Dodaj do ulubionych

Miszka -kiedy Rosja "wyzwoli" polnocny Kazachstan?

04.09.08, 18:43
Za czasow ZSRR (1990) 40 % ludnosci Kazachstanu stanowili Rosjanie.

Teraz wielu wyjechalo, ale nadal stanowia oni 25 % ludnosci
Kazachstanu (w sumie ca 4 mln Rosjan)

W okregach polnocnych, 100 - 200 km od granicy z Rosja, stanowia oni
nadal wiekszosc.

Moze by tak zrobic mala rebelke? I Rosja zacznie bronic nie tylko
swoich obywateli, jak w Abhazji, czy Osetii pld (gdzie Rosjan
praktycznie nie ma, mimo, ze maja oni paszporty rosyjskie),
ale swoich i obywateli i RODAKOW.

Co Ty na to Miszka?
pl.wikipedia.org/wiki/Kazachstan#Demografia
Obserwuj wątek
    • j-k mam pytanie konkursowe CA :) 04.09.08, 20:16
      CA - czyli sovietskoj armii :)

lepszy zywy Ruskij
      czy miortwyj Giermaniec?

tak to bylo :)

Tfuj, jak zawsze, Dr. J.K.
    • tornson proponuję OLAĆ prowokatora i nie podbijać więcej 04.09.08, 20:19
      wątku, ja swój wpis zamieściłem gdy wątek był na szczycie, a teraz niech sobie
      spokojnie spadnie na kolejne strony.
      • mac_card Re: A dlaczego wątek ma spadać? 04.09.08, 20:38
        tornson napisał:

> wątku, ja swój wpis zamieściłem gdy wątek był na szczycie, a teraz niech sobie
        > spokojnie spadnie na kolejne strony.

Wątek, jak wątek. Pytanie ciekawe, nie gorsze od Miszowego propagandziarstwa.

A co do prowokatora. Może to nie jest prowokator tylko szczery rosyjski patriota?
      • j-k tomson, biedaku :) 04.09.08, 21:07
        i znowu sie podlozyles :)

to - ze nie jestem provokatorem - swiadczy moj 5-cio letni
        staz na Forum Swiat

co kazdy moze zweryfikowac :)

Tfuj, jak zawsze, Dr. J.K.
        • mac_card Re: tomson, biedaku :) 04.09.08, 21:32
          j-k napisał:

> to - ze nie jestem provokatorem - swiadczy moj 5-cio letni
          > staz na Forum Swiat

Zrozumiałem, że on nie Ciebie miał na myśli tylko tego acs-13.
          Ale może się mylę...
    • wojciech6j Re: Miszka -kiedy Rosja "wyzwoli" polnocny Kazach 04.09.08, 20:39
      putinokio i rosja coraz bardziej przypominaja III Rzeszę. Co prawda nie chodzą
      jeszcze w uniformach i łapek do góry nie unoszą ale:
      Obydwa imperia budziły się po przegranych wojnach Niemcy I WW, Rosja po zimnej w
      podobny sposób.
      Narasta nacjonalizm i chęć odwetu za poniżenia doznane po tych porażkach,
      stymulowane dużym wzrostem ekonomicznym, który to jest jednoznacznie kojarzony z
      osobą wodza.
      Jedne i drugie państwo wykorzystuje mniejszości do destabilizacji i w końcu
      podboju państw sąsiednich. Miejmy nadzieję, że w przypadku Rosji na Gruzji się
      skończy, ale apetyty i nastroje są jednoznaczne i optymizmem nie napawają.
      Zbliża się olimpiada w soczi. mniejmy nadzieję że nie będzie ona XXI- wieczną
      kopią olimpiady w berlinie, która pozsłużyła do manifestacji potęgi państwa.
      Analogii jest dużo, ale mam nadzieję że na nich się skończy i putin nie utraci
      kontaktu z rzeczywistością jak adolf.
      • mac_card Re: Miszka -kiedy Rosja "wyzwoli" polnocny Kazach 04.09.08, 20:47
        Istnieje zwłaszcza uderzające podobieństwo co do charakteru przegranej obu krajów. Niemcy przegrały I wojnę, ale nie militarnie. Ich wojska stały jeszcze na terytoriach okupowanych. Stąd wzięła się legenda NSDAP (choć nie tylko), że przyczyną był "nóż wbity w plecy".

Porównaj to z tekstami Miszy o Jelcynie i Gorbaczowie. Przecież militarnie Rosja również była bardzo silna w chwili rozpadu ZSRS. Nadal była mocarstwem atomowym, a jej wojska stacjonowały w połowie Europy i w wielu innych miejscach świata. Jej porażka nie miała więc charakteru militarnego. Przynajmniej tak mogły to odbierać "sieroty stalinowskie".
        A przyczyn ekonomicznych nie brało pod uwagę zarówno społeczeństwo Republiki Weimarskiej, jak i współczesnej Rosji. Nie dostrzegano prawdziwych przyczyn tej porażki. Ich zdaniem kraje byłyby nadal silne gdyby nie spisek obcych mocarstw działających w porozumieniu z tymi co "nóż wbili".
        • wojciech6j Re: Miszka -kiedy Rosja "wyzwoli" polnocny Kazach 04.09.08, 20:57
          No i jednym ze spoiw budujących jedność był w przypadku III rzeszy i jest w
          przypadku rosji kompleks USA, jako głównego sprawcy nieszczęścia.
          • acs-13 Re: wojciech6j-jaka miara mierzyc twoj kompleks ? 04.09.08, 21:05
            wobec rosji i rosjan ?
      • browiec1 Re: Miszka -kiedy Rosja "wyzwoli" polnocny Kazach 04.09.08, 23:33
        Podobna do Berlina to juz mielismy w Pekinie,co nie znaczy ze
        Rosjanie sie nie wykaza i jej pod tym wzgledem nie przebija.
    • jorl Re: Miszka -kiedy Rosja "wyzwoli" polnocny Kazach 04.09.08, 21:22
      Spokojnie j-k, wlasnie Rosja sie zabiera za uporzadkowanie swoich bylych
      terenow. I na Kazachstan przyjdzie czas. Teraz byla Gruzja i jest Ukraina. Na
      Krymie zaczynaja wydawac paszporty rosyjskie. A poplecznicy Rosji zdejmuja
      antyrosysjskie przylbice. I agent CIA czyli prezydent Ukrainy wyglada na samotnego.
      A co do Ukrainy. Zawsze sie dziwilem jak to pomaranczowi zdobyli tam wladze. I
      taka Tymoszenko byla pomaranczowo antyrosyjska. A przeciez w polityce sie tak
      nie robi. U wrogow sie instaluje swoich ktorzy musza naturalnie glosno krzyczec.
      Podam niedawny przyklad z Niemec. Jest tu taka partia NPD. Posthitlerowska.
      Niedawno sad zajal sie aby ja zakazac. Niemiecka policja polityczna sporzadzila
      dowody polegajace na wycinkach z prohitlerowskich mow waznych ich czlonkow.
      Okazalo ale przed sadem ze wlasnie ci ludzie byli szpiclami zainstalowanymi w
      NPD przez policje! Jasne, musieli sie zasluzyc wiec byli glosni i po linii. No
      ale sadowi wyszlo ze zabronic partii skladajacej sie glownie ze szpicli i na
      podstawie tego co oni wlasnie glosza to cos nie tak. I zostal wniosek odrzucony.
      Czyli metody znane i nie nowe. Znane Putinowi tez. I jakos mysle ze i przez
      niego uzywane. A ze pieniedzy ma duzo wiec i finasowac to mogl. Bo kasa tez
      wazna, dla ideii, to po smierci komuny, nikt nic nie robi.
      A wiec cos tak mysle ze po tym jak Rosja nie bojac sie Zachodu militarnie
      zaczela dzialac zostalo to w postsowieckim obszarze uzane za wlasciwy sygnal.
      TKM! Dla niekumatych Teraz K.. My.
      Ja wiem sprzeczne z polska racja stanu. Obecnie obowiazujaca co nie znaczy,
      podkreslam to z naciskiem, jedyna sluszna.
      Ale obiektywie dla bylych republik sowieckich, dla ludnosci tam zyjacej, jest
      NAPEWNO lepiej jak beda jednym organizmem gospodarczym czyli tez i politycznym.
      Bo wieksza obszar gospodarczy ZAWSZE jest lepszy. A ludzie chca po prostu lepiej
      zyc. I rozpad ZSRR byl dla nich zlem.
      Wiem, dla wielu na tym forum faktyczne dobro tych ludzi jest niewazne. Najlepiej
      jakby sie podzielii w dziesatki panstwek, najlepiej z roznymi jezykami
      utrudnionymi powiazaniami gospodarczymi. I wszystko bylo robione aby tak dalej
      bylo. Z tym ze tred sie odwraca.
      Pozdrowienia
      • matrek Re: Miszka -kiedy Rosja "wyzwoli" polnocny Kazach 04.09.08, 21:40
        jorl napisał:

> Ale obiektywie dla bylych republik sowieckich, dla ludnosci tam zyjacej, jest
        > NAPEWNO lepiej jak beda jednym organizmem gospodarczym czyli tez i politycznym.
        > Bo wieksza obszar gospodarczy ZAWSZE jest lepszy.

Wiekszy, masz racje. I dlatego dla Ukrainy zawsZe bedzie lepiej byc czesci
        najwiekszego obszarugospodarczego swiata - Unii Europejskiej niz rosyjskiego
        baraku. W UE ukraina bedzie najwoekszym panstwem, z najwieksza liczba ludnosci,
        jednym z 4 - 5 najwazniejszych, a rosyjskim baraku zawsze bedzie tylko kwiatkiem
        do kozucha Rosjii i niczym wiecej. A chces sie zalozyc, ktory obszar - rosyjski
        czy europejski ma przed soba lepsza przyszlosc?

A ludzie chca po prostu lepie
        > j
        > zyc. I rozpad ZSRR byl dla nich zlem.
        > Wiem, dla wielu na tym forum faktyczne dobro tych ludzi jest niewazne. Najlepie
        > j
        > jakby sie podzielii w dziesatki panstwek, najlepiej z roznymi jezykami
        > utrudnionymi powiazaniami gospodarczymi. I wszystko bylo robione aby tak dalej
        > bylo. Z tym ze tred sie odwraca.
        > Pozdrowienia
        • jorl matrek 04.09.08, 21:55
          matrek napisał:

> Wiekszy, masz racje. I dlatego dla Ukrainy zawsZe bedzie lepiej byc czesci
          > najwiekszego obszarugospodarczego swiata - Unii Europejskiej niz rosyjskiego
          > baraku. W UE ukraina bedzie najwoekszym panstwem, z najwieksza liczba ludnosci,
          > jednym z 4 - 5 najwazniejszych, a rosyjskim baraku zawsze bedzie tylko kwiatkie
          > m
          > do kozucha Rosjii i niczym wiecej. A chces sie zalozyc, ktory obszar - rosyjski
          > czy europejski ma przed soba lepsza przyszlosc?

Oczekiwalem czegos takiego!
          A wiec co EU ma do zaproponowania Ukrainie? Montownie im. Balcerowicza!
          Likwidacje ich przemyslu, ich biur konstrukcyjnych i glupi montaz czegos dla mnie.
          Oczywiscie ze Ukraina z Rosja obiektywnie dla ludnosci jest lepsza.
          Co do obszarow gospodarczych. Najlepiej jest jak sie lacza panstwa o podobnym
          poziomie gospodarczym. Bo laczenie o roznym powoduje brak rozwoju, tego
          prawdziwego, u tych slabszych. I Ukraina z Rosja tworzylaby podobny rynek gdzie
          poprzez jego wielkosc zwieksza konkurencje wydluza seriie, poprzez wspolny jezyk
          (rosyjki!) umozliwia latwy kontakt pomiedzy przedsiebiorstwami.
          Ale matrek Ty przeciez jestes zwolennikiem mnostwa panstewek. Czeczenia,
          Dagestan, Gruzja itd. kazde ze swoim mikrojezykiem mikrouniwesytetami gdzie
          "badania" sa prowadzone w swoim mikrojezyku. Przeciez to jest cofanie
          cywilizacyjne.
          No i matrek, nie zarzadzaj MI czy ja chce nastepne 50 milinow ludzi miec na
          garnuszku. Ktorzy NAPEWNO beda zalewac tutaj ulice w Komisji EU NAPEWNO beda
          blokowali w EU cos tam jak Kaczynscy i nietylko.
          Ta cenna sprawa ze j. rosyjski wszedzie jest znany w obszarze postsowieckim daje
          najlepsze mozliwoaci ogromnego ich rozwoju.
          Slysze ze Timoszenko wprowadzi j. rosyjki na Ukrainie tez jako panstwowy.
          Pozdrowienia
          • browiec1 Re: matrek 04.09.08, 23:32
            No tak,bardzo ciekawa logika. Jak sie jest miernota to lepiej sie
            kupmlowac z druga miernota bo glupio nie jest i roznic nie ma niz
            podciagnac sie w towarzystwie kogos madrzejszego,kto moze
            pomoc.Gratuluje za kolejna trafna i genialna analize.
      • browiec1 Re: Miszka -kiedy Rosja "wyzwoli" polnocny Kazach 04.09.08, 23:36
        No zgadzam sie z tym co piszesz tylko mam nadzieje ze najpierw
        przyjdzie czas na Niemcy i przekonasz sie o dobrodziejstwach
        rosyjskiej bratniej milosci. Co do panstw posowieckiech (i nie
        tylko) to zlaly one cieplym moczem akcje wrosyjska w Gruzji(ale
        ladnie to ujmujac bo nie wolno robic przykrosci wiekszemu koledze) i
        poza jednym przyglupen z Nikaragui nikt Osetii i Abchazji nie
        uznal,nawet Lukaszenko zmadrzal.
      • j-k Dobrze, Jorl... 05.09.08, 13:53
        problem nie polega na tym, ze nie masz racji,
        gdyz tym razem ja masz,
        a ja rownie dobrze moglbym napisac podobnie...

Czego - rzecz jasna celowo - nie uczynilem.

Chodzilo mi o to, by uczynil to Miszka :)

Wyszedlby na rosyjskiego Imperialiste, jakim i tak jest,
        ale przynajmniej na szczerego czlowieka.

Cieszac sie z przyszlej Aneksji gruzinskich Ziem, Abhazji i Osetii,
        a przemilczajac kwestie wielomilionowej ludnosci rosyjskiej w
        Kazachstanie i na Ukrainie - pokazuje samym soba cala OBLUDE
        rosyjskiej polityki.

• j-k a cos na temat, hloopcze? 05.09.08, 13:44
      Bo to chyba dziwne, ze szef MSZ Rosji, Lawrov , mowil, ze Moskwa
      broni w Abhazji i Ostetii pld. swoich obywateli, a w Kazachstanie
      ma nie tylko pare milionow swoich obywateli, ale do tego jeszcze
      wpol-RODAKOW, czyli Rosjan...

I dlaczego Miszka nie chce nam wyjasnic, dlaczego Rosja
      nie chce ich bronic?

Tduj, jak zawsze, Dr. J.K.