Dodaj do ulubionych

Metropolitalność

26.07.11, 16:32
Trochę metropolitalności, bez hałasu, sensacji, fleszy, propagandy, PRu, pozyskała ostatnio Bydgoszcz. Piękny budynek, przy ulicy Grodzkiej 18 dołączył do bydgoskich pereł. Cieszy to ogromnie, bo wszystko bez jakości jest niczym.
ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
Andrzej Adamski
Obserwuj wątek
    • heniekstar Re: Metropolitalność 26.07.11, 19:54
      masz na myłśli budynek który mógłby służyć społeczeństwu i miastu a służy kilkudziesięciu seminarzystom? Oddany przez miasto za darmo bez żadnych komisji itp.? A wyremontowany za diecezjalną kasę czy miejską? Czy Bbydgoszczanin oprócz ładnego widoku ma coś z tego budynku który był własnością miasta a mieścił się tam Wydział Budownictwa ATR i sala gimnastyczna?

No bardzo metropolitarność to podnosi. Raczej wstyd obnosi za niegospodarność i hojność prezia

Nie obraź się pan panie Adamski, ale ładny budynek oddany klechom niczemu dobremu nie służy
      • ababyd Re: Metropolitalność 26.07.11, 20:47
        To kwestia ocen. Pamiętasz jak on wyglądał, w środku i na zewnątrz - wydział budownictwa ATR !?
        "..mógłby służyć społeczeństwu.." A komu służy jak nie społeczeństwu?
        Bądź ostrożny w opiniach - proszę.Czuję się bydgoszczaninem - i mi służy, a jak się zastanowić, to służy wszystkim, Tobie także. To mój pogląd.
        Pomijając przeznaczenie obiektu oraz zrujnowanie go przez poprzedników / chyba, że to było w ramach badań uczelni/ uważam, że dzięki mądrym decyzjom Bydgoszcz ma kolejną perłę godną metropolitalnego miasta.
        ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
        Uszanowanie, Andrzej Adamski.
        • heniekstar Re: Metropolitalność 26.07.11, 21:35
          pamiętam jak wyglądał. Mógł dla UTP lub miasta wyglądać tak samo jak wygląda dziś i być wykorzystany w pełni. No chyba nie myślisz, że seminarium zrobiło z niego taki piękny obiekt?

Oczywiście szanuję Twój pogląd. Ale wytłumacz mi w jaki sposób tak duży budynek w samym sercu miasta mógł zostać oddany kilkudziesięciu seminarzystom w porywach. Marnuje się i tyle. Wiesz jaka jest jego wartość? Wiesz do kogo należał? Do nas. Teraz już Kościół go z łap nie wypuści.

Tak samo wyglądałby gdyby miasto go wyremontowało dla UTP. UTP raczej by go i tak dalej nie eksploatowało, bo starają się integrować budynki uczelniane. Z Bernardyńskiej też odejdą. Nie zmienia to faktu, że dla wykształcenia takiej grupki kleryków wystarczyłoby 4 pokojowe mieszkanie. A tak mamy wielki obiekt, własnośc społeczeństwa od początku istnienia oddany organizacji wyznaniowej za friko czyli jakieś -20 mln zł jak nic.

Jeszcze pytanie. Kto płaci rachunki za media? Jeśli kuria to pół biedy, ale coś mi się zdaje, ze jest inaczej.
          • ababyd Re: Metropolitalność 26.07.11, 22:25
            Szanowny "heniek..", popatrz na Bydgoszcz, na obiekty miasta, instytucji, na budynki ADM,.. .
            Wszystko mogłoby wyglądać, a wygląda, jak wygląda. Każdy kąt ma swego gospodarza - to moje osobiste, genialne, odkrycie.
            Wiele sobie myślę /chyba nie mniej jak inni/, ale mówię o METROPOLITALNOŚCI, o naszych ambicjach, o zabiegach propagandowych wokół sprawy, o ... . Ten obiekt - dzisiaj - jest powodem do dumy Bydgoszczan. O tym mówię.
            Zachęcasz, aby nie dawać się prowokować - korzystam z rady.
            Jeśli chodzi o jakiekolwiek tłumaczenie, to jestem złym adresatem. Jedynie w kwestii formalnej powiem, że czuję, iż ten obiekt należy do mnie, do bydgoszczanina, jakim się czuję.
            Jest mi bardzo dobrze, gdy patrzę na metropolitalne miejsca: obiekty muzyczne, kilkanaście kamienic, na warzelnię, wiele obiektów sakralnych, odtworzony obiekt na Królowej św Jadwigi, mur cmentarza Starofarnego, powracający z mozołem Potop i parę innych miejsc.
            Uszanowanie, AA.
      • dziwny22 Re: Metropolitalność 26.07.11, 23:19
        Fakt oddania tego budynku kościołowi uważam za skandal co zresztą już kilka razy na tym forum wyraziłem. A mam do tego budynku sentyment szczególny, gdyż dawno, dawno temu spędziłem w nim 4 lata.
        • ababyd Re: Metropolitalność 27.07.11, 08:56
          Szanowny "dziwny..", szkoda,że skandalem nie nazywasz "troski" poprzednich właścicieli o ten obiekt. Lepiej zrujnować, lub "sprzedać" za grosze, kolesiom, "praczom", spekulantom,.. .
          Zobacz "scenografie wojenne" pięknych budynków na Długiej, popatrz i zreflektuj nad "teatrem kameralnym",.. . Jakie wytłumaczenie? Nie mów - brak kasy! To miasto pragnie przywrócenia "duszy", pragnie gospodarności, wizji, jakości, ... .
          Przykład Grodzkiej 18 ukazuje nadzieję. Czy to nie jest powód do radości Bydgoszczan?
          Sądzę, że powodem do Twej postawy jest targanie wewnętrzne?
          Wszystkiego dobrego i sił wewnętrznych, ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ, AA.
          • heniekstar Re: Metropolitalność 27.07.11, 17:38
            A kto go teraz odrestaurował nowy właściciel? Kuria? Czy może jednak miasto w tym udział miało. Przyszly inne czasy i gdyby tam był nadal UTP to budynek wyglądałby tak samo pieknie. Ja podejrzewam, ze cały remont kościółkowym zrbił podatnik. Chciałbym się mylić.
            • heniekstar myliłem się 27.07.11, 17:44
              Clarisa podała źródła finansowania
              • ababyd Re: myliłem się 27.07.11, 21:56
                Pozdrawiam, AA.
            • ababyd Re: Metropolitalność 27.07.11, 21:54
              "Nie dajcie się prowokować. ..." - zgadnij z czyjej, wg mnie mądrej, rady skorzystam?
              AA
      • clarissa.vaughan Re: Metropolitalność 27.07.11, 12:49
        heniekstar napisał:

> masz na myłśli budynek który mógłby służyć społeczeństwu i miastu a służy kilku
        > dziesięciu seminarzystom? Oddany przez miasto za darmo bez żadnych komisji itp.
        > ? A wyremontowany za diecezjalną kasę czy miejską?

www.bydgoszcz.pl/binary/LPR_zal_4_tcm29-58245.pdf
        Strona nr 31 mówi o źródle finansowania tego remontu.
        • heniekstar Re: Metropolitalność 27.07.11, 17:44
          To wyjasnia wszystko. Dziękuję. Kamień z erca przynajmniej w tym temacie. Bo strata dla miasta olbrzymia.
          • ababyd Re: Metropolitalność 27.07.11, 21:58
            Strata dla miasta? Ktoś wywiózł?
            To duma dla miasta, że znalazł się właściwy gospodarz, z duszą.
            AA
            • heniekstar Re: Metropolitalność 28.07.11, 07:48
              Duma i ładny wygląd. Strata bo to był obiekt wybudowany przez miasto, utrzymywany i finansowany przez miasto, oddany za friko kościołowi czy po wsze czasy będzie już majątkiem KK. W centrum piękny budynek bez jakiejkolwiek funkcji społecznej.
              • ababyd Re: Metropolitalność 28.07.11, 08:27
                "Nie dajcie się prowokować." - dzięki za radę.
                Zostanę przy swoim, zupełnie odmiennym zdaniu.
                Z sympatią, AA.
                • heniekstar Re: Metropolitalność 28.07.11, 13:20
                  ja również i także z sympatią. Pamiętaj darowizny takich obiektów kościołowi są zwykła niegospodarnością. Miasto straciło piękny obiekt. Ale u nas każdy polityk boi się klechy. Niektórzy nawet się ochrzcili po czasach PZPR i na msze chadzają radośnie
      • alfred_prawdomowny Re: Metropolitalność 28.07.11, 21:09
        Kilkudziesięciu? Aż tylu?
    • heniekstar Re: Metropolitalność 26.07.11, 19:56
      a wygląd rzeczywiście piękny szczególnie gdy patrzy się znad wody pomiędzy BRE a byłym kapitanatem portu. Polecam tam usiąść i podziwiać. Kolejny ładny widok w mieście
      • ababyd Re: Metropolitalność 26.07.11, 20:51
        Bo to jest prawdziwa metropolitalność. Takich miejsc w Bydgoszczy jest więcej, a mogłoby być bardzo wiele.
        Bydgoszcz może być piękna, tylko należy Jej przywrócić "duszę".
        ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
        Ukłony, AA.
        • heniekstar Re: Metropolitalność 26.07.11, 21:39
          a z tym się zgadzam całkowicie.

Zależy to też od nas. Nie tylko od tego czy coś remontujemy czy nie. Każdy bydgoszczanin powinien w czasie bytności na Gdańskiej i w innych ulicach śródmiejskich na chwilę sie zatrzymać i spojrzeć ponad witryny sklepowe np. na budynek Domu Towarowego pierwszej budowli żelbetowej w regionie. Zastanowić sie kogo przedstawiają rzeźby, popatrzeć na kształt okien - niepowtarzalny i piękny. pominąć wzrokiem szkaradstwo PKO BP i dalej podążyć do wielkomiejskich kamienic na Placu Wolności a potem już tylko 24 stycznia i dalej dalej dalej z głową wysoko nie tylko z dumy z pięknego miasta.
          • ababyd Re: Metropolitalność 26.07.11, 22:37
            Masz rację. Dodam, że powinno się przywrócić dach Domu Towarowego, o którym piszesz. Obecnie wygląda jak zakalec, choć to co Piszesz jest prawdą.
            Lista pragnień i ciągłych możliwości jest długa, tylko Bydgoszcz ciągle nie ma wizji, zatwierdzonego planu zagospodarowania. Mówi o tym, o SALONIE MIASTA, co kilka lat obecny Przewodniczący RM, ale w dobie braku odpowiedzialności za słowa różnie to można oceniać.
            Bydgoszcz mogłaby być miastem metropolitalnym, ale oprócz obiektów, infrastruktury winniśmy stawiać na osobowości, ludzi z "duszą", którzy byliby kreatorami.
            Pozdrawiam, AA.
            • bruce_kee Re: Metropolitalność 27.07.11, 00:37
              Może nie należy na siłę doszukiwać się metropolitarności we wszystkim.
              Też prawie uwierzyłem kiedyś, że każda kamienica powyżej 3 pięter to dowód, że centrum mamy skrojone jak metropolia.
              Pod tym względem nie mniej metropolitarna jest niezliczona ilość miast i miasteczek w Europie.

Troszeczkę wychodzi mi bokiem (może tylko mi) taka folderowa narracja- zwłaszcza o rzekomej unikatowości różnych miejsc w mieście. To dobre dla reklamówek żeby zarazić miastem turystów.

Jak się widzi 60-tysięczny Frankfurt- wyglądający bardziej na pół miliona, czy 13-tysięczne uzdrowisko całe wybudowane wielkimi kamienicami, to można mieć jakby nieco lepsze pojęcie o metropolitarności.

• dziwny22 Re: Metropolitalność 27.07.11, 01:45
                A wystarczy też wjechać do pierwszego większego miasta włoskiego po przekroczeniu Alp czyli Trydentu /Trento/, aby zobaczyć 10 Toruniów w jednym, a w nim megalomanów śniących o potędze morskiej, zero. A jak się obejrzy ,chociaż pobieżnie Sienę, a potem Florencję to możliwości percepcji spadają do zera. A nikt nie chce z tych dwóch miast czynić jednej metropolii chociaż są porównywalne /jak Bydgoszcz i Toruń/ i tak samo się nienawidzą już od wieków średnich. Czy nie dziwna ta Europa? U jednych popiera to, a u innych wprost coś przeciwnego.
                • ababyd Re: Metropolitalność 27.07.11, 09:12
                  "dziwny..", nie mów TAK SAMO się nienawidzą. Odrzuć nienawiść do kogokolwiek - nie będziesz sam.
                  Europa nie jest dziwna, dziwni są ludzie tworzący ten stary kontynent, szczególnie kreatorzy postaw, mód, obyczajów, systemów wartości. To nasza wola!
                  Serdeczności, AA.
                  • dziwny22 Re: Metropolitalność 28.07.11, 01:48
                    ababyd napisał:

> "dziwny..", nie mów TAK SAMO się nienawidzą.

A ja będę tak mówił, gdyż jako realista oceniam rzeczywistość według zaistniałych faktów, a kto twierdzi inaczej ten widocznie ich nie widzi. Optymiści oceniają rzeczywistość według tego co uważają, że powinno być, a realiści według tego co jest.
                    • ababyd Re: Metropolitalność 28.07.11, 08:31
                      Pozdrawiając, uważam, że jestem realistą. Znam wielu Torunian i Bydgoszczan, którym nienawiść wzajemna jest obca. Znam także osoby o postawach szowinistycznych.
                      Z sympatią, AA.
              • frych47 Re: Metropolitalność 27.07.11, 07:58
                Nie wiem jak jest poprawnie metropolitalnie czy metropolitarnie może mnie ktoś oświeci.
                • ababyd Re: Metropolitalność 27.07.11, 09:14
                  Też będę wdzięczny. Ja świadomie wybrałem "metropolitalność", ale chciałbym być spokojniejszy.
                  Brak "pogotowia ortograficznego" daje się we znaki.
                  Szacunek, AA.
              • ababyd Re: Metropolitalność 27.07.11, 09:06
                Masz rację "bruce..", to o czym piszę, to jeden z elementów metropolitalności. Są kryteria, wyznaczniki, ambicje. Też uważam, że to nie wielkością obiektów silna jest aglomeracja, lecz ludźmi, kulturą, wydarzeniami,.. instytucjami, ale zmieniajmy bydgoską pustynię od tego, co możemy. Na razie jest odpływ, tandeta, bylejakość.
                Bruski - Prezydent, deklarował kilka spraw. Dopiero 3/4 okrążenia, powinno być już coś widać w działaniach. Czy widać?
                Grodzka 18 raduje - w każdym razie mnie.
                Ukłony, AA.
    • von_bromberg Re: Metropolitalność 27.07.11, 08:09
      Oddanie tego budynku KK, to jest zapłata za poparcie prezia prze KK w wyborach prezydenckich i to jest oczywista oczywistość. Ale poza tym, aby mogło uczyć się w tamtych czasach 7 alumnów w tak wielkim budynku ponad 200 uczniów zostało wypędzonych z Odzieżówki i XVI LO, Bo trzeba było przecież jakiś budynek dać ATR-owi za ten na Grodzkiej... I to jest godne potępienia. A tak w ogóle, to ile KK zapłacił za ten budynek w centrum miasta?
      • ababyd Re: Metropolitalność 27.07.11, 09:22
        "von..", czy zauważyłeś jakim stał się pięknym ten obiekt? To jest celem wywołanego przeze mnie wątku. Jeśli męczy Cię /innych także/ inny kontekst, badaj, pytaj, dochodź,.., ale zgłębiając PRAWDĘ.
        Mnie zachwyca kolejna bydgoska perełka - jedna z nielicznych. Chwała obecnemu Właścicielowi i mądrej decyzji poprzedniego/szkoda, że tak nielicznych/.
        ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
        AA
        • von_bromberg Re: Metropolitalność 27.07.11, 13:32
          A czy obiekt byłby taki piękny, gdyby obecny właściciel nabył go, tak jak należy i zapłacił cenę wolnorynkową?
          • ababyd Re: Metropolitalność 27.07.11, 14:08
            Pytanie uprawnione, lecz bardzo smutne, smutne jak ulica Długa w tej chwili. Tylko przepięknie prezentuje się bydgoski bruk - w deszczu.
            Mam nadzieję, że powyższe pytanie, Szanowny "von..", nie jest zabarwione wrogością do wiary naszych dziadów, ojców?
            Z powagą , AA.
            • heniekstar Re: Metropolitalność 28.07.11, 13:23
              Za niego odpowiem. Historia wojen od prawie 2000 lat to historia podszyta politycznymi działaniami kościoła lub konfliktami religijnymi. To organizacja nastawiona wyłącznie na zysk i pomnażanie majątków. Nie neguję istnienia Boga. Neguję organizację która toleruje działalność TR, radyja, antysemickość, anty inność i grabienie ludzi.

Radzę totrzeć do dokumentów i dowiedzieć sie dlaczego nie ma ryb w Zalewie Koronowskim
              • ababyd Re: Metropolitalność 28.07.11, 16:23
                "heniek..","Nie dajcie się prowokować" - dzięki za radę.
                Mam zupełnie inne zdanie w znakomitej większości Twego wpisu, bo trochę wiem o dotykanych Przez Ciebie kwestiach.
                Także radzę dotrzeć, ale do PRAWDY.
                Uszanowanie, AA.
        • akrytas zgłębianie prawdy czy pół-prawdy ? 27.07.11, 14:35
          Tyle waść piszesz o "zgłębianiu prawdy" - ale jej zgłębianie w Twoim wykonaniu jest wyjątkowo powierzchowne.
          Może zgłębisz prawdę w 2 kwestiach:
          1. Ile kościół zapłacił za te budynki?
          2. Kto sfinansował remont?

• ababyd Re: zgłębianie prawdy czy pół-prawdy ? 27.07.11, 16:28
            Wywołaj wątek interesujący Ciebie /niektórych Forumowiczów/ i badaj męczące Ciebie sprawy.
            Jeszcze raz - zachwycony jestem doprowadzeniem do "metropolitalnej jakości" budynku przy Grodzkiej 18. Pięknie prezentuje się przywrócenie obiektu na Królowej św Jadwigi, raduje odtworzenie cmentarnego muru przy Grunwaldzkiej, .., a dzisiaj, w deszczowy dzień, uroda bydgoskiego bruku na Długiej, na Wyspie Młyńskiej itd.
            ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
            AA
          • heniekstar Re: zgłębianie prawdy czy pół-prawdy ? 27.07.11, 17:45
            Kościół dostał prezent o to nawet chyba nie jako gratyfikacja

Finansowanie remontu zabezpieczyła Kuria i RPO tak więc tylko podarek hojny
            • ababyd Re: zgłębianie prawdy czy pół-prawdy ? 27.07.11, 22:00
              "heniek.." spójrz na to inaczej, proszę.
              Serdeczności, AA.
              • bruce_kee Re: zgłębianie prawdy czy pół-prawdy ? 28.07.11, 01:31
                Mi jednak słowo 'metropolitarność' nie pasuje raczej do remontu, nawet najlepiej wykonanego. To raczej zwyczajne piękno, klasa, coś co przybliża nas do cywilizowanego świata.
                Słowo metropolia w kontekście naszego miasta to dla mnie wstęp do wybujałych, niespełnialnych ambicji.
                Kiedyś chciałem, żeby Bydgoszcz miała jak najwięcej mieszkańców, dziś widać, że ta ( i tak zmniejszająca się) liczba mieszkańców tylko ciąży miastu, to coś co zobowiązuje je do bycia o wiele lepszym, bogatszym, niż "średniacy". Jak jest się 8. miastem w Polsce to chce się od razu porównywać do Poznania, Trójmiasta, Wrocławia- a te miasta w najróżniejszych statystykach biją nas na głowę i zawsze będą biły bo jest tak na podstawie uwarunkowań, których właściwie nie sposób zmienić.
                A urbanistycznie ta nasza prawie-metropolitarna liczba mieszkańców, oznacza tylko nienaturalnie rozwlekłe miasto z blokowiskami albo osiedlami na których nie ma nawet prawdziwych ulic.

Zrobimy metropolitarny tramwaj za setki mln, dzięki któremu podróż z końca najdalszego blokowiska do dworca PKP i tak zajmie minimum 40 minut.
                W Poznaniu analogiczna podróż szybkim tramwajem to już od lat minut 15.

Bydgoszcz była kiedyś porządnym, średnim miastem z duszą i może dobrze, żeby takim znowu się stała. Jeśli ma tych mieszkańców za dużo, to niech się dalej zmniejsza do optymalnego poziomu, a niepotrzebne blokowiska niech zostaną rozebrane.
                Przecież tyle miast ma swoją klasę i dumę, do której nie są potrzebne setki tysięcy mieszkańców.
                • frych47 Re: zgłębianie prawdy czy pół-prawdy ? 28.07.11, 06:20
                  bruce_kee napisał:

> Przecież tyle miast ma swoją klasę i dumę, do której nie są potrzebne setki tys
                  > ięcy mieszkańców.

Wiem np. Toruń i niech się Bydgoszcz zmniejszy a Toruń zwiększy
                  Amen
                • ababyd Re: zgłębianie prawdy czy pół-prawdy ? 28.07.11, 08:35
                  Metropolitalność ma wiele imion. Twój głos jest ważny.
                  Serdeczności, AA.
                • heniekstar Re: zgłębianie prawdy czy pół-prawdy ? 28.07.11, 08:46
                  Będziesz wysiedlał tak?

Człowieku o czym ty bredzisz?

co do komunikacji to zaproponuj to co sąsiedzi nam proponują na podstawie mapy. Kolejkę opłotkami na skraju miasta i lasu. Będzie szybciej. Tylko nikt tym jeździć nie będzie.

Ok możesz mieć swoje marzenia o klimatycznym mieście. Prawda jest jednak taka, że jeśli nie załapiemy się do ustawy o metrop[oliach to przestaniemy się rozwijąć. Podobnie z reszta jak w prztypadku trafienia ale jako duopolu. Wtedy nas oskubią do reszty i staniemy się rzeczywiście dzielnica Torunia
                  • frych47 Re: zgłębianie prawdy czy pół-prawdy ? 28.07.11, 09:02
                    W Toruniu wiedzą, że jak będzie Metropolia Bydgoska to pieniążki na Bydgoszcz nie będą szły przez Toruń.
                    • heniekstar Re: zgłębianie prawdy czy pół-prawdy ? 28.07.11, 10:04
                      Wiedzą to doskonale dlatego "bydgoscy" posłowie" wraz z marszałkiem i panem L będą lobbowali za duopolem sruopolem do upadłego. Pozostaje miec nadzieję w prezydencie Bydgoszczy i mądrości piszących ustawę.
                      • clarissa.vaughan Re: zgłębianie prawdy czy pół-prawdy ? 28.07.11, 10:57
                        heniekstar napisał:

> Wiedzą to doskonale dlatego "bydgoscy" posłowie" wraz z marszałkiem i panem L b
                        > ędą lobbowali za duopolem sruopolem do upadłego. Pozostaje miec nadzieję w prez
                        > ydencie Bydgoszczy i mądrości piszących ustawę.
                        Panowie.
                        Myślę,że już po ptokach.Poszukam w necie ale wydaje mi się ,że bez zmiany władzy( nie myślę tu także o PIS I SLD) na jakąś nową w przyszłości- walka o Metropolię Bydgoską będzie miała sens.
                        Z tego co zapamiętałam PO już zgłosiło do UE ,że środki mają być przeznaczone na Metropolię Bydgosko-Toruńską.
                        • frych47 Re: zgłębianie prawdy czy pół-prawdy ? 28.07.11, 11:09
                          clarissa.vaughan napisała:

> Z tego co zapamiętałam PO już zgłosiło do UE ,że środki mają być przeznaczone n
                          > a Metropolię Bydgosko-Toruńską.

I zapewne dzielić je będzie miłośnik Bydgoszczy Marszałek Całbecki
                        • heniekstar Re: zgłębianie prawdy czy pół-prawdy ? 28.07.11, 11:38
                          Nawet jeśli nie wysłała to i tak jest już zaklepane bo to jest jedna banda. A w bandzie nikt się nie wychyli. Wielka szkoda bo skoro teraz marszałek tak dzieli jak dzieli to co bedzie później? Może sobie duopol sruopol być. Ale rządzić ma prezydent Bydgoszczy i tyle. Żadnych rotacji ani broń Boże rządów marszałka.
                    • ababyd Re: zgłębianie prawdy czy pół-prawdy ? 28.07.11, 11:09
                      "frych.." szanowny, to nie pieniążki, to ludzie, których wybieramy, rozdają publiczne pieniążki.
                      Październik coraz bliżej. Damy znowu o sobie świadectwo.
                      Głosuj zgodnie z Twym zawołaniem, proszę.
                      ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
                      AA
                      • heniekstar Re: zgłębianie prawdy czy pół-prawdy ? 28.07.11, 11:41
                        Poradź na kogo? W naszym grajdole wszyscy są umoczeni w toruńskie układy władzy w województwie. Na kogo? Zobacz jak przechrzty szybko się ujawniły. SLD? Nie istnieje. PSL? Dziękujemy za wojewodę. Platformersi i pisiory - szkoda gadać centrale w Toruniu i wspólne rządy tam właśnie. Masz jakichś kandydatów?
                        • clarissa.vaughan Re: zgłębianie prawdy czy pół-prawdy ? 28.07.11, 11:56
                          heniekstar napisał:

> Poradź na kogo? W naszym grajdole wszyscy są umoczeni w toruńskie układy władzy
                          > w województwie. Na kogo? Zobacz jak przechrzty szybko się ujawniły. SLD? Nie i
                          > stnieje. PSL? Dziękujemy za wojewodę. Platformersi i pisiory - szkoda gadać cen
                          > trale w Toruniu i wspólne rządy tam właśnie. Masz jakichś kandydatów?
                          Właśnie .Kandydatów brak.
                          A krytykują ślazaków, że się jednoczą w autonomii. Ale mają chociaż prawdziwych swoich kandydatów a nie komunistyczny pomiot.
                          • heniekstar Re: zgłębianie prawdy czy pół-prawdy ? 28.07.11, 12:17
                            W sumie trzeba chodzić na spotkania wyborcze i zadawać jedno pytanie.
                            Proszę krótko i rzeczowo, bez politycznego pływania po temacie odpowiedzieć - Czy jest pan/pani za wspólną metropolią z Toruniem i dlaczego chce pan rotacyjnych rządów :)?

Nikt nie odpowie rzeczowo. Założę się.

Tak więc z góry stoimy na straconej pozycji a Toruń będzie realizował wizję Zalewskiego - Bydgoszcz zapleczem ludnościowym dla Torunia
                            • clarissa.vaughan Re: zgłębianie prawdy czy pół-prawdy ? 28.07.11, 13:02
                              heniekstar napisał:

> W sumie trzeba chodzić na spotkania wyborcze i zadawać jedno pytanie.
                              > Proszę krótko i rzeczowo, bez politycznego pływania po temacie odpowiedzieć - C
                              > zy jest pan/pani za wspólną metropolią z Toruniem i dlaczego chce pan rotacyjny
                              > ch rządów :)?
                              >
                              > Nikt nie odpowie rzeczowo. Założę się.
                              >
                              > Tak więc z góry stoimy na straconej pozycji a Toruń będzie realizował wizję Zal
                              > ewskiego - Bydgoszcz zapleczem ludnościowym dla Torunia

Do czsu nowego cwaniaka w PZPO, który jak Piotrowska(przywiozła 2 autokary emerytów z ZCHNu) albo Pawełek(cały rocznik ze studiów) nie wejdzie do Sejmu z pozycji siły, każdy obecny kandydat będzie tylko dupę Toruniowi lizał.Władza jak narkotyk.
                              Jak mawiał jeden z nich:

" Trzeba tak robić żeby nic nie robić i zarobić".
                              • heniekstar Re: zgłębianie prawdy czy pół-prawdy ? 28.07.11, 13:06
                                chciałbym by w Bydgoszczy "narodził się" mąż stanu i zastąpił wszystkich polityków.

Jak można było dopuścić do takiej degrengolady w środowisku politycznym Bydgoszczy?
                                • clarissa.vaughan Re: zgłębianie prawdy czy pół-prawdy ? 28.07.11, 13:30
                                  heniekstar napisał:

> chciałbym by w Bydgoszczy "narodził się" mąż stanu i zastąpił wszystkich polity
                                  > ków.
                                  >
                                  > Jak można było dopuścić do takiej degrengolady w środowisku politycznym Bydgosz
                                  > czy?
                                  Właśnie tak jak zrobiła to Pani Jakuta(wzorując się na poprzednikach).
                                  Przez kolejne 3,5 roku PZPO może jej skoczyć.A przed wyborami lokalnymi znowu jej będzie pełno w działaniach dla Bydgoszczy.Mimo,że przy nadziei już nie będę to mam takową,że Rafał Bruski okarze się bydgoszczaninem a nie członkiem swojej parti.
                                  • heniekstar Re: zgłębianie prawdy czy pół-prawdy ? 28.07.11, 13:37
                                    No tak właściwie to ostatnia nadzieja. Niestety takie idiotyzmy jak spalarnia dla Torunia, dwustarsto itp już nie są do odkręcenia. Całe szczęście że umowy na wodoloty nie :)
                                    • clarissa.vaughan Re: zgłębianie prawdy czy pół-prawdy ? 28.07.11, 15:26
                                      heniekstar napisał:

> No tak właściwie to ostatnia nadzieja. Niestety takie idiotyzmy jak spalarnia d
                                      > la Torunia, dwustarsto itp już nie są do odkręcenia. Całe szczęście że umowy na
                                      > wodoloty nie :)
                                      Myślę ,że przy spalarni mał g. do powiedzenia.PZPO już za czasów KonDoma zaplanowała za ile kto i dlaczego.Może jak ją zbudują w wielkości projektowanej i śmieci trzeba będzie zwozić z Włocławka to i do Torunia smród trochę poleci po drodze.
                            • ababyd Re: zgłębianie prawdy czy pół-prawdy ? 28.07.11, 16:34
                              Znam stanowisko Andrzeja Walkowiaka /PJN/ w sprawie metropolii /pisałem już o tym/ oraz w innych, bardzo ważnych bydgoskich kwestiach /S5, Stary Rynek, wodociągi, KPEC,../.
                              Jest głód normalności, jest szansa, nasza decyzja jesienią.
                              Nie musimy stać na straconej pozycji.
                              AA
                        • ababyd Re: zgłębianie prawdy czy pół-prawdy ? 28.07.11, 16:26
                          Tak, przeglądnij scenkę dalej.
                          AA
                          • bruce_kee Re: zgłębianie prawdy czy pół-prawdy ? 29.07.11, 00:15
                            Ciekawy jest przypadek Czechosłowacji, państwo rozpadło się, bo do władzy zarówno w Pradze, jak i Bratysławie doszli politycy, którzy chcieli tego rozpadu. Choć u nas zupełnie inaczej to wygląda pod względem administracyjnym- potrzeba byłoby i tak polityków, którzy też chcieliby tego rozpadu województwa, które już od 45' roku miało znamię sztucznego tworu. Teraz mamy z Bydgoszczy dwóch ważnych polityków PO, gdyby była taka wola można by się odłączyć od Torunia. Albo zdobyć wreszcie marszałka dla siebie.
                            Oficjalnie Sikorski siedzi jako oficjalnie jeden z 5 najważniejszych polityków PO, Olszewski co chwila pokazuje się w TV, został rzecznikiem klubu. Nikogo z Torunia w tym zestawie nie widać- jak to więc jest, że dajemy się cały czas im ogrywać i to jako 1,75x większe miasto.
                            Cóż, chyba po prostu niezbadane są te para-mafijne partyjne rozgrywki.
                            • dziwny22 Re: zgłębianie prawdy czy pół-prawdy ? 29.07.11, 02:41
                              bruce_kee napisał:

to więc jest, że dajemy się cały czas im
                              > ogrywać i to jako 1,75x większe miasto.
                              > Cóż, chyba po prostu niezbadane są te para-mafijne partyjne rozgrywki.

Nasi brylują /Kłopotek, Olszewski, Rulewski, Sikorski/, a toruńscy /Mężydło, Girzyński, Wenderlich, Lenz/ robią robotę dla swojego miasta, gdyż w przeciwnym razie toruński elektorat wyrzuciłby ich na zbity pysk, a bydgoski elektorat, z tego wynika, jest bardzo "tolerancyjny".
                            • frych47 Re: zgłębianie prawdy czy pół-prawdy ? 29.07.11, 06:10
                              bruce_kee napisał:

> gdyby była taka wola można by się odłączyć od Torunia. Albo zdo
                              > być wreszcie marszałka dla siebie.

Nigdy do tego nie dojdzie, po prostu zwykła matematyka na to nie pozwala bo okrę Toruńsko-włocławski jest większy od bydgoskiego i zawsze zostanie przegłosowany, ilość mandatów zależy od ilości mieszkańców w okręgu a nam zabrano Chojnice i klapa.
                            • frych47 Re: zgłębianie prawdy czy pół-prawdy ? 29.07.11, 06:16
                              bruce_kee napisał:

> Teraz mamy z Bydgoszczy dwóch ważnyc
                              > h polityków PO, gdyby była taka wola można by się odłączyć od Torunia. Albo zdo
                              > być wreszcie marszałka dla siebie.
                              > Oficjalnie Sikorski siedzi jako oficjalnie jeden z 5 najważniejszych polityków
                              > PO, Olszewski co chwila pokazuje się w TV, został rzecznikiem klubu. Nikogo z T
                              > orunia w tym zestawie nie widać- jak to więc jest, że dajemy się cały czas im
                              > ogrywać i to jako 1,75x większe miasto.
                              > Cóż, chyba po prostu niezbadane są te para-mafijne partyjne rozgrywki.

To są ustalenia jeszcze za pani Grześkowiak, Buzka i Kwaśniewskiego.
                              Albo Toruń we wspólnym okręgu wyborczym z Bydgoszczą albo tak jak są dwa oręgi to utworzyć dwa województwa bydgoskie i Toruńsko- włocławskie.
                              • ababyd Selekcja selekcjonerów 29.07.11, 08:32
                                Niezbędna jest "selekcja selekcjonerów" /Stefan Kisielewski/.
                                Nie widać szans na zmądrzenie, więc chyba nie obędzie się bez dnia gniewu. To złe rozwiązanie, ale w tak egoistycznym świecie realne. Szkoda tylko Polski, Bydgoszczy, nas, szczególnie Was - młodych.
                                Ze smutkiem, Andrzej Adamski.
                                • clarissa.vaughan Re: Selekcja selekcjonerów 29.07.11, 13:10
                                  ababyd napisał:

> Niezbędna jest "selekcja selekcjonerów" /Stefan Kisielewski/.
                                  > Nie widać szans na zmądrzenie, więc chyba nie obędzie się bez dnia gniewu. To z
                                  > łe rozwiązanie, ale w tak egoistycznym świecie realne. Szkoda tylko Polski, Byd
                                  > goszczy, nas, szczególnie Was - młodych.
                                  > Ze smutkiem, Andrzej Adamski.
                                  Z tym gniewem to bym nie szarżowała.
                                  Bydgoszcz jako miejsce do życia staje się wraz z Toruniem(ale i też bez niego) zwykłym grajdołkiem.Z młodymi też bym nie przesadzała,już dawno wyjechali z miejsca gdzie o 22.00 tylko wiatr hula.
                                  Honor i Ojczyzna - bez zagrożenia zewnętrznego i totalitarnego - już nie wystarczą.
                                  • heniekstar Re: Selekcja selekcjonerów 29.07.11, 13:57
                                    z mi
                                    > ejsca gdzie o 22.00 tylko wiatr hula.

MOże wyjechali, ale na pewno nie z takiej przyczyny. A co ma się dziać po 22 na ulicach? Idź do klubów i zobacz czy się coś dzieje. Mi pasuje. Pasuje mi też, że nie ma takich rozrób jak na SM w Toruniu o których piszą co pewien czas media.
                                    • clarissa.vaughan Re: Selekcja selekcjonerów 29.07.11, 14:49
                                      heniekstar napisał:

> z mi
                                      > > ejsca gdzie o 22.00 tylko wiatr hula.
                                      >
                                      > MOże wyjechali, ale na pewno nie z takiej przyczyny. A co ma się dziać po 22 na
                                      > ulicach? Idź do klubów i zobacz czy się coś dzieje. Mi pasuje. Pasuje mi też,
                                      > że nie ma takich rozrób jak na SM w Toruniu o których piszą co pewien czas medi
                                      > a.

Czas pojechać np. do Poznania i iść na spacer o 1.00
                                      Nie wszędzie leją się tylko po ryjach z nudów.Nie wszędzie w klubach i knajpach nocnych(których w Bydzi nie ma) siedzą tylko karki i inne niedorozwoje.Nie wszędzie przejście z Dworca PKP o 2.00 w nocy do domu to duży hardcor.Metropolia Bydgoska będzie
                                      i po 22.00.
                                      • heniekstar Re: Selekcja selekcjonerów 29.07.11, 16:33
                                        Poznań duże miasto akademickie etc.
                                        Czy uważasz, że to co napisałaś jest przyczyną odjazdu młodych ludzi? Jeśli tak to ja akurat ich nie żałuję. ktoś kto w ten sposób wartościuje swoje potrzeby może je znaleźc nawet w Kokocku. NIe ma problemu. Coś chyba Ci się w priorytetach pomieszało. Odchodzą raczej z innych przyczyn. Przede wszystkim nie wracają po studiach w renomowanych uczelniach głównie technicznych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka