Dodaj do ulubionych

Rosyjski stopień wojskowy

02.08.07, 15:32
Tłumaczę właśnie listę dialogową do filmu "Białe Słońce Pustyni" i poradziłem
sobie nawet - nie chwaląc się - z własnym przekładem piosenki Okudżawy ;-)
Natomiast w pewnym momencie jedna z postaci wrzeszczy: "Wstać, kiedy mówi do
ciebie...!" - no właśnie, kto? W oryginale mówi (zapisuje
fonetycznie): "padparućnik", co równie fonetycznie skłonny byłbym
przetłumaczyć jako "podporucznik" - ale przecież rosyjski podporucznik to po
prostu "lejtnant" (a może przed ZSRR było inaczej?). No to jak to to?

Misza, na pomoc ;-)

Pzdr
Obserwuj wątek
    • misza_kazak Re: Rosyjski stopień wojskowy 02.08.07, 15:35
      kapitan.kirk napisał:

> przetłumaczyć jako "podporucznik" - ale przecież rosyjski podporucznik to po
      > prostu "lejtnant" (a może przed ZSRR było inaczej?). No to jak to to?

W ZSRR i obecnej Rosji stopnia poruczik i podporuczik juz niema. Ale w carskiej armii bylo. ZOstaw jak jest. Albo podporuczik albo po polsku podporuczNik :)
      • kapitan.kirk Thx :-) 02.08.07, 15:41
        Dzięki bardzo, bo niestety jedynym źródłem była dla mnie "Encyklopedia
        Wojskowa" z 1971 r., w której - jak łatwo zgadnąć - stopni przedrewolucyjnych
        taktownie nie zauważono...
        Pzdr
        • misza_kazak Tu masz wszystko :) 02.08.07, 15:46
          ru.wikipedia.org/wiki/Подпоручик
          Zajrzyj tu - masz tu wszystkie stopnie carskiej armii :)
    • misza_kazak Re: Rosyjski stopień wojskowy 02.08.07, 15:39
      kapitan.kirk napisał:

> Tłumaczę właśnie listę dialogową do filmu "Białe Słońce Pustyni" i poradziłem
      > sobie nawet - nie chwaląc się - z własnym przekładem piosenki Okudżawy ;-)

A w jakim celu tlumaczysz? :)
      Moge ci pomoc, bo znam ten film prawie na pamiec. Wielu zwrotow sa typowo rosyjskich i chcetniem bym zobaczyl, jak ich przetlumaczyles na poslki :)
      Pozdro
      Misza
      • kapitan.kirk Re: Rosyjski stopień wojskowy 02.08.07, 15:52
        W celu hobbystycznym, tudzież do zamieszczenia na "rodzinno-znajomym" portalu
        napisy.org (czy jak sie on tam akurat dzisiaj nazywa...) ;-P

Jeżeli chcesz, to mogę Ci niedługo przesłać, bo już prawie skończyłem. Pewnych
        typowo rosyjskich zwrotów faktycznie nie bardzo da się przełożyć, np.
        wszystkich wyszukanych przymiotników, jakimi Suchow obdarza Katarzynę
        Matwiejewną (polskie "niezapomniana", "nieosiągalna" itp. brzmią trochę blado).
        Albo lakonicznego stylu, w jakim przemawia Said, co dla rosyjskojęzycznego
        widza ma zapewne sprawiać wrażenie, że słabo mówi on po rosyjsku, ale ktoś nie
        znający języka może nie zrozumieć tego z samych napisów... No i jeszcze słowa
        bez odpowiednika w Polskim, np. w rozmowie Suchowa z kustoszem: "Błagam nie do
        muzeum, mamy tu wiele XXX" "Te dziewięć wyzwolonych kobiet Wschodu to też XXX" -
        ano właśnie... "Drogocenności" to brzmi po polsku głupio, więc napisałem po
        prostu "cenne eksponaty", co brzmi z kolei zbyt opisowo :-/

No, sporo by sie tego znalazło; jak będę korektę wieczorem robił, to się
        jeszcze zwrócę do Ciebie w takim razie ;-)

Pzdr
        • misza_kazak Re: Rosyjski stopień wojskowy 02.08.07, 16:18
          kapitan.kirk napisał:

> Jeżeli chcesz, to mogę Ci niedługo przesłać, bo już prawie skończyłem.

Z przyjemnoscia zobacze :)
          wysylaj na msperanski@mail.ru

> Matwiejewną (polskie "niezapomniana", "nieosiągalna" itp. brzmią trochę
          blado).

:)) Oczywiscie! "Niezabwiennaja Katerina Matwejewna" to jest teraz w ROsji
          synonim ironicznego komplementu dla kobiety :)

> Albo lakonicznego stylu, w jakim przemawia Said, co dla rosyjskojęzycznego
          > widza ma zapewne sprawiać wrażenie, że słabo mówi on po rosyjsku, ale ktoś
          nie
          > znający języka może nie zrozumieć tego z samych napisów...

"Streljaaaali!" :))

> ano właśnie... "Drogocenności" to brzmi po polsku głupio, więc napisałem po
          > prostu "cenne eksponaty", co brzmi z kolei zbyt opisowo :-/

Drogocennost' to jest cenna rzeczy, niekoniecznie eksponat. Zwykle to
          oznacza "skarb"

> No, sporo by sie tego znalazło; jak będę korektę wieczorem robił, to się
          > jeszcze zwrócę do Ciebie w takim razie ;-)

Ale lepiej na "moim" forum albo na mejla. Tutaj nie chce mi sie dyskutowac :)

Pozdro
          Misza
          • kapitan.kirk Re: Rosyjski stopień wojskowy 02.08.07, 16:39
            To zamejluję - a które to jest Twoje forum?
            Pzdr
            • billy.the.kid Re: Rosyjski stopień wojskowy 02.08.07, 18:13
              kiedyś chyba był mładszij liejtnant???
              • kapitan.kirk Re: Rosyjski stopień wojskowy 02.08.07, 19:08
                Co, Marusia się przypomina? ;-P Akurat "mładszyj lejtnant" to chyba po polsku
                odpowiednika nie ma; coś jakby między sierżantem a podporucznikiem, ale oficer,
                a nie podoficer (jak mi się zdaje).
                Pzdr
                • axx611 Re: Rosyjski stopień wojskowy 02.08.07, 21:45
                  I dewoczek naszych wiedut w gabinet.
                • billy.the.kid Re: Rosyjski stopień wojskowy 02.08.07, 21:47
                  a widzisz-jakoś z szarikiem nic mi sie nie kojarz. w latach 70 pobierałem język
                  rosyjski w naukach milicyjno -policyjnych.i tu w ramach stopieńków doszlismy do
                  wniosku ze ppor. eto mładszij liejtnant. i chyba w onych czasach taki stopień
                  funkcjonował za wschodnią rubieżą. zreszta wonych również czasach doszedłem do
                  tzw.państwowego egzaminu[zdanego]z jęz.ros.a nie było to zbyt łatwe.

wbiło mi się w pamięć śmieszne hasło- brzmiało to PIATNA KROWI.
                  • elde23 Re: Rosyjski stopień wojskowy 02.08.07, 21:57
                    To chyba nie tak. Za czasów ZSRR /chyba i teraz/ młodszy lejtnant, to była
                    jedna gwiazdka. Potem lejtnant, czyli dwie, starszy lejtnant trzy gwiazdki, i
                    kapitan pełne cztery. A u nas podporucznik zaczynał od dwóch, potem porucznik -
                    trzy, i kapitan cztery. Teraz, to się zmieniło.
                    A po wojnie, pierwszym stopniem oficerskim był chorąży, czyli jedna gwiazdka, i
                    podłużny szlaczek wzdłuż epoletu, potem podporucznik z jedną gwiazdką, ale bez
                    podłużnej tasiemki. Ładnie to widać na filmie "Jarzębina Czerwona".
                    • billy.the.kid Re: Rosyjski stopień wojskowy 02.08.07, 22:01
                      przedrzezniając lektora mruczeliśmy :piać na krowy.
            • misza_kazak Re: Rosyjski stopień wojskowy 03.08.07, 09:31
              forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=48601
              • kapitan.kirk Re: Rosyjski stopień wojskowy 03.08.07, 10:43
                Dzięki; ale już Ci emila wczoraj wypuściłem - na wszeli wypadek jednak tam
                powtórzę :-)
                Pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka