Dodaj do ulubionych

Co warto zwiedzić, zobaczyć w Bydgoszczy?

IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 07.07.05, 16:04
Co polecacie? Niedługo przyjadą do mnie znajomi i chciałabym im pokazać nasze
miasto od jak najlepszej strony. Niestety od roku nie mieszkam w Bydgoszczy i
nie miałam czasu sama pochodzić po mieście, żeby znaleźć jakieś piękne
zakątki. A wierzę, że są! Chociaż dziś byłam w centrum i niestety musiałam
stwierdzić, że służby porządkowe też mają wakacje... Proszę o jakieś sugestie!
Obserwuj wątek
    • Gość: byd To największy problem naszego miasta - czystość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 16:06
      Gość portalu: Karolina napisał(a):
      > służby porządkowe też mają wakacje...

To jest największy problem naszego miasta: czystośc.
      Mala ilosc atrakcji to jeszcze pol biedy, ale jesli to co sie ma jestr
      brudne...tragedia.
      Nie zabieraj ich do parków miejskich, smierdzi, walaja sie odpady kolo
      smietnikow, mozna spotkac nawet pijaczkow (np. Myslecinek)
      • Gość: vitka Re: To największy problem naszego miasta - czysto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 16:07
        I nie pokazuj im klubow - sami dresiarze, zwlaszcza uwazac na Zentrum i Kredens
      • ethanak Smutna toruńska rzeczywistość... 07.07.05, 16:24
        nie od razu tak musi być też w Bydgoszczy.To że w Toru macie jeden park w
        mieście nie znaczy że potraficie o niego zadbać...
    • ethanak Przede wszystkim omijaj Toruń!!! 07.07.05, 16:22
      A w Bydgoszczy zabierz ich na spacer - okolice Starego Rynku (możesz odwiedzić
      Wyspę - Karczma Młyńska , upusty wodne , piękny widok na prawie wykończoną
      operę) , Fara (odnowione wnętrza robią wrażenie) przecinasz Focha i dalej
      Gdańską może aż do dzielnicy muzycznej (okolice Filharmonii z parkiem i
      Łuczniczką).Po drodze może na piwo nad Brdą na barce (fajnie się siedzi jak za
      oknem woda sobie płynie) zdjątko z Przechodzącym przez Rzekę , BARDZO dobry
      obiad u Sowy (zwłaszcza lekkie warzywa w cieście piwnym - przystawka ale w
      upalny dzień jak znalazł - 18PLN) na Gdańskiej zdjątko przy pomniku Wędrowca na
      rogu Pomorskej i Gdańskiej , może jeszcze lody też na Gdańskiej Olala
      ewentualnie kawa w IQ Cafe (kamienica Wyborczej).Gdzieś po drodze Bowling w
      Łuczniczce infoserve.pl/www/olimpic/index.html .Wieczór to knajpy -
      stylowy Mózg , naprzeciwko niego na piętrze Zentrum (raczej lekko i
      przyjemnie), jeśli chcesz rasowo klubowo - trochę dalej transportem Sonobar
      sonobar.com/portal/ ...
      • Gość: PIT Re: Przede wszystkim omijaj Toruń!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.05, 16:32
        Dodam jeszcze
        -spacer Gdańską (zwróć uwagę na odnowione kamienice)
        -rejs tramwajem wodnym ze śluzowaniem
        -Myślęcinek, zwłaszcza ogród botaniczny
        -jeśli lubisz specery po parkach, to możesz pokazać Planty nad Kanałem, a
        zwłaszcza okolice starych śluz
        -park w Ostromecku oraz pałace (w weekendy 9-17 czynna jest kawiarenka w Pałacu)
        przejazd mostem na Wiśle
        -Spacer bulwarem Wyspy Młyńskiej- atrakcyjny będzie widok Młynówki w otoczeniu
        parku i kamienic, choć ich stan pozostawia wiele do życzenia
        -spacer aleją górską, skąd widać panoramę Bydgoszczy - najlepiej w Parku
        Dąbrowskiego, zejście schodami przy Sądach
        • ethanak Re: Przede wszystkim omijaj Toruń!!! 07.07.05, 16:36
          Link do Myślęcinka
          www.lpkiw.bydgoszcz.com/index.php?pg=list_pages&id_subsec=2
          może zabłądzisz nad Kanał Bydgoski
          ejra.w.interia.pl/5.html
          i rozkład jazdy tramwaju wodnego
          www.tramwajwodny.byd.pl/
      • Gość: marek Re: Przede wszystkim omijaj Toruń!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 19:49
        A pub Pegaz? W centrum, acz spokojnie, przemiła atmosfera, obsługa (właściciele?) miła do bólu, stali
        klienci, szachy i scrabble... :-)
        • ethanak Re: Przede wszystkim omijaj Toruń!!! 08.07.05, 00:32
          Fakt - obsługa jest przemiła i ostatnio leciało Chemical Bros choć pani za
          barem raczej nie wygląda na fankę... :)
          • Gość: torunczyk 1,500 miliona turystow rocznie omija Bydgoszcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 12:42
            Jakos 1,500 miliona turystow rocznie omija Bydgoszcz, a wlasnie jedzie do
            Torunia. Nie wiem skad w B-czy taka nienawisc do Torunia, 100 razybardziej
            znanego turystycznie
            • Gość: maniek a skad te liczby zakompleksiony torunczyku? z sufi IP: *.brda.net 16.07.05, 22:54
              a skad te liczby zakompleksiony torunczyku? z sufitu?
              Ps chyba nie jestes pewien tej przewagi torunia jesli musisz wklejac tego typu posty...
    • Gość: on wie Re: Co warto zwiedzić, zobaczyć w Bydgoszczy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.05, 16:29
      Nowy ogródek muzyczny w Bydgoszczy.

Miejsce inne niż wszystkie, przypominające
      charakterem kubańskie bary rusza od czwartku (9
      lipiec)
      na wyspię młyńskiej.
      Dokładnie w tym samym miejscu gdzie kiedyś był
      posterunek milicji wodnej (obok tamy).

Otwarty codziennie od 11:00 nad sama Brdą,
      kusi niepowtarzalnym jak na Bydgoszcz, połączeniem
      natury z muzyką. Na codzień brzmienia
      relakasacyjne , chillout z elementami
      latino, rytmów brazyliskich, kubańskich.

W czwartki i soboty wieczorami odbywać się bedą
      imprezy taneczne z muzyką
      idealna na wakacyjne noce. Pozytywne brzmienia od
      latino po delikatny przyjemny house.
      W piątki natomiast zmiennie co dwa tygodnie
      odbywać sie będą imprezy z muzyka od jamajskich
      rytmów przez soul hip hop do r'n'b oraz organizowane
      przy współudziale portalu internetowego pocisk.com
      oraz Drumtown imprezy z pogranicza 2 step, uk
      garage, d'n'bass i break beat.

Na miejscu mozna napić sie piwa, spróbować drinków,
      skosztować lodów.
      Niebawem rusza strona www.posterunekwyspa.com

WYSPA - POSTERUNEK to idealne miejsce na chwile
      zapomnienia.
      ul. MENNICA 9

Zapraszamy
      • Gość: drogowskaz Re: Co warto zwiedzić, zobaczyć w Bydgoszczy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 17:12
        jak macie kase mozecie wpasc do ogniem i mieczem gdzie kelnerzy w strojach
        dawnych chlopow jadlo podaja. jak nie masz kasy, to najblizszi rasowi wiesniacy
        w toruniu.
    • Gość: Karolina Re: Co warto zwiedzić, zobaczyć w Bydgoszczy? IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.g.intelink.pl 07.07.05, 22:36
      Dziekuje za wszystkie opinie, na pewno sie przydadzą, zwłaszcza, że jeszcze nie
      płynęłam wodnym tramwajem, a to jest jednak interesująca atrakcja i znajomym
      powinno się spodobać.Naturalnie pokaże im Stare Miasto, przejdziemy się
      Gdańską, ale parki raczej trzeba będzie ominąć, bo mogą nie wytrzymać
      konkurencji z poznańskimi( ostatnie miejsce zamieszkania)
      pozdrawiam wszystkich
      • Gość: marek Re: Co warto zwiedzić, zobaczyć w Bydgoszczy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 00:36
        Poznańskie to słabo wyglądają, a przy takim Myślęcinku to są w dodatku mikroskopijne.
        • Gość: Warszawiak PRZEDE WSZYSTKIM OMIJAJ bromberg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 09:54
          Byłem, jak wy to mówicie, w bydzi i nie chcę tam więcej wracać.
          A jeśli chodzi o Toruń, to Bydgoszcz nawet się nie umywa do tej slicznej perły
          gotyku. B-szcz można zestawiać z Chełmżą albo co najwyżej z Janikowem.
          Wawa rules
          • ethanak Taki z ciebie warszawiak jak ze mnie toruniak... 09.07.05, 10:05
            Post o omijaniu Torn został napisany tylko odwetowo po kolejny słodkim i
            przyjemnym zabiegu naszych niezazdrosnych i niezakompleksionych sąsiadów w tym
            wątku...
            • Gość: Warszawiak Jak już to chyba torunianin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 10:13
              Myślę, że lepiej będzie dla turysty przyjeżdżającego do bydgoszczy, żeby wpadł
              do Torunia, a nie siedział w nieciekawym prowincjonalnym 'mieście'
              • makalon a może głąbianin? 15.07.05, 12:38
                kolego, po co ta agresja, wiele nie widziałeś więc nie jątrz

a w Wawaku co bys polecał zobaczyć hm?
            • Gość: ja Re: Taki z ciebie warszawiak jak ze mnie toruniak IP: *.tvk.torun.pl 09.07.05, 10:29
              Nie przejmuj sie ETHANAK. Nie Ty jeden odradzasz goscia Bydgoszczy wycieczke do
              Torunia. Pisalem kiedys ze jeden z oficjeli na mitingu lekkoatletycznym na
              pytanie dziewczyny jak najlepiej dostac sie do torunia bo chciala zwiedzic
              miasto on ja wyprowadzil z bledu ze nie ma co tam ogladac i zaproponowal Gdansk
              i Old Town w Bydgoszczy. Patrzylem na niego i wiesz co pomyslalem?
              Ze kij baseballowy mymyslono wlasnie po to aby obijac taki leb
              • ethanak Re: Taki z ciebie warszawiak jak ze mnie toruniak 09.07.05, 10:34
                To tylko działania odwetowe jakbyś nie zauważył - przeczytaj sobie pierwsze dwa
                posty z Torunia - przyjacielskie i wspierające sąsiada.Nie pisz mi tu o kijach
                bejsbolowych bo was się już dawno powinno potraktować jeszcze lepszym
                narzędziem za wasze antybydgoskie działania.Pie..ne toruńskie burki.
                • Gość: ja Re: Taki z ciebie warszawiak jak ze mnie toruniak IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 09.07.05, 11:53
                  Ty myslisz ze mnie tym obrazasz? To swiadczy tylko o tobie
                  • ethanak Re: Taki z ciebie warszawiak jak ze mnie toruniak 09.07.05, 12:04
                    Myślę że po prostu wyrażam swoje emocje...
                    • Gość: ja Re: Taki z ciebie warszawiak jak ze mnie toruniak IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 09.07.05, 16:25
                      Mysle ze jestes zakompleksionym czlowiekiem jesli wyladowujesz swoje frustracje
                      na wszystkim co torunskie.
                      • ethanak Re: Taki z ciebie warszawiak jak ze mnie toruniak 09.07.05, 22:59
                        Nie , jestem normalnym człowiekim przywiązanym do miejsca w którym żyję i
                        wkurzają mnie rzesze zakompleksionych toruńskich jełopów którzy potrafią komuś
                        szukającemu informacji nt Bydgoszczy napisać kupę niepochlebnych bzdur.Chodzi o
                        to , kto to robi i dlaczego.I to mnie faktycznie wkurza.A że spotykam się z tym
                        niemal na każdym kroku , wybacz , ale zacząłem uogólniać...
                        • Gość: detektyw Ethanak! Ty przeciez uzywasz nick toruniak prawda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 17:53
                          Ethanak! Ty przeciez uzywasz nicku toruniak, prawda?
                          Jak chcesz sie podszyc i osmieszyc? Czemu o tym nie piszesz?
          • Gość: drogowskaz Re: PRZEDE WSZYSTKIM OMIJAJ bromberg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 11:38
            Gość portalu: Warszawiak napisał(a):

> Byłem, jak wy to mówicie, w bydzi i nie chcę tam więcej wracać.
            > A jeśli chodzi o Toruń, to Bydgoszcz nawet się nie umywa do tej slicznej
            perły
            > gotyku. B-szcz można zestawiać z Chełmżą albo co najwyżej z Janikowem.
            > Wawa rules

no i najlepszy w polsce skansen wsi.nieogrodzony.tez perelka he he he.

do tego niemieckie dziedzictwo kultury w samym sercu polski.
            ten niemiecki gotyk uchowal sie bo to zwykle niemcy nas najezdzali i okupowali.
            mezny torun zwykle byl poddawany.dwa wystrzaly szwedow i tez biala flaga :)
            mocni to wy jestescie w gebie.
            do roboty i dziury polatac bo samochod sobie poniszczylem na waszych drogach!

• Gość: @@@@@@@@@ Re: PRZEDE WSZYSTKIM OMIJAJ bromberg IP: 213.25.208.* 09.07.05, 11:46

Torun i niemiecki gotyk??,co za bzdety.
              To Bydgoszcz jest nafaszerowana pekatymi niemiekimi budowlami.A Regencja
              Bydgoska w czasie zaborów nic Ci nie mówi??,to za tamtych czasów Torun upadł,bo
              przeciwatawiał sie pruskiej dominacji,po za tym Torun to jedna z kilku dawnych
              Stolic Polski,krótko bo krótko,ale to fakt niepodwarzalny,poczytaj historie,a
              pózniej pisz.
              • Gość: drogowskaz Re: PRZEDE WSZYSTKIM OMIJAJ bromberg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 11:58
                sam sobie poczytaj.
                i przy okazji niepodwaŻalny sie pisze nieuku.

masz wybrane fragmenty:
                "Tam Krzyżacy zbudowali swój pierwszy gród w ziemi chełmińskiej - jak głosi
                legenda - na rozłożystym dębie, a następnie lokowali miasto, które jednak na
                skutek nękających osadników wylewów rzeki wkrótce, bo w 1236 r. przeniesiono na
                obecne miejsce."

inny fragmencik:Pierwsze młyny toruńskie powstały zapewne na przedzamczu, pod
                całkowitą kontrolą krzyżaków.
                Już w 1259 r. powstał młyn na przedmieściach - w Trzeposzu. Toruń nie powstałby
                bez swoich cegielni. Już w XIII w. powstała cegielnia zakonna nad Strugą
                Toruńską, a zapewne w tym samym czasie lub niewiele później powstały co
                najmniej 3 następne cegielnie miejskie nad Wisłą."

tymczasem bydgoszcz lokowal polski krol kazimierz wielki.
                wszystkie budynki powstale w tym czasie zostaly zniszczone przez okupanta
                niemieckiego i szwedzkiego.
                raz ze polskie. dwa ze bydgoszcz walczyla a nie byla poddawana.

• Gość: glos ma Kraków:) Spory między T-niem a B-czą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 12:09
                  Hej!!!
                  Jestem z Krakowa i przyglądam się tej ciekawej dyskusji miedzy miastami.
                  Obiektywnie rzecz biorąc, Bydgoszcz najbardziej rozwinęła się za czasów
                  komunizmu, więc jest oczywiste, że nie ma nic do zaoferowania.
                  Toruń natomiast miał przestój w rozwoju za czasów zaborów, szczególnie, gdy był
                  miastem na granicy prusko-rosyjskiej.
                  Nie mogę się zgodzić, że toruń ma niemieckie korzenie, Krzyżacy lokowali miasto
                  podbijając polska, dość rozwiniętą osadę.
                  Myślę, że kazdy musi się zgodzić, że toruń jest typowym miastem turystycznym,
                  pełnym od wydarzeń kulturalnych, a Bydgoszcz miastem przemysłowym z typowo
                  wiejską zabudową.
                  Kłócąc sie Toruniem, B-szcz pokazuje swoje uzasadnone kompleksy.
                  Jeszcze jedno - Toruń przypomina mi moje miasto, to naprawdę Kraków północy.
                  Wszystkiego dobrego dla Kujawsko-Pomorskiego :)
                  • Gość: drogowskaz Re: Spory między T-niem a B-czą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 12:11
                    tak tak torunski burku. rozumiem ze zajrzales do historii i sie zdziwiles
                    swoimi niemieckimi korzeniami?
                    • Gość: Thorunium Burek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 12:12
                      Co to za wiejskie określenie burek?
                      Tak w Bydgoszczy mówi się na inteligentnych ludzi?
                      Pozdrawiam !!!
                      • Gość: drogowskaz Re: Burek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 12:14
                        tylko na torunskie szczekajace pieski piszace pod roznymi nickami.
                        co gosciu sztuczny tlok robisz?myslisz ze ktos sie debilku da na to nabrac?
                        • Gość: głos ma Kraków:) Pieski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 12:18
                          Jeśli myślisz, ze określając mnie szczekającym psem, zachęcisz mnie do
                          odwiedzenia B-szczy, to niestety bye :)
                          A propos piesków, fajny jest naprawdę ten Filutek w Toruniu z parasolem i
                          melonikiem, super pomysł !!!
                          • Gość: drogowskaz Re: Pieski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 12:19
                            tak.racja. szczekajacy pies powinien byc w herbie torunia :)
                            • Gość: Thorunium Pies w herbie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 12:21
                              Uważaj, bo nasz Anioł przegoni cię i się nie pozbierasz :)
                              • Gość: Thorunium Anioły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 12:24
                                Co?
                                Przestraszyłeś się ???
                                :-)
                                • Gość: Bydzianin Re: Anioły IP: *.chello.pl 16.07.05, 13:41
                                  Toruńskie pieski - idźcie.... za przeproszeniem sr.. na swoje podwórko...
                  • madziafaka Re: Spory między T-niem a B-czą 09.07.05, 12:35
                    > Nie mogę się zgodzić, że toruń ma niemieckie korzenie

Niezłe, no naprawdę niezłe. Ja też przychylam się, że to z Etiopii przybyli
                    pierwsi osadnicy Torunia.
                  • Gość: spioch Re: Spory między T-niem a B-czą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.05, 13:30
                    bedac w bydzie najlepiej od razu isc spac
                    trauma i frustracja czlowieka ominie
                  • ka_zet Re: Spory między T-niem a B-czą 09.07.05, 13:30
                    Gość portalu: glos ma Kraków:) napisał(a):

> Hej!!!
                    > Jestem z Krakowa i przyglądam się tej ciekawej dyskusji miedzy miastami.
                    > Obiektywnie rzecz biorąc, Bydgoszcz najbardziej rozwinęła się za czasów
                    > komunizmu, więc jest oczywiste, że nie ma nic do zaoferowania.

Ze szczególnym uwzględnieniem takich komunistycznych budowli jak Kanał
                    Bydgoski czy magistrala węglowa, nie wspominając o wielkich fabrykach wybudowanych
                    od zera w PRL takich jak... no właśnie, jak co? :)

> Toruń natomiast miał przestój w rozwoju za czasów zaborów, szczególnie, gdy był
                    > miastem na granicy prusko-rosyjskiej.
                    > Nie mogę się zgodzić, że toruń ma niemieckie korzenie, Krzyżacy lokowali miasto
                    > podbijając polska, dość rozwiniętą osadę.

Na szczęście twoja zgoda nie jest wymagana do oceny faktów historycznych. :>
                    (a to że korzenie nie mają już od paruset lat większego znaczenia...)

> Myślę, że kazdy musi się zgodzić, że toruń jest typowym miastem turystycznym,
                    > pełnym od wydarzeń kulturalnych, a Bydgoszcz miastem przemysłowym z typowo
                    > wiejską zabudową.

Myślę, że nie każdy musi. Niektórzy jednak trochę znają historię. :>
                  • ethanak Popatrz , popatrz 09.07.05, 17:21
                    Ja akurat znam czworo Krakusów pośród których średnio na jedną osobę przypadają
                    2 fakultety w tym z takich dziedzin jak architektura i wszyscy oni zgodnie
                    twierdzą , że Bydgoszcz to fajne miasto a Toruń to zapadła wiocha z jedną ładną
                    ulicą.Kompleksy od lat przejawiąją torunianie o czym najdobitniej przekonałem
                    się na pewnej imprezie jakiś czas temu kiedy to pewna wykształcona osoba z
                    Torunia powiedziała że ona to by w życiu do tego ohydnego Tyfusowa nie
                    pojechała i w ogóle.Spotkało się to z ostrym sprzeciwem Krakusów którzy zgodnie
                    sprowadzili panią do parteru uświadamiając jej jak bardzo w ich mniemaniu się
                    myli...
                    • Gość: ja Re: Popatrz , popatrz IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 09.07.05, 19:52
                      ETHANAK
                      Nie wiem kogo ty znasz a kogo nie ale smiem twierdzic jasno.
                      klamiesz i wymyslasz to sobie i powiem ci wiecej kazdy kto czyta twojlist o tym
                      wie.
                      Ja ci powiem tak, ze zwlaszcza krakowianie czuja sie w Toruniu dobrze bo te
                      miasta sa podobne i zwlaszcza mieszkancy takich miast jak krakow przyzwyczajeni
                      do takiego klimatu jak ich miasto mowia ze Bydgoszcz jest miastem okropnym
                      aby sprawdzic atrakcyjnosc miast wejdz na forum poznanskie.
                      Wygral Torun minimalnie przed Wroclawiem. Wymieniano tez Krakow, Wroclaw,
                      Gdansk. O Bydgoszczy cicho.
                      Wiec powiedz mi jedna rzecz.
                      Dlaczego poznaniacy uznali Torun do Bydgoszczy za potege, a krakowianie sadza
                      inaczej? Wymyslasz sobie bzdety zakompleksiony bydgoszczaninie i tyle.
                      Nie kompromituj sie w oczach twoich ziomkow. Przedszkolaku!!!
                      • Gość: mm Re: Popatrz , popatrz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 20:09
                        skoczyłbyś na starówkę zamiast się tak denerwować
                        wielu ludzi nie zachwyca tak bardzo kawałek starówki pełnej turystów, jak to ci się wydaje. bywa, chyba
                        nie umrzesz od tego...
                      • ka_zet Re: Popatrz , popatrz 09.07.05, 20:54
                        Gość portalu: ja napisał(a):

> ETHANAK
                        > Nie wiem kogo ty znasz a kogo nie ale smiem twierdzic jasno.
                        > klamiesz i wymyslasz to sobie i powiem ci wiecej kazdy kto czyta twojlist o tym
                        > wie.

A może po prostu jego znajomi rzeczywiście tak sądzą? To ci do głowy nie przyszło? :>
                        Ludzie są różni, w tym również ludzie spoza regionu. Znam np. szczecinian którym podoba się bardzo
                        Bydgoszcz i również bardzo Toruń, znam łodziankę której Toruń podoba się znacznie bardziej od
                        Bydgoszczy, znam gdańszczanina który woli Bydgoszcz od Torunia, znam wrocławianina któremu
                        podoba się Toruń, ale Bydgoszcz bardziej... i tak dalej, i tym podobnie.
                        A ethanak też nadmiernie uogólnia, swoją drogą.

Na marginesie: nie znam ludzi którym nie podobałby się Gniew. :]

> Ja ci powiem tak, ze zwlaszcza krakowianie czuja sie w Toruniu dobrze bo te
                        > miasta sa podobne i zwlaszcza mieszkancy takich miast jak krakow przyzwyczajeni
                        > do takiego klimatu jak ich miasto mowia ze Bydgoszcz jest miastem okropnym

Teraz tobie mógłbym zarzucić że kłamiesz, wymyślasz i bezpodstawnie uogólniasz.

(A tak na marginesie: Kraków poza starym miastem (i, paradoksalnie, Nową Hutą) jest dość nijaki, szary
                        i pozbawiony charaktreru. O Toruniu tego nie powiem)
                        • Gość: ja Re: Popatrz , popatrz IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 09.07.05, 21:17
                          Ja wam przedstawiam wypowiedzi ludzi z wielkopolski z ktorych wynika
                          jednoznacznie ze Torun to atrakcyjne miasto. Wnioskujac z tego ze ludzie
                          wypowiadali sie jakie miasto jest atrakcyjne i nie wymienili nigdy Bydgoszczy
                          ktora lezy blizej i powinna byc znana uwazam ze Bydgoszcz nie jest atrakcyjna
                          dla mieszkancow wielkopolski i jako czlowiek myslacy nie widze przeciwskazan
                          aby uogilnic i powiedziec ze Bydgoszcz nie jest atrakcyjniejszym miastem od
                          Torunia dla nikogo. Bo wiem tez ze turystow Torun odwiedza 30 razy wiecej niz
                          Bydgoszcz i to tez jest kolejny niepodwazalny dowod
                          Twierdzac ze Torun to Stare Miasto to ja pytam, Wasze lepsze?
                          Atrakcyjna jest takze twierdza Torun dla coraz wiekszej rzeszy turystow
                          Co do atrakcyjnosci polskich miast to sie zgadzam, poza Starymi Miastami i
                          kilkoma wyjatkami Polska jest szara.

C
                          • a_weirdo Re: Popatrz , popatrz 09.07.05, 21:45
                            > Bo wiem tez ze turystow Torun odwiedza 30 razy wiecej niz Bydgoszcz

Skąd to wiesz "człowieku myślący"?

• ethanak Re: Popatrz , popatrz 09.07.05, 22:55
                            A wiesz ,że tyle samo turystów nocuje w Bydgoszczy co w Torniu?Tyle że w
                            Bydgoszczy zostają prawie dwa razy dłużej.Możesz mi zarzucić że kłamię tyle ,że
                            ja tylko przytaczam dane GUS zawarte w opracowaniu Urzędu Marszałkowskiego
                            naszego województwa na temat rozwoju turystyki w naszym regionie.Znam też parę
                            osób z Gdańska które nigdy nie były w Truniu , nie wiedzą co sądzić na jego
                            temat i jednocześnie od ładnych paru lat odwiedzają turystycznie Bydgoszcz -
                            robią sobie zdjęcia , jedzą w bydgoskich restauracjach.Znam też 2 osoby z
                            Poznania które nie wiedziałe gdzie leży Torń ani nie miały pojęcia że ma jakąś
                            Starówkę.Truń poza jedną ulicą Starówki dla mnie też jest szary a poza tym zbyt
                            mały.Bydgoszcz też jest dla mnie za mała ale tu zdecydowanie lepiej się
                            czuję.Nie mieści ci się to w głowie?Bo mi nie mieści się że T tak pewnie sięga
                            po wszystkie funkcje należne dużym miastom powołując się na mało znaczące
                            argumenty.Jeszcze bardziej nie mogę pojąć jak niektórzy dają się T przekrzyczeć
                            w tych dążeniach.
                            • Gość: ja Re: Popatrz , popatrz IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 09.07.05, 23:58
                              Ale ja nic o noclegach nie pisze.
                              Natomiast napisalem ilu przyjezdza turystow a dokladniej relacje miedzy tymi
                              miastami w ktorej prztlaczajaca i niepodwazalna przewage ma miast ktorego
                              nienawidzicie
                              • a_weirdo Re: Popatrz , popatrz 10.07.05, 00:33
                                > Natomiast napisalem ilu przyjezdza turystow a dokladniej relacje miedzy tymi
                                > miastami

A ja się spytałem, skąd masz informacje, ilu turystów odwiedza Bydgoszcz, a ty nie raczyłeś
                                odpowiedzieć. Nie raczyłeś, bo sobie wymyśliłeś.
                          • ka_zet Re: Popatrz , popatrz 10.07.05, 00:52

> Ja wam przedstawiam wypowiedzi ludzi z wielkopolski z ktorych wynika
                            > jednoznacznie ze Torun to atrakcyjne miasto.

Czekaj, tego nie neguję akurat.

> Wnioskujac z tego ze ludzie
                            > wypowiadali sie jakie miasto jest atrakcyjne i nie wymienili nigdy Bydgoszczy
                            > ktora lezy blizej i powinna byc znana uwazam ze Bydgoszcz nie jest atrakcyjna
                            > dla mieszkancow wielkopolski

...wypowiadających się na forum. Dotąd zgoda.

> i jako czlowiek myslacy nie widze przeciwskazan
                            > aby uogilnic i powiedziec ze Bydgoszcz nie jest atrakcyjniejszym miastem od
                            > Torunia dla nikogo.

...a tutaj już nie. Tu już uprzedzenie antybydgoskie z ciebie wyłazi i dobrze o tym wiesz :)
                            To uogólnienie da się obalić w prosty sposób, jeżeli znam dwie osoby (nie licząc bydgoszczan,
                            oczywiście) dla których Bydgoszcz jest atrakcyjniejsza już jest nieprawdziwe.
                            A nikt nie robił i nie zrobi żadnych wiarygodnych ogólnopolskich badań.

Przeciętnemu Polakowi Toruń się skojarzy bo coś słyszał o Koperniku, a Bydgoszcz takiej wyrazistej
                            postaci historycznej nie ma.

> Bo wiem tez ze turystow Torun odwiedza 30 razy wiecej niz
                            > Bydgoszcz i to tez jest kolejny niepodwazalny dowod

Cholera wie czy trzydzieści razy. Ciężko jest jednodniowych turystów policzyć.
                            Na pewno jest ich więcej.

> Twierdzac ze Torun to Stare Miasto to ja pytam, Wasze lepsze?

Nasze inne. Toruńskie jest bardziej zwarte i bardziej odnowione.
                            Poza tym ja właśnie nie twierdzę, że Toruń to tylko Stare Miasto.

> Atrakcyjna jest takze twierdza Torun dla coraz wiekszej rzeszy turystow

Owszem, z kolei w Bydgoszczy masz Kanał Bydgoski, Brdyujście, starą zabudowę Londynku,
                            Smukałę i Myślęcinek... nie jest tak, że się składa z bloków, Zachemu i opery. :>

W Toruniu są właśnie chociażby forty, ale i inne fajne rzeczy poza ścisłą starówką.

> Co do atrakcyjnosci polskich miast to sie zgadzam, poza Starymi Miastami i
                            > kilkoma wyjatkami Polska jest szara.

Co gorsza, w tych interesujących kawałkach miast (śródmieście poza starówką czy też XIX-wieczne
                            dzielnice przemysłowe) najczęściej mieszka tzw. element.

• Gość: ja Re: Popatrz , popatrz IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 10.07.05, 19:03
                              > To uogólnienie da się obalić w prosty sposób, jeżeli znam dwie osoby (nie
                              >licząc bydgoszczan, oczywiście) dla których Bydgoszcz jest atrakcyjniejsza już
                              >jest nieprawdziwe.

Wiesz co znaczy zwrot "uogolniajac"? To znaczy za jak znajdziesz nawet 3 takich
                              to nie zmienia to faktu o jakim pisalem

> Cholera wie czy trzydzieści razy. Ciężko jest jednodniowych turystów policzyć.
                              > Na pewno jest ich więcej.

Nie wiem tez czy 30 czy ile. Wiem ze jest przewaga straszliwa. Wiem tez ze idac
                              na Starym Miescie zderzam sie z turystami na kazdym kroku a w Bydgoszczy jak na
                              pustyni mozna isc z zamknietymi oczami
                              • mylady1 Ale B-cz ma inne przymioty niz turystyka.... 10.07.05, 19:07
                                > Wiem ze jest przewaga straszliwa. Wiem tez ze idac na Starym Miescie zderzam
                                > sie z turystami na kazdym kroku a w Bydgoszczy jak na
                                > pustyni mozna isc z zamknietymi oczami

Ale B-cz ma inne przymioty niz turystyka....
                              • ka_zet Re: Popatrz , popatrz 10.07.05, 19:47

> > To uogólnienie da się obalić w prosty sposób, jeżeli znam dwie osoby (nie
                                >
                                > >licząc bydgoszczan, oczywiście) dla których Bydgoszcz jest atrakcyjniejsza
                                > już
                                > >jest nieprawdziwe.
                                >
                                > Wiesz co znaczy zwrot "uogolniajac"? To znaczy za jak znajdziesz nawet 3 takich
                                > to nie zmienia to faktu o jakim pisalem

Owszem, nie zmienia to faktu że twoje uogólnioenie wynika z nastawienia antybydgoskiego i wcale nie
                                jest tak niekwestionowalne.

> > Cholera wie czy trzydzieści razy. Ciężko jest jednodniowych turystów poli
                                > czyć.
                                > > Na pewno jest ich więcej.
                                >
                                > Nie wiem tez czy 30 czy ile. Wiem ze jest przewaga straszliwa.

Nie wiem czy straszliwa, wiem że jest.

> Wiem tez ze idac
                                > na Starym Miescie zderzam sie z turystami na kazdym kroku

A mi jakoś udaje się ich omijać :)

> a w Bydgoszczy jak na
                                > pustyni mozna isc z zamknietymi oczami

Zaryzykuję stwierdzenie że bywam w Bydgoszczy dość często i potwornych tłumów to nie ma, ale do
                                pustyni daleko. A od czasu jak jesteśmy w Unii to turystów wyraźnie przybyło...
                                • Gość: ja Re: Popatrz , popatrz IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 10.07.05, 21:34
                                  Wytlumacz mi co chcesz tymi swoimi slowami powiedziec?
                                  Chcesz sie dowartosciowac?
                                  Turystycznie jestescie bardzo znacznie slabsi.
                                  Nie ma tu znaczenia czy turystow mamy wiecej 30 razy czy 28 razy, czy nazwe ta
                                  przewage potezna, straszliwa czy duza. Wiesz doskonale jaka ona jest.
                                  Piszesz o rzekomo mojej niecheci do Bydgoszczy.
                                  Przesadzasz, ze krytykuje nie znaczy ze mam niechec. Krytykuje tak samo
                                  torunian jak i kazdego innego. Wy akurat jestescie bardzo wyraznym celem.
                                  Macie swiadomosc tego ze w bardzo wielu dziedzinach przegrywacie jak sami
                                  mowicie z mniejszym miastem. To was boli. Nie ma takiej pary miast w Polsce.
                                  Nie ma takiej pary w ktorym to mniejsze jest postrzegane uogolniajac lepiej.
                                  Tego nie mozecie zniesc. Bedac tego smiadomymi Wy, wasze elity i dziennikarze
                                  (zwlaszcza TV) chcecie sie dowartosciowywac, robic sztuczna przewage Bydgoszczy
                                  nad Toruniem.
                                  Ja jestem swiadoy jakie torun ma zalety a jakie wady.
                                  Mam tez wiedze jakie zalety moglaby miec Bydgoszcz ale tego niewykorzystuje.
                                  Wy zamiast zrobic to co nalezy i isc do przodu wolicie ciagnac nas w tyl.
                                  To taka polska specjalnosc a Wy jestescie mistrzami Polski.
                                  Ja mowie jasno ze lotnisko w Toruniu to glupota, kazda zlotowka to wyrzucone
                                  pieniadze. Co zrobily wasze elity aby dogadac sie z tymi lobbystami?
                                  Nic, jest to wygodne, bo trzebaby cos poswiecic, a wtedy plebs moglby to
                                  przyjac jako porazke. I tak sie to kolko toczy.
                                  Dlaczego powstaje studio TV w toruniu? Bo wasi dziennikarze sa nieobiektywni do
                                  bolu
                                  • a_weirdo Re: Popatrz , popatrz 10.07.05, 21:39
                                    WOW. Skoro już piszesz, co robię, to może napiszesz, co będę robił za 10 minut, bo nie mogę się
                                    zdecydować, od czego zacząć... ;-)
                                    • Gość: ja Re: Popatrz , popatrz IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 10.07.05, 22:48
                                      10 minut temu zioneles jadem, teraza zioniesz i za 10 min bedziesz zional
                                      • a_weirdo Re: Popatrz , popatrz 10.07.05, 23:56
                                        > 10 minut temu zioneles jadem, teraza zioniesz i za 10 min bedziesz zional

Myślałem, że nie odpowiesz, jak na inne posty, gdzie ci wykazuję kłamstwa, a tu taka niespodzianka...
                                        Poziom jednak trzymasz... :-)

PS. Możesz uszczegóławiać swoje wypowiedzi i dawać jakieś przykłady do swoich zarzutów? Będzie
                                        jeszcze weselej...
                                  • ka_zet Re: Popatrz , popatrz 11.07.05, 13:11

> Wytlumacz mi co chcesz tymi swoimi slowami powiedziec?
                                    > Chcesz sie dowartosciowac?

Nie, po co? :>

> Turystycznie jestescie bardzo znacznie slabsi.
                                    > Nie ma tu znaczenia czy turystow mamy wiecej 30 razy czy 28 razy, czy nazwe ta
                                    > przewage potezna, straszliwa czy duza. Wiesz doskonale jaka ona jest.

Spora, duża, nieważne. Wszyscy wiedzą że jest, natomiast właśnie irytują mnie wyciągane z kapelusza
                                    liczby w stylu "W Bydgoszczy turystów jest 30 razy mniej". Może i nawet jest, acz wydaje mi się mało
                                    prawdopodobne żeby było ich nawet 10 razy mniej, ale nie mamy danych które pozwalałyby to
                                    stwierdzić więc nie rzucajmy liczbami. Wiemy że w Toruniu jest ich dużo i więcej niż w Bydgoszczy i
                                    tego się trzymajmy.

> Piszesz o rzekomo mojej niecheci do Bydgoszczy.
                                    > Przesadzasz, ze krytykuje nie znaczy ze mam niechec.

Masz, masz. Widać to w tym co piszesz. Nie ma w tym tak ogólnie nic złego, miłość do Bydgoszczy nie
                                    jest obowiązkowa, byle by trzymać poziom i nie naciągać faktów.

> Krytykuje tak samo
                                    > torunian jak i kazdego innego.

Ale nie uogólniasz tej krytyki na wrodzone cechy torunian, na przykład. :)

> Wy akurat jestescie bardzo wyraznym celem.
                                    > Macie swiadomosc tego ze w bardzo wielu dziedzinach przegrywacie jak sami
                                    > mowicie z mniejszym miastem.

W niektórych przegrywamy, w innych wygrywamy, niemniej jednak zauważyłeś żeby na forum jacyś
                                    bydgoszczanie produkowali długie, chaotyczne i nieścisłe listy rzeczy dających Bydgoszczy przewagę
                                    nad Toruniem? Bo ja kilka, ale głównie jako odpowiedzi na zalew takich list w odwrotną stronę.

>To was boli.

Nie zauważyłem, jeżeli paru oszołomów na forach i dresików na ulicach pominąć.

> Nie ma takiej pary miast w Polsce.
                                    > Nie ma takiej pary w ktorym to mniejsze jest postrzegane uogolniajac lepiej.

Warszawa i Kraków? Elbląg i Olsztyn? Katowice i Chorzów? Radom i Kielce? :)

> Tego nie mozecie zniesc. Bedac tego smiadomymi Wy, wasze elity i dziennikarze
                                    > (zwlaszcza TV) chcecie sie dowartosciowywac, robic sztuczna przewage Bydgoszczy
                                    > nad Toruniem.

No więc nieprawdą jest, jakoby. Telewizja regionalna Brodowskiego cierpi na indolencję i
                                    bydgoszczocentryzm, ale to nie jest przejaw jakiejś ogólnej tendencji.

> Ja jestem swiadoy jakie torun ma zalety a jakie wady.
                                    > Mam tez wiedze jakie zalety moglaby miec Bydgoszcz ale tego niewykorzystuje.

Patrz, ja też. Mało tego, mam świadomość że duża część zalet czy wad obu miast to rzeczy
                                    niezależne od mieszkańców :)

> Wy zamiast zrobic to co nalezy i isc do przodu wolicie ciagnac nas w tyl.

Ależ. Robi się co należy, a że czasami za wolno...

> Ja mowie jasno ze lotnisko w Toruniu to glupota, kazda zlotowka to wyrzucone
                                    > pieniadze. Co zrobily wasze elity aby dogadac sie z tymi lobbystami?

Ale co mogły zrobić, jak to nieszczęsne lotnisko w Toruniu to tylko taki rzucony w próżnię pomysł?
                                    Pomysł ze zmianą nazwy lotniska na przykład uważam za chybiony. Natomiast można by
                                    zaproponować jakieś udziały w PLB Toruniowi, zapewnić dogodny dojazd autobusami na lotnisko i tak
                                    dalej. Być może rada aglomeracji powinna się tym zająć?

> Dlaczego powstaje studio TV w toruniu? Bo wasi dziennikarze sa nieobiektywni do
                                    > bolu

Oni nie są moi, tylko Brodowskiego. To raz. Dwa, sądzę że nawet gdyby tv3 była obiektywna to Toruń i
                                    tak chciałby mieć studio u siebie.
                              • a_weirdo Re: Popatrz , popatrz 10.07.05, 21:31

> Nie wiem tez czy 30 czy ile.

Bardzo mi się podoba, gdy zestawimy to z "Bo wiem tez ze turystow Torun odwiedza 30 razy wiecej niz
                                Bydgoszcz", co napisałeś JEDEN post temu... Tyle o wiarygodności tego, co piszesz...

Jak już będziesz chciał mniej kłamać i wymyślać, to się pochwal na forum... ;-)
                                • Gość: ja Re: Popatrz , popatrz IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 11.07.05, 09:50
                                  No przeciez dokladnie wiesz ze liczby turystow w toruniu policzyc nie sposob.
                                  moimi tekstami chce przekazac ze to liczby nieporownywalne.
                                  Ze przewaga straszliwa, potezna, ogromna i niekwestionowana
                                  dlaczego wiec czepiasz sie slowek?
                                  Teraz powiesz pewnie ze ogromna to wg ciebie musi byc 100 razy wiecej a
                                  straszna to 108 razy wiecej. I znowu bedziesz lal wode tak jak to robisz zawsze
                                  • ethanak Re: Popatrz , popatrz 20.07.05, 12:53
                                    Nie , straszliwa to dużo , dużo więcej a mi szczerze mówiąc nie wydaje się ,
                                    żeby w Toruniu było choćby 3 razy więcej turystów...Ja tam wierzę GUS a GUS
                                    podaje ,że turystów w Toruniu nocuje praktycznie tyle samo co w
                                    Bydgoszczy.Tłumy na Starówce , które po spacerze pędem lecą do autobusu w
                                    dalszą drogę po Polsce jakoś mi nie imponują...
                      • makalon kochaniutki - ethanak nie łże na bank! 15.07.05, 16:43
                        znam tych krakusów i wiem co mówią
                        więc mi tu nie piurdol że taka klitka jak Torun jest podobna do wielkiego
                        Krakowa - śmiechu warte!
                        doprawdy - dobrzy to wy jesteście - w gębie!
                  • Gość: ciekawski Re: Spory między T-niem a B-czą IP: *.bp.com.pl 19.07.05, 12:29
                    Mylisz sie bardzo krakusiku, nie znasz historii wogole. Bydgoszcz jest miastem
                    czysto piastowskim i prawdziwą złotą ere przezywala w okresie pruskim a nawet
                    do 1939. Wystarczy poczytac przedwojenne roczniki statystyczne aby wiedziec ze
                    Bydzia w tym okresie nalezala do najbogadszych miast w Polsce o infrastrukturze
                    nieporownywalnej np z Krakowem, nie mowiac o Toruniu. Okres komunistyczny to
                    okres degradacji Bydgoszczy, w przeciwienstwie do Torunia (Uniwersytet
                    sprezentowany przez komunistów i sfinnasowany przez bydgoszczan) a i Krakowa
                    takze (np Nowa Huta), itp itd. Kazda dyskusja na ten temat oparta na faktach
                    jest bezwzglednie korzystna dla Bydzi...chociaz pewnie nie ma zadnego
                    znaczenia:-)
          • makalon nie jatrz się tak ziomuś - Bydy wiele nie widziale 15.07.05, 12:35
            ś
            a w Toruniu łatwo wszystko zobaczyc bo jest do przejścia Starówka (przyznaję,
            że bardzo ładna) w 20 minut.
            pierwszy efekt nie wystarczy dla osądu.

a że Wawa rulez to tez dyskusyjne, aczklowiek ja lubię i podzielam opinię.
            pozdr
    • Gość: xx Re: Co warto zwiedzić, zobaczyć w Bydgoszczy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 21:47
      podobny temat :)

bydgoszcz-forum.pl/forum/viewtopic.php?t=206
    • Gość: artur Musi to byc Bydgoszcz? Upierasz sie koniecznie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 17:54
      Musi to byc Bydgoszcz? Upierasz sie koniecznie?
      • ka_zet Re: Musi to byc Bydgoszcz? Upierasz sie konieczni 10.07.05, 19:44
        Gość portalu: artur napisał(a):

> Musi to byc Bydgoszcz? Upierasz sie koniecznie?

Musi być Bydgoszcz, skoro chce pokazać Bydgoszcz. Jak ktoś będzie chciał do planetarium to też nie
        należy mu proponować Myślęcinka, nie?
        • Gość: ER Re: Musi to byc Bydgoszcz? Upierasz sie konieczni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 13:14
          TO MIASTO UPADA I NIE WIDZE SENSU ZAPRASZAC TU KOGOKOLWIEK - CO NIE ZNACZY ZE
          NALEZY PROMOWAC KONKURENCYJNY TORUN!!!!!
          • Gość: karolina Re: Musi to byc Bydgoszcz? Upierasz sie konieczni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 12:43
            No, nie musi.
            • Gość: Agent Re: Musi to byc Bydgoszcz? Upierasz sie konieczni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 19:37
              Rozmawiałem ostatnio ze znajomą do ktorej przyjechali znajomi chyba z Olsztyna
              i Warszawy. Byli i w Toruniu i w Bydgoszczy. Stwierdzili że w Bydgoszczy jest
              lepsza atmosfera i to miasto bardziej przypadło im do gustu. a więc każdy ma
              własne odczucia i sam wie najlepiej co mu się podoba, a wzajemne oczernianie
              się nie ma sensu. pozdrowienia z Bydgoszczy :)
              • Gość: ja Re: Musi to byc Bydgoszcz? Upierasz sie konieczni IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 16.07.05, 21:42
                Gość portalu: Agent napisał(a):

> Rozmawiałem ostatnio ze znajomą do ktorej przyjechali znajomi chyba z
                >Olsztyna i Warszawy. Byli i w Toruniu i w Bydgoszczy. Stwierdzili że w
                >Bydgoszczy jest lepsza atmosfera i to miasto bardziej przypadło im do gustu

Jak tekst nie jest dowcipny to mam w zwyczaju rozebrac problem na czynniki
                pierwsze
                Lepsza atmosfera pod jakim wzgledem i gdzie?
                Co chciales tym tekstem przekazac? Ze Bydgoszcz jest tak samo piekna jak Torun?
                • Gość: maniek Re: Musi to byc Bydgoszcz? Upierasz sie konieczni IP: *.brda.net 16.07.05, 23:17
                  "ja" masz jakies kompleksy stary...no bardziej sie ludziom podobala bydgoszcz...i co nie zasniesz dzisiaj...torun to starowka i koniec...szare prlowkie blokowiska...
                  • Gość: ja Re: Musi to byc Bydgoszcz? Upierasz sie konieczni IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 17.07.05, 01:17
                    Stare Miasto - UNESCO
                    Forty - niespotykany zespol
                    I faktycznie nic innego nie ma
                    Teraz Bydgoszcz
                    Hm ....... ???????
                    To by bylo na tyle
                    Problem w tym ze krakowianin by tego nie powiedzial to co mowia bydgoszczanie
                    • Gość: maniek Re: Musi to byc Bydgoszcz? Upierasz sie konieczni IP: *.brda.net 17.07.05, 14:11
                      to moze w koncu napisz skad masz dane o liczbie turystow w toruniu....a jesli wziales je z kapelusza to mysle ze nie jestes godnym uwagi forumowiczem...jestes zwyklym sciemniaczem stary...
                      Ps no i co z tego ze pare kamieniczek jest objetym programem unesco??mowie ci ze wychodzisz ze starowki i co widzisz??? szare bloki, prelki architektury (czytaj cinema city)...itp itd
                      • Gość: ja Re: Musi to byc Bydgoszcz? Upierasz sie konieczni IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 17.07.05, 17:09
                        zalezy kto podaje jakie dane. Jedni 1,2mln, inni 1,5mln
                        Ale dlaczego osbiegasz od tematu.
                        Nie ma czlowieka ktory sadzilby ze w Bydgoszczy turystow jest wiecej.
                        Chyba ze twierdzisz inaczej.
                        Piszesz ze Torun to kilka kamieniczek na Starym Miescie na liscie UNESCO
                        Jezeli nie wiesz co jest na liscie Unesco to nie pisz, wiem ze zawisc zawiscia
                        ale w tym temacie Bydgoszcz jest daleko, daleko w tyle.
                        Reasumujac: W Bydgoszczy nie ma Starowki i sa szare blokowiska
                        W Toruniu jest Starowka i sa szare blokowiska
                        Kto wygral?
    • Gość: polska immortalz [...] IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 15.07.05, 13:48
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: klasyk Re: Co warto zwiedzić, zobaczyć w Bydgoszczy? IP: *.man.bydgoszcz.pl 16.07.05, 21:30
      Porzygać się można czytając dyskusję w tym i innych wątkach. Co palanty robicie
      z tego forum, każdy nawet interesujący wątek po kilku wpisach zamieniacie w
      gó...
      • Gość: franek Re: Co warto zwiedzić, zobaczyć w Bydgoszczy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 13:24
        skoro torunskie forty takie niespotykane to bydgoski system kanalow jest jednak
        duzo bardziej niespotykany?
        akurat fortyfikacji to w polsce jest mnostwo i duzo ciekawszych jak torunskie.

tramwaj wodny ma jeszcze jakies miasto w polsce?
        • Gość: franek Re: Co warto zwiedzić, zobaczyć w Bydgoszczy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 13:27
          bydgoszcz to takze opera.

a w toruniu?
          .....
          hm nic.

bydgoszcz to swietna baza wypadowa na wycieczki,odpoczynek nad woda,w lesie.

a torun?

hmmmm
          trzy ulice,bulwar zwany debilnie filadelfijskim
          i koniec

• Gość: Agent Re: Co warto zwiedzić, zobaczyć w Bydgoszczy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 13:35
            "ja" chciałem powiedzieć to co powiedziałem jak nie zrozumiałeś to trudno...
          • Gość: ja Re: Co warto zwiedzić, zobaczyć w Bydgoszczy? IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 20.07.05, 16:51
            > bydgoszcz to takze opera

Masz argumenty nie ma co. Ile ludzi odwiedza opere rocznie?
            Ilu jest spoza miasta?

> bydgoszcz to swietna baza wypadowa na wycieczki,odpoczynek nad woda,w lesie

Pewnie, Torun lezy na najwiekszej pustyni swiata, do pierwszego jeziora jest
            20tys kilometrow. Zgadzam sie z Toba, nie mozemy sie rownac z Bydgoszcz

Znajdz jakis argument ktory cie nie skompromituje
            Jakiw miasto jest bardziej atrakcyjnej mowi tlok na ulicach Torunia i brak
            takiego tloku w Bydgoszczy
    • Gość: mataz Re: Co warto zwiedzić, zobaczyć w Bydgoszczy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 11:56
      Jak dla mnie górny taras i Brda - w górnym biegu dzika rzeka :)
      • Gość: PIT Re: Co warto zwiedzić, zobaczyć w Bydgoszczy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 16:06
        Moim zdaniem w Bydgoszczy warto wiele zobaczyć. Może nie są to perełki, ani
        cuda świata, ale na pewno miejsca ciekawe mające swój klimat.
        1. Architektura
        -Katedra
        -kościoły średniowieczne Klaryski, Bernardyński
        -kościoły neoklasyczne (Jezuicki, PP przy Gdańskiej, NSPJ na Placu Piastowskim,
        św. Trójcy, św. Józefa, św. Mikołaja, św. Jana)
        -secesja na Gdańskiej, Mickiewicza, Słowackiego ,Cieszkowskiego
        -dzielnica muzyczna (zwóccie uwagę na rozbrzmiewającą często muzykę)
        -osiedle willi neoklasycystycznych Sielanka + panteon (Bazylika)
        -neoklasyczne gmachy dawnych urzędów i szkół (siedziba POW, kolei, VI LO,
        Copernicanum, regencji, Poczta Główna, Akad. Muzycznej, hotel Pod Orłem,
        kolegium jezuickie itd)
        -spichrze Z XVIII w.
        -nowe obiekty: BRE, Opera, Filharmonia

2. Wodny folklor bydgoski
        -Wyspa Młyńska
        -Wenecja Bydgoska
        -jazy, śluzy, tor do kajakarstwa górskiego w centrum miasta (polecam jaz na
        Wyspie M., skad widać Operę i Katedrę)
        - 10 śluz w mieście (Osowa Góra, Prądy, Czyżkówko, Okole, Miejska, Czersko
        Polskie, 3 zabytkowe nad starym kanałem, zabytkowa w Brdyujsciu), poza tym
        jazy, tamy (Smukała, Tryszczyn) - tego nigdzie nie znajdziecie poza Bydgoszczą
        -tramwaj wodny (rzadkość w Polsce)
        -intensywny ruch wioślarzy na rzece prawie przez cały dzień
        -klimat Starego Kanału z 200-letnimi śluzami, pomnikowymi drzewami, parkiem

3. Parki - mamy ich kilkanaście, a poza tym na każdym osiedlu znajdują się
        zadbane parki lokalne. Najstarsze parki zostały urządzone w XVIII w.
        -park Ludowy z amfiteatrem (co tydzień lub częściej występy)
        -park Kazimierza Wielkiego z (w budowie) fontanną "Potop"
        -park Kochanowskiego z Łuczniczką
        -planty nad kanałem (coś pięknego, 2 miejsce po Myslęcinku)
        -park na Wzgórzu Dąbrowskiego
        -stary ogród Botaniczny przy Niemcewicza
        -Dolina Śmierci w Fordonie i otoczenie
        -park Załuskiego, Dolina 5-ciu Stawów, Prk Miejski przy Łuczniczce, park górski
        na Wzgórzu Wolności, park Milenijny, park Księżycowy, leśne parki fordońskie
        itd

4. Myślęcinek - coś, czego nie ma w wielu innych miastach
        Ogród Botaniczny zrobi wrażenie na każdym. Nie wahałbym się go pokazać nawet
        koneserom.
        Chcemy widoki ? Są wzgórza. Wędkowanie ?, są stawy. Wspinanie ? Jest
        alpinarium. Zwierzęta ? Jest Ogród Fauny Polskiej ze "skrawkiem świata". Chcemy
        przejażdzki ? jest kolejka wąskotorowa. Chcemy zadowolić dzieci ? jest
        lunapark. Chcemy spokoju ? Są lasy , uroczyska, dziesiątki stawów, ławeczek,
        źródełka, strumyki. Chcemy odmiennej przyrody ? Są lasy bukowe, grądy, dąbrowy,
        bory, bagienka. Chcemy poszaleć na rowerze lub rolkach ? Są aleje, tory do
        zjazdów, ścieżki, skate park. Chcemy coś zjeść, napić się ? Są kawiarnie, bary,
        restauracje, karczmy. Chcemy pojeździć konno ? Jest duża stadnina. Chcemy
        przenocować ? Jest hotel. Chcemy poszaleć na nartach lub sankach ? Jest tor
        zjazdowy z wyciągiem. Chcemy pograć w tenisa ? Są korty. Golf ? Jest pole do
        mini-golfa. Imprezy ? Są od czasu do czasu na polanie Różopole.
        Niedawno powstało Centum Sportowe "Olimpia", można wypożyczać rowery,
        deskorolki, wspinać się na 8-m ściance, grać w mini-golfa.
        Są fundusze unijne na wzbogacenie ogrodu botaniocznego o egzotyczne rośliny, ma
        być podwyższony stok narciarski.

Nic mi w Bydgoszczy nie brakuje. Mam co do tego stosunek subiektywny, bo to
        moje miejsce na ziemi, ale przekonuję się, że gdzie indziej wcale nie jest
        lepiej.
        Nie ma w Bydgoszczy nadmiaru gotyku, ani tłumów turystów, ale cóż taka jest
        uroda tego miasta. Każdy ma inną.
        Szczególne znaczenie dla mnie ma przyroda, parki, wrażenia krajobrazowe, a w
        tym Bydzia jest naprawdę mocna.
        *3 rzeki, każda o zupełnie innym charakterze
        Brda jest inna w górnym odcinku, gdzie jest urzekająco czysta i wartka, inna w
        środkowym, gdzie jest skanalizowana w otoczeniu zabytków, inna w ujściowym,
        gdzie tworzy rozlewiska.
        Wisła płynie w granicach miasta, tworzac piękne zakole (zawsze mnie zachwyca,
        ilekroć odwiedzam Brdyujście), a powyżej mostu w Fordonie płynąc w otoczeniu
        wzgórz i rezerwatów.
        Kanał bydgoski ma charakter nizinnej rzeki, jego wartość podnosi świadomość
        historyczna i obecność zabytkowych urządzeń hydrotechnicznych oraz parków. Z
        kolei od Prądów do Nakła płynie w uroczej pradolinie, którą ograniczają wzgórza
        niby mini granie górskie, a z drugiej strony morze łąk (po horyzont)
        Tuż za miastem znajduje się Noteć z kanałem Noteckim i kolejnymi śluzami.
        *zalewy wodne (Smukalski z plażą)
        Brda jest spiętrzona do rozmiarów jeziora, otoczona wzgózrami i lasami. Dalej
        znajduje się zakole Brdy - bardzo atrakcyjne miejsce, jest tam ośrodek
        wypoczynkowy
        *deniwelacje, wąwozy, parowy, jary
        Bydgoszcz jest pocięta tarasami które tworzą strome skarpy (najwyższe 45 m - 15
        pięter)
        Można obejrzec całe miasto z góry od Osowej Góry po Fordon i Wisłę .
        W mieście jest ok. powyżej 20-stu jarów, niekiedy wielkich wielokilometrowych
        (często zajętych przez arterie komunikacyjne).
        Ze skarp, w dolinach płynie kilkanaście strumieni lub cieków wodnych (kilka na
        Miedzyniu i Prądach, kilkanaście w parowach od Piasków po Fordon)
        W jednym z parowów na os. Tatrzańskim w Fordonie jest źródlisko nazwane
        źródłem "Mieczysław".
        Klasa krajowa to panoramy przełomu Wisły pod Fordonem. Można obejrzeć ze wzgórz
        fordońskich, a jeszcze piekniejszy widok jest z Jarużyna, lub Gądecza, gdzie
        jest takze grodzisko z V w. i jaskinia (pomnik przyrody). To jest park
        krajobarzowy. Dochodzę do wniosku, gdy poznaję te tereny, że Dolina Dolnej
        Wisły dla Bydgoszczy jest tym ,czym Trójmiejski Park Krajobarazowy dla Gdańska,
        Gdyni , Sopotu. Można tam urzadzić następne "Myślęcinki". Niczym nie
        ustępowałyby pierwowzorowi.

Mamy ochotę na krajobrazy ? Nie ma żadnego problemu. Są dziesiątki punktów
        widokowych na miasto, Brdę, Wisłę, parki. Chcemy zaszyć się w lesie ? Żaden
        problem. Żadne inne maisto nie ma tyle lasów w sąsiedztwie i to różnych nie
        tylko sosnowych borów.
        Chcemy krajobrazy pustynne ? Znajdą się. Bagienne ? Są. Podgórskie ? Są.
        Kultura nas interesuje ? Można skoczyć do Opery, filharmonii, teatru, galerii,
        Mózgu, innych klubów, Multikina, obejrzeć lub posłuchać międzynarodowych
        festiwali oraz mnóstwo lokalnych
        Lubimy biesiadować ? Są setki (ok. 150) restauracji, klubów, pubów, kawiarni.
        Lubimy sport ? To dobrze mieszkać w Bydzi. Nie chce mi się wszystkiego
        wymieniać. Tyle tego jest. Lubimy żeglować ? Jest mekka żeglarzy Zalew
        Koronowski, bliżej tor regatowy.
        Lubimy wędkować ? Są 3 rzeki, 2 kanały, kilkanaście jezior i tyle samo stawów
        rybnych w pobliżu.
        Szukamy opieki medycznej (ważne dla ludzi starszych)? Poza Bydzią, chyba w
        Poznaniu i Trójmieście jest może lepiej.
        Atrakcje dla dzieci ? Jest lunapark, zoo, centra zabaw rodzinnych, centra
        sportowe, kluby, baseny, domu kultury, Pałac Młodzieży (ponad 100 kół
        zinteresowań, klubów, zespołów), Multikino, balety dla dzieci, przestawienia
        teatralne dla dzieci, kolejka wąskotorowa, przeloty nad miastem, nowoczesne
        integracyjne place zabaw (Wyżyny, Leśne, w każdym większym parku), zwykłe place
        zabaw (dzisiątki na każdym osiedlu), często festyny
        Szukamy pracy ? Łatwiej niż w Bydzi tylko w Poznaniu, Trójmieście i Warszawie
        (do 300 km).
        • mamejka Re: Co warto zwiedzić, zobaczyć w Bydgoszczy? 20.07.05, 17:35
          dlaczego nie przeczytałam tego wczesniej...ostatnio byli u mnie znajomi....i
          stwierdzam, ze pokazałam im tylko cześc Bydgoszczy....a i tak im sie
          podobało....gratuluje wiedzy.....:)))
          • Gość: Agent Re: Co warto zwiedzić, zobaczyć w Bydgoszczy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 19:12
            Osobnik o pseudonimie "ja" chyba da sobie teraz spokój.
            P.S. wejdź na forum Torunia i tam się zachwycaj swoim miastem a nam daj spokój.
            Takich wątków były już setki i do niczego one nie prowadzą.
            • Gość: ja Re: Co warto zwiedzić, zobaczyć w Bydgoszczy? IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 20.07.05, 19:18
              Ale ja sie nie zachwycam. Zachwycaja sie przyjezdni. Ja jestem w innej sytuacji
              od nich. Ja komentuje tylko posty ktore wychwalaja Bydgoszcz bezgranicznie.
              Tak przebijacie sie swoimi zachwytami ze juz nie dziwi was tekst ktory mowi ze
              torun jest brzydki a Bydgoszcz piekna i pytam wiec jaka to jest ulomnosc?
              Glupota czy slepota?
              • ethanak Re: Co warto zwiedzić, zobaczyć w Bydgoszczy? 21.07.05, 15:50
                wolna wola i gust?
        • Gość: udławiony Re: Co warto zwiedzić, zobaczyć w Bydgoszczy? IP: *.chello.pl 20.07.05, 18:30
          PIT MASZ RACJĘ. DO TWOJEJ LISTY : "CHCEMY" DODAM TYLKO :
          C H C E M Y P O N A R Z E K A Ć J E S T F O R U M
          udławiony ością narzekań fan Pita
        • Gość: ibm Re: Co warto zwiedzić, zobaczyć w Bydgoszczy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 14:48
          Brawo. Nareszcie jakiś normalny głos. Reszta nie zrozumiała chyba prośby
          Karoliny. Zgadzam się z ogólną opinią, że Bydgoszcz architektonicznie nie jest
          miastem jednorodnym (zdominowanym przez jeden styl i epokę), dzięki czemu jest
          ciekawa. A potencjalne możliwości do uprawiania sportu, rekreacji i turystyki
          (wodnej, rowerowej i pieszej)to coś, co z pewnością w przyszłości sprawi, że
          turyści będą tu przyjeżdżać znacznie częściej i zostawać dłużej. Tylko od nas
          zależy, czy to wykorzystamy, czy będziemy dalej smęcić i popisywać się
          przyokazji swoim nieuctwem.
          • Gość: Agent Re: Co warto zwiedzić, zobaczyć w Bydgoszczy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 19:11
            Mi się Bydzia podoba i nikt nie zmieni mojego zdania że to miasto z "duszą" i
            nieowtarzalnym klimatem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka