Dodaj do ulubionych

nasza gwara

• baja47 Re: nasza gwara- majluft 17.04.07, 16:40
      a tak po prowdzie to pachni już majluftym (dobrze powiedziałam o tym maju?)
      • kawka44 Re: nasza gwara- majluft 17.04.07, 23:09
        Roz kiejś na wsi było lży jak w mieście bo starczyło siykiyrom ćpnońć na
        podwyrek i obiod był. Tak przynajmni mysleli miastowe. Przyjyżdżały te miastowe
        ciotki po jajka, kurki i kaczki ale przynajmni rodzina sie lepi odidzała. Krew
        na czornine miała łoctowy zapach bo do krwi łoctu trza było doloć żeby sie nie
        skrzepła. Jak już pisołym moja cało rodzina zażyrała sie czorninom z kluchami na
        pyrach. Jakby tegu mało było kobiyte co żem se jom znaloz na Mazurach tyż
        dostołym fanatyczke czorniny. Bywało że jak mojo matka jeszczy żyła i kaczki
        chowała (teroz już mało kto chowo - lepi kupić)to jak roz moja sie spieszyła do
        dumu to se od matki wziła te kacze łąpy, kupry i flaszeczke ty krwi z łoctym na
        czornine co se jom w dumu ugotowała, do tego kluch i jadła rano, na łobiod i
        wieczorym. tako zaciynto fanatyczka. Moja mamusia nijakich jabków do kaczki nie
        kładła. Prużyła jom w brytfance z tym majerankiym i to było wszystko. Ino tak
        barzy po poznańsku z modrom paustom nom dawała.
        Jeszcze do ŁOCTU. Jak było na wsi wesele to listowy staroł sie przyniść
        telegramy z życzyniamy jak już weselniki fest sie bawili bo liczył na drapane.
        Mielim listowygo takiygo ochlapusa. Roz już galancie sprawiuny przyniós te
        telegramy do kuchni. Kucharka kozała wloć mu jednygo. Listowy kropnył skzrywił
        sie i jynknył ŁECET !!! Dali, dali - woło kucharka - wlejta mu na drugom noge.
        Dziewuchy zalotane przy noszyniu na stoły znowyk szybko mu wloły sete z bele
        jaki flaszki co pod rynkom miały. Tyn kropnył, i zamruczoł ŁEEECEEET !!! Co ty
        León ciyngim o tył łeccie berbolisz ? - pyto sie jedna. BO WY MI CINGIYM ŁECET
        LEJETA !!!
        • baja47 Re: nasza gwara- łocet 17.04.07, 23:24
          ja, kole nocy tak mi zapachnilo tym łoctym :)))))))))
          kawka , ady przylatuj tu do nos czynścij
          tyn moj listowy kiedy dawoł dziadusiowi emeryture to mu sie cało kalafa śmioła :))
          i szedł zaroz do Pieczynskigo se golnąć jednygo za dziadkowe bejmy jakie dostoł
          do kiejdy
        • sauber1 Re: nasza gwara- majluft 18.04.07, 00:02
          kawka44 potrafisz przybliżyć rzeczywistość, Baja ma racje pisz chłopie, może
          ale nie łoctu sie kiedy napiim ;))) Dobre:))))))))
          • baja47 Re: nasza gwara- majluft 18.04.07, 00:07
            tej sauber, ło ty godzinie żes sie przytośtoł?????
            co tak dugo murksujesz po ty kuchni, dali sie luchnąć nyny :)))))
            • sauber1 Re: nasza gwara- majluft 18.04.07, 00:17
              baja47 napisała:

> tej sauber,

Nyny sam rzem se wzion :)))))))Witaj
          • sauber1 Re: nasza gwara- majluft 18.04.07, 00:15
            By trzymać sie w temacie tyż był pirszy i cztyry, ale przypomnieliście mi
            dziadka (cofnięcie w czasie), porządny był człek z niego, a że był zasłużały za
            młodu, w 19 loł się pod Brzozą i gdzie się dało, to na starość został
            doceniony, otrzymał podporucznika, krzyż kawalerski za udział w powstaniu,
            szkoda że ludzie tak krótko żyją, z emeryturki 25% to było honorarium dla mnie
            na lody. Miło jest dziadka po latach wspomnieć , rozrywkowy to człek był z pod
            Inowrocławia i jak tu nie podtrzymywać rodzinnych tradycji;)))
            • jerena1 Re: nasza gwara- majluft 19.04.07, 09:30
              No to żeś mi przypómnioł, że mój dziaduś w czasie I wojny światowy był wziynty
              do nimiecki armi i walczył pod Werunym w Francji. Tam go razym z innymi
              zasypało w jakiś ziymiance i jak już sie z życiym żegnoł to ich Francuzy
              znojdli i łodkopali. Wzini ich do niewoli (może internowali bo wiedzieli że uni
              byli siłom wcielóne do tegu nimieckiygo wojska). We Francji dziaduś i jego brat
              dostali sie do Hallera i tak już jako Poloki wojne skóńczyli. Jak nom matka
              opowiadała o tym jak uciykali ze swoi gospodarki przed Niymcami w 39-tym to
              dziaduś zapakowoł nojważniejszy dobytek i familie na wóz i w droge. Przed
              wyjazdym babusia przepatrzyła jednak wszystkie klamoty i jak znalazła
              dziadusiowe pamiątki to sie za głowe załapała. Dziaduś se wził radio, flinte i
              tyn niebieski mondur od Hallera. Jak by im Nimcy to znaleźli - kulka w łeb.
              Babusia ruk cuk wywaliła to wszysko do studni i w droge. Ta droga za długo nie
              była bo ujechali ino koło 20 kilometrów i Niymcy już tam byli. Po poru dniach,
              ze strachym ale na gospodarke sie wrócili.
              • baja47 Re: nasza gwara- majluft -militarnie:) 19.04.07, 10:18
                • baja47 Re: nasza gwara- majluft -militarnie:) 19.04.07, 10:35
                  ady, bo to takie małe te znoczki i te czciunki, a grabe mom za duzom i poszło
                  puste:))
                  moj dziadus, syn tej ziemi, też był wcielony do wojska niemieckiego,
                  zapamietałam,że był ordynansem, a w mojej na owczas dziecięcej glowie nijak sie
                  nie mogło jego jowialne zachowanie pasować do ordynusa :))
                  była to Westfalia, tam też babusia pracowała i z tego co pamietam, to dziadka
                  poznała w kościele na mszy, chodził wtedy cały garnizon do kościoła, a moj
                  dziadus ponoć był najwinkszy i jak tak wszyscy stoli , te wojoki, to iyno
                  jednymu , tymu najwinkszymu uszy odstawoli, no ja, to był moj dziaduś :))
                  O innych dziarskich uczynkach dziadusia nic nie wiem, a teraz jak bardzo szkoda :)))
                  Kujawioki miało byc po naszymu, ale mni to nieroz trudni, bo jo przelotny
                  kujawski ptok :)))
    • baja47 Re: nasza gwara - wokół pieca 18.04.07, 21:04
      było juz o westfalkach, angielkach, kaflokach, kryngach, duchówce, brandrurze,
      bratrurze, o szucie a o: kozie i morcinku zapomniano....
      ileż ciepła te piecyki dawały, a jakież niebezpieczeństwo niosły, jeżeli w
      pobliżu znajdować sie mogło dziecko
    • baja47 Re: nasza gwara - kijoszki :))) (kijki) 18.04.07, 21:28
      • baja47 Re: nasza gwara - arturowe1015 roboki 19.04.07, 01:05
        poszłam po polydniu w kime i tero nijak ni moge sie luchnonć, a na pamiynć
        przyszed mi artur1015 i jego roboki jako żródło wszelakiej nieszczęśliwości
        moja babusia, przypomniałam sobie, godała,że to babok :))))))
        a to w pyrkach, a to w sklepie, a to w chliwie, a to na angryście i w pomiksach
        • artur1015 Re: nasza gwara - arturowe1015 roboki 19.04.07, 06:45
          Baboki to były tyż w nosie. Mój dziadek godoł tyż "zadrzewniały" - zardzewiały.
          Roz sie uśmiolim bo jak brat kupił se trabanta to mu kawołek lakieru łodpod i
          pokozoł sie taki wiśniowo-brązowy podkłod. Dziaduś Florek popatrzoł na to
          plastykowom mydelniczke i godo "Jaśku bydziesz musioł se pomalować bo ci tutrj
          troche zadrzewniało" Kijoszki piynkono rzecz ale jesze pinkniejsze były
          szknutelki. Mielim takom starom somsiodke co se bez wiosne, lato i kawołek
          jesini z lasu na rowerku nazorgowała całom kupe takich szkuntelków na opoł. Syn
          i zaś to poromboł i miała co polić bez zime. Tako gradacja: kijoszek, szknutel,
          klofta. Trzymta sie bo jo już musze iść na spacer z moim lorbasym bo dzisiej jo
          mom dyżur hodowlanny z tym moim psiutkiym.
          • baja47 Re: nasza gwara - arturowe1015 "perełki" 19.04.07, 10:18
            chlopie o tym lorbasie to jo na smiyrć zapomniała :)))))
            Babusia jyno podziwiała somsioda za plotym, co mioł łogród i kiwała fte i wefte
            głowom, jak łun mu tyn futer rychtowoł, rychtyg wuchta tygo była :)))
            no ba, to był galanty, no taki lorbas, łun był tyn psiutek :)))
            • artur1015 Re: nasza gwara - LONTRUS 21.04.07, 06:46
              Znowyk mi przypod dyżur hodowlanny z moim psym i przypomniało mi sie, że taki
              człowiek abo zwiyrzok jak był beleco to sie godało że to lontrus.
              • baja47 Re: nasza gwara - LONTRUS 21.04.07, 13:49
                a lontrus to tysz taki co ciungle lofrowoł :)))
              • baja47 Re: nasza gwara - rync 21.04.07, 13:51
                jak coś wypadlo z reki, bądż sie "wysmukło" to tysz godali,że rync i szklonka
                spadla i sie "zbiła"
    • baja47 Re: nasza gwara - niski, drobnej postury 21.04.07, 14:20
      to pizduś :))))))))))
      a duża kobieta to taka klofta :)))))))
      a jeszcze jak bromble z kalafy zrobieła, to do cna baba-luj
      • baja47 Re: nasza gwara - wszystko co małe to bzdziny :) 21.04.07, 18:28
    • baja88 Re: nasza gwara-furt tu zaglondom 21.04.07, 20:31
      czy bedzie przez jakigoś Kujawioka tu coś nakryklane :)))
      • sauber1 Re: nasza gwara-furt tu zaglondom 23.04.07, 00:16
        baja88 napisała:

> czy bedzie przez jakigoś Kujawioka tu coś nakryklane :)))

jak nie ma chętnych, to ja tu napiszą tylko tyle, że postów prawie jest tyle co
        w Radziejewie
        • vogino55 Re: nasza gwara-furt tu zaglondom 23.04.07, 23:23
          sauber1 napisał:

> baja88 napisała:
          >
          > > czy bedzie przez jakigoś Kujawioka tu coś nakryklane :)))
          >
          > jak nie ma chętnych, to ja tu napiszą tylko tyle, że postów prawie jest tyle c
          > o
          > w Radziejewie
          Teroz to jo jusz jezdym 'betka'winc spadom do wyrka
          Wojciech w 'miźniku'umyty(:((((((((
          • baja88 Re: nasza gwara-furt tu zaglondom 23.04.07, 23:33
            trza sie było łochlapać we wance
            że jestes wek,sie nie zdziwiłam, ady to je Twoj łodświntny dziń, trzym sie wuja :)))
            • baja88 Re: nasza gwara-wyrywej mi stund 23.04.07, 23:55
              bylo fyrej mi stund, a tero wyrywej mi stund
              a Kojawiokom mowie, chodzta wiara tu
              • jerena1 Re: nasza gwara-wyrywej mi stund 24.04.07, 08:28
                Sauber1 napisał:jak nie ma chętnych, to ja tu napiszą tylko tyle, że postów
                prawie jest tyle co w Radziejewie. Mój dziaduś, jak chcioł powiedić, że coś nie
                idzie jak trzeba, abo ktoś jest niesłownyże to godoł "Chodzi jak Grudziądzko
                Gazyta". Pizduś to taki ciapkowato-gamoniowaty (godali tyż minkim ... robióny)
                Przypoómniała mi sie tyż glundzia (lekko pobłażliwie ale jeszcze nie guła)- "te
                glundzia zapómniałaś dźwi zamknońć". Zamiast wyrywej godało sie tyż "smaruj
                stond". Kujawioki - trzymta sie, grzebta w paminci i piszta, piszta !!!
                • mmaaks Re: nasza gwara - lynkato i stynkato 24.04.07, 23:34
                  Fajnie se tu godota po kujawsku to i jo wom coś dołoże ale na kujawską nute. U
                  mojigo dziadka na wsi godołym kiedyś z takim wioskowym grajkim. Opowiadoł mi o
                  swoich kolegach z branży "Wi pon jedyn to groł tak wincy lynkato a drugi tak
                  wincy stynkato" Do mnie to przepiynkne tłumaczynie na gware włoskich terminów
                  muzycznych. Pirszorzyndnie oddaje syns tych określyń. Godejta se, godejta ! Może
                  jakieś smarkocze tyż troche poczytajom i im sie spodobo. Teroz tako moda na te
                  szukanie korzynie to może jedyn z drugim coś do sie znajdzie?
                  • mmaaks Re: nasza gwara - a jeszcze 25.04.07, 00:27
                    Poczytołym se troche wincy tych kujawskich gaek i do kijoszków, szknutelków i
                    kloftów mom jeszcze KNYBEL. Knybla bym umieścił miyndzy szknutlym a kloftom.
                    Oprócz określynio "zyjom na knybel" kojarzy mi sie że knybel doł nazwe kiełbasie
                    KNOBLOSZCE (tyż knyblocha, knybloszka). To tako sucho kiełbasa swoi roboty
                    (nawet tak bardzo sucho, że pyntym knobloszki można było fest przywalić w łeb),
                    czasym podwyndzano.
                    A jeszcze: KIEJŚ i KIEJSIŚ (kiedyś). Kiejsiś tam jodym takom twardom knybloche
                    że bym se zymby połamoł.
                    A jeszcze: CHOJAR Jak sie wykupiło u borowygo asygnate to w boru można było
                    spuścić (wyciąć) pore chojarów (też chojorów). Coś mi sie zdaje, że dotyczyło to
                    tylko drzew iglastych (sosna, świerk) bo to pewno od choinka, chojna, chojak, a
                    liściaste to już chojary nie były.
                    A jeszcze: jakiś kawołek śmiyszny przyśpiywki czy czgóś takigo:
                    "A naszo Maryśka - z dobrygo rodu, drobnygo chodu
                    robić i sie nie kce - zdechnie łed głedu"
                    • baja88 Re: nasza gwara - do mmaaks :)) 25.04.07, 08:24
                      znow poczułam sie, jak bym na Kujawach była :))
                      to: do siebie, lub :do sie
                      a kiejsiś, kiejś to chojoki sie stawiało w izbie, na świynta, nojlepi by ta izba
                      landarom nie opalanom kachlokim była, to sie calkiym sztram trzymała
                      he, na knybel wtedy się godało, jeno kiejs mało bylo tych na knybel
                    • kawka44 Re: nasza gwara - Witejże Jasiu !!! 25.04.07, 10:52
                      Witejże Jasiu !!! Tak moja babusia (jak miała humor) witała nos - swoje wnuki,
                      na które tyż czasym mówiła "wisusy". Tak i jo Cie tu witom drogi Mmaaksie. Czuć
                      żeś jest nasz jak nic. Twoje gwarowe określenia na legato i staccato co to z
                      ziemi włoskiej pod polskie strzechy dotarły są cudowne. Legato to faktycznie
                      tak troche lynkato a szarpane staccato to tak wiyncy stynkato. Maryśka co
                      to "zdechnie łed głedu" jest debeściara!!!.
                      Zaglondej tu do nos jak co am wynajdziesz ... a jak nie to tyż zaglondej.
                      • baja88 Re: nasza gwara - Witejże Jasiu !!! 18.05.07, 13:17
                        kawka44 napisał:

> Witejże Jasiu !!! Tak moja babusia (jak miała humor) witała nos - swoje wnuki,
                        > na które tyż czasym mówiła "wisusy". Tak i jo Cie tu witom drogi Mmaaksie. Czuć
                        >
                        > żeś jest nasz jak nic. Twoje gwarowe określenia na legato i staccato co to z
                        > ziemi włoskiej pod polskie strzechy dotarły są cudowne. Legato to faktycznie
                        > tak troche lynkato a szarpane staccato to tak wiyncy stynkato. Maryśka co
                        > to "zdechnie łed głedu" jest debeściara!!!.
                        > Zaglondej tu do nos jak co am wynajdziesz ... a jak nie to tyż zaglondej.

jeszczyk w ty kastrze pogrzebie, bo tam tysz perełki :)
                        a na pożegnanie godali faliliantom i wnukom : chowejta sie
                    • baja88 Re: nasza gwara - a jeszcze kiełbacha 28.04.07, 16:19
                      mmaaks o niyj pisoł , bo zapamiyntoł tyn zapach :)
                      ja, pachniło od ty kiełbachy, my jom nazywalim tyż knobloszkom
                      /Knoblauch niem.czosnek/
                    • baja88 Re: nasza gwara - a jeszcze do mmaaksa :) 01.05.07, 10:07
                      ....Oprócz określynio "zyjom na knybel"

a mnie sie zdowo,że łuni trybarzyli se sobom, ja?????
                      bydzie to tak ,po naszymu ta kocio łapa????
                  • baja88 Re: A Familiantow coros wincy :))) 25.04.07, 08:29
                    Ciesze sie niezmiernie i raduje jak dziecko, móc czytać Wasze wspomnienia
                    okraszone naszą piękna gwarą......
                    to wszystko w nas siedzi , a kiedy wybieramy sie z gwarą w podróż dzieciństwa,
                    najlepszym bagażem jest uśmiech :)))
                    • jerena1 Re: Przyłonczom sie do komitetu powitalnygo 25.04.07, 11:43
                      Jo tyż przyłonczom sie do komitetu powitalnygo. Witojcie Mmaaksie i niech wom
                      tu z namy dobrze bydzie. Nie przyszłam z gołom pińściom. He, na chłopoków
                      starsi godali wisusy ale tyż "tej partyzant !!!" a jak był toche grzeczniejszy
                      to "kawaler". Przypómniało mi sie, że jak z dziewuchami z innych regionów
                      porównywalim gwary to sie zy mnie chichrały jak mówiłam że u nos drzwi
                      sie "zakluczo" a nie zamyka. Najwinkszy ubaw mielim z Kaszebki jak nom godała
                      co jest co bo wiela z ty jeji gwary nie rozumielim. Ktoś tu gdzieś pisoł o
                      charakterystyczny dla Kujawioków intonacji (bez tyn internet sie nie do tego
                      powtórzyć). Warszawioki i te z Włocławka przedżeźniali nos i poznanioków jakom
                      momy intonacje. Tak z boku to usłyszałam i coś w tym jest.
                      • baja88 Re: Przyłonczom sie do komitetu powitalnygo 25.04.07, 18:29
                        jerena :) to ja pisałam o tej intonacji, szak: brakuje jej tu, no wszystkiygo
                        nie do sie tu naros Kojawioki kochane w tym pudle pokozać, co momy
                        pozdrawiam Kujawianka z Zagłębia
                        • java50 Re: Do Baji i Jereny 26.04.07, 00:02
                          Nie dawołym znaku życio bo czasu nie za wiela miołym. Zapewniom wos że w robocie
                          zaglondom tu i ciesze sie że my tu z tegu samygu fyrtla momy o czym pogodać. I
                          coroz nos wincy. A nie pisołym bo w robocie sie robi a nie czas na przyjymności
                          poświynco. Baja i Jerena pisały o swoich dziadusiach co pod Nimcym loli sie we
                          Francji. Dziewuchy namowiom wos goronco żebyśta dotarły do pamiyntnika
                          kujawskiygo robotnika z Barcina Jakuba Wojciechoskiygo "Życiorys własny
                          robotnika". (Pisołym już kiejś o nim)Un tam tyż gwarom opisuje te miejsca i te
                          czasy. Jo wom mówie, jo wom godom przeczytejta a nie pożałujeta. Może znajdzieta
                          coś o swoich dziadusiach?
                          • sauber1 Re: Do Baji i Jereny 26.04.07, 00:37
                            java50 napisał:

>jo wom godom przeczytejta a nie pożałujeta.

A kumu by się to chciało czytać, dej spokój
                            • baja88 Re: Do Baji i Jereny 26.04.07, 10:05
                              sauber1 napisał:
                              A kumu by się to chciało czytać, dej spokój

tej, sauber, godej za sie, jo!!!!!!
                          • baja88 Re: po naszymu , do Jawy :))) 26.04.07, 10:12
                            napisz dokladnie tytył książki, autor, i informacja: gdzie ja kupiłeś !!

wrzucę w internetowe księgarnie, może posiądę ją :)))
                            • baja88 Re: po naszymu , do Jawy :))) 26.04.07, 10:19
                              wzinam se do serca te Twoje wstajanie, ady dzisiej łono beło rychtyg po szósty....
                              moja mela, tysz Maryśka manatki i klunkry inksze pakowała, na plery je wzina i
                              poszła precz z chaci, a raczy wyjechała zagranice, to jest do Chorwacji
                              • baja88 Re: po naszymu mlode już nie godajom :(( 26.04.07, 11:30
                                obejrzałam sobie filmik z tegorocznego smigusa dyngusa tutaj:
                                www.inowroclaw.info.pl/, po prawej stronie w spisie jest on
                                i co ?? młode juz nie godajom po naszymu, nawet w takiej swobodnej, luznej
                                zabawie może raz padło jedno słowo, zapamietane przez nas

a swoja drogą marne było i takie nadęte to poliwanie melów
                            • baja88 Re: po naszymu , do Jawy :))) 29.04.07, 13:07
                              baja88 napisała: napisz dokladnie tytył książki, autor, i informacja: gdzie ja
                              kupiłeś !!wrzucę w internetowe księgarnie, może posiądę ją :)))
                              Jawa, podbijam, odpowiesz
                              jakos tak na szage po tym forum łazisz
                        • sauber1 Re: Przyłonczom sie do komitetu powitalnygo 26.04.07, 00:39
                          baja88 napisała:

> pozdrawiam Kujawianka z Zagłębia

A, może Zagłębianka z Kujaw rodem ; )))
                          • baja88 Re: Przyłonczom sie do komitetu powitalnygo 26.04.07, 12:02
                            sauber1 napisał:
                            baja88 napisała: > pozdrawiam Kujawianka z Zagłębia
                            > A, może Zagłębianka z Kujaw rodem ; )))

sauber, rozdwojenie jażni, nigdy nie kochałam tego miejsca, gdzie zyję :)))
                            • baja88 Re: majluft 27.04.07, 12:03
                              uszporało sie trochu tygo wulnyego, majluft bydzie galanty :)
                              • jerena1 Sauber - ty poczytej, ty sie zmuś 27.04.07, 20:29
                                Sauber nie bądź taki do przodu bo ci tyłu zabraknie, ty poczytej, ty sie zmuś!
                                Som takie co jeszczy czytajom z papiuru a nie tylko z monitora. Tero ciepło i
                                miło ale nie każden może może sie wylegiwać. Jo Świynto Pracy uczcze pracom.
                                jakie by te Piyrsze Maje nie były czy z flagom czerwónom czy bes to ładnom
                                pogode i znajomków koło mnie zawsze mi sie miło wspómino.
                      • sauber1 Re: Przyłonczom sie do komitetu powitalnygo 26.04.07, 00:44
                        jerena1 napisała:
                        > Warszawioki i te z Włocławka przedżeźniali nos i poznanioków jakom
                        > momy intonacje. Tak z boku to usłyszałam i coś w tym jest.

A jest w tym i to moc wielka, ładnie to określiłaś, jam sercem bardziej
                        poznaniok niż jak to ich nazyawacie - kujawiok
                        • jerena1 Sauber ! Ty me nie dżoźnij ! 27.04.07, 20:43
                          No tero żym dopiyry doczytała. Wej go Saber to żeś Ty taki wiyncy świata
                          obywatel. Naprzeciwko Pyrusom nic ni mom, porzondne, zorgowne rychtyk som. Może
                          troche chytre ale niech im tam. Kiedyś w to nie wierzyłam ale jak poru poznałam
                          to sie potwierdziło że to polskie Szkoty. Ty me Sauber nie dżoźni ! Jak kce być
                          Kujawionka to me do Poznanioków nie wklejej.
                          • baja88 Re: Sauber ! Ty me nie dżoźnij ! 27.04.07, 23:55
                            teros bydziesz Sauber pozbadninty przez baby kujawskie toś ty papudrok sie
                            zrobieł,a nie chlop ty ziymi :)
                            weja go, najsampiyrw mi godoł miełe słowka, bym barzy doglundła forum, a potym
                            pisoł ze :"drobiażdzki" to sum podług niygo
                            ady do cna miglanc :))))
    • baja88 Re: nasza gwara- dali o piecu i kole niygo 28.04.07, 14:10
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19250&w=56867365&a=57650309
      a najwozniejsze - to hajcowanie :))
      jak sie nahajcowało fest w kafloku, kozie, czy morcinku , to jak do rosołu sie
      zeblikalim
      • vogino55 Re: nasza gwara- dali o piecu i kole niygo 28.04.07, 23:33
        Baja Ty sie nie rozblekej przy ludziach ,bocie jeszcze jakaś 'heksa'chwycii
        bydziesz musiala w 'barchanowy jaczce i gatkach' spać, (;)))))))))
        Wojciech
        • artur1015 Nie zeblykej podwłóczki 29.04.07, 08:47
          Baja nie zeblykej podwłoczki bo nie wiadómo co tam pod spodkiym. Widziołym tu
          dzieś jakieś Twoje ??? obrozki i mom klopsa we łbie któryn jest naprowde Twój.
          Jakby tyn ładniejszy to Cie szkoda bo sie przekropno zrobiło i byś sie nom
          podzimbiła, a jak tyn barzy mocno dojrzały - to sie tego ludziom nie robi.
          Temat choroby. Heksa po mojymu to tako Herod-baba, siykiyra a jak chodzi o jakiś
          rematytz czy co to raczy bydzie "heksenszus". Może tyż na to godali "złapać
          wilka". Jak se kto rynke zwichnył to sie godało, że se "przebroł". No ale my tu
          po kujawsku "parle, parle a zrobiło sie nom sucho w garle". Rychtuje sie dzisiej
          na grila to se zjym jakmś kiełbache i piwym garło przepłukom.
          • baja88 Re: wizgerne chopoki 29.04.07, 09:46
            jo, kiej o dupiemaryni, to sie zlatujom chopoki,weja ich..
            zdjynam te barchany i galoty i uskromniłam bude po zimie, do szafunierki lompy
            grube poszły wek,a bety i podwłóczki tysz precz
            tero to jo wygogolono kimom z gołymi szkitami, a kiejś to giry w szkarpyty oblikałam
            a dyć, w budzie tero ciepło nie trza hajcować, bo klara daje (slonyszko)
            a co do mnie to juzem godała,że heksa jezdym, klofta i tyle mi na stare lata tyi
            figury ostało...
            a żem sie znorowiła, ciungle bym Wos czytała, co tam stoi napisane znow ,przez
            Kujawiokow
            • java50 PAKOSZCZOKI 29.04.07, 10:10
              A to żeś wygogolyniym i znorowiyniym zagwarzyła!!! To mi sie widzi. Jak już żym
              dzisiej zjod niedzielnom jajówe to sie wyrychtowołym i poszedym do kościoła. Po
              drodze spotkołym - mojygo kolege z Pakości. Lubimy se razym pogodać gwarom, a
              że oba lubim wice i za bardzo wraźliwe na punkcie swoi dumy nie jestymy to sobie
              czynsto letko dogryzomy. Jo mom na niegu cołki miech wiców o jegu miasteczku i o
              pakoszczokach.
              W każdym fyrtlu jest tako miejscowość abo dzielnica w wiynkszym mieście co mo
              nie najlepszom opinie i co na okolice se z ni żarty strojom. Takim Wąchockiym na
              Kujawach je Pakość. Łod pokolyń o pakoszczokach źle się godo.
              A to że mogom co porwać, a to że jak przyjdom na zabawe to zaro je zaczepka i
              się ze wszyskimi w łokolicy lejom, że chachmynty i takie tam.

Pakoszczok umowio się z dziewuchom „o piónty, na rynku kole pómpy” (Byłym
              niedawno na tym rynku „pómpe” zlikwidowali, jest ino kran z wodom)

Od Pakości i Szymborzo – chróń nos Boże.

Mówi łojciec do syna: Pamiyntej synek, że kozy, rowera i żóny się z Pakości nie
              bierze!!!

Podobno gołombki lotajom nad Pakościom grzbiytym do dołu, a pazurami do góry ?.
              Jo, żeby im pakoszczoki łobronczków nie porwały.

Dzisiej się z Jaśkiym spotkom po łobiedzie i jak przy kielichu usiońdzim to mu
              to forum pokoże i choć un komputerowiec wielki nie je to może się do pakoszczoka
              namówić i z pomocom bożom i dziecioków coś tu z ty pakoski łodmiany gwary dołoży.

„Lej zamkni fłurtke bo kłeza z podwyrka na łęke łuciecze!!! „
              • baja88 Re: PAKOSZCZOKI 29.04.07, 10:16
                jo znom takie babusiowe powiydzynie: łod Pakości sie robi cimno, idzie burza i grzmi
              • vogino55 Re: PAKOSZCZOKI 29.04.07, 21:47
                Java50 wszystko co szkryflosz to przeca prowda,,,,,,,przez te pómpe na rynku
                to PAKOść od dawna była znana jako miasto seksu i rozpusty,,,,,taaaaa bo przy ty
                pómpie można było popić i se poru.... (;)))))) no tą wajchą(:))))
                Wojciech(:))))))))
                • baja88 Re: PAKOSZCZOKI 29.04.07, 21:56
                  i mnie przydzie tam stanunć i czekoć na chlopoka, o nie!!!!!!
                  • baja88 Re:Jawa z Jaśkiym 29.04.07, 22:08
                    jawa50 napisał:
                    Dzisiej się z Jaśkiym spotkom po łobiedzie i jak przy kielichu usiońdzim to mu
                    to forum pokoże
                    ja, jak se pousiadali, gorzołe durch loli w garlo i zapumnieli, że baja furt tu
                    czeko
                    łuni sie normalnie urżnyli i som wek..
                    Jerena srana dobrze prawiła,że bydzie w budzie od swoi oremus
          • baja88 Re: artur 1015 29.04.07, 10:06
            ......"Baja nie zeblykej podwłoczki bo nie wiadómo co tam pod spodkiym. Widziołym tu
            dzieś jakieś Twoje ??? obrozki i mom klopsa we łbie któryn jest naprowde Twój.
            Jakby tyn ładniejszy to Cie szkoda bo sie przekropno zrobiło i byś sie nom
            podzimbiła, a jak tyn barzy mocno dojrzały - to sie tego ludziom nie robi".......

ja, juz sauber napisoł: nie rób mi tego !!!!!
            by nie mudzić , sumitować sie tysz nie bede
            dom tu teros aktualnom fotografke
            weja:framboise78.free.fr/Nanas/sexe5.gif

lepij ??????
            • java50 Baja - o piónty, koło pómpy 29.04.07, 10:15
              Łojery!!! Baja !!! Jak tak to o piónty w Pakości na rynku koło pómpy!!!
              Żeby ino nie było że jo czekom na Ciebie jak Kalifornia na dyszcz a Ty nie
              przychodzisz i nie padosz!!!
              • baja88 Re: luj 29.04.07, 10:18
                beło o babie-luj, o chlopie,że luj jak sie patrzy, a pamintocie lujówe, lujówke???
                jo pamiyntom, a Wy?????
                • artur1015 Pakoszczoki 29.04.07, 10:46
                  Prowde ci tatuś godoł. A starszych trza suchać bo „kto nie sucho łojca i matki -
                  niech sucho psi skóry”. (Może kto wi co to ta „psio skóra” może dyszczyplina do
                  lonio dziecioków ?)
                  O pakoszczokach tyż słyszołym, że to beleca. Z Bajom ugodej się gdzie indzi nie
                  w Pakości żeby nie było jak w piosynce:
                  „W Saskiem Łogrodzie, koło fontanny
                  siedzioł se frajer koło swy panyy.
                  I tak flirtowoł aż przebroł miare
                  skrod jej buzioka, óna mu zygarek”
                  • baja88 Re:po kosciele 29.04.07, 11:03
                    chopoki, dubelt się ulachałam z Wos,tako chmara nos sie dzisiej zleciała po
                    kosciele, bo po sumie to jeszcze nie tero
                    a tero to poddziesionto, czas na drugie sniodanie
                    • baja88 Re:po kosciele 29.04.07, 11:06
                      a mnie cós nie idzie srana, guzdrom sie i guzdrom i z porannika wylyżć mi nie idzie
                      • jerena1 Śniodanie 29.04.07, 11:56
                        Jo moim zbijobrukom śniodanio naszykowałam, zmietli wszysko, spucowali ze
                        smakiym i to mnie cieszy. tero polecieli w świat, każdy w swojom stróne a jo sie
                        zostałam z gorami do mycio. Od rana miałam szwunk jak sie patrzy, teroz troche
                        zbejciałam to se przy naszym forum przysiadłam. Zrób se dobrom, prawdziwom kawe,
                        nie Dobrzynke to Ci chynć do życio przydzie. Baja co u Twoi Maryśki za wodom?
                        Tysz słyszałam, że pakośzczoki to psiajuchy. Lepi z nimi nie zdziyrejta chłopoki
                        bo jak tymu kawkowymu Jaśkowi nerw puści to wos fest natrzaśnie.
                        • jerena1 Jaśku nie kawkowy 29.04.07, 12:03
                          Łostro kciałam zaczonć i byka szczeliłam, może ty prawdziwy kawy za dość sie
                          napiłam. Jaśku nie kawkowy ino Jawy kompel. Miłygo popołudnia wom chłopoki życze
                          ino sie za dość nie zmarnujta przy ty flaszce bo wom kobiyty dopiyro oremus dadzom.
                          • baja88 Re: Jerena nie zmiarkowałam sie najypirw 29.04.07, 12:12
                            ło czym godosz, a i kryklosz
                            godosz że prowdziwo kawa mnie barzy postawi sztram, jo????
                            toć jo te kawe duldom jusz drugom dziasia
                            a lyń mnie wzion cołki, nawet łod wczora statory nie umyte , a u Mychny moi
                            całkim dobrze, do ty Chorwacyji dojechała , ino 30 godzin na to zmudziła, tero
                            mi takie po nowymu listy bez listowygo sle,że durś mo ciepło,a jadum znow dali....
                            no szak, nima to ja melom byc......
                            pozdrawiom Cie......
          • vogino55 Re: Nie zeblykej podwłóczki 29.04.07, 21:37
            Artur no dyć ta 'heksa' to ot tego "heksenschutza"pochodzi(:)))
            Wojciech
          • baja88 Re: Nie zeblykej podwłóczki - artur 1015 30.04.07, 11:47
            artur1015 napisał:

> Baja nie zeblykej podwłoczki bo nie wiadómo co tam pod spodkiym. Widziołym tu
            > dzieś jakieś Twoje ??? obrozki i mom klopsa we łbie któryn jest naprowde

oblekłam sie do fotografkof, zobacz :)))))
    • baja88 Re:a dzie sie naszo gapa podziała (kawka44) 29.04.07, 12:15
      cołkim pewne,ze kajś lofruje, po inkszych chynchach i fyrtlach
    • baja88 Re: nasza gwara do Jereny, co na polu robiła 29.04.07, 12:25
      tropiłaś sie czym robic w polu i jak, czy hakać czy haczyć, a po noszymu motyka
      to graczka,dziabka, a grabka to grabie
      • baja88 Re: nasza gwara - bydzie o kozie 29.04.07, 12:44
        jakis partyzant tu pisoł o kozie, to jo dzisioj wywleke z nowoczysnego chliwa
        (piwnicy)mojom koze i pojeżdim sobie z sumsiadkom po tych chynchach, co sie
        Dabrowa Gornicza zwie.Troche bede sie bojała, bo tu autow łod groma, wszydzie
        ino burtniki i łulice, a jak na zyc sie łobale, to dopiyro bydzie
        stynkać i brynczeć bede bez tydziń
        • artur1015 Re: nasza gwara - bydzie o kozie 30.04.07, 11:06
          Mom nadzieje, żeś sie dzieś na burtnik nie wykopyrtła ino łoczy widokami
          nacieszyła a bez tyn wysiłek apetyt mosz dobry. Przypómniała mi sie moja nauka
          jyżdżanio na rowerze. Jak byłym szczun to uczyłym sie przy murku na damce.
          Późni nawet jyżdżołym "pod ramom" na dziadkowym mynskim rowerze. Jyżdżanie pod
          ramom to dopiyro była sztuka. Naiwiyncy nom sie podobało jak był Wyścig Pokoju.
          Wtedy ujyżdżalim rodzinnymi damkami na trasie wkoło kościelnygo muru na czas.
          Przedtym były targi kto bydzie Szurkoski, Hanusik, a kto Szozda.
          • baja88 Re: nasza gwara - bydzie o kozie 30.04.07, 11:43
            a Gazda to co ????? a Królak to co?????
            kołchoznik furt otwarty i słuchalim komunikatow co godzina

no ja, pojechalim se nad zalewy,( a jak to po naszymu, ktoś juz pisol) a ich je
            szporo, aż cztyry..
            a kopyrtnonć sie tysz trafilo, obaliłam sie w jakies kieszki, kszoki i żgajoki,
            pożgałam sie galancie, galoty z dziurom,troche unorano.. szak, jakby to była
            dziadkowo damka, to bym sprysła z nyi, a tyn rower mioł rurke, taki mynski...
            i sie golłam w chynchy....gnaty bolom i stynkom tera, a żyć tako przeturlano :))

a jeżdżynie pod rurkom pamiyntom, pamiuntom
            • artur1015 Wyścig dookoła pokoju 01.05.07, 07:44
              Wyścig dookoła pokoju - tak sie ponoć pomyliła któroś z naszych spikerków w
              telewizji (może Edytka - nie pamiyntom). Za młody żym był żeby kibicować Gaździe
              i Królakowi. Znom ich tylko z opowaiadań - jak to pan Królak Ruskiymu pompkom
              naloł bo mu sie za siodełko trzymoł. Mielim na wsi troche ziymi i czynsto jak
              był Wyścig Pokoju to całom rodzinom siedzielim w odkrytym po zimie kopcu i
              przebiyralim pyry do sadzynio. Słónyszko grzało, zgnite pyry śmierdziały i grało
              radyjko (godali tyż tranzystor) a w nim transmisjo z wyścigu.
              • artur1015 PÓMPA JAK GRÓN 01.05.07, 07:59
                Vogino napisoł że "przez te pómpe na rynku
                to PAKOść od dawna była znana jako miasto seksu i rozpusty" jo słyszołym że to
                "miasto seksu i biznesu". Jak godołym ze znajómkami to jedyn stwiyrdził że
                pakoszczoki to "gróny jaśniste". GRÓN (grom) służył do określanio że czegoś je
                dość "od gróna" abo że ktoś jest łotr właśnie tyn "grón jaśnisty". Były tyż
                niemiłe życzynia "a by to grón spolił". Co do wojtkowych zabaw z wajchom od
                pómpy to jedyn z moich koleżków jak sie go pytali dzie sie bawił na Sylwestra
                powiedzioł:
                "Jak gdzie? - w Orbisie"
                i po chwili dodawoł "Drzwiami"

• baja88 Re:gróny jasniste 01.05.07, 10:13
                  moj dziadus, jak był niezaduwulony, bo jakies szczuny mu cóś łodrkycniły z
                  rowera,abo cóś z łogrodu wymeresiły czy chapły i jak był nie chyntny lontrusom
                  to godoł tysz :te gróny jasniste
              • baja88 Re: Wyścig dookoła pokoju- sie godało 01.05.07, 11:39
                wtedy godalim naobkolo

a jak o kolarzach, to powiem Wam o Królaku, o moim bezpośrednim z nim
                spotkaniu: były lata 70-te, pracowałam wówczas w przedsiebiorstwie, w ktorym
                można bylo dorobic się (jeżeli ktos mial łeb i kombinował) duzych pieniędzy.I
                zjawił sie w kadrach mojej firmy Pan Królak, jegomośc wtedy, wydawał mi sie
                dostojny i w słusznym wieku (o.50 i kilka lat), ta sama twarz, ten sam usmiech,
                tylko tusza juz nie ta, serdeczności mojej i uprzejmości w jego kierunku (
                pozostał dla mnie bohaterem dawnych czasów)końca nie było, myslę,że także owym
                co ja sentymentem , do tego co minęło, kierowali sie tez zarządzajacy firmą,bo
                Królak mimo słusznego w tym czasie wieku, prace dostał , a nam z czasem
                spowszedniała jego osoba, lecz każdy pamietał, że w tym , a tym punkcie pracuje
                Królak....
    • baja88 Re: Kujawskie szpeniole, co to znaczy ???? 01.05.07, 10:22
      wyswojarzyć sie, wyswojarzył sie
    • baja88 Re: dzisioj zimno jak w psi budzie 01.05.07, 11:20
      • baja88 Re: dzisioj zimno jak w psi budzie 08.05.07, 19:47
        ...stary idż no do chliwa , troche drewkow byś na łogin przynós, trza nom
        rozpolic w morcinku, zimno psia jucha, znowa pod pierzynom bydzim spoć .......
    • baja88 Re: wyfyralo wszyskich z chaci, jo????? 03.05.07, 10:58
      • baja88 Re: dzie łuni som,moje Kujawioki??????? 04.05.07, 10:56
        • java50 Re: dzie łuni som,moje Kujawioki??????? 04.05.07, 11:14
          No kapke wyfyrali ale już som. Z Jaskim było jak Jerena wywróżyła (prorokini
          czy co?)Wiary sie troche wiyncy naszło i temat gwara zostoł sie troche z boku.
          Za to szpyrytulaia cieszyły sie powodzyniym jak grón. Ostała mi sie ino w
          pamiynci "fasa" = "kufa" montowany na wozie lub przyczepie blaszany zbiornik w
          kaształcie rury o pojemnosci od kiluset do kilku tysięcy litrów do przewożenia
          wody do pojenia bydła lub do celów budowlanych.
          • baja88 Re: dzie łuni som,moje Kujawioki??????? 04.05.07, 12:02
            a do celów sanitarnych to glutfasa, abo glutpompa
      • sauber1 Re: wyfyralo wszyskich z chaci, jo????? 08.05.07, 09:45
        wekend był to i ludziska wyrwali sie z chałup, nie ma sie co dziwić, takie
        dobrodziejstwo i maju jeszcze, to prawie jak na "zachodzie", chyba zacznę tu
        częściej zaglądać?? :)))
    • zajzajer6 Wsiory!!! 04.05.07, 18:17
      Z BURACTWEM DO EUROPY.
      • artur1015 Zajadły Zajzajer i zmarzninte kwicie 04.05.07, 21:13
        Taki Zajzajer grón jaśnisty, że kto wi co mu tam zamiast słómy z butów wystaje.
        Mocy w nim tyle co w kwasie od kapusty. Byłym na maich "hektarach". (300 m kw z
        kurnikopodobnom altanom)Choć do "zimnych ogrodników" i "zimny Zośki" jeszcze
        troche to frukta mi pomarzły. Może jeszcze co dadzom ale kwicie na drzywkach
        czereśni to cołkie dostało w łeb. Przeżyjymy. Może co inne nos ucieszy plonami.
        • baja88 Re: Zajadły Zajzajer i zmarzninte kwicie 04.05.07, 21:51
          może glaski sztycha nie dostoły
        • baja88 Re: klynska :( 05.05.07, 22:53
          szak , klynska, nie bydzie latoś czesni, glaskow, drzuzgawkow i inszych
          łogrodniki i bambry dostali po życi w majluft
          • sauber1 Re: klynska :( 08.05.07, 09:40
            baja88 napisała:

> szak , klynska, nie bydzie latoś czesni, glaskow, drzuzgawkow i inszych
            > łogrodniki i bambry dostali po życi w majluft

To czy bydzie czy nie bydzie jeszcze nie wiadumo, to tylko pismaki żerują na
            ludzkim nieszcyńściu, może nie wszyscy, jo całe pole obsiołym prosem, aż pochni
            tak ładnie rośnie ;)))
            • baja88 Re: klynska :( 08.05.07, 15:46
              jo całe pole obsiołym prosem, aż pochni
              > tak ładnie rośnie ;)))

tej sauber , jo mom to jeść???????
              jo chce łowoców
        • baja88 Re: Zajadły Zajzajer i zmarzninte kwicie 08.05.07, 15:55
          Artur , a jako te je ta kornikopodobno altana ????
      • vogino55 Re: Wsiory!!! 04.05.07, 23:30
        zajzajer6 napisał:

> Z BURACTWEM DO EUROPY.
        E mylisz się dobry człowieku,gdybyś przeczytał uważnie wątek i na dodatek
        czytając ze zrozumieniem tego co TU, My napisaliśmy wiedziałbyś o Nas
        duuuuużżżżżoooooooo.
        I jeszcze jedno dlaczego krzyczysz na forum? to jest dopiero obciach i "okopowe"
        warzywo (:))))
        "Jak sie ma neta to sie wi'e co to je'st Netykieta(:(((
        Pozdrawiam Wojciech nie "okopowy"(:))))
        • jerena1 Netykieta - to dobre! 07.05.07, 11:06
          Nie jestym feste wprawióno w te internetowe zawiłości ale po wyjaśniyniach
          moich latorośli żym sie pokapowała o co sie rozchodzi z tom netykietom. To mi
          sie podobo. Kiejś sie godało - kup se książke "Grzeczność na codzień albo gdzie
          postawić przecinek". Jak moje tradycje, w tym gwara, wyniesióne z rodzinnygo
          gniozda majom być do kogoś czymsiś złym to trudno - moge być do niego i
          burokiym - ni to mnie ziymbi ni parzy. Myśle se, że w różnorodności kulturowy
          ty naszy wspólny Europy może być jeji siła. Tak na marginesie: godo jedyn do
          drugiygo
          - Słyszołym, że we Francji to je bardzo wysoko kultura.
          - He, tam nawet prosty chłop umi godać po francusku.
          • kawka44 Zapisuje sie na buraczaną grządkę 07.05.07, 13:36
            Jak przeczytołym te okopowe wysmrodzanie jakigoś skwaśniałygo to mi sie
            przypómniało powiedzynie moi nauczycielki "Można być człowiekiem prostym ale
            nie prostackim" i dlatego zapisuje sie na tom gwarowom buraczanom grzondke
            ubóma rękóma. A na ogrodowych grzondkach faktycznie szoć była i diabli wzini
            kwicie na drzewach. Bydziymy latoś mieli galante liście bez łowocu.Nic to. Jo
            na moi dziołce odpoczywom jak patrze jak to wszysko rośnie, a słónyszko mi
            kości grzeje.
            • sauber1 Re: buraczana grządka??? 08.05.07, 09:36
              kawka44 napisał:

> ...Nic to. Jo na moi dziołce odpoczywom jak patrze jak to wszysko rośnie,
              > a słónyszko mi kości grzeje.

A jasne że grzeje i bardzo dobrze. Jo tyż bym tu chyntnie cós wincy napisoł,
              ale dlu mne je wielkom uciążliwościom szukanie tego forum. Wsiowe powyłaziły na
              pirszum strone, a to ciungle gdzieś w zadzie. Lubie to Ino i takie bliskie mi
              łono, ale byde zmuszuny poczekać. Całe szczyńście że Baja tu zawitała i wniosła
              tyle pomyslów min. takich ja tyn ;)))
              • baja88 Re: buraczana grządka??? 08.05.07, 15:54
                sauber1 napisał:ale dlu mne je wielkom uciążliwościom szukanie tego forum.

jooo, papudrok z Cie galanty, jyno sie tak nie klamkuj, bo gupoty babulisz, a
                droga do nos idzie na szage, bez buroki :))))))
                • sauber1 Re: buraczana grządka??? 08.05.07, 23:59
                  baja88 napisała:

> jooo, papudrok z Cie galanty, jyno sie tak nie klamkuj, bo gupoty babulisz, a
                  > droga do nos idzie na szage, bez buroki :))))))

Właściwie to masz rację, sam nie wiem co napisałem" ;))) może chciałem się do
                  Ciebie uśmiechnąć,przesłać całusa, nie wiem jakoś to sie nazywa - przypdchlybić
                  ? :)))
                  • baja88 Re: buraczana grządka??? 09.05.07, 10:02
                    ruchtyg kiepskom mosz kalafe, co zaś zbrojiłeś, że chcesz sie przypodhliybić ???
                    lofrowanie po forach Cie zemglilo ????
                    lo mnie i tak żes cacy :)))
                  • vogino55 Re: buraczana grządka??? 10.05.07, 00:03
                    sauber1 napisał:

> baja88 napisała:
                    >
                    >
                    >
                    >
                    > > jooo, papudrok z Cie galanty, jyno sie tak nie klamkuj, bo gupoty babulis
                    > z, a
                    > > droga do nos idzie na szage, bez buroki :))))))
                    >
                    > Właściwie to masz rację, sam nie wiem co napisałem" ;))) może chciałem się do
                    > Ciebie uśmiechnąć,przesłać całusa, nie wiem jakoś to sie nazywa - przypdchlybić
                    > ? :)))
                    TO JO KCE BYć ZA śWIADKA,,,,,,,,,,,,,,,,,,ancug a może ańcug taki kościułkowy
                    mom(;))))))
                    Wojciech troche na bakier z jynzykim polskimmmmm(:))))
                    • baja88 Re: buraczana grządka??? 10.05.07, 00:49
                      jaaa, weja go, ady żeś sie i Ty wtośtoł,pierduśnica sie robisz, jeszczyk
                      zapowiedzi nie beło w farze, a Ty ancug rychtujesz
                      • sauber1 Re: buraczana grządka??? 10.05.07, 01:27
                        baja88 napisała:

> jaaa, weja go, ady żeś sie i Ty wtośtoł,pierduśnica sie robisz, jeszczyk
                        > zapowiedzi nie beło w farze, a Ty ancug rychtujesz

A co sie rychtuje??? ;)))
                        • vogino55 Re: żybura???? 11.05.07, 23:29
                          jak w temacie------brudna woda po myciu statorów,lub praniu(:))))
                          noooooooo pamintocie?
                          Wojciech
                          • baja88 Re: żybura???? 12.05.07, 00:24
                            tysz coś !
                            żybura to je dopiyro wtedy kiej szczuny myli giry co lotaniu wew lecie z
                            uodkrytymi butami :)))) pra?
                            ----------------------------
                            a nie zapomne inowrocławskiej twardej wody, tak twarda,że do płukania włosów
                            trzeba było dodać "łoctu"
                            i tysz beła zybura,łod mycio, ino s mydła
                            jak jechałam do sie, to dopiyro sie flegowałam mintkom wodom
                        • baja88 Re: buraczana grządka??? 12.05.07, 19:15
                          sauber1 napisał:> A co sie rychtuje??? ;)))
                          bibka, sauber, bibka sie rychtuje :))))
            • baja88 Re: Zapisuje sie na buraczaną grządkę-kawka44 08.05.07, 19:44
              weja go, znojdła sie naszo gapa
          • baja88 Re: Netykieta - to dobre! 08.05.07, 16:08
            mom takie łokinko w tym internecie, dzie łoglondom duże ptoki co do nos
            przylatujom bym mieć przychowek,tam jest taki szczun 20 letni, co mo nawet w tym
            sfoim ,jak to teros godajom nicku ,kawałek gwary stund dzie łón pochodzi, a
            godoł tysz mi, że w ty gwarze tysz pisoł tamtygo roku mature, a chlopok oblotany
            w necie i jinformatyce a tysz i wiela zaińćów mo przeróźnistych
            ja, wiara nie jest aż tak żle, jedyn zajzajer to nie tragedyja
            trocha jeszcze sie pobujo i pudzie precz
            • baja47 Re: wielko kolonialka 08.05.07, 17:42
              pojechalim se dzisioj do takiyj wielgi kolonialki co je nazwali tero Auchan,
              były drzuzgawki i po sztyry pindziesiont, to my sie w melom rzucili na nie i
              dali przebiyrac w tych kastrach, co by ładniejsze nazorgować se do tasi..
              bo jak godajom naobkoło, że bydzie klynska fruktow, to chcielim sie zażrec na
              zapas...
              chyntnych za wiela nie beło, by tego frukta nakupać, kupilim se dwa funty
              a w chaci, pod wode, na talirz , kapke faryny i do........niye do gymby ,a barzy
              do życi łune sie nadowały, ani pachnunć niye chcioły, ani smaka niye mioły, jino
              czerwune beły,a i fasun drzuzgawki, ty naszy kapke mioły,
              takie to som łefekty wspólny Ełropy
              a już o pyrkach s Maroka kryklać nie bede, bo to dopiyro była smakowo wsypa :(((
              ale wuchte my tych pyrkow z koperkim i tak wtranżolilim
    • mafilka UPRASZA SIĘ.... uprzejmnie 13.05.07, 10:58
      coby moze założyć wątek nr 2??? No strasznie trwa zanim mi się wszystko
      pootwiro...
      • baja88 Re: UPRASZA SIĘ.... uprzejmnie 13.05.07, 11:22
        mafilka, co taka od rana jestes dzis "ostra" i rygorystyczna ???
        do do Ciebie NIE PODOBNE :)))))))))))
        dobrze, będzie część II, jak tę zamkniemy 500-tnym postem
        i Ty to czytasz?????????
        a dlaczego nic od siebie nie dorzucisz,nie wierzę,że nie pamietasz, nie
        słyszałas,wszak kiedys tu juz cokolwiek dorzuciłas :)))))
        • mafilka Baju, Baju... 14.05.07, 10:28
          Ja? Ostra? Ja? Matka Dzieciom? ;-))))Czasem obcych nie lubię tylko (patrz wątek
          o jedzeniu... zdrowym).
          Czytam, czytam. Nie dokładam, bo kiepska w te klocki jestem ;-(
          • baja88 Re: Baju, Baju... 14.05.07, 12:09
            własnie w kontekście watku o zywieniu (zdrowym) napisałam,że jesteś "ostra" a
            przeciez Ty uosobienie delikatności i wrazliwości :))))
          • baja88 Re: Mafilko :) 15.05.07, 05:54
            teraz zajrzałam do Twej stopki, ajajaj, wspaniała rodzinka, taki niespodziewany
            zastrzyk pozytywnych wrażeń dostałam dzieki Tobie od rana, na fotce 2-giej
            niemowlak z jakimś okładem, czapeczka na głowie - co za słodka mina, subtelności
            maksimum , prawdopodobnie to Twoje geny :)))
            • mafilka Re: Mafilko :) 15.05.07, 18:51
              Baaaardzo Ci dziękuję... Powiem szczerze, ze zawsze jak jestem na forach
              otwartych to zapominam o wykasowaniu stopki i jestem potem na siebie zła. Ale z
              drugiej strony to miło bardzo przeczytać takie komplementy :-))))
              A ten okład na głowie Bartusia to... wkładka laktacyjna ;/// ot, taki papieżyk
              nam sie zrobił ;-PP
              • baja88 Re: Mafilko :) 15.05.07, 19:49
                mam podobnie Tobie, jako,że funkcjonuje z nowym nickiem, a właściwie numerkiem
                przy nicku (troche krągłości), a po to by móc wyjść z zapaści w jaką popadł dość
                dawno serwer poczty na GP, zrobiłam nowe konto, poczta dalej przychodzi na stary
                adres, czytam, póżniej sie nie wyloguje i robi sie misz masz:raz baja47, innym
                razem baja88 :))

patrz, to wkładka laktacyjna, nigdy bym nie pomyslała, a po naszymu, po kujawsku
                to bydzie tak: nie mogłam sie miarknunć,skapnunć ni zmiarkować , co łun mo za bobe
      • vogino55 Re: UPRASZA SIĘ.... uprzejmnie 13.05.07, 23:33
        mafilka napisała:

> coby moze założyć wątek nr 2??? No strasznie trwa zanim mi się wszystko
        > pootwiro...
        jo moosz racjom
        Wojciech(:))))))))))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka