Dodaj do ulubionych

nasze wycieczki

15.05.06, 22:03
Zakładam nowy wątek "nasze wycieczki". Pogoda wycieczkom sprzyja. Ja coraz
częściej jeżdzę gdzies z Jędrkiem. Proponuję wpisywać tu ciekawe propozycje w
miare bliskich wyjazdów co by zainspirować pozostałe mamy (i tatów) gdzie by
z Bydzi w sobote czy niedzielę można się było wybrać.
Obserwuj wątek
    • jusiadyk Człuchów - Canpol 15.05.06, 22:15
      Najpierw minus: 100km od Bydgoszczy. Dokładnie 1,5 km za Człuchowem w kierunku
      na Wałcz, Poznań. Teraz same plusy: jest to...stacja benzynowa wokół której
      powstała masa atrakcji dla dzieciaków. Jest plac zabaw na dworze i mini zoo
      (ptaki, hipopotam, pawie, różne małpy, strusie, emu itp). Jest fantastyczna i
      niedroga restauracja: duży wybór jedzonka, kilka krzesełek dla dzieci, chodzik,
      cztery sale każda zrobiona w innym klimacie i to bardzo starannie). W jednej z
      sal jest duży basen z piłeczkami a w niej 3 zjeżdżalnie. Można dosłownie jeść
      przy stoliku 2 metry od dziecka siedzącego w piłeczkach. Jest też w toalecie
      salka do przewijania dziecka z przewijakiem i... (przygotować się, teraz was
      rozwalę) małym, specjalnym dla dzieci, niziutkim sedesem. Takim prawdziwym,
      ceramicznym tylko, że małym (na serio!). Do tego dla dorosłych są takie
      atrakcje jak sklepik (można gazetę kupić i spokojnie poczytac bo dziecko w
      kuleczkach albo przyklejone do szyby za która latają żywe ptaki), internet
      bezprzewodowy. A dla tatów: myjnia, blacharnia, lakiernia (ale to nudne) oraz
      jest to dealer opla i chewroleta. Jak komuś mało atrakcji to ok. 12 km od
      Człuchowa ( w naszą stronę) jest basen w Chojnicach. Taki mini-park wodny.
      Pomimo tego, że jest to przy stacji benzynowej wszystko jest w bezpiecznej
      odległości od samochodów. Dodam, że za obiad dla 3 dorosłych i Jędrusia
      zapłaciliśmy 60zł. Jędrek nie miał jednak czasu jeść, taki był zajęty.
      • loola74 Re: Człuchów - Canpol 16.05.06, 12:26
        Brzmi rewelacyjnie! szkoda ze az 100 km... :(
      • luca28 Re: Człuchów - Canpol 16.05.06, 12:28
        to ja też moge polecić taką stacje tylko że 600 km stąd. Na autostradzie
        Katowice - Kraków podobny standard stacja Orlenu
      • luca28 Re: Człuchów - Canpol byłam i sprawdziłam 19.06.06, 08:46
        Dzieki Justyna za polecenie. Byłam tam i rzeczywiście rewelacja. Obowiazkowy
        przystanek dla wszystkich wracających znad morza. Polecam.

Świetna restauracja, plac zabaw dla dzieci bardzo bezpieczny, są trzy
        zjeżdzalnie dostosowane do rozmiarów dziecka, kucyki na których mozna jeździć i
        mini zoo za darmo.

Oczywiście spraedziłam też tą toaletę. Bardzo ładna i funkcjonalna.

Spotkałam ludzi z Bydgoszczy, którzy specjalnie tam przyjechali z dzieckiem
        mówiąc, ze wolą pojechać tam niż do Myślęcinka.
    • jusiadyk Sopot - aqua park 21.05.06, 22:30
      1. Prosze mi nie narzekać, że daleko: 2,5 godziny jechaliśmy a w Bydzi aqua
      parku nie ma 2. zespół basenów wybitnie przygotowany dla dzieci: baseny,
      brodziki, do brodzików zjeżdżalnie, małe fontanienki, mini prysznice, pełna
      szafka różnych kół i zarękawków, woda powyżej 30-35stopni 3. za to dla
      dorosłych normalne duże baseny, jaccuzi, 2 rury, super fakna dzika rzeka 4. a
      przede wszystkim zespół saun, jest ich chyba 9 i do tego inne atrakcje (ale
      wtedy jest potrzebne więcej dorosłych, żeby mama mogła w saunie poleżeć a ktoś
      się dzieckiem zajął) 5. bilet na 1,5 godziny kosztuje 25 zł ( w promocyjnych
      godzinach 15 zł) ale nie spytałam niestety jak małe dzieci wchodzą gratis.
    • jusiadyk Jastrzębia Góra i nadmorskie okolice 27.05.06, 23:58
      No wiem, to już w ogóle daleko więc tylko wspominam, że tam byłam gdyby ktoś
      szukał namiarów gdzie się zatrzymać w tych okolicach.
    • jusiadyk gdzie pod namiot? 06.06.06, 14:17
      Planujemy zabrać Jędrka w czerwcu pierwszy raz na noc pod namiotem. Jednak
      miejsca które znamy są za blisko rzek. Czy znacie w okolicy (do 100km)
      bezpieczne miejsce pod namiot? Takie bez dużych zbiorników wodnych, z dala od
      ulicy i w miarę ucywilizowane?
      • jusiadyk Re: gdzie pod namiot? 19.06.06, 22:15
        Byliśmy na biwaku w Janowie (okolice Opławca, Bożenkowa). Bardzo blisko, fajne
        pole biwakowe w lesie. ZA samochód i namiot na jedną noc zapłaciliśmy 18zł.
        Chcieliśmy, żeby Jędruś spędził noc pod namiotem, doświadczył ogniska itp.
        Udało się, było fajnie.
    • jusiadyk Solec 09.06.06, 10:31
      To jeszcze nie wycieczka tylko zapowiedź ale za to blisko. W Solcu jak pisałam
      buduje się basen. Ma zacząć działać w listopadzie i będą tam różne udogodnienia
      dla dzieci. Ma też tam być stworzony "Park Jurajski" - dokładnie nie wiem co
      (może Katarynka wie, skoro jej mąż pracuje w Solcu?) ale mają tam być takie
      wielkie gumowe figury dinozaurów. Natomiast już działa świetny plac zabaw,
      który został stworzony w oparciu o jakiś norweski plan "matka-dziecko-
      odpoczynek". Jeśli ktoś coś wie na temat takiego projektu to proszę o info.
      • martha_s Re: Solec 22.06.06, 14:43
        Niebawem będziemy z Miśkiem w Solcu to się dowiem o ten plac zabaw, a co do
        parku jurajskiego to będzie taki jak piszesz Justyna. ..poniekąd.. ;) z
        koleżankami planujemy zatrudnić się tam jako żywe eksponaty.. na wieczonych
        pogaduchach w Sokole Kźnicy doszłyśmy do wniosku, że jesteśmy niedzisiejsze i
        jedyna przyszłośc dla nas to park dinozaurów ;) hehehe..
        Kto jedzie z nami? ;)

pozdrawiam

Marta
    • andzina gdzie nad wodę? 23.06.06, 18:56
      Dziewczyny doradźcie - chcemy juro wyskoczyc gdzieś nad wodę i szczerze mówiąc
      mam dośc nieśmiertelnych Pieczysk... na pewno będzię dużo ludzi. Moża znacie
      jakąś fajną miejscowośc, nie zbyt dalego od Bydgoszczy? Jakaś woda, las?
      Justyna pisała o Janowie, a woda tam jest? niekoniecznie żeby się kąpac, ale
      troszę pochlapac? wiem, że trochę późno pytam, ale może... chemy też zjeśc tam
      obiad - może ryba, albo grill, poleccie cóś, proszę.

Pozdrawiam
      • basiamroz5 Re: gdzie nad wodę? 23.06.06, 21:29
        Wierzchucinek, droga na Nakło, trzeba wyjechać z Tarasu Osowej Góry i jechać z
        15 km. Jest woda, jedzenie, plaża, pole namiotowe (tam chyba zmajstrowaliśmy
        Maję?!)ksantypa
      • jusiadyk Re: gdzie nad wodę? 24.06.06, 14:00
        Woda w Janowie jest ale zawsze zimniejsza niż w jezioracj. Do zjedzenia, z tego
        co pamiętam raczej cienko, chyba tylko sklep spozywczy ale może jestem nie na
        bieżąco bo się nie szwendałam.
      • andzina Re: gdzie nad wodę? 24.06.06, 17:18
        dzięki bardzo, dziś odpuściłam ,pogoda raczej niepewna, ale na pewno
        skorzystam. bylismy dziś w myślęcinku, kocyk, chłopaki grali w piłkę, potem
        wpadliśmy do miasta coś zjeśc i było fajnie. może w przyszly weekend wypali
        wypad nad wodę.
        podrawiam
        • natalya20 Re: gdzie nad wodę? 28.06.06, 12:33
          witam!! ja wlasnie wrocilam z nad morza. bylam z przyjacioka 2 dni:) i chociaz
          pierwszego dnia bylo tak zimno ze lezalysmy na plazy w spodniach i koszulkach,
          wiatr byl okropny, ja zasnelam i mam pol twarzy i plecy w paski zjarane ze sie
          ruszac nie moge. bylysmy we wladyslawowie, bylo bardzo duzo rodzin z dziecmi:)
          bardzo mi sie podobalo to ze prawie na calej dlugosci plazy byl ulozony chodnik
          z desek wiec nie ma problemu z wozkiem dojechac:) bylo bardzo milo...chociaz
          nie bylo na kim oka zawiesic:P bardzo polecam bar pod sosna, pyszne jedzenie, a
          najlepsza rekomendacja to chyba to ze caly czas tam pelno. mojej kwatery nie
          polecam, mimo ze ladnie, czysto i blisko plazy ale halasy w rurach byly nie do
          zniesienia!!!!!! dla bardziej wymagajacych polecam hotel velaves, piekny nowy
          hotel, jeszcze cos tam dokanczaja:)
          • martha_s Re: gdzie nad wodę? 28.06.06, 13:04
            Fantastyczna wycieczka!
            Troszke Wam zazdrościmy ;) ale tylko troszkę bo my też w krótce wybieramy sie w
            stronę dużej wody choć Sergiusz wykazuje wieksze zainteresowanie dużą piaskownicą ;)

pozdrawiam

Marta
    • jusiadyk na ten weckend 01.09.06, 22:57
      Jak ktoś szuka natchnienia na wycieczkę z dzieckiem na ten weckend to o ile
      będzie przyjemna pogoda to polecam Toruń. Przed Muzeum Etnograficznym jest
      wystawa ciekawych zdjęć przyrodniczych z National Geografic. Jest na świeżym
      powietrzu, za darmo, interesująca dla rodziców i starszych dzieci. W połowie
      tej wystawy (90 zdjęć) znajduje się Karczma "U Damroki" gdzie na świeżym
      powietrzu można coś zjeść lub wypić a tymczasem dzieci młodsze pod naszym
      czujnym okiem bawią się na bardzo ładnym i bezpiecznym mini-placu zabaw. A z
      tamtą tylko krok na toruńską starówkę, do planetarium (ale to dla dzieci myślę,
      minimum 5-letnich) a dwa kroki do bardzo fajnego, chyba niedocenianego zoo.
      Może być sympatyczna wycieczka. Acha, w sobotę chyba na Nowym Rynku, występuje
      Ewa Bem (bilety 20zł)
    • jusiadyk Re: nasze wycieczki 01.04.07, 23:35
      Podnosze wątek przed roku. Znów zaczyna się ten sezon i bardzo się z tego
      cieszę. Mam nadzieję, że mężulę uda się gdzieś wyciągnąć a jak nie to sama
      sobie z Jędralskim gdzies na weekend po świętach wyskoczę. Czego i Wam życzę.
      no i oczywiście prosze dopisywac nowe pomysły wycieczek z dziećmi.
    • jusiadyk Re: nasze wycieczki 13.04.07, 22:16
      Pogfoda coraz piękniejsza. Czuję, że jednego weekendu w domu nie usiedzę. Jutro
      śmigamy do Torunia. Co prawda my jutro tak raczej nie zrobimy ale podpowiadam,
      że do Torunia można jak najbardziej śmignąć przez Solec żeby zaliczyć basen. A
      jakby ktoś wiedział coś bliższego o realizacji "parku jurajskiego" w Solcu to
      uprasza się o info.
      • andzina Re: nasze wycieczki 14.04.07, 11:48
        O parku w Solcu nie wiem ale wiem o

www.zaurolandia.pl/index.php
        i tam zamierzamy się w okolicach dnia dziecka wybrać, ewentualnie w wakacje.
        • luca28 Re: nasze wycieczki 14.04.07, 21:30
          super na pewno młody sie ucieszy tym bardziej, że jest teraz zafascynowany
          dinozaurami.

My też sie tam wybierzemy na pewno.

A jutro wybieramy sie do Ciechocnika pozwiedzać troche. Jest ktoś chetny na
          małą wycieczkę?
        • jusiadyk Re: nasze wycieczki 15.04.07, 21:31
          Andzinka, FENOMENALNE !!! masz u mnie dużą buźkę ode mnie za znalezienie
          takiego miejsca. I na dodatek w miar blisko nas.
          • andzina Re: nasze wycieczki 16.04.07, 09:09
            No wiesz Jusia potrzeba matką wynalazku... moje dziecię ma manię dinozaurową,
            odkrytą zupełnie przez przypadek. Otóż moja mama w jakiejś gazecie dostała
            płytę z serii "co i jak" - na pytania dzieci odpowiadają dwa śmieszne znaki
            zapytania, czy coś takiego... no i na tej płycie było o dinozaurach i
            wulkanach. wtedy wybuchła mania - wszystko o dinozaurach. a manię dodtkowo
            stymulują znajomi i rodzinka, bo nawet żelki o dinozaurach znaleźli :)

ale do sedna - jak byli w górach na Jaworzynie była reklama parku dinozaurów
            gdzieś w okolicy Rzeszowa. Oczywiście kiedy mania wybuchła zaczęliśmy szukać po
            necie, bo Rzeszów mimo wszystko ciut daleko... no i bingo! znaleźliśmy! na
            razie małemu nic nie mówię, będzie niespodzianka, no i mam nadzieję, że zdążą
            otworzyć, dlatego na razie nic nie mówię :)

jak pisałam - albo w okolicach dnia dziecka albo w wakacje. Chcemy to połaczyć
            z Biskupinem, Wenecją no i pierwszym w życiu Micha spaniem pod namiotem.
        • amj2 Re: nasze wycieczki 16.04.07, 08:59

Wow super!!!
          To już wiem co będę robić w majowy weekend :-)))
    • jusiadyk Re: nasze wycieczki 06.05.07, 15:28
      Ponieważ nie czytam regularnie Rzeczpospolitej a wpadło mi coś takiego w ręce
      to wklejam, może kogoś zainteresuje:
      www.tur-info.pl/p/fo_id,10253,,polskie_atrakcje_turystyczne_dla_dzieci,w_polsce,polska,a
      kwarium_gdynskie.html
    • jusiadyk Re: nasze wycieczki 18.07.07, 21:27
      odświeżam wątek
    • luca28 troche daleko ale 27.08.07, 22:09
      jeśli ktoś ma ochotę nauczyć sie jazdy konnej i spedzic kilka dni z
      dala od cywilizacji to polecam, aha w okolicy do zwiedzenia mnóstwo
      pieknych gotyckich kościołów i kilka zabytkowych śrdniowiecznych
      zamków wartych obejrzenia

www.m-sport.pl/
      • jusiadyk Re: troche daleko ale 05.05.08, 23:29
        Odawiam wątek bo jest jak nabardziej na czasie.
        Ja w ten weckend byłam w Toruniu. Próbowaliśmy zdobyć bilet do
        planetarium ale to jednak trzeba z duzym wyprzedzeniem kupować (w
        tym tygodniu będę się starała kupić na jakiś czas np na przełomie
        maja i czerwca, oczywiście na dziecięcy seans jakiś więc jakby
        któras bardzo chciała to proszę mnie ścigać). Ale skoro nie
        dostaliśmy biletów do planetarium to poszliśmy do ogrodu
        zoobotanicznego na ul. Bydgoskiej i było ekstra. Piękne ptaki w
        ptaszarni a w ogóle to sporo zwierzątek dostępnych z bliska dla
        dzieci i bardzo nam się podobało. Polecam.
    • wyczyny Inowroclaw... 12.05.08, 00:19
      polecam Park Solankowy, duzo zieleni, teznie(mozna je obejsc wokol tradycyjnie, ale i przejsc "gora")do ktorych przechodzi sie mostkiem przez staw, za nimi plac zabaw, przed nimi(przynajmiej w weekendy) dziec moze przejechac sie na kucu lub koniu, a cala rodzina bryczka, na terenie sa tez restauracje, kawiarnie itd.
      bardzo blisko paku jest tez odkryty basen, ale ten czynny bedzie pewnie dopiero w wakacje ...
      do Ina Fordonu jedziemy godzine, wiec z centrum jeszcze szybciej
    • wyczyny nad jezioro 12.05.08, 00:27
      Przyjezierze (dosc daleko ok.70km, jakies 20 od Inowroclawia), ale jeziorko ladne, duze, w srodku lasu...
      jesli ktos lubi nadmorski klimat z olbrzymia iloscia budek, kramikow,jadlodajnie, lodziarni, no i ludzi to warto sie wybrac (oczywiscie klimat tam jest nizinny, ale chodzi mi o otoczke:-)
    • natalya20 Re: nasze wycieczki 15.05.08, 19:12
      szkoda ze tak pozno przeczytalam bo z hcecia bym poszla:(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka