tech80 13.10.10, 10:38 zlecenia dla bydgoskich firm = praca dla bydgoszczan = dobrobyt miasta to motto powinno wisieć nad urzędem miasta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gwamoniak Re: Solaris: Bydgoszcz coś kręci. Ustawiony przet 13.10.10, 10:43 Dlaczego mamy wydac nasze Bydgoskie pieniadze by wspierac Poznan plus Slolaris ma protopym tranwaju wiec dzieki ale nie kupil bym kota w worku. Nie mowiac ze w wawie co chwile autobusy Solaris'a sie pala... Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Solaris: Bydgoszcz coś kręci. Ustawiony przet 13.10.10, 11:20 gwamoniak napisał: Po pierwsze, przetarg który Solaris wygrał w Poznaniu to był taki super duper uczciwy, tak? Po drugie, nie wyprodukowali do tej pory ani jednego egzemplarza mającego homologację, przez tyle lat. Z czym do ludzi? > Nie mowiac ze > w wawie co chwile autobusy Solaris'a sie pala... W Warszawie czy na Słowacji palą się dokładnie każde autobusy, więc nie robiłbym akurat producentowi zarzutu z tego powodu. Bo zaraz usłyszysz że tramwaje z Pesy nie hamują. Odpowiedz Link Zgłoś
frych47 Re: Solaris: Bydgoszcz coś kręci. Ustawiony przet 13.10.10, 13:53 Podobno Poznań nie kupuje tramwajów z PESY tylko od skody Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Solaris: Bydgoszcz coś kręci. Ustawiony przet 13.10.10, 13:55 frych47 napisał: > Podobno Poznań nie kupuje tramwajów z PESY tylko od skody A ty widzę jak zwykle zorientowany w temacie. Od Skody to Wrocław kupuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ramboost Re: Solaris: Bydgoszcz coś kręci. Ustawiony przet 15.10.10, 00:57 ka_zet napisał: > frych47 napisał: > > > Podobno Poznań nie kupuje tramwajów z PESY tylko od skody > > A ty widzę jak zwykle zorientowany w temacie. Od Skody to Wrocław kupuje. > Poznań ma swoje niezawodne tramwaje - Solarisy z obszernymi przejściami dla pasażerów, z których jest bardzo zadowolony i teraz chce je nam wcisnąć do Bydgoszczy. Na deskach kreślarskich się sprawdziły :) Odpowiedz Link Zgłoś
jerremykreska Re: Solaris: Bydgoszcz coś kręci. Ustawiony przet 13.10.10, 12:38 Mówisz, że: "plus Slolaris ma protopym tranwaju wiec dzieki ale nie kupil bym kota w worku." Identyczny jest komentarz w tekście: "Kto z nas zamówiłby samochód, który istnieje tylko na kreślarskiej desce?" Czyli Solaris nie ma co fikać, bo nie ma dośiwadczenia tylko prototyp:) Ale an tej samej zasadzie PESA chce wygrać przetarg na pociągi dla WIelkopolski - oferuje Elfa, który tez istneije tylko na papierze + jeden prototyp:) Tekst linka Co nie zmienia faktu, że też wolałbym, żeby wygrał lokalny rpzedsiębiorca. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Solaris: Bydgoszcz coś kręci. Ustawiony przet 13.10.10, 13:22 jerremykreska napisał: > Czyli Solaris nie ma co fikać, bo nie ma dośiwadczenia tylko prototyp:) Ale an > tej samej zasadzie PESA chce wygrać przetarg na pociągi dla WIelkopolski Nie na tej samej - PESA już produkowała zestawy trakcyjne wcześniej, to po prostu inny model. Solaris jak na razie może się pochwalić tylko prototypem i udziałem w konsorcjum. To już Protram czy Modertrans mają większe doświadczenie. > Co nie zmienia faktu, że też wolałbym, żeby wygrał lokalny rpzedsiębiorca. Ciekawie to się zrobi, jak Toruń rozpisze przetarg. Ciekawe czy będzie kryterium oceny - miejsce produkcji (Bydgoszcz - 0 pkt, dowolne inne - 100 pkt) :-> Odpowiedz Link Zgłoś
bosyantek1 Mam nadzieję, że wygra PESA 13.10.10, 10:55 gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,8497097,Tramwaj_bedzie_nasza_Nokia_.html Myślę, że ton artykułu jest nieco przesadzony, ale to bardzo dobre publicity dla Bydgoszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
heniekstar Poznanioki zapomnieli o 2,5 cm róznicy w drzwiach 13.10.10, 11:28 To zablokowało drogę bydgoskim tramwajom do wygrania przetargu w Poznaniu Odpowiedz Link Zgłoś
bumerang-3 Re: Poznanioki zapomnieli o 2,5 cm róznicy w drzw 13.10.10, 11:43 Wszystkie kolejne poprawki w ustawie o zamówieniach publicznych szły w tym kierunku, by przetargi mogły wygrywać firmy z przedziału "eksport import drobne kradzieże" a nie markowi producenci i dostawcy. Nie ma też kryteriów, które pozwalałyby dać handicap lokalnym producentom. Zwłaszcza to ostatnie poczytuję jako błąd. Przecież zlecenie zamówienia lokalnemu dostawcy sprawia, że zakupiony towar jest tańszy poprzez: fakt zatrudnienia do realizacji lokalnej społeczności, pozwala odzyskać część ceny w formie podatków, jakie producent i jego pracownicy odprowadzać będą do lokalnych urzędów. Firma z Poznania "ubolewa" ale niech sobie sama odpowie: czy przystępując do przetargów w Wielkopolsce tzw "przyjezdni" też nie napotykają na schody? Powinna istnieć oficjalna forma promocji lokalnych producentów. Trzymam kciuki za PESĘ Odpowiedz Link Zgłoś
realista1957r Solaris: Bydgoszcz coś kręci. Ustawiony przetarg? 13.10.10, 11:42 Proponuję solarisowi startować w przetargach na budowę statków,mostów , wieżowców ,stadionów i autostrad - tego tez jeszcze nie zbudowali ale mają chęc - więc dlaczego nie . BO USTAWA O ZAMÓWIENIACH NA TO POZWALA . A że nie będą w stanie się z umów wywiązać lub wyprodukuja buble to nie ważne - zapewne wcześniej skasują zaliczkę. i o to chodzi . Odpowiedz Link Zgłoś
jslizak Solaris: Bydgoszcz coś kręci. Ustawiony przetarg? 13.10.10, 12:36 Ciekawe dlaczego Solaris protestuje. Jak jest przetarg na autobusy to Solarisowi "minimalne" doświadczenie nie przeszkadza... A swoją drogą to bardzo dobry ruch ze strony Bydgoszczy. Dobrze by było, jakby jeszcze pamiętali o Solbusie Odpowiedz Link Zgłoś
bederyk Bezczelność do potęgi 13.10.10, 13:14 Jak można było wygrać przetarg jak nie miało się żadnego wyprodukowanego tramwaju. Do dzisiaj Tramino nie ma homologacji. Przypomnijcie sobie panowie z Solarisa skandal w poznańskim przetargu. Odpowiedz Link Zgłoś
mareksaw Solaris: Bydgoszcz coś kręci. Ustawiony przetarg? 13.10.10, 13:30 Z treści artykułu: > ZDMiKP nie przewidział oceny technicznej produktu oraz warunków gwarancji, a jako kryteria wyboru wskazał jedynie cenę i czas dostawy Niestety takie warunki oceny są wielkim błędem polskich przetargów. Faworyzują byle co, a przecież mądrzy ludzie mówią "jesteśmy zbyt biedni, aby kupować rzeczy tanie". Pociągi i tramwaje PESY jeszcze długo nie będą dorównywały zachodnim. Przejedźcie się SA106 czy SA133, a następnie jedźcie do Kostrzyna i wsiądźcie do tej samej klasy pojazdu zachodniego, wtedy zrozumiecie. Może na zdjęciach nie widać różnicy, ale eksploatacja czy koszty energii to znacznie większy koszt niż sam zakup. PESA dąży do zmonopolizowania rynku i w naszym interesie jest to, żeby jej się to nie udało. Lepiej kupować tramwaje za 8 mln zł niż od monopolisty za 16 mln, prawda? Na szczęście nie jestem fanatykiem wszystkiego co bydgoskie i mam nadzieję, że patrzę na to obiektywnie. Ciekawe też, że jeździcie autobusami Solarisa na linii 69 i nie narzekacie. Jak dotąd żaden też nie spłonął. M Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Solaris: Bydgoszcz coś kręci. Ustawiony przet 13.10.10, 13:49 mareksaw napisał: > Z treści artykułu: > > > ZDMiKP nie przewidział oceny technicznej produktu oraz warunków gwarancji > , a jako kryteria wyboru wskazał jedynie cenę i czas dostawy > > Niestety takie warunki oceny są wielkim błędem polskich przetargów. Faworyzują > byle co, a przecież mądrzy ludzie mówią "jesteśmy zbyt biedni, aby kupować rzec > zy tanie". Powtarzasz obiegową opinię. Kryterium typu "cena 100%" jest najprostsze do przepchnięcia w nieuchronnych odwołaniach i to obronienia w izbie obrachunkowej później. Każde następne komplikuje sprawę. I to nie jest tak, że w związku z oceną po cenie wybiera się najgorszy chłam - przecież warunki typu gwarancja są po prostu na sztywno wpisane w specyfikację przetargową. Odpowiedz Link Zgłoś
bederyk Nie stać nas na byle co 13.10.10, 14:13 Czyli jeździsz zapewne Bentleyem. Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Solaris: Bydgoszcz coś kręci. Ustawiony przetarg? 13.10.10, 14:06 Ustawiony czy nie ustawiony przetarg a "sprawiedliwosc musi byc po naszej stronie"powiedzialby Pawlak..... Nasze miasto,nasze tramwaje,nasze pieniadze,nasza firma i mamy rozmawiac z Poznaniakami,ktorzy maja tylko prototyp.....? Odpowiedz Link Zgłoś
bigcharles Solaris: Bydgoszcz coś kręci. Ustawiony przetarg? 13.10.10, 14:22 Ja to bym zerwał z Solaris kontrakt na 69 i niech się walą swoją lipą. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Solaris: Bydgoszcz coś kręci. Ustawiony przet 13.10.10, 14:23 bigcharles napisał: > Ja to bym zerwał z Solaris kontrakt na 69 i niech się walą swoją lipą. To jest jednak sztuka, walnąć tyle błędów merytorycznych w jednozdaniowcu. Odpowiedz Link Zgłoś
coooler1 Zarzuty Solarisa z Bolechowa są bez sensu. 13.10.10, 15:13 Zarzuty Solarisa z Bolechowa są bez sensu. Twierdzenie, że niemożliwe jest wykonanie dwóch tramwajów w ciągu roku świadczy niestety o tym, jak słabą firmą jest ten Solaris. Poza tym autobusy tej firmy szału nie robią. 69 zdecydowanie niższy komfort od naszych niebieskich mercedesów. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Zarzuty Solarisa z Bolechowa są bez sensu. 13.10.10, 15:20 coooler1 napisał: > Poza tym autobusy tej firmy szału nie robią. 69 zdecydowanie niższy komfort od > naszych niebieskich mercedesów. Ta, zwłaszcza od "średniopodłogowych" złomnecto. Zapędzasz się z tym gnojeniem przeciwnika, zupełnie niepotrzebnie. Odpowiedz Link Zgłoś
coooler1 Re: Zarzuty Solarisa z Bolechowa są bez sensu. 13.10.10, 15:26 ka_zet napisał: > Ta, zwłaszcza od "średniopodłogowych" złomnecto. Zapędzasz się z tym gnojeniem > przeciwnika, zupełnie niepotrzebnie. Mam prawo do takiej wypowiedzi, nigdzie w niej nie złamalem regulaminu. To sa moje odczucia i wspomnienia z jazdy żółtym "cackiem" firmy z artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Zarzuty Solarisa z Bolechowa są bez sensu. 13.10.10, 15:51 coooler1 napisał: > Mam prawo do takiej wypowiedzi, nigdzie w niej nie złamalem regulaminu. A czy ja cię pouczam na czerwono? Wyluzuj. Nie zgadzam się z opinią po prostu. Też mam prawo. > To sa m > oje odczucia i wspomnienia z jazdy żółtym "cackiem" firmy z artykułu. No i fajnie, ale na przykład moje odczucia są inne. Kilkuletnie niskopodłogowe conecto skrzypią i trzeszczą znacznie bardziej niż kilkuletnie solarisy (nie tylko w Bydgoszczy). Odpowiedz Link Zgłoś
kamil.aleksy Redaktorzyna Krzystof bzdury wypisuje 13.10.10, 17:12 Treść artykułu naszpikowana jest błędami, a sam wydźwięk można odczytać jako nacjonalistyczny. Redaktor jest chyba Solarofobem, my mieszkańcy Bydgoszczy chcemy jeździć NAJLEPSZYM produktem, a nie czymkolwiek z logo PESA. Redaktora chyba zadowoliłaby furmanka z czarnym ogierem, która na swym boku będzie miała logo bydgoskiej spółki. Mnie nie interesują marki, mnie interesuje PRODUKT. Argument o "desce kreślarskiej" jest z pupy ponieważ również nasza Pesa musiała gdzieś dostarczyć swój pierwszy tramwaj (Elbląg), nie mając wcześniej doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Redaktorzyna Krzystof bzdury wypisuje 13.10.10, 17:21 kamil.aleksy napisał: > Mnie nie interesują marki, mnie interesuje PRODUKT. Cieszymy się bardzo. Miasto chyba też interesuje produkt, dlatego zawęziło krąg potencjalnych dostawców do takich, które mają już coś do zaoferowania. > Argume > nt o "desce kreślarskiej" jest z pupy ponieważ również nasza Pesa musiała gdzie > ś dostarczyć swój pierwszy tramwaj (Elbląg), nie mając wcześniej doświadczenia. No i? To było kilkadziesiąt wagonów temu. Solaris też może przecież zacząć w ten sposób - np. Olsztyn będzie potrzebował wagonów. Odpowiedz Link Zgłoś
kamil.aleksy Re: Redaktorzyna Krzystof bzdury wypisuje 13.10.10, 17:30 No i Solaris zaczyna- Bydgoszcz potrzebuje wagonów. Ja tam Solarisa się nie boję, z powodzeniem wozi Niemców, Norwegów i wielu innych z zachodniej europy. Gdyby firma produkowała bubel to nie sprzedałaby tyle pojazdów na zachódzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Redaktorzyna Krzystof bzdury wypisuje 13.10.10, 17:38 kamil.aleksy napisał: > No i Solaris zaczyna- Bydgoszcz potrzebuje wagonów. Potrzebuje, i dlatego nie czas na eksperymenty. > Ja tam Solarisa się nie boj > ę, z powodzeniem wozi Niemców, Norwegów i wielu innych z zachodniej europy. Tramwajami? To jakaś nowość. Bo autobusami to i bydgoszczan i osobiście się nie skarżę. > Gdyby firma produkowała bubel to nie sprzedałaby tyle pojazdów na zachódzie. Och, Pesa też sprzedaje. Odpowiedz Link Zgłoś
kamil.aleksy Re: Redaktorzyna Krzystof bzdury wypisuje 13.10.10, 17:56 ka_zet napisał: > > Potrzebuje, i dlatego nie czas na eksperymenty. A Elbląg czy też Olsztyn gorsi i mogą(gli) eksperymentować? > Tramwajami? To jakaś nowość. Bo autobusami to i bydgoszczan i osobiście się nie > skarżę. Pojazdy komunikacji miejskiej składają się nie tylko z tramwajów, odsyłam chociażby do Wikipedii. Wygodne, nowoczesne autobusy jak najbardziej. Kto by pomyślał, że polskie autobusy będą wozić berlińczyków. Trolejbusy? Patrz Trollino w Wilnie. Tramwaje? Tramino w Poznaniu. > Och, Pesa też sprzedaje. Z całym szacunkiem dla naszej firmy, ale ta garstka szynowych pojazdów we Włoszech i jeden szynobus na Ukrainie międzynarodowego magnata z Pesy nie czyni... Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Redaktorzyna Krzystof bzdury wypisuje 13.10.10, 18:05 kamil.aleksy napisał: > > Potrzebuje, i dlatego nie czas na eksperymenty. > > A Elbląg czy też Olsztyn gorsi i mogą(gli) eksperymentować? Najwyraźniej mogą, nic w tym gorszego. Poznań też może, skoro lubi. Warszawa nie chciała, Bydgoszcz nie chciała, Kraków nie chciał, Szczecin nie chce... Skoro nie boisz się Solarisa to ciesz się że twoje miasto zamówiło dobre, nowoczesne i bezawaryjne tramwaje a sianie mętnej propagandy sobie daruj. Ja życzę Solarisowi wielu dalszych sukcesów, co nie zmienia faktu że omawiane odwołanie jest żałosne. > Pojazdy komunikacji miejskiej składają się nie tylko z tramwajów, odsyłam choci > ażby do Wikipedii. Cieszę się, ale rozmawiamy o tramwajach nie o metrze, trolejbusach czy promach. Jak na razie Solaris nie wyprodukował ani sztuki tramwaju zdatnego do eksploatacji w ruchu liniowym. >Tramwaje? Tramino w Poznaniu. Tramino w Poznaniu nie wozi pasażerów. I to mniej więcej tak wygląda. > Z całym szacunkiem dla naszej firmy, ale ta garstka szynowych pojazdów we Włosz > ech i jeden szynobus na Ukrainie międzynarodowego magnata z Pesy nie czyni... Lowcostowe autobusy źle przyjmowane w Szwecji też nie robią światowego potentata z Solarisa. Odpowiedz Link Zgłoś
kamil.aleksy Re: Redaktorzyna Krzystof bzdury wypisuje 13.10.10, 18:18 > Cieszę się, ale rozmawiamy o tramwajach nie o metrze, trolejbusach czy promach. > Jak na razie Solaris nie wyprodukował ani sztuki tramwaju zdatnego do eksploat > acji w ruchu liniowym. > Z tego co czytałem na infortram.pl i rynek-kolejowy.pl ich pojazd Tramino za kilka dni otrzyma homologację, a wtedy nic nie stoi na przeszkodzie by woził pasażerów regularnie. Faktem jest, że pod kołami Tramino nie zginął jeszcze żaden człowiek, w przeciwieństwie do Swingów, które tak bardzo chcesz. Ja liczę na to, że procedura przetargowa wyłoni najlepszy i najbezpieczniejszy pojazd dla naszego miasta. Dziwię się, że tak wielką wagę przykłada się do ceny, zapominając o wartościach technicznych. Nie od dzisiaj wiadomo, że za jakość trzeba płacić, a za najniższą cenę produktu z górnej półki nie uświadczymy. > > Lowcostowe autobusy źle przyjmowane w Szwecji też nie robią światowego potentat > a z Solarisa. > Jakieś potwierdzenie tej wyssanej z palca tezy? Moja rodzina ze Szwecji złego słowa nie rzekła o jakości świadczonych tam usług. A pytałem wnikliwie... Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Redaktorzyna Krzystof bzdury wypisuje 13.10.10, 18:34 kamil.aleksy napisał: > Z tego co czytałem na infortram.pl i rynek-kolejowy.pl ich pojazd Tramino za ki > lka dni otrzyma homologację, a wtedy nic nie stoi na przeszkodzie by woził pasa > żerów regularnie. Jutro będzie okrągły rok od premiery. Długo za długo. W tej chwili nie otrzymał, więc nawet nie bardzo możemy rozmawiać o tym jak się sprawdza w normalnej eksploatacji. > Faktem jest, że pod kołami Tramino nie zginął jeszcze żaden c > złowiek, w przeciwieństwie do Swingów, które tak bardzo chcesz. Faktem jest, że używanie takiego argumentu jest kompletnym debilizmem na bardzo wielu poziomach. Daruj sobie. > Ja liczę na to, > że procedura przetargowa wyłoni najlepszy i najbezpieczniejszy pojazd dla nasz > ego miasta. Dla waszego już przecież wyłoniła. > Dziwię się, że tak wielką wagę przykłada się do ceny, zapominając o > wartościach technicznych. Nie od dzisiaj wiadomo, że za jakość trzeba płacić, > a za najniższą cenę produktu z górnej półki nie uświadczymy. Żeby się nie powtarzać: forum.gazeta.pl/forum/w,54,117506033,117513924,Re_Solaris_Bydgoszcz_cos_kreci_Ustawiony_przet.html > Jakieś potwierdzenie tej wyssanej z palca tezy? Wycofanie autobusów po protestach związkowców nie miało niby miejsca? Potem wróciły, i bardzo dobrze, ale nie rysuj tu takiego różowego obrazka. > Moja rodzina ze Szwecji złego s > łowa nie rzekła o jakości świadczonych tam usług. No i fajnie. Jak wspominałem, osobiście też nie mam złych doświadczeń. Ba, nie sądzę żebym miał złe doświadczenia jak przyjdzie mi wsiąść w jakimś mieście do tramino. Ale to jest jakby obok tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
slbm Re: Redaktorzyna Krzystof bzdury wypisuje 14.10.10, 17:05 > Z tego co czytałem na infortram.pl i rynek-kolejowy.pl ich pojazd Tramino za ki > lka dni otrzyma homologację Jak otrzyma, to będzie można mówić, że ma. >Dziwię się, że tak wielką wagę przykłada się do ceny, zapominając o > wartościach technicznych. Nie od dzisiaj wiadomo, że za jakość trzeba płacić, > a za najniższą cenę produktu z górnej półki nie uświadczymy. Bo nie rozumiesz najwyraźniej jak działa przetarg. Nic w tym zresztą dziwnego, bo nasze media skutecznie wypaczają obraz. Nawet jeśli w przetargu kryterium wyboru jest 100% cena, to nie znaczy to, że jakość nie ma znaczenia. Robi się to inaczej. Specyfikacja istotnych warunków zamówienia zawiera bowiem w takim przypadku wszystkie istotne wymagania. Tak więc zamawiający pisze specyfikację, a następnie wybiera najtańszy produkt spełniający specyfikację. To jest zupełnie normalne podejście. Oczywiście podejście z ocenami za jakość też występuje, acz rzadziej, bo jakość jest trudniej mierzalna i łatwiej o odwołania. Oczywiście napisanie dobrej specyfikacji jest sztuką, ale pamiętajcie proszę, że przetarg bez kryteriów jakościowych w elementach oceny oferty nie jest automatycznie "bez sensu" i nie dopuszcza "z automatu" bubli. A co do samego tematu - sprawa jest prosta jak drut. Możliwe są dwa rozwiązania: zamawiający dopuszcza produkty prototypowe, licząc na niższą cenę, ale licząc się z potencjalnymi problemami, albo ich nie dopuszcza. Poznań np. dopuścił, Warszawa i Bydgoszcz - nie. I ta decyzja jest zupełnie normalnym prawem organu zamawiającego. Odpowiedz Link Zgłoś
ramboost Re: Redaktorzyna Krzystof bzdury wypisuje 15.10.10, 01:10 kamil.aleksy napisał: >Faktem jest, że pod kołami Tramino nie zginął jeszcze żaden c > złowiek, w przeciwieństwie do Swingów, które tak bardzo chcesz. No, tu już pojechałeś koleś, ostro po bandzie. Od razu ogłośmy Tramino najbezpieczniejszym tramwajem wszechczasów, bo ten model jeszcze nikogo nie rozjechał. Gratuluję intelektu. > Ja liczę na to, > że procedura przetargowa wyłoni najlepszy i najbezpieczniejszy pojazd dla naszego miasta. Naszego??? Piszesz w imieniu mieszkańców twojego miasta, czy jak? Bo chyba nie Bydgoszczy? Odpowiedz Link Zgłoś
antysionx.1 Re: Redaktorzyna Krzystof bzdury wypisuje 14.10.10, 16:04 z tego co tu czytam -" robi sie..."...-wielka wojne pomiedzy bydgoszcza a poznaniem-----solaris NIE JEST!!! z poznania tylko z bolechowa !!!( sic!) ---" obywatelu , nie smieccie "!!! poznan nigdy nie kupowal zadnych tramwajow od skody !!! kiedys cegielski zrobil pare tramwajow wspolnie z tatra , ale "- nie wyszlo...." dzis pare jezdzi jeszcze na linii 12---ale wtedy pesy jeszcze nie bylo ! a szkoda...... Odpowiedz Link Zgłoś
kamil.aleksy Solaris: Bydgoszcz coś kręci. Ustawiony przetarg? 13.10.10, 17:26 No i warto pamiętać o tym, że najnowsze dziecko Pesy zabiło już jedną osobę w Warszawie, pokazując że tramwaje Swing potrafią być niebezpieczne. Aż strach pomyśleć ile osób jeszcze zginie kiedy zwiększą się dostawy pojazdów do Wawy. Niech dopracują ten bubel ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Solaris: Bydgoszcz coś kręci. Ustawiony przet 13.10.10, 17:31 kamil.aleksy napisał: > No i warto pamiętać o tym, że najnowsze dziecko Pesy zabiło już jedną osobę > w Warszawie, pokazując że tramwaje Swing potrafią być niebezpieczne. A opowiesz nam coś o katastrofie tupolewa też? Skoro już wróżysz... A, no i oczywiście wycofać wszystkie Konstale (pod ich kołami zginęło już wiele osób), Solarisy (jak wyżej), Bombardiery (jak wyżej), Volvo (jw.)... Odpowiedz Link Zgłoś
ramboost Re: Solaris: Bydgoszcz coś kręci. Ustawiony przet 15.10.10, 01:15 ka_zet napisał: > kamil.aleksy napisał: > > > No i warto pamiętać o tym, że najnowsze dziecko Pesy zabiło już jedną oso > bę > > w Warszawie, pokazując że tramwaje Swing potrafią być niebezpieczne. Pewnie zeskoczyło z torów, pognało za denatem, dorwało na deptaku i udusiło, co? Kuźwa, jak się wpada pod tramwaj, to trzeba się liczyć, że nie najlepiej to się może skończyć. > A opowiesz nam coś o katastrofie tupolewa też? Skoro już wróżysz... > > A, no i oczywiście wycofać wszystkie Konstale (pod ich kołami zginęło już wiele > osób), Solarisy (jak wyżej), Bombardiery (jak wyżej), Volvo (jw.)... > > Dodałbym jeszcze czarne Wołgi, bo porywają podobno dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
perepere8 Solaris chce wygrac w jaskini lwa? 13.10.10, 20:39 poznan wybral woje solarisy, bydgoszcz pewnie wybierze swoje pesy. co za problem? Odpowiedz Link Zgłoś
yogibaboo104 Re: Solaris chce wygrac w jaskini lwa? 14.10.10, 09:54 Bydgoszcz kupi tramwaje od PESY i nic tego nie zmieni. Tylko konieczność rozpisania przetargu przedłuża ten proces. Płaczący Solaris bardzo mnie wzrusza jak sobie przypomnę te 2,5 cm różnicy w szerokości drzwi z poznańskiego przetargu. Proponuje odrzucić oferte Solarisa ze wzgledu na zbyt szerokie wejście, jakieś za szerokie o 2,5 cm :) Można też poprosić tego supermena marszałka kujpomu, on świetnie ustawia przetargi pod konkretne firmy, np pod LOT. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Solaris na pewno nie płacze 20.11.10, 10:01 i nie będzie płakał jak Bydgoszcz wybierze firmę ze swojego regionu. Chodzi tylko o równy start. Po Poznaniu jeżdżą luksusowe tramwaje Siemensa Combino. Solaris wszedł w ten sektor, bo taka jest jego polityka. Ma być nowocześnie i wygodnie. Miasto też tak uważa. Ale skoro w Bydgoszczy wolą taniej... biedniej... Nie ma sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
clough Solaris: Bydgoszcz coś kręci. Ustawiony przetarg? 14.10.10, 10:50 Pamiętam, że to właśnie w Poznaniu był ustawiony przetarg pod Solaris. Chodziło o kilka cm przejścia i pojemności tramwaju większej o kilka osób. W bydgoskim przetargu postawiono tylko warunek doświadczenia firmy. Można się temu dziwić? Być może Solaris ma większe doświadczenie, ale w ustawianiu przetargów. Odpowiedz Link Zgłoś
volvo7000 Re: Solaris: Bydgoszcz coś kręci. Ustawiony przet 14.10.10, 11:21 Szczerze mówiąc, jak pierwszy raz czytałem treść zamówienia to też odniosłem wrażenie, że przetarg jest pisany pod PESA Bydgoszcz. Co do odwołania Solarisa to zapewne mają rację, ale ich argumentacja jest słaba. No bo trudno się dziwić, że miasto wymaga minimalnego doświadczenia w produkowaniu tramwajów. Prawda jest też taka, że większość zamawiających ma swojego faworyta i pod niego pisze przetargi (np. Całbecki pod LOT, Bydgoszcz pod PESA, MPK Poznań pod SOLARISA, MZK Bydgoszcz pod Mercedesa itd) No cóż, czekamy do przyszłego roku na dwa nowe SWINGi :) Odpowiedz Link Zgłoś
antysionx.1 Re: Solaris: Bydgoszcz coś kręci. Ustawiony przet 14.10.10, 17:00 do " clough "--- Odpowiedz Link Zgłoś
k0les Sami znawcy sie znalezli 14.10.10, 11:28 widze ze sami znawcy komunikacji miejskiej, a zwlaszcza trawmajowej sie tu znalezli. Rozumiem, ze dobrze jest wspierac lokalne firmy. Ale jak ktos napisal powinny jezdzic dobre pojazdy a nie te wybrane tylko dlatego ze "nasze". Pesa moze i jest troche bardziej do przodu z produkcja tramwajow, ale niestety opinie o tramwajach pesy wsrod znajacych sie na komunikacji a i zawodowo sie tym zajmujacych wcale nie jest taka och i ach. Tramwaje te nie sa pozbawione wad, co wydwac by sie moglo przy tak wspanialym doswadczeniu nie powinno miec miejsca, a ostatni wypadek z swingiem w warszawie (wypadek smiertelny o ile dobrze pamietam - tramwaj nie zatrzymal sie na przystanku i wjechal w ludzi - prawdopodobna przyczyna to jakies bledy w dzialaniu hamulcow) powinien postawic znak zapytania nad jakoscia tych tramwajow. A poza tym drodzy znawcy komunikacji, nie ma czegos takiego jak tramwaj seyjny. W tej chwili kazde miasto kupujace tramwaje ma wlasne specyfikacje techniczne - i nie ma 2 miast o identycznych pojazdach, zawsze sa jakies roznice - wiec na dobra sprawe kazda seria zamowionych tramwajow do danego miasta to w jakis sposob pojazd prototypowy. Ja sie ciesze, ze u nas wygral solaris, jakosc autobusow jakie robia i renoma jaka maja, zobowiazuja, byle z tego sie wywiazali w co wierze... Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Sami znawcy sie znalezli 14.10.10, 12:11 k0les napisał: > Tramwaje te nie sa pozbawione wad, co wydwa > c by sie moglo przy tak wspanialym doswadczeniu nie powinno miec miejsca, A wiesz ile lat doświadczenia ma Siemens? A Combino miały wadę fabryczną. Natomiast świetny, niezgodny z polskimi przepisami, niehomologowany Tramino jak przywalił prądem na skrzyżowaniu to w tramwaju FPS jadącym z przeciwka tylko dym z szafy poszedł. W Pesach się różne cuda działy i dzieją, owszem. Ale co się będzie dziać przy wchodzeniu Tramino do eksploatacji to dopiero się okaże. > a ostatni wypadek z swingiem w warszawie (wypadek smiertelny o ile dobrze pamietam - > tramwaj nie zatrzymal sie na przystanku i wjechal w ludzi - prawdopodobna przy > czyna to jakies bledy w dzialaniu hamulcow) Źle pamiętasz lub dezinformujesz. Tak, wypadek był śmiertelny. Nie, z tego co nieoficjalnie wiadomo nie ma żadnych podstaw do twierdzeń o awarii tramwaju. > A poza tym drodzy znawcy komunikacji, nie ma czegos > takiego jak tramwaj seyjny. W tej chwili kazde miasto kupujace tramwaje ma wlas > ne specyfikacje techniczne - i nie ma 2 miast o identycznych pojazdach, zawsze > sa jakies roznice - wiec na dobra sprawe kazda seria zamowionych tramwajow do d > anego miasta to w jakis sposob pojazd prototypowy. Ple, ple, stara śpiewka. Czy w związku z tym równie dobrze możemy zamówić tramwaje w Tesco? Bo skoro specyfikacja się zawsze różni to co za różnica czy ktoś kiedyś wyprodukował pojazdy szynowe czy zamawiał szlifierki kątowe. > Ja sie ciesze, ze u nas wygral solaris, jakosc autobusow jakie robia i renoma jaka maja, zobowiazuja, byle > z tego sie wywiazali w co wierze... Ja też się cieszę, że u was wygrał solaris, bo konkurencja jest przydatna. Ale jak Solaris razem z miastem Poznań miały pełną gębę frazesów o prawie zamawiającego do wyboru i swobodnego kształtowania SIWZ, to niech się teraz nie dziwią że zbierają efekty. Odpowiedz Link Zgłoś
wiciol Re: Sami znawcy sie znalezli 14.10.10, 13:02 ka_zet napisał: > Ja też się cieszę, że u was wygrał solaris, bo konkurencja jest przydatna. Ale > jak Solaris razem z miastem Poznań miały pełną gębę frazesów o prawie zamawiają > cego do wyboru i swobodnego kształtowania SIWZ, to niech się teraz nie dziwią ż > e zbierają efekty. > I tu jest sedno Twoich wypowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Sami znawcy sie znalezli 14.10.10, 13:43 wiciol napisał: > I tu jest sedno Twoich wypowiedzi... Rozwiń. Odpowiedz Link Zgłoś
wiciol Re: Sami znawcy sie znalezli 15.10.10, 08:37 Poczytałem sobie ten wątek i podobało mi się Twoje chłodne podejście do tematu, ale ta wypowiedź, to ostatnie zdanie brzmi dokładnie tak: jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie, czyli skoro oni nam tak zrobili to my im również tak zrobimy. Odpowiedz Link Zgłoś
ramboost Re: Sami znawcy sie znalezli 15.10.10, 01:32 wiciol napisał: > I tu jest sedno Twoich wypowiedzi... Mieliśmy nadstawić drugi policzek? Odpowiedz Link Zgłoś
wiciol Re: Sami znawcy sie znalezli 15.10.10, 08:38 Ja nie mówię co powinniście zrobić, ale nie uważam za słuszną zasadę: ząb za ząb, oko za oko. Odpowiedz Link Zgłoś
ramboost Re: Sami znawcy sie znalezli 21.10.10, 18:20 wiciol napisał: > Ja nie mówię co powinniście zrobić, ale nie uważam za słuszną zasadę: ząb za zą > b, oko za oko. Ja uważam za słuszną, ale akurat w tym wypadku lepszy Swing w garści niż Tramino na papierze. Odpowiedz Link Zgłoś
thomas-3 [...] 14.10.10, 12:14 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
forumowiecgwna Re: Sami znawcy sie znalezli 14.10.10, 12:39 Bo jestes typowym PO-ludzikiem, i masz zawsze "nadzieje". Ja jestem poznaniakiem i chcialem zeby Poznan mial DOBRE i TRWALE tramwaje. A bedziemy mieli kolorowy kram z prototypami z Solarias, bo kolesie ziomale zgadali sie miedzy soba na wieczornej wodeczce. Lepszy kilka razy drozszy Combino niz prototypy i to w miescie ktore raz juz w swojej historii prototypy mialo i wyszlo na tym tak ze nic tylko zwijac sie z bolu i bulic za kolejne naprawy. Ale co tam - lepiej teraz miec znowu prototypy, przeciez jest jasne ze ani Grobelny, ani Ty nie bedziesz nimi jezdzic - jestes zwyklym PO-teoretykiem ktory wie wszystko na kazdy temat najlepiej choc w tramwajach spedzil tylko czas szkoly. Doswiadczenia PESY a Solarisa to dwie rozne planety - przynajmniej jezeli chodzi o tramwaje. Autobusy to inna bajka, ale to nie jest przetarg na autobusy. Odpowiedz Link Zgłoś
frych47 Re: Sami znawcy sie znalezli 14.10.10, 14:58 k0les widzę, że Ty jesteś też kolejnym znawcą. Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 Solaris: Bydgoszcz coś kręci. Ustawiony przetarg? 14.10.10, 12:09 Solaris, znany w Polsce i za granicami producent fajerwerków (czytaj: autobusów, które palą się jasnym płomieniem) wykazuje się sporą bezczelnością. Nie może przeżyć, że ktoś jakością w połączeniu z nowoczesnością i rozsądną ceną zdobywa sobie rynki. Odpowiedz Link Zgłoś
forumowiecgwna Re: Solaris: Bydgoszcz coś kręci. Ustawiony przet 14.10.10, 12:32 Buhahahahaha - ten sam SOLARIS ktory USTAWIL przetarg na tramwaje w Poznaniu, tak ze nie da sie nawet wymyslic komicznego wytlumaczenia bo kazdy wie o co chodzilo - ten sam SOLARIS dzis placze :)))))))) Obluda do kwadratu! Odpowiedz Link Zgłoś
micnow To tekst sponsoroawy czy redakcyjny!? 14.10.10, 12:59 Bo jeśli udaje redakcyjny to jest skandalicznie napisany. Rozumiem, że studenci 1 roku przyszli na praktyki. Odpowiedz Link Zgłoś
coooler1 do osoby o nicku kamil.aleksy 14.10.10, 14:23 Chyba masz jakieś wyraźne powiązanie z tym całym Solarisem, że tak nad nim piejesz... Lecz nie wiem czemu piejesz, bo tak na prawdę nie ma niestety nad czym... Solaris, według mnie firma bez żadnych rewelacji. Tramwaje z Pesy z kolei muszą widocznie być dobre, skoro coraz więcej miast z całej Europy składa właśnie u nich zamówienia na kolejne dostawy. A twój argument o tym, że pod kołami Swinga z Pesy zginęła jedna osoba jest beznadziejnie głupi i żal mi go komentować... Odpowiedz Link Zgłoś
donald-marzy Re: Solaris coś kręci! Ustawiony przetarg 14.10.10, 14:24 No to skoro solaris nie ma doświadczenia w branży tramwajów to niech spuści z ceny. Wyobraźmy sobie, że studencik po studiach, bez praktyki przychodzi do firmy i prosi o wynagrodzenie wyższe niż średnia rynkowa. Kto go zatrudni? Chyba tylko nepotyzm, lub układ polityczny, nikt inny. Poza tym to byłby rechot historii gdyby w Bydgoszczy jeździły solarisy. Piszę z Częstochowy i jestem wściekły na solarisa że złożył odwołanie od przetargu dla samego faktu protestowania. Będziemy mieć później niskopodłogowce przez chimery solarisa. U nas w mieście nie mamy tyle pieniędzy żeby płacić za eksperymenty solarisa. Z autobusami juz mieliśmy problemy, bo nie realizowali gwarancji. Z taką firmą raczej współpracy się nie uloży. Życzę wszystkiego dobrego PESIE i mieszkańcom Bydgoszczy Odpowiedz Link Zgłoś
paininthebass Solaris: Bydgoszcz coś kręci. Ustawiony przetarg? 14.10.10, 16:44 Protestują chyba sztuka dla sztuki ale z drugiej strony jak ktokolwiek "nowy" może stanąć do przetargu skoro tak ważne jest doświadczenie.... to całkowite skreślenie nowych firm chcących wejść w branże. Odpowiedz Link Zgłoś
slbm Re: Solaris: Bydgoszcz coś kręci. Ustawiony przet 14.10.10, 17:09 Niekoniecznie. Znajdą się tacy zamawiający, którzy dopuszczą również firmy bez doświadczenia licząc na niższy koszt inwestycyjny. To indywidualny rachunek każdego klienta. W końcu PESA też kiedyś pierwsze tramwaje sprzedała. Oczywiście inną metodą jest np. zbudowanie jakiejś liczby "cudzych" tramwajów na licencji. Drogi są przeróżne. Ale przecież problem nie spadł na jednego biednego Solarisa dzisiaj. W końcu z wejściem na rynek autobusów kiedyś sobie poradzili, właśnie drogą budowy licencyjnej... Odpowiedz Link Zgłoś
ramboost Re: Solaris: Bydgoszcz coś kręci. Ustawiony przet 21.10.10, 18:28 slbm napisał: > Niekoniecznie. Znajdą się tacy zamawiający, którzy dopuszczą również firmy bez > doświadczenia licząc na niższy koszt inwestycyjny. To indywidualny rachunek każ > dego klienta. W końcu PESA też kiedyś pierwsze tramwaje sprzedała. Niby racja, ale PESA jako zakład ma blisko 160 lat doświadczenia (w przyszłym roku rocznica) z pojazdami szynowymi w ogóle i 20 z elektrycznymi, więc nie są nowicjuszami. Jak będą chcieli się bawić w piaskownicy, to wezmą się za autobusy. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Solaris nie jest taki biedny... Bez przesady 20.11.10, 10:05 To bardzo bogata i doświadczona firma. Trochę licencyjnych tramwajów wyprodukowała a jej prototyp jest i ładny i wygodny i mało awaryjny (jeżeli w ogóle tak można mówić) Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Solaris nie jest taki biedny... Bez przesady 20.11.10, 12:47 leszekes napisał: > To bardzo bogata i doświadczona firma. Autobusowa. > Trochę licencyjnych tramwajów wyprodukow > ała Nie. > a jej prototyp jest i ładny i wygodny i mało awaryjny (jeżeli w ogóle tak m > ożna mówić) Nie, nie można. Nie był eksploatowany w ruchu liniowym i nie spełnia polskich norm. Odpowiedz Link Zgłoś
pyszczerealnie Re: Solaris nie jest taki biedny... Bez przesady 20.11.10, 16:25 AMEN Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Solaris jest dużo ładniejszy 20.11.10, 09:54 Firma sprawdziła się w autobusach na szóstkę to i z tramwajami sobie poradzi bez problemu. Myślę, że tramwaje Pesy nie są tak zaawansowane technologicznie jak Solarisy i dlatego mogą być tańsze. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Solaris jest dużo ładniejszy 20.11.10, 12:51 leszekes napisał: > Firma sprawdziła się w autobusach na szóstkę to i z tramwajami sobie poradzi be > z problemu. A kiedy statki i samoloty? Poza tym o sprawdzeniu na szóstkę może pisać tylko ktoś, kto nie ma pojęcia jak wyglądały pierwsze produkty Solarisa (a wcześniej Neoplanu Polska). Pewnie, że się wyrobili. Pewnie, że w tramwajach się też wyrobią. Ale na tę chwilę _nie mają żadnego liczącego się doświadczenia_. > Myślę, że tramwaje Pesy nie są tak zaawansowane technologicznie jak > Solarisy i dlatego mogą być tańsze. Nieee, wcale nie myślisz. Wpadłeś posiać trochę antypesowskiej propagandy po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Pracujesz w Pesie i zbierasz punkty? 20.11.10, 16:16 Za to premii nie dostaniesz, że trochę po agitujesz na rzecz swojej firmy. Wygląda na to, że Solarisa się zwyczajnie w Pesie boją. No bo jak? Skoro nie konkurencja dla wspaniałej firmy to co? Pierwsze Neoplany jeszcze jeżdżą i spisują się doskonale, ale skąd byś to mógł wiedzieć? Kiedy ja tymi autobusami jeździłem ty pewnie wsiadałeś do Ikarusa... może nawet Jelcza... :DDD To była całkowicie niemiecka konstrukcja. Projektanci w RFN przygotowali bodajże 4 projekty z których wdrożyli u siebie jeden. Z 3 pozostałych wybrano drugi i wdrożono do produkcji w Bolechowie. Na tej bazie powstał potem Solaris. Odpowiedz Link Zgłoś
pyszczerealnie Re: Pracujesz w Pesie i zbierasz punkty? 20.11.10, 16:23 Przepraszam kolego, że tak upierdliwy troszkę będę :). Czy może te tramwaje Solaris to na ropę będą? Bo jakoś nie widzę podobieństwa między autobusem a tramwajem choć Ty uważasz, że skoro robią jedno to i drugie zrobią. Może w sensie krzesełek, ścianek, rurek drzwi tak ale w napędzie proszę kolegi to raczej jest inna bajka. Nie uważasz? I nie chodzi tu tylko o silniki i sterowanie. Przenoszenie napędu, system, automatyki, trakcja, podwozie.... Wszystko inne niż w autobusie. Żebyście chociaż trolejbusy robili no bym zrozumiał Twoje marzenia i bajki. Zapomniałejś już przetarg na tramwaje w Poznaiu? Wiesz może że jedną z głównych przyczyn był 1 cal? 1 cal za wąskie drzwi wyobraź sobie. To oczywiście nie było ustawienie, za to napisanie, że miasto chce kupić sprzęt pewny i sprawdzony to już ustawka tak? Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Pracujesz w Pesie i zbierasz punkty? 20.11.10, 16:50 leszekes napisał: > Za to premii nie dostaniesz, że trochę po agitujesz na rzecz swojej firmy. Haha, nie. Co więcej, w odróżnieniu od ciebie uważam że raczej nie pracujesz w Solarisie, a bucerkę przyszedłeś pouprawiać kierując się źle pojętym wielkopolskim patriotyzmem lokalnym. > Wygląda na to, że Solarisa się zwyczajnie w Pesie boją. No bo jak? Skoro nie ko > nkurencja dla wspaniałej firmy to co? Mało mnie osobiście obchodzi kogo się boją w Pesie i dlaczego. Uważam że nikomu nie zaszkodzi, jeśli Solaris weźmie się za tramwaje, bo pozycja dominująca jednej firmy nigdy nie była dobra na dłuższą metę, a rynek jest wystarczająco duży. Jeśli tylko wyprodukuje dobry produkt. Ale są dwa ale: - po pierwsze, Poznań zdecydował się zaryzykować wpuszczenie producenta który jeszcze nic nie wyprodukował. Warszawa, Gdańsk, Szczecin czy Łódż - nie. Nie widzę powodu czemu Bydgoszcz miałaby. - po drugie, jak rozstrzygał się poznański przetarg zarówno miasto jak i Solaris miały pełne gęby frazesów o tym jak to zamawiający ma swoje prawo do kształtowania oferty, przyznawania dowolnych wag punktowych dowolnym kryteriom i ogólnie prezentowały zdziwienie, że Pesa składa jakieś protesty zamiast działać na wolnym rynku. No to sorry, ale jak się nawarzyło piwa to wypadałoby je teraz wypić z uśmiechem, a nie robić dokładnie to co jeszcze chwilę temu potępiało się w czambuł. > Pierwsze Neoplany jeszcze jeżdżą i spisują się doskonale, ale skąd byś to mógł > wiedzieć? Kiedy ja tymi autobusami jeździłem ty pewnie wsiadałeś do Ikarusa... > może nawet Jelcza... :DDD Latem? Oczywiście, bo to były czasy kiedy w Neoplanie czy Solarisie pierwszej generacji można było zejść na udar cieplny (mało niewielkich uchylnych okienek i wiecznie psujące się klapy dachowe). Nie wspomnę też że w czteroletnich Jelczach nie łamała się kratownica, jak w Urbino 15. > To była całkowicie niemiecka konstrukcja. I ty uważasz, że to ma niby być zaleta? ROTFL. Cała przewaga Solarisów nad Neoplanami w segmencie autobusów miejskich wzięła się przecież stąd że po dopracowaniu były lepszym produktem lepiej dostosowanym do realiów Polski (z dokładnością do takich rzeczy jak te nieszczęsne okna, ale tu producent ponosi tylko część winy, resztę zamawiający). Żeby podsumować: Życzę powodzenia, zapraszam z referencjami w zębach na następne przetargi. Odpowiedz Link Zgłoś