Dodaj do ulubionych

zit Bydgoszcz-Toruń cz. II

18.01.14, 21:54
W celu latwiejszego czytania naszych wypowiedzi proponuje zalozyć cz 2 wątku. I na poczatek glos rozsądku, red. Hołub z toruńskiej gazety o zit:wolałbym, żebyśmy najpierw dyskutowali o projektach, które oba miasta chcą za unijne środki zrealizować, później o pieniądzach.

Spór dotyczy także wpływu obu miast na decyzje podejmowane przez władzę ZIT, czyli tzw. komitet sterujący i miejsce jego siedziby. To moim zdaniem kwestia drugorzędna. Jeśli nasi sąsiedzi potrzebują gestu dobrej woli - niech siedzibą ZIT będzie Bydgoszcz.
Obserwuj wątek
    • naubyd Re: zit Bydgoszcz-Toruń cz. II 18.01.14, 22:06
      Co do polityki w artykule mogę się nawet zgodzić.
      Projekty? NIE WIECIE CZEMU ICH NIE MA? Noe da się ich wymyślić! Nie można na siłę łaczyć naszych miast bo nie mamy żadnych wspólnych interesów które można by poprzeć projektami. Będą tylko osobne projekty w sąsiadujących miastach które na siłę zrobi się wspólne tak jak torunianie zbudowali wieką halę sportową dla naszych lekkoatletów. Tak więc osobne zity z z podziałem kasy wg ludności. Nie ma logiczniejszego wyjścia.
      • jasnygwint1 Re: zit Bydgoszcz-Toruń cz. II 18.01.14, 22:20
        a co powiesz na most Solec-Czarnowo? Albo droga nr 80 dwupasmowa z ścieżką rowerową? Lepsza droga solec-Bydg., podmiejska komuniakacja do Zoledowa czy Solca albo Toporzysk. Także kilka rzeczy jest do zrobienia.
        • bydgoszczanin_z_wyzyn Re: ja mam dość 18.01.14, 22:32
          Nie mozna rozmawiac z bydgoskimi szowinistami bo szkoda na to czasu,- J.Gwińcie.
          Z tego co zauwazyłem, jakiekolwiek argumenty by nie padły, racja bedzie po naszej stronie bo Bydgoszcz jest wieksza i ma wiecej mieszkańców i Centr Handlowych i najdłuza linie tramwajową w województwie.
          Jest tu garstka mózgoli, która powtarza to jak mantrę, szkoda czasu..........
          • lokalny_patriota1 Re: ja mam dość 18.01.14, 22:43
            Odczepcie się od nas i po problemie. Nie mamy wspólnych spraw bo ze złodziejem nie da się robić interesów. Od przeszło 10 lat dajecie temu dowód. Wystarczająco nadwyrężyliście nasze zaufanie. Zróbcie swój ZiT i po problemie. Bydgoszczan nic nie łączy z Wami. Co się tak przykleiliście. Odczepcie się w końcu. Jak to mówi moja córka - SIO .
          • naubyd Re: ja mam dość 19.01.14, 12:10
            Co ty pie...sz? Masz te formułki do wklejania czy jak? Czytasz co piszemy? Osobne zity to jest jedyne rozwiązanie. Tylko skąd weźmiecie asę na wkład co?
            • jasnygwint1 Re: ja mam dość 20.01.14, 08:08
              Forum służy do wyrazania poglądów. Nie pisz więc,proszę, tekstów w stylu "nie czytasz co piszemy". ja czytam ale mam swoje zdanie, swoje argumenty.
              • naubyd Re: ja mam dość 21.01.14, 10:57
                Nie mozna rozmawiac z bydgoskimi szowinistami bo szkoda na to czasu,- J.Gwińcie.
                Z tego co zauwazyłem, jakiekolwiek argumenty by nie padły, racja bedzie po naszej stronie bo Bydgoszcz jest wieksza i ma wiecej mieszkańców i Centr Handlowych i najdłuza linie tramwajową w województwie.
                Jest tu garstka mózgoli, która powtarza to jak mantrę, szkoda czasu..........

No bardzo przepraszam czy to co napisał mieści się w > Forum służy do wyrazania poglądów. Nie pisz więc,proszę, tekstów w stylu "nie c
                > zytasz co piszemy". ja czytam ale mam swoje zdanie, swoje argumenty.

Chyba jakoś nie. Facet w każdym wątku pie... głupoty i to ciągle te same bez względu na temat.
                • johnyflaszka Re: ja mam dość 21.01.14, 11:32
                  Ty masz dość a co dopiero ma mówić traktorek.
                • bydgoszczanin_z_wyzyn Re: ja mam dość 21.01.14, 11:53
                  naubyd napisał:

> No bardzo przepraszam czy to co napisał mieści się w > Forum służy do wy
                  > razania poglądów. Nie pisz więc,proszę, tekstów w stylu "nie c
                  > > zytasz co piszemy". ja czytam ale mam swoje zdanie, swoje argumenty.

>
                  > Chyba jakoś nie. Facet w każdym wątku pie... głupoty i to ciągle te same bez wz
                  > ględu na temat.

No wybacz koles,ale większych głupot nikt poza tobą i tu nie pisze.No,może Borat ( rufusa3) tego łba możnatylko porównać z hassleaderem :) [wszyscy wiedza,że to blizniacy]
                  • hassleader Re: ja mam dość 22.01.14, 02:32
                    bydgoszczanin_z_wyzyn napisał:

> No wybacz koles,ale większych głupot nikt poza tobą i tu nie pisze.No,może Bora
                    > t ( rufusa3) tego łba możnatylko porównać z hassleaderem :) [wszyscy wiedza,że
                    > to blizniacy]

Odstosunkujl się ode mnie, kajdaniarzu_z_oszczanin. Nie bliźniacy, tylko maja wspólne poglądy, ale rufusa pewnie już tu nie zagląda, bo ma dość takich oszołomów, jak pewien idiota_z_trollunia, prowokator. Pewnie wiesz, o kogo chodzi? Taki lekko_usmiechniety, mocno, bardzo mocno wyluzowany intelektualnie...
                    • bydgoszczanin_z_wyzyn Re: ja mam dość 22.01.14, 13:06
                      hassleader napisał:

> bydgoszczanin_z_wyzyn napisał:
                      >
                      > > No wybacz koles,ale większych głupot nikt poza tobą i tu nie pisze.No,moż
                      > e Bora
                      > > t ( rufusa3) tego łba możnatylko porównać z hassleaderem :) [wszyscy wied
                      > za,że
                      > > to blizniacy]
                      >
                      > Odstosunkujl się ode mnie, kajdaniarzu_z_oszczanin. Nie bliźniacy, tylko maja w
                      > spólne poglądy, ale rufusa pewnie już tu nie zagląda, bo ma dość takich oszołom
                      > ów, jak pewien idiota_z_trollunia, prowokator. Pewnie wiesz, o kogo chodzi? Tak
                      > i lekko_usmiechniety, mocno, bardzo mocno wyluzowany intelektualnie...

Borat , nie tym tonem do mnie, bo cie zdzielę w......
                      • hassleader Re: ja mam dość 23.01.14, 02:09

> Borat , nie tym tonem do mnie, bo cie zdzielę w......

No dokończ, parówo_z_oszczanin.
                        • bydgoszczanin_z_wyzyn Re: ja mam dość 23.01.14, 10:41
                          hassleader napisał:

>
                          > > Borat , nie tym tonem do mnie, bo cie zdzielę w......
                          >
                          > No dokończ, parówo_z_oszczanin.
                          >
                          Chciałbys,co?
                          Borat masz za duże braki,żeby to łyknąć. Czaisz?
                          • hassleader Re: ja mam dość 23.01.14, 19:13

> Chciałbys,co?
                            > Borat masz za duże braki,żeby to łyknąć. Czaisz?

A ty parówa, co łykasz?
                            • bydgoszczanin_z_wyzyn Re: ja mam dość 23.01.14, 20:08
                              hassleader napisał:

>
                              > > Chciałbys,co?
                              > > Borat masz za duże braki,żeby to łyknąć. Czaisz?
                              >
                              > A ty parówa, co łykasz?
                              >
                              Napisałbym ci, to prosta nazwa,ale ty Borat nie umiesz czytać ze zrozumieniem :)))))))))))))
                  • torunianin_z_rubinkowa Re: ja mam dość 22.01.14, 08:57

> No wybacz koles,ale większych głupot nikt poza tobą i tu nie pisze.No,może Bora
                    > t ( rufusa3) tego łba możnatylko porównać z hassleaderem :) [wszyscy wiedza,że
                    > to blizniacy]

Koleś czy ty jesteś z kgb? Zajmij się tematami tu poruszanymi a nie tymi co tu się wypowiadają. Przynosisz wstyd swojemu miastu i dzielnicy, przeproś lepiej pana Cyprysa i pana Jasiakiewicza bo nie sra się w swoje gniazdo, my w Toruniu wszyscy chwalimy marszałka i pana prezydenta.
                    • syn_biskupa Re: ja mam dość 22.01.14, 09:09
                      torunianin_z_rubinkowa napisał(a):

przeproś lepiej p
                      > ana Cyprysa i pana Jasiakiewicza bo nie sra się w swoje gniazdo, my w Toruniu w
                      > szyscy chwalimy marszałka i pana prezydenta.
                      >

Mr Adamsa już przyszedł po rozum do głowy i zaczął przepraszać.
        • hassleader Re: zit Bydgoszcz-Toruń cz. II 19.01.14, 02:16
          jasnygwint1 napisał:

> a co powiesz na most Solec-Czarnowo?

A to, że całej dotacji z racji wspólnego ZiTu z Toruniem nie wystarczyłoby, więc temat upada. Innych wspólnych interesów po prostu nie ma. NIE MA! Albo dwa osobne ZiTy, albo wcale. A tramwaj do Czarnowa niech sobie gęślarz buduje wzdłuż linii kolejowej za własne, prywatne, jak ma taką zachciankę.
        • naubyd Re: zit Bydgoszcz-Toruń cz. II 19.01.14, 12:09
          ale możnaje kolego spokojnie zrobić w ramach oddzielnych zitów. W żadnej z wymienionych nie ma nic wspólnego Bydgoszcz z Toruniem a droga 80 jest w gestii państwa.
        • tylko_fakty Re: zit Bydgoszcz-Toruń cz. II - totalna bzdura 19.01.14, 12:49
          jasnygwint1 napisał:

> a co powiesz na most Solec-Czarnowo? Albo droga nr 80 dwupasmowa z ścieżką rowe
          > rową?

niestety nie masz wielkiego pojęcia o ZIT :(
          takie inwestycje się w to nie wpisują radze poczytać informację o ZIT na stronach MIiR
          a po drugie to jest zaledwie kilka setek tysięcy PLN na 7 lat dla całego obszaru, wybudowanie mostu na Wisle to jak pokazano w Touniu koszt 800 tys.
          Jeszcze jedno do kazdego projektu trzeba sie dołożyć i to znacznie , Bydgoszcz ma się dokladac do projektów , ktore będą realizowane w 80% na terenie powiatu toruńskiego?!
          TOTALNA BZDURA!!!!!
          Mamy swoje potrzeby w swoim obszarze funkcjonalnym i tam mozna zainwestować środki

Zejdźmy na ziemię ZIT jest na sciezki rowerowe i tym podobne
    • semeon Re: zit Bydgoszcz-Toruń cz. II 19.01.14, 00:28
      red. Hołub z toruńskiej gazety

I WSZYSTKO JASNE

dziwnabydgoszcz.blogspot.com/2014/01/protest-w-sprawie-s5.html
    • torunianin_z_rubinkowa Re: zit Bydgoszcz-Toruń cz. II 19.01.14, 05:53
      jasnygwint1 napisał:

Jeśli nasi sąsiedzi potrzebują gestu dobrej woli - niech siedzibą ZI
      > T będzie Bydgoszcz.

Szefem i tak będzie nasz człowiek
    • pan_ziutek Re: zit Bydgoszcz-Toruń cz. II 19.01.14, 06:08
      Tak zmarginalizowali moje miasto, że teraz wszędzie opowiadają o dwóch równorzędnych miastach czyli równaj do małego jak mówią w wojsku i dlatego nasz region tak dołuje w skali kraju.
      • bydgoszczanin_z_wyzyn Re: zit Bydgoszcz-Toruń cz. II 19.01.14, 10:51
        pan_ziutek napisał:

> Tak zmarginalizowali moje miasto, że teraz wszędzie opowiadają o dwóch równorzę
        > dnych miastach czyli równaj do małego jak mówią w wojsku i dlatego nasz region
        > tak dołuje w skali kraju.
        >

Ziutku, naprawdę nie martw się. Bedzie dobrze ! ja głęboko w to wierzę, że ten ZIT powstanie bo MUSI !Oczywiscie dla dobra obydwu miast i ich mieszkańców ! Na sama myśł, szczęscie maluje mi sie na twarzy.
        Zyczę wszystkim milej niedzieli!
    • lancer77 Re: zit Bydgoszcz-Toruń cz. II 19.01.14, 12:58
      Zainteresowanych tematem (s)tworu bydgosko-toruńskiego zapraszam TUTAJ
      • johnyflaszka Re: zit Bydgoszcz-Toruń cz. II 20.01.14, 08:17
        W polsatach na mapach pogodowych dawno już skleili dwa miasta B i T w jeden ZIT, oni już wcześniej coś wiedzieli.
    • tupolej154 Re: zit Bydgoszcz-Toruń cz. II 21.01.14, 06:37
      Unia daje kasy tyle ile jest mieszkańców w ZIT a ZITy jak podzielą między sobą w to Unia nie wnika i po to robi się wspólny ZIT aby mały golił dużego, że nasz prezydent tego nie kapuje to aż dziwne.
      Proste jak konstrukcja cepa.
      • tupolej154 Re: zit Bydgoszcz-Toruń cz. II 21.01.14, 06:45
        Gdybyśmy chcieli wspólny zit z Warszawą to tylko po to aby zgarnąć więcej niż nam się należy przy osobnych zitach.
        • hassleader Re: zit Bydgoszcz-Toruń cz. II 22.01.14, 02:37
          tupolej154 napisał:

> Gdybyśmy chcieli wspólny zit z Warszawą to tylko po to aby zgarnąć więcej niż n
          > am się należy przy osobnych zitach.

Przecież to aż w oczy kole, że to kolejna próba skoku na wspólną kasę w wykonaniu Całegoubeckiego. Zakręcić i zawinąć dla Torunia ile się da. Bo Toruń to miasto marszałkowskie i ma wydatki. A Bydgoszcz po raz kolejny można wydymać. A inne miasta mogą się w ogóle w północne rogatki pocałować. A Bruski jak ta owca idzie za bara... ups, sorki, za PrzewOdnikiem stada.
          • johnyflaszka Re: zit Bydgoszcz-Toruń cz. II 22.01.14, 07:13
            hassleader napisał:

> tupolej154 napisał:
            >
            > > Gdybyśmy chcieli wspólny zit z Warszawą to tylko po to aby zgarnąć więcej
            > niż n
            > > am się należy przy osobnych zitach.
            >
            > Przecież to aż w oczy kole, że to kolejna próba skoku na wspólną kasę w wykonan
            > iu Całegoubeckiego. Zakręcić i zawinąć dla Torunia ile się da. Bo Toruń to mias
            > to marszałkowskie i ma wydatki. A Bydgoszcz po raz kolejny można wydymać. A in
            > ne miasta mogą się w ogóle w północne rogatki pocałować. A Bruski jak ta owca i
            > dzie za bara... ups, sorki, za PrzewOdnikiem stada.
            >
            Wiem, chciałeś powiedzieć, "sorry taki mamy klimat".
            • frych47 Re: zit Bydgoszcz-Toruń cz. II 22.01.14, 10:49
              Jestem przeciwny jakiejkolwiek spółce z Toruniem, sorry taki mamy klimat... z sąsiadami.
          • bydgoszczanin_z_wyzyn Re: zit Bydgoszcz-Toruń cz. II 22.01.14, 13:04
            hassleader napisał:

> tupolej154 napisał:
            >
            > > Gdybyśmy chcieli wspólny zit z Warszawą to tylko po to aby zgarnąć więcej
            > niż n
            > > am się należy przy osobnych zitach.
            >
            > Przecież to aż w oczy kole, że to kolejna próba skoku na wspólną kasę w wykonan
            > iu Całegoubeckiego. Zakręcić i zawinąć dla Torunia ile się da. Bo Toruń to mias
            > to marszałkowskie i ma wydatki. A Bydgoszcz po raz kolejny można wydymać. A in
            > ne miasta mogą się w ogóle w północne rogatki pocałować. A Bruski jak ta owca i
            > dzie za bara... ups, sorki, za PrzewOdnikiem stada.

O, Borat się znów odezwał :)))))))))))))
            • hassleader Re: zit Bydgoszcz-Toruń cz. II 23.01.14, 02:10

> O, Borat się znów odezwał :)))))))))))))

O, parówa skomentowała!
              • semeon Re: zit Bydgoszcz-Toruń cz. II 23.01.14, 02:34
                Naprawdę szkoda klawiatury na tego prowokatora.

dziwnabydgoszcz.blogspot.com/2014/01/pani-wicepremier-bydgoszcz.html
    • jasnygwint1 Re: zit Bydgoszcz-Toruń cz. II 22.01.14, 15:32
      Kilka nowych informacji:
      1) radni powiatu toruńskiego protestują, że w zit nie ma Chełmży i Czernikowa.
      2) 29 stycznia odbędzie się spotkanie marszałka z przedstawicielami m.in. powiatów bydgoskiego i toruńskiego w Solcu Kujawskim na temat kształtu zit
      • bydgoszczanin_z_wyzyn Re: zit Bydgoszcz-Toruń cz. II 22.01.14, 16:05
        jasnygwint1 napisał:

> Kilka nowych informacji:
        > 1) radni powiatu toruńskiego protestują, że w zit nie ma Chełmży i Czernikowa.
        > 2) 29 stycznia odbędzie się spotkanie marszałka z przedstawicielami m.in. powia
        > tów bydgoskiego i toruńskiego w Solcu Kujawskim na temat kształtu zit

Szczerze mówiąc nie rozumiem,dlaczego nie ma byc Chełmzy i Czernikowa ?
        Ufam głeboko,że pan Marszałek przemłamie lody mieszkańców Bydgoszczy i się dogadają.
        Zgoda buduje!
        • semeon Re: zit Bydgoszcz-Toruń cz. II 23.01.14, 02:38
          To czemu ty volksdojczu ufasz nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. A na odpowiedź się nie wysilaj, gdyż z góry wiadomo jaka będzie. Smutny i przykry jest obraz osobnika podszywającego się pod "bydgoszczanina" i do tego z Wyżyn. To co wypisujesz obraża całą Bydgoszcz, a Wyżyny w szczególności.

dziwnabydgoszcz.blogspot.com/2014/01/pani-wicepremier-bydgoszcz.html
    • jasnygwint1 Re: zit Bydgoszcz-Toruń cz. II 23.01.14, 15:10
      Marszałek powiedział, że w zit widzi także Ciechocinek i Aleksandrów Kujawski! Co to do cholery ma być? Zaraz Kielce podłączy! Czy ktoś kompetentny może mi powiedzieć jaka część bydgoska ma wejść do zit? Bo rozumiem, że skoro Ciechocinek to i Nakło i Koronowo. Przecież ten zit się tak rozlewa, że to traci sens! To ma być związek metropolitalny a nie wiejski
      • jasnygwint1 Re: zit Bydgoszcz-Toruń cz. II 23.01.14, 15:13
        Jeszcze jedna sprawa, marszałek powiedział, że kształt zit to tylko rządowa, niewiazaca propozycja wiec można jeszcze Ciechocinek podłączyć. To może jednak można torun odłączyć?
        • johnyflaszka Re: zit Bydgoszcz-Toruń cz. II 23.01.14, 15:38
          jasnygwint1 napisał:

> Jeszcze jedna sprawa, marszałek powiedział, że kształt zit to tylko rządowa, ni
          > ewiazaca propozycja wiec można jeszcze Ciechocinek podłączyć. To może jednak mo
          > żna torun odłączyć?

Nie bluźnij, dobrze?
    • lokalny_patriota1 I jeszcze dorzucą Ciechocinek i Aleksandrów Kuj. 23.01.14, 15:11
      torun.gazeta.pl/torun/1,35576,15323492,Calbecki__Ciechocinek_w_metropolii_z_Toruniem_i_Bydgoszcza.html#TRLokToruTxt
      Wszystko ma na celu aby potencjał ludnościowy Bydgoszczy został jak najbardziej osłabiony. Przecież już teraz widać, że powiat toruński jest nienaturalnie duży do potencjału. Czernikowo w powiecie to jakaś pomyłka. I Całbecki dorzuci nam jeszcze Ciechocinek i Aleksandrów Kuj. o których nie było mowy.

Jeżeli Bruski zgodzi się na taki układ będzie kolejnym wielkim szkodnikiem miasta . NIE dla Zitu z Toruniem!!!!!! Zgoda na taki układ to kolejny krok do osłabienia miasta. To już przechodzi ludzkie pojęcie co w tym województwie się dzieje.

• lokalny_patriota1 Re: I jeszcze dorzucą Ciechocinek i Aleksandrów K 23.01.14, 15:20
        Dlaczego to wszystko nie jest transparentne? Dlaczego nie odbywają się jakieś konsultacje? Dlaczego nikt nie zapyta mnie co ja na to? Czy się zgadzam na taki układ? Przecież miała być to inicjatywa oddolna. Z każdym z kim rozmawiam wyraźnie twierdzi, że nie możemy się zgadzać na żadne układy z Toruniem. Toruń oszukuje nas od 15 lat!!!! Bruski jeżeli zgodzisz się na taki układ to zapiszesz się jako kolejny szkodnik w dziejach miasta. Nie dla zitu w tej formie z Toruniem. Przecież nic nas nie łączy z tym miastem.
        • bydgoszczanin_z_wyzyn Re: I jeszcze dorzucą Ciechocinek i Aleksandrów K 23.01.14, 16:52
          lokalny_patriota1 napisał:

> Dlaczego to wszystko nie jest transparentne? Dlaczego nie odbywają się jakieś k
          > onsultacje? Dlaczego nikt nie zapyta mnie co ja na to? Czy się zgadzam na taki
          > układ?
          A kim ty jesteś ? kto miałby cie prosić o podpis pod dokumentem?

Przecież miała być to inicjatywa oddolna. Z każdym z kim rozmawiam wyraź
          > nie twierdzi, że nie możemy się zgadzać na żadne układy z Toruniem. Toruń oszuk
          > uje nas od 15 lat!!!! Bruski jeżeli zgodzisz się na taki układ to zapiszesz się
          > jako kolejny szkodnik w dziejach miasta. Nie dla zitu w tej formie z Toruniem.
          > Przecież nic nas nie łączy z tym miastem.

łączy,łączy przyjacielu ,nawet nie wiesz jak bardzo dużo ! ja cos na ten temat wiem.
          • syn_biskupa Re: I jeszcze dorzucą Ciechocinek i Aleksandrów K 23.01.14, 18:21

> > Przecież nic nas nie łączy z tym miastem.
            >
            > łączy,łączy przyjacielu ,nawet nie wiesz jak bardzo dużo ! ja cos na ten temat
            > wiem.

ale nie powiem
            Jarosław K.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka