej pielęgniarkom i dochtorom.
        • funnypunch Re: Co kupilibyście od Rosji? 18.07.07, 22:03
          Wiesz to się nazywa rozbudowany budżet obronny. Potem można by jakieś fajne
          reklamy sklecić.

Doktor H. 30 lat praktyki w zawodzie, właśnie dowieźli mu chłopczyka z ostrą
          niewydolnością krążeniowo oddechową.

(Chłopak leży na stole operacyjnym, nagle traci przytomność)

Doktor H. musi walczyć nie tylko z chorobą chłopca

(Defibrylator odmawia posłuszeństwa)

Czy jego 30 lat doświadczenia i pomoc tego 155mm działa samobieżnego (tu
          zblizenie na obiekt), zastąpi mu niedziałający sprzęt?? Napewno!!! BO DODA
          (HEHE) MU PATRIOTYZMU. ZASTĄPIĆ KAFTANY BEZPIECZEŃSTWA MUNDURKAMI GIERTYCHA, A
          SPIS NIELETNICH CIĘŻARNYCH MISZ LISTĄ!!!!!

(kurtyna opada wraz ze szczeną)
          • swantevit Re: Co kupilibyście od Rosji? 18.07.07, 22:05
            Benzyne, benzyne i jeszcze raz benzyne..
        • matrek Re: Co kupilibyście od Rosji? 19.07.07, 08:35
          billy.the.kid napisał:

> ja tam dałbym pare złotych więcej pielęgniarkom i dochtorom.

Ale populista
          Kurde, w ogole armie rozwiazmy, co mamy to sprzedajmy, wojakow rozpuscic - wiesz
          ile kasy byloby na doktorow?!
    • mason10 Re: Co kupilibyście od Rosji? 18.07.07, 22:09
      konwencjonalne okrety podwodne typu lada
      mig 35 idealne dla polski
      s-400
      bwp 3
      nowe ciezarowki kamaz
      wurzutnie smiersz
      mi-172
      mi -28
      mi-26
      il-76 md

jak 130
      takie jest mniej wiecej zapotrzebowanie polski wszystko to dobra nowioczesna
      bron
    • mason10 Re: Co kupilibyście od Rosji? 18.07.07, 22:11
      a zapomialem o topol -m mysle ze z 30 kolowych wyrzutni stanowilo by
      wystrczajaca sile odstraszajaca
      • billy.the.kid Re: Co kupilibyście od Rosji? 18.07.07, 22:25
        jak tyle tego to teraz dołożyłbym po pare groszy nauczycielom i policjantom. a
        co tam. uzbroilim sie już ,to teraz mozna cós odkopsać ludkom na chlebuś.
        • mason10 Re: Co kupilibyście od Rosji? 18.07.07, 22:31
          podobno kupno f-16 kosztowalo nas kolo 5 miliardo dolarow tak mowia niezalezne
          zrodla po podliczeniu kosztow a nie agentura cia w rzadzie wiec pomyslmy
          40 mig 35 kolo 2 miliardow
          3 okrety lada miliard
          za reszte jak 130 i troche transportowcow
          • axx611 Re: Co kupilibyście od Rosji? 18.07.07, 23:08
            Sovieciarze maja niezle kobietki. Biala rasa,slowianska uroda i lubia ten
            sport.Ostatni bastion bialego czlowieka.
          • marek_boa Re: Co kupilibyście od Rosji? 18.07.07, 23:23
            Jak se już popuszczamy wodze fantazji to....(przyjmując ,że jesteśmy
            baaaaaaaaaaaaaaardzo bogatym krajem - nie tylko w przekonania!):
            - 40 Su-35BM
            - 60 MiG-35
            - 60 Jak-130
            - 60 Mi-17W-5(ewętualnie Mi-171Sz lub Mi-38)
            - 40 Mi-35M2
            - 24 Mi-28N
            - 3-5 Ił-76MD
            - 2-3 Ił-78M
            - 1-2 A-50UM
            - 4-5 Be-200 ZOP
            - 2-3 Be-200 PS
            - 12 Ka-28 (różnego przeznaczenia)
            - 2-3 Ka-31
            - 3 dywizjony obrony wybrzeża Bał
            - brygadę S-400
            - 10 baterii Buk-M2
            - 100 sztuk Tor-M1M(w różnych wersjach)
            - 60 sztuk zestawów Pancyr-S1
            - 120 dział samobieżnych Msta-M
            - 300 T-90S
            - 24-48 zestawów "Smiercz"
            - 2 fregaty typu Projekt 1154
            - 4 korwety typu Projekt 12418 Mołnija (lub 6 typu Projekt 12300 Skorpion)
            - 4 op typu Projekt 636 lub Amur-1500(oczywiście z systemem Kłab)
            - I tyli!:) Mnie też stać czasami na...marzenia!:)
            -Pozdrawiam!
            • marek_ogarek Re: Co kupilibyście od Rosji? 19.07.07, 06:19
              Chwala Bogu polska nie jest juz krajem IV swiata i szajsu ktory wymieniles nie
              musi juz kupowac. Jakbys tak policzyl ceny tego wszystkiego i kase jaka polska
              wydaje obecnie na zakup uzbrojenia na zachodzie to wyjdzie ze jakbysmy kupowali
              w rosji to jeszcze duzo by nam zostalo. Mig-35 za cene F-16 mozna by kupic
              pewnie ze 2x tyle.
              Szczegolnie rozsmieszyly mnie takie pozycje natwojej liscie jak IL-76/78M. Po
              co to? Dla krakowskiego muzeum lotnictwa ?
              Nie rozumie po co 2 typy samolotow wielozadaniowych ? Po co 2 typy smiglowcow
              szturmowych ? 300 T-90 ??? Toz podobnej klasy czolgi produkujemy sami a
              znacznie wyzszej dostajemy od niemcow za free.
              Fregaty typu 1154 to istnieje zaledwie jedna. Poza tym tez nie jest w niczym
              lepsza od tego co juz mamy.
              Projekt 12418 Mołnija - ty faktycznie myslisz o zakupach dla jakiegos muzeum.
              Przeciez tego typu graty juz sa wycofywane z naszej floty. Do tego mamy orkany.
              Dziwie sie ze nie wspomniales o jedynym rosyjskim okrecie ktory mozna dzis
              uznac za nowoczesny czyli korwecie typu 2038.0. jakby ja troche lepiej
              wyposazyc to moglaby sie nadac.
              4 op typu Projekt 636 lub Amur-1500 kolejny zart. 636 jak dla nas sa gorsze od
              kobenow (za duze) i wcale nie nowoczesniejsze. Drugi typ nie jest dopracowany.
              Po klopotach jakie maja z st. petersburgiem raczej bym amura/lady nie kupil.

1-2 A-50UM - przeciez mamy AWACSy NATO. Po co ci te gruchoty ???
              3 dywizjony obrony wybrzeża Bał - wlasnie kupilismy RBSy.

> - 60 sztuk zestawów Pancyr-S1, 120 dział samobieżnych Msta-M - sami przeciez
              rozwijamy systemy tego typu.

> - brygadę S-400
              > - 10 baterii Buk-M2
              > - 100 sztuk Tor-M1M(w różnych wersjach
              tu mozna by sie zastanowic. Choc ja wolalbym kombinacje patriot/humram

> - 4-5 Be-200 ZOP
              > - 2-3 Be-200 PS
              > - 12 Ka-28 (różnego przeznaczenia)
              > - 2-3 Ka-31
              Czyste SF. Przeciez sami robimy bryzy i anakondy. Mamy lacznie kilkanascie Mi-
              14 i SH-2. W czym sa gorsze od K-27 ? I po co nam Ka-31.

Cala reszta nie ma sensu. Dziwie sie ze nie wsomniales o BWP ;)))
              !
              • marek_boa Re: Co kupilibyście od Rosji? 19.07.07, 08:15
                HM?:)Znaczy się Marku wymieniłem KILKA typów uzbrojenia,które weszło lub ma
                szansę wejść do służby w...Indiach(T-90S/IŁ-76MD/IŁ-78/MiG-35/pochodna~Su-
                35BM/Typ Projekt pochodny 1154/zmodernizowane 877EKM/A-50+Izraelskie gadżety/
                Uważasz Indie za IV świat???:)Ciekawa logika!:)
                - Typ Projekt 12418 Mołnija WŁAŚNIE jest produkowany - więc okręt rakietowy z
                16 wyrzutniami pocisków Uran jest DUŻO silniejszy od naszych Orkanów,po za tym
                mamy już wprawę w eksploatacji takich jednostek!:)Po za tym alternatywnie
                wymieniłem też Sobole!
                - Co do kłopotów 636-tek to spoko wodza - dadzą sobie radę!:)Dla tego
                ewętualnie napisałem o MNIEJSZYCH Amurach!:)
                - Napisałem przecie ,że w moich marzeniach Polska to Baaaaaardzo bogaty kraj i
                stać nas by było na NIEZALEŻNOŚĆ!:)Więc i bez NATO-wskich E-3 też!:)
                - Sami Marku to se PODWOZIA rozwijamy a nie kompletne zestawy!:)
                - Marku Bryza to jest...Bryza i za cholerę równać się nie może z takim właśnie
                Be-200!:)Te kilkanaście Mi-14 niedługo trzeba będzie spisać - a następców ni
                chu-chu czyli ani widu ani słychu!Co do SH-2G to za parę lat zostaniemy bodaj
                JEDYNYM krajem posiadającym ten typ śmigłowca -dalej sobie sam dośpiewaj!:)A Mi-
                31?A dlaczego nie?:)
                - O BWP nie wspomniałem bo jak dla mnie to jedynie....BMP-3M jako BWP i
                podwozie bazowe dla Pancyra i Hermesa!:)
                -Pozdrawiam!
                • speedy13 Re: Co kupilibyście od Rosji? 19.07.07, 09:28
                  Hej

Oczywiście zakładamy wcześniej, że Rosja jest demokratycznym krajem i należy do
                  NATO :)

> - Marku Bryza to jest...Bryza i za cholerę równać się nie może z takim
                  właśnie
                  > Be-200!:)

No nie może. To mały samolocik, ale jak sądzę akurat na nasze potrzeby. Lekki i
                  ekonomiczny, z silnikami turbośmigłowymi a więc oszczędny dosyć. Nie wiem czy
                  Be-200, prawie 40-tonowy odrzutowiec miałby u nas uzasadnienie ekonomiczne.

> - O BWP nie wspomniałem bo jak dla mnie to jedynie....BMP-3M jako BWP i

Tu veto, to jest moim zdaniem źle zaprojektowany pojazd. Poza imponującym
                  systemem uzbrojenia ma już same generalnie wady. Przeznaczeniem BWPa nie jest
                  przecież strzelanie z jak największej armaty - to zadanie należy do czołgu. A
                  BWP ma zapewnić dobre warunki działania piechoty, łatwość jej desantowania i
                  zabierania na pokład i jak najlepszą osłonę pancerną. Dlatego w lekko
                  opancerzonych z konieczności BWPach zwykle projektuje się silnik z przodu by
                  stanowił dodatkową osłonę dla załogi, z tyłu zaś robi się duże drzwi lub
                  opuszczaną rampę, przez które piechota może błyskawicznie wsiadać i wysiadać,
                  zasłaniana przez kadłub pojazdu. Tymczasem BMP-3 ma silnik z tyłu i desant
                  opuszcza go specjalnymi włazami w górze kadłuba prowadzącymi do takich
                  zagłębień w kadłubie, "tuneli" prowadzących na tył pojazdu. Skąd się Rosjanom
                  wziął taki chory pomysł nie wiem, ich poprzednie BWP-y miały normalnie silnik z
                  przodu i przedział desantowy z tyłu. W dodatku jak się spojrzy na ciężar tego
                  pojazdu to można wyciągnąć wnioski że jest on bardzo lekko opancerzony.
                  Przeciętny "zachodni" BWP waży co najmniej ze 25 ton, nie pływa i uzbrojony
                  jest tylko w szybkostrzelne działko i ew. wyrzutnię PPK. BMP-3 ma też
                  szybkostrzelne działko, (30 mm), do tego specjalną lekką armatę 100 mm no i
                  jest to pojazd pływający. I waży 18,7 t (a M2 Bradley np. 30 t a krytykuje się
                  jego słabe opancerzenie). Może taki był plan konstruktorów, żeby zbudować coś w
                  rodzaju lekkiego czoŁgu z dodatkowym desantem a nie BWP, może jest to
                  interesująca oferta dla jakichś biednych krajów (z tego co wiem BMP-3 sporo
                  wyeksportowano a sama Rosja ich nie używa czy prawie nie) gdzie mogą
                  funkcjonować jako takie zastępcze czołgi gdy użytkownik ma tych prawdziwych za
                  mało. Ale Polska raczej nie jest w takiej sytuacji, sporo normalnych czołgów
                  mamy, wręcz niektórzy twierdzą że za dużo, więc nam taki zastępczy raczej nie
                  jest potrzebny.
                  • marek_boa Re: Co kupilibyście od Rosji? 19.07.07, 09:45
                    Zakładamy Speedy ,że Polska jest baaaaaaaardzo bogatym krajem i do NATO należy
                    w takim stopniu jak....Francja!:)
                    - Co do BWP-3 to jestem w stanie oczywiście się z Tobą zgodzić Speedy! Co do
                    Bryzy i Be-200 już raczej nie!:( Bryza jako samolot patrolowy a i owszem ale
                    jako ZOP???Toż samo w wydaniu poszukiwawczo-ratunkowym - możliwość wodowania i
                    bezpośredniego podjęcia rozbitków z wody - nie do przecenienia!
                    -Pozdrawiam!
                    • ignorant11 Re: Co kupilibyście od Rosji? 19.07.07, 10:20
                      marek_boa napisał:

> Zakładamy Speedy ,że Polska jest baaaaaaaardzo bogatym krajem i do NATO należy
                      > w takim stopniu jak....Francja!:)

+++A co nalezy w innym stopniu niz FRancja?

Zreszta nawet Francja nie byłaby wiarogodnym dostawca uzbrojenia.
                • marek_ogarek Re: Co kupilibyście od Rosji? 20.07.07, 04:10
                  > HM?:)Znaczy się Marku wymieniłem KILKA typów uzbrojenia,które weszło lub ma
                  > szansę wejść do służby w...Indiach(T-90S/IŁ-76MD/IŁ-78/MiG-35/pochodna~Su-
                  > 35BM/Typ Projekt pochodny 1154/zmodernizowane 877EKM/A-50+Izraelskie gadżety/
                  > Uważasz Indie za IV świat???:)Ciekawa logika!:)

Nie IV ale wciaz III. Standard zycia wiele wiele nizszy niz w Polsce (mam wielu
                  kolegow hindusow. zaden z nich nawet nie mysli o powrocie do Indii. Polacy
                  mowia o tym coraz czesciej (choc moim zdaniem jesli ktos zyl w USA przez 20 lat
                  to w polskich warunkach nie wytrzyma ani pol roku)). Kupuja duzo uzbrojenia,
                  ale jak przeliczysz to nz ilosc mieszkancow to juz tak fajnie nie wyglada.
                  Sami robimy PT-91 wiec kupowanie podobnego czolgu byloby bez sensu. To tak
                  jakby wlosi czy brytyjczycy kupili leopardy. Owszem mozna by wspolpracowac z
                  rosyjskim przemyslem przy rozwijaniu PT-91 ale nie kupowac od nich gotowych
                  czolgow. Hindusi w przeciwienstwie do nas nie odniesli zbyt duzego sukcesu
                  rozwijajac wlasny program czolgu.
                  Il-78 jest dla polski delikatnie mowiac zbedny. Jesli zakladamy ze nie nalezymy
                  do nato i nasze samoloty nie musza uczesniczyc w dalekich misjach to tankowce
                  sa nam zbedne.
                  To samo tyczy sie Il-76. Jesli mamy duzo kasy to zdecydowanie wystarczajace sa
                  C-130J czy A-400. A jesli juz bylby potrzebny wiekszy samolot to praktycznie
                  bezkonkurencyjny jest C-17. Il-76M jest konstrukcja archaiczna.
                  Su-35 i Mig-35 to moze i swietne samoloty. Tylko czemu jak sa takie swietne nie
                  kwapia sie do kupowania ich sily powietrzne rosji. Mimo ze w praktyce niedlugo
                  nie beda miec na czym latac ?
                  poza tym mamy juz samoloty wielozadaniowe. No i na jaka cholere dwa typy
                  samolotow wielozadaniowych ???

> - Typ Projekt 12418 Mołnija WŁAŚNIE jest produkowany - więc okręt rakietowy z
                  > 16 wyrzutniami pocisków Uran jest DUŻO silniejszy od naszych Orkanów,po za
                  tym
                  > mamy już wprawę w eksploatacji takich jednostek!:)Po za tym alternatywnie
                  > wymieniłem też Sobole!

Boa. Przypomne ze sami budujemy korwete. Jakby byla kasa to najlepiej wybudowac
                  ich wiecej. Od rosji jak juz to mozna by zakupic czesc uzbrojenia. Ale napewno
                  nie cale okrety i to do tego przestarzale. 16 rakiet to nie wszystko. A gdzie
                  mozliwosc zwalczania celow powitrznych czy podwodnych ?

> - Co do kłopotów 636-tek to spoko wodza - dadzą sobie radę!:)Dla tego
                  > ewętualnie napisałem o MNIEJSZYCH Amurach!:)

Tylko ze jakbym mial kase to zamiast liczyc ze amury sie udadza zrobilbym to co
                  wszyscy, czyli kupil OP w niemczech lub francji/hiszpanii.

> - Napisałem przecie ,że w moich marzeniach Polska to Baaaaaardzo bogaty kraj
                  i
                  > stać nas by było na NIEZALEŻNOŚĆ!:)Więc i bez NATO-wskich E-3 też!:)

Polsce zupelnie wystarczylyby erieye na znacznie mniejszych samolotach. A-50
                  jest calkowicie za duzy. Do tego jak juz to wolalbym zachodni system na
                  platwormie Boeinga 737 czy 767. Maszyny te sa juz w polsce sprawdzone i dobrze
                  znane.

> - Sami Marku to se PODWOZIA rozwijamy a nie kompletne zestawy!:)

To naturalne jest ze wystarczy zakupic uzbrojenie a nie cale zestawy.
                  Elektronika tez zreszta jest w sporej czesci polska.

> - Marku Bryza to jest...Bryza i za cholerę równać się nie może z takim
                  właśnie
                  > Be-200!:)

Na baltyk Be-200 to jak armata na kaczke. zadania zop i ratownicze spokojnie
                  moga wykonywac smiglowce a patrolowe bryzy.

Te kilkanaście Mi-14 niedługo trzeba będzie spisać - a następców ni
                  > chu-chu czyli ani widu ani słychu!Co do SH-2G to za parę lat zostaniemy bodaj
                  > JEDYNYM krajem posiadającym ten typ śmigłowca -dalej sobie sam dośpiewaj!:)A
                  Mi

Ok. Tylko czemu zastepowac maszyny maszynami tej samej klasy. Zreszta
                  zmodernizowane Mi-14 (gdyby mialy wiecej niz jedna torpede na smiglowiec) maja
                  nawet wieksze mozliwosci niz Ka-27.

> -
                  > 31?A dlaczego nie?:)

A po co ? Zeby patrolowac jezioro baltyckie ? Bryzy wystarcza. Zreszta obszar
                  polowy polski i wiekszosci baltyku pokryje jeden awacs.

> - O BWP nie wspomniałem bo jak dla mnie to jedynie....BMP-3M jako BWP i
                  > podwozie bazowe dla Pancyra i Hermesa!:)
                  > -Pozdrawiam!
                  • marek_boa Re: Co kupilibyście od Rosji? 20.07.07, 10:23
                    Matre Dios Marek a Przeczytałeś tytuł wątku?:)Tam jak byk stoi "co kupilibyście
                    w Rosji" nie na zachodzie!:)
                    - Co ma standard życia Hindusów do forsy,którą wydaja na broń???
                    - PT-91 z T-90S Marku ma li tylko wspólnego przodka!:)
                    - IŁ-78 przy posiadaniu MiGów-35 i Su-35BM by się przydał!
                    - IŁ-76MD(lub nowsza wersja!)też,bo to samolot,którym bez problemu jakąś tam
                    część techniki wojskowej można śmiało załadować - ani C-17,ani An-124 nie były
                    by nam potrzebne bo są na nasze potrzeby za duże!
                    - Marku przypominam ILE tą korwetę budujemy i ,że nadal nie widać czy
                    przypadkiem nie zostanie "białym słoniem"tak jak ORP "Kaszub"!
                    - Do zwalczania celów powietrznych to by były samoloty tak samo jak do celow
                    ZOP!:)
                    - Tym się różnimy Marku!:)Ty Byś zakupił op od Niemców lub Francji/Hiszpanii a
                    ja od Rosji!:)
                    - Jak już napisałem - Erieye to nie jest Rosyjski samolot!:)
                    - Trzeba by przeliczyć czy opłacało by się rozwijać dalej te zestawy czy nie
                    taniej byo by kupić gotowe!:)
                    - Marku nawet na Bałtyk śmigłowce i Bryzy mają zbyt mały zasięg!:)
                    - Skoro pisałem o 2 dużych fregatach ze śmigłowcami na pokładzie to logicznym
                    chyba jest ,że podobne śmigłowce ino w różnych wersjach bazowały by na lądzie!:)
                    Mi-14 jest dość sporo starszy od rodzinki Ka-27/28/29 a modernizować non stop
                    się niestety nie da!
                    - Ka-31 po to by MW była niezależna w stosunku do lotnictwa!
                    - Pozdrawiam!
                    • marek_ogarek Re: Co kupilibyście od Rosji? 21.07.07, 05:29
                      > Matre Dios Marek a Przeczytałeś tytuł wątku?:)Tam jak byk stoi "co
                      kupilibyście
                      >
                      > w Rosji" nie na zachodzie!:)

Przeczytalem tytul wraz z otwierajacym postem. A tam pisze wyraznie ze chodzi o
                      bron ktora lepiej bloby kupic w rosji niz gdzie indziej. No wiec takiej broni
                      nie ma za wiele. Choc cos niecos by sie znalazlo.
                      Nadal nie wytlumaczyles mi po co 2 typy samolotow wielozadaniowych ???

> - PT-91 z T-90S Marku ma li tylko wspólnego przodka!:)
                      To nie jest argument za tym zeby zakupic T-90. Zwlaszcza ze akurat czolgow jest
                      w polsce i tak duzo. Tak jak powiedzialem mozna pomyslec o wspolpracy przy
                      rozwoju PT-91, zakupie amunicji itp. Ale gotowy czolg ??? To bylby szczyt
                      glupoty.

> - Tym się różnimy Marku!:)Ty Byś zakupił op od Niemców lub Francji/Hiszpanii
                      a
                      > ja od Rosji!:)

Wiem. Bo twoja bezinteresowna milosc do rosji nie pozwala ci logocznie
                      rozumowac. Rosja NIE MA gotowego okretu podwodnego klasy U-212. Choc owszem
                      mozna by przetestowac ich pociski przeciwokretowe dla okretow podwodnych. Jesli
                      faktycznie sa dobre to zintegrowac z okretami niemieckimi czy francuskimi.

> - IŁ-78 przy posiadaniu MiGów-35 i Su-35BM by się przydał!
                      Do czego ???

> - Marku przypominam ILE tą korwetę budujemy i ,że nadal nie widać czy
                      Jakby byla kasa nie byloby teg problemu.
                      Placzesz tutj nad OHPami. Jaki to zlom dali nam amerykanie a sam chcesz kupowac
                      gowniane i jeszcze bardziej przestarzale tarantule.

> - Marku nawet na Bałtyk śmigłowce i Bryzy mają zbyt mały zasięg!:)
                      Do obrony naszej strefy az za nadto wystarczajacy.

> - Do zwalczania celów powietrznych to by były samoloty tak samo jak do celow
                      > ZOP!:)
                      Czyli rozumie ze nad kazdym tarantulem wychodzacym na patrol utrzymywalbys non
                      stop klucz mysliwcow i ze dwa K-27 ??? Genialne. Jesli mielibysmy kupowac
                      jakies male okrety rakietowe to tylko szwedzkie visby albo norweskie skjoldy.
                      Tarantul to okret z innej epoki. Niezaleznie ile rakiet na niego wlozysz.
                      • marek_boa Re: Co kupilibyście od Rosji? 21.07.07, 10:25
                        A dlaczego nie?:)Samoloty te różnią się zestawem przenoszonego
                        uzbrojenia ,szczególnie w asortymencie "cięższych sztuk"!
                        - Marku jakim rozwoju PT-91? Taniej by wyszlo zakupić gotowe T-90S niż
                        ingerować tak mocno w konstrukcję T-72M1 by wyszło coś podobnego!Weź ty pod
                        uwagę ,że prace konstruktorskie są zazwyczaj najwięcej kosztowne - po kiego
                        grzyba wyważać już otwarte drzwi???
                        - Jeśli dobrze zrozumiałem kilka informacji w temacie testowania systemu Kłab
                        to już chyba w tym temacie jest coś robione ze względu na zainteresowanie
                        Greków!Po za tym projektowana rodzina Amurów ma też mniejsze jednostki więc do
                        wyboru do koloru!
                        - Choćby do tego do czego teraz Polscy piloci ćwiczą/ćwiczyli tankowanie w
                        powietrzu na F-16!
                        - Nawet jak by była kasa to i tak za tą kasę,która JUŻ została wpompowana w
                        program "Gawron" można by było zakupić nie jednego "Sobola"!
                        - Znaczy się w razie pojawienia się obcych op będziemy grzecznie czekać aż
                        wpłyną w naszą strefę czyli wejdą w zasięg "Bryz"?:)Sorki a jak te "Bryzy" już
                        wykryją te wrogie op to co zrobią?Pomachają im skrzydłami?:)
                        - Genialne - ileż to okrętów wielkości Tarantuli zostało zatopionych przez
                        okręty podwodne jak do tej pory Marku?:)Nie aby ŻADEN???!
                        -Pozdrawiam!
                        • marek_ogarek Re: Co kupilibyście od Rosji? 21.07.07, 15:15
                          > A dlaczego nie?:)Samoloty te różnią się zestawem przenoszonego
                          > uzbrojenia ,szczególnie w asortymencie "cięższych sztuk"!

No wiec nie sa takie wielozadaniowe ? Czy jak ? Zreszta w dzisiejszych czasach
                          jak masz kase to myslisz o samolotach 5 gneracji a nie czwartej i to naciaganej.

> - Marku jakim rozwoju PT-91? Taniej by wyszlo zakupić gotowe T-90S niż
                          > ingerować tak mocno w konstrukcję T-72M1 by wyszło coś podobnego!Weź ty pod
                          > uwagę ,że prace konstruktorskie są zazwyczaj najwięcej kosztowne - po kiego
                          > grzyba wyważać już otwarte drzwi???

no fakt. to czemu rosja rozwija PAK-FA zamiast zakupic F-35 ? Latwiej i taniej.
                          Poza tym jak do tej pory to w konkursie w ktorym stanal t-90 i pt-91 wygral
                          ten ostatni. Wiec mze nie jest z twardym az tak zle jak usilujesz to tu wmawiac.
                          Poza tym jesli juz mielibysmy wymieniac sily pancerne to napewno nie T-90.
                          Mysle ze Leo-II A6 bylby tu rozsadnym wyborem.

> - Jeśli dobrze zrozumiałem kilka informacji w temacie testowania systemu Kłab
                          > to już chyba w tym temacie jest coś robione ze względu na zainteresowanie
                          > Greków!

Nie zauwazyles ze grecy sa jakos dziwnie ulegli w stosunku do rosji po tym jak
                          kilka lat temu wykryto podsluchy na komorkach ich 100 najwyzszych politykow. W
                          tym premiera i ministra obrony. Podsluchy zalozono przez instalacje wysoce
                          skomplikowanego kodu na switchach. Jak sprawa sie rypla natychmiast to zginely
                          logi i wszelkie inne dowody a jeden z inzynierow sie powiesil (kilka tygodni po
                          wlasnym slubie). Potem mialy miejsce dziwne kontrakty z rosja.
                          Poza tym nawet jesli jedno z drugim nie ma zwiazku nie sadzisz chyba ze polska
                          powinna slepo zakupic jakas bron bo grecy rozwazaja jej zakup ?

>Po za tym projektowana rodzina Amurów ma też mniejsze jednostki więc do
                          > wyboru do koloru!

Projektowana od 20 lat. Ale do wyboru to nie masz zbyt wiele. W zasadzie tylko
                          mocno kontrowersyjna Lade.

> - Choćby do tego do czego teraz Polscy piloci ćwiczą/ćwiczyli tankowanie w
                          > powietrzu na F-16!

Jesli juz mielibysmy miec wlasny tankowiec to znowu na pierwszym miejscu stoi
                          KC-767. Mamy doswiadczenie w eksploatacji tej platformy i sa to naprawde dobre
                          i sprawdzone maszyny.

> - Nawet jak by była kasa to i tak za tą kasę,która JUŻ została wpompowana w
                          > program "Gawron" można by było zakupić nie jednego "Sobola"!

Wielozadaniowa korweta to nie kuter rakietowy. Nie porownuj okretow totalnie
                          innej klasy.

> - Znaczy się w razie pojawienia się obcych op będziemy grzecznie czekać aż
                          > wpłyną w naszą strefę czyli wejdą w zasięg "Bryz"?:)Sorki a jak te "Bryzy" już

Siejesz demagogie. Bryza to nie samolot zop. Poza tym poza nasza strefa obce OP
                          moga sobie plywac do woli i nie mamy prawa im nic robic. A wiekszosc smiglowcow
                          ZOP ma zasieg wystarczajacy na przelot pod szwedzkie wybrzeze i z powrotem.

> wykryją te wrogie op to co zrobią?Pomachają im skrzydłami?:)
                          > - Genialne - ileż to okrętów wielkości Tarantuli zostało zatopionych przez
                          > okręty podwodne jak do tej pory Marku?:)Nie aby ŻADEN???!

A gdziez to tarantule mialy okazje walczyc z tymi OP ? Marku staczasz sie.
                          Popraw poziom bo niedlugo to juz wogole nie bedzie z kim powaznie dyskutowac na
                          tym forum. Dyskusja z osobami o podobnych pogladach nie jest dla mnie ciekawa.
                          A po drugiej stronie w zasadzie jestes jedyny normalny.

> -Pozdrawiam!
                          • marek_boa Re: Co kupilibyście od Rosji? 21.07.07, 23:14
                            Marku ja Cię bardzo przepraszam ale w czym wygrał PT-91 z T-90S?Tym ,że
                            Rosjanie nie chcieli zapłaty w oleju palmowym i kurczakach?:)Proponuję poczytać
                            na temat jak przebiegały próby i który czołg w tych próbach okazał się lepszy!
                            To że Malezja zakupiła w końcu PT-91M to już inna bajka!
                            - Marku od tamtych czasów o ,których piszesz w Grecji zmienił się już dawno
                            rząd!:)Grecy i ponoć nie tylko Grecy rozważali zakup systemu Kłab dla swoich
                            okrętów podwodnych Made By Germany!
                            - Gucio prawda! Jeden z Amurów jest ponoć w budowie!
                            - Ty pierwszy zacząłeś porównywać Tarantule z "Gawronem"!:)
                            - Marek czy Ty kontrolujesz jeszcze to co Piszesz??? Bo mnie wychodzi ,że
                            chyba nie bardzo! Napisałeś ,że każda Tarantula wychodziła by w morze w osłonie
                            lotnictwa i śmigłowców ZOP! To odpowiedziałem na to! Pomieszałeś sam Sobie a do
                            mnie Masz oretensję?
                            - Znaczy się teraz mi Udowodnisz ,że "Bryza" jest lepszym samolotem od Be-200
                            bo "Bryza"...nie jest samolotem ZOP????
                            - Oczywiście Masz rację w razie wojny obce op BĘDĄ pływały po za naszą strefą
                            i NIE BĘDZIEMY MOGLI IM NIC ZROBIĆ!
                            - To byo w kontekście Twojej wypowiedzi wyżej! Tarantula ma wersję do walki z
                            op czyli Pauk!:)
                            -Pozdrawiam!
                            P.S.No widzisz ? Lubię się z Tobą kłócić bo to są choć merytoryczne kłótnie!:)
                            • marek_ogarek Re: Co kupilibyście od Rosji? 22.07.07, 08:08
                              > Marku ja Cię bardzo przepraszam ale w czym wygrał PT-91 z T-90S?Tym ,że
                              > Rosjanie nie chcieli zapłaty w oleju palmowym i kurczakach?:)Proponuję
                              poczytać
                              >
                              > na temat jak przebiegały próby i który czołg w tych próbach okazał się
                              lepszy!

T-90 najzwyczajniej zepsul sie podczas jazd probnych. Przegrzal sie silnik. Co
                              prawda rosjanie naprawili skad inad prymitywna i przestarzala jednostke
                              napedowa "w polu" i potem mowili ze zrobili to celowo zeby zademonstrowac jak
                              latwo sie go naprawia. Ale malezyjczykow to nie przekonalo. I nie ma sie co
                              dziwic. to tak jakby dealerowi zepsul sie samochod na jezdzie probnej i wmawial
                              klientowi ze to specjalnie zeby zademonstrowac latwosc naprawy. Ciekawe czemu
                              nikt tego nie robi ?
                              Co wiecej to wcale nie rosjanie nie chcieli jak twierdzisz. W momencie podjecia
                              decyzji rosjanie wlasnie przygotowywali sie do prob ogniowych.
                              T-90 jest lepszy od PT-91 tylkopod wzgledem opancerzenia i armaty. T90 ma zas
                              gorszy SKO i systemy lacznosci. reszta parametrow jest podobna.
                              Pomijam juz fakt ze o ile robienie takiego czolgu samemu w europie, gdzie
                              poziom ustalaja znacznie lepsze Leo II czy leclerki, mozna wybaczyc, to
                              kupowanie takiego sprzetu byloby bez sensu.

> To że Malezja zakupiła w końcu PT-91M to już inna bajka!
                              > - Marku od tamtych czasów o ,których piszesz w Grecji zmienił się już dawno

greckie zakupy w rosji trwaja nie od dzis.

> rząd!:)Grecy i ponoć nie tylko Grecy rozważali zakup systemu Kłab dla swoich
                              > okrętów podwodnych Made By Germany!

O tym samym ci pisalem.

> - Gucio prawda! Jeden z Amurów jest ponoć w budowie!
                              > - Ty pierwszy zacząłeś porównywać Tarantule z "Gawronem"!:)

napisalem ze szkoda wyrzucac kase na ten szmelc bo zadania zwalczania okretow
                              nawodnych spokojnie wypelnia wielozadaniowe korwety.
                              Sami rosjanie dzis buduja sobie serie wielozadaniowych korwet a nie kolejne
                              tarantule.

> - Znaczy się teraz mi Udowodnisz ,że "Bryza" jest lepszym samolotem od Be-200
                              > bo "Bryza"...nie jest samolotem ZOP????

Samolot zop na takim bajorku jak baltyk to zbytek i tyle. smiglowce + samoloty
                              patrolowe zupelnie wystarczaja.

> - Oczywiście Masz rację w razie wojny obce op BĘDĄ pływały po za naszą strefą
                              > i NIE BĘDZIEMY MOGLI IM NIC ZROBIĆ!

Napisalem ci ze smiglowce startujace z brzegu maja dosc paliwa zeby przeleciec
                              na druga strone morza i zpowrotem. do tego smiglowce moga tez operowac z
                              okretow. tylko ze mosza to byc okrety wieksze niz tarantule.

> - To byo w kontekście Twojej wypowiedzi wyżej! Tarantula ma wersję do walki z
                              > op czyli Pauk!:)

To raczej okret wsparcia moralnego niz realne zagrozenie dla jakiegokolwiek OP.
                              Na dodatek twoj pomysl podwaja ilosc jednostek i do tego i tak nie mialy by one
                              oslony PLOT.
                              > -Pozdrawiam!
                              > P.S.No widzisz ? Lubię się z Tobą kłócić bo to są choć merytoryczne kłótnie!:)
                              • marek_boa Re: Co kupilibyście od Rosji? 22.07.07, 11:05
                                Marku TYLKO pod względem "opancerzenia i armaty"???:) Toć to podstawowe
                                parametry na ,które się patrzy przy porównaniu czołgów!:)Różnic niestety na
                                korzyść T-90S jest więcej!
                                - Znaczy się Twierdzisz ,że...wszystkie partie polityczne w Grecji były i są
                                infiltrowane przez Rosyjski wywiad i dla tego Grecy kupowali sprzęt od Rosji i
                                poNRD-owski od Niemców???:)Chyba jednak przeceniasz Marku możliwości Rosjan!:)
                                - Marku zgodzę się z Tobą pod warunkiem,że...tych korwet jednak będzie więcej
                                niż...jedna!:)Jak na razie ni cholery nie zanosi się na to!:(
                                - Chyba ani Niemcy ani Norwegowie z tym Twoim stwierdzeniem by się nie
                                zgodzili!:)Samolot ZOP i na Bałtyku miał by co robić!
                                - Dla tego napisałem,że przydały by się okrety typu zmodernizowanego Talwara +
                                różne wersje Ka-27!
                                - Dla tego wymieniłem też ewętualnie nowe "Sobole",które mają kilka wersji!
                                - Pozdrawiam!
                                • marek_ogarek Re: Co kupilibyście od Rosji? 22.07.07, 17:46
                                  > Marku TYLKO pod względem "opancerzenia i armaty"???:) Toć to podstawowe
                                  > parametry na ,które się patrzy przy porównaniu czołgów!:)Różnic niestety na
                                  > korzyść T-90S jest więcej!

To opancerzenie i armata nie sa az na tyle lepsze zeby wyrzucac nowe PT-91 na
                                  zlom i kupowac T-90. Obydwa czolgi dziedzicza mase wad od T-72 i w konfrontacji
                                  z nowoczesnymi czolgami zachodnimi, japonskimi czy koreanskimi nie maja szans
                                  na wieksze sukcesy. Jesli chodzi natomiast o konfrontacje miedzy T-90 a PT-91
                                  to nie stawialbym tego ostaniego na straconej pozycji. Zwlaszcza w wersji
                                  malezyjskiej, ktorej SKO bije na leb na szyje to co jest na T-90. Jakby do tego
                                  dodac nowoczesna izraelska amunicje ...

> - Znaczy się Twierdzisz ,że...wszystkie partie polityczne w Grecji były i są
                                  > infiltrowane przez Rosyjski wywiad i dla tego Grecy kupowali sprzęt od Rosji
                                  i
                                  > poNRD-owski od Niemców???:)

Niczego nie twierdze. Stawiam tylko hipoteze. Poza tym gdyby grecja chciala
                                  cale to uzbrojenie ktore kupuje kupowac na zachodzie to nie starczyloby jej ani
                                  na 1/3. I to jest glowny powod otwarcia na rosje.

> - Marku zgodzę się z Tobą pod warunkiem,że...tych korwet jednak będzie więcej

Zalozenie jest ze polska ma duzo kasy. Wtedy chyba nie ma tego problemu ?
                                  Rozwiazanie ktore zaproponowales (tarantule) to raczej opcja dla biednych a nie
                                  bogatych (jak zreszta 90% tego co wymieniles).

> - Chyba ani Niemcy ani Norwegowie z tym Twoim stwierdzeniem by się nie
                                  > zgodzili!:)Samolot ZOP i na Bałtyku miał by co robić!

Od kiedy norwegia lezy nad baltykiem ? I porownaj sobie niemieckie samoloty
                                  patrolowe z Be-200.

> - Dla tego napisałem,że przydały by się okrety typu zmodernizowanego Talwara +

Talwary to udane okrety. I w miare nowoczesne jak na dzis. Ale nie
                                  perspektywiczne. Wiedza o tym i hindusi (po zakupie 6ciu mysla juz o calkiem
                                  innych okretach) i rosjanie ktorzy dla siebie buduja okrety typu goroshkov.

Generalnie jedy okret produkowany w rosji ktory moznaby rozwazac to
                                  Steregushchy. Tyle ze polska sama podjela juz progrm budowy tej klasy okretu.
                                  Poza tym nie maja nic gotowego co byloby godne zainteresowania.

Jeszcze gorzej jest w lotnictwie. PAK-FA lezy i kwiczy a Su-30/35 i mig-29/35
                                  to jest moze dobry poziom na azje czy afryke, ale nie na europe srodkowa.
                                  • marek_boa Re: Co kupilibyście od Rosji? 22.07.07, 20:27
                                    Marku jakby babcia miała wąsy to by była ...Wałęsą!:)
                                    - Dziwne a czołgi Grecy kupują od Niemców?:)
                                    - Zaproponowałem nowe Tarantule albo Sobole jako UZUPEŁNIENIE trzech Orakanów
                                    a nie zamiast korwet typu "Gawron" -chyba się nie zrozumieliśmy!:)
                                    - Znaczy się to zderzenie Su-27 z Norweskim Orionem to nie aby nad Bałtykiem
                                    było?:)Niemiecki Atlantic-NG wcale taki dużo mniejszy od Be-200 nie jest!
                                    - E troszki Przesadziłeś gdzie tam "Gawronowi" do "Stieriegiuszcziego"?:)
                                    - Znaczy się jak zwykle Zająłeś się ...wróżbiarstwem?:)Jeszcze samolotów w
                                    linii nie ma ale...już są do kitu? - Za to TEŻ Cię lubię!:)
                                    -Pozdrawiam!
                • marek_ogarek Re: Co kupilibyście od Rosji? 20.07.07, 04:41
                  poza tym mylisz fregate nieustrashimy z krivakiem. talwar bazuje na tym ostatnim. przy czym takze nie jest to fregata marzenie.

• marek_boa Re: Co kupilibyście od Rosji? 20.07.07, 10:25
                    Fakt!:)Mea Culpa!:)Chodziło mnie o zmodernizowany wariant Talwara!:)
                    -Pozdrawiam!
        • marek_boa Re: Co kupilibyście od Rosji? 18.07.07, 23:29
          No to w końcu może by mi kupili...nowe biurko?:)
          -Pozdrawiam!
          P.S. Pomarzyć fajna rzecz!:)
    • rusek11 Re: Co kupilibyście od Rosji? 18.07.07, 23:35
      napewno mozno bylo by kupic/ewentualnie wykrasc/ technologii zwiazane z kosmosem

tam tez sa militaria,nie?

he...he...
      • o333 Funnypunch .dla ciebie. Projekt Black Eagel 19.07.07, 02:28
        fofanov.armor.kiev.ua/Tanks/MBT/b_eagle.html
        czemu to zdjęcie kiało by być nie prawdziwe? Black Eagel obecnie jest programem
        zawieszonym . Bo t-90 kosztuje mniej a jest jednym z najlepszych współczesnych
        czołgów , IMHO lepszy od Abramsa w każdym bądź razie wiec tyle wystarczy .Pozdrawiam
        • matrek Re: Funnypunch .dla ciebie. Projekt Black Eagel 19.07.07, 08:36
          o333 napisał:

> zawieszonym . Bo t-90 kosztuje mniej a jest jednym z najlepszych współczesnych
          > czołgów , IMHO lepszy od Abramsa w każdym bądź razie wiec tyle wystarczy

Dzisiaj, to juz chyba niebyt wielkie osiagniecie, co?
        • funnypunch Re: Funnypunch .dla ciebie. Projekt Black Eagel 19.07.07, 11:57
          Lepszy od Abramsa?? Niewiem. T-90 to dobry czołg, ale lepszy od Abramsa?? Nie.

T-80, gdybyście go rozwijali, albo Czarny Orzeł, mogłyby być spokojnie lepsze
          od Abramsa. Zresztą T-90 przy nich wygląda jak popierdółka.
          • marek_boa Re: Funnypunch .dla ciebie. Projekt Black Eagel 19.07.07, 12:08
            Funny wygląd o niczym nie świadczy!:)
            -Pozdrawiam!
            • funnypunch Re: Funnypunch .dla ciebie. Projekt Black Eagel 19.07.07, 12:25
              Wygląd o niczym nie świadczy powiedział marek_boa kiedy będąc na patrolu o
              godz. 1:30 w nocy spotkał Czarnego Orła w zaułku.

Zdziwiłbys się jak wygląd jest ważny. Ja gdybym dowodził armią, to kazałbym
              jeszcze na każdym zestaw stereo umieścić i np. w lesie puszczać ryk lwa, albo
              co. Ale by piechota miała przerąbane.

To sie nazywa wojna psychologiczna.
              • marek_boa Re: Funnypunch .dla ciebie. Projekt Black Eagel 19.07.07, 12:35
                Funny wojnę psychologiczną to sobie można robić w tedy jak nie jesteś pewny czy
                przeciwnik jest od ciebie silniejszy czy słabszy!:)Jeśli jesteś silniejszy to
                psychologię zatrudniasz w celu zminimalizowania strat własnych!Jeśli jesteś
                słabszy to siedzisz cicho co by najlepiej przy...lić jak Cię nie widzą i nie
                słyszą!:)Dzisiejsza piechota na widok JEDNEGO choć by nie wiem jak DUŻEGO
                czołgu będzie się tylko zastanawiać gdzie by mu tu "przyłożyć" ,żeby zabolało a
                na widok KILKUNASTU mniejszych czołgów gdzie by się tu przed nimi schować!:)
                -Pozdrawiam!
                P.S.Funny w stopniu pod inspektora to ja zapomniałem co to takiego patrole bo i
                tak na zdarzenia moją du..ę wożą!:)
              • misza_kazak Re: Funnypunch .dla ciebie. Projekt Black Eagel 19.07.07, 14:32
                > Wygląd o niczym nie świadczy powiedział marek_boa kiedy będąc na patrolu o
                > godz. 1:30 w nocy spotkał Czarnego Orła w zaułku.

UWierz mi - jakbys spotkal w zaulku nawet T34-85 z wycelowanym dzialkiem to tez by zesral sie jak faszysci w 41 :)

> Zdziwiłbys się jak wygląd jest ważny. Ja gdybym dowodził armią, to kazałbym
                > jeszcze na każdym zestaw stereo umieścić i np. w lesie puszczać ryk lwa, albo
                > co. Ale by piechota miała przerąbane.

Za duzo ogladasz "Apocalyspe Now" :))
                Marek_Boa sluszni powiedzial ze w niski czolg jest znacznie trudniej trafic, a w T90 szczegolnie. Do tego za cele jednego Abramsa mozna kupic z 3-4 T90 i dla pechoty wroga to bedzie AMEN :)
                >
                > To sie nazywa wojna psychologiczna.
                • funnypunch Re: Funnypunch .dla ciebie. Projekt Black Eagel 19.07.07, 14:37
                  Z tego co przeczytałem, Czarny Orzeł jest niższy od T-80 o 40cm. Bo to była
                  jedna z niewielu wad T-80, ze trochę za wysoki był.
                  • misza_kazak Re: Funnypunch .dla ciebie. Projekt Black Eagel 19.07.07, 15:20
                    funnypunch napisał:

> Z tego co przeczytałem, Czarny Orzeł jest niższy od T-80 o 40cm. Bo to była
                    > jedna z niewielu wad T-80, ze trochę za wysoki był.

Ty masz dane o wysokosci CzO?? Podaj ! Ja nie mam ? :))
                    • funnypunch Re: Funnypunch .dla ciebie. Projekt Black Eagel 19.07.07, 15:36
                      Tu są

fofanov.armor.kiev.ua/Tanks/MBT/b_eagle.html
                      + tekst stamtąd

The bustle-mounted high-capacity ammo magazine/autoloader that allows high rate
                      of fire, fast automated ammo replenishment, eliminates main survivability issue
                      with Soviet tanks, and reduces the height of the tank by 400mm compared to T-
                      80U (allowing increased front armor density).
                      • misza_kazak Re: Funnypunch .dla ciebie. Projekt Black Eagel 19.07.07, 16:11
                        funnypunch napisał:

> with Soviet tanks, and reduces the height of the tank by 400mm compared to T-
                        > 80U (allowing increased front armor density).

Fajnie, przeoczylem ten tekst. Chyba dlatego ze malo czytam o CzO bo uwazam ze rzeczywistych danych a do tego zgadzajacych sie z koncowym prototypem dlugo nie znajdziemy :)

Zdziwilem sie bo nasze czolgi i tak byli najnizsze :)

Chyba 400mm wynikaja z tego ze na CzO nie ma CKMu i radioanten innego wytlumaczenia nie mam...

T80BW wysokosc po wierze - 2219 mm
                        T90S wysokosc po wierze - 2230 mm

armor.kiev.ua/cgi-bin/imgshow.cgi?T80_BFront.jpg
                        Zkasuj tutaj 400mm a otrzymasz CzO :)

www.army.lv/photos/35.jpg
                        www.army.lv/photos/33.jpg
                        Bo inaczej by znaczylo ze CzO jest 1820mm wysokosci, a to jest moj wzros :))
                        • misza_kazak Porownaj proporcje 19.07.07, 16:13
                          armor.kiev.ua/Tanks/Modern/T80/T80U_B.jpg
                          fofanov.armor.kiev.ua/Tanks/MBT/o640_line.gif
                          Wysokosci sa prawie jednakowe. roznica 200mm maksymalnie
                          Pozdro
                          Misza
                        • funnypunch Re: Funnypunch .dla ciebie. Projekt Black Eagel 19.07.07, 16:17
                          To też mój wzrost. Tam jest napisane, że ma 1,80, ale dodany jest pytajnik.
                          Czołg na zdjęciach wygląda na bardzo niski. I dlatego powinien być rozwijany, a
                          nie wstrzymany. Bo T-90 bez anteny, km itp. ma chyba ok. 2m wysokości.
                          • misza_kazak Re: Funnypunch .dla ciebie. Projekt Black Eagel 19.07.07, 16:22
                            funnypunch napisał:

> To też mój wzrost. Tam jest napisane, że ma 1,80, ale dodany jest pytajnik.
                            > Czołg na zdjęciach wygląda na bardzo niski.

BO WNIM NICZEGO NIE MA ! Nawet armata drewniana :))

I dlatego powinien być rozwijany, a
                            >
                            > nie wstrzymany. Bo T-90 bez anteny, km itp. ma chyba ok. 2m wysokości.
                            • funnypunch Re: Funnypunch .dla ciebie. Projekt Black Eagel 19.07.07, 16:45
                              wiem, że drewniana. Dużo na ten temat przeczytałem. Nawet w Rosyjskich źródłach
                              (możesz sobie wyobrazić, jak fajnie sie czyta jak się tylko bukwy zna, nic
                              pozatym - znalazłem też stronkę po hiszpańsku - w tym języku to potrafię
                              powiedzieć "hijo de puta" i nic pozatym, ale zrozumiałem ten tekst) jest
                              niewiele. Poszukam to ci dam znać. Psiakość muszę wiedzieć na temat tego czołgu
                              wszystko. Chyba maila do konstruktora napiszę. To chyba nie jest aż tak tajne
                              (wysokość).
                              • misza_kazak Re: Funnypunch .dla ciebie. Projekt Black Eagel 20.07.07, 09:18
                                funnypunch napisał:

> wszystko. Chyba maila do konstruktora napiszę. To chyba nie jest aż tak tajne
                                > (wysokość).

ALe dlaczgo jestes tak zainteresowany tym czolgiem? :))
                                Mysle ze jesli Polak zapyta kogos z KB o ob.640, to jemu grzecznie odpowiedza ze takiego objektu nie ma i nigdy nie bylo :)
    • funnypunch Re: Co kupilibyście od Rosji? 19.07.07, 00:02
      upload.wikimedia.org/wikipedia/ru/8/80/%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D1%8B%D0%B9_%D0%9E%D1%80%D0%B5%D0%BB_-_%D0%BE%D0%B1%D1%8A%D0%B5%D0%BA%D1%82_640.jpg

ciekaw jestem czy to zdjęcie jest prawdziwe.
    • ignorant11 Najlepiej nic, nawet ani ropy ani gazu/nt 19.07.07, 02:10

• janosik6 ignorant? masz racje wrocic do przedwojennych 19.07.07, 08:50
        czasow dy 70% polakow mieszkalo w norach i szalasach ze sloma nad glowa.
        Ogrzewalo sie swiezymi gownami dobytku zwierzecego , koncu pod jedym dachem z
        nimi spali ( krowy , swinie, barany, kury itd)
        • mason10 Re: ignorant? masz racje wrocic do przedwojennych 19.07.07, 08:59
          coz ignorant albi jest agentem cia albo debilem , wiekszosc forumowiczow
          przychyla sie do drugiej opcji
          • marek_boa Re: ignorant? masz racje wrocic do przedwojennych 19.07.07, 09:22
            Mason tak nisko oceniasz dział kadrowy CIA?:)
            -Pozdrawiam!
            • grogreg Re: ignorant? masz racje wrocic do przedwojennych 19.07.07, 09:30
              Wkoncu konkurencja, nie?
          • grogreg A ja mysle, ze to twoje.... 19.07.07, 09:30
            ....alter ego.
      • ignorant11 Towarzysze dali odpór:))) 19.07.07, 10:18
        Sława!

TYm czasem prawda jest taka,ze o zakupach jakiejkolwiek broni w Rosji nie ma i
        nie moze byc mowy.

Zas gaz jest mocno polityczny i drogi- znacznie lepiej bedzie sprowadzac LNG
        oraz z M POłnocnego czy Turkmenistanu, Iranu., moze Wegier a napewno zwiekszac
        własne wydobycie i poszukiwania.

Ropa ruska jest zasiarczona i nie nadaje sie do przerobu na paliwa.
        Odsiarczanie jest na tyle kosztowne, ze to skóka za wyprawke a do tego znane
        kłopoty z wiarogodnoscia dostaw.

Natomiast poza bronia( wykluczone) i weglowodorami( ograniczyc) nie ma w Rosji
        wielu rzeczy do kupienia.

Ja bym sie nie uzalezniał nawet od exportu do Rosji.
        Raczej szukał stabilniejszych bogatszych i bardziej przewidywalnych rynków.

Forum Słowiańskie
        gg 1728585
        • marek_boa Re: Towarzysze dali odpór:))) 19.07.07, 10:37
          Oczywiście Irańczycy nie umieją przecie czytać i nie wiedzą,że Polska chce być
          najważniejszym sojusznikiem USA(a toć przecie po Izraelu jest
          najbardziej "ulubiony" kraj przez Iran!) i z radością będą nam sprzedawać ropę
          i gaz co nie Ignorant?:)Musi takie są tempe te Persy,że jeszcze dopłacą nam do
          tych surowców co to niby je mamy od nich kupować i tylko za to że popieramy USA
          w możliwości...zaatakowania Iranu!:)
          • ignorant11 Re: Towarzysze dali odpór:))) 19.07.07, 10:39
            marek_boa napisał:

> Oczywiście Irańczycy nie umieją przecie czytać i nie wiedzą,że Polska chce być
            > najważniejszym sojusznikiem USA(a toć przecie po Izraelu jest
            > najbardziej "ulubiony" kraj przez Iran!) i z radością będą nam sprzedawać ropę
            > i gaz co nie Ignorant?:)Musi takie są tempe te Persy,że jeszcze dopłacą nam do
            > tych surowców co to niby je mamy od nich kupować i tylko za to że popieramy USA
            >
            > w możliwości...zaatakowania Iranu!:)

Sława!

Własnie Turcy podpisali z Iranem porozumienie o dystrybucji ich gazu w UE.

Czytaj cos wiecej niz sowiecko-rosyjska propagande.

Forum Słowiańskie
            gg 1728585
            • marek_boa Re: Towarzysze dali odpór:))) 19.07.07, 10:45
              Znaczy się dla Ciebie UE to to samo co USA?:)Nie bój żaby jak będzie trzeba to
              zakręcą kurek - ChRL jest w stanie kupić WSZYSTKO co Iran ma do zaoferowania!
              • ignorant11 Re: Towarzysze dali odpór:))) 19.07.07, 10:52
                marek_boa napisał:

> Znaczy się dla Ciebie UE to to samo co USA?:)Nie bój żaby jak będzie trzeba to
                > zakręcą kurek - ChRL jest w stanie kupić WSZYSTKO co Iran ma do zaoferowania!

Sława!

Nie to Ty nie odróżniasz USA od UE, jak dowodnie wynika z Twoich postów. RP jest
                czlonkiem UE a nie USA jak zdajesz sie myslec...
                :)))

Chrl nie jest w stanie kupic wszystkego.
                Chiny maja ograniczone zapotrzebowanie na rope i gaz.

Irańczycy wiedza co robia dogadujac sie z Turkami, inaczej gadaliby z Chinczykami.

Czy Ty kiedykolwiek miałes cos wspolnego z logika?
                Nie ucza Was jej?

To jak prowadzicie sledztwo..?

Czy w ogole masz jakiekolwiek pojecie o swiecie?

Gdzież Chinom do UE...????????

Forum Słowiańskie
                gg 1728585
                • marek_boa Re: Towarzysze dali odpór:))) 19.07.07, 11:00
                  To ,że Polska jest członkiem UE to ja doskonale wiem!To ,że powinna wleźć USA w
                  du..ę aż po samą szyję to TY Udowadniasz Ignorant a już chyba od roku? Chiny na
                  dzień dzisiejszy przewidują zwiększenie zapotrzebowania na ropę i gaz prawie o
                  50 procent i SĄ JEDYNYM przyjaznym krajem dla Iranu nie licząc Rosji!Irańczycy
                  nie muszą teraz gadać z Chińczykami bo dogadali się już ładnych parę lat temu!
                  Jak na razie to Ty sam Udowadniasz Ignorant(i to prawie w każdym poście!) ,że o
                  świecie bladego pojęcia nie Masz!
                  • ignorant11 Re: Towarzysze dali odpór:))) 19.07.07, 11:16
                    marek_boa napisał:

> To ,że Polska jest członkiem UE to ja doskonale wiem!
                    +++Czytajac Twoje poprzednie posty widac,ze nie bardzo zdajesz sobie z tego sprawe.
                    :))

To ,że powinna wleźć USA w
                    >
                    > du..ę aż po samą szyję to TY Udowadniasz Ignorant a już chyba od roku?
                    ++++To raczej żadasz abys kupowali wszelki zlom byleby by był rosyjski.
                    Rozumiem,że nienawidzisz wolnego swiata, ale nie dbam co mysli milicjant, Ty
                    wyraźnie tesknisz do czasów gdy bylismy pod okupacja rosyjska i jako państwo
                    bylismy de facto republika zwiazkowa sowietów.
                    Rozumiem,że zal Ci,że mozesz se teraz spalowac kogo chcesz jak za komuny było.
                    Zal Ci sklepów za zóltymi firankami, mordowania ksiezy i innych polskich
                    patriotów i wodeczki z radzieckimi towarzyszami, moze i wczasów na Krymie za
                    wyslugiwanie sie rosyjskiemu okupantowi.

To wszystko rozumiem i Twój zal i gorycz, ale spójrz prawdzie w oczy: Twój
                    sowiecki raj dla Ciebie skończył sie i to uz ne wrati jak mawiaja nais czescy
                    sojusznicy.

Chiny na
                    >
                    > dzień dzisiejszy przewidują zwiększenie zapotrzebowania na ropę i gaz prawie o
                    > 50 procent i SĄ JEDYNYM przyjaznym krajem dla Iranu nie licząc Rosji!Irańczycy
                    > nie muszą teraz gadać z Chińczykami bo dogadali się już ładnych parę lat temu!
                    > Jak na razie to Ty sam Udowadniasz Ignorant(i to prawie w każdym poście!) ,że o
                    >
                    > świecie bladego pojęcia nie Masz!

+++Nadal udowadniasz brak elementarnego pjecia o swiecie. Ekonomia chinska jest
                    na poziomie dopiero UK. Zapotzrebowanie na rope jest dosc przecietne zreszta
                    Chińczycy wyraxnie sami stawiaja na wegiel z braku włąsnych złoz ropy i gazu.

Gdybys miał pojecie o swiecie to wiedziałbys,że boom chinski podobnie jak
                    rosyjski ogranicza sie do kilku wielkich metropolii, a interior to bida z nedza
                    i poziom kamienia łupanego.

Sława!

Forum Słowiańskie
                    gg 1728585
                    • zarat.hustra Swoja droga, coraz wieksze rozczarowanie Chinami 19.07.07, 11:22
                      Okazuje sie ze coraz wiecej przedsiebiorstw mysli o wycofaniu sie z Chin.
                      Powodem jest fatalna jakosc wyksztalcenia Chinczykow, przez co wystepuja ogormne
                      trudnosci z zatrudnieniem specjalistow. Przecietny swiezo upieczony inzynier,
                      nie ma wiedzy posiadanej przez przecietnego absolwenta zachodniej technicznej
                      szkoly sredniej.
                      • ignorant11 Re: Swoja droga, coraz wieksze rozczarowanie Chin 19.07.07, 11:40
                        zarat.hustra napisał:

> Okazuje sie ze coraz wiecej przedsiebiorstw mysli o wycofaniu sie z Chin.
                        > Powodem jest fatalna jakosc wyksztalcenia Chinczykow, przez co wystepuja ogormn
                        > e
                        > trudnosci z zatrudnieniem specjalistow. Przecietny swiezo upieczony inzynier,
                        > nie ma wiedzy posiadanej przez przecietnego absolwenta zachodniej technicznej
                        > szkoly sredniej.
                        >
                        >

Sława!

PO okresie euforii coraz czesciej dostzrega sie bariery rozwojowe Chin.

Forum Słowiańskie
                        gg 1728585
                        • funnypunch Re: Swoja droga, coraz wieksze rozczarowanie Chin 19.07.07, 12:02
                          Niestety nauka w chinach zabija kreatywne myślenie. Choć ten sam system jest w
                          koreach i chyba w japonii też.
                      • o333 Re: Swoja droga, coraz wieksze rozczarowanie Chin 19.07.07, 12:11
                        Tak to prawda , kolerzanka wróciła właśnie ze kilkumiesięcznego szkolenia w
                        Chinach (pracuje w Japońskiej firmie) . Mówi że chińczycy mają olbrzymie
                        problemy z jakością i kierownictwem ( kretyni na wyższych szczeblach managmentu)
                    • marek_boa Re: Towarzysze dali odpór:))) 19.07.07, 11:26
                      Ech i na kiego grzyba ja z Tobą znów zacząłem dyskusję?:(W jakim świecie Ty
                      żyjesz Ignorant?Może Byś się jednak obudził?
                      - Znaczy się ChRL tak dla jaj kupuje z roku na rok coraz więcej gazu i ropy
                      bo...oczywiście nie znają tak świata jak imć pan Ignorant!:)Gdybyś Miał
                      Ignorant JAKIEKOLWIEK pojęcie o świecie i Chinach to moglibyśmy może jednak
                      podyskutować ale w przypadku gdy Twoje "chciejstwo" bierze górę nad zdrowym
                      rozsądkiem to nie ma o czym!
                      P.S.Mam znajomych,którzy często-gęsto odwiedzają Chiny a to co opowiadają z
                      pobytu tam NIE MA NIC WSPÓLNEGO z tym co serwuje nasza TV!
              • zarat.hustra Re: Towarzysze dali odpór:))) 19.07.07, 10:55
                marek_boa napisał:

> Znaczy się dla Ciebie UE to to samo co USA?:)Nie bój żaby jak będzie trzeba to
                > zakręcą kurek - ChRL jest w stanie kupić WSZYSTKO co Iran ma do zaoferowania!

Do OPEC naleza jeszcze Algieria, Angola, ZEA, Arabia Saudyjska, Indonezja,
                Libia, Katar, Kuwejt i bodajze Nigeria.
                • marek_boa Re: Towarzysze dali odpór:))) 19.07.07, 11:27
                  Algieria,Angola,ZEA,Indonezja,Libia - dziwnym trafem kupują broń w Rosji i
                  ChRL!:)
                  -Pozdrawiam!
                  • zarat.hustra Re: Towarzysze dali odpór:))) 19.07.07, 11:29
                    Co to ma wspolnego z ropa i gazem?
                    • marek_boa Re: Towarzysze dali odpór:))) 19.07.07, 11:49
                      Jak Myślisz?Czym płacą?:)
                      -Pozdrawiam!
    • zarat.hustra A co tu mozna kupowac? 19.07.07, 10:48
      Jak mozna cokolwiek od Rosji kupowac, jesli wszystko co wiadomo o jej broni, to
      to o czym zechcieli poinformowac media?

Kupowac kota w worku?
      • marek_boa Re: A co tu mozna kupowac? 19.07.07, 11:02
        Gdy się chce Zarat kupować to się wysyła zapytania ofertowe i przeprowadza na
        poligonach wszelkiej maści badania porównawcze i dopiero w tedy wybiera się
        ofertę!
        -Pozdrawiam!
        P.S. Jak Myślisz czemu tyle krajów wybiera właśnie Rosyjską broń?
        • zarat.hustra Re: A co tu mozna kupowac? 19.07.07, 11:10
          marek_boa napisał:

> Gdy się chce Zarat kupować to się wysyła zapytania ofertowe i przeprowadza na
          > poligonach wszelkiej maści badania porównawcze i dopiero w tedy wybiera się
          > ofertę!
          > -Pozdrawiam!
          > P.S. Jak Myślisz czemu tyle krajów wybiera właśnie Rosyjską broń?

Ja mowie o nas, nie o ministerstwach obrony.
          O bandzie hobbystow. To co nieprofesjonalista moze na ten temat powiedziec, to
          "podoba mi sie to, nie ufam temu"
          • marek_boa Re: A co tu mozna kupowac? 19.07.07, 11:30
            My to sobie "gdybamy" Zarat i właśnie na takim "gdybaniu" polega to forum!:)
            Oczywiście na to gdybanie ma wpływ kogo lub co lubimy - i z tąd często-gęsto
            różnica zdań w jakimś temacie!
            -Pozdrawiam!
        • ignorant11 Re: A co tu mozna kupowac? 19.07.07, 11:19
          marek_boa napisał:

> P.S. Jak Myślisz czemu tyle krajów wybiera właśnie Rosyjską broń?

Sława!

Kupuja kraje hultajskie, którym Zachod nie sprzeda broni oraz nedzarze, którzych
          nie stac na dobra zachdonia bron.

Prosze co atencja u milicjanta dla swojego pana, nawet przymiotnik "rosysjki"
          pisze duza litera.

Forum Słowiańskie
          gg 1728585
          • zarat.hustra Re: A co tu mozna kupowac? 19.07.07, 11:25
            ignorant11 napisał:

>
            > Kupuja kraje hultajskie, którym Zachod nie sprzeda broni oraz nedzarze, którzyc
            > h
            > nie stac na dobra zachdonia bron.
            >
            > Prosze co atencja u milicjanta dla swojego pana, nawet przymiotnik "rosysjki"
            > pisze duza litera.

Nie kupuja rosyjskiej broni ani Australia, ani Nowa Zelandia, ktore nie sa
            przeciez czlonkami NATO i nie maja jakichs specjalnie zlych stosunkow z Rosja,
            tylko kraje typu Wenezueli, ktorej nikt inny nie sprzeda nowoczesnej broni.
            • mason10 Re: A co tu mozna kupowac? 19.07.07, 11:49
              wybor broni to sprawa w duzej mierze polityczna i chyba nic dziwnego ze kraje
              anglosaskie kupuja bron w anglii czy usa co w tym dziwnego zdziwilbym sie jakby
              gdzie indziej kupowali, tak samo jakby polska kupowala bron poza usa hehehehee
            • billy.the.kid Re: A co tu mozna kupowac? 19.07.07, 11:50
              dziesiąty grosz dla jadzi
              niech se jadzia wsadzi
              ona ma siłę
              i nieleczoną kiłę.

dokładnie czysta zywa polska i jej zakupy.
            • marek_boa Re: A co tu mozna kupowac? 19.07.07, 11:56
              Oczywiście Bierzesz też pod uwagę Indie/Arabię Saudyjską/ZEA/Meksyk i
              najprawdopodobnie w najbliższej przyszłości Brazylię?O takich krajach
              hultajskich jak Grecja/Szwajcaria toć już przecie nie ma co pisać!:)
              -Pozdrawiam!
              • zarat.hustra Re: A co tu mozna kupowac? 19.07.07, 12:08
                marek_boa napisał:

> Oczywiście Bierzesz też pod uwagę Indie/Arabię Saudyjską/ZEA/Meksyk i
                > najprawdopodobnie w najbliższej przyszłości Brazylię?O takich krajach
                > hultajskich jak Grecja/Szwajcaria toć już przecie nie ma co pisać!:)
                > -Pozdrawiam!

Mysle jednak, ze cos jest w tym co napisal, ignorant.
                Tak naprawde, Indii nie stac na zakup najdrozszej broni, Meksyk - ledwo moze
                wyzywic swoich indian, Grecja do najbogatszych panstw rowniez nie nalezy, a
                Arabia Saudyjska zdaje sie ze bazuje glownie na amerykanskiej broni -
                przynajmniej w zakresie tej najdrozszej, czyli lotnictwa.

A Szwajcaria... to oni w ogole maja jakies sily zbrojne?
                Zart. Ale Szwajcaria jako panstwo ktorego neutralnosci nikt nie kwestionuje, nie
                jest moze najlepszym przykladem. Zreszta, wyjatek chyba jedynie potwierdza regule.
                • funnypunch Re: A co tu mozna kupowac? 19.07.07, 12:14
                  Indie wbrew pozorom są dość bogate by rozwijać również swój przemysł
                  zbrojeniowy. Spokojnie mogłyby kupić amerykańskie uzbrojenie, choc oczywiście w
                  mniejszej ilości.

A co do Szwajcarii, wiem, że ty żartowałeś, ale ktoś może niewiedzieć - niewiem
                  czy nawet USA dałyby radę pokonać Szwajcarię na jej własnym terenie. To jeden z
                  najbardziej zmilitaryzowanych krajów świata (trochę jak izrael), a pod względem
                  geograficznym znacznie łatwiejszy do obrony.
                • o333 Re: A co tu mozna kupowac? 19.07.07, 12:16
                  Hehe Szwajcaria ma jedną z najlepszych armii w Europie :) , świetnie wyposażoną
                  bardzo dobrze płatną . Neutralność tak od czapy się nie bierze , należy ją też
                  umieć obronić :D
                • marek_boa Re: A co tu mozna kupowac? 19.07.07, 12:18
                  Zarat Indie stać na najlepszą broń i już samo to ,że Amerykanie BARDZO USILNIE
                  próbują im coś sprzedać już o tym świadczy!Inna sprawa ,że sami Hindusi chyba
                  jednak nie za bardzo chcą od nich kupować!:)
                  -Pozdrawiam!
                  • zarat.hustra Re: A co tu mozna kupowac? 19.07.07, 12:26
                    Oczywiscie, kraj ktory ma miliard ludzi, nominalnie zawsze bedzie stac na
                    wszystko. Wystarczy ze 700 mln. w wieku produkcyjnym wyprodukuje po 2000 usd na
                    glowe PKB, to juz masz dosc sporo. Jednak laczne PKB Indii to zaledwie niespelna
                    900 mld dolarow, co przy takiej populacji oznacza nedze.
                    • marek_boa Re: A co tu mozna kupowac? 19.07.07, 12:36
                      Tylko ,że ta "nędza" nijak się nie przekłada na stopień nowoczesności Armii
                      Indii i a bodaj największym na świecie programie rozbudowy Marynarki Wojennej!:)
                      -Pozdrawiam!
                      • zarat.hustra Re: A co tu mozna kupowac? 19.07.07, 14:17
                        marek_boa napisał:

> Tylko ,że ta "nędza" nijak się nie przekłada na stopień nowoczesności Armii
                        > Indii i a bodaj największym na świecie programie rozbudowy Marynarki Wojennej!:
                        > )
                        > -Pozdrawiam!

Mozemy to latwo sprowadzic do konkretnych liczb.

900 mld PKB, czyli - przyjmujac jako model wskaznik redystrybucji PKB dla USA
                        35%, dla Polski 45% - zalozmy ze w przypadku Indii, wskaznik ten jest podobny do
                        Polskiego, czyli roczny budzet Indii mozemy przyjac 405 mld. Przyjmujac ze
                        budzet obronny Indii jest nieco wyzszy od przecietnego (z uwagi na permanentny
                        konflikt z Pakistanem) - zalozmy ze wynosi 3%, co daje nam kwote 12,15 mld dol.
                        budzetu wojskowego. Zakladajac ze udzial kosztow zakupow i modernizacji sprzetu
                        w armii indyjskiej nie jest wyzszy niz analogoczny odsetek w US Army, czyli
                        wynosi ok 11%, budzetu woskowego, otrzymujemy kwote 1.33 mld USD na zakupy i
                        modernizacje sprzetu. Czy to duzo, czy malo, dla kraju takiej wielkosci?
                        • kapitan.kirk Re: A co tu mozna kupowac? 19.07.07, 14:34
                          Nominalny PKB Indii wyniósł w zeszłym roku 850 mld USD, a oficjalne wydatki na
                          zbrojenia - 21,3 mld USD (a zatem jeden i drugi wskaźnik ok. 10% mniejszy niż
                          Rosji).
                          Pzdr
                        • funnypunch Re: A co tu mozna kupowac? 19.07.07, 14:34
                          GDP (PPP) 2006 estimate
                          - Total $4.156 trillion[3] (4th)

GDP (nominal) 2007 estimate
                          - Total $1.0 trillion (12th)

Budżet wojskowy wynosi ok. 81 mld USD (choc inne źródła podają nawet 100mld).
                          Budżet wojskowy mierzy się w % PKB, a nie budżetu.

Co do wydatków krajów budujących lub kupujących swoje wojsko, te wydatki rzadko
                          spadają poniżej 20% budżetu wojskowego (u nas chyba dochodzi do 23 %). Tak więc
                          20% * 80 mld = 16 mld dolarów. A to już jest jakaś suma.
                          • kapitan.kirk Re: A co tu mozna kupowac? 19.07.07, 14:50
                            Tyle, że podałeś wielkość budżetu wg PSN, co świetnie wygląda w propagandzie,
                            le w tym przypadku ma ograniczony sens, skoro wiekszość zaawansowanego
                            technicznie sprzętu Hindusi kupują na rynku międzynarodowym.
                            Pzdr
                            • zarat.hustra Re: A co tu mozna kupowac? 19.07.07, 14:56
                              Tak wlasnie czekalem, kiedy wezmiecie sie za lby :)
                              Co to jest PSN?
                              • kapitan.kirk Re: A co tu mozna kupowac? 19.07.07, 15:13
                                Parytet Siły Nabywczej - innymi słowy, jak ktoś ma nominalny PKB trzy razy
                                niższy niż np. USA, ale ryż, bambosze i skutery sa u niego trzy razy tańsze, to
                                jego PKB liczony wg PSN jest taki sam jak USA. Moim zdaniem (i wielu zresztą
                                ekonomistów także) jest to takie trochę oszustwo, ponieważ nie samym rynkiem
                                wewnetrznym człowiek żyje, a mało zarabiając, na odpowiednio też mniejszą skalę
                                uczestniczy w wymianie międzynarodowej.
                                Pzdr
                                • zarat.hustra Re: A co tu mozna kupowac? 19.07.07, 15:23
                                  Ok., wiem co to jest ow parytet tylko skrotu nie potrafilem rozszyfrowac. :)

Natomiast chyba faktycznie popelnilem blad obliczaja budzet zbrojeniowy Indii na
                                  podstawie budzetu Panstwa a nie od razu z poziomu PKB
                                  • funnypunch Re: A co tu mozna kupowac? 19.07.07, 15:34
                                    Ty popełniłeś i ja popełniłem (poważniejszy). Twoje na wierzchu.

Budżet wojskowy indii (choć bez części tajnej, np. prawie cały program atomowy
                                    jest z niego wyłączony) na 2005 rok to 22 mld dolarów. Jednak udział wydatków
                                    na kupowanie nowego sprzętu to ok. 30%. Jest to też 5 najszybciej rozwijający
                                    sie budżet wojskowy na przestrzeni ostatnich 13 lat. A teraz rozwija się
                                    jeszcze szybciej. Średnio 10-15% rocznie.
                                    • zarat.hustra Re: A co tu mozna kupowac? 19.07.07, 15:44
                                      Sytuacja Indii jest jednak bardzo specyficzna, z uwagi na wieczna zimno-goraca
                                      wojne z Pakistanem, ktora na dodatek ociera sie czasami o wojne domowa.
                        • ignorant11 Dane ekonomiczne Indii 21.07.07, 12:59
                          zarat.hustra napisał:

>
                          >
                          > Mozemy to latwo sprowadzic do konkretnych liczb.
                          >
                          > 900 mld PKB, czyli - przyjmujac jako model wskaznik redystrybucji PKB dla USA
                          > 35%, dla Polski 45% - zalozmy ze w przypadku Indii, wskaznik ten jest podobny d
                          > o
                          > Polskiego, czyli roczny budzet Indii mozemy przyjac 405 mld. Przyjmujac ze
                          > budzet obronny Indii jest nieco wyzszy od przecietnego (z uwagi na permanentny
                          > konflikt z Pakistanem) - zalozmy ze wynosi 3%, co daje nam kwote 12,15 mld dol.
                          > budzetu wojskowego. Zakladajac ze udzial kosztow zakupow i modernizacji sprzetu
                          > w armii indyjskiej nie jest wyzszy niz analogoczny odsetek w US Army, czyli
                          > wynosi ok 11%, budzetu woskowego, otrzymujemy kwote 1.33 mld USD na zakupy i
                          > modernizacje sprzetu. Czy to duzo, czy malo, dla kraju takiej wielkosci?
                          >

Sława!

GDP (purchasing power parity):
                          Definition Field Listing Rank Order
                          $3.666 trillion (2005 est.)
                          GDP (official exchange rate):
                          Definition Field Listing
                          $719.8 billion (2005 est.)
                          GDP - per capita (PPP):
                          $3,400 (2005 est.)
                          Budget:
                          Definition Field Listing
                          revenues: $111.2 billion
                          expenditures: $135.8 billion; including capital expenditures of $15 billion
                          (2005 est.)
                          Public debt:
                          53.8% of GDP (federal and state debt combined) (2005 est.)
                          Reserves of foreign exchange and gold:
                          $136 billion (2005 est.)
                          Debt - external:
                          $125.5 billion (2005 est.)
                          Military expenditures - percent of GDP:
                          2.5% (2005 est.)
                          Forum Słowiańskie
                          gg 1728585
                    • cossack Re: A co tu mozna kupowac? 19.07.07, 17:21
                      No to faktycznie tragedia. Jeśli dla Ciebie 10 najbogatszy kraj globu(zdaniem
                      Banku Światowego, w rankingu Goldman Sachs 9) to nędza, to co napisać o takiej
                      np. Kanadzie ???
                      Poza tym chyba najwyższa pora wyjść poza stereotypy. Indie stać na praktycznie
                      każdy, nawet najnowocześniejszy system uzbrojenia.
                      W formie ciekawostki (info dzisiejsze) USA usilnie zabiegają o przystąpienie
                      Indii do programu F-35. No i faktycznie proponuje się to tylko bidzie i nędzy...
                      • kapitan.kirk Re: A co tu mozna kupowac? 19.07.07, 17:31
                        Nie mylmy pojęć - zamożności kraju nie powinno się mierzyć samą tylko
                        wielkością budżetu. PKB Indii to per capita ok. 900 dolarów, czyli
                        kilkunastokrotnie mniej niż w Polsce; a więc słowo "nędza" jest tu jak
                        najbardziej na miejscu. Oczywiscie na broń ich jakoś tam musi być stać, bo też
                        sytuacje polityczną mają, jaka mają...
                        Pzdr
                        • funnypunch Re: A co tu mozna kupowac? 19.07.07, 17:39
                          Nie mylmy pojęć - zamożność kraju to nie to samo co zamożność społeczeństwa.
                          • zarat.hustra Re: A co tu mozna kupowac? 23.07.07, 23:40
                            funnypunch napisał:

> Nie mylmy pojęć - zamożność kraju to nie to samo co zamożność społeczeństwa.

Mylisz sie. Zamoznosc kraju bierze sie wprost z zamoznosci spoleczenstwa. Nie ma
                            innej drogi.
                            Komunisci probowali realizowac odwrotna filozofie, i kazdy z rzadzonych przez
                            siebie krajow, doprowadzili w ten sposob do ruiny.
                      • zarat.hustra Cossack 23.07.07, 23:37
                        cossack napisał:

> No to faktycznie tragedia. Jeśli dla Ciebie 10 najbogatszy kraj globu(zdaniem
                        > Banku Światowego, w rankingu Goldman Sachs 9) to nędza, to co napisać o takiej
                        > np. Kanadzie ???
                        > Poza tym chyba najwyższa pora wyjść poza stereotypy. Indie stać na praktycznie
                        > każdy, nawet najnowocześniejszy system uzbrojenia.
                        > W formie ciekawostki (info dzisiejsze) USA usilnie zabiegają o przystąpienie
                        > Indii do programu F-35. No i faktycznie proponuje się to tylko bidzie i nędzy..
                        > .

Ten bogaty kraj, ma roczny dochod krajowy brutt na glowie rzedu 3.500 USD.
                        Trudno nie przyznac ze bogactwo az wylewa im sie uszami..

przejedz sie do indii, i udaj sie do inetrioru. Zycze ciekawych wrazen...
                        • cossack Re: Cossack 24.07.07, 00:05
                          > Ten bogaty kraj, ma roczny dochod krajowy brutt na glowie rzedu 3.500 USD.
                          > Trudno nie przyznac ze bogactwo az wylewa im sie uszami..
                          >
                          > przejedz sie do indii, i udaj sie do inetrioru. Zycze ciekawych wrazen...

Ta bida na przestrzeni ostatnich lat (8-9) podwoiła swoje PKB. Eksport
                          technologii IT to w 2007 roku tylko 16 mld USD, a prognozy do 2010 to 50 mld
                          USD.

Trafiłeś kulą w płot. Mieszkałem w Indiach blisko 6 lat (a bywam tam
                          przynajmniej 2 razy w roku). I to właśnie tych ostatnich, chyba najbardziej
                          przełomowych w historii tego kraju (przynajmniej gospodarczo). Wrażenia bardzo
                          ciekawe.
                          • zarat.hustra Re: Cossack 24.07.07, 00:08
                            i widziales tam tylko technologie Bangalore?
                            • cossack Re: Cossack 24.07.07, 00:29
                              zarat.hustra napisał:

> i widziales tam tylko technologie Bangalore?

Nie. Oczywiście, że nie. Widziałem również smród, brud i biedę. Ale ten kraj
                              zmienia się. I to bardzo dynamicznie. Nam trochę trudno to zrozumieć, ale skala
                              problemów (socjalnych, komunalnych itp.) jest ogromna. Zdaniem ekspertów (nie
                              moim) Indie przy obecnym tempie rozwoju osiągną standardy życia UE za 45 lat.
                              Dla nas to "aż" za 45 lat. Dla nich to tylko "45" lat. Dla nas 17 mld USD
                              uzyskane z samych szeroko rozumianych usług medycznych to gigantyczna kwota.
                              Dla Indii do dopiero połowa (co najwyżej) tego co w tej dziedzinie chcą
                              osiągnąć. I co również ważne (przynajmniej w moim odczuciu) Indie to
                              nie "patiomkinowskie wsie" a`la Chiny. Ich gospodarkę napędza rynek wewnętrzny
                              (65%), Chińską tylko w 40 %. To świadczy najlepiej o dynamice rozwoju tego
                              państwa.
                              Sądzę, że w Europie często pokutuje jeszcze stereotyp Indii (w USA już się to
                              zmienia).
                              P.S.
                              Nie widziałem Doliny Krzemowej, więc trudno mi porównywać, ale ponad 160 tys.
                              informatyków w jednym miejscu robi wrażenie.
                              • marek_boa Re: Cossack 24.07.07, 00:37
                                Cossak jeśli chodzi o Chiny to też wygląda to troszki inaczej niż nam się
                                wydaje!:) W tych "patiomkinowskich wsiach" jak Piszesz nie ma ani jednego
                                sracza przy chałupie,prąd jest przez kilka godzin dziennie a po chałupach stoją
                                często-gęsto kolorowe telewizory i co piąty mieszkaniec ma telefon komórkowy!:)
                                Tak Chiny jak i Indie to kraj ogromnych rozbieżności tak finansowych jak i
                                kulturowych!Ze względu na LICZBĘ ludności tak szybko to się nie zmieni ale...
                                -Pozdrawiam!
                • cossack Re: A co tu mozna kupowac? 23.07.07, 19:24
                  zarat.hustra napisał:
                  > Tak naprawde, Indii nie stac na zakup najdrozszej broni,
                  Tak naprawdę to jednak bardzo mocno się mylisz. Wczoraj ogłoszono, że program
                  WSB zostanie powiększony ze 123(126) maszyn do 180-190. Cały program znacznie
                  przekroczy kwotę 11 mld USD.
                  Żeby było ciekawiej to czarnym koniem może okazać się... F-35.
                  No faktycznie bida i militarne zacofanie....
                  • zarat.hustra Re: A co tu mozna kupowac? 23.07.07, 23:42
                    cossack napisał:

> zarat.hustra napisał:
                    > > Tak naprawde, Indii nie stac na zakup najdrozszej broni,
                    > Tak naprawdę to jednak bardzo mocno się mylisz. Wczoraj ogłoszono, że program
                    > WSB zostanie powiększony ze 123(126) maszyn do 180-190. Cały program znacznie
                    > przekroczy kwotę 11 mld USD.
                    > Żeby było ciekawiej to czarnym koniem może okazać się... F-35.
                    > No faktycznie bida i militarne zacofanie....

Owszem, bida z nedza i zacofanie - ZSRR tez kupowalo bron, na ktora nie bylo ich
                    stac. F35, a zdrugiej strony ludzie umierajacy z glodu na ulicach w sensie
                    doslownym. Moze to nie prawda?
                    • marek_boa Re: A co tu mozna kupowac? 23.07.07, 23:45
                      Zarat a Słyszałeś o tym ,że społeczeństwo KASTOWE (takie jak w Indiach!) to
                      jednak troszki coś iszego? Chcesz pomagać tym ,którzy tego nie chcą?
                      Uszczęśliwianie(tak jak i nawracanie!) na siłę też już było przerabiane i co z
                      tego wyszło?
                      -Pozdrawiam!
                      • zarat.hustra Re: A co tu mozna kupowac? 23.07.07, 23:48
                        chesz powiedziec, ze ludzi umierajacy na ulicach New Delhi z glodu, odmawiaja
                        przyjecia pomocy zywniosciowej, czy jakiejkolwiek innej?

To co w Kalkucie robila M. Teresa?
                        • marek_boa Re: A co tu mozna kupowac? 23.07.07, 23:56
                          Zarat Matka Teresa z Kalkuty LECZYŁA chorych(fakt ,że niestety mało
                          skutecznie!) a nie dokarmiała!Konający z głodu w New Delhi to równie dobrze
                          może być parias,który OD NIKOGO pomocy nie przyjmie!Na tym polega właśnie
                          podział kastowy ,że jakakolwiek pomoc jest przyjmowana TYLKO wewnątrz kasty!To
                          są wogóle ciekawe rzeczy i dla nas niestety w większości nie zrozumiałe!
                          Np.mnisi Buddyjscy żywią się tylko i wyłącznie żywnością ofiarowaną przez
                          innych! W razie "nieofiarowania" przymierają głodem!
                          -Pozdrawiam!
                          • zarat.hustra Re: A co tu mozna kupowac? 24.07.07, 00:06
                            dobra, nie znam sie na tym, ale faktem jest, ze roczne PKB w przeliczeniu na
                            obywatela, to kwota porownywalna z PKB per capita Kuby, ktora jest jednym z
                            najbiedniejszych krajow regionu Karaibow, a kubanczycy z Miami mowia, ze
                            posylaja swoim rodzinom w miami pieniadze - nielegalnie - bo 100 USD wystarcza
                            3-trzyosobowej rodzinie na rok.
                    • cossack Re: A co tu mozna kupowac? 24.07.07, 00:15
                      > Owszem, bida z nedza i zacofanie - ZSRR tez kupowalo bron, na ktora nie bylo
                      ic
                      > h
                      > stac. F35, a zdrugiej strony ludzie umierajacy z glodu na ulicach w sensie
                      > doslownym. Moze to nie prawda?
                      >

Ludzie z głodu umierają wszędzie. Nawet w USA. W Polsce niestety dzieciaki też
                      głodują. I to często.....
                      Porównanie ZSRR do największej demokracji globu nie jest nawet śmieszne.
                      Równie dobrze można napisać, że indyjska klasa średnia liczy więcej osób niż
                      USA mieszkańców, lub to, że w Indiach w chwili obecne żyje ponad 70 tys. osób,
                      których majątek przekracza 1 mln USD.
                      • zarat.hustra Re: A co tu mozna kupowac? 24.07.07, 00:27
                        cossack napisał:

> > Owszem, bida z nedza i zacofanie - ZSRR tez kupowalo bron, na ktora nie b
                        > ylo
                        > ic
                        > > h
                        > > stac. F35, a zdrugiej strony ludzie umierajacy z glodu na ulicach w sensi
                        > e
                        > > doslownym. Moze to nie prawda?
                        > >
                        >
                        > Ludzie z głodu umierają wszędzie. Nawet w USA. W Polsce niestety dzieciaki też
                        > głodują. I to często.....

Bzdury gadasz. W najgorszym razie, zawsze pomoze MedicAid - wystarczy sie tylko
                        zglosic. Nawet jesli ktos mieszka w USA na ulicy, to tylko dla tego ze chce.

> Porównanie ZSRR do największej demokracji globu nie jest nawet śmieszne.

Bynajmniej. Przyklad pokazuje tylko tyze, ze panstwo jak sie uprze, to
                        sfinansuje nawet zakup rzeczy na ktore go nie stac.

> Równie dobrze można napisać, że indyjska klasa średnia liczy więcej osób niż
                        > USA mieszkańców, lub to, że w Indiach w chwili obecne żyje ponad 70 tys. osób,
                        > których majątek przekracza 1 mln USD.

aha, jeszcze tylko powiedz, co to za suma 1 milion USD. W niektorych
                        miejscowosciach ledwo mieszkanie za te kwote kupisz (i to tez nie kazde), nie
                        mowiac juz nawet o kupieniu domu. Tylko w biednej Polsce milion dolarow, to
                        wielkie halo. Prawda jest taka, ze indie to kraj gigantycznych nierownosci
                        spolecznych - nieporuwnywalnych z czymkolwiek nba swiecie. Od bogactwa, do biedy
                        tak skrajnej, ze ludzie nie posiadaja 10Centow na dzien na rodzine, co przez ONZ
                        uznawane jest za absolutne minimum niezbedne do zycia, zejscie ponizej tej
                        granicy, stawi skrajne zagrozenie dla fizycznej ezgzystencji. A skoro
                        wspomnialem wczesniej o Polsce - gdyby indie mialy poziom rozwoju ktoregokolwiek
                        - chociazby najbiedniejszego kraju UE - to przy swoim potencjale ludnosciowym,
                        bylyby o wiele bogatsze od USA.
                        • cossack Re: A co tu mozna kupowac? 24.07.07, 00:38
                          > aha, jeszcze tylko powiedz, co to za suma 1 milion USD. W niektorych
                          > miejscowosciach ledwo mieszkanie za te kwote kupisz (i to tez nie kazde), nie
                          > mowiac juz nawet o kupieniu domu
                          Dla Ciebie jak widzę 1 mln USD to nic, zupełnie nic. Jak z tego wnioskuję masz
                          ich dużo. Cieszę się.
                          > Tylko w biednej Polsce milion dolarow, to
                          > wielkie halo.
                          Zapewniam Cię, że w o wiele bardziej majętnych społeczeństwach 1 mln USD to
                          kwota bardzo duża. Chyba pora zejść na ziemię.
                          > A skoro
                          > wspomnialem wczesniej o Polsce - gdyby indie mialy poziom rozwoju
                          ktoregokolwie
                          > k
                          > - chociazby najbiedniejszego kraju UE - to przy swoim potencjale ludnosciowym,
                          > bylyby o wiele bogatsze od USA.

Pogdybać przyjemna sprawa. Zapomniałeś dodać tylko, że te Indie odzyskały
                          niepodległośc zaledwie 60 lat temu. I nikt im nie pomagał w dojściu do tego co
                          mają teraz (a często gęsto, wręcz przeciwnie).....

Kończę temat, bo z militariami nie ma on nic wspólnego.
          • marek_boa Re: A co tu mozna kupowac? 19.07.07, 11:53
            Ignorant ja wiem ,że tam gdzie brak merytorycznych argumentów zaczyna się
            chamstwo i wcale nie Musisz mnie tego Udowadniać!Rozumiem,że takie Indie to
            nędzarze i zapomniałem ,że Amerykanie nie chcą im broni sprzedawać!:)Oczywiście
            ZEA,Arabia Saudyjska i Meksyk to kraje hultajskie!:)
            • billy.the.kid Re: A co tu mozna kupowac? 19.07.07, 11:59
              krtaje hultajskie-wynalazek busiów. i czym sie tu podniecać.
              • billy.the.kid Re: A co tu mozna kupowac? 19.07.07, 12:00
                znaczy te które nie włażą w pupe amerykańskim bandytom-jak nasza najjaśniejsza
                rzeczpospolita.
            • ignorant11 Re: A co tu mozna kupowac? 19.07.07, 12:51
              marek_boa napisał:

> Ignorant ja wiem ,że tam gdzie brak merytorycznych argumentów zaczyna się
              > chamstwo i wcale nie Musisz mnie tego Udowadniać!Rozumiem,że takie Indie to
              > nędzarze i zapomniałem ,że Amerykanie nie chcą im broni sprzedawać!:)Oczywiście
              >
              > ZEA,Arabia Saudyjska i Meksyk to kraje hultajskie!:)

Sława!

OK! To juz bedziemy grzeczni wobec siebie jesli Ty bedziesz.

Indie nadal mimo olbrzymich postepów po odrzuceniu a raczej rozluźnieniu
              socjalizmu i autarkii nadal sa symbolem biedy.

Duze terytorium do obrony, powazne ztaragii z Pakistanem i Chinami, stad
              potzreba duzych ilosci kosztem jakosci, wiec napewno nie sa dobrym argumentem za
              ruska bronia.

Natomiast oczywisctym jest,że Amerykanie chca sprzedac swoja bron zamiast
              kiepskich migów proponuja 2 razy mniej f16.

Ale jakos u nas lub z RFN czy innych postkomunach nikt nie ma watpliwosci czy
              kupowac ruska bron.

Jakież to wielkie zakupy zrobiła Arabia?

Lotnictwo wiec najwazniejszy komponent maj amerykański, cos chyba równiez od
              Francuzów?

Zatem powiedz jakiez to kompletne systemy broni kupili Arabowie od Rosjan?

Bo jesli jakies pojedyncze i 3ciorzedne to oczywiscie nie liczy sie to jako
              argument.

Zreszta moze kupili ruska bron jako cele treningowe?

Ich stac...

Forum Słowiańskie
              gg 1728585
              • marek_boa Re: A co tu mozna kupowac? 19.07.07, 13:01
                Arabia Saudyjska kupiła BMP-3 a ZEA systemy przeciwlotnicze Pancyr-S i teraz na
                dniach mają ponoć podpisywać kontrakt na samoloty i pociski przeciwpancerne!
              • kapitan.kirk Re: A co tu mozna kupowac? 19.07.07, 13:09
                Przypuszczalnie chodzi o ZEA i Kuwejt, które w sumie zakupiły kilkaset BMP-3.
                Analitycy zachodni do tej pory łamią sobie głowy nad przyczynami tej decyzji -
                BMP-3 ma wszak kiepski pancerz i wysoką sylwetkę, co wprawdzie rekompensować ma
                możliwość pływania; sęk jednak w tym, że oba kraje są bodaj jedynymi w świecie,
                w których nie ma ani jednej rzeki (a w Kuwejcie nawet ani jednego źródła
                słodkiej wody), nie posiadają też flotylli desantowych... Analitycy zachodni w
                ogóle nie znaja życia i np. słowa "bakszysz" albo "wzjatka" na ogół nic im nie
                mówią ;-)

Pzdr
                • misza_kazak Re: A co tu mozna kupowac? 19.07.07, 14:41
                  > BMP-3 ma wszak kiepski pancerz i wysoką sylwetkę, co wprawdzie rekompensować ma
                  > możliwość pływania; sęk jednak w tym, że oba kraje są bodaj jedynymi w świecie,
                  >
                  > w których nie ma ani jednej rzeki (a w Kuwejcie nawet ani jednego źródła
                  > słodkiej wody), nie posiadają też flotylli desantowych... Analitycy zachodni w
                  > ogóle nie znaja życia i np. słowa "bakszysz" albo "wzjatka" na ogół nic im nie
                  > mówią ;-)

Wybrali BMP-3 bo ma najlepszy zestaw uzbrojenia, jest tansza od konkurencyjnych wozow i ma wcale nie taki zly pancerz jak mowisz :)
                  • kapitan.kirk Re: A co tu mozna kupowac? 19.07.07, 14:52
                    Z ceną w każdym razie polemizować nie będę ;-)
                    Pzdr
                  • odyn06 Dlaczego Kuwejt? 20.07.07, 08:32
                    Wytłumaczenie jest dość proste. Kuwejtczycy wyciągnęli doświadczenia z agresji
                    Saddama. Oni zmienili strategie obrony państwa i tym samym taktykę działania
                    sił lądowych. Z niej wynika, że jako uzupełnienie dla czołgów potrzebne im były
                    mobilne i lekkie środki artyleryjskie, które przy okazji słuzą do wożenia
                    piechoty. Kuwejtczycy niechętnie z BMP-3 wyłażą.W tyraliere nie pójda w zyciu
                    Karola, bo wróg mógłby ich nie daj Allachu - ustrzelic. Borń pokładowa ma za
                    nich wszystko wykonać, a ta w BMP-3 jest (sami przyznacie) imponująca.
                    • misza_kazak Re: Dlaczego Kuwejt? 20.07.07, 09:21
                      odyn06 napisał:

> Karola, bo wróg mógłby ich nie daj Allachu - ustrzelic. Borń pokładowa ma za
                      > nich wszystko wykonać, a ta w BMP-3 jest (sami przyznacie) imponująca.

No przeciez wlasnie to powiedzialem! :)
                      BMP-3 ma na tyle uniwersanle uzbrojenie ze moze doskonale wspierac czolgi i niszczyc umocnienia pechoty. WIec gdy dotrze do pozycji wysiadania desantu, to owe 1-2 sekundy wiecej na wyladowanie nie ma ZADNEGO znaczenia praktycznego, bo wrogie pechory beda albo zabici albo przybite do ziemi ogniem odlamkowymi 10mm pociskami i seriami z 30mm dzialka :) Juz nie mowiac o dwu kursowych kmach :)
    • kapitan.kirk Re: Co kupilibyście od Rosji? 19.07.07, 12:31
      No cóż, ceny w większości są rynkowe i jakoś tam nas byłoby na nie stać.
      Problem jest w czym innym, a mianowicie z zapewnieniem części zamiennych i
      serwisu.

W zasadzie jedyne co mi przychodzi do głowy, to systemy plot/prak, zarówno
      większe (S-300 lub S-400), jak i mniejsze (Buk). Chyba wszystko inne albo już
      mamy, albo nie potrzebujemy, albo mamy mieć lepsze, albo sami Rosjanie nie
      bardzo mają...

Pzdr
      • mason10 Re: Co kupilibyście od Rosji? 19.07.07, 12:35
        co mamy niby lepsze
        ruscy my
        mi 28 mi 24
        lada kilo
        jak 130 iskra
        s400 s125
        bmp3 bmp1
        • mason10 Re: Co kupilibyście od Rosji? 19.07.07, 12:39
          dalej mig 35 f 16
          o bombowcach czy szturmowcach i marynarce wojenen nie wspominam bo to prawie u
          nas nie istnie podobnie jak morskie lotnictwo i smiglowce
        • kapitan.kirk Re: Co kupilibyście od Rosji? 19.07.07, 12:57
          > mi 28 mi 24

Jak na razie Rosjanie posiadają - wg różnych źródeł - 4-8 Mi-28 z nie
          przeszkolonymi jeszcze załogami (po 30 latach rozwoju...), dlatego też zaliczam
          go do kategorii "sami Rosjanie nie bardzo nają". Docelowo ma być 50 szt. do
          2010 - jak będzie i jeszcze gdzieś po drodze się je sprawdzi w praktyce, to
          pogadamy.

> lada kilo

Okręty podwodne tej wielkości są nam w zasadzie zbędne ("Orła" też byśmy
          zapewne już wycofali, gdyby nie nalegania USA...), więc zaliczam je do
          kategorii "nie potrzebujemy".

> jak 130 iskra

Jak-130 faktycznie mógłby się przydać, choć raczej pod marką M-346, ze względu
          na awionike kompatybilną z NATO. Inna sprawa, że nie wiadomo jak to w ogłe ze
          szkoleniem lotniczym u nas będzie...

> s400 s125

O S-400 przecież właśnie napisałem.

> bmp3 bmp1

No, do BMP-3 to sami Rosjanie jakoś nie mogą się przekonać ;-) Polska postawiła
          na razie na KTO, zaliczam więc to do kategorii "mamy mieć lepsze".

Pozdrawiam
          • mason10 Re: Co kupilibyście od Rosji? 19.07.07, 13:03
            no ale posiadaja te mi 28 rozmowa dotyczy kupna przez nas jezeli sie nie myle i
            je produkuja, okrety klasy lada sa mimimalnie wieksze od kilo akurat nam
            odpowiadajace ,o systemach s 400 sam wspominales, jak 130 to nowoczesny samolot
            szkolny absolutnie nam niezbedny, bmp 3 rosja sprzedaje wielu krajom chodz sama
            niewiele kupuje, kto to chyba rzeczywiscie jedyna bron ktora mamy wpolsce lepsza
      • marek_boa Re: Co kupilibyście od Rosji? 19.07.07, 12:41
        Widzisz Kirk z Rosjanami to już tak jest,że często-gęsto sami nie mają
        a...sprzedają!:)
        -Pozdrawiam!
        • ignorant11 Re: Co kupilibyście od Rosji? 19.07.07, 12:53
          marek_boa napisał:

> Widzisz Kirk z Rosjanami to już tak jest,że często-gęsto sami nie mają
          > a...sprzedają!:)
          > -Pozdrawiam!

Sława!

Faktycznie tak jest np z gazem...

Forum Słowiańskie
          gg 1728585
        • kapitan.kirk Re: Co kupilibyście od Rosji? 19.07.07, 13:00
          Nie jest to akurat wyłącznie rosyjska specyfika - my też tak mieliśmy, i to nie
          tylko przed wojną ;-) Sęk w tym, że sprzęt nie sprawdzony (jeszcze) w
          macierzystym kraju jest zwykle traktowany przez nabywców raczej z dystansem,
          nie zawsze co prawda słusznie.
          Pzdr
      • misza_kazak Re: Co kupilibyście od Rosji? 19.07.07, 14:43
        > Problem jest w czym innym, a mianowicie z zapewnieniem części zamiennych i
        > serwisu.

Gdyby POlska zakupila TYLE wszystkiego od ROsji, to zostala by superuperzywilejowanym klientem i miala by i serwis i czesci zamiennne.
        Zobacz liste sprzetu ktory Finnlandia zakupa w ZSRR - jakos nie narzekali na ZSRR :))
        • ignorant11 Finlandia nie jest w NATO/nt 21.07.07, 13:09
          misza_kazak napisał:

> > Problem jest w czym innym, a mianowicie z zapewnieniem części zamiennych
          > i
          > > serwisu.
          >
          > Gdyby POlska zakupila TYLE wszystkiego od ROsji, to zostala by superuperzywilej
          > owanym klientem i miala by i serwis i czesci zamiennne.
          > Zobacz liste sprzetu ktory Finnlandia zakupa w ZSRR - jakos nie narzekali na ZS
          > RR :))
          >
    • gangut Ale się wątek rozrósł :-) Moje typy: 19.07.07, 14:24
      W odróżnieniu od niektórych dyskutantów, mam dość ostrożne podejście do
      współczesnej broni rosyjskiej. Szukałbym w Rosji raczej możliwości w miarę
      taniego uzupełnienia pewnych luk w uzbrojeniu WP, które nie wiedzieć czemu
      (pewnie z braku pieniędzy) straszą od lat.
      A więc: broń plot ze szczególnym uwzględnieniem broni krótkiego zasięgu - a
      więc Tunguska i Pancir'
      Artyleria ciężka -Msta-S, oczywiście w wersji 155 mm, + amunicja kierowana
      (Krasnopol).
      Rakiety taktyczne ziemia-ziemia (jak rozumiem, w grę wchodziłby Iskander-E).
      No i oczywiście rakiety samosterujące. Np. Brahmos.
      • czaja1 Re: Ale się wątek rozrósł :-) Moje typy: 19.07.07, 14:58
        gangut napisał:

> Artyleria ciężka -Msta-S, oczywiście w wersji 155 mm, + amunicja kierowana
        > (Krasnopol).

Z krasnopolem maja kłopoty w Indiach coś nie gra w tym sprzęcie.

Pozdrawiam
        • czaja1 Poważne zakupy w Rosji 19.07.07, 15:00
          Witam

A ja bym kupił wagon z wygłodzonymi misiami i pytanie dalczego miałby stację
          docelową - Warszawa.

Pozdrawiam
          • misza_kazak Ruki procz' od miszek! :)) 19.07.07, 15:18
            > A ja bym kupił wagon z wygłodzonymi misiami i pytanie dalczego miałby stację
            > docelową - Warszawa.

Miszki nie do sprzedazy! To jest nasza duma narodowa! Kto bedzie po ulicach chodzil i straszyl Amerykanow :)) ?
            • czaja1 Re: Ruki procz' od miszek! :)) 19.07.07, 15:25
              misza_kazak napisał:

> > A ja bym kupił wagon z wygłodzonymi misiami i pytanie dalczego miałby sta
              > cję
              > > docelową - Warszawa.
              >
              >
              > Miszki nie do sprzedazy! To jest nasza duma narodowa! Kto bedzie po ulicach cho
              > dzil i straszyl Amerykanow :)) ?

A ja mam koszulkę od koleżanki z Moskwy przedstawiającą sylwetkę Misia goniącego
              człowieka z podpisem FAST FOOD IN MOSCOW:)

Pozdrawiam
              • misza_kazak :)) 19.07.07, 15:28
                czaja1 napisał:

> A ja mam koszulkę od koleżanki z Moskwy przedstawiającą sylwetkę Misia goniąceg
                > o
                > człowieka z podpisem FAST FOOD IN MOSCOW:)

Tak sie sklada ze kazdy Amerykanin jest pewny ze u nas po ulicach brodza misie... biale :)
                Pozdro
                Misza
            • zarat.hustra Re: Ruki procz' od miszek! :)) 19.07.07, 15:25
              Patrz ale okazuje sie ze nie wszyscy nawet z administracji Waszego Prezydenta
              podzielaja sposob uprawiania przez niego polityki miedzynarodowej.

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4325495.html
              • misza_kazak Re: Ruki procz' od miszek! :)) 19.07.07, 15:31
                zarat.hustra napisał:

> Patrz ale okazuje sie ze nie wszyscy nawet z administracji Waszego Prezydenta
                > podzielaja sposob uprawiania przez niego polityki miedzynarodowej.

1) Minister spraw zagranicznych nie znajduje sie w administracji Prezydenta.
                2) Jak w kazdym panstwie kazdy minister ma wlasne zdanie i wcale nie musi miec zgodne z Prezydentem. W USA Powell odszedl od Busha bo nie zgadzal sie z polityka USA, u nas Iwanow odszedl. Normalka
                3) Mysle ze to dobrze dla ROsji - Iwanow byl bez jaj - jakis nudny. Trzeba kogos w rodzaju Primakowa.
                • kapitan.kirk Re: Ruki procz' od miszek! :)) 19.07.07, 15:34
                  > 3) Mysle ze to dobrze dla ROsji - Iwanow byl bez jaj - jakis nudny. Trzeba
                  kogo
                  > s w rodzaju Primakowa.

A jeszcze lepiej Gromyki, byle tym razem bez żony ;-)
                  Pzdr
                  • misza_kazak Re: Ruki procz' od miszek! :)) 19.07.07, 16:21
                    kapitan.kirk napisał:

> A jeszcze lepiej Gromyki, byle tym razem bez żony ;-)

Znajdziemy lepszych :) Zyrinowskogo! On to dopiero wie jak trzeba z zachodem rozmawiac :)
                • zarat.hustra Re: Ruki procz' od miszek! :)) 19.07.07, 15:47
                  misza_kazak napisał:

> zarat.hustra napisał:
                  >
                  > > Patrz ale okazuje sie ze nie wszyscy nawet z administracji Waszego Prezyd
                  > enta
                  > > podzielaja sposob uprawiania przez niego polityki miedzynarodowej.
                  >
                  > 1) Minister spraw zagranicznych nie znajduje sie w administracji Prezydenta.
                  > 2) Jak w kazdym panstwie kazdy minister ma wlasne zdanie i wcale nie musi miec
                  > zgodne z Prezydentem. W USA Powell odszedl od Busha bo nie zgadzal sie z polity
                  > ka USA, u nas Iwanow odszedl. Normalka
                  > 3) Mysle ze to dobrze dla ROsji - Iwanow byl bez jaj - jakis nudny. Trzeba kogo
                  > s w rodzaju Primakowa.
                  >

No tak, tylko ze w USA to normalne, bo nikt nie twierdzi, ze w USA wszyscy stoja
                  murem za prezydentem i jego polityka.
                  • misza_kazak Re: Ruki procz' od miszek! :)) 19.07.07, 16:19
                    > No tak, tylko ze w USA to normalne,

W ROsji tez to normalne. Zobacz ile ministrow zamienil i Jelcyn i Putin. Tak dla jaj ? :))

> bo nikt nie twierdzi, ze w USA wszyscy stoj
                    > a
                    > murem za prezydentem i jego polityka.

Bo u nich prezydent idiota. :)))
                    Prawda jest taka, ze NAROD w 75% za Prezydentem, a rozni ministry i polityca wcale nie.
                    W USA tez tak czasem bylo. Np. gdy za Kenndedy stalo wiekszosc spoleczenstwa, a politycy i ministry byli niezadowoleni. A potem jeden taki frustrat przypadkiem go zabil :) Tak po porstu, przeciez w USA to normalnie :))
            • kapitan.kirk W opinii Amerykanów... 19.07.07, 15:26
              ...to u nas też po ulicach chodzą (co w odniesieniu do warszawskiej Pragi nie
              tak znowuż bardzo mija się z prawdą).
              Pzdr
              • gangut Już przed wojną postrzegano Polskę tak :-) 19.07.07, 15:28
                "Chociaż tylko z samolotu, lecz widziałem Polskę całą, tundrę, tajgę, polskie
                błoto i kozaków armię białą. Na ulicach wilki wyją, ludzie wcale się nie myją,
                szlachta bije się szablami i poddanych szczuje psami. Rząd wciąż gnębi
                Lodomerię i gna Żydów na Syberię, zaś posłowie z opozycji muszą służyć przy
                policji."
              • czaja1 Re: W opinii Amerykanów... 19.07.07, 15:30
                kapitan.kirk napisał:

> ...to u nas też po ulicach chodzą (co w odniesieniu do warszawskiej Pragi nie
                > tak znowuż bardzo mija się z prawdą).
                > Pzdr

A temat z gościem wchodzącym do Praskich misów na kawkę i częstujących ich
                miętówkami znasz??
                Swoją drogą widziałem jak babci wpadł piesek (taka większa świnka morska) do
                przedmiotowych praskich misów piesek zginął, babcia z stanem przedzawałowym
                trafiła do szpitala praskiego:)
                Pozdrawiam
                • kapitan.kirk Re: W opinii Amerykanów... 19.07.07, 15:33
                  To był z pewnością Pies Łańcuchowy Busha.
                  Pzdr
            • odyn06 Re: Ruki procz' od miszek! :)) 20.07.07, 08:24
              Misza.Jeżeli nie chcesz sprzedac wagonu miszek, to przynajmniej pożycz we
              wrześniu. Wtedy obrady rozpocznie nasz Sejm. :-))))
              • misza_kazak Re: Ruki procz' od miszek! :)) 20.07.07, 09:31
                odyn06 napisał:

> Misza.Jeżeli nie chcesz sprzedac wagonu miszek, to przynajmniej pożycz we
                > wrześniu. Wtedy obrady rozpocznie nasz Sejm. :-))))

Aaaa. Teraz wiem z czego takie zainteresowanie :)) No to musicie lepiej zwrocic sie do CYrku braci Zapasznych - oni maja cos okolo 25 tygrysow, lwow i leopardow :))
                • marek_boa Re: Niezgadzam się!!! 20.07.07, 10:28
                  To jest sadyzm czystej wody! Zwierzaczki mogły by się struć!
                  -Pozdrawiam!
                  • czaja1 Re: Niezgadzam się!!! 24.07.07, 15:52
                    marek_boa napisał:

> To jest sadyzm czystej wody! Zwierzaczki mogły by się struć!
                    > -Pozdrawiam!

Marku przesadzasz takie nieroby na pewno mają kruche miesko, a osobiście wierzę,
                    że po zeżarciu sejmu senatu tudzież rady ministrów cały naród łożyłby na
                    leczenie zwierzaków a znając nasze uwielbienie do pomników to pozostały by
                    uwiecznione, na co drugim placu i większej alei.

Pozdrawiam
                    • marek_boa Re: Niezgadzam się!!! 24.07.07, 22:30
                      No tak z tym to racja!:)Tylko czy UE nie nałożyła by na Nasz kraj jakichś
                      sankcji?:)
                      -Pozdrawiam!
      • kapitan.kirk Re: Ale się wątek rozrósł :-) Moje typy: 19.07.07, 15:45
        > A więc: broń plot ze szczególnym uwzględnieniem broni krótkiego zasięgu - a
        > więc Tunguska i Pancir'
        > Artyleria ciężka -Msta-S, oczywiście w wersji 155 mm, + amunicja kierowana
        > (Krasnopol).

Jedno i drugie jest na poziomie, ale co wtedy z naszymi Loarami i Krabami...

> Rakiety taktyczne ziemia-ziemia

Właśnie się ich ostatnio pozbylismy, trudno zresztą powiedzieć dlaczego.

Mnie jeszcze natomiast przyszły na mysl rakiety przeciwokrętowe - nadbrzeżnych
        wszak nie mamy, a ruskie sa całkiem wporzo.
        Pzdr
        • gangut No, Loara istnieje tylko w wersji artyleryjskiej 19.07.07, 16:20
          (a to nie to samo), zaś program Krab-a chyba został zamknięty? Czy coś się tam
          po cichu kupuje/
          • kapitan.kirk Re: No, Loara istnieje tylko w wersji artyleryjsk 19.07.07, 16:36
            Kraba właśnie powoli reanimują - było w Raporcie ostatnim, w materiale
            dotyczącym planów rozwoju artylerii do 2020.
            Pzdr
            • gangut No, to by było najlepsze wyjście 19.07.07, 16:39
              Ja w ogóle uważam, że kraj o takim potencjale
              gospodarczym/ludnościowym/naukowym jak Polska powinien się opierać w
              przeważającej mierze na własnym przemyśle wojskowym i własnych konstrukcjach.
              tak jak to robią Francuzi, Niemcy, Anglicy czy Japończycy.
              • kapitan.kirk Re: No, to by było najlepsze wyjście 19.07.07, 16:50
                Z tym naszym potencjałem to znowuż tak nie przesadzajmy, 1/3 rosyjskiego
                raptem, a kudy nam do I. ligi... Ale jak w coś się już władowało kupę kasy, to
                po prostu szkoda tak zwyczajnie olać.
                Pzdr
                • gangut Pewnie że szkoda, ale nie tylko o to chodzi 19.07.07, 16:57
                  1. Przemysł wojskowy zawsze jest motorem postępu technicznego w przemyśle w
                  ogóle.
                  2. Potencjał naukowy mamy, zakłady produkcyjne tradycje inżynierskie też.
                  3. Wielkość i potrzeby Wojska Polskiego są takie, że wszelkie konstrukcje
                  kupowane muszą być w setkach egzemplarzy, a to już stwarza warunki do
                  opłacalnej ekonomicznie produkcji.
                  4. W razie czego nikt nie wypnie się na nas np. z dostawą broni czy części
                  zamiennych.
                • cossack Re: No, to by było najlepsze wyjście 19.07.07, 16:59
                  kapitan.kirk napisał:

> Z tym naszym potencjałem to znowuż tak nie przesadzajmy, 1/3 rosyjskiego
                  > raptem, a kudy nam do I. ligi... Ale jak w coś się już władowało kupę kasy,
                  to
                  > po prostu szkoda tak zwyczajnie olać.
                  > Pzdr
                  80 mln zł, to nie taka znowu kupa kasy, jak na tak nowoczesny system uzbrojenia.
                  Krab już dawno powinien być na uzbrojeniu naszej armii. Niestety
                  mieliśmy "farta" do ministra ON (Sikorski), który samobieżnej artylerii nie
                  widział w polskiej "aeromobilnej" (!!) armii. Niestety to nie żart...
                  • kapitan.kirk Re: No, to by było najlepsze wyjście 19.07.07, 17:03
                    Raport donosi przy tym, że Brytyjczycy, zniecierpliwieni zamrożeniem programu u
                    nas, zlikwidowali linie montażową do wież i w związku z tym trzeba ją będzie
                    teraz odtworzyć, nie za friko rzecz prosta - nie masz to jak "milionowe
                    oszczędności" w wykonaniu naszych decydentów :-(
                    Pzdr
                    • cossack Re: No, to by było najlepsze wyjście 19.07.07, 17:10
                      > Raport donosi przy tym, że Brytyjczycy, zniecierpliwieni zamrożeniem programu
                      u
                      >
                      > nas, zlikwidowali linie montażową do wież i w związku z tym trzeba ją będzie
                      > teraz odtworzyć, nie za friko rzecz prosta - nie masz to jak "milionowe
                      > oszczędności" w wykonaniu naszych decydentów :-(
                      > Pzdr
                      To troszkę nie tak. Generalnie w HSW żadnej spec. linii nie było (nie ma).
                      Chodzi o oprzyrządowanie konieczne do finalnego montażu wieży. Ale chyba nie
                      jest tak źle, ponieważ w trakcie montażu końcowego mają znajdować się 2 Kraby.
                      Można tylko nadmienić, że na delegacji z Indii Kraby wywarły duże wrażenie
                      podczas dynamicznego pokazu na poligonie w Nowej Dębie. Szkoda, że nie na
                      niejakim panu(?) Sikorskim.....
                      • gregorxix Re: No, to by było najlepsze wyjście 19.07.07, 21:16
                        Coś Ci się pomerdało. Sprawdź za którego ministra ON program zawieszono i za
                        którego program reanimowano..
                        • cossack Re: No, to by było najlepsze wyjście 20.07.07, 16:58
                          Nic mi się raczej nie pomerdało. Program ZAWIESZONO w grudniu 2004, a ZAMKNIĘTO
                          w marcu 2006. Reanimacja programu Kraba (nie całej "Reginy"), nie miała nic
                          wspólnego z ministrem Sikorskim (to za jego kadencji oficjalnie ogłoszono o
                          zamknięciu programu). Tylko dzięki zaangażowaniu środków własnych HSW można
                          było przeprowadzić pokaz dla Indii (od którego tak naprawdę zrobiło się znów
                          głośno o Krabie). MON nawet palcem nie ruszył, a już sztywne trzymanie się
                          wymogu amunicji "inteligentnej", to już kuriozum na skalę światową.
                          • gregorxix Re: No, to by było najlepsze wyjście 21.07.07, 10:08
                            Cytat za ostatnim Raportem: "...wskrzeszonego w III kwartale 2006 decyzją
                            ówczesnego min ON Radosława Sikorskiego programu Regina czyli wprowadzenia do
                            dywizjonowych modułów 155mm/52 kal. haubic samobieżnych Krab"
                            Co do pokazu: Haubice stanowią własność MONu podobnie jak amunicja do nich. I
                            jedno i drugie zostało użyczone. Pokaz miał miejsce na wojskowym poligonie,
                            zdaje sie też, że załogę tworzyli wojskowi.
                            Więc skąd to: "MON nawet palcem nie ruszył"?
                            Natomiast powiązanie zakupu haubic z amunicją inteligentna jest jak najbardziej
                            na miejscu. W końcu zaczęto podchodzić kompleksowo do kwestii zakupu sprzętu.
                            Jest nadzieja że rzadziej będzie dochodziło do takich cyrków jak z z integracją
                            Hitfist 30P ze Spkie'em, gdzie firmy mając już kontrakt w kieszeni zaśpiewały
                            sobie krocie za prace B-R związane z rozwojem systemu. Lepiej takie kwestie
                            negocjować jak najwcześniej gdy mocniejsza pozycję ma kupujący.
                            • jopekpl Na wygłupach z integracją Hifista mogą się........ 21.07.07, 12:15
                              gregorxix napisał:
                              .
                              > Jest nadzieja że rzadziej będzie dochodziło do takich cyrków jak z z
                              integracją
                              > Hitfist 30P ze Spkie'em, gdzie firmy mając już kontrakt w kieszeni zaśpiewały
                              > sobie krocie za prace B-R związane z rozwojem systemu. Lepiej takie kwestie
                              > negocjować jak najwcześniej gdy mocniejsza pozycję ma kupujący.

Przejechać, już chyba sie mówi że zamiast integrować Hifista z ppk Spike za co
                              sobie włosi życza ok 200 milionów złotych ,kupić gotowe i już zintegrowane z
                              tym pociskiem wieżę np Izraelski RCWS-30,co wcale nie było by takim złym
                              pomysłem.
                              • gregorxix Re: Na wygłupach z integracją Hifista mogą się... 21.07.07, 15:03
                                Ale dwie różne wieże o podobnym przeznaczeniu na jednym podwoziu to pomysł
                                poroniony. Chyba że ta druga jako lżejsza byłaby do wykorzystania w procesie
                                modernizacji części BMP1 co zresztą też jest średnim pomysłem.
    • ignorant11 Od Rosji juz nic...Wódke mamy lepsza a kawioru... 19.07.07, 19:08
      Sława!

... nie maja i oni a ropa arabska nam słodsza...
      :)))

Forum Słowiańskie
      gg 1728585
      • billy.the.kid Re: Od Rosji juz nic...Wódke mamy lepsza a kawior 19.07.07, 19:37
        no,no-wódeczkę jednak ruskie od wieków produkują jak miód. ignoranciku.
        poważnie
        to NAJLEPSZA GORZAŁA NA SWIECIE.jakos ta nienawiść do ruskich nie pozwala ci
        tego przyznać. chociaz -chyba doświadczenie masz w tym temacie MALUTKIE.
        • matrek Wódke mamy lepsza a kawior 21.07.07, 15:29
          W USA rosyjskie wodki sa bardzo popularne, ale jako low budget. Smirnoff,
          Stolichnaya, itd. Nie ma na rynku ani jednej rosyjskiej wodki w sektorze wodek
          luksusowych, jak francuski Grey, czy polskie Belveder i Chopin.

Kilka lat temu, w Washyngtonie mieli afere "korupcyjna', gdy jeden z
          Kongresmenow otrzymal i przyjal butelke Belvederu, co zostalo odebrane przez
          prase, jako korzysc majatkowa, wlasnie z uwagi na zaliczanie Belvederu za
          $35/0,75l. za dobro luksusowe. Nie byloby sprawy, gdyby przyjal "Luksusowa" za
          $21/1,5l. z tego samego segmentu rynku co Smirnoff czy Stolichnaya.
          • marek_boa Re: Wódke mamy lepsza a kawior 21.07.07, 23:21
            Matruś a czy aby Belvedere i Chopin to jest jeszcze Polska wódka? Bo mnie się
            coś przypomina jakieś sądzenie się z żabojadami w tym temacie?Czy aby ta wódka
            nie jest produkowana przez firmę sprzedaną właścilielowi z Francji? Po za tym
            Mareczku Smirnoff to ...Amerykańska wódka,tak jak Gorbaczow - Niemiecka! Ze
            starych legendarnych wódek to Posolskaja ale tej chyba nawet w Moskwie nie wiem
            gdzie szukać - 0,7 litra kosztuje około 250 zielonych!:)
            -Pozdrawiam!
            P.S.Zostaje jeszcze Moskowskaja/Pszenicznaja no i oczywiście - Kałasznikow!:)
            • matrek Re: Wódke mamy lepsza a kawior 22.07.07, 13:40
              marek_boa napisał:

> Matruś a czy aby Belvedere i Chopin to jest jeszcze Polska wódka? Bo mnie się
              > coś przypomina jakieś sądzenie się z żabojadami w tym temacie?Czy aby ta wódka
              > nie jest produkowana przez firmę sprzedaną właścilielowi z Francji? Po za tym
              > Mareczku Smirnoff to ...Amerykańska wódka,tak jak Gorbaczow - Niemiecka! Ze
              > starych legendarnych wódek to Posolskaja ale tej chyba nawet w Moskwie nie wiem
              >
              > gdzie szukać - 0,7 litra kosztuje około 250 zielonych!:)
              > -Pozdrawiam!
              > P.S.Zostaje jeszcze Moskowskaja/Pszenicznaja no i oczywiście - Kałasznikow!:)

Pisze tylko o tym, co widac w kazdym sklepie alkoholowym. Wiem ze amerykanie
              kupili smirnoffa, ale jesli zapytasz jakiegos Amerykanina, po powie ze to
              rosyjska wodka, a na Belvedere, czy Chopin wciaz widnieje nazwa producenta
              Polnos jakistam. Oszem, sprawe sadowa ma producent Chopina, ale chodzi bodajze o
              prawo do uzywania nazwy Chopin. A z rosyjskich wodek, najbardziej jednk znana
              jest Stoli, czyli Stolychnaya. W kazdym amerykanskim barze 1 na 3 drinki oparte
              na wodce sa robione ze Stoli. Tymczasem butelka belv, czy Chopima stoi gdzies na
              polce czesto nawet nie otwarta, bo cena drinka wzroslaby o 100% :)
              • marek_boa Re: Wódke mamy lepsza a kawior 22.07.07, 20:30
                To już inna inszość!:)Amerykanie NIE KUPILI Smirnoffa tylko w Stanach żyje
                rodzina mająca prawa do tej nazwy!Była jakaś sprawa sądowa bo część rodziny
                żyje nadal w Rosji!W Rosji Smirnoff produkowany jest pod Moskwą jako..."Wino
                No.24"!:)
                -Pozdrawiam!
                • billy.the.kid Re: Wódke mamy lepsza a kawior 23.07.07, 20:20
                  o tym ze ruska wódeczka jest NAJLEPSZA zawsze pisze na podtsawie osobistych
                  badań organoleptycznych. wisi mi co w usa stoi na półkach.
                  • matrek Re: Wódke mamy lepsza a kawior 23.07.07, 20:33
                    billy.the.kid napisał:

> o tym ze ruska wódeczka jest NAJLEPSZA zawsze pisze na podtsawie osobistych
                    > badań organoleptycznych. wisi mi co w usa stoi na półkach.

no ja tez. Przyznam ze Belveder po raz pierwszy probowalem w USA (podobnie jak
                    Stolichną), a nie w Polsce - i porownanie z tymi roznymi smirnoffami i innymi
                    Stoli, wypada niezbyt dla tych rosyjskich wodek.

Bylem wrecz zaskoczony tym, ze belvedre wchodzi jak woda. W samej Polsce,
                    zdarzylo mi sie pic tylko jedna tak dobra wodke - koszernego Excite'a z Bielska,
                    ktory ku mojemu olbrzymiemu zawodowi nie jest juz produkowany, choc nawet gdy
                    byl - na przelomie ustrojow, byl niezmiernie trudny do dostania.
                • matrek Re: Wódke mamy lepsza a kawior 23.07.07, 20:29
                  marek_boa napisał:

> To już inna inszość!:)Amerykanie NIE KUPILI Smirnoffa tylko w Stanach żyje
                  > rodzina mająca prawa do tej nazwy!Była jakaś sprawa sądowa bo część rodziny
                  > żyje nadal w Rosji!W Rosji Smirnoff produkowany jest pod Moskwą jako..."Wino
                  > No.24"!:)
                  > -Pozdrawiam!

Bycmoze, nie pamieam szczegolow sprawy smirnoffa, jednak nie slyszalem, aby ktos
                  w USA kwestionowal polskosc wodek, ktore my uznajemy z polskie.
                  przeciwnie, Dystrybutor Belvederu reklamuje go jako najlepsza improtowana wodke,
                  przy czym amerykanie nie maja jakiegos wysokiego zdania o wodkach "domestic".
                  • marek_boa Re: Wódke mamy lepsza a kawior 23.07.07, 23:03
                    Z własnego doświadczenia to Ciebie powiem Matrek ,że najlepszą wódką to
                    jest...czysty spirytus!:)Fakt ,że trzeba umieć pić spirt ale kaca po nim nie ma
                    a efekt murowany!:)
                    -Pozdrawiam!
                    • zarat.hustra Re: Wódke mamy lepsza a kawior 23.07.07, 23:28
                      marek_boa napisał:

> Z własnego doświadczenia to Ciebie powiem Matrek ,że najlepszą wódką to
                      > jest...czysty spirytus!:)Fakt ,że trzeba umieć pić spirt ale kaca po nim nie ma
                      >
                      > a efekt murowany!:)
                      > -Pozdrawiam!

Moim zdaniem, tez z wlasnego doswiadczenie :) najlepsza wodka jest samodzielnie
                      pedzony bimbereczek :)

Bron boze bez karbidu :)))
                      • marek_boa Re: Wódke mamy lepsza a kawior 23.07.07, 23:41
                        To też zależy od "pędzącęgo" i od tego z czego "pędzi"!:)Z racji wykonywanego
                        zawodu miałem doczynienia z różnym "asortymentem":) Osobiście podchodził mnie
                        tylko z mleka!:)
                        -Pozdrawiam!
                        • zarat.hustra Re: Wódke mamy lepsza a kawior 23.07.07, 23:46
                          marek_boa napisał:

> To też zależy od "pędzącęgo" i od tego z czego "pędzi"!:)Z racji wykonywanego
                          > zawodu miałem doczynienia z różnym "asortymentem":) Osobiście podchodził mnie
                          > tylko z mleka!:)
                          > -Pozdrawiam!

no nie, o czyms takim to nawet nie slyszalem.
                          za to pilem kilka razy, home made wyrob pewnego repartianta ze wschodu z roku
                          56-go, ktory co drugie slowo mowil "uże" i pedzil wysmienity bimberek o lekkim
                          posmaku ... brzoskwini. Miodek :)
                          • marek_boa Re: Wódke mamy lepsza a kawior 23.07.07, 23:48
                            No widzisz?:) Teraz w "moich" kręgach modny jest na łupanym grochu!:)Niestety
                            kole 19-lat temu przestałem i...nadal zdrowy jestem!:)
                            -Pozdrawiam!
                • axx611 Re: Wódke mamy lepsza a kawior 24.07.07, 00:35
                  Nalezy do anglikow podobnie jak prawie wszystkie sklepy spozywcze w USA.
    • wujcio44 Re: Co kupilibyście od Rosji? 24.07.07, 13:07
      Kawior.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka