Gość: gnom IP: 192.168.112.* / 195.205.250.* 21.05.01, 23:30 na poznanskim forum wyczytalem , ze bydgoszcz lezy w wielkopolsce. co wy na to ??????????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kamil Re: bydgoszcz lezy w wielkopolsce IP: *.bydg.gazeta.pl 22.05.01, 09:34 Ja jestem za. Lepsze to niz jakis dziwny stwor - Kujawsko-Pomorskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnom Re: moze nad morze???????? IP: 192.168.112.* / 195.205.250.* 22.05.01, 18:18 a moze przylaczcie sie do pomorskiego????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smak Re: moze nad morze???????? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 23.05.01, 14:03 Wiem,że Gdańsk chętnie przyjmie duże miasto do "siebie".Ale my mamy swoje województwo i z Wami nam nie po drodze(moja opinia). A tak po prawdzie: przeczytaj dokładnie posty na poznanskim forum a potem zadawaj pytanie. Nawiedzonych jest pelno nie tylko u was w Gdańsku(niestety w Poznaniu też). Pozdrów swojego kumpla ARTURA(a może to ty jesteś nim???). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnom Re: gnom to gnom IP: 192.168.112.* / 195.205.250.* 23.05.01, 18:11 Gość portalu: smak napisał(a): > Pozdrów swojego kumpla ARTURA(a może to ty jesteś nim???). gnom to gnom! jezeli chcesz pozdrowic artura nic nie stio na przeszkodzie abys to uczynil sam . pozdr. gnom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sin Re: Bydgoszcz leży nigdzie IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.01, 22:47 Bo to magiczne miasto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: werysta Bydgoszcz lezala w Wielkopolsce, ale chce na Pomorzu IP: *.gazeta.pl 01.07.01, 16:09 Historycznie patrzac - poznaniacy maja racje: Bydgoszcz byla od zarania czescia Kujaw, a te juz od czasow Piastowskich stanowily wschodnie rubieze Wielkpolski (Kujawy konczyly sie na poludniowej granicy nieprzebytych Borow Tucholskich, czyli w rejonie Koronowa). Dlatego potem (za zaborow) Bydgoszcz (jako stolica okręgu nadnoteckiego) nalezala do Wlk. Księstwa Poznanskiego a po odzyskaniu niepodleglosci - do wojewodztwa wielkopolskiego. Tylko ze... Bylo to juz utrzymywanie przestarzalego podzialu: Bory Tucholskie dawno przestaly byc granica szczelnie dzielaca Bydgoszcz od Pomorza. A wobec braku polskiego duzego miasta na Pomorzu (Gdansk byl ?niepodlegly? a Gdynia w powijakach) bydgoszczanie poczuli ze ich przeznaczeniem jest odgrywac bardziej samodzielna role. Sami wybrali, ze sa czescia Pomorza, na ktorym mogli przewodzic, odgrywac znaczna role i do ktorego bylo im teraz blizej niz do Wielkopolski. Poznaniacy pamietaja dzis tylko tyle, ze kiedys Bydgoszcz byla w ich wojewodztwie (i stawiaja nas bardzo czesto w jednym szeregu takich miast jak Kalisz, Konin, Ostrow, Gniezno), ale jakos nie bardzo chca pamietac, ze bojac sie naszego przejscia na Pomorze wypisywali w latach 30-tych listy do warszawskich wladz, w ktorych dowodzili jak bardzo zubozeje budzet Wielkopolski po odlaczeniu bogatego i przynoszacego dochody powiatu bydgoskiego... Tak wiec kiedys Bydgoszcz istotnie byla czescia polskiej Wielkopolski, a nie dzikiego i lezacego poza granizami Korony Pomorza. Teraz jednak, wobec innych wiezi gospodarczych, wiezi komunikacjnych i wskutek woli samych mieszkancow - jest na Pomorzu. Faktem jest, ze mentalnie, gwarowo, jezykowo, zwyczajowo, starych bydgoszczan bardzo wiele laczy z poznaniakami - mamy czesto te same korzenie, bo oba miasta zasilali ludzie z wielkopolskich wsi lezacych pomiedzy nimi. Ale to inna historia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byd Re: Bydgoszcz leży nigdzie IP: 10.16.0.* / 217.96.43.* 19.07.01, 16:35 Jestescie juz na ksiezycu i dobrze.Mozecie teraz patzrec na wszystkich z gory.Przeciez bardzo to lubicie. Kiedys spotkalem sie z okresleniem , ze B-szcz jest karykatura Poznania. Powinnismy miec wiecej pokory drodzy mieszkancy Brzydgoszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Re: moze nad morze???????? IP: *.outland.lucent.com 02.07.01, 13:48 W życiu !!! Gdyby miało być bez województwa kuj.-pom. to ja stokroć bardziej wolę być w wielkopolskim niż w pomorskim. Po pierwsze jest troche bliżej, a po drugie wielkopolska jest bogatszym regionenm niż pomorze i nie mam zamiaru utrzymywać ze swoich podatków Solidarnościowców i upadających stoczni. W naszym regione też poupadało dużo prężnych niegdyś firm (np. ROMET) ale nikt jakoś na ich ratowanie (bo pracował tam "elektryk") nie zbierał świadect udziałowych. Paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fin Re: moze nad morze???????? IP: *.atr.bydgoszcz.pl 02.07.01, 14:09 Gość portalu: Olo napisał(a): > W życiu !!! Gdyby miało być bez województwa kuj.-pom. to ja stokroć bardziej > wolę być w wielkopolskim niż w pomorskim. Pewnie, poza tym Poznań to metropolia a Gdańsk jest niewiele silniejszy gospodarczo niż Bydgoszcz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cmd26 Re: moze nad morze???????? IP: 192.168.3.* / *.interecho.com 09.07.01, 17:16 Gość portalu: fin napisał(a): > Pewnie, poza tym Poznań to metropolia a Gdańsk jest niewiele silniejszy gospoda > rczo niż > Bydgoszcz. Trojmiasto jest "troszke" bardziej silniejsze gospodarczo niz Bydgoszcz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cmd26 Re: moze nad morze???????? IP: 192.168.3.* / *.interecho.com 09.07.01, 17:15 Gość portalu: Olo napisał(a): > utrzymywać ze swoich podatków Solidarnościowców i upadających stoczni. W naszym > > regione też poupadało dużo prężnych niegdyś firm (np. ROMET) ale nikt jakoś na > ich ratowanie (bo pracował tam "elektryk") nie zbierał świadect udziałowych. > Paranoja. Male sprostowanie - stocznie maja sie bardzo dobrze (jedni z najwiekszych eksporterow w Polsce) sa rentowne, prywatne i nikt z podatkow ich nie utrzymuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pontus Re: bydgoszcz lezy w wielkopolsce IP: *.swipnet.se 02.07.01, 09:18 Kochani.Przeczytajcie sobie Zbigniewa Raszewskiego. Szwederowa zasiedlane bylo od poludnia z Wielkopolski i Kujaw, stad wymowa wielkopolsko+kujawska Szwederowiakow. Na polnocy, od Maksymilainaowa tradycyjnie wdzieral sie zywiol pomorski. Bydgoszcz lezy na granicy. Dzisiaj juz zapomniano, ze caly region wzdluz Noteci i do ujscia Brdy byl historycznie terenem pogranicznym pomiedzy Wielkopolanami (Polanami) i Pomorzanami. Stad tez pojecie Krajny (Sepolno krajenskie, Kamien Krajenski etc.) Bydgoszcz lezy dokaladnie na tym pasie. Granice administracyjne to jedno, etnografia to drugie. Wyszogrod, poprzednik Fordonu byl na poczatku grodem pomorskim potem przechodzil z rak do rak. Tak wiec Bydgoszcz jest i tu i tu. Umownie mozna przyjac, ze granice stanowi Brda. Przy okazji warto tez slowo powiedziec o "pomorskosci" Torunia. Ma ona tylko i wylacznie krzyzacko-niemiecki rodowod. Ziemia Chelminska etnograficznie nalezala do Mazowsza, podarowal Ziemie Chelminska Krzyzakom Konrad Mazowiecki. Mazkowsze, Ziemia Dobrzynska i Chelminska tworzyly etnograficzna calosc, co widac jeszcze do dzisiaj w dialektach. Dialekt, wymierajacy juz dzisiaj pod Chelmnem na przyklad i Wabrtzeznej nie ma wiele wspolnego, poza germanizmami, z Kaszubami, Kociewiakami i Borowiakami, ktorzy sa prawdziwymi spadkobiercami tradycji Pomorza. Ziemia Chelminska zostala przez Krzyzakow wlaczona do ich posiadlosci, potem nalezala do Prus Krolewskich, a to w odroznieniu do Prus Ksiazecych, po niemiecku Westpreussen. Polozenie nad Wisla i handel z Gdanskim umocnil te pruskokrolewska tozsamosc. Po I wojnie znalazl sie Torun w wojewodztwie pomorskim, bo Gdansk byl wolnym miastem. Ten krotki skrot historyczny to ostrzezenie dla wszystkich tych, ktorzy przesadzaja z przynaleznoscia Torunia do Pomorza. Jest ona bardziej watpliwa niz w przypadku Bydgoszczy. Podgorz to juz czyste Kujawy. na Kujawach lezy dworzec Torun Glowny. I jeszcze uwaga do kolegi, co to smieje sie z tworu kujawsko-pomorskiego. Kolego. Przypominam, ze w historii powstaja bardzo czeste twory mieszane, ktore okazuja sie czasami bardzo trwale. W Polsce np. Ziemia Leczycko-Sieradzka, bo taka jest historyczna nazwa Lodzkiego. W Niemczech tez jest to praktyka bardzo szeroko stosowana. Wystarczy przyjzec sie niemieckim krajom zwiazkowych Badenia Wirtembergia, Meckelmburg -Vorpommern (Meklemburgia-Przedpomorze), Polnocna Nadrenia Westfalia, Nadrenia Planatynat. Obok Saksonii funkcjonuje Saksonia Anhalt i Dolna Saksonia. Takze nie przesadzajmy z tymi dziwnymi tworami. Tak naprawde, to twor ten powinien nazywac sie Kujawy, Pomorze, Ziemia Chelminska, bo Torun nie lezy na prawdziwym, historycznie polskim Pomorzu. Wbrew tenu, co tweirdza niektorzy nasi torunscy bracia i przyjaciele Bydgoszcz i Torun sa w swoich dualizmie bardzo podobne do siebie. Z ta roznica, ze Bydgoszcz zalozyl Kazimierz Wielki przeciwko Krzyzakom, a Torun zalozyli Krzyzacy. 400 lat pozniej role sie odwrocily. Bydgoszcz juz w pierwszym rozbiorze przypadla Prusom, ktorzy przeciw Polsce i polskiemu Gdanskowi rozbudowali Bydgoszcz i Kanal Bydgoski. Zmiana rol. Zdecydowanego dowartosciowania potrzebuja Kujawy. Jest to jeden z najstarszych i historycznie bogatych regionow Polski, ktory podupadl, bo na 120 lat przedzielony zostal granica zaborow i lezac w strefie przygranicznej nie rozwijal sie zbytnio. Kto jednak nie pamieta kujawiaka, obok mazura i krakowiaka to swiadectwo najstarszego rodowodu i zywotnosci miejscowej kultury. Dlatego Bydgoszcz robi slusznie oddychajac oboma plucami pomorskim i kujawskim, bo do obu ma pewne prawo. Torun powinien tez nawiazac do swojej chelminsko- kujawskiej tradycji. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: bydgoszcz lezy w wielkopolsce IP: *.sympatico.ca 02.07.01, 14:10 Dzieki za ciekawy i przekonywujacy wyklad. Jezeli mialbys ochote, prosilbym o kontakt na priva janek@kip.pl pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf Re: bydgoszcz lezy w wielkopolsce IP: 212.45.229.* 16.07.01, 10:35 Bardzo ciekawy i merytorycznie uargumentowany wyklad. Moje gratulacje! Malo jest takich na forum. Jedno male sprostowanie: dzisiejsze Kuj-Pom obejmuje tez ziemie nie bedace ani Kujawami ani Pomorzem. Chociazby Paluki, ktorych wschodnia granica jest Notec (zatem Labiszyn, Szubin, Barcin, Znin, Kcynia czy Janowiec sa czescia Paluk- czyli Wielkopolski). Podobnie powiat mogilenski (bez Strzelna, lezacego juz na Kujawach). Pomimo tego (oraz faktu ze sam jestem z Wielkopolski - powiat gnieznienski), twierdzenie o wielkopolskosci Bydgoszczy jest dosc absurdalne. Wlkp pozdrawia Kuj-Pom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PPP Re: bydgoszcz lezy w wielkopolsce IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.01, 23:52 Chciałbym zwrócić uwagę na to jak krajobraz geograficzny okolic Bydgoszczy przypomina o przynależności etnograficznej. Szczególnie ludzie jeżdżący rowerem po okolicach Bydgoszczy powinni zwrócić na to uwagę. - na południowy zachód – Pałuki o krajobrazie morenowym z pagórkami, lasami i jeziorami charakterystycznym dla Wielkopolski - na południe - obszar puszczy Bydgoskiej i dalej płaska morena denna – rdzenne Kujawy - na zachód – łąki nadnoteckie oraz obszary leśne – pogranicze Pałuk i Krajny – zasadniczo jest to obszar Wielkopolski - na północ – krajobraz typowy dla Pomorza – nawet lasy są tu inne niż np. w Puszczy Bydgoskiej - na wschód i północny wschód – krajobraz Doliny Wisły i pagórkowatych moren typowy dla Ziemi Chełmińskiej Tak więc już sama przyroda przemawia za tym, że Bydgoszcz jest miastem granicznym. Co do wywodów historycznych to całkowicie się zgadzam z opinią Pontusa. Położenie graniczne Torunia jest podobne jak Bydgoszczy – jest to pod tym względem miasto bliźniacze. Przesadne podkreślanie „pomorskości” Bydgoszczy, a zwłaszcza Torunia pochodzi z lat międzywojennych, gdy rywalizowano o stolicę ówczesnego województwa pomorskiego i tak już zostało. Tymczasem połowa Torunia i cała Bydgoszcz leży na historycznych Kujawach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob Re: bydgoszcz lezy w wielkopolsce IP: 216.104.228.* 08.07.01, 13:26 Do Bydgoszczy przyjechałem z Gdańska i dalej kocham to miasto. Poznania wcale nie znam. Czy to znaczy, że jestem Pomorzakiem w Bydgoszczy? Ja to odbieram inaczej. Choć kocham Gdańsk, nie chcę tam wracać. To już za duże dla mnie miasto: korki, hałas, długie dojazdy do roboty - to codzienność moich kumpli z Trójmiasta. Z tego co słyszałem w Poznaniu jest podobnie. Tym, którzy nie są nastawienie na robienie kariery i trzepanie kasy, odradzam tęsknoty za tymi miastami. Bydgoszcz to w porównaniu z nimi mała spokojna mieścina (no może nie dotyczy to tych, którzy dojeżdżają do pracy z Fordonu, albo Osowej), ale znowu nie tak mało, żeby się nic tu nie działo. Odpowiada mi jej rozmiar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzyżak Re: bydgoszcz lezy w wielkopolsce IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 09.07.01, 15:34 Bydgoszcz tak na prawdę nie widomo gdzie leży. pamietam przed podziałem na nowe województwa ,że jak mawiali "politycy" w stylu Kłopotka Bydgoszcz nie leży ani na Pomorzu ani w Wielkopolsce.Taki dureń jak Kłopotek oświadczył,że Bydgoszcz leży na Kujawach. Większego idiotyzmu nie słyszałem Mili Bydgoszczanie gratuluję Wam takich polityków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gorol Re: bydgoszcz lezy w wielkopolsce IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.01, 14:58 Moim zdaniem Byd powinna być częścią -północnym przyczółkiem- woj śląskiego!. Mało tego to powinna być dzielnica Zabrza... , na przykład albo Warszawy, którą też należałoby podpiąć pod Śląsk!!! I Lwów i Szczecin i Berlin i Moskwa i nawet Tel_Awiw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mim Re: bydgoszcz lezy w wielkopolsce IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 18.07.01, 19:59 Gość portalu: gorol napisał(a): > Moim zdaniem Byd powinna być częścią -północnym przyczółkiem- woj śląskiego!. > Mało tego to powinna być dzielnica Zabrza... , na przykład albo Warszawy, którą > > też należałoby podpiąć pod Śląsk!!! I Lwów i Szczecin i Berlin i Moskwa i > nawet Tel_Awiw Gorol to co wymysliłeś jest super.Prawdziwe mistrzostwo świata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dubler Re: bydgoszcz lezy w wielkopolsce IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 19.07.01, 16:10 Gość portalu: gnom napisał(a): > na poznanskim forum wyczytalem , ze bydgoszcz lezy w wielkopolsce. co wy na > to ??????????? Tak,tak przyjacielu!Przeciez przed podziałem na nowe województwa nasi wielcy posłowie np. Kłopotek, Rulewski,Brejza i inni posłowie-osłowie twierdzili ,że Bydgoszcz absolutnie nie leży na Pomorzu lecz w Wielkopolsce. Możemy tylko sobie pogratulować. Odpowiedz Link Zgłoś