Dodaj do ulubionych

kałasze w policji

05.07.03, 10:17
cos mi sie wydaje ze policja boi sie brać na akcje kałasznikowy, ostatnio jak
byla ta akcja co zlodzieje staranowali policyjny samochod wystrarczyloby
poslac im serie w szybe, nawet nie raniac ich a posikaliby sie w majty i
byloby po sprawie! wiem ze kalasz jest ciezki i niewygodny, ale wiem tez ze
jest wybitnie skuteczny!
Obserwuj wątek
    • mac.card Re: kałasze w policji 05.07.03, 10:25
      jarsoon napisał:

> cos mi sie wydaje ze policja boi sie brać na akcje kałasznikowy, ostatnio jak
      > byla ta akcja co zlodzieje staranowali policyjny samochod wystrarczyloby
      > poslac im serie w szybe, nawet nie raniac ich a posikaliby sie w majty i
      > byloby po sprawie! wiem ze kalasz jest ciezki i niewygodny, ale wiem tez ze
      > jest wybitnie skuteczny!

Ale to sprzęt na wojnę, a nie dla Policji.

Pamiętaj, że policjant zawsze musi dbać o życie i zdrowie innych. Nawet tych,
      którzy do niego strzelają :-(
      • jarsoon Re: kałasze w policji 05.07.03, 10:34
        mac.card napisał:

> jarsoon napisał:
        >
        > > cos mi sie wydaje ze policja boi sie brać na akcje kałasznikowy, ostatnio
        > jak
        > > byla ta akcja co zlodzieje staranowali policyjny samochod wystrarczyloby
        > > poslac im serie w szybe, nawet nie raniac ich a posikaliby sie w majty i
        > > byloby po sprawie! wiem ze kalasz jest ciezki i niewygodny, ale wiem tez z
        > e
        > > jest wybitnie skuteczny!
        >
        > Ale to sprzęt na wojnę, a nie dla Policji.
        >
        > Pamiętaj, że policjant zawsze musi dbać o życie i zdrowie innych. Nawet tych,
        > którzy do niego strzelają :-(

jeszcze czego, ktos strzela do policjanta a ten ma uwazac zeby go nie zabic???
        • mac.card Re: kałasze w policji 05.07.03, 13:16
          jarsoon napisał:

> mac.card napisał:
          >
          > > jarsoon napisał:
          > >
          > > > cos mi sie wydaje ze policja boi sie brać na akcje kałasznikowy, osta
          > tnio
          > > jak
          > > > byla ta akcja co zlodzieje staranowali policyjny samochod wystrarczyl
          > oby
          > > > poslac im serie w szybe, nawet nie raniac ich a posikaliby sie w majt
          > y i
          > > > byloby po sprawie! wiem ze kalasz jest ciezki i niewygodny, ale wiem
          > tez z
          > > e
          > > > jest wybitnie skuteczny!
          > >
          > > Ale to sprzęt na wojnę, a nie dla Policji.
          > >
          > > Pamiętaj, że policjant zawsze musi dbać o życie i zdrowie innych. Nawet ty
          > ch,
          > > którzy do niego strzelają :-(
          >
          > jeszcze czego, ktos strzela do policjanta a ten ma uwazac zeby go nie zabic???

Właśnie tak. Użycie broni nie może zmierzać do pozbawienia kogoś życia.
          • Gość: jarek5 Re: kałasze w policji IP: 195.205.254.* 05.07.03, 14:01
            mac.card napisał:

> jarsoon napisał:
            >
            > > mac.card napisał:
            > >
            > > > jarsoon napisał:
            > > >
            > > > > cos mi sie wydaje ze policja boi sie brać na akcje kałasznikowy,
            > osta
            > > tnio
            > > > jak
            > > > > byla ta akcja co zlodzieje staranowali policyjny samochod wystra
            > rczyl
            > > oby
            > > > > poslac im serie w szybe, nawet nie raniac ich a posikaliby sie w
            > majt
            > > y i
            > > > > byloby po sprawie! wiem ze kalasz jest ciezki i niewygodny, ale
            > wiem
            > > tez z
            > > > e
            > > > > jest wybitnie skuteczny!
            > > >
            > > > Ale to sprzęt na wojnę, a nie dla Policji.
            > > >
            > > > Pamiętaj, że policjant zawsze musi dbać o życie i zdrowie innych. Naw
            > et ty
            > > ch,
            > > > którzy do niego strzelają :-(
            > >
            > > jeszcze czego, ktos strzela do policjanta a ten ma uwazac zeby go nie zabi
            > c???
            >
            > Właśnie tak. Użycie broni nie może zmierzać do pozbawienia kogoś życia.

to po co strzelac??? zeby obezwladnic??? moze policja powinna oddac cala bron
            palna i trenowac sztuke obezwladniania pałą?
            • mac.card Re: kałasze w policji 06.07.03, 16:22
              Gość portalu: jarek5 napisał(a):

> to po co strzelac??? zeby obezwladnic??? moze policja powinna oddac cala bron
              > palna i trenowac sztuke obezwladniania pałą?

Zadaniem Policji jest zbieranie dowodów i dostarczanie ich oskarżycielowi
              publicznemu, żeby postawić bandziora przed sądem. Żadna policja na świecie,
              przynajmniej w demokracjach, nie ma uprawnień do zabijania. Oczywiście, może
              się to zdarzyć i często się zdarza, ale powinno być to ostatecznością, a nie
              zasadą działania. Dlatego znacznie lepsze są pistolety i pistolety maszynowe.
              Gdyby jeszcze Policję było stać na więcej amunicji nierykoszerującej...
      • Gość: m4a1 Re: kałasze w policji IP: *.proton.net.pl / 192.168.100.* 07.07.03, 19:36
        mac.card napisał:

> jarsoon napisał:
        >
        > > cos mi sie wydaje ze policja boi sie brać na akcje kałasznikowy, ostatnio
        > jak
        > > byla ta akcja co zlodzieje staranowali policyjny samochod wystrarczyloby
        > > poslac im serie w szybe, nawet nie raniac ich a posikaliby sie w majty i
        > > byloby po sprawie! wiem ze kalasz jest ciezki i niewygodny, ale wiem tez z
        > e
        > > jest wybitnie skuteczny!
        >
        > Ale to sprzęt na wojnę, a nie dla Policji.
        >
        > Pamiętaj, że policjant zawsze musi dbać o życie i zdrowie innych. Nawet tych,
        > którzy do niego strzelają :-(

Moim zdaniem to jest tego wina, że kałasz po przestrzeleniu jednego łba może
        jeszcze to zrobić z kilkoma innymi.
        Gdyby była kasa na specjalną amunicję...
        Chociaż w sumie to świetna broń
    • atob Re: kałasze w policji 05.07.03, 13:09
      jarsoon napisał:

> poslac im serie w szybe,

A pociski co wyparuja ? pomysl ...
      • Gość: roti Re: kałasze w policji IP: *.bronet.pl 05.07.03, 15:41
        atob napisał:
        >
        > A pociski co wyparuja ? pomysl ...

Nie, znajda sie we wlasciwym miejscu. Czyli w bandziorach.
    • dreaded88 Re: kałasze w policji 05.07.03, 15:56
      Broń strzelająca ogniem ciągłym w policji (z wyjątkiem AT ) to w zasadzie
      raczej zbytek, szczególnie w rękach zwykłego funkcjonariusza na terenie
      miejskim.
      Kałachy powinno się przerobić na wersję strzelającą ogniem pojedynczym, o
      charakterze zbliżonym do broni parasnajperskiej (kolba stała, ergonomicznie
      ukształtowana, może być z nowym łożem, ewentualnie jakiś tani celownik
      optyczny, względnie kolimatorowy). I kupić amunicję FMJ, zamiast zwykłej,
      nadpenetrującej w zastosowaniach policyjnych.
      • Gość: jarek4 Re: kałasze w policji IP: 195.205.254.* 05.07.03, 18:15
        przeciez kałaszki maja przełączniki na ogien ciagły i pojedynczy!
        • dreaded88 Re: kałasze w policji 05.07.03, 18:20
          Mają, ale opcja ognia ciągłego jest niepotrzebna a może być niebezpieczna w
          rękach słabo wyszkolonego i zdenerwowanego funkcjonariusza.
      • Gość: Speedy Re: kałasze w policji IP: *.3w.pl 05.07.03, 23:55
        Hej generalnie sie zgadzam (przerobic na samopowtarzalny) z jedną uwagą:

dreaded88 napisał:

> optyczny, względnie kolimatorowy). I kupić amunicję FMJ, zamiast zwykłej,
        > nadpenetrującej w zastosowaniach policyjnych.

Ta zwykla to wlasnie jest FMJ (Full Metal Jacket); zapewne chodzi ci o JHP czy
        cos, z wydrazeniem wierzcholkowym. Ale tekie rzeczy nie zawsze dobrze
        funkcjonują w broni automatycznej.
        • dreaded88 Oczywiście że JHP 07.07.03, 14:49
          Jak się, q, mogłem tak pomylić?
          Ewentualnych problemów można się spodziewać przy współpracy z magazynkami. Ale
          nie jest powiedziane, że muszą wystąpić.
    • Gość: Flieger Re: kałasze w policji IP: *.pppool.de 05.07.03, 18:42
      jarsoon napisał:

> poslac im serie w szybe, nawet nie raniac ich a posikaliby sie w majty i
      > byloby po sprawie! wiem ze kalasz jest ciezki i niewygodny, ale wiem tez ze
      > jest wybitnie skuteczny!

Poza za duza zdolnoscia przebijania i za niskim dzialaniem man stopping
      amunicja wojskowa ma za duzy zasieg i za bardzo rykoszetuje.
      Wszystko to do kwadratu w przypadku nastawienia ognia ciaglego, o ktory latwo,
      bo w tej broni to pierwsza pozycja przelacznika po "zabezpieczone".

Bylaby rownie wiekim zagrozeniem dla ludnosci, co dla bandyty.

Pozdr.

F.
    • Gość: zwiadowca Re: kałasze w policji IP: *.rz.fh-aalen.de 07.07.03, 08:09
      Amunicja JHP dobrze dziala w kazdym typie broni, jezeli tylko i bron i amunicja
      sa dobrze zaprojektowane. To co pisze dreaded88 ma sporo sensu, nasza policja
      dostalaby spora ilosc niezlej broni w rozsadnej cenie. Osobiscie bardziej widze
      do tych zastosowan shotgun, ale majac takie ilosci kalaszy wydaje sie to byc
      dobrym rozwiazaniem. Inna sprawa, ze w ojczyznie shotgunu w policji, USA coraz
      popularniejsza staje sie koncepcja karabinu samopowtarzalnego dla sil
      policyjnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka