ignorant11 22.01.08, 22:59 Sława! wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4859223.html To świetna wiadomość! Dzięki temu cały świat dowie sie o tej straszliwej zbrodni Rosjan. Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
o333 Re: "Katyń" nomnowany do Oscara 22.01.08, 23:05 jeszcze lepszą wiadomością jest że Oscara zdobędzie film rosyjski :P , aż dwa są nominowane Michałkowa i Bondarenko oba o niebo lepsze od Katynia, polecam Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: "Katyń" nomnowany do Oscara 22.01.08, 23:28 Lepsze nie lepsze, sa raczej o czym innym.Wiec sa to rozne filmy a nie lepsze czy gorsze. Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: "Katyń" nomnowany do Oscara 22.01.08, 23:39 borowiec nie chodzi mi o treść filmu czy konwencję , chodzi o jakość to tak jakby porównywać M jak Miłość z Idiotą Dostojewskiego , niby to i to serial ale .. Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: "Katyń" nomnowany do Oscara 26.01.08, 11:29 o333 napisał: > borowiec nie chodzi mi o treść filmu czy konwencję , chodzi o jakość > to tak jakby porównywać M jak Miłość z Idiotą Dostojewskiego , niby > to i to serial ale .. Idiota leci w TYP w niedziele po północy a M jak Miłosc o 17 czy cos takiego taka jest to róznica Odpowiedz Link Zgłoś
janosik6 i na nominacji sie skaczy , film jest do dupy !!!! 22.01.08, 23:28 Ogladalnosc stzuczna.. Na sile spedy dzieci i mlodziez szkolna do jego ogladania w kinach polskich moze tylko do nominacji ale dalej juz decyduja inni ...Fachowcy a nie polskie Glaby.. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: i na nominacji sie skaczy , film jest do dupy 22.01.08, 23:57 No chcialbym zaznaczyc ze to nie Polacy decydowali czy Katyn dostanie nominacje czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Ma szansę.. 23.01.08, 00:12 browiec1 napisał: > No chcialbym zaznaczyc ze to nie Polacy decydowali czy Katyn > dostanie nominacje czy nie. Sława! Zatem ma szanse. :)) Sam Wajda dostał juz Oscara i jest baaaaaardzo utytułowanym reżyserem. Natomiast wazne,jest to,że oczy całego świata są skupione na Oscarze. I miony ludzi na całym swiecie dowiedzą sie o rosyjskim bestialstwie. Zapewne wielu dystrybutorów zakupi nominowany do Oscara film. I świat sie dowie o rosyjskim ukrywaniu zbrodni, utajnieniu 116 tom akt śledztwa, a to jest współudział ekipy Putina w zbrodni, bo ukrywanie zaciera śladów jest współudziałem. I nie pomoże nawet miliard $ na propagande putinizmu. Zreszta samo zrównanie w powszechnej swiatowej swiadomosci niesławnego i zbrodniczego zsrr z IIRzesza już bedzie sporym zadośćuczynieniem moralnym. Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: i na nominacji sie skaczy , film jest do dupy 23.01.08, 01:40 janosik6 napisała: > Ogladalnosc stzuczna.. > Na sile spedy dzieci i mlodziez szkolna do jego ogladania w kinach > polskich moze tylko do nominacji ale dalej juz decyduja > inni ...Fachowcy a nie polskie Glaby.. Nalezy rozumiec, ze dla Ciebie Polacy to et genere głąby... i jak ten glab wlasnie, nie wiedziales, ze to nie Polacy decyduja o nominacjach oskarowych. Niestety, glab jestes do kwadratu, bo wiekszosc Polakow o tym wie. Odpowiedz Link Zgłoś
marta_sk Re: i na nominacji sie skaczy , film jest do dupy 27.01.08, 22:18 Szalom Janosik ! Powiedz ty nam, co z izraelskich filmow ostatnio nominowane do Oskara ? Jest jakas dobra , koszerna produkcja ? Cos polecasz ? Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Zbrodnia katyńska w wikipedii 23.01.08, 00:13 Sława! pl.wikipedia.org/wiki/Zbrodnia_katy%C5%84ska Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
jaski Re: "Katyń" nomnowany do Oscara 23.01.08, 02:06 > Dzięki temu cały świat dowie sie o tej straszliwej zbrodni Rosjan. Taa, Pamietasz taki slynny protest song o janku co to padl? - swiat sie dowiedzial, nic nie powiedzial, janek wisniewski padl. Swiat akorat gowno obchodzi co sie stalo 60 + lat temu(no chyba, ze o holocaust chodzi), swiat olal to wtedy, z wiekszym luzem oleje to teraz, personalnie robiac ignorantowi na zlosc. A wajda? Coz chodzaca legenda, a od legend chodzacych wiele sie przeciez nie wymaga. Mozna wiec spokojnie zapomiec przykry fakt, taki, ze od ostatniego dobrego filmu jaki zrobil minelo latek juz (tylko) 30. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Nie czytasz uwaznie... 23.01.08, 02:14 Sława! tamże: Nominacja do Oscara dla filmu "Katyń" Andrzeja Wajdy była poprzedzona wielką kampanią promocyjną w Stanach Zjednoczonych. W Ameryce odbywały się specjalne pokazy zamknięte, a w branżowej prasie pojawiały się liczne artykuły reklamowe. Niektórzy fachowców mówią nawet, że była to największa kampania promocyjna w historii udziału polskich filmów w walce o Oscara. Amerykańskiej publiczności "Katyń" bardziej przypadł do gusty, niż polskiej widowni. U nas było wiele głosów krytycznych, natomiast tam Wajdę wychwalano, mówiono o solidnym warsztacie i klasycznej konstrukcji filmu. Swoje pozytywne opinie o "Katyniu" wyrażali zarówno członkowie Akademii Filmowej, jak i Hollywodzkiego Stowarzyszenia Prasy Zagranicznej. Przy okazji pokazów odbywały się także sympozja na temat historii tamtych wydarzeń i to właśnie w głównej mierze przez historię film cieszył się za Oceanem tak dużym zainteresowaniem. Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
zarat.hustra Re: Nie czytasz uwaznie... 23.01.08, 02:25 Nie wiem jak wielka byla owa akcja promocyjna, o ktorej piszesz, ale ja zyjac w gospodarczym i kulturalnym centrum tej strony oceanu, po raz pierwszy o niej slysze. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Nie czytasz uwaznie... 23.01.08, 02:30 zarat.hustra napisał: > Nie wiem jak wielka byla owa akcja promocyjna, o ktorej piszesz, ale ja zyjac w > gospodarczym i kulturalnym centrum tej strony oceanu, po raz pierwszy o niej > slysze. > Sława! Szło w niej o nominacje, a Kolega przy całym szacunku chyba do branzy nie należy? Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
zarat.hustra Re: Nie czytasz uwaznie... 23.01.08, 02:40 ignorant11 napisał: > zarat.hustra napisał: > > > Nie wiem jak wielka byla owa akcja promocyjna, o ktorej piszesz, ale ja z > yjac w > > gospodarczym i kulturalnym centrum tej strony oceanu, po raz pierwszy o > niej > > slysze. > > > > Sława! > > Szło w niej o nominacje, a Kolega przy całym szacunku chyba do branzy nie należ > y? > Ale skoro sie prowadzi jakas akcje promocyjna, to chyba w najwazniejszych mediach, co? Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Nie czytasz uwaznie... 23.01.08, 02:45 zarat.hustra napisał: > Ale skoro sie prowadzi jakas akcje promocyjna, to chyba w najwazniejszych > mediach, co? > Przeczytaj nizej. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 T tez nie czytasz uwaznie... 23.01.08, 02:34 zarat.hustra napisał: > Nie wiem jak wielka byla owa akcja promocyjna, o ktorej piszesz, ale ja zyjac w > gospodarczym i kulturalnym centrum tej strony oceanu, po raz pierwszy o niej > slysze. > Sława! W Ameryce odbywały się specjalne pokazy zamknięte, a w branżowej prasie pojawiały się liczne artykuły reklamowe. Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
jaski Re: Nie czytasz uwaznie... 23.01.08, 03:11 zarat.hustra napisał: > Nie wiem jak wielka byla owa akcja promocyjna, o ktorej piszesz, ale ja zyjac w > gospodarczym i kulturalnym centrum tej strony oceanu, po raz pierwszy o niej > slysze. Ja tez. Moze pod kinem ulotki rozdawali, tylko jakies malo znane kino sobie wybrali. Podejrzewam, ze ta wielka akcja miala miejsce only i wylacznie w lebku pana co to byl uprzejmy o tym napisac. Dzis jadac do pracy NPR sluchalem i jak podawali nominacje to nawet slowem o 'Katyn" nie wponmieli. No zajebisty sukces. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Nie czytasz uwaznie... 23.01.08, 03:17 jaski napisał: jak podawali nominacje to nawet > slowem o 'Katyn" nie wponmieli. Sława! Jak mogli nie wspomnieć, skoro podając nominacje musieli podac tytuły????????? Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
jaski Re: Nie czytasz uwaznie... 23.01.08, 03:24 > Sława! > > Jak mogli nie wspomnieć, skoro podając nominacje musieli podac tytuły????????? Nie musieli. NPR to nie statystyka, to dziennikarstwo. Podali to co uwazali za warte zapodania. Czyli z ich punktu wartosciowe. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Traktujac jako propagande:)) 23.01.08, 02:37 Sława! To w USA powstanie przeswiadczenie i współczucie dla Polski, która graniczy z taaaaaaakimi wyjatkowymi sku..synami. Czyli trzeba Polsce pomóc... :)) Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Jak promowano "Katyń" 23.01.08, 10:29 Sława! www.rp.pl/artykul/86270.html Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
inetwarrior Re: Jak promowano "Katyń" 23.01.08, 11:48 Nie dość że Ignorant to jeszcze naiwny i ze złym gustem... Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Mnie wczoraj Globisz najbardziej rozbawił w TVN24, 23.01.08, 12:03 w taki amok wpadł, a swoją rolę w filmie ocenił nie jako aktorstwo ale jako jakiś mesjanizm. Potem fajne mieli miny z Englertem gdy niejaki Wiesław Kot powiedział kilku cierpkich słów o marnej marnej wartości artystycznej tego filmu. www.tvn24.pl/0,1536248,wiadomosc.html Na pewno będzie wesoło, gdy zetrą się fanatycy pokroju Globisza z trzeźwo oceniającymi rzeczywistość ludźmi jak Kot. :o) Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 To jasne,że Rosjanie i komunisci... 23.01.08, 12:14 Sława! bedą starali sie umniejszac ten film. By zagłuszyc prawde o ludobójstwie niesławnego i zbrodniczego zsrr. Ale prawdy nie da sie zakrzyczeć. I sama nominacja jest już sama w sobie wielka promocja. Po finale ruszy dystrybucja w USA. Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Poza Jackowo raczej nie wyjdzie. 23.01.08, 13:00 ignorant11 napisał: > Po finale ruszy dystrybucja w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Poza Jackowo raczej nie wyjdzie. 23.01.08, 13:04 tornson napisał: > ignorant11 napisał: > > > Po finale ruszy dystrybucja w USA. Sława! Właśnie,że wyjdzie... Bo Jackowo nie jest najwiekszym ani jedynym skupiskiem Polaków w USA. Nawet gdyby mieli poczatkowo ogladać tylko Polacy, to i tak bedzie on wyświetlany w wszystkich czołowych metropoliach USA. A film nominowany do Oscara bedzie chciało zobaczyc wielu Amerykanów. Ostatecznie to jeden z 5 najlepszych filmów zagranicznych. To jak myslisz jaka bedzie miał widownie? Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Richard Pipes: „Katyń” pokaże światu trudną prawdę 26.01.08, 01:37 Sława! www.dziennik.pl/opinie/komentatorzy/article113725/Katyn_odpowie_na_amerykanskie_pytania_o_Rosje.html Znany historyk dla DZIENNIKA piątek 25 stycznia 2008 02:04 "Katyń" odpowie na amerykańskie pytania o Rosję » "Katyń" odpowie na amerykańskie pytania o Rosję Zamknij X Richard Pipes: „Katyń” pokaże światu trudną prawdę zobacz galerię Richard Pipes: „Katyń” pokaże światu trudną prawdę fot. Piotr Kowalczyk Richard Pipes: „Katyń” pokaże światu trudną prawdę Jeśli nominowany przed kilkoma dniami do Oscara "Katyń" Andrzeja Wajdy rzeczywiście zdobędzie tę najwyższą nagrodę, pojawi się realna szansa, by nie tylko Ameryka, ale i cały świat poznał jeszcze jedną trudną prawdę ze swej przeszłości - pisze w DZIENNIKU Richard Pipes. czytaj dalej... REKLAMA Amerykanie nie lubią zagranicznych filmów, zwłaszcza historycznych. Twierdzą, że ich po prostu nie rozumieją. Z całą pewnością ma to związek z tym, że wielu Amerykanów wciąż żyje iluzjami na wiele historycznych tematów - w tym również na temat Związku Radzieckiego i Rosjan. Dotarcie do ludzi Zachodu z tą prawdą jest bardzo ważne, choć z pewnością trudne. Oczywiście, nie ma najmniejszych wątpliwości, że Amerykańska Akademia Filmowa nominowała „Katyń” do Oscara przede wszystkim ze względu na walory artystyczne tego filmu. Ale w moim przekonaniu decyzja ta ma również o wiele szerszy wymiar i większe znaczenie. Tragedia, która w 1940 roku rozegrała się w Katyniu, wciąż pozostaje bowiem bardzo mało znana na świecie - o ile w ogóle. Myślę, że na dotarcie z tym fragmentem - nie tylko polskiej - historii do Amerykanów jest bardzo dobry moment. Relacje Rosji z USA pozostają od jakiegoś czasu nie najlepsze i Amerykanie poszukują odpowiedzi na pytanie, jaką rolę odgrywa w tym rosyjska historia, mentalność czy obyczaje. Dlatego "Katyń" Wajdy może stać się dla Amerykanów bardzo potrzebną im lekcją historii. Przebicie się z produkcją, która nie zyskała uznania na jakimś prestiżowym konkursie - byłoby jednak właściwie niemożliwe. Bo dotrzeć do zagranicznego kina jest trudno, nawet w wielkich, kosmopolitycznych metropoliach, takich jak Boston, gdzie od lat mieszkam i obserwuję scenę kulturalną. Równie trudno jest przebić się z informacją - zwłaszcza na temat historii - za pomocą książki, bo historia nie jest głównym zainteresowaniem tzw. przeciętnego Amerykanina. Dlatego skutecznym wehikułem przekazu pozostaje tylko obraz. Trzymajmy zatem kciuki, by oscarowa statuetka przypadła właśnie Polakowi. Bo jest to szansa nie tylko dla jego twórczości reżyserskiej, ale przede wszystkim dla polskiej historii. Richard Pipes, amerykański historyk, sowietolog, specjalista historii Rosji, doradca prezydenta USA Ronalda Reagana ds. Rosji i Europy Środkowej Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś