Dodaj do ulubionych

Air Polonia w Bydgoszczy

IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 05.12.04, 20:40
Tak hucznie kolejny raz otwierane lotnisko w Bydgoszczy przynioslo niestety
klape. Moze trzeba jednak postawic na linie krajowe dowozace pasazerow do
lotnisk na Okeciu, Lawica (Poznan) lub Balice (Krakow), gdzie pasazerowie beda
sie mogli przesiadac na rejsy miedzynarodowe. Ja jestem zwolennikiem utworzenia
takiego czarterowego i krajowego lotniska w Toruniu, miescie, gdzie mozna takze
liczyc na ruch turystyczny. Sytuacja lotniska w Bydgoszczy pokazuje na
celowosc stworzenia portu cargo-turystyczno-czarterowego w Toruniu
Obserwuj wątek
    • Gość: hevo Portu cargo-turystyczno-czarterowy Toruń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.04, 21:07
      Pomysł w swej prostocie genialny - jak to zwykle bywa...
      Zwłaszcza jezeli Toruń jest w stanie zainwestować kilkadziesiąt milionów złotych
      w pas startowy (nie trawiasty!!!) i pozostałą infrastrukturę.
      Poza tym trzeba bedzie jeszcze znaleźć przewoźnika, kótry będzie chciał dowozić
      pasazerów do Warszawy i innych wskazanych ośrodków. Nie spodziewałbym się ceny
      niższej niż 400 PLN netto za odcinek one way (do tego oczywisćie dojdą opłaty
      lotniskowe i podatki).
      Ale cóż to dla mieszkańców "Ceasrstwa Toruńskiego", znanych w regionie z
      zamożnosci i skłonności do latania po kraju....

Tak więc reasumując, POWODZENIA !!!
      • Gość: Jerry Re: Portu cargo-turystyczno-czarterowy Toruń IP: *.petrus.com.pl 05.12.04, 22:59
        "Ceasrstwa Toruńskiego" - nie wiem co masz na myśli? A co do lotniska - są na
        nim dwa pasy betonowe.
        • Gość: hevo Re: Portu cargo-turystyczno-czarterowy Toruń IP: *.lot.pl 06.12.04, 10:29
          "Cesarstwo Toruńskie" - tak kiedyś kilku znajomych Torunian (wolę tę formę niż
          Toruńczyków) rozszyfrowało dwie literki z tablic rejestracyjnych grodzkiego
          powiatu toruńskiego. Twierdzili, że takie ich rozumienie, choć nieco
          żartobliwe, jest powszechne w Toruniu.
          I to miałem na mysli...

A co do pasów - znasz moze ich parametry? Nośność, długosć, szerokość, długosć
          dług kołowania, powierzchnię i ilość stanowisk postojowych, wyposżenie
          elektroniczne?
          Nigdzie nie mogę znaleźć tych danych - a dały by być może pojęcie o skali
          koniecznych inwestycji w stworzenie (tak "stworzenie" a nie modernizację)
          lotniska pasazerskiego w Toruniu
        • Gość: cOlo Re: Portu cargo-turystyczno-czarterowy Toruń IP: *.man.bydgoszcz.pl / *.man.bydgoszcz.pl 06.12.04, 12:32
          >"Ceasrstwa Toruńskiego" - nie wiem co masz na myśli? A co do lotniska - są na
          >nim dwa pasy betonowe.

Dla motolotni chyba...

A co do artykulu torunskie barany to nie jest niczyja wina ze przewoznik
          zbankrutowal.
          Zazdrosc was zżera i tyle
    • ka_zet Re: Air Polonia w Bydgoszczy 05.12.04, 21:19
      Gość portalu: Gosc napisał(a):

> Tak hucznie kolejny raz otwierane lotnisko w Bydgoszczy przynioslo niestety
      > klape.

Bredzisz.

> Ja jestem zwolennikiem utworzenia
      > takiego czarterowego i krajowego lotniska w Toruniu, miescie, gdzie mozna takze
      > liczyc na ruch turystyczny. Sytuacja lotniska w Bydgoszczy pokazuje na
      > celowosc stworzenia portu cargo-turystyczno-czarterowego w Toruniu

Ciekawe w jaki sposób wskazuje...
      • Gość: KOŁO wyprowadzony z równowagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.04, 00:58
        To upadała Air Polonia czy lotnisko w Bydgoszczy, bo juzza przeproszeniem ku..
        nie rozumiem braci z Torunia!!
        Czy wam żal dupe ściska czy co!!
        CZy jak jakiśprywatny przewoźnik odpadnie daje przykład ficyjnej linii 909, to
        napiszecie, ze w Bydgoszczy nie komunikacji miejskiej, dlatego mam jechać do
        torunia, aby przejechać sięautobusem Cerrfurowskim lub Geantowskim (ciekawe
        czemu macie bezpłatne autobusy ale to chyba od zamożności mieszkańców, nas stać
        na bilety).
        Aż sam jestem zły, że dałem się sprowokować, LUDZIE MYŚLCIĘ CO PISZECIE.
        Chcecie się czepiać to czemu jak Kopernik dorusł to wyjebał do Olsztyna!!??
        Tak tam u was śmierdziało czy co ?? zaściankowośc??
        JESTEŚMY RODAKAMI, a Wy macie na celu konflikt nie mniejszy jak Palestyńsko-
        Izraelski!!

• ethanak Re: wyprowadzony z równowagi 06.12.04, 01:03
          Tak do wiadomości - do Boeinga 737 wchodzi 148 pasażerów - takie obłożenia jak
          z Bydgoszczy to marzenie przewoźnika - za każdym razem powyżej 100 pasażerów.
          www.airpolonia.com/info/aktualnosci.php
          • Gość: maciej Re: wyprowadzony z równowagi IP: 62.244.137.* 06.12.04, 07:32
            Pięknie napisali "Ze stolicy Kujawsko-Pomorskiego".
            ps. zobaczymy kogo ten tekst polechce i zaraz tu zacznie wypisywac o rozwojach,
            aferach itp. głupoty?
        • Gość: maciej Re: wyprowadzony z równowagi IP: 62.244.137.* 06.12.04, 07:30
          Nie dziw sie, zalosni mali ludkowie o mentalnosci "cieszymy sie jak komus
          powinie sie noga", w tym wypadku akurat przewoznikowi, a nie lotnisku, maja
          pozywke dla swoich niezaspokojonych wilkomocarstwowych ambicyjek!!!
          • Gość: Miki Re: wyprowadzony z równowagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.04, 10:59
            Rozumując jak niektórzy to trzeba również zamknąć Okęcie, i lotniska katowickie,
            poznańskie, szczecińskie i gdańskie. Ponieważ bez Air Polonii te lotniska nie
            mają racji bytu. I utworzyć w Toruniu jedyne słuszne ogólnopolskie lotnisko
            międzynarodowe, port morski (tradycje "TOWIMOR"). I przenieść Cape Canaveral na
            stary poligon (Cape Toruń)
            • Gość: chrom NIENAWISC IP: *.range81-132.btcentralplus.com 06.12.04, 13:56
              czytajac wypowiedzi na tym forum dochodze do wniosku, ze co niektorym
              nienawisc do blizniego zaciemnila umysl. Stad moj apel: ZANIM COS NAPISZECIE,
              POMYSLCIE !!! chociaz przez chwilke.
        • Gość: Gosc Re: wyprowadzony z równowagi IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 06.12.04, 18:22
          problem w tym, ze to byl jedyny bydgoski przewoznik. Poza tym
          lotnisko to otwierano z takim zadeciem i z takimi uroczystosciami,
          ze sorry - na prawde, nie zycze zle Bydgoszczanom ale fakt, ze
          zrobiono takie otwarcie i raptem odlecialy 5 samolotow budzi pewna
          smiesznosc
          • ka_zet Re: wyprowadzony z równowagi 06.12.04, 18:41
            Gość portalu: Gosc napisał(a):

> problem w tym, ze to byl jedyny bydgoski przewoznik.

Właśnie zniknąłeś LOT.
            Poza tym w czasach nowożytnych przewoźnicy liniowi to jest dodatek na tym lotnisku,
            a nie podstawa jego działalności.

> Poza tym
            > lotnisko to otwierano z takim zadeciem i z takimi uroczystosciami,
            > ze sorry - na prawde, nie zycze zle Bydgoszczanom ale fakt, ze
            > zrobiono takie otwarcie i raptem odlecialy 5 samolotow budzi pewna
            > smiesznosc

Otwierano nowy terminal. Lotnisko funkcjonuje z powodzeniem od 1995 roku.
          • Gość: hevo Re: wyprowadzony z równowagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.04, 00:26
            Słusznie zauważył przedmówca - od czterech lat jest regularne polączenie LO (od
            chyba dwóch lat codzienne). Tak więc operacji w nowym terminalu jest 7
            przylatujących i tyleż odlatujących - tygodniowo. Tyle samo było zresztą w
            starym, obsługującym obecnie wyłacznie tzw. general aviation.
            Jednak nie dziwię się, że Gość o tym zapomnial, bo słyszałem, ze w Toruniu kupić
            bilet np. do Londynu, LOT-em i wystartować z Bydgoszczy (przesiadka w Wawie) to
            polityczna niepoprawność. Podobnie zresztą z imprezą turystyczną z czarterem z
            Bydgoszczy. To chyba swego rodziaju "syndrom wyparcia"
            No wiec dzielni Torunianie ciesząc się z "mizeroty" sasiedniego miasta, jeżdżą
            samochodami lub pociągami do Warszawy na Okęcie i miewają pretensję do
            wszystkich na świecie, że nie zdązyli na samolot, bo był korek na Żwirki i Wigury.
            To generalizacja - ale takie przypadki zdarzaja się naprawdę, nie tak rzadko,
            zwłaszcza zimą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka