Dodaj do ulubionych

Czy w Bydgoszczy doszło do pogromu Żydów? Zagad...

28.02.13, 08:42
To zależy co sie ma na myśli mówiąc pogrom. W 1938 r. był masowy atak na Żydów w Bydgoszczy
Obserwuj wątek
    • talking_head książka Zgliszczyńskiego czyli GW*Prawda 28.02.13, 09:53
      Ciekawe jak długo Polacy w Polsce będą tolerowali te różne Zgliszczyńskie, Całe, Bikonty czy Bonie w ich zmasowanej akcji oczerniania Polski ?
      Łgarze pozazdrościli widać sławy amerykańskiemu łgarzowi Grossowi i chcieliby uszczknąć coś z tego antypolskiego tortu dzielonego w USA i na Zachodzie Europy. Tam każdą książkę zohydzającą Polskę przyjmą z otwartymi rękami i portfelem.
      • ax222 Re: książka Zgliszczyńskiego czyli GW*Prawda 28.02.13, 10:37
        A Błażejewskiego łykniesz?
        www.express.bydgoski.pl/look/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=2&NrIssue=2187&NrSection=80&NrArticle=227903
        Różowo to Zydzi tu nie mieli, a Hitler proponując Polsce sojusz nie czynił tego widać tak zupełnie bezpodstawnie...
        • skok zyczenia wciaz aktualne 28.02.13, 12:42
          Oto Życzenia noworoczne z przedstawienia sylwestrowego z 1936 r. w teatrze toruńskim
          „Żeby nam zagraniczny komunista,
          Z „Płomykiem” nie nadsyłał antykrysta,
          Żebyśmy wreszcie rządzili po pańsku
          Takoż i w Gdańsku.
          Żeby podatków mniej miał polski lud,
          Sejm zaś mniej gadał, rząd nie czekał na
          Cud,
          A Polska wolna była od szachrajstw i zgrzytów
          No i … semitów”.
          • fakitol Pogromy zaczęły się w Grodnie 01.03.13, 16:16
            i jeszcze w Grodnie i poza tym w Grodnie.

Prócz tego w Grodnie, oraz w Grodnie

(byleby wierszówka leciała, nie ważne co się smaruje
            huzia na Polaków, co żydów mordowali
            • pogromca_mrowek Najwięcej Żydów mieszkało w Polsce 02.03.13, 07:38
              Skoro w Polsce było Żydom tak strasznie żle to dlaczego była największym ich skupiskiem na świecie?
        • arafat11 Re: książka Zgliszczyńskiego czyli GW*Prawda 28.02.13, 14:14
          a blazejewski to jakis specjalista w tej dziedzinie?

Różowo to Zydzi tu nie mieli, a Hitler proponując Polsce sojusz nie czynił tego
          > widać tak zupełnie bezpodstawnie...

wiesz w czasach kryzysu to nikomu nie bylo rozowo...ale jest mala roznica meidzy wybiciem szyby w sklepie a pogromem...nota bene zydzi tez mieli bojowki i atakowali polakow, ale tacy pseudo historycy jak gross nawet nie zajakna sie o tym...

a hitler proponowal sojusz wszystkim dookola, wiec znow chybiony argument...zreszta sojusz z hitlerem mail dotyczyc wojny z zsrr a sprawie zydowskiej...poczytaj im sie nastepnym razem wypowiesz...
          • ax222 Re: książka Zgliszczyńskiego czyli GW*Prawda 28.02.13, 14:20
            > Różowo to Zydzi tu nie mieli, a Hitler proponując Polsce sojusz nie czynił tego
            > > widać tak zupełnie bezpodstawnie...
            >
            > wiesz w czasach kryzysu to nikomu nie bylo rozowo...

Kryzys w 1937 i 1938. Dziękuję, ośmieszyłeś sie równo.

ale jest mala roznica meidz
            > y wybiciem szyby w sklepie a pogromem...

Opisz tą subtelną różnicę. śmiało, odwagi!!!

nota bene zydzi tez mieli bojowki i ata
            > kowali polakow, ale tacy pseudo historycy jak gross nawet nie zajakna sie o tym

Proszę o źródełko dotyczące Bydgoszczy. A i resztą Polski nie pogardzę.

>
            > a hitler proponowal sojusz wszystkim dookola,

Zwłaszcza Francji, Austrii i Czechosłowacji...

wiec znow chybiony argument...zre

Owszem, z Twojej strony jak najbardziej.

> szta sojusz z hitlerem mail dotyczyc wojny z zsrr a sprawie zydowskiej...poczyt
            > aj im sie nastepnym razem wypowiesz...

A co ty przeczytałeś, że negujesz tłuczenie szyb u bydgoskich żydów?
            • arafat11 Re: książka Zgliszczyńskiego czyli GW*Prawda 01.03.13, 00:20
              Kryzys w 1937 i 1938. Dziękuję, ośmieszyłeś sie równo.

w ktorym miejscu pisalem, ze w tym czasie byl kryzys? tzw problem zydowski nie byl tylko w 1937 czy 1938 ale i wczesniej...kryzys byl jednym z powodow...notabene trudno mowic o zazegnaniu kryzysu w RP w latch trzydziestych...

Opisz tą subtelną różnicę. śmiało, odwagi!!!

moze mam ci jeszcze wyjasnic roznice miedzy bialym a czarnym? pomysl troche a sam wpadniesz... na poczatek sprawdz co to jest pogrom...

Proszę o źródełko dotyczące Bydgoszczy. A i resztą Polski nie pogardzę.

czy ja pisalem o takowych bojowkach w bydgoszczy? polecam czytanie ze zrozumieniem...a o zydowskich bojowkach polecam poczytac...bo widac temat obcy Ci zupelnie...a nie lubie rozmow z laikami...

Zwłaszcza Francji, Austrii i Czechosłowacji...

hmm a co sie wydarzylo w 1938 w Austrii? a skad hitler wzial sprzet na wojne z polska i czy przypadkiem nie z czechoslowacji? i kto byl trzecim agresorem we wrzesniu 1939 na polske?

wiec dlaczego moj argument jest chybiony?
              widze miszczu, ze cienkawo u Ciebie z wiedza....

A co ty przeczytałeś, że negujesz tłuczenie szyb u bydgoskich żydów?

ale dlaczego zmieniasz temat? gdzie ja neguje wybijanie szyb u zydow w bydgoszczy? neguje pogromy...a to nie to samo...
              oraz neguje idiotyczna teze, ze powodem zaproponowania przez hitlera sojuszu polsce byly rzekome pogromy ludnosci zydowskiej w II RP...
              • ax222 Re: książka Zgliszczyńskiego czyli GW*Prawda 01.03.13, 07:15
                arafat11 napisał:

> Kryzys w 1937 i 1938. Dziękuję, ośmieszyłeś sie równo.
                >
                >
                > w ktorym miejscu pisalem, ze w tym czasie byl kryzys?

Pisałeś o Bydgoszczy, gdzie antysemityzm wybuchł szczególnie już po Wielkim Kryzysie. Przykro mi, że masz tak wielkie trudności z łączeniem faktów i przyjmowaniem do wiadomości swojej historycznej ignorancji.
                • arafat11 Re: książka Zgliszczyńskiego czyli GW*Prawda 01.03.13, 10:12
                  ni! napisalem tylko, ze po kryzysie nikomu nie bylo rozowo w dawnej polsce...dlaczego manipulujesz moimi slowami? rozumiem, ze z reszta sie zgadzasz bo nie odpowiedziales....
            • alfalfa Re: książka Zgliszczyńskiego czyli GW*Prawda 01.03.13, 11:18
              ax222 napisał:

> A co ty przeczytałeś, że negujesz tłuczenie szyb u bydgoskich żydów?

Gdzie neguje?
              A.
          • leslaw28 Re: książka Zgliszczyńskiego czyli GW*Prawda 01.03.13, 12:10
            arafat11 napisał:

> a blazejewski to jakis specjalista w tej dziedzinie?
            >
            >
            > Różowo to Zydzi tu nie mieli, a Hitler proponując Polsce sojusz nie czynił tego
            > > widać tak zupełnie bezpodstawnie...
            >
            > wiesz w czasach kryzysu to nikomu nie bylo rozowo...ale jest mala roznica meidz
            > y wybiciem szyby w sklepie a pogromem...nota bene zydzi tez mieli bojowki i ata
            > kowali polakow, ale tacy pseudo historycy jak gross nawet nie zajakna sie o tym
            > ...
            >
            >
            > a hitler proponowal sojusz wszystkim dookola, wiec znow chybiony argument...zre
            > szta sojusz z hitlerem mail dotyczyc wojny z zsrr a sprawie zydowskiej...poczyt
            > aj im sie nastepnym razem wypowiesz...

W TYM SEK,ZE SAMI ZYDZI PROPONOWALI HITLEROWI SOJUSZ I FASZYSTOWSKIE PANSTWO ZYDOWSKI W PALESTYNIE
        • tom.gorecki Re: książka Zgliszczyńskiego czyli GW*Prawda 02.03.13, 08:04
          ax222 napisał:

> A Błażejewskiego łykniesz?

Jak ten pan zacznie pisać, że "rzydzi menczom narut" (pis. oryg.) oraz zacznie podkreślać, jak to katołki w czarnych sukniach "uchronili" Żydów od zagłady, bo kazali ich okraść i wychłostać a nie tylko pozabijać, to może.

Na razie łyka mazurową propagandę, szmalcownik jeden.
      • oelefante Wywiad z prof. Lukasem od "Zapomnianego Holokaustu 01.03.13, 20:35
        www.bibula.com/?p=62190
      • nostradamuspl Zydowskie zbrodnie na Polakow po WW2 nas interesuj 01.03.13, 20:54
        Ch... nas obchodza jakies domniemane pogromy ktore michnik wyciaga z kapelusza, jezeli sa udokumentowane zbrodnie zydow na polakach o ktorych nikt nie mowi!
    • ontos2 Teraz to nawet historię można kupic. 28.02.13, 10:05
      W Polsce za grosze. Jak ja pomówię Kowalskiego to i prokurator moze mi dokopac , nie wspominajac o zadoscuczynieniu. Jak Żyd kopie Polskę to Sikorski głowę odwraca. Wiadomo, żona.
    • eses2 Czy w Bydgoszczy doszło do pogromu Żydów? Zagad... 28.02.13, 10:20
      I tak codziennie bedzie GW szczuć i mącić. Jak w 1996 kibice Widzewa zlali kibiców Legii - to były pogromy warszawiaków w Polsce czy nie? Jak w 1972 napieprzał sie Józek z Wickiem Karolakiem - to był to atak na rodzinę Karolaków czy nie? I tak w kółko - mendy z GW.
    • poloniaincalifornia Czy w Bydgoszczy doszło do pogromu Żydów? Zagad... 28.02.13, 10:22
      Cały czas jest "nakręcanie" negatywnych i często bezpodstawnie, nieprawdziwych informacji. Tego samego typu nagonka jest w Kalifornii, napedzana i sponsorowana przez organizacje żydowskie, ktore są pełne nienawiści do Polaków i katolików. Wielu z tych 'podpalaczy' urodziło się już po wojnie, nasyceni nienawiścią lewicowej machinerji żydowskiej propagandy z Hollywood. Aczkolwiek spotkałem wielu weteranów żydowskich, którzy mają pochodzenie polskie i pamiętają swoje życie w Polsce. Ci, mają całkiem inne, pozytywne wspomnienia na temat ich kraju=Polski. Wciąż dobrze mówią po polsku i przypominali mi, że pierwsza konstytucja Izraela zaraz po wojnie była napisana w języku polskim!
      Te anty-polskie "wiadomości" są kontrolowaną walką z prawdą. Polecam książke żydowskiego autora, Normana Finkelsteina który został znienawidzony przez żydowskie media za napisanie książki, która wyświetliła machine propagandy i zarobku na holokauście, Holokaust Industry.
      Dla przypomnienia, obywatele Polski uratowali najwięcej żydów podczas WWII, wystarczy zobaczyć dowodowe statystyki na żydowskiej stronie yadvashem.org Polska 6,339 a USA tylko 3. Nie zapominajać że w USA przebywało i przebywa "żydowska elita $$$". Ciekawe, że żydzi nie interesowali sie tym że czołgi rozjeżdżają ich ziomków, woleli inwestować w stal, z której te czołgi były robione.
      Dobrze by było, aby ukazał sie artykół pokazujący tych bohaterów, którzy ryzykowali nie tylko własnym życiem, aby uratować całkiem obcego człowieka. Wielu z tych żydów póżniej służyłow NKWD i SB ścigając powstańców AK.
      • eses2 Re: Czy w Bydgoszczy doszło do pogromu Żydów? Zag 28.02.13, 10:41
        @poloniaincalifornia

Pełna zgoda - fakty i hstorie budowane często na takich przykładach jak wspomnienia Benjiamina Wiłkomirskiego, Hermana Rosenblata (jego książka Angel at the Fence jak to poznał żonę w strasznym obozie zagłady - w którym nigdy nie przbywał - zdążył za to wystąpić w Oprah Winfrey Show i naopowiadać bzdur - ale H. Salomon powiedział, że i tak zrobi o tym film "bo to taka piękna historia z zagłady żydów"), wymyślenia "naszego" Jerzego Kosińskiego itd. Codzienne pranie mózgów - Holocaust Industry.
      • doberto Re: Czy w Bydgoszczy doszło do pogromu Żydów? Zag 01.03.13, 13:02
        Nie przeceniałbym tylko jednego argumentu: "pierwsza konstytucja Izraela zaraz po wojnie była napisana w języku polskim". To może świadczyć o ich przywiązaniu do języka polskiego albo o tym , że w żadnym innym nie byli się w stanie dogadać. W pierwszym knesecie po polsku mówiło ponad dziewięćdziesiąt procent deputowanych. Nie sugeruję, że to kneset przygotowywał konstytucję - bo nie wiem. Pokazuję tylko jaki mógł być procentowy udział osób polskojęzycznych w "kręgach władzy".

Przecież uciekali głównie z Polski.

• rutek75 A do ilu setek pogromów doszło w Palestynie? 28.02.13, 10:46
      Dlaczego wmawia nam się, jakieś winy w stosunku do Żydów. Nie uciekajmy od odpowiedzialności, ale nie dajmy się zwariować. To samo zwrot majątków żydowskich. Na Boga: Polska była taką samą ofiara II wojny, jak Zydzi. I teraz my mamy rujnować swoją gospodarkę, aby wyrównać winy, które nie my spowodowaliśmy? Absurd!
      • skok ale to absurd dolarowy, wymierny wiec jest OK 28.02.13, 12:51
        rutek75 napisał:

> Dlaczego wmawia nam się, jakieś winy w stosunku do Żydów. Nie uciekajmy od odpo
        > wiedzialności, ale nie dajmy się zwariować. To samo zwrot majątków żydowskich.
        > Na Boga: Polska była taką samą ofiara II wojny, jak Zydzi. I teraz my mamy rujn
        > ować swoją gospodarkę, aby wyrównać winy, które nie my spowodowaliśmy? Absurd!
      • pandada Nie chodzi o zadośćuczynienie za krzywdy 02.03.13, 00:23
        lecz o rekompensatę za przejęty majątek - zwyczajne sprawy odszkodowawcze. Z tym, że w związku z brakiem spadkobierców z rodziny prawa majątkowe roszczą sobie organizacje. Nie ma to nic wspólnego z odpowiedzialnością Polski za holokaust - tylko za zagarnięcie mienia.
      • belphegor-pisu Re: A do ilu setek pogromów doszło w Palestynie? 12.03.13, 22:03
        Słyszałeś coś o antysemickiej histerii polskich komunistów pod koniec lat 60-tych XX wieku?
    • swinton A jak to było w Grodnie we wrześniu 1939? 28.02.13, 10:54
      .
      • ax222 Re: A jak to było w Grodnie we wrześniu 1939? 28.02.13, 11:41
        Czy tak, jak we Lwowie w 1919?
    • roblaz Zbrodniarze 28.02.13, 11:42
      a kto rozliczy zbrodniarzy pochodzenia żydowskiego za eksterminację Polskich Patriotów w czasach komunistycznej okupacji ? dlaczego nie przypominamy jakiej narodowości byli komunistyczni siepacze szczególnie że jutro wypada kolejny Dzień Pamięci o tych którzy życiem zapłacili za to że byli Polakami Wiadomo kto ich skazywał - zbrodniarze spod wiadomego znaku. Nie dajmy się żydowskiej propagandzie przypominajmy ich zbrodnie szczególnie na naszym Narodzie i nie kajajmy się za byle spaloną stodołę bo nie warto
      • zazu2 Re: Zbrodniarze 28.02.13, 12:06
        Tworzenie historii na nowo po 70 latach od wydarzen. Swiadkowie nize zyja, kosci sie rozpadly i czas zatarl wszelkie oszlaki. Mozna zaczac tworzyc na nowo i pisac co sie chce bo nikt juz nie zaprzeczy, a i jeszcze zarobic sie da.
        Co do "swietych i wiecznie pokrzywdzonych" Zydow to moze ktos glosno zacznie opowiadac jak budowano panstwo Izrael i co robili ci uswieceni synowie Syjonu z Palestynczykami? Ah...Palestynczycy to terrorysci wiec zasluzyli na wszystko co ich spotkalo i teraz cisza.
    • leser.1 Czy w Bydgoszczy doszło do pogromu Żydów? Zagad... 28.02.13, 12:24
      Żydzi stanowili 8 do 10% obywateli Rzeczypospolitej.
      Obywateli o sporym apetycie na władzę i wpływy i traktujący Polaków z pogardą.
      Nic dziwnego, że od czasu do czasu dostawali łomot, żeby zeszli z chmur na ziemię i porzucili myśl o Judeopolonii.
    • metenburg Czy w Bydgoszczy doszło do pogromu Żydów? Zagad... 28.02.13, 12:41
      Zydzi tez urzadzali pogromy Polakom:
      upadeknarodu.cba.pl/koniuchy-naliboki.html
    • dyzlav Cotton Club 28.02.13, 12:41
      Oglądałem ostatnio film Cotton Club. W sumie mi się nie podobał, ale dziwnym jest, że konflikty na tle rasowym, i oczywiste powiązanie interesów z grupą etniczną (Włosi, Irlandczycy, Żydzi, czarni) ma tam zupełnie inny wydźwięk. Pewnie dlatego, że wszyscy byli obcy, i wspólnie wymordowali Indian, potem odsunęli od wpływów Holendrów i Anglików, Francuzów, i tak dalej.

Przez 700 lat Żydzi mieli w Polsce szansę na to, żeby się zasymilować, niestety, woleli kultywować swoją rasistowską ideologię. Nie zakładała ona przemocy fizycznej, i eksterminacji ludzi o innych korzeniach, nie ma co więc jej porównywać do hitleryzmu (choć eksterminacja tubylców w Palestynie 3 tysiące lat temu jako początek narodu żydowskiego to chichot historii), ale kto mieczem wojuje, ten od miecza ginie. Doczekali się podobnego traktowania od ludzi, wśród których żyli, czyli wykorzystywania, nierównego traktowania, niechęci, paranoi, strachu i niezrozumienia (sami te postawy reprezentowali od początku).

Nie ma się co dziwić, że przegrywali w tym konflikcie, bo było ich mniej, i nie byli u siebie.

Nie wiem sam, czy pomagałbym Żydom w czasie II wojny światowej. Przede wszystkim, ratowałbym własną skórę, bo Żydzi i Polacy mieli przerąbane po równo.

Warto dodać, że w dwudziestoleciu wojennym wciąż były silne podziały klasowe. Mimo tego, że pańszczyzna została dawno zniesiona, szlachta wciąż miała ziemię i kapitał, i mogła wyzyskiwać chłopów, bo była bogatsza. Zarówno ze strony ciemnych ludzi, jak i zadzierających nosa inteligentów, w których przeistoczyła się szlachta, z pewnością spotykały nieprzyjemności wszystkich innych i gorszych, czasem doprowadzało to do dramatów, ale K>>>RWA może niech Żydzi nabiorą w końcu trochę samokrytyki, bo nie da się was czytać i słuchać. Często nie można komentować waszych tekstów, którymi próbujecie wzbudzić poczucie winy u Bogu ducha winnych ludzi. Np. mnie to goooovno obchodzi, co się działo z waszymi dziadkami i pradziadkami, ja im nic złego nie robiłem, zresztą z mojej rodziny też nikt, z tego, co mi wiadomo. Większość moich przodków była chłopami, i miała mało styczności z Żydami. Mam to w d...pie. Pamiętajcie, że te teksty czytają głównie ludzie nastawieni pozytywnie, bo narodowcy tu nie zaglądają. Po co nas obrażacie.
      • ax222 Re: Cotton Club 28.02.13, 13:45
        > Przez 700 lat Żydzi mieli w Polsce szansę na to, żeby się zasymilować, niestety
        > , woleli kultywować swoją rasistowską ideologię.

W 1944 w Poznaniu Himmler nie mówił czegoś wpodobnym duchu o Polakach?

> Doczekali się podobnego traktowania od ludzi, wśród których
        > żyli, czyli wykorzystywania, nierównego traktowania, niechęci, paranoi, strach
        > u i niezrozumienia (sami te postawy reprezentowali od początku).

Wykorzystywali i dyskryminowali Niemców??? Świetny towar masz, skąd go bierzesz?

> Nie wiem sam, czy pomagałbym Żydom w czasie II wojny światowej.

No toż widać, ze materiał na bohatera z ciebie zaden...

> Przede wszystki
        > m, ratowałbym własną skórę, bo Żydzi i Polacy mieli przerąbane po równo.

Przypomnij mi proszę, bo nie zauważyłem: w którym to mieście wywieszono "Diese Stadt ist Polen frei"???

> zasem doprowadzało to do dramatów, ale K>>>RWA może niech Żydzi nab
        > iorą w końcu trochę samokrytyki, bo nie da się was czytać i słuchać. Często nie
        > można komentować waszych tekstów, którymi próbujecie wzbudzić poczucie winy u
        > Bogu ducha winnych ludzi. Np. mnie to goooovno obchodzi,

Sądząc po zaangażowaniu emocjonalnym: obchodzi bardzo.
        • dyzlav Re: Cotton Club 28.02.13, 16:05
          Nie piszę o stosunkach polsko-niemieckich, tylko żydowsko-polskich, po co wywracasz kota ogonem? Tak, Żydzi również traktowali Polaków jak INNYCH.

Materiał na bohatera ze mnie żaden, to prawda, i nie rozumiem, jak można karać ludzi za to, ze nie sa bohaterami, i mieć do nich pretensje.

Jeśli się nie zgadzasz, ze podział na Żydów i gojów oraz teoria narodu wybranego to rasizm, rzeczywiście nie ma co dyskutować, mnie się jednak wydaje, ze jest to przyczyna prześladowań Żydów na całym świecie. Religia judaistyczna wprowadza swoich wyznawców w indukowaną paranoję. To straszne.

Czytam codziennie gazeta.pl. piszę sobie tutaj, i widzę, że redaktorzy próbują w jakiś sposób pociągnąć do odpowiedzialności za to, co ludzie wyprawiali sobie 80 lat temu. A co mnie to obchodzi? D tego mam stosunek emocjonalny, to oczywiste, do tego, co dzieje się dzisiaj, a nie tego, co działo się 100 lat temu.

Jeśli nie zgadzasz się, ze jest coś na rzeczy, i uważasz, że Żydzi przez 3000 lat istnienia jako naród, wprowadzali na świecie ład, prawo, dawali wszystkim miłość, przynosili dobro, byli za to niesłusznie prześladowani, to ci współczuję.
          • ax222 Re: Cotton Club 28.02.13, 20:03
            > Nie piszę o stosunkach polsko-niemieckich, tylko żydowsko-polskich, po co wywra
            > casz kota ogonem? Tak, Żydzi również traktowali Polaków jak INNYCH.

No, jak traktowali, jak?

> Jeśli się nie zgadzasz, ze podział na Żydów i gojów oraz teoria narodu wybraneg
            > o to rasizm, rzeczywiście nie ma co dyskutować, mnie się jednak wydaje, ze jest
            > to przyczyna prześladowań Żydów na całym świecie.

Zamień Żydów na chrześcijan i uzyskasz przyczynę ich prześladowania.

> Jeśli nie zgadzasz się, ze jest coś na rzeczy, i uważasz, że Żydzi przez 3000 l
            > at istnienia jako naród, wprowadzali na świecie ład, prawo, dawali wszystkim mi
            > łość, przynosili dobro, byli za to niesłusznie prześladowani, to ci współczuję.

Coś piszesz, udowadniasz, ale nie piszesz najważniejszego: co takiego przez te 3000 lat zrobli ci wstrętni żydzi?
            • dyzlav Re: Cotton Club 28.02.13, 21:24
              1. Wyrżnęli pierwotnych mieszkańców Palestyny, żeby móc tam mieszkać.
              2. Stworzyli judaizm.
              3. Stworzyli chrześcijaństwo.
              4. Migrując po całym świecie osiedlali się wśród innych narodów, przejmując gospodarkę, handel, a niekiedy przejmując władzę, zachowując uprzywilejowaną pozycję dla osób ze swojej grupy etnicznej. Nie wiem, dlaczego Polacy mieli radośnie przyklaskiwać ludziom, którzy dając wszystkim w okół do zrozumienia, ze są lepsi, wybrani do czegoś (nie wiadomo w zasadzie do czego), ale nie mieli armii, przejmowali na ich oczach rynek. K...rwa, na to się nie godził zaden naród w Europie, bo niby dlaczego. Najpierw śmiech, potem niedowierzanie, a na końcu w k...rwienie.

Żadna inna grupa, nawet Cyganie, nie była tak prześladowana niemal wszędzie. Dostali wp...dol w każdym europejskim kraju. Coś jest nie tak - wszystkie inne grupy etniczne np. w Polsce prze tysiąc lat istnienia rozmyły się i wmieszały, tworząc naród, którym jesteśmy dzisiaj. Z tego co mi wiadomo (nie jestem specjalistą) Żydzi bardzo zazdrośnie strzegą swojej jedności, i prześladują tych, którzy już nie chcą. Są jednym słowem :
              5. Poj...bani.
              • dyzlav Re: Cotton Club 28.02.13, 21:27
                Nie mówię juz o aktualnym konflikcie palestyńsko-izraelskim, bo to zupełnie co innego. Obywatele Izraela po trzech pokoleniach nie reprezentują charakterystycznych cech dla hermetycznych mniejszosci narodowych, choć geneza powstania państwa Izrael opiera się na wysiedleniach Arabów, aktach terroryzmu i innych zbrodniach.
              • ax222 Re: Cotton Club 01.03.13, 07:09
                > 1. Wyrżnęli pierwotnych mieszkańców Palestyny, żeby móc tam mieszkać.

A ty myślisz, że pietnaście wieków temu przodkowie Polan po prostu grzecznie poprosili tutejszych Celtów o przenosiny?

> 2. Stworzyli judaizm.
                > 3. Stworzyli chrześcijaństwo.

O, to grzech największy, hehe

> 4. Migrując po całym świecie osiedlali się wśród innych narodów, przejmując gos
                > podarkę, handel,

Poczytaj o stosunku chrześcijaństwa do lichwy w średniowieczu. Potem połącz to z rolą pieniądza w gospodarce. Może skojarzenie tych faktów wytworzy jakiś impuls w mózgownicy...

a niekiedy przejmując władzę, zachowując uprzywilejowaną pozyc
                > ję dla osób ze swojej grupy etnicznej.

Jasne. Jagiełło był Żydem. Czarniecki był Żydem. Wazowie, Radziwiłłowie i Potoccy - sami Żydzi.
                Tylko Skłodowska była kobietą.

Nie wiem, dlaczego Polacy mieli radośnie
                > przyklaskiwać ludziom, którzy dając wszystkim w okół do zrozumienia, ze są lep
                > si, wybrani do czegoś (nie wiadomo w zasadzie do czego), ale nie mieli armii, p
                > rzejmowali na ich oczach rynek. K...rwa, na to się nie godził zaden naród w Eur
                > opie, bo niby dlaczego. Najpierw śmiech, potem niedowierzanie, a na końcu w k..
                > .rwienie.
                >

W jakich gazetkach weszpolskich to przeczytałeś?

• dyzlav Re: Cotton Club 01.03.13, 12:02
                  W gazeta.pl, na tym forum, czytając twoje odpowiedzi na moje komentarze - tu właśnie to przeczytałem. Skinów nie lubię, nie chciałoby mi się nawet dyskutować, bo w moim przypadku groziłoby to śmiercią. Po prostu by mnie zaj...bali.

Przykro mi, że jesteś tak zindoktrynowany. Próbujesz dołączyć się i bronić zakłamanej ideologii!

Żydzi sa takimi samymi ludźmi, jak wszyscy inni. Retoryka, z którą się tu spotykam, próbuje ich przedstawić jako jakichś nieskazitelnych ludzi, którzy przez tysiące lat istnienia swojego narodu nie dopuszczali się nigdy zła, cierpieli niesprawiedliwe prześladowania, i w ogóle, w ogóle.

Jest to bzdura kompletna, tworzyli taką samą mafię, jak wszystkie inne mniejszości narodowe. Dodatkowo dysponowali bardzo trwałym narzędziem konsolidującym swoją grupę etniczną, czyli religią judaistyczną, będącą w gruncie rzeczy teofaszyzmem.

Przegrywali rywalizację z innymi grupami, byli najbardziej znienawidzeni, bo nie dawało się z nimi dyskutować - zamykali się w swojej hermetycznej grupie, i zwalali wszystko na innych, pytając: o Jahwe, Jahwe, dlaczego? Można powiedzieć, ze sami byli sobie winni, ale co jest winien człowiek, któremu się sra rasizmem do głowy od urodzenia? Winna jest ich religia, która zmusza ich do konkretnego postępowania.

Akurat jeśli chodzi o historię, to jesteś nędzą. Zanim przyszli przodkowie Polan (nie nazywali się tak wtedy), byli tu Serbowie i Chorwaci. Wcześniej - Wandalowie i Goci, i to oni wypchnęli stąd (a przynajmniej z południowych terenów dzisiejszej Polski) Celtów, którzy wcześniej wypchnęli bądź zasymilowali Ilirów. Słowianie przyszli w gruncie rzeczy na puste tereny, po których wcześniej przejechały sie i koczowały setkami lat plemiona germańskie.

Oczywiście - mordowali na pewno się wzajemnie, tak jak trzeba. Chciałbym zwrócić uwagę, że i Żydzi, czy też Hebrajczycy to robili, do k...rwy nędzy. A to, ze dostawali w d...pę, nic nie znaczy. Trudno mi mówić o tym, co robią od 50 lat z Palestyńczykami, bo uważam, że islam trzeba tępić, nawet jeśli Izrael zaczął swój byt w oszukańczy sposób.

Nie rób, człowieku, z tego narodu świętej krowy, bo nikomu się nie należy. To po prostu faszystowska retoryka.

A chrześcijaństwa nie wybaczę im nigdy. Przez pierwsze 200 lat chrześcijanami byli Żydzi, i roznieśli tę zarazę wszędzie, tak jak swoje wszy.

Prowadzisz dyskusję w żenujący sposób. Twoje argumenty są rozczarowujące, jeżeli chodzi o twój intelekt.
            • dyzlav Re: Cotton Club 28.02.13, 22:01
              Z pewnych względów chciałbym dodać, że ja nikogo nie lubię, w szczególności swoich ziomków. Naród polski to syf, tak samo naród żydowski, podobnie jak syfem jest dla mnie 99,99% ludzkości. Większość ludzi to świnie.
        • dyzlav Re: Cotton Club 28.02.13, 16:46
          Chodzi mi przede wszystkim o to, czy ktoś chce czegokolwiek tylko dlatego, że jest Żydem? Kogo obchodzi, jakim jest człowiekiem, i tak dalej, ale oczekuje, że wszyscy będą dla niego życzliwsi, bo 70 lat temu Niemcy zabijali Żydów. No tak się nie da. Na lekcjach historii, psychologii, socjologii warto opisywać Auschwitz, oraz inne zbrodnie, i uczyć ludzi, jakie postawy doprowadziły do tych dramatów. Przeżywanie tego na co dzień jest bezsensowne, a ja mam wrażenie, że celowo się to wykorzystuje.

Dzisiaj, oprócz środowisk skrajnie prawicowych, które mają fioła (tu na forach często widzę wpisy wyzywające Szczukę, Kwaśniewskiego, Mazowieckiego, Urbana, według mnie - rodowitych Polaków), jest to objaw paranoi, a takie artykuły jak ten tylko podgrzewają atmosferę. Nie należy walczyć z objawami, tylko z przyczynami.
          • bdg_student Re: Cotton Club 01.03.13, 08:52
            Akurat Szczuka i Urban pochodzą z zasymilowanych rodzin żydowskich.
            • dyzlav Re: Cotton Club 01.03.13, 12:06
              Przykro mi, ze o tym wiem, nie pytałem o to, nie wiem, skąd ty to wiesz, i dlaczego jesteś taki głupi, ze cię to interesuje.

Ja jestem ze zasymilowanej rodziny grzyboludków z krainy Mi Go, CO MNIE K>>>RWA obchodzi, kto jest kim z pochodzenia????

A akurat Urban to opowiadał, bo pamietam, co sądzi o swoim żydostwie, zresztą wychowywał się chyba u księży, czy cos takiego, moze mnie pamięć myli, i jakoś źle to wspomina.
              • bdg_student Re: Cotton Club 01.03.13, 19:05
                Człowieku opanuj się. To publiczne forum i wypraszam sobie takie wulgarne słownictwo. Wybacz, że nie zniżę się do Twojego poziomu, by odpowiedzieć Ci inwektywami. Pochodzą i tyle, taki jest fakt. Ich pochodzenie znaczy tyle co nic, ale zrobiłeś bubla, to Cię poprawiłem.
    • skok Re: Czy w Bydgoszczy doszło do pogromu Żydów? Zag 28.02.13, 12:49
      gansek napisała:

> To zależy co sie ma na myśli mówiąc pogrom. W 1938 r. był masowy atak na Żydów
      > w Bydgoszczy

a niby dlaczego mam się cieszyć, ze mi z lodówki gość wyjada najlepsze kęsy? To ja decyduje czym poczęstuję gościa. A jesli moja gościnność nie odpowiada - zegnam.

Pogromy to wymysł ciągle poszkodowanych - jada na tym juz od wielu lat. Moze czas rozwinąć temat: Żydowskie pogromy w Polsce powojennej - Wronki, Mokotów i takie tam rozwałki niegościnnych żołnierzy IIRP.
      • ax222 Re: Czy w Bydgoszczy doszło do pogromu Żydów? Zag 28.02.13, 13:46
        Hoho! Prawdziwy Polak pełną gębą! Od Mojżesza dostał prawo decydowania o możliwości pobytu nad Wisłą!!!
        • arafat11 Re: Czy w Bydgoszczy doszło do pogromu Żydów? Zag 28.02.13, 14:16
          rozumiem, ze tak samo potepiasz zydow, ktorzy zabijaja palestynczykow twierdzac, ze palestyna to ich ziemia obiecana?
          • ax222 Re: Czy w Bydgoszczy doszło do pogromu Żydów? Zag 28.02.13, 14:28
            Dobrze rozumiesz. Potępiam.

Żaden naród nie jest synonimem słów "morderca" i "ofiara" i żaden naród nie ma prawa wypierać się swojej historii - choćby mało chwalebnej.
            • arafat11 Re: Czy w Bydgoszczy doszło do pogromu Żydów? Zag 01.03.13, 00:24
              żaden naród nie ma
              > prawa wypierać się swojej historii - choćby mało chwalebnej.

zgoda...tylko pod kilkoma warunkami: trzeba te historie dobzre znac i opisac, oraz wziac pod uwage kontekst...a odnosnie stosunkow zydowsko polskich tak nie jest...rozdmuchuje sie pojedyncze przypadki do monstrualnych rozmaiarow o rozciaga na ogol ludzi i nastepnie formuluje sie tezy, ze wszyscy polacy tylko marzyli o tym by zabic zydow...obraz taki nie ma wiele wspolnego z prawda...jednoczesnei ci sami znawcy udaja glupa gdy chodzi o zbrodnie zydowskie wobec polakow...jak myslisz dlaczego?
    • whopper Czy w Bydgoszczy doszło do pogromu Żydów? Zagad... 28.02.13, 12:50
      Dla mnie to bez znaczenia czy nazwać to pogrom, czy też antysemickie występki (swoją drogą jak to niewinnie brzmi dla opisania niszczenia mienia i pobić). Wiem tylko to co mi dziadek powiedział. Jak kupił cukierki w jednym sklepie (a miał 11 lat) to go młodzież prawicowa (trzymajmy się eufemizmów a nie właściwych słów takich jak antysemici, faszyści) pokopała, przykleiła do pleców kartkę z obraźliwą treścią i radośnie, patriotycznie wybijała szyby w sklepach. Nie, to nie był pogrom, tylko występek. Napewno Pan Żyd nie obawiał się o swoje życie, interes, rodzinę, po prostu z uśmiechem na ustach rozmyślał jaki to wspaniały naród ci Polacy, ci Bydgoszczanie, że mu dziś sklepu jednak nie spalili. Pogrom, nie pogrom, przemoc była i tyle; miejsce na mapie jak najbardziej się należy.
      • pawelekok Re: Czy w Bydgoszczy doszło do pogromu Żydów? Zag 01.03.13, 14:17
        Nie pisz bzdur. Jest ogromna różnica między pobiciem a pogromem. Gdyby twój dziadek miał wybrać, czy być ofiarą pobicia czy zamordowaną ofiarą pogromu, to jak myślisz co by wolał?

Nie pochwalam takich antysemickich zachowań, brzydzę się nimi i wstyd mi za tych Polaków, ale prawdą jest, że w Polsce pogromów antyżydowskich prawie nie było. Pogrom w Jedwabnym był zorganizowany przez hitlerowców, pogrom w Kielcach przez UB-ków. W obydwu przypadkach większość jego aktywnych uczestników została potem skazana przez polskie sądy. Byli też szmalcownicy wydający Żydów Niemcom. Ale nie była to żadna zorganizowana akcja, część z tych szmalcowników dostała czapę jeszcze od AK, część z nich siedziała po wojnie. Byli też Polacy, którzy odmawiali Żydom schronienia podczas okupacji, ale robili to ze strachu, za to groziła śmierć całej rodzinie. Wiele polskich rodzin zostało przez hilerowców uśmierconych za ukrywanie Żydów. Trzeba widzieć obie strony medalu.
        • whopper Re: Czy w Bydgoszczy doszło do pogromu Żydów? Zag 02.03.13, 03:22
          Czy Ci się to podoba, czy nie różnicy nie ma żadnej,; nie było w danym momencie przyzwolenia na jawne morderstwa, ale na przemoc było. Mechanizm psychologiczny jest ten sam. Na wschodzie polski w tym czasie już do takich pogromów dochodziło. Po prostu w Bydgoszczy Zydow było mniej ale atmosfera wcale nie rózniła się od tej w reszcie Europy i to że władze zapobiegały pogromom, nie zmienia faktu, że te same władze zachęcały i tolerowały przemoc jako taką; swoją drogą poczytaj sobie artykuły z Dziennika Bydgoskiego i nie zwalaj na czasy, fakt przy tym to gazeta erudyty, a podobno przed wojna gazety były na poziomi...
      • kixx Re: Czy w Bydgoszczy doszło do pogromu Żydów? Zag 01.03.13, 14:18
        Nikt mu nie kazal otwierac sklepu w niedziele
        Takie byly czasy,ze niedziela byla dniem swietym i wolnym od pracy
        • pawelekok Re: Czy w Bydgoszczy doszło do pogromu Żydów? Zag 01.03.13, 14:24
          Dziś Polacy katolicy wielkim tłumem walą radośnie w niedzielę do supermarketów. Można ich tam spotkać więcej niż w kościele.
          • gerry Re: Czy w Bydgoszczy doszło do pogromu Żydów? Zag 01.03.13, 14:58
            Jacy Polacy? Nazizm-komunizm zrobił z Polaków gó..., a tyś najlepszym przykładem.
            • pawelekok Re: Czy w Bydgoszczy doszło do pogromu Żydów? Zag 04.03.13, 09:08
              Ty zapewne tzw. Prawdziwym Polakiem Katolikiem. Od kiedy dawno temu usłyszałem to określenie, gdy zacząłem się przyglądać ludziom, którzy sami siebie tak nazywają, zauważyłem u większości z nich wystepowanie następujacych cech: głupota, lenistwo, alkoholizm, chamstwo, prymitywność języka, agresywne zachowania, brak kultury, niechlujstwo a często i brak higieny, demonstrowanie swej religijności przy radosnym popełnianiu większości grzechów głównych, a przy tym wcale nie są patriotami, tak im się tylko wydaje, prawie każdy oszukuje na podatkach a niektórzy z nich okradają wprost swych rodaków. Dodatkowo antysemityzm i ksenofobia. Wszystkie te cechy razem występują tylko u części z nich, ale prawie każdy posiada ponad połowę wyżej wymienionych cech. Głupi są wszyscy.
              • belphegor-pisu Re: Czy w Bydgoszczy doszło do pogromu Żydów? Zag 12.03.13, 21:54
                Niestety, to co mówisz to święta prawda. Im bardziej bogoojczyźniane frazesy w gębie, tym większą uwagę należy zwracać na swoje kieszenie.
    • art.usa.live A może wszędzie było już za dużo żydów, i ludzi ponosiło. 28.02.13, 12:58
      Problemem było brak państwa żydowskiego.
      Tak z ciekawości kto by w tym państwie żydowskim piekł chleb,
      gdyby wszyscy tylko chcieli handlować a żaden robić?
      • bdg_student Re: A może wszędzie było już za dużo żydów, i lud 28.02.13, 19:49
        A jednak istnieje państwo żydowskie i ktoś robi chleb. Jakiś Żyd też sprząta ulice, inny jest babcią klozetową, a ktoś śmieciarzem. Ja prdle co za durne stereotypy. 99% Żydów z Izraela Polska obchodzi tyle co wczorajszy śnieg. Mają swoje własne codzienne zmartwienia.
    • voycek Re: Czy w Bydgoszczy doszło do pogromu Żydów? Zag 28.02.13, 13:17
      A który z historyków (histeryków) napisze w końcu o Żydach w mundurach UB i dziesiątkach, jeżeli nie setkach tysięcy zamordowanych Polaków w katowniach UB po 1945?
      Znajdzie się taki odważny, żeby żydostwu w końcu rzucić w pysk te informacje?
      • art.usa.live Re: Prawdy historyczne, o UB i żydokomunie. 28.02.13, 13:41
        Błędzik ci się wsunął.
        Mordy na Polakach prowadzili sowieci od 1937 roku z zemsty za powstanie Republiki
        Polskiej w nowych granicach.
        Zanotowano w UB USRR że wymordowano 111000 tysięcy Polaków na terenach sowietów
        tylko za to że mnieli Polskie nazwiska albo Polsko brzmiące nazwiska.
        Po 17 września 1939 roku do niewoli Sowietów dostało się około 350 tysięcy Polskich żołnierzy. Oficerowie zostali zamordowani znaczy połamane kończyny i kula w głowie.
        Szeregowcy zostali zamordowani w Gulakach Syberii.
        Przez 60 lat zwalano wszystko na hitlerowców dopiero Gorbaczow przyznał mordy UB
        nie Niemców faszystowskich.
        Początkiem bomby były niemieckie wykopy w lesie pod Katyniem.

W. Anderson zakładając Polską armię stawiał ponad 50 oficjalnych zapytań
        do Sowietów o losy Polskich żołnierzy i nie otrzymał odpowiedzi.
        Założył 15 tyś armię z Polskich nowicjuszy.

Sowieci i UB to żydokomuna.

voycek napisał:

> A który z historyków (histeryków) napisze w końcu o Żydach w mundurach UB i dzi
        > esiątkach, jeżeli nie setkach tysięcy zamordowanych Polaków w katowniach UB po
        > 1945?
        > Znajdzie się taki odważny, żeby żydostwu w końcu rzucić w pysk te informacje?
      • teczowa-szmata W cuda wierzysz? 01.03.13, 18:58
        Nikt nie bedzie pisał/mówił o żydach w mundurach UB i NKWD którzy mordowali Polaków, takie podejście to "ANTYSEMITYZM"
    • chinskibadziew Czy w Bydgoszczy doszło do pogromu Żydów? Zagad... 28.02.13, 13:37
      Czy i kiedy doczekam się jak w GW napiszą o żydach kolaborantach w czasie trwania drugiej Wojny Światowej ?
      • ax222 Re: Czy w Bydgoszczy doszło do pogromu Żydów? Zag 28.02.13, 13:48
        chinskibadziew napisała:

> Czy i kiedy doczekam się jak w GW napiszą o żydach kolaborantach w czasie trwan
        > ia drugiej Wojny Światowej ?

A samemu rzucić linka nie łaska? Czekamy z niecierpliwością!
    • augustianin Czy w Bydgoszczy doszło do pogromu Żydów? Zagad... 28.02.13, 13:46
      akurat największego pogromu żydów dokonali... sami żydzi

"Jest nieprawdą, że ja lub ktokolwiek inny w Rzeszy chciał wojny w 1939. Wyłączną przyczyną było to, że międzynarodowi dygnitarze byli Żydami, lub działali w ich interesach. Złożyłem zbyt wiele ofert ograniczenia i zaprzestania produkcji uzbrojenia, których możliwości nie dostrzeżono, a właśnie ta ignorancja wywołała wojnę, chociaż obarczono nią mnie. Nigdy nie myślałem że po tej pierwszej światowej wojnie przyjdzie wojna przeciwko Anglii, lub nawet Ameryce, która by się nam udała. Stulecia przeminą, ale ruiny naszych miast i posągi będą dziękować nam, podczas gdy, międzynarodowe żydostwo i ich pomocnicy będą rosnąć w siłę.

Trzy dni przed rozpoczęciem wojny z Polską poprosiłem ponownie ambasadora brytyjskiego, aby rozwiązać problem Polsko-Niemiecki podobnie jak to było z okręgiem Saary, czyli pod międzynarodową kontrolą. Tej oferty nie można było nie przyjąć. Została odrzucona tylko dlatego, że koła partyjne w Anglii chciały wojny, częściowo pod naciskiem i propagandą międzynarodowego żydostwa."
      Adolf Hitler "Mój Polityczny Testament" 29 kwiecień 1945

---------

Zapytałem Joe Kennedy'ego (ambasadora USA w Londynie) o jego rozmowy z Rooseveltem i N. Chamberlainem w 1938 roku. Powiedział, ze w przekonaniu Chamberlaina w 1939 roku Wielka Brytania nie miała nic w posiadaniu do walki, wiec nie śmiała wyruszyć na wojnę przeciw Hitlerowi. Ani Francja ani Anglia nie zmotywowałaby Polski do wojny, gdyby nie były nieustannie popędzane przez Waszyngton... Ameryka i Światowe Żydostwo doprowadziło Anglię do wojny".
      Minister obrony US J. Forrestal 27.12.1945 w jego dzienniku (The Forrestal Diaries, Nowy Jork, 1951, str. 121).

• ax222 Re: Czy w Bydgoszczy doszło do pogromu Żydów? Zag 28.02.13, 13:50
        augustianin napisał:

> akurat największego pogromu żydów dokonali... sami żydzi

Tak samo, jak obecnie Polacy rujnują Polskę.
    • jewzb Czy w Bydgoszczy doszło do pogromu Żydów? Zagad... 28.02.13, 13:47
      Nie tak dawno byla seria artykulow w Wyborczej m.in. jak zaszczuto w tejze Bydgoszczy w poznych latach 30-tych grupe ortodoksyjnych Zydow, jak pod presja grozb tluszczy, zabarykadowany w swoim sklepie inny Zyd popelnil samobojstwo, itd. itp.

Prawicowa prasa miejsciowa takze podgrzewala atmosfere - piszac o "beszczelnych zydziskach" etc.

Czy jest naprawde o co kopie kruszyc???

Wyglada na to ze antysemitysm, bojkoty , pobicia i przesladowania mialy niestety miejsce, co wiecej byly czeste, i to chyba nie podlega dyskusji.

Czas by dorosnac i spojrzec prawdzie w oczy.
    • horolezec.2 Czy w Bydgoszczy doszło do pogromu Żydów? Zagad... 28.02.13, 13:55
      Widocznie w tym mordowaniu Polacy byli jakoś mało gorliwi, skoro przeżyli przodkowie autorów takich debilnych artykułów
      • ax222 Re: Czy w Bydgoszczy doszło do pogromu Żydów? Zag 28.02.13, 14:29
        Widać byli na tyle tępi, aby dać im przeżyć, a samemu przekazać geny takim jak ty...
      • jan3211 Re: GW głupieje konsekwentnie 02.03.13, 02:47
        Takie bzdury pisać w dniu swięta żołnierzy przeklętych mordowanych przez żydów z UB , to jest dopiero propaganda bezczelna.
    • bloodyrevolutioniscoming Holocaust Industry is working 28.02.13, 13:57
      Pani Aniu, ten Zgniłczyński to kolejny piesek na pasku chętnych na polskie nienależne pieniążki, nie ma się czym przejmować, jeden kłamie a dziesięciu go cytuje - dlaczego? Ano dla własnego interesu, a prawdę mają w d... tylko kasa się liczy, nic więcej.
    • dziki_dziki Czy w Bydgoszczy doszło do pogromu Żydów? Zagad... 28.02.13, 13:59
      Dlaczego Żydzi tak nienawidzą katolików i polaków. Czyżby coś było na rzeczy o wpisach w waszym Talmudzie na temat katolikow jak macie ich traktować ? Czy to religia pokoju i szacunku ?
      • ax222 Re: Czy w Bydgoszczy doszło do pogromu Żydów? Zag 28.02.13, 14:31
        A cóż tam w Ewangelii sw. Jana? Kiepski z ciebie katolik, skoro jej nie znasz.
    • k_rol ....pogromu Żydów? 28.02.13, 14:30
      Masochizm made in Poland ma sie dobrze i juz nie moge czytac tego belkotu. Czy my juz nie zyjemy terazniejszoscia i nie myslimy o przyszlosci, przyszlosci naszych dzieci?! Czemu sluza dekady biczowania sie Polakow, grzebania w zgliszczach i w chorych umyslach? Chcialbym zwrocic uwage, ze sa na swiecie inni oprocz Zydow, Niemcow, Rosjan czy Czechow. Jestesmy rowniez my sami i wydaje mi sie, ze rownowaga miedzy historia a terazniejszoscia zostala juz dawno zachwiana. Przeciez najwiekszym wyzwaniem powinno byc dla nas zachowanie status quo i przygotowanie mozliwie najlepszego startu dla kolejnych pokolen. Wymaga to wysilku i czasu , a tymczasem i jedno i drugie marnowane jest na biczowaniu wlasnych tylkow . Kwestie Holokaustu i pogromow opisano i omowiono juz w setkach i tysiacach publikacji ,naukowych opracowan i filozoficznych dywagacji. Komu jeszcze malo??
      • ax222 Re: ....pogromu Żydów? 28.02.13, 14:31
        To napisz:
        Skoro ten czas jest tak cenny, to po co go tu zmarnowałeś na swoją wypowiedź?
        • k_rol Re: ....pogromu Żydów? 28.02.13, 14:58
          Po to by tacy jak Ty mieli szanse na wykazanie sie...
        • bloodyrevolutioniscoming Re: ....pogromu Żydów? 28.02.13, 15:05
          Facet napisał, że był pogrom a pogromu nie było. Skłamał lub powtórzył kłamstwo. Tyle w temacie. A ty tu ludziom nogawki obszczekujesz jak jakiś smark wychowany przez "historyków" Wyborczej. Czy ja mam być wściekły na mojego kolegę żyda, przez to, że mojego dziadka Żyd na towarze sklepowym wyrolował? Nie... Więc niech holocaust industry się ode mnie odpirdoli wraz z takimi szczekaczami jak ty.
          • ax222 Re: ....pogromu Żydów? 28.02.13, 20:08
            Podaj adres. Wybiję ci szybę. Oczywiście, nie uznasz to w żadnym stopniu za przyczynę do wysuwania jakichkolwiek pretensji.
            Albo - jeszcze lepiej - posmaruję ci drzwi smołą. Milusio, co?

• onoki Czy w Bydgoszczy doszło do pogromu Żydów? Zagad... 28.02.13, 15:07
      uf, dzieki za rozwiazanie zagadki. Gryzlam sie z tym od 1937 roku juz. Caly czas po glowie mi chodzilo.
    • jabbaryt Jak Żydzi pomagali komunistom 28.02.13, 16:01
      Może raz na sto lat artykuł o takim tytule powinien się ukazać w GW. Tak dla równowagi?
    • globalneocipienie Niech się Wyborcza zdecyduje. 01.03.13, 11:04
      Rozumiem, że te nieciekawe momenty naszej historii przypominane są przez Gazetę po to, aby nie popełniać w przyszłości podobnych błędów?
      OK, dlaczego zatem Gazeta cenzuruję przyczynę tych pogromów, czyli sojusz z Hitlerem i przygotowania do wojny z Sowietami, a następnie idiotyczne odwrócenie się od Hitlera na wiosnę 1939 r. co wpakowało Polskę w wojnę w pierwszej kolejności na dwa fronty.
      Trzeba być konsekwentnym, panowie. Polska ma znacznie więcej na sumieniu niż tylko pogromy z lat 30. Żeby być sprawiedliwym - inne państwa w tym czasie miało tyle samo albo i więcej na sumieniu.
      • michel.gue Re: Niech się Wyborcza zdecyduje. 01.03.13, 22:11
        GW tym artykułem przypomina ludziom w Polsce, że politykę należy prowadzić z głową. Francuzi czy Brytyjczycy chociaż mieli wtedy bogatcsze od naszego państwo i silniejsze to jednak jak najgłużej unikały walki z Hitlerem. Natomiast Polska kosztem własnych interesów postanowiła w kwietniu 1939 roku przystąpić do koalicji antyhitlerowskiej w wziązku z czym pierwszy ogień nie padł na Francję jak już było ustalono a na Polskę ponieważ była słabsza od Paryża a Niemcy wiedzieli, że Francuzi nie ruszą tyłka aby ratować Polski natomiast Polacy ruszą aby ratować ZACHÓD.
        Konsekwencje tamtych wydarzeń płacimy do dziś. To Polacy są emigracją zarobkową na Wyspach a nie na odwtót. Nawet Niemcy zdołali się odbydować. Po prostu trzeba jak najszybciej wziąć więc przykład jak prowadzić politykę od Zachodu bo inaczej znów po krótkiej chwili od 1989 znów niedługo stracimy NIEPODLEGŁOŚĆ NA POKOLENIA.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka