Dodaj do ulubionych

Dworzec Bydgoszcz Główna ma stać się godny duże...

IP: *.hipernet.ras.pl 04.05.04, 21:17
PKS? Galeria? Tunel?

A przede wszystkim, tramwaj _wahadłowo_ do _Gdańskiej_?

Kogoś tu pogięło...
Obserwuj wątek
    • ispan Re: Dworzec Bydgoszcz Główna ma stać się godny du 04.05.04, 22:06
      Nie wierzę, że się uda, ale mimo wszystko trzymam kciuki!!
      Mam nadzieję, że będzie to rozwiązanie i architektura na naprawdę wysokim
      poziomie, wyższym niż np. nowopowstającego terminalu...

pozdr
      • Gość: zonc hmmmmm IP: *.awacom.pl 05.05.04, 21:13
        daj ci Boże, ale jak wiedze jakie problemy ma Karakówi Poznań a nawet WaWa z
        znalezieniem inwestora do podobnej zabawy to ... :(
        • Gość: ......... To jest wizja pijanego kolejarza IP: *.kujawsko-pomorskie.pl 06.05.04, 09:23
    • Gość: dziadek 5 T Re: Dworzec Bydgoszcz Główna ma stać się godny du IP: *.visp.energis.pl 04.05.04, 23:09
      nie wiem o co chodzi KZ , ale chyba mam umysł z zk. No i podoba mu sie ta
      bryła , ktora jest teraz. Nawet w komiksie z kapitanem Żbikiem nasz dworzec
      wyglada jak kolejny pomnik komunizmu, nic ale wielkie i bez gustu.
      Wniosek _ BUDOWAĆ, Zmieniać - bym mogł pokazać przyjaciołom z zagranicy cos z
      czego miasto i ja bede dumny!!!!!!!!!!
      • ivica Re: Dworzec Bydgoszcz Główna ma stać się godny du 04.05.04, 23:15
        Tak zrobic cos z dworcem i to szybko. Wstyd kogos odbierac ze znajomych na Głównej
      • Gość: kz Re: Dworzec Bydgoszcz Główna ma stać się godny du IP: *.hipernet.ras.pl 04.05.04, 23:25
        KZ chodzi o to, że pomysł puszczania tramwaju Dworcową do Gdańskiej wahadłowo
        jest poroniony jak rzadko, jak i pomysł na przeniesienie PKS (a co PKS jako
        przedsiębiorstwo na to? ktoś ich pytał o zdanie?).

A co do bryły... Podobać to mi się podoba to co było przed "unowocześnieniem",
        a co można oglądać na starych pocztówkach.

A po cholerę hala dworcowa w budynki naprzeciwko? Obecna jest za mała?

A w ogóle o czym my tu mówimy, za parę lat nie będzie kolei i będzie można
        wszystko spokojnie wyburzyć :(
        • madziara_pl PKS i PKP 05.05.04, 21:37
          Gość portalu: kz napisał(a):

> KZ chodzi o to, że pomysł puszczania tramwaju Dworcową do Gdańskiej wahadłowo
          > jest poroniony jak rzadko, jak i pomysł na przeniesienie PKS (a co PKS jako
          > przedsiębiorstwo na to? ktoś ich pytał o zdanie?).

przeniesienie PKS to wcale nie jest poroniony pomysł - pomyśl o ludziach którzy
          maja przesiadke w Bydzi - muszą latac kawal albo na pociag albo na autobus - a
          tak wszystko byloby w jednym miejscu - poza tym łatwiej przeniesc PKS niż PKP :)
    • Gość: Lewski Re: Dworzec Bydgoszcz Główna ma stać się godny du IP: 213.77.40.* 05.05.04, 00:12
      Nie bądź takim pesymistą. Ale jak znam życie i tak skończy się na planach.
    • Gość: lokaly patriota nowa urbanistyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.04, 00:48
      Budowanie nowej hali pod drugiej stronie placu wydaje się trochę bez sensu.
      Ostatnimi laty kolej raczej traci na znaczeniu, więc rozbudowa nie wydaje się
      uzasadniona. Poza tym już dzisiaj trzeba się nieźle przebiec na 5. peron. Nie
      wyobrażam sobie biegania tunelami przez cały plac, a taśmociągi w Polsce jakoś
      ciągle wydają mi się utopią. Nie zrobimy z dworca portu lotniczego. Poza tym
      byłem na paru dworcach Zachodniej Europy i wniosek jest jeden: dworzec kolejowy
      wszędzie jest złem koniecznym i nie predestynuje do rangi wydarzenia
      prestiżowego.

Owszem, dworzec nie ma dobrej komunikacji z resztą miasta (tylko autobusy), a
      ul.Dworcowa jest jej zupełnie pozbawiona. Ale na wąziutkiej Dworcowej jest
      miejsce jedynie na "wąziutki" zabytkowy tramwaj z platformami - niech sobie
      będzie jako atrakcja turystyczna i transport dla klienteli butikowej.
      Przebudowa Augusta jest więc konieczna.

Wracając do dworca: dajmy mu szansę na odzyskanie własnej twarzy. Może trzeba
      go odbudować w przedwojennym stylu, może unowocześnijmy go tam, gdzie jest "za
      wąski". Taśmociągi z pewnością nie zaszkodzą w długim tunelu, sensowny parking
      też nie zaszkodzi.
      Bydgoszcz nie ma wiekowych zabytków, ale dworzec może nie być gorszy od budynku
      poczty czy NBP przy Jagiellońskiej. To już byłby sukces.
      • m0nk Re: nowa urbanistyka 05.05.04, 08:11
        a rok temu bylo glosno o innym "planie" - mial byc deptak na dworcowej. jak ma
        sie do tego tramwaj jadacy srodkiem ulicy??? i co wogole z tamtym"planem"?
        pozdr.
        • Gość: kz Re: nowa urbanistyka IP: *.studio.net.pl 05.05.04, 12:59

Dobrze się ma, a co? Przeszkadza? Na Gdańskiej nie przeszkadza. :>
        • Gość: lokalny patriota Re: nowa urbanistyka IP: 213.158.197.* 05.05.04, 23:29
          Czołem. Ja nie znam tamtego planu sprzed roku. Deptak zawsze jest fajny, ale
          jeśli trzeba dowieźć towar do kilkudziesięciu sklepów, to deptak staje się
          utopią. Poza tym pisałem o TURYSTYCZNYM TRAMWAJU Z PLATFORMAMI. To się nie
          kłóci. Cmokam
      • Gość: kz Re: nowa urbanistyka IP: *.studio.net.pl 05.05.04, 12:58

Jeszcze w 1988 na Dworcowej mieściło się dwutorowe torowisko z normalnymi składami i jakoś było dobrze...
        • m0nk Re: nowa urbanistyka 05.05.04, 13:06
          gdanska jest szersza i miesci deptak wraz z torowiskiem - dworcowa nie da rady -
          ten pomysl eliminuje deptak z dworcowej niestety
          • Gość: lokalny patriota Re: nowa urbanistyka IP: 213.158.197.* 05.05.04, 23:42
            Słusznie. Również ze względów stylistyczno-architektonicznych Dworcowa nie
            nadaje się na deptak. Życie ustawiło tą ulicę jako ulicę handlową i niech tak
            zostanie. Dworcową widzę jedynie jako skansen. Skansen drobnego międzywojennego
            handelku z rekwizytem w postaci tramwaju z platformami. Trochę się uparłem na
            te tramwaje z platformami, ale one są dla mnie jak przędza dla miasta Łodzi.
            Ostatecznie pierwszy tramwaj był w Bydgoszczy.
        • Gość: lokalny patriota Re: nowa urbanistyka IP: 213.158.197.* 05.05.04, 23:35
          ale teraz jest 200 sklepów i około 5000 samochodów. -To tytułem informacji dla
          niezorientowanych rowerzystów.
      • Gość: ploter Re: nowa urbanistyka IP: *.pl / *.enterpol.pl 05.05.04, 13:50
        > Wracając do dworca: dajmy mu szansę na odzyskanie własnej twarzy. Może trzeba
        > go odbudować w przedwojennym stylu..

Dokładnie! Niech lepiej żaden domorosły "architekt" nie przykłada łapek do
        naszego dworca. Szybko się okaże, że zamiast dworca dostaniemy kolejny
        supermarket... Wszystko co trzeba zrobić, to przywrócić pierwotny wizerunek,
        oraz zagospodarować plac przed dworcem.
        • genuine44 Re: nowa urbanistyka 05.05.04, 13:56
          > > Wracając do dworca: dajmy mu szansę na odzyskanie własnej twarzy. Może trz
          > eba
          > > go odbudować w przedwojennym stylu..
          >
          > Dokładnie! Niech lepiej żaden domorosły "architekt" nie przykłada łapek do
          > naszego dworca. Szybko się okaże, że zamiast dworca dostaniemy kolejny
          > supermarket... Wszystko co trzeba zrobić, to przywrócić pierwotny wizerunek,
          > oraz zagospodarować plac przed dworcem.

Czy to aby nie przesada? Dworzec byl lepszy niz jest dzisiaj ale perla
          architektury nie byl. Minelo tez troche czasu i chyba pora aby stworzono cos
          nowoczesnego. Popieram odtwarzanie pewnych starych elementow urbanistycznych
          kiedy to ma sens, odtworzenie dworca jest bezsensowne. Popieram pomysl pod
          warunkiem, ze bedzie mial rece i nogi i bedzie architektoniczna perelka
          Bydgoszczy.
          • Gość: ploter Re: nowa urbanistyka IP: *.pl / *.enterpol.pl 05.05.04, 14:12
            Mamy już takie perełki... (np. Kaskada) "Modernizacja" dworca w kierunku
            architektury XXI w. byłaby profanacją! Na temat gustów się nie dyskutuje,
            powiem tylko, że moim zdaniem bryła dworca - przed wojną - była klasyczna,
            elegancka i na pewno dzisiaj, wstydu miastu nie przyniesie. O jedno proszę..
            Niech projekt sporządzi architekt pochodzący z Bydgoszczy. Wierzę, że będzie
            miał dosyć przyzwoitości, aby nie zrobić z dworca JARMARKU! "Warszawce"
            diękujemy..
            • genuine44 Re: nowa urbanistyka 05.05.04, 14:19
              >"Modernizacja" dworca

Mam nadzieje, ze o modernizacji nie mowimy. To ma byc BUDOWA a nie modernizacja
              czegos co zmodernizowac sie nie da. :)
              • Gość: ploter Re: nowa urbanistyka IP: *.pl / *.enterpol.pl 05.05.04, 14:37
                Modernizować nie wolno! Trzeba odrestaurować.
                • ivica Re: nowa urbanistyka 05.05.04, 14:44
                  sorry ale nie rob nam tu Torunia :)
                  • Gość: ploter Re: nowa urbanistyka IP: *.pl / *.enterpol.pl 05.05.04, 14:53
                    > sorry ale nie rob nam tu Torunia :)
                    >
                    Witaj!
                    heh, gdzie Rzym, gdzie Krym. To nam - niestety - nie grozi. :)
                    • ivica Re: nowa urbanistyka 05.05.04, 14:57
                      A mi sie tam podoba stylowosc wymieszana z ekstra nowoczesnoscia. Nie powiem jakis budynek we szkle przy kamieniczkach sprzed 100 lat bylby czym ciekawym
                    • Gość: lokalny patriota Re: nowa urbanistyka IP: 213.158.197.* 06.05.04, 00:08
                      To smutna prawda, że Toruń nam tu nie grozi. Nie podskoczymy im zabytkami, ale
                      może spróbujmy urbanistycznie. W Norymberdzie dworzec autobusowy jest tuż obok
                      kolejowego - może u nas też się uda.
              • Gość: lokalny patriota Re: nowa urbanistyka IP: 213.158.197.* 05.05.04, 23:59
                Cześć Genuine44! Uwierz mi, że wszystko można zmodernizować. Nie jest sztuką
                wysadzić budynek. To tylko prosta destrukcja. Nie ma nic gorszego niż miasto
                bez historii, a historię tworzą budynki. Niech on (dworzec) będzie po piątej
                przebudowie, ale nie wysadzajmy go. Top by było tak samo bezduszne jak
                wyburzenie Pałacu Kultury w Warszawie. Kto rozsądny podjąłby się czegoś
                takiego...???
          • Gość: lokalny patriota Re: nowa urbanistyka IP: 213.158.197.* 05.05.04, 23:52
            Każda odbudowa musi mieć ręce i nogi. Odudowując fasady na starym mieście
            wyposażamy je w nowe wnętrza. To się nie kłóci. Na zewnątrz "ozdobność"
            wewnątrz funkcjonalność. I niech tak zostanie.
        • Gość: lokalny patriota Re: nowa urbanistyka IP: 213.158.197.* 05.05.04, 23:48
          Miło mi. Jestem Lechu. Cieszę się z każdego głosu za.
    • Gość: pawel Re: Dworzec Bydgoszcz Główna ma stać się godny du IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 05.05.04, 11:51
      kasa, kasa, kasa...!!!
      • Gość: pantalony babci Re: Dworzec Bydgoszcz Główna ma stać się godny du IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.04, 15:01
        Tym się tak zachwycacie?
        www.bydzia.pl/pocztowki/kartka.php?id=1
        Czy może tym?
        www.bydzia.pl/pocztowki/kartka.php?id=2
        Jest coś na tych zdjęciach do odrestaurowania?
        • t.king Re: Dworzec Bydgoszcz Główna ma stać się godny du 05.05.04, 15:16
          co to za wizualizacje???
        • genuine44 Re: Dworzec Bydgoszcz Główna ma stać się godny du 05.05.04, 17:24
          Niektorzy chcieliby zbudowac skansen. :)
          • Gość: PIT Re: Dworzec Bydgoszcz Główna ma stać się godny du IP: 195.85.209.* 05.05.04, 20:47
            Wg planów tramwaj Dworcową nie pojedzie. Będzie tam deptak. Wg planów
            prezentowanych w Gazecie Pomorskiej miesiąc temu, tramwaj do dworca miałby
            jechać w pierwszym wariancie wzdłuż ul. Królowej Jadwigi do Focha lub w
            wariancie drugim wzdłuż ul. Granicznej, która miałaby połączyć się z Zygmunta
            Augusta przez most na Brdzie. W wieloletnim planie inwestycyjnym "projekt
            Graniczna" ma być realizowany po 2008 roku.
          • Gość: lokalny patriota Re: Dworzec Bydgoszcz Główna ma stać się godny du IP: 213.158.197.* 06.05.04, 00:20
            Owszem. Sama szerokość i przepustowość Dworcowej spycha ją do skansenu. Plac
            przed dworcem też nie jest wielki. Żeby zmieścić PKS trzeba będzie wysadzić
            koszary...
        • Gość: bydgoszczanka Re: Dworzec Bydgoszcz Główna ma stać się godny du IP: 64.213.237.* 05.05.04, 21:13
          Och, zeby ten dworzec tak wygladal, nie trzebaby nic zmieniac!!
          • Gość: bydgoszczanka Re: Dworzec Bydgoszcz Główna ma stać się godny du IP: 64.213.237.* 05.05.04, 21:38
            Miaslam na mysli zdjecia -pantalony babci nam dal link do nich!
            • ivica Re: Dworzec Bydgoszcz Główna ma stać się godny du 05.05.04, 22:45
              Ale przeciez na tych zdjeciach nie jest to zadne cudo ??
              • Gość: lokalny patriota Re: Dworzec Bydgoszcz Główna ma stać się godny du IP: 213.158.197.* 06.05.04, 00:28
                Żadne cudo... Człowieku! Bydgoszcz ma parę budynków sanacyjnych, a w najlepszym
                razie secesyjnych! Cieszmy się, że są autentyczne. A dworzec może być co
                najwyżej odrestaurowany.
          • Gość: lokalny patriota Re: Dworzec Bydgoszcz Główna ma stać się godny du IP: 213.158.197.* 06.05.04, 00:23
            Och żeby tak wyglądał.... Zwłaszcza drugie zdięcie jest fajne.
            • zbuntowany_kaloryfer Re: Dworzec Bydgoszcz Główna ma stać się godny du 06.05.04, 09:32
              na Kapuściskach jest identyczny budynek jak ten na drugim zdjeciu.
              Kiedyś to był Zespoł Szkoł Chemicznych. Nie wiem co za zespol szkol sie teraz
              tam miesci ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka