Dodaj do ulubionych

Ręcznie robione prezenty...

18.11.05, 10:02
Niekiedy mamy dylemat co kupić, niekiedy doskwiera nam brak gotówki, a
niekiedy po prosu chcemy kogoś zaskoczyć orginalnym, bo ręcznie wykonanym
prezentem. oto kilka pomysłów...
Obserwuj wątek
    • hania.robus Kwiatowe, pachnące mydełka... 18.11.05, 10:03
      Mydełkiem wykonanym samodzielnie, z pewnościa zachwyci sie każda kobieta,
      kobietka, a moze i panu sie spodoba, jeśli nie to zawsze można dla siebie zrobić
      coś takiego.

1.Piekne jak kolorowy ogrod.
      Do wykonania potrzebujesz dwoch mydel. Pierwsze- przezroczyste mydlo
      glicerynowe- zetrzyj na tarce i rozpusc je w garnku (dokladny opis w punkcie
      4). W drugim, bialym mydle toaletowym, zrob owalne wglebienie. Uzyj do tego
      lyzeczki o ostrych krawedziach. W wyzlobienie wloz niewielki sztuczny kwiatek
      (kupisz go w pasmanterii,[ja mysle ze moze tez suszony sie nada]),szklane
      koraliki lub niewielkie muszelki ulozone w oryginalny wzor. Do zaglebienia
      wlej powoli ciepla mase mydlana. Odstaw kostke do wystygniecia. Gdy bedzie
      juz dobrze chlodna, wstaw mydelko do lodowki- wtedy szybciej sie utwardzi.

2. Z kwiatowym motywem.
      Taki fantazyjny prezent stworzysz zaledwie w kilka chwil! Najpierw rozpusc
      starte mydlo w garnku. Do plynnej masy dodaj barwnik spozywczy, np.czerwony.
      Starannie wymieszaj. Kolorowa mase przelej do foremek- mozesz wykorzystac
      pojemniki do lodu o dekoracyjnych ksztaltach (kwiatow lub gwiazdek). Gdy
      mydelka wystygna, przyklej je (np.klejem UNI) do bialych mydel toaletowych.

3.Pachnace babeczki.
      Potrzebne Ci beda: blaszane foremki, szuszone kwiatki oraz starte glicerynowe
      mydlo. Najpierw spryskaj platki lakierem do wlosow- beda sztywniejsze. Do
      foremek wlej odrobine cieplego rozpuszczonego mydla. Gdy ostygnie, na dnie
      uloz kwiatki, zalej reszta masy. Ostudzone mydelka wyjmij z foremek.

4.Jak to zrobic.
      Potrzebne materialy: kostki lub resztki przezroczystego albo bialego mydla,
      olejki eteryczne, zel aloesowy, gliceryna kosmetyczna, miska, tarka,
      drewniana lyzka.

- Krok pierwszy(scieranie): Tarke wstaw do miski. Kostki lub resztki mydel
      zetrzyj na najgrubszych oczkach. Aby uzyskac przezroczysta mase, uzyj mydla
      glicerynowego bez koloryzujacych dodatkow.

- Krok drugi(podgrzewanie): Wiorki przeloz do garnka. Dodaj pol szklanki
      gliceryny kosmetycznej (kupisz ja w aptece). Podgrzewaj na malym ogniu, caly
      czas mieszajac, az z powoli rozpuszczajacego sie mydla powstanie gladka masa.

- Krok trzeci(pachnace dodatki): Mydelko bedzie mialo nawilzajace dzialanie,
      gdy do ostudzonej masy dolejesz troche zelu aloesowego. Mydelka o dowolnym
      zapachu zrobisz, dodajac kilka kropli olejku eterycznego.
    • hania.robus ...i mydełka lawedowe, kojące nerwy... 18.11.05, 10:04
      dom.gazeta.pl/czterykaty/5,57582,2246406.html?i=0
    • hania.robus Haft krzyżykowy-super obrazki, pomysły na prezent. 18.11.05, 10:06
      Fantastyczna stronka, dużżżżżoooooo pomysłów na prezenty dla małych i dużych.

janjones50.multiply.com/photos?&=&album=&page_start=25
    • hania.robus Jasiek dla każdego. 18.11.05, 10:07
      A może jaśki??? Doskonały i bardzo łatwy w wykonaniu prezent dla całej rodzinki,
      dla dużego, dla małego...
      Potrzebne:
      nici, igła, jeśli ktoś ma może zastąpic to maszyną do szycia
      dwa kawałki materiału, mogą być w różnych kolorach, tej samej wielkości,kształt
      dowolny, lub jeden kawałek, który złożymy na pół

Dwa kawałki materiału zszywamy, zostawiamy mały otwór na wypchanie, wypychamy
      np. watoliną , zszywamy otwór i jasiek gotowy. Ja naszywałam na nim jeszcze
      różne "aplikacje" np. serduszko, kwiatki, czy dla synka biedronkę. Można brzegi
      obszyć tasiemką, koronką, frendzelkami, czy na rogach przyszyć pompony...To jak
      będzie wyglądał jasek zależy głównie od Waszej wyobraźni, ja mogę tylko ręczyc,
      że z pewnością będzie to trafiony prezent, w końcu kto nie lubi od czasu do
      czasu pospać...
    • martha_s Można też zrobić kartkę 20.11.05, 18:47
      można do takiego orginalnego prezentu dołączyć własnoręcznie wykonaną kartkę

Marta
    • martha_s figurki i inne drobiazgi 20.11.05, 18:53
      z masy solnej, z masy papierowej, gipsu, bandaża, patyczków sznurków guzików
      ziaren kawy kukurydzy ryżu..... można wyczarować naprawdę fantastyczne upominki,
      np. ramkę do zdjęcia, figurkę, zabawkę dla malucha, maskę karnawałową, a nawet
      różnego rodzaju pamiątki np z wakacji :-) w razie czego służe pomocą :)
      ja na dwa latka oprócz tradycyjnego prezentu zrobię mu śliczny obrazek z gipsu :)
      a jutro będę produkować aniołki na kiermasz świąteczny

pozdrawiam

Marta
    • jusiadyk może nie zupełnie ręcznie 06.12.05, 21:42
      Można to próbować robić ręcznie albo zlecić dowolnej firmie reklamowej np KRD
      na Rondzie Jagiellonów. Chodzi o prezenty ze zdjęciem dziecka np kubki,
      koszulki, puzzle, podkładki pod mysz, breloczki. Szczególnie rozczulające dla
      babć, dziadków i cioć:)
      • hania.robus Re: może nie zupełnie ręcznie 08.12.05, 10:25
        Też myśleliśmy o tym, tym bardziej,że w Lidlu sa kalendarze z miejscami na
        powklejanie zdjęć, ale uznaliśmy, ze nie do końca posuje nam ten pomysł. Ale
        jest to z pewnością ciekawy i rozczulajacy prezent prezent. Pozdrawiam.
    • mama_idalki Re: Ręcznie robione prezenty... 08.12.05, 14:47
      Jeśli ktoś ma dryg do szydełkowania lub "drutowania" to można bardzo ładne
      rzeczy wyczarować. Do tej pory mam takie maciupkie ubranka dla laleczek
      dziergane przez moją prababcię, nie wspominając o czapkach, szalikach, papciach
      i swetrach od mojej mamy. Ja w tej kwestii jestem niestety antytalenciem, więc
      w takie małe "skarby" (aniołki, serwetki) zaopatruję się u babeczki
      dziergającej na placu teatralnym (pod Savoyem).
      Pozdrawiam
    • jusiadyk i znów niezupełnie ręcznie 09.12.05, 09:12
      A czy znacie wydawnioctwo "Niebieski słoń"? Są to ksiązki bajki dla dzieci,
      moim zdaniem przede wszystkiem w wieku 4-8 lat, których bohaterami są te dzieci
      dla których jest bajka. Czyli np zamawiasz bajkę dla Piotrusia z Bydgoszczy i
      tam w tytule i w treści ciągle ten Piotruś z Bydgoszczy występuje. Jest to
      idealne by zachęcić dzieci do czytania, bo lubią czytać o sobie! W Bydgoszczy
      mieści się to na Nakielskiej. Jak dacie mi sygnał, że to kogoś interesuje to
      przejeżdzając zatrzymam się i spiszę nr telefonu. W zeszłym roku kosztowały te
      książeczki ok 30 zł. P.S. Można też zamówić kamasutrę z własnymi imionami ale
      to juz dla dorosłych, na rocznicę ślubu np. :)
      • hania.robus Re: i znów niezupełnie ręcznie 09.12.05, 13:16
        Bardzo proszę o namiary, chciałam takie książeczki zamawiać przez Allegro dla
        synka i siostrzenicy na dwa latka, ale jeśli mogę zamówić to na miejscu i w
        dodatku zobaczyć nie tylko na monitorze komputera. Na Allegro są po 30pln +
        koszt przesyłki, więc cena praktycznie ta sama. Pozdrawiam.
        • jusiadyk Re: i znów niezupełnie ręcznie 13.12.05, 20:41
          Postaram się jutro spisać namiary
          • jusiadyk Re: i znów niezupełnie ręcznie 21.12.05, 15:19
            Bardzo mi przykro, że sie nie wywiązałam. Spisałam numer na jakimś karteluszku
            i mi zniknął ten karteluszek. To jest na Nakielskiej przy skrzyżowaniu z ul.
            Widok. Tel 509 555 .... (nie wiem co dalej). Realizacja trwa 1 dzień ale chyba
            już do świąt nie zdąże Wam podać namiarów. Sorki.
            • jusiadyk 509555438 30.12.05, 09:17
              Mam! Spisałam w końcu ten telefon do wydawnictwa Niebieski Słoń 509555438.
              • hania.robus Re: 509555438 30.12.05, 15:53
                Dziekuję za namiary, może mają swoją stronkę w internecie, poszukam . Pozdrawiam.
                • hania.robus Stronka wydawnictwa 01.01.06, 20:47
                  www.modryslon.com.pl/sg/index.html
    • hania.robus Super pomysły na prezenty-zobaczcie!!! 10.12.05, 13:26
      www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=83930
    • martha_s Ręcznie robione prezenty... 14.12.05, 13:55
      zapraszam na kiermasz do Pałacu Młodzieży.
      Można kupić różne cudeńka zrobione przez dzieci
      kiermasz jest do godziny 18 na parterze, koło restauracji Pałacowej
      • hania.robus Re: Ręcznie robione prezenty... 14.12.05, 19:30
        A kiedy jest ten kiermasz????Pozdrawiam.
        • martha_s Re: Ręcznie robione prezenty... 15.12.05, 13:27
          Wczoraj był
          • hania.robus Re: Ręcznie robione prezenty... 15.12.05, 13:59
            Trudno, udamy sie w przyszłym roku. Mam nadzieję, że "cudeńka" wykonane przez
            dzieci sprzedawały sie błyskawicznie. Pozdrawiam.
            • martha_s Re: Ręcznie robione prezenty... 25.12.05, 18:12
              Na Wielkanoc też będzie kiermasz :)

A w tym roku było całkiem nieźle ze sprzedażą :)

pozdrawiam

Marta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka