Dodaj do ulubionych

Typhoon na Discovery

IP: *.local.pl / 172.16.202.* 17.11.03, 16:05
Wczoraj wieczorem był ciekawy film o okręcie "Sievierstar" (wszystkie nazwy
piszę fonetycznie i z góry przepraszam z błedy, przekręcenia) klasy
Typhoon.Film o życiu załogi w czasie jednej (tajnej - film miał
tytuł "invisible mission:) misji to w sumie coś nowego bo Rosjanie dawniej
nie zgadzali się na kręcenie tego typu filmów (za to o dzielnych załogach
USS "xxxxxx" było programów od groma).Wreszcie zobaczyłem zdjęcia Typhoona w
dobrej jakości (wynurzającego się, wypływającego i wpływającego do portu).We
wnętrzu okrętu discovery pokazało w sumie niewiele ciekawych rzeczy (Rosjanie
pewnie nie pozwalali) i nie można było sie nawet w miarę dokładnie przyjrzeć
najważniejszym stanowiskom (pokazali za to jakiś "restroom", mini basen,
kuchnię, mesę i palarnie).Uderza ogrom wnętrza tego okrętu, w sumie
największego na świecie, ludzie poruszają się tam więcej niż
swobodnie.Pokazane było nawet wystrzelenie SS-20 ale nie jestem w stanie
stwierdzić czy było to zdjęcia z autentycznego wystrzelenia z tego właśnie
okrętu.Warunki życia załogi były ukazane na filmie jako bardzo dobre (o wiele
lepsze niż się ogólnie uważa tzn że na rosyjskich o.p. jest "syf i malaria" -
ale z drugiej strony mogli to wszystko przygotować na potrzebę wizyty panów z
Discovery).Okręt jest piękny, majestatyczny, jego sylwetka jest tak
zaprojektowana, ze nie widać w sumie tych 130 metrów długości i ponad 20m
szerokości (co innego Antieje - podobne rozmiary ale okręt już wygląda na
wielkiego bydlaka).Jest to moim zdaniem najładniejszy o.p. świata.Inna sprawa
to fakt, że poszycie tego typhoona wyglądało jak twarz zawodowego boksera po
20 latach pracy w zawodzie - połatane gdzieniegdzie, powgniatane ale okręt
nic nie tracił ze swej urody.Teraz najlepsze:Nazwa okrętu - "Sievierstar" to
nazwa prywatnej, rosyjskiej firmy która sponsoruje (ponosi znaczną częśc
kosztów utrzymania) ten okręt!!!!!!!!!!Wynika z tego, ze jest to najlepiej
uzbrojona, prywatna firma świata (20 10głowicowych SS20 - każda głowica 80
kiloton) :) Teraz mam do was pytanie:"Spec-narrator" na filmie powiedział, że
w macierzystej bazie Sievierstara stacjonuje i jest w gotowości 5 innych
Typhoonów.Ja myślałem, że Rosja wycofała wszystkie okręty tego typu i
jedynymi nosicielami rakiet w służbie zostały Delty IV.Dodam, że film jest z
2003 roku.Polecam - obejrzyjcie.PZdr
Obserwuj wątek
    • Gość: A.L. Re: Typhoon na Discovery IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 18.11.03, 09:30
      Gość portalu: J.T.Radosny napisał(a):

.Ja myślałem, że Rosja wycofała wszystkie okręty tego typu i
      > jedynymi nosicielami rakiet w służbie zostały Delty IV.Dodam, że film jest z
      > 2003 roku.Polecam - obejrzyjcie.PZdr

Witam,

Wyprodukowano sześć jednostek tego typu. Z tego co mi wiadomo Rosja zaniechała
      regularnych patroli Typhoonów, natomiast fizycznie nie zostały one wycofane z
      linii (raczej na pewno są cztery; TK - 202 zwodowany 28.12.1983 i TK - 12
      zwodowany 27.12.1984 prawdopodobnie wycofano, pierwotnie skierowując je do
      remontu). Jaki jest rzeczywisty stan techniczny jednostek pozostający w linii
      tego chyba nikt nie wie.

I muszę się z Tobą zgodzić, że jest to wyjątkowo piekne bydle.

Pzdr.
    • Gość: and AKUŁA IP: 192.9.200.* 18.11.03, 13:45
      Bo taka jest rosyjska nazwa Typhoona (kod NATO). Zapewne jest tak , jak
      powiedzieli w tym filmie: stoją w bazie w gotowości. Podobno miały być
      przezbrajane w system rakietowy Buława. Niemal na pewno są to zbyt nowe okręty
      na złomowanie - i być może mają potencjał modernizacyjny. Kluczową rolę w ich
      wycofaniu z aktywnej służby odgrywały koszty utrzymania.

Natomiast nie podzielam zachwytu Kolegów nad ich wyglądem. Zbyt krowiaste, jak
      jakieś podwodne zbiornikowce. No i ten kiosk z tyłu...
      Ale to rzecz gustu - ja preferuję linię amerykańskich SSBN.

Pozdrawiam
      • Gość: J. T. Radosny Re: AKUŁA IP: *.local.pl / 172.16.202.* 18.11.03, 16:21
        Gość portalu: and napisał(a):

> Bo taka jest rosyjska nazwa Typhoona (kod NATO). Zapewne jest tak , jak
        > powiedzieli w tym filmie: stoją w bazie w gotowości. Podobno miały być
        > przezbrajane w system rakietowy Buława. Niemal na pewno są to zbyt nowe
        okręty
        > na złomowanie - i być może mają potencjał modernizacyjny. Kluczową rolę w ich
        > wycofaniu z aktywnej służby odgrywały koszty utrzymania.
        >
        > Natomiast nie podzielam zachwytu Kolegów nad ich wyglądem. Zbyt krowiaste,
        jak
        > jakieś podwodne zbiornikowce. No i ten kiosk z tyłu...
        > Ale to rzecz gustu - ja preferuję linię amerykańskich SSBN.
        >
        > Pozdrawiam

Co do nazwy to oczywiście masz rację ale wolałem użyć nazwy natowskiej
        bo "Akuła" to oznaczenie natowskie okrętów myśliwskich projektu 971 Bars (nota
        bene też przepięknych) i mogłoby to spowodować jakieś nieporozumienie.To
        oczywiście kwestia gustu ale dla mnie amerykańskie o.p. są nudne, bez wyrazu
        (Ich świetna wartość bojowa to oczywiście inna sprawa).Z zachodnich o.p. w
        miare fajną sylwetkę ma brytyjski Vanguard i od biedy francuski le
        triomphant.Co do typhoonów to słyszałem, że eksploatacja tych bydlaków jest dla
        Rosji za droga i że miały one być wszystkie wycofane (zakonserwowane na lepsze
        czasy?)Pzdr
        • michalgajzler Re: AKUŁA 19.11.03, 19:21
          Gość portalu: J. T. Radosny napisał(a):

>Co do typhoonów to słyszałem, że eksploatacja tych bydlaków jest dla
          >
          > Rosji za droga i że miały one być wszystkie wycofane (zakonserwowane na lepsze
          > czasy?)Pzdr

www.bellona.no/en/international/russia/navy/northern_fleet/vessels/27221.html
          www.bellona.no/en/international/russia/navy/northern_fleet/vessels/31474.html
          Jak widać nie wszystkie zostały wycofane.
          Pozdr.
        • Gość: Berkut Re: AKUŁA IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 25.04.04, 15:00
          No właśnie co będzie z Typhoonami ??? słyszalem że mają zostać przezbrojone na
          nowe pociski Buława podobno 3 z nich mają pozostac w śłuzbie a 2 są
          przeniesione do rezerwy.
          • Gość: A.L. Re: AKUŁA IP: *.pt-2.petrotel.pl 25.04.04, 19:32
            W linii są obecnie dwie Akuły, teoretycznie bo - pierwsza ma już nieoperacyjny
            system rakietowy, na drugiej zakończono remont i wymianę systemu rakietowego
            (jeszcze nie ma pewności czy to R-29 czy już Buława) ale posiada na razie
            status doswiadczalny. Oba należą do Floty Północnej.

źródło - NTW 04/2004
            • Gość: Berkut Re: AKUŁA IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 25.04.04, 20:10
              Remont zakończono na Tk 208 pierwszej jednostce typu Typhoon co do tej
              jednostki ktora ma już nieoperacyjny system rakietowy to chyba właśnie jest ten
              okręt o ktorym była mowa na Discavery :)) Jesli chodzi o uzbrojenie Typhoona
              rakiety SS N 20 mają one krutki okres gwarancji chyba tylko około 10 lat co nie
              znaczy że nie mogą byc dalej ekspatowane istnieje tylko większe
              prawdopodobieństwo awari takiego pocisku itp. Rosjanie chcieli zmodernizować SS
              N 20 do standardu SS N 28 Grom jednak nie powodziły sie probne odpalenia tego
              pocisku i program został anulowany w nowy pocisk miały być zarowno uzbrojone
              Typhoony jak i Boreje :)) teraz ma go zastąpić system Buława ktory to podobno
              jest oparty na rakiecie Topol M na Delta IV mają zostać wprowadzone
              zmodernizowane pociski R29M o nazwie Sineva pociski te bedą wyposazone w nowe
              systemy ktore ułatwią im przenikanie systemu obrony antyrakietowej oraz
              podobno ma przenosić 10 głowic MIRV :)
              Ciekawe ile Typhoonow bedzie w słuzbie jak uzbroją je w nowe systemy rakietowe
              pozdr
              • Gość: A.L. Re: AKUŁA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.04, 09:10
                > Ciekawe ile Typhoonow bedzie w słuzbie jak uzbroją je w nowe systemy
                rakietowe

Problemem Typhoonów są wielkie koszty zawiązane z ich eksploatacją.
                Z tego względu prawdopodobnie najbliższa przyszłość będzie należała do Delt IV
                (ale to tylko moje przypuszczenia).

Pzdr.
                • Gość: Berkut Re: AKUŁA IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 26.04.04, 18:27
                  Być moze :)) wiadomo ze koszt utrzymania tak ogromnych jednostek musi być doś
                  spory. Być moze okręty te zostaną w rezerwie :) jesli chodzi o Delta IV to
                  pozostaną one w śłuzbie jeszcze przez wiele lat a systemy rakietowe zostaną
                  zmodernizowane do standardu R 29M. Nie wiem właśnie co będzie z Delta III
                  okręty te już są troche przestarzałe to chyba jest flota Pacyfiku o ile sie nie
                  myle :)słyszalem ze mają je zmodernizować i przystosować do tego samego systemy
                  rakietowego co Delta IV albo zastąpią je nowe Boreje do 2010 w śłuzbie mają być
                  podobno 3 jednostki tej klasy miesiąc temu rozpoczęto budowe 2 okretu tej klasy
                  :)
                  pozdro :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka