Dodaj do ulubionych

O metropoliach - edukacyjnie

27.01.09, 14:30
Zachęcam do zapoznania się :)
"Pierwszy ranking metropolitalności miast polskich Nordea Metrox
2008 opracował instytut konkurencyjnej ekonomii regionów. Autorzy
podkreślają, że starali się wykorzystać metody i dane stosowane w
większych krajach do oceny cech metropolii, a więc potencjału
rozwojowego miast i jakości w nich życia, a nie stanu
dotychczasowego."
miasta.gazeta.pl/kielce/1,47262,5985459,Kielce_14__w_rankingu_metropolitalnosci.html

Ranking metropolii

1. Warszawa 100 proc.

2. Kraków 21,23

3. Poznań 17,05

4. Wrocław 15,4

5. Silesia 13,16

6. Trójmiasto 12,6

7. Łódź 8,52

8. Szczecin 5,93

9. Rzeszów 4,64

10. Olsztyn 3,99

11. Lublin 3,99

12. Toruń 3,84

13. Bydgoszcz 3,74

14. Białystok 3,45

15. Kielce 3,40

16. Opole 3,17

17. Zielona Góra 2,81

18. Gorzów Wlkp. 2,06
Obserwuj wątek
    • Gość: Ja Re: O metropoliach - edukacyjnie IP: *.cas.de 27.01.09, 14:50
      no i co w związku z tym?? "Co do reszty, w tym Kielc, autorzy nie pozostawiają
      złudzeń - znalazły się w rankingu tylko i wyłącznie dlatego, że są stolicami
      województw, bo na metropolię w żadnym razie nie zasługują"
      • francuz_el Re: O metropoliach - edukacyjnie 27.01.09, 15:24
        Z tego wynika, że tylko Warszawa zasługuje na takie miano. Skoro to takie
        edukacyjne, to się może czegoś nauczysz Ol4? ;-)
        • ol4 Re: O metropoliach - edukacyjnie 27.01.09, 16:21
          francik dobrze wiesz, ze wykształceniem i wiedza bije was na głowe:)
          ale boisz sie do tego przyznac
          • Gość: Antymetropolitan Re: O metropoliach - edukacyjnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.09, 20:17
            No i napaście sie tą swoją metropolią. A Ty już chyba popuściłeś z radości. Co
            nam do tego? Napisz to do Warszawy.
            • Gość: mieszkaniec do ol4 IP: *.elb.vectranet.pl 27.01.09, 21:01
              stanął ci???
              • ol4 Re: do ol4 30.01.09, 17:25
                O własnie kolejni elblążanie dali dowody swojej mądrości.
          • Gość: pR0SiAczek Re: O metropoliach - edukacyjnie IP: *.gorzow.mm.pl 27.01.09, 21:25
            ol4 a jakim tytulem naukowym i w jakiej dziedzinie mozesz sie pochwalic? na tym
            forum wbrew twej woli sa Elblazanie, ktorych wyksztalcenie powinno cie oniesmielac.
            A wracajac do tematu to metropolitarnosc konczy sie na 6. pozycji
            • francuz_el Re: O metropoliach - edukacyjnie 28.01.09, 02:34
              Ol4, a Ty się już tytułu profesora dorobiłeś, że jesteś taki pewny swego?;-)
              Wybacz, że nie śledzę Twojego życia, ale z tego co pamiętam nie chwaliłeś się
              jakimiś niesłychanymi osiągnięciami naukowymi. Przywołanie średnio wiarygodnego
              rankingu z kieleckiej GW raczej nie uwiarygadnia Cię zanadto.

W jednej z depesz PAP-u z 17 stycznia br. jest wzmianka o pracach nad ustawą
              metropolitarną:

"Rząd pracuje nad projektem ustawy metropolitalnej (występującej pod różnymi
              nazwami) od ponad roku. Najnowsza wersja propozycji rządowej przewiduje, że
              tylko Warszawa i Katowice wraz z otaczającymi je miejscowościami zostaną
              obszarami metropolitalnymi.
              (...)
              Rząd nie chciał zamykać drogi do utworzenia obszaru metropolitalnego innym
              miastom, obwarował to jednak warunkami. Obszary, które aspirowałby do miana
              metropolii nie mogłyby skupiać mniej niż pół miliona mieszkańców, przy gęstości
              zaludnienia nie mniejszej niż 200 mieszkańców na 1 km kw."

A teraz w ramach pracy domowej spójrz na powyższe kryteria i sprawdź, dzieląc
              liczbę mieszkańców ewentualnej metropolii (skąd weźmiesz 500 tys. mieszkańców
              nie śmiem nawet dociekać, liczę na Twoją kreatywność) przez obszar, który
              miałaby zajmować, czy Olsztyn spełnia wymogi do utworzenia obszaru
              metropolitarnego. Nie wiem, kiedy ostatnio miałeś matematykę, ale dla celów
              edukacyjnych możesz sobie ją w razie co poćwiczyć ;-P
              • Gość: Antyglobalista Re: O metropoliach - edukacyjnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.09, 16:11
                Przestańmy już się fiksować na tym olsztynkowie. Są znacznie większym miastem i
                dobrze niech będą Mają znacznie wiecej niż my i niech mają Mają większy
                potencjał i są znacznie bogatsi - nie ma co z tym dyskutować niech tak będzie.
                Tylko pytam co to nas do groma obchodzi???????????????????????????????????????
                Co tak sie ineresujecie tym miastem? Nie mamy innych problemów????
                • francuz_el Re: O metropoliach - edukacyjnie 28.01.09, 17:43
                  Przecież to żaden problem, zwyczajnie sobie dyskutujemy na dość abstrakcyjne
                  tematy. Z globalizacją także nie mam problemów;-)
                • Gość: pR0SiAczek O 10 lat samowoli IP: *.gorzow.mm.pl 28.01.09, 18:35
                  "Są znacznie większym miastem i dobrze niech będą Mają znacznie wiecej niż my i
                  niech mają Mają większy potencjał i są znacznie bogatsi"

wlasnie nie do konca. zmienmy zdanie bardziej prawdziwe:
                  "Są większym miastem i dobrze niech będą Mają wiecej niż my i niech mają Mają
                  większy potencjał i są bogatsi

najwiekszy problem to fakt, ze niektorzy z mieszkancow ols.. wpieraja od lat ze
                  Elblag nic nie znaczy, a jeszcze gorsze ze niektorzy ELblazanie zaczynaja w to
                  wierzyc. Kropla drazy skale, wiec twierdze ze sporego dystansu: nie ma zadnej
                  przepasci, jest roznica potencjalow, a to efekt wlasnie 10 lat samowoli w bagiennym
              • ol4 Re: O metropoliach - edukacyjnie 30.01.09, 17:28
                > Ol4, a Ty się już tytułu profesora dorobiłeś, że jesteś taki pewny
                swego?;-)
                > Wybacz, że nie śledzę Twojego życia, ale z tego co pamiętam nie
                chwaliłeś się
                > jakimiś niesłychanymi osiągnięciami naukowymi. Przywołanie średnio
                wiarygodnego
                > rankingu z kieleckiej GW raczej nie uwiarygadnia Cię zanadto.

Francuz - to nie ranking z kieleckiej gazety - ranking przygotował
                instytut. Nie doczytałeś?
                Reszty nie skomentuje , ale popatrz na wypowiedzi swoich ziomków na
                tym wątku i uczciwie powiedz ile procent jest merytorycznych a ile
                bełkotu i wyzwisk
                Pozdrawiam
                • michal_el Re: O metropoliach - edukacyjnie 30.01.09, 18:58
                  Ja się z kolei zapytam, o co Ci chodzi?
                • francuz_el Re: O metropoliach - edukacyjnie 30.01.09, 23:47
                  "Tworzymy systemy zdolne do samodoskonalenia i rozwoju. A przede wszystkim –
                  uruchamiamy mechanizmy generowania zysku. Zysku, czyli nadwyżki wartości nad
                  kosztem wszystkich zasobów i wysiłków zaangażowanych w projekt. To zysk w różnej
                  postaci: finansowy, ekonomiczny, społeczny, emocjonalny.. Niemniej – kluczem do
                  powodzenia zawsze jest zysk."

To z ich strony internetowej. Wybacz, ale instytut to jest tylko z nazwy, w
                  dodatku jako spółka z ograniczoną odpowiedzialnością. Najbardziej mi się podoba
                  zakładka "PROJEKTY AUTORSKIE - Think-tank per se". Z całym szacunkiem dla nich,
                  ale przydałoby się najpierw wiedzieć czym jest ten cały think-thank. Bo
                  think-tanku to w Polsce nikt jeszcze nie stworzył.

Co do "ziomków", których w ogóle nie znam, proponują oni podobną ilość
                  merytorycznej treści, co i Ty.

Również Pozdrawiam, nawet serdecznie:-)
                • Gość: pR0SiAczek Merytorycznie?? I kto to pisze :) IP: *.gorzow.mm.pl 31.01.09, 08:43
                  hmmm.. rzadko sie zdarza, ze potrafisz mnie zaskoczyc. zwykle oczywistym jest co napiszesz, tak jak oczywistym jest co odpiszemy Tobie my. jednak udalo ci sie! zatkalo mnie ostatnie zdanie o "merytoryce" postow. to zdanie jak ulal pasuje do poziomu prowokacji sianych przez "ultrasow" olsztynskich na forum Elblag.
                  wracajac do "rankingu": nie wiem czy powodem do dumy jest ocena potencjalu ols... jako 3,99% warszawy. oczywiscie w tym zestawieniu Elblag prawdopodobnie znalazlby sie pomiedzy zielona a gorzowem z wynikiem 2,50%. mimo ze to tylko ranking stworzony w oparciu o pewne teoretyczne zalozenia smutne jest ze przepasc pomiedzy nami (sumujac) a warszawa jest przeogromny. to policzek dla wladz wojewodztwa. to policzek dla wladz obu miast. ktos pelen kompleksow moze szukac pocieszenia w wyprzedzeniu przez ols.. kilku jeszcze bardziej zapuszczonych choc wiekszych miast. a moze powodem to ogromnej radosci jest fakt zaliczenia przecietnego miasta na potrzeby rankingu do "metropolii"? sorry, ale w polsce metropolie koncza sie na 6.pozycji rankingu.
                  nie czytam wszystkich postow na forum, ale jesli poszukujesz merytorycznych danych to zostaly np. uzyte w temacie o wynikach szkol ponadgimnazjalnych. szybko zgasly teksty o wyzszosci grodu nad lyna po przedstawieniu danych obiektywnych i wykazaniu w istocie braku roznic.
                  odnoszac sie do "niemerytorycznych belkotow": nadal nie wiemy jakim to zaszczytnym tytulem naukowym i wyksztalceniem oraz gdzie zdobytym mozesz sie pochwalic. to Ty napisales, ze jestes o wiele, wiele wyzej od elblaskich forumowiczow, zatem zrob do konca pierwszy krok podajac merytoryczne dane zamiast belkotu i wyzwisk przepelnionych rownie nieograniczona co nieuazasadniona pycha.

pozdrawiam wszystkich olsztyniakow serdeczniej niz kiedykolwiek.
    • elbinger1237 Kraków wyżej niż Wrocław!!Buhhahaha!!! 28.01.09, 16:27
      Co za ciul robił ten spis? Przecież Kraków przy Wrocławiu to żenada.Nieźle się
      uśmiałem :)
      • Gość: Antyglobalista Re: Kraków wyżej niż Wrocław!!Buhhahaha!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.09, 20:32
        Ja może nie znam liczb tak dobrze jak wy ale powiem wam że do olsztynkowa to my
        sie nie umywamy a prowadząc tu jakieś takie głupkowate dyskusje i porownania
        tylko się osmieszamy. I zamiast robic swoje żeby odbic się od dna to cały czas
        tu słysze olsztonkowo to olsztynkowo tamto. Mnie nie boli jak sasiad ma lepszy
        samochod a was widocznie tak. I jezeli jezdze 8 letnim golfem to nie mowie ze
        nowy audik sasiada jest taki sam jak moj albo tylko nieznacznie gorszy. Po
        chorobe wyjeżdzacie tu z tym olsztynkowem? Tak jakby nie było innych miast np
        Gdyni Malborka czy innego.
        • Gość: gosc Re: Kraków wyżej niż Wrocław!!Buhhahaha!!! IP: *.elb.vectranet.pl 28.01.09, 20:46
          kolego chyba nie rozumiesz kto kogo zaczepia, czyj to byl post?
          elblazanina? co on wnosi i po co tu na forum elblaskim?
          • Gość: Antymobbingista Re: Kraków wyżej niż Wrocław!!Buhhahaha!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.09, 21:00
            To niech zaczepia burak jeden ale smrod nie tylko on tu robi ale i ci którzy
            udawadniają mu że my to wcale niegorsi jestesmy. Olac chama a nie jakies wywody
            ze my to hoho nie to co olsztynkowo. Ci z olsztynkowa to jeszcze ale jak ktoś
            poczyta to z 3miasta czy wawki czy chociazby z wrocka to ma bekę że po dywanie
            sie turla pół dnia.
            • Gość: gosc Re: Kraków wyżej niż Wrocław!!Buhhahaha!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.09, 09:18
              wiec uwazasz nasze miasto za cos gorszego?
            • Gość: regres Re: Kraków wyżej niż Wrocław!!Buhhahaha!!! IP: *.elb.vectranet.pl 30.01.09, 17:32
              A w czym to miasteczko jest lepsze od Elbląga?W tym ,ze zatrudnia armię
              skorumpowanych urzędasów,w czym jest bogatsze?W tym,ze wysysa wszystko co się da
              z całego województwa? Odnośnie potencjału,to ma go oczywiście ,o wiele
              większy,nasz Elbląg,problem tkwi tylko,ze banda nieudaczników,postkomuchów ,nie
              potrafi go uruchomić i niech nikt nie stawia mi za wzór tego śmiesznego
              blokowiska ukrytego między lasami i jeziorami,chyba nie znacie historii.
              • Gość: Antymonopolista Re: Kraków wyżej niż Wrocław!!Buhhahaha!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.09, 15:14
                W tym problem że gdy byłem w olsztynkowie to musze przyznać że my przy
                olsztynkowie to jesteśmy miasteczko. I czasami nie dziwie się tym burakom że
                wypisuja tu takie opinie o Elblągu że to wiocha. Wiec nie osmieszajmy się tylko
                trzeba robic swoje.

• Gość: ` Re: Kraków wyżej niż Wrocław!!Buhhahaha!!! IP: *.gorzow.mm.pl 01.02.09, 09:32
                  A ja bylem w olsz.... i bede podtrzymywal ze to wiocha... kazdy ma swoje odczucia i trzeba sie z tym pogodzic... jedynie mozna dyskutowac, co tez czynimi na tym forum :P
                  • Gość: ` Re: Kraków wyżej niż Wrocław!!Buhhahaha!!! IP: *.gorzow.mm.pl 01.02.09, 09:34
                    Aha...i od razu chce ukrucic jakies domysly... pROSiAczek to calkiem inna osoba... Moze jak kieds znowu zawitam do gorzowa to sie jakos ugadam na "elblaski" zlocik na lubuskiej ziemii :)
                • Gość: regres Re: Kraków wyżej niż Wrocław!!Buhhahaha!!! IP: *.elb.vectranet.pl 01.02.09, 10:40
                  Pod jakim wzgledem jest miasteczkiem dla olsztynkowa?Ja tez tam bylem nie raz i
                  jakoś nie zauwazylem tam wielkomiejskości,zadnego srodmiescia,małe stare
                  miasto, i naokoło blokowiska,to bylo dobre w latach siedemdziesiątych,swoista
                  mania wielkości.
                  • Gość: kumiela1 Re: Kraków wyżej niż Wrocław!!Buhhahaha!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.09, 12:49
                    Brawo. Ten nasz prostacki prowincjonalizm, to przyczyna naszych niepowodzen. Co
                    byscie sobie nie pisali to Olsztyn ma stolice wojewodztwa, uniwersytet i pare
                    innych przydatnych rzeczy. Zamiast brac sie samemu do roboty lepiej opluc
                    sąsiada? Zycze powodzenia , ale to tylko potwierdzenie elbląskich kompleksow.
                    • Gość: regres Re: Kraków wyżej niż Wrocław!!Buhhahaha!!! IP: *.elb.vectranet.pl 01.02.09, 14:12
                      Niech każdy mówi za siebie,Olsztyn tak naprawdę niczym nie może zaimponować ani
                      zachwycić,ja nie mam kompleksów względem tej miejscowości,jeżeli je masz,to już
                      twój problem,prowincjonalizm i prowincjonalność,tego nie brakuje obydwu,a
                      uniwerek został stworzony na siłę i nie ma żadnej renomy,no chyba że ambitni
                      wolą skończyć studia uniwersyteckie:)Pamiętam czasy województwa
                      elbląskiego,kiedy to Elbląg był daleko do przodu w stosunku do tej dziury,ale
                      jest takie przysłowie:"Kto z kim przystaje,sam takim się staje".
                      • Gość: kumiela1 Re: Kraków wyżej niż Wrocław!!Buhhahaha!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.09, 19:11
                        To ze masz kompleksy pokazujesz wyzywajac ich od dziury. A kiedy my to bylismy
                        niby tak do przodu? Moze w XVI wieku, ale na pewno nie po II wojnie. Wladza nas
                        nie lubila za "niemieckosc" i Olsztyn byl zawsze faworyzowany:(
                        • alfik45 Re: Kraków wyżej niż Wrocław!!Buhhahaha!!! 02.02.09, 16:05
                          Kumiela,to że dochód na mieszkańca województwa elbląskiego był dwa razy wyższy
                          ,niż dochód na mieszkańca ościennego ,olsztyńskiego,to dla Ciebie pikuś?Że
                          Elbląg dawał pracę ludziom nawet z Łomży czy Ostrołęki,że za województwa
                          elbląskiego zaczął rozwijać się Kwidzyn,bo powstało tam IP,że władza województwa
                          elbląskiego rozbudowała przejście graniczne w Gronowie koło Braniewa,że Olsztyn
                          przyglądał się temu z boku i szlag ich trafiał;,że to nie u nich,jest jeszcze
                          wiele przykładów,więc proszę,nie wymądrzaj się,bo nie masz racji,a teraz maja
                          nas w garści i tak naprawdę nie wi8em po co jesteśmy w tym łez padole.
                      • Gość: młody Re: Kraków wyżej niż Wrocław!!Buhhahaha!!! IP: *.opera-mini.net 01.02.09, 19:50
                        Popieram słowa kumieli1, jeśli Ty regres wytykasz punkty w których Elbląg stoi wyżej od Olsztyna to widać że masz kompleksy na tym punkcie. A tak naprawdę nigdy im nie dorównamy, i ma co się w tym temacie sprzeczać. Co do UWM to sam go kończyłem i to kierunek którego poziom jest najwyższy w Polsce i pisze to akurat jestem znawcą w tym temacie. Znam też dużo osób z Elbląga i okolic Gdańska które wolą studiować w Olsztynie zamiast Gdańsku, i cenie sobie te osoby. Olsztyn zachwyca ich m.in. tym że w mieście ma jeziora.
                        • alfik45 Re: Kraków wyżej niż Wrocław!!Buhhahaha!!! 02.02.09, 16:13
                          Młody,to ze Olsztyn ma jeziora to o niczym nie swiadczy,to nie ma wpływu na jego
                          rozwój,wiec koleś nie ściemniaj i daj sobie spokój,ukończyłes UWM i chwała Ci za to.
    • Gość: Antyglobalista Re: Kraków wyżej niż Wrocław!!Buhhahaha!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.09, 20:21
      A ja najbardzie wku..m się gdy moi ziomale wygadują takie głupoty że olsztynkowo
      to wiocha. Ma swoje wady jak wszystko ale udowadnianie że jesteśmy wyzej to
      jakaś poruta. Jesteśmy przez to śmieszni i najgorsze że tego nie widzimy. To
      właśnie są kompleksy. To jak facet który na mojej ulicy wywalił nielegalnie
      dodatkowe pięterko żeby mieć najwyższy dom. W Limanowej też mówią że Kraków to
      dziura i co z tego? Ten z domem to przynajmniej ma dodatkowy metraz a ci z
      Limanowej są po prostu tylko śmieszni. Wiec przestancie tu pier...lic jak
      potluczeni ze Elbląg to czy tamto bo jest mi za was wstyd.
      • Gość: kumiela1 Potencjał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 00:34
        To moze kolega regres napisze szczegołowo co rozumie przez "wyzszy potencjał"?
        Bo na pewno wyzszy potencjał megalomanii.

Bo ja widze to tak (dane GUS):
        www.stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/olsz/ASSETS_08p15_01.pdf
        1. Zatrudnienie:
        Elbląg - 23958
        Olsztyn - 65115
        Wniosek: w Olsztynie jest prawie 3 razy wiecej miejsc pracy

2. Przecietne miesieczne wynagrodzenie:
        Elbląg - 2429 pln
        Olsztyn - 2931 pln
        Wniosek: w Olsztynie pracuje wiecej ludzi i wiecej zarabiaja

3. Zarejstrowane podmioty gospodarcze:
        Elbląg - 11919
        Olsztyn - 21041
        Wniosek: w Olsztynie działa 2 razy wiecej firm

4. Spółki akcyjne
        Elbląg - 15
        Olsztyn - 53
        Wniosek: SA to zazwyczaj forma dzialalnosci dla duzych firm, roznica chyba
        widoczna golym okiem?
        • Gość: gosc Re: Potencjał IP: 89.174.178.* 02.02.09, 10:58
          To sa efekty pasozytniczej polityki olsztynkowa, czyli 10 lat
          grabieży wszelkiego rodzaju zaczynajac od urzedow, a konczac na
          pojedynczym monitorze komputerowym. Sprawa grabiezy tramwajow jest
          ciagle otwarta, wszystko przed nami.
          • Gość: Antykretynista Re: Potencjał IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.09, 15:17
            O jakiej grabieży piszesz? Nie kompromituj nas człowieku bo gdzie nie pojadę to
            wytykają mi moją elbąskość. Ja nie chce żeby z moich dzieci śmiano się i
            pokazywano palcami tylko dlatego że są z Elbląga. Dośc już tych głupstw !!! Tej
            głupoty tego niczym nie popartego pier...nia !!! Uspokujcie sie idioci tego
            forum !!! Zamilknijcie i dajcie nam szansę na rozbudowę tego miasta bez
            narażania na wyśmiewiska !!!
    • Gość: gość Re: O metropoliach - edukacyjnie IP: *.gprs.plus.pl 02.02.09, 17:04
      moja mama pracowała w elblągu w urzędzie wojewódzkim, i prawda jest
      że jak miasto olsztyn został stolicą województwa, to wywoził (kradł)
      z elbląga co sie da.
      • Gość: Antyglobalista Re: O metropoliach - edukacyjnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.09, 19:12
        Dośc tych głupot odioci ! Wynocha z tego miasta bo rujnujecie je !!! Tworzycie
        nam opinię idiotów ! i to bez wzgledu czy zalogowani czy nie zalogowani to przez
        takich jak wy pokazuja nas palcami. Wypisujecie glupoty o swoich matkach o
        robieniu bledów ortograficznych o moim ukochanym miescie !
        Jestescie gorszymi pajacami niz Marcinkiewicz.
        • Gość: marek Re: O metropoliach - edukacyjnie IP: *.elb.vectranet.pl 02.02.09, 19:40
          Wynos debilu z tego forum do swego miasteczka.
      • Gość: gosc Re: O metropoliach - edukacyjnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 19:41
        Gość portalu: gość napisał(a):

> moja mama pracowała w elblągu w urzędzie wojewódzkim, i prawda jest
        > że jak miasto olsztyn został stolicą województwa, to wywoził (kradł)
        > z elbląga co sie da.

To co pewnie mama stracila prace i teraz pierdoly opowiada?
        • antymonopolista Re: O metropoliach - edukacyjnie 02.02.09, 19:53
          Dośc juz tolerowania tych idiotów na elbląskim forum ! Ci ludzie powinni byc
          naznaczeni i dotkliwie odcięci od mediów bo przynoszą wstyd hańbę i stanowią
          gratkę dla wrogów Elbląga. Pewnie od lat wypisują swoje nieprzemyślane
          idiotyzmy. Proszę i błagam wszystkich Elblążan by napiętnowali tę dłupotę i
          bzdury jakie ci ludzie wypisują o naszym mieście i innych miastach ! nie można
          stac i przyglądać się jak tacy jak ci rujnują obraz Elbląga i stwarzaja że
          jestesmy posmiewiskiem
        • Gość: pR0SiAczek Szkola zycia, najlepszy sposob na nieco pokory IP: *.gorzow.mm.pl 02.02.09, 20:01
          zenujace sa te prowokacje, osobiscie zycze kazdemu komu wydaje sie ze wszystko
          wie o wszystkim i we wszystkim ma racje aby zycie dalo mu poteznego kopniaka w
          d..., a pokora stala sie skladowa postrzegania otaczajacego swiata.

ps. czlowieku czy Ty wiesz (pytanie jest retoryczne bo wyglada, ze nie potrafisz
          sobie naet tego wyobrazic) co oznacza stracic prace, gdy likwiduje sie Twoj etat
          w danym miescie, zeby ja dac w innym miescie - a ograniczenie kosztow nie jest
          celem takiego dzialania? inna bajka kiedy przemawia za tym oczywisty rachunek
          ekonomiczny, a inna kiedy niezrozumiala polityka wladcow.
          • antymonopolista Re: Szkola zycia, najlepszy sposob na nieco pokor 02.02.09, 20:28
            wiem co to znaczy. A do czego ty zmierzasz? Co jest celem twojej wypowiedzi? Czy
            osoby które straciły pracę mają prawo do niszczenia obrazu i dobrego imienia
            mojego miasta? Mam im na to pozwalać i narażać swoje dzieci na posmiewisko? Mam
            znosić całe zycie drwiny z tego ze pochodzę z Elbląga? Tylko dlatego że ktoś
            przeprowadził reforme administracji bo doszedł do wnioski ze 49 wojewodztw to za
            duzo i w związku z tym ktoś stracił pracę?
            • alfik45 Re: Szkola zycia, najlepszy sposob na nieco pokor 03.02.09, 16:51
              Kolego antymonopolisto,forum jest po to,by wylać swoje przekonania,żale i
              frustracje na język pisany ,jednak ja osobiście traktuję takowe jako swoistą
              rozrywkę i nie uważam,że cały Elbląg siedzi w forum GW.Jeżeli boisz się być
              elblążninem(w co wątpię,że nim jesteś),to wyprowadz się z naszego miasta
              ,najlepiej do Olsztyna i pocałuj w nos,albo tam gdzie słońce nie dochodzi,całą
              tą zgraję nieudaczników,fajansiarzy i złodziei,którzy,przez swoją
              głupotę,pychę,butę i zaściankowość,doprowadzili to śmieszne województwo do
              upadku.Olsztyn to skansen upadłych komuchów,przez których to miasteczko oddala
              się od szosy coraz bardziej i chyba nie ma nadziei na ratunek,więc proszę Cię
              wyluzuj chłopie i przestań być głosem ludu,bo robisz z siebie zwykłego idiotę.
            • Gość: pR0SiAczek Re: Szkola zycia, najlepszy sposob na nieco pokor IP: *.gorzow.mm.pl 06.02.09, 18:20
              masz jakies wyjatkowo niekorzystne otoczenie, ktore wytyka cie palcami a dzieci
              wysmiewa - do tolerancji bardzo mu daleko. jednostronnie opisujesz przeszlosc.
              zakladasz z gory ze decyzja o stworzeniu 16 woj byla dobra. moze i byla dobra.
              ale decyzja o pozwoleniu na skupienie niemal kazdej decyzji w 18 osrodkach
              wytypowanych do roli stolic juz dobra nie byla z pewnoscia. a budowanie swojej
              potegi na zubazaniu okolic to najlepsza w polsce droga - przykladem warszawy
              podazaja wszystkie miasta wojewodzkie. czerpia korzysci z calego wojewodztwa,
              choc cale wojewodztwo na pewno korzysci z niego nie ma. skoro takie wybitne
              jednostki rzadza WM to dlaczego nadal bezrobocie w nim jest kosmiczne? powodem
              do dumy jest ze w ols.. jest 5% bezrobocia a 50km od niego 35%? w mojej opinii
              nie. pisanie o "zaslugach" 10 lat rzadow w tym "folwarku" to kpina z blisko
              miliona mieszkancow WM, a pisanie o wyjatkowej potedze ols... jako zasludze
              geniuszu i przewagi umyslowej mieszkancow to zart nie wymagajacy komentowania
              przesycony nieuzasadniona pycha ludkow stlamszonych kompleksami prowincjonalnych
              miast jakimi jest i ols... i Elblag. i zaden ranking tego nie zmieni. oba miasta
              moga najwiecej wygrac tylko walczac razem o wspolne cele, zamiast walczyc ze
              soba. a likwidacja urzedu na pewno nie byla gestem przyjazni i checi wspolpracy,
              bo delegatura mialaby do obslugi te sama liczbe mieszkancow co b.woj. elblaskie,
              ale lepiej bylo zatrudnic 200 swoich ziomali na swoim terenie, dac prace firmom
              obslugujacym powiekszony urzad w ols.. zbudowac nowe budynki u siebie za cudze
              (wojewodzkie) pieniadze - przeciez nie moga sie gniesc. a ludnosci z powiatow
              m.Elblag,elblaski,braniewski,ilawski,ostrodzki (czyli subregionu elbalskiego)
              kazac jezdzic z niemal kazda pie... do ols... nie chcesz tego widziec czy
              celowo zamazujesz obraz?ja pisze o latach 1999-2001 moze nie pamietasz po prostu?
    • ol4 Re: O metropoliach - edukacyjnie 03.02.09, 17:10
      Chyba ciekawy wątek założyłem.
      Płacicie alfikowi za czarny PR dla Elbląga?

Zastanawia mnie teza, że nieudacznicy z Olsztyna was wykorzystują i
      grabią wasz majątek. Jakim to trzeba być nieudacznikiem do kwadratu,
      żeby dać się wykorzystywać innym nieudacznikom :) Wychodzi na to, że
      Elbląg to mega ofiara losu :)
      • alfik45 Re: O metropoliach - edukacyjnie 03.02.09, 17:40
        ol4 napisał:

> Chyba ciekawy wątek założyłem.
        > Płacicie alfikowi za czarny PR dla Elbląga?
        >
        > Zastanawia mnie teza, że nieudacznicy z Olsztyna was wykorzystują i
        > grabią wasz majątek. Jakim to trzeba być nieudacznikiem do kwadratu,
        > żeby dać się wykorzystywać innym nieudacznikom :) Wychodzi na to, że
        > Elbląg to mega ofiara losu :)
        Ol4,ci nieudacznicy grabią całe województwo,Twój Olsztyn też,więc ich nie
        broń,bo pomyślę ,ze jesteś jednym z nich.Czas na zmiany,to bardzo żle ,ze
        mniejszość ukraińska sprawuje władze w tym smiesznym wojewodztwie.
      • michal_el Re: O metropoliach - edukacyjnie 03.02.09, 18:49
        Na szczęscię znowu mamy kilkaset milionów z województwa na
        inwestycje ;)
        • antymonopolista Re: O metropoliach - edukacyjnie 03.02.09, 21:03
          I tu też mamy żywy przykład głupoty. Pan Alfik45 wypisuje faszystowskie treści o
          Ukraińcach a dalszy uczestnik rozmowy żartuje sobie na temat pieniędzy. Gdzie ja
          żyję? Co to jest? Nikogo nie obchodzi to że Elblążanie kompromitują to miasto?
          Nikt nie powie im spadajcie pajace i nie podpisujcie się że jesteście z Elblaga?
          Nikt? Odpowiada wam to??????? to ja to zrobię
          SPADAJCIE PAJACE I NIE PODPISUJCIE SIE ŻE JESTEŚCIE Z ELBLAGA BO TO SZKODZI
          MNIE, MOIM DZIECIOM I MOJEJ RODZINIE !
          • Gość: Jasiou Re: O metropoliach - edukacyjnie IP: *.adsl.inetia.pl 03.02.09, 22:24
            Zapomniałeś wspomnieć, że stwarzają też zagrożenie terrorystyczne dla Elbląga,
            jego mieszkańców i Twojej rodziny.
          • antypajac.1 Re: O metropoliach - edukacyjnie 03.02.09, 23:06
            nie krzycz,anty.
            • antymonopolista Re: O metropoliach - edukacyjnie 04.02.09, 10:23
              Nikomu nie chce się odnieść do treści? Widocznie sami jesteście z
              tego miotu. Jednemu za głośno drugi cynicznie ignoruje problem. Czy
              są nma tym forum jacyś porządni ludzie? Uczciwi otwarci pogodni bez
              kompleksów i uprzedzeń???????????
              • alfik45 Re: O metropoliach - edukacyjnie 04.02.09, 19:13
                Owszem są,więc spadaj z tego forum,pajacu:)
                • Gość: kumiela1 Re: O metropoliach - edukacyjnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.09, 21:57
                  To ty spadaj prowokatorze z nowego dworu. Robisz wiecej złej roboty
                  dla Elbląga niz leon. A moze jestes leonem?
                  • antymonopolista Re: O metropoliach - edukacyjnie 05.02.09, 15:42
                    Prowokator i knujacy gnojek który cieszy się z tego ze Elbląg upada. Czytałem
                    jego posty sprzed kilku lat. Ten człowiek powinien byc napietnowany bo jest
                    kanalią.
                    • ol4 Re: O metropoliach - edukacyjnie 06.02.09, 11:37
                      No to piętnujemy :) Może kiedyś zrozumie jak pobłądził.
                    • alfik45 Re: O metropoliach - edukacyjnie 06.02.09, 16:45
                      antymonopolista napisał:

> Prowokator i knujacy gnojek który cieszy się z tego ze Elbląg upada. Czytałem
                      > jego posty sprzed kilku lat. Ten człowiek powinien byc napietnowany bo jest
                      > kanalią.
                      Sam jesteś kanalią,taki kulturalny,a wyzywa od gnojków,ładnie to tak?Jesteś
                      koleś chyba bez piątej klepki,albo brak ci jaj,moje wypowiedzi nigdy,powtarzam
                      to nigdy nie były antyelbląskie,więc wyluzuj pajacyku i zejdz ze mnie.
                      • antymonopolista Re: O metropoliach - edukacyjnie 06.02.09, 18:17
                        Rzeczywiście poniosło mnie i przepraszam. Nie zmienia to jednak mojego patrzenia
                        na to co robisz. Przepraszam jeszcze raz
                        • alfik45 Re: O metropoliach - edukacyjnie 10.02.09, 16:18
                          Ja się nie gniewam,a swoje przeprosiny wsadz sobie w cztery litery.
                          • antymonopolista Re: O metropoliach - edukacyjnie 10.02.09, 19:51
                            Nie przyjmujesz trudno
                            • alfik45 Re: O metropoliach - edukacyjnie 11.02.09, 23:51
                              Nie gniewam sie,bo nie jestem obrazalski:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka