Dodaj do ulubionych

Wasz radca jest sensownym i logicznym człowiekiem!

16.10.04, 01:24
Wasz radca jest sensownym, logicznym człowiekiem!

Kiedy Torun zdobył wiele zewnetrznych inwestycji (ASP, 2 multikina,
telewizję, 2 obwodnice, studium i projekt mostu, radio+telewizja+uczelnia
Rydzyka, jakaś akademię...:-)
- to wielu Bydgoszczan wchodziło na nassze forum i pisało: "zalać Toruń", "do
gazu", "toruńskie ścierwa", "zasrane larwy"...
Co prawda ja łacze to ze zdecydowana mniejszościa, a w zasadzie tylko z
jednym (jątrzacy leszek-Jan M.), ale aż przykro było czytać.

A Wasz radca wszedł do nas i napisał:
GRATULUJĘ WAM WSZYSTKICH WASZYCH INWESTYCJI.
Naprawde poczułem sie bardzo miło, a taki komplement w ustach (czy
klawiaturze) osoby z rywalizujacego miasta brzmi 2x milej.
Dziekuję w imieniu Torunian!

Ja życzę wam innych władz, zakończenia i rozliczenia tych róznych aferzystów
i również szybkiej ścieżki wzrostowej. Wasz sukces jest naszym sukcesem.
Tworzymy coraz bardziej dwumiasto :-)

Obserwuj wątek
    • Gość: rynkowo Re: Wasz radca jest sensownym i logicznym człowie IP: *.proxy.aol.com 16.10.04, 03:59
      w kapitalizmie liczy sie przede wszystkim wlasne podworko.odzwierciedleniem tego
      jest amerykanski kongres.tylko wszystko musi isc droga usmiechu,a nie zazdrosci
      i glupiej nienawisci.
      • mylady1 Re: Wasz radca jest sensownym i logicznym człowie 16.10.04, 11:00
        te wasze sukcesy torunia sa krótkie i przemijające, za rok-dwa połowy z ich juz
        nie bedzie. Poza tym sa mało znaczace.
        Zblizenia maja wyrobiona reputacje i wielu Torunian bedzie niebawem mówilo, że
        TV Torun jest nudna. Zobaczycie, bedziecie chcieli TVB.

A ze radca chwali i gratuluje - jego sprawa. Mnie tam wasze sukcesy nie ciesza.
        • Gość: maciej Re: Wasz radca jest sensownym i logicznym człowie IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 16.10.04, 11:05
          Mylady ten jezyk obcy jest szlachcie. Wiecej dyplomacji paniusiu! No coz jak tu
          mowic o dyplomacji jak z buta sloma wystaje!
          • Gość: max Re: Wasz radca jest sensownym i logicznym człowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 11:21
            równowaga obu miast w ich sile, równowaga w dostepie do informacji i mediów
            znacznie ułatwi Bydgoszczy i Toruniowi - porozumienie, docenienie, szacunek i
            partnerską współprace! Sukcesy Torunia są też sukcesami Bydgoszczy.
            Cisze sie i zycze Bydgoszczy tego samego, równiez w moim interesie.
    • mavellis Re: Wasz radca jest sensownym i logicznym człowie 16.10.04, 12:11
      Dla Torunia okres PRL to czarna, smutna dziura. Brak inwestycji, złośliwości -
      na Torun zawsze patrzono jak na siedlisko prawicowo-inteligenckiej zarazy. Ileż
      wywołało protestów stowarzyszenie Torunia w 1977 z Filadelfią! Przeciez to było
      wrogie, imperialistyczne USA. Na to nakładały sie wywózki wielu instytucji,
      blokowanie lub przenoszenie innych.

W wielu branżach Torun w 1989 roku wygladał jak w 1939, niestety!
      Mosty przez Wisłę w 1939 - dwa, i do 1995 - też dwa (kolejowy i drogowy).
      Główne wylotówki (Grudziądzka, krajowa nr 1) - brukowane do 1994!
      Teatr - ten sam jeden od 100 lat.
      Jakiś nowy dworzec kolejowy przez 50 lat - żaden!
      Dworzec PKS - przedwojenny!
      Orkiestra Symfoniczna i Filharmonia Pomorska - zlikwidowana.
      Muzeum Narodowe (gotowe w 1939) - nie otwarte przez 50 lat.
      W 1989 Torun nie miał żadnego radia (w 1939 miał).
      W 1989 25% mieszkan nie miało wodociagu, a 50% kanalizacji!!!
      Nieprawdopodobne, ale prawdziwe. Nieważne, że te wywózki robiła Bydgoszcz, że
      kacyki PZPR itp. - zostawmy przyczyny na boku. Toruń był wyniszczony,
      nieprzystosowany do normalnego rozwoju (polecam www.torun-bydgoszcz.pl).

Jedynym wyjątkiem na tej mapie goryczy był UMK. Nie wiem, czy tylko tu władza
      pozwalała, uważając naukę jako mało ważny dodatek do polityki PZPR, czy to
      dalekowzroczność władz Torunia, machających ręką na wszystko, ale utrzymujacych
      silną placówkę naukową, magnes dla młodych i źródło wiedzy, nauki, rozwoju.
      Dziś można stwierdzić, że ówcześni decydenci Torunia mieli racje. Drogi, kina,
      rury - mozna zbudować. Uniwersytet o 60-letniej tradycji jest nie do stworzenia
      nawet przez większe ośrodki.

Przez pierwszych 8-10 latach wolnego rynku (po 1989) porządkowano gospodarkę,
      uzupełniano i tworzono niezbędne sprawy. Gdy Bydgoszcz tworzyła studio TV3 w
      1994, my zabiegaliśmy o pierwsze radio (smutne, ale prawdziwe).
      W 1989 praktycznie żadna z 6 wylotówek z Torunia nie miała poboczy i była 1-
      pasmowa, dziś 4 z nich sa czteropasmowe.

W 1989 roku ASP? AM? Choćby 1 nowe kino? Telewizja? Obwodnica? Autostrada i
      most? 100 km nowych dróg? ... MARZENIA ŚCIĘTEJ GŁOWY.

Po tych 8-10 latach porządkowania gospodarki Torunia nadszedł czas osiągniecia
      stabilizacji. Drogi się budują, rury się kładą, kina budują, uczelnie są
      tworzone. Teraz wychodzi największa siła Torunia - młodość, energia,
      inicjatywy, kultura, nauka, wiedza, przyciąganie do siebie jak magnes
      studentów, turystów, inwestorów, instytucji. Myślę, ze to początek dobrej,
      rozwojowej drogi, choć nieraz jeszcze będzie pod górkę. Oby w takich chwilach
      znów "PO" i "Ordynacka" i inni - potrafili iść razem w imię interesu miasta.

Ja jestem optymistą.
      • vviosna Re: Wasz radca jest sensownym i logicznym człowie 16.10.04, 12:24
        w zasadzie to ja nie bardzo rozumiem ten caly spor
        bydgoszcz jest miastem rozwijajacym sie, podobniez torun
        czemu np nie zzymamy sie, jak w opolu zbuduja cos nowego? czemu czemu np
        poznaniacy nie zazdroszcza nam jakiejs inwestycji?

jest trudno, jest trudno stworzyc cos nowego
        gdzie sie podzialy pieniadze, ktore gwarantuje nam ustawa? urzad pracy powinien
        udzielac korzystnych kredytow przedsiebiorcow zatrudniajacych bezropbotnych w
        up. i co? i nic, pieniedzy nie ma, nie bylo i nie bedzie. kto dal plame? nie
        wiadomo. a mozliwosci, chetni do tworzenia miejsc pracy sa. tylko nikt nie chce
        pomoc.
        • Gość: magda Re: Wasz radca jest sensownym i logicznym człowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 12:30
          nasz panstwo nie ma na nic kasy - dowody samochodowe z opoźnieniem, ZUS -
          wpadka, szpitale padaja. Patrz na siebie, a nie czekaj ze ci panstwo da
          pieniadze.

A radca? kiedys mial wiele konfliktow, skłocił sie z połową forum, a teraz taki
          pojednawczy. Nie wiem, co o tym myslec.
          • Gość: magda Re: Wasz radca jest sensownym i logicznym człowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 12:31
            czy radca nie jest jakim urzednikiem miejskim czy radnym???
          • vviosna Re: Wasz radca jest sensownym i logicznym człowie 16.10.04, 12:33
            ja nie chce, zeby mi dalo
            ja chce dostac tylko to, co gwarantuje ustawa

dlaczego nie ma ZADNYCH ulatwien dla ludzi tworzacych nowe miejsca pracy?
            dlaczego czlowiek, by uzyskac jakakolwiek pomoc musi sam byc zarejestrowanym
            bezrobotnym? przez takie podejscie pozniej jest to cale piapierowe bezrobocie,
            te renty, zasilki, zapomogi, dodatki itp - na tym jedzie z 1/3 polakow
            brzydze sie tym
            no ale czego spodziewac sie po urzedzie, ktory od 10 lat zatrudnia ludzi na pol
            roku w ramach robot publicznych
            • Gość: magda Re: Wasz radca jest sensownym i logicznym człowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 12:37
              a nie chcesz zostac Agatką? :-)
              • vviosna Re: Wasz radca jest sensownym i logicznym człowie 16.10.04, 12:43
                jakos nieszczegolnie
    • trond odbyłem też "cudowną podróż" 16.10.04, 14:22
      dzięki temu,że w 1994 powstało w Toruniu planetarium.równie fajne co w w
      stołecznym pekinie.p.s.szkoda,że w regionie nie ma fotoplastikonu;(((,ale cały
      region dla szarego człowieka jest okazały i bardzo atrakcyjny.
    • mylady1 Re: Wasz radca jest sensownym i logicznym człowie 17.10.04, 12:19
      moze rzeczywiscie wspolpraca z toruniem ma sens?
      Bydzia jakos tak ostatnio słabnie na własne życzenie.
      ale ostroznie i na jasnych warunkach?
      juz kurcze sama nie wiem.
    • Gość: luci Re: Wasz radca jest sensownym i logicznym człowie IP: 82.146.225.* 17.10.04, 12:49
      Radca cierpi na schizofrenię bezobjawową:on zawsze ma dwie dyżurne opinie i
      inaczej zachowuje się w dni parzyste,a inaczej-w nieparzyste.Niuansuje także
      swoje opinie w zależności od zachmurzenia w danym dniu i ilości plam na
      słońcu.Ponadto, radca jak sobie już wyrobi pogląd na sprawę,to zazwyczaj nie
      zgadza się z nim.Lubię Toruń i dlatego nie powiem:"a dobrze wam tak,że radca
      Was chwali"
      • radca Re: Wasz radca jest sensownym i logicznym człowie 17.10.04, 13:06
        Gość portalu: luci napisał(a):

> Radca cierpi na schizofrenię bezobjawową:on zawsze ma dwie dyżurne opinie i
        > inaczej zachowuje się w dni parzyste,a inaczej-w nieparzyste.Niuansuje także
        > swoje opinie w zależności od zachmurzenia w danym dniu i ilości plam na
        > słońcu.Ponadto, radca jak sobie już wyrobi pogląd na sprawę,to zazwyczaj nie
        > zgadza się z nim.Lubię Toruń i dlatego nie powiem:"a dobrze wam tak,że radca
        > Was chwali"

- nigdy napewno nie bylem przeciwko TORUNIOWI i nie wierze,ze ktos moglby takie
        wypowiedzi z mojej strony wyszukac

Nigdy tez nie moglem wypowiadac sie o tym,ze * BYDGOSZCZ I TYLKO BYDGOSZCZ -
        A TORUN TO COS GORSZEGO " itp. itp.

Zapewne kiedys moglem ukazac swoj poglad,ze TORUN jest miastem i jestem za tym,
        aby sie SAMODZIELNIE ROZWIJAL.Napewno nie bylem ( i nie jestem do dzis
        zwolennikiem ) dominacji BYDGOSCZCZY nad TORUNIEM.

Napewno nie pochwalam " SLEPEGO LACZENIA SIE BYDGOSZCZY z TORUNIEM " - tylko
        po to : " ABY WYCIAGAC PIENIADZE OD UNII EURPEJSKIEJ ".

Jestem natomiast ( jak zapewne juz kiedys to podkreslalem) za WSPOLPRACA
        DOBRO-SASIEDZKA ORAZ ZA POSZUKIWANIEM MOZLIWOSCI ZBLIZANIA SIE MIAST DO SIEBIE -
        ale nie na zasadzie * wchlaniania TORUNIA przez BYDGOSZCZ * - bo to juz bylo
        przerabiane z miastem nad Wisla - FORDON.

Bylo podobnie i w celu zdobywania punktow w KC PZPR - z miasta nadwislanskiego
        uczyniono tylko osiedle Bydgoszczy - czy jak kto woli ; dzielnice.

Dawne miasto nadwislanskie - FORDON stalo sie placem ruin,chwastow ,brudu
        i kurzu - a dlaczego ? Bo cale budownictwo blokowisk - ruszylo polkolem omijac
        dawny FORDON .Stary FORDON nie jest juz atrakcja i to nawet przestal byc
        interesujacy dla politykow .

Watpie bym kiedydykolwiek zmienial swoja opinie na temat przepieknego miasta
        TORUNIA .

WSPOPRACA DOBRO-SASIEDZKA i PARTNERSKA , ale nie na zasadzie + wchlaniania+

radca
        • Gość: luci Credo radcy IP: 82.146.225.* 17.10.04, 15:04
          Tylko dzięki tak wrednie postawionej kwestii udało mi się poznać credo
          forumowe radcy.Jestem już spokojniejszy i w przyszłości poprawię się.
          • maternicki.jan Re: Credo radcy 17.10.04, 19:01
            Tylko dzięki tak wrednie postawionej kwestii udało mi się poznać credo
            > forumowe radcy.Jestem już spokojniejszy i w przyszłości poprawię się.

Nie przerywaj kuracji z nervosanu.
            • Gość: "jatrzacy leszek" "jatrzacy leszek" to Jan Maternicki, Bydgoszczanin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.04, 19:02
              "jatrzacy leszek" to Jan Maternicki, Bydgoszczanin nienawidzacy Torunia.
              W powyższym poście podszywajac sie pod Torunian, udaje naszą nienawiśc do
              Bydgoszczy. Precz stąd!

Proponuję ingnorować wszelkie wpisy:
              - zalogowane: leszek21-alfa12-rerno29-wchodzi-genuine44
              - niezalogowane: alfa-artur-leszek-ja-gość-lolek-słodki penisek-mix-ksero-ala-
              amik, zawsze z IP "neoplus.adsi.tpnet.pl"
              • mylady1 Re: "jatrzacy leszek" to Jan Maternicki, Bydgoszc 20.10.04, 18:38
                radca czasem sie kłóci.
    • Gość: torunianka zmiana pól IP: *.petrus.com.pl 20.10.04, 19:23
      Pole bitewne zamienione na pole współpracy.
      Jak miło się zrobiło:)
      • mylady1 tylko czasem ma wielu wrogow - wiesz o czym mówie? 20.10.04, 19:25
        ale tylko czasem ma wielu wrogow - wiesz o czym mówie?
        generalnie radca sie uspokoił i robi sie dojrzały...
        • Gość: jerzy Re: Brawo radca! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 20:44
          To jeden z niewielu ciekawych ludzi na bydgoskim forum.Zawsze Go podziwiałem za
          wywazone poglądy oraz obiektywizm.
          Radco ,tak trzymaj !
          Pozdrawiam .
          • radca dzieki :) ale nie chwalcie mnie tyle ..... ... 20.10.04, 21:16
            bo przeciez nie zasluguje na to.

Wiem,ze nie jestem wcale taki idealny, sprzeczalem sie nieraz.Nie umialem
            odzielic sie od spraw spolecznych i politycznych.Nie umie tez zjednywac sobie
            przyjaciol i sympatykow - poniewaz nie zawsze umie sie " ugryzc w jezyk".

Byc moze to wynika z mego znaku zodiaku :? - " baran "

Wstydze sie tez za te " duze litery" - dzisiaj juz zaczynam to dostrzegac.

Mial racje kiedys jeden z naszych znanych i szanowanycj forumowiczow ( nie bede
            wymienial Jego nika) - gdy pisal do mnie,ze jesli chce pomagac potrzebujacym,
            to nie powinienem toczyc sporow politycznych i rozpisywac sie przeciwko
            patologiom w sluzbach ratownictwa medycznego. Napewno mial racje, ale....

ja przeciez zyje w spoleczenstwie i jestem czescia Tego spoleczenstwa, wiec
            jak moge nieraz nie reagowac i wyrazac swojej opinii ?

Trudno pogodzic - tzw. " wrazliwosc spoleczna" . Poprostu wydaje mi sie,ze
            nie umie wyczuwac - gdzie nalezy " lakierowac " i gdzie nalezy " byc w grupie "

ale trudno....

lecz prosze.... nie chwalcie juz mnie, bo naprawde nie jestem tego godzien.

Do tej pory... moglem zrobic tak wiele pozytecznych i pozytywnych dokonan -
            a czas przelecial i 1 listopada minie juz 7 lat (:

pochwalcie - prosze - kogos kto naprawde na to zasluguje.

Ja dziekuje Wam - za to,ze poprostu moge i jestem wsrod Was :)))

Dzieki Wam wszystkim ( bez wyjatku:) jest mi latwiej to smutne zycie przezyc :)

radca

ps. przepraszam - za zbyt osobisty tekst
            • Gość: torunianka Re: dzieki :) ale nie chwalcie mnie tyle ..... IP: *.petrus.com.pl 20.10.04, 21:34
              No dobrze radco, to już tylko ostatnia pochwała także Twojej skromności:)

A skoro oczekujesz pochwalenia jeszcze kogoś to.... pochwalę macieja, który nas
              toruniewem nazywa, ale jak widać robi to z troski o nas, aby nam się w głowach
              nie poprzewracało od tych sukcesów na miarę toruniewa;)

No i jeszcze też pochwalę wszystkich bydgoszczan, który udzielali mi dobrych
              rad co zobaczyć, gdzie zjeść w Bydgoszczy jak tu się wybierałam na weekend.

Bydgoszczanie, jesteście wspaniali!
              • Gość: caca dzieki taki ludziom, jak radca, Klimaz, torunianka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 09:30
                dzieki taki ludziom, jak radca, Klimaz, torunianka, torunianin1 - nasze miasta
                zaczynaja wspólpracowac

przez takich jak jątrzący leszek=genuine44=oko
                (www.torun-bydgoszcz.pl/forumtb/viewtopic.php?t=403)
                - ciagle sie kłócimy, zupelnie niepotrzebnie!
                • Gość: torunianka Re: dzieki taki ludziom, jak radca, Klimaz, torun IP: *.petrus.com.pl 21.10.04, 17:38
                  Och, caca - dzięki. Ale do współpracy miast "dzięki nam" to jeszcze daleko.
                  Ale.... chyba wszyscy robimy postępy na tym forum. Alfa też;)
    • Gość: Tomasz Re: Wasz radca jest sensownym i logicznym człowie IP: www.* / *.mil.pl 21.10.04, 20:02
      Nie dziwie sie takim tekstom Torunian. Radca to dziwoląg, z ktorego wszyscy sie
      naigrywają w Bydgoszczy. Dlatego znalzl pioklask w Toruniu. To pewna
      przewrotność Torunian. Chwala to co w Bydgoszczy śmieszne i prymitywne
    • Gość: @m@deuss Re: Wasz radca jest sensownym i logicznym człowie IP: 195.85.209.* 21.10.04, 20:03
      spierdalaj do swojego Toruniewa !!!
      • Gość: bydgoszczanin Re: Wasz radca jest sensownym i logicznym człowie IP: 212.122.214.* 22.10.04, 00:41
        radca to taka specyficzna osobowość wyrastająca ponad pewne
        stereotypy,ale...też dośc kontrowesyjna w swych poglądach. a tak z
        przymrużeniem oka moge dodać że jak mieszkańcy miasta zza miedzy będą go
        wychwalać tak dalej to odniesie to taki skutek jak "pocałunek smierci". ale
        pisz dalej radco w końcu jestes cześcia folkloru na tym internetowym czacie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka