Dodaj do ulubionych

Budujemy metro!!!

18.10.10, 21:16
Kandydatka na prezydenta Bydgoszczy, posłanka koła SdPl Grażyna Ciemniak zapowiedziała w niedzielę, że po wygraniu wyborów doprowadzi do budowy w mieście metra naziemno-podziemnego.

"Pomysł metra jest skonsultowany ze specjalistami, to nie jest pomysł zza biurka. Nikt nie zanegował pomysłu, ale były obawy, czy jest to realne. To od nas zależy, czy pomysł zostanie zrealizowany, a jestem przekonana, że tak" - powiedziała na konferencji prasowej Ciemniak.

W pierwszym etapie metro naziemno-podziemne miałoby połączyć główny dworzec kolejowy w Bydgoszczy z największym osiedlem mieszkaniowym Fordon, oddalonymi od siebie o ok. 20 kilometrów. Perspektywicznie metro miałoby przebiegać ze wschodu na zachód miasta.

"Bydgoszcz ma bardzo trudny układ komunikacyjny. Miasto rozciąga się ze wschodu na zachód, wzdłuż Brdy; po każdej stronie rzeki jest intensywnie zagospodarowane i ma zachowanych wiele budynków historycznych. Należy też do miast o najwyższej średniej liczbie samochodów na tysiąc mieszkańców" - podkreśliła kandydatka.

Ciemniak zaznaczyła, że po objęciu przez nią stanowiska prezydenta miasta zostanie opracowane studium wykonalności projektu metra, które m.in. określi potrzebne środki na budowę metra i źródła ich pozyskania. "Ja mam wizję. Wiem, że metro jest realne. Oczywiście w ciągu jednej kadencji nie zbudujemy całości trasy, ale przynajmniej rozpoczniemy inwestycję i będziemy mieli wizję kolejnych etapów" - zapewniła.

Do pomysłu budowy metra w Bydgoszczy z aprobatą odniósł się obecny na konferencji przewodniczący SdPl Wojciech Filemonowicz. "Wygrywają odważni. A dlaczego Bydgoszcz nie miałaby mieć metra? Czy jest gorsza do setek miast po zachodniej stronie granicy? Gorąco namawiam do odważnych projektów. Oczywiście trzeba zdawać sobie sprawę, że jest to projekt na lata, a nie na nie miesiące. Popatrzmy, gdzie był Ursynów przed wybudowaniem metra, a gdzie jest dziś w Warszawie" - mówił.

W wyborach do rady miasta Komitet Wyborczy Wyborców Grażyny Ciemniak wystawi 62 kandydatów.

Ciemniak była wiceprezydentem Bydgoszczy (1998-2001), senatorem (1993-97) i posłem (2001-07 i od 2009). W wyborach 2007 r., startując z listy SLD, nie dostała się do Sejmu. Jednak po wyborze Janusza Zemkego do Parlamentu Europejskiego zajęła jego miejsce. Nie była już wówczas członkiem SLD, z którego wystąpiła w 2008 r. Obecnie w Sejmie jest członkiem koła SdPl. (PAP)
Obserwuj wątek
    • arafat11 Re: Budujemy metro!!! 18.10.10, 21:36
      a dlaczego tylko metro? moze magleva do fordonu?

widac, ze kobieta nie ma pojecia o czym mowi...i najlepszy tekst, ze zobaczy sie skad wziazc pieniadze...a skad moga byc? z grubsza tylko z naszego budzetu, unia wiele nie da, bo juz te czasy sie koncza, na dotacje zod rzadu nie ma co liczyc...wiec co zostaje? z czego? skoro miasta nie stac na kilka kilometrow tramwajowej lini kilkanascie razy tanszej?
      • volvo7000 Re: Budujemy metro!!! 18.10.10, 21:57
        Szkoda, że ta pani się tak ośmiesza i sama przekreśla swoje szanse w wyborach...
        • kaza12 Re: Budujemy metro!!! 18.10.10, 22:01
          Tymi bredniami , nie pasującymi kompletnie do teraźniejszości ta kobieta buja w obłokach,a jej wyobraźnia dyskwalifikuje ją do tego o co się ubiega, i basta!
      • gulfer Re: Budujemy metro!!! 18.10.10, 22:51
        W odróżnieniu od innych ma pewną wizję rozwoju naszego miasta. Mój głos już ma za sam fakt stwierdzenia że do utworzenia metropolii , toruń nam nie jest potrzebny.Śmiejecie się że mówi o metrze( szybkiej kolei), to przyszłość ...... , a tramwaju jak nie było ... , tak nie ma .... . Kostuś to wodolej z toruńskim rodowodem , od 8 lat okrada i marginalizuje Bydgoszcz , z jego poszukiwań szczotki klozetowej połowa polski miała ubaw , a jego wizja rozbudowy lotńiska , może rozbawić każdego ... normalnie myślącego. Arafat , czytam niekiedy Twoje posty , są do rzeczy i nie ma w nich wazeliny jak u "volwo z szrotu " . Ciemniakowa mówiła to , wybiegają zapewne daleko w przyszłość. Ale to co zostawił po sobie dombrowicz ( celowo piszę w czasie przeszłym , bo takiego buraczanego chłopa zapewne już nie wybiorą) , to dramat naszego miasta. Nie jestem zwolenńikiem lewicy , ale z PO nie ma nikogo kto zadbałby o nasze miasto , same toruńskie bezpłciowe osobńki . PIS - same polityczne krasnale , bez prawa głosu , ale za to z krzyżem w ręku . A Ciemniakowa , jako jedyna z tego towarzystwa , nie ma ciągot w stronę torunia i bicia pokłonów tadziowi z radia ma-ryja , może się mylę ? , ale ma już mój głos i moich znajomych . Co do budżetu , to kostuś ma mistrza , " 0 " znaczących inwestycji przez 8 lat ( plaża na Wyspie Młyńskiej oddana w wrześniu tego roku , to jego jedyny sukces) i deficyt budżetowy prawie największy w kraju ...
        • arafat11 Re: Budujemy metro!!! 18.10.10, 23:09
          gadzam sie z tym co piszesz o dombrowiczu, ale chyab zdajesz sobei sprawe, z emetro w bydgoszczy to bajka? zwlaszcza,z e ma byc tramwaj do fordonu...
          szkoda, ze kobieta zniszczyla swoja kampanie taka bzdura...zwlaszcza,z e tak naprawde jedyne co twierdzi tO: metro jest potrzebne, ale nie wiadomo jak pobiegnie i za co zzostanie zbudowane...rownei dobrze moge obiecac magleva na blonie i kosmodrom na lesnym...
    • ka_zet Ciemniak nie chce tramwaju do Fordonu 18.10.10, 22:04
      bydgostanin napisała:

> "Pomysł metra jest skonsultowany ze specjalistami, to nie jest pomysł zza biurka"

Brednia jakaś
      >
      > W pierwszym etapie metro naziemno-podziemne miałoby połączyć główny dworzec kol
      > ejowy w Bydgoszczy z największym osiedlem mieszkaniowym Fordon, oddalonymi od s
      > iebie o ok. 20 kilometrów.

Czyli na dzień dobry wywalamy do śmieci tramwaj do Fordonu na najbardziej zaawansowanym etapie na jakim był w historii? I jeszcze w ślad za nim do tego samego śmietnika dofinansowanie?

Kurczę, naprawdę czas się odciąć od mediów aż do po wyborach...
      (w skrzynce za to znalazłem jakieś smętne pitolenie o przewodniej sile narodu grożącej niezależnym prezydentom, też się włos na głowie jeży)
    • frych47 Re: Budujemy metro!!! 19.10.10, 06:38
      bydgostanin napisała:

> Oczywiście w ciągu jednej kadencji nie zbudujemy całości trasy,
      > ale przynajmniej rozpoczniemy inwestycję i będziemy mieli wizję kolejnych etapó
      > w" - zapewniła.

Wiem jak w naszym mieście wyglądają takie inwestycje.
      Jak to ma wyglądać jak budowa opery w Bydgoszczy to raczej nie doczekałbym tego metra.
    • frych47 Re: Budujemy metro!!! 19.10.10, 06:44
      Znam bydgoskie pomysły polityków np. tramwaj na Błonie z szerokim torem czy podziemne przejście przy Kujawskiej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka