Dodaj do ulubionych

SP10"absolwenci54\55

07.11.02, 13:09
Ilu jeszcze nas zostało! a może są inne propozycje
Obserwuj wątek
    • Gość: Igor Re: SP10"absolwenci54\55 IP: *.chello.no 11.10.03, 22:06
      Chodzilem do szkoly nr 10 podstawowej. 8- sma klase skonczylem w roku 1970.
      Od 25 cu lat mieszkam za granica Moze kogos jeszcze uda mi sie z tamtych lat
      spotkac. Szkola miescila sie na ulicy Slaskiej. Nie pamientam juz nazwiska
      nauczycieli, Tylo jedna pania pamientam - pania Luchtowa. jesli ktospamieta to
      nazwisko niech sie odezwie
      • Gość: aga Re: SP10"absolwenci54\55 IP: *.proxy.aol.com 12.10.03, 17:21
        chdzilam 1 rok do 10 ale w roku '77 do zerowki,nie pamieta zadnych nazwisk
        nauczycieli, ale do jednej klasy chodzila ze mna sylawia niewiecka, bylysmy
        sasiadkami z jednej kamienicy
      • Gość: zjk Re: SP10"absolwenci54\55 IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 04.12.03, 21:20
        Ja kończyłem 62-gą w roku 1969-tym, ale przez wiele lat mieszkałem na
        Jackowskiego (15) narożnik ze Śląską. Z okna widziałem kiosk Neumanna
        (jednorekiego, gdzie ojciec mojego kolegi kupował zawsze paczę Żeglarzy - były
        takie papierosy. Po lizaki chodziło się do Gilewskiego na Garbary.

Do 10-ki chodziłem wtedy, kiedy kierownikiem był Eitner w latach 1961-1966
        czyli od pierwszej do piątej klasy. Moją wychowawczynią była Pani Sztangierska
        (bodaj Danuta). W klasie byli Mariusz Mroczek, Przk Kluj, Jurek Kolaszewski,
        Romek Dembek, Jacek Drożniakiewicz, Jurek Stolarczuk i oczywiście Anna Wolska.
        • Gość: Igor Re: SP10"absolwenci54\55 IP: *.chello.no 07.12.03, 21:03
          Twoj list mi przypomnial wiele nowych rzeczy. Jednoreki Neuman kioskasz, i
          Gilewski na Garbarach. Ja mieszkalem na Garbarach chyba 13? Potem cala rodzinka
          przeniosla sie do Warszawy. Potem jeszcze jakis czas przyjaznilem sie z kilkoma
          kolegami z klasy i nawet odwiedzalem Bydgoszcz. Do jednej klasy chodzilem z
          synem woznego z 10 tki. Nazywano go "pedel" To z Eitnerem to sie zgadza po nim
          dyrektorem szkoly zostal niejaki Demczeski czy Dymczewski Pamietam "bagna" taka
          rozperdzicha gdzie cos tam zaczeto budowac i przerwano. Tam odbywali sie
          pojedynki zwasninych uczniow
          • Gość: zjk Re: SP10"absolwenci54\55 IP: *.gda.pl 07.12.03, 21:20
            To może pamiętasz Andrzeja Sajdaka? Mieszkał na Garbarach, ale już niedaleko
            skrzyżowania z Królowej Jadwigi. Vis-a-vis miał swój warsztat taki szewc, który
            zawsze w ustach trzymał peta długości ca 1 cm.
            Gdzies w tej okolicy mieszkał też Kazik Kawa z rodzeństwem (młodszy brat i
            jeszcze młodsza siostra).
            "Bagna" doskonale pamiętam, bo ciągnęły się do ulicy, która bodaj nazywała się
            Graniczna. Faktyczne bagna były po drugiej stronie płotu szkoły. Dalej to były
            jakieś nieużytki, resztki sadów itd.

Pamiętasz cukiernie na Łokietka? Podobno stoi do dziś.

Boisko "dziesiątki" było imponujące. Dwa boiska do nogi i jescze kawałek. A na
            trelince obok szkoy i sali wylewano zimą lodowisko.

Pamiętasz może zjeżdżalnie (dużą i małą) i karuzele?

Na boisko przychodziliśmy grać w palanta z kumplami.
            Pedel nazywał się chyba Geppert (Gepert?). W roku 1966 wyprowadziłem się na
            Błonie, a potem w 73-cim wyjechałem do Gdańska. Na Okolu bywam bardzo rzadko.

Pozdrawiam.

Zbychu
      • Gość: Igor Re: SP10"absolwenci54\55 IP: *.chello.no 07.05.04, 20:49
        No cos newiele jest absolwenow z 10 tki podlaczenych do "netu" nikt sie nie
        odezwal od marca. A szkoda bo moglibysmy sie jakos pozbierac
        • Gość: zjk Re: SP10"absolwenci54\55 IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 08.05.04, 09:39
          Nie jest tak źle. Najpierw odpowiem na Twój list z 16/3. Niestety - nie
          pamiętam Ciebie pomimo, że - jak sam piszesz - byłeś w pewien (pewnie dla
          Ciebie przykry) sposób odmienny od reszty uczniów.

Ludzi z Twojej klasy nie pamiętam, bo ledwie pamiętam ludzi z mojej. Tych,
          których wymieniłeś - całkowicie nie znam. Jeśli zechcesz podać e-mail. to
          prześlę Tobie kilka zdjęć z tamtych czasów (jakaś klasowa wycieczka, ale byli
          ludzie spoza mojej klasy (klasa B), bo był Rysiek Pujszo, a On chodził do
          równoległej. Jesli znałeś Binaka, to może inne nazwiska coś Tobie powiedzą:

Olga Smaga - mieszkała chyba na Łokietka
          Ania Wolska - mieszkała na Śląskiej przy Kozim Rynku
          Makulec (bodaj Hania) mieszkała też na Łokietka
          Były jeszcze Tonder (ale Jej imienia nie pamiętam) Bożena Maciejewska, (?)
          Leszczyńska - też Łokietka, a z chłopaków
          Jurek Kolaszewski (Łokietka), Wiesiek Borczykowski zwany Boćkiem, Romek Dembek,
          Jacek Drożniakiewicz, Krzysiek Kluj, Mariusz Mroczek, Jurek Stolarczuk (daleka
          Śląska lub okolice Czarnej Drogi), Kazik Kawa i Andrzej Sajdak (obydwaj z ul.
          Garbary) Przejściowo chodzili Piórkowki, Krzoska, Sudnik i Wojtkowiak, ale Oni
          mieszkali na Królowej Jadwigi i tej pierwszej bocznej, która odchodziła w
          stronę Brdy/garbarni.

Ja sam chodziłem do 10-ki tylko od 1-szej do 5-tej klasy.

Znalazłem arcyciekawe zdjęcie - fotografia sprzed 1 wojny światowej
          przedstawiająca narożnik ul. Jackowskiego i Śląskiej - akurat ten dom, w którym
          mieszkałem. Widać okna późniejszego mieszkania moich rodziców, lampy gazowe,
          które pamięam z głębokiego dzieciństwa, bramę wejściową do naszej klatki
          schodowej z Jackowskiego i bramę od Śląskiej (podwórko było wspólne).

Stąd mówię - jak zechcesz przesłać e-mail, to Tobie to wyślę. Tak, jak zdjęcia
          klasowe i międzyklasowe sprzed 10-ki. Może z Tobą chodziła do klasy moja
          rówieśniczka Danka Bulińska albo Zbyszek Małek (obydwoje z Jackowskiego).

Tymczasem pozdrawiam

Zbyszek Korycki (od 31 lat z Gdańska)

• Gość: Ala Re: SP10"absolwenci54\55 IP: *.awacom.net 21.05.04, 23:48
            Ja teraz chodzę do 10-tki,ta szkoła to totalne bagno(naszczęście teraz z niej
            wychodze),a pan Geppert nadal tam pracuje
        • Gość: aga Re: SP10"absolwenci54\55 IP: *.proxy.aol.com 08.05.04, 13:55
          racja jakos trudno pozbierac ludzi z 10tki :(( a zwlaszcza roczniki ur 1971-72.
          1972, bo urodzilam sie w tym roku, a 1971, bo z tymi ludzmi chodzilam do klasy.
          LUDZIE ZAGLADAJCIE NA TA STRONE I MELDUJCIE SIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: aga Re: SP10"absolwenci54\55 IP: *.proxy.aol.com 08.12.03, 16:33
      ojej jak fajnie, ze sie ktos odezwal.tak malusko pamietam z 10tki, bo to w
      koncu byl 1 rok :-( moze ktos kojarzy jakies nazwiska z zerowki rok '77?????
      czesto w zastepstwie nauczyciela, czytal nam opowiadania chlopak z osmej
      klasy,nie mam pojecia jak sie nazywal, ale byl TAAAKI DOROSLY ;-) mieszkalam na
      siemieradzkiego zupelnie u gory po lewej stronie, NR nie kojarze. jedyne co
      pamietam to spozywczy na rogu siemieradzkiego/slaskiej oraz ze na przeciwko
      mieszkal z mojej klasy chlopak.chyba mial na imie przemek,w kazdym razie byl
      rudowlosy. narazko papatki
      • Gość: zjk Re: SP10"absolwenci54\55 IP: *.gda.pl 17.12.03, 19:52
        Z tego wynika, że "mamuty" maja najlepszą pamięć. Niestety, do 10-ki chodziłem
        w latach 1961-1966. Jak Ty chodziłaś do "zerówki", to ja kończyłem studia i już
        od 11 lat nie mieszkałem na Okolu, a od liku nie mieszkałem w Bydgoszczy. Ale
        10-kę wspominam miło, może dlatego, że to były te najmłodsze lata. Wiek
        niewinności?

Pozdrawiam

Zbyszek
        • Gość: aga Re: SP10"absolwenci54\55 IP: *.proxy.aol.com 17.12.03, 20:52
          ciekawe jak teraz jest w tej 10tce?? od lat nie mieszkam w polsce a w bydzi
          bywam baaaaaaaaardzo rzadko :((((
          • Gość: alicja Re: SP10"absolwenci54\55 IP: *.elblag.cvx.ppp.tpnet.pl 06.03.04, 17:10
            cześć! jestem absolwentką SP!10 z 1975 roku. Teraz już nie mieszkam w
            Bydgoszcczy, ale bardzo miło jest poczytać o starej budzie. Baaaardzo miło ja
            wspominam! Moimi wychowawczyniami były panie Lewandowska i Remian! szczególnie
            ta ostatnia (uczyła chemii i matematyki, brrrr!) to dla mnie do tej pory wzór
            nauczycielki. Do mojej klasy chodziyli między innymi: Hania Berent, Iwona
            Ostrowska, Ryszard Andrys, Marek Schmidt (nie żyje) i Darek Niesobski.
            Pragnę dodać, że "syn pedla", czyli woźnego, nazywa się Marian Gepert, później
            został lekarzem-chirurgiem chyba. Przez jakiś czas był dyrektorem bydgoskiego
            pogotowia ratunkowego.
            • Gość: zjk Re: SP10"absolwenci54\55 IP: *.gda.pl 06.03.04, 17:56
              No to z nazwiskiem pedla (wtedy tak się mówiło), czy też woźnego miałem rację
              pomimo upływu lat. Dzieli nas wiele lat. Jak Ty kończyłaś podstawówkę, to ja
              byłem w połowie studiów i od kilku lat nie mieszkałem już w Bydgoszczy, a od
              ponad 10-ciu nie na Okolu. Ale miło mieć swiadomość, że miażdżyca lubo
              Alzheimer nie zrobiły z człowieka kompletnego pieńka.

Jakieś dwa tygodnie temu byłem w Bydgoszczy i zrobiłem sobie "melancholijną
              podróż" w przeszłość. Przeszedłem się kawałkiem Grunwaldzkiej, Jackowskiego
              (gdzie do roku 1966 mieszkałem), Śląską, Łokietka, Garbarami. Niby takie samo,
              ale inne. Kiosk na rogu Jackowskiego i Śląskiej stoi, choć "jednorękiego"
              Neumanna już pewnie nie ma od wieków, sklep na samym rogu tych ulic też jest.
              Kupowaliśmy tam dropsy. Pompa na Jackowskiego prawie vis-a-vis mojej bramy też
              jest. Mleczarnia (teraz sklep spożywczy) też funkcjonuje. Niby wszystko jak
              dawniej, tylko kamienice jakieś straszliwie odrapane. Wszedłem na moment na
              boisko "Dziesiątki", ale tu już nic. Zbyt dawno. Te dzieci, to mogłyby być
              dzieci naszych dzieci (i pewnie są).

Tempora mutantur ...

Pozdrawiam.

Zbyszek (od wieków z Gdańska)

• Gość: Igor Re: SP10"absolwenci54\55 IP: *.chello.no 16.03.04, 21:52
                Kochani mylisie sie syn pedla nigdy nie zostal chirurgiem to jego corka
                studiowala medycyne .Syn pedla niejaki Marek Geppert to byl fajny lobuz.
                Chodzilem z nim do jednej klasy ktora skonczylismy w roku 1970. Przypomnalo mi
                sie pare nazwisk z mojej klasy ,moze ktos cos on nich wie? Sobierajska,
                Piekarska, Olczyk, Debinska, Maciejewski,Lassa, Klopocki,Kaszubowski no i
                legenda niejaki Biernaciak ksywa Bierut.Jesli Byl jeszcze Wlodek
                Szynalik ,ktory wiem ze niezyje. Ktos z mlodszego rocznika wspomnial o pani
                Remian i Lewandowskiej. Otoz pani Remian byla mija wychowawczynia a jej corka
                ( imienia nie pamietam )tez chodzila do mojej klasy Pozdroeienia Igor
                • Gość: zjk Re: SP10"absolwenci54\55 IP: *.gda.pl 16.03.04, 22:57
                  Niestety, tych nazwisk nie pamiętam, bo to była klasa niżej jak chodziłem do 10-
                  tki. Zresztą - jak pisałem - 10-kę zakończyłem w piątej klasie czyli wroku
                  1966. Do szóstej poszedłem już na Błoniu. Z sąsiedztwa mogłeś znać Sajdaka lub
                  Kazika Kawę lub jego młodszego brata lub młodszą siostrę. Oni
                  też "wyemigrowali" na Błonie, ale chyba w roku 1967 lub 1968.

Z takich dziwaków, to pamiętam niejakiego Józefa Biniaka, który repetował drugą
                  (!!!) klasę i już wtedy palił papierosy. Nawet nie był rozrabiaką czy łobuzem.
                  Po prostu wagarował i się praktycznie nie uczył.
                  Innenazwiska to Kalinowki ze Śląskiej, Gwiazdowski też ze Śląskiej, Ola Smaga i
                  Ela Makulec z Łokietka, Grażyna Staniszewska z Jackowskiego.

Pozdrawiam.

Zbyszek
                  • Gość: Igor Re: SP10"absolwenci54\55 IP: *.chello.no 16.03.04, 23:28
                    Binak Tak zwany "!Kunwa kunwa" on jakos tak gadal przez nos ale byl bardzo
                    lojalny o dobry chopak. Jego paienmtam. Sluichaj musisz mnie pamientac Bylem
                    Dzieckiem invalida do szkoly jezdzilem rowerem a pozniej chodzilem o kulach
                    Jak wiem bylem jedynym uczniem szkoly nr 10 o taqkich parametrech wiec
                    powiniene3sd mnie pamietac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka