Dodaj do ulubionych

Naiwnosc, zabobony, okultyzm czy co?

02.12.01, 17:05
No wlasnie czym sa wrozby TAROT itp. dla was i czy w to wierycie? Osobiscie
znam osobe ktora boi sie chodzic na TAROTA, poniewaz jakis czas temu na
takim "seansie" zostala tej osobie przepowiedziana tragiczna przyszlosc i sie
niestety spelnila...

KroTosS

ps.A moze TAROT to po czesci czarna magia? slyszalem takie opinie...
Obserwuj wątek
    • rhemek Re: Naiwnosc, zabobony, okultyzm czy co? 02.12.01, 17:23
      Wiesz chyba chodzi tutaj o wmawianie ludziom pewnego toru losu...
      Chociaz sam mialem 2 lata temu ciekawe z nim doswiadczenie...
      I chyba troche w to wierze...
      Rhemek
    • radca Re: Naiwnosc, zabobony, okultyzm czy co? 02.12.01, 17:29
      Wrozba jest tylko wrozba.Nie jest to napewno ukazywanie prawdziwej przyszlosci.
      Sa to ogolne slogany,zawsze mozna sobie jakos je wytlumaczyc.
      Jest to cos w rodzaju np. "znajdujesz sie wgronie osob zyczliwych,lecz jest
      jedna osoba-ktora ci nie zyczy.Ta osoba jest blisko ciebie".
      Czy nie jest to "prawda" ? Lub; " wkrotce otrzymasz wazna wiadomosc "
      "czeka cie wkrotce pewien wydatek", " Spotka cie nieprzyjemna sprawa,lecz
      wszystko sie dobrze zakonczy " ,"kolo ciebie kreca sie pewne sprawy,ktore
      chcialbys wyjasnic " itd. itd. Czy takie i wiele innych sloganow nie pasuje
      kazdemu?.

Lecz poprzez takie odwiedzanie wrozbitow-niejedne dzialy sie tragedie.
      Osobiscie znam takie przypadki,gdzie porzez uzyskane wrozby osoby takie, na
      sile sie podporzadkowywaly do przepowiedni.Coraz dalej i dalej-wreszcie wrozba
      stawala sie faktem.Wrozba to poprostu pewna sugestia.

Nie jestem zwolennikiem zadnego wrozenia przez szarlatanow.Rowniez zadnego
      ukladania sobie pasjansow.

Uwazam to za niebezpieczny procerer.

radca
      • krotoss Re: Naiwnosc, zabobony, okultyzm czy co? 02.12.01, 17:44
        To co powiecie jezeli po TAROCIE i tekscie "dziecko, ktore nigdy nie zaplacze"
        i zdaniu o smierci malzonka. osoba, ktora to uslyszala w najblizszym czasie
        traci dziecko i wspolmalzonka?

KroTosS

Ps.Inna sprawa jest z tym ze nieraz dobrze jes uslyszec dobra nowine ze sie uda
        itd. bo wterdy czlowiek odwaznej robi pewne rzeczy itd. ale TAROT to juz
        naprawde powazna sprawa i nie jest tam tak jak napisales Radco" ze otrzymasz
        wiadomosc" itp.
    • .weronika. Re: Naiwnosc, zabobony, okultyzm czy co? 02.12.01, 18:03
      Sama kiedys chcialam zalozyc podobny watek, ale jakoz ucieklo mi to z pamieci.
      Ja oczywiscie nie wierzw w zadne taroty, wrozby i horoskopy. Dla mnie to
      wszystko jeden czort. BZDURA.
      • rhemek Re: Naiwnosc, zabobony, okultyzm czy co? 02.12.01, 18:09
        a mialas kiedys do czynienia z prawdziwa przepowiednia?
        Ja niestety tak, a poniewaz byla ona nieprawdopodobna i sie spelnila...
        Nie chce wierzyc, ale wierze mimowolnie...
        Rhemek
        • krotoss Mala dygresja... 02.12.01, 18:15
          Mam taka dygresje: osoby uwazajace sie za inteligentne, przewaznie
          posluguja/wierza tylko wiedzy empirycznej. PRZEWANIE! (podkreslam to slowo zeby
          mnie nikt nie posadzil o uogalnianie-hieh czy tak sie to pisze?) jak ktos juz
          ma troche lepiej oukladane w glowce przez nauczycieli/ksiazki to juz od raz
          neguje obecnosc Boga, zjawisk paranormalnych, wrozb itd. troche to trywialne
          madre ludziki...

Pozdrawiam-KroTosS
          • rhemek Bzdura kroti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 02.12.01, 18:21
            Moze nie slyszales, ale najwieksi fizycy, badacze wszechswiata zaczynajac prace
            sa zwykle ATEISTAMI. Gdy Ida na emeryture sa WIERZACY. Wiesz dlaczego? Badajac
            Wszechswiat dochodza do wniosku ze jest NIEMOZLIWE aby taka skomplikowana
            struktura mogla byc dzielem PRZYPADKU. A wiec jest dokladnie ODWROTNIE.
            Prawdziwa wiedza i poznanie doprowadzaja do ODKRYCIA boga a nie odwrotnie.
            RHEMEK
            • radca Re: Bzdura kroti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 02.12.01, 18:28
              Oczywiscie i stnieje wiele niewytlumaczalnych wydarzen.Wydarzen spowodowanych
              pewnymi wczesniejszymi znakami.Rowniez np. zjawiska PARANORMALNE i TELEPATIA.
              Telepatia rowniez jest interesujacym zjawiskiem.Pewne znaki ostrzegawcze lub
              informujace -sa niekiedy niewytlumaczalne na ludzki rozum.Lecz jednak sa
              przypadki,ze nawet niedowiarki zaczynaja sie zastanawiac.Znam osobiscie rowniez
              i takie przyklady.

radca
            • krotoss !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 02.12.01, 18:34
              Rhemek jestes irytujacy juz: BZDURA, NIE MASZ RACJI, IDZ DO PSYCHIATRY, JESTES
              NIEZROWNOWAZONY ITD. ITD. ITD. Wiesz co to jest polemika na poziomie??? Mozesz
              sie ze mna nie zgadzac, ale nie wyrazaj se w tym stylu ciagle!!!

Wracajac do tematu: przeprowadziles jakies badania z ktorych wynika iz ci
              ludzie przechodzac na emeryture staja sie wierzacy??? nie rozbijajmy tez
              wszystkiego o religie, bo zaznaczylem ze chodzi mi o kilka spraw nie tylko o
              religie! Nie przekonales mnie swoim zdaniem, szczegolnie, ze w moim otoczeniu
              jest dokladnie tak jak opisalem, a z tego co czytam/widze/slysze w dalszym
              otoczeniu tez tak jest. Polska juz dawno nie jest krajem tak religijnym jak
              wielu chcialo by ja widziec...

KroTosS
              • krotoss Re: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 02.12.01, 18:36
                Jeszcze kurcze jedno-jak sie to ma do Twoich slow iz obracasz sie w srodowisku
                i interesujesz sie badaniami DNA i dalszym z tego wynikajacym slowom o Bogu???

KroTosS

Ps.Dla przypomnienia calkowicie negowales istnienie Boga, wnioskujac to z DNA-
                znaczy badan itd. tego dotyczacych.
                • rhemek Re: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 02.12.01, 18:46
                  Po pierwsze: ta opinia dotyczaca wiary dotyczy fizykow nie genetykow.
                  Po drugie ja nigdzie nie napisalem, ze nie wierze w BOGA tylko dyskutujac z
                  kasia przytoczylem bardzo interesujaca teorie genetyczna i na jej przykladzie
                  staralem sie dowiesc, ze idac tym torem mozna zanegowac sens istnienia nas i
                  celu zycia.
                  po trzecie nikt nigdy nie bedzie mogl dowiesc czy istnieje jakas sila wyzsza,
                  bo mamy za prymitywny sposob myslenia.
                  pozdrawiam cie serdecznie kroti
                  i zachecam do czytania naukowych pism.
                  Ostatni numer swiata nauki poswiecony nanotechnologii jest super.
                  przeczytasz tam o rzeczach, ktore dla mnie jeszcze wczoraj byly czysta fantazja.
                  RHEMEK
              • rhemek Re: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 02.12.01, 18:39
                chodzi mi nie o zwyklych ludzi ale o najwiekszych naukowcow, noblistow.
                sa to wyniki zaskakujacej ankiety ktora przeprowadzono. Sa to naprawde
                najwieksze autorytety.
                po prostu sie mylisz.
                czlowiek inteligenny musi zauwazyc dzialanie jakiejs sily wyzszej, jakkolwiek
                ja nazwie.
                co do moich okreslen to ty dzisiaj zaczales ich w stosunku do mnie uzywac.
                ja sie tylko rewanzuje.
                rhemek.
                • krotoss Re: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 02.12.01, 18:54
                  Ok powiedzmy, ze mnie przekonales Rhemek, ale i tak od poczatku nie mialem na
                  mysli najwiekszych autorytetow (to nie moje srodowisko) tylko zwyklych ludzi,
                  ktorzy po przeczytaniu kilku ksiazek staja sie juz tak madrzy i mysla to co
                  napisalem w poscie zaczynajacym ta dyskusje. A juz raz napisalem NIGDY! nie mow
                  nigdy- to w kwesti dowodzenia istnienia Boga. A nie zachecaj mnie do czytania
                  bo i tak juz czytam soro i nie mam czasu jeszcze na "periodyki" pokroju swiat
                  nauki...

KroTosS
                • krotoss Re: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 02.12.01, 18:56
                  rhemek napisał(a):

> co do moich okreslen to ty dzisiaj zaczales ich w stosunku do mnie uzywac.
                  > ja sie tylko rewanzuje.

Mozna prosic o cytaty z przykladami gdzie powiedzialem do Ciebie:

"BZDURA RHEMEK!!!!!!!!!!!!!!!!!!" itp. mozesz mi to ukazac???

KroTosS

• rhemek Re: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 02.12.01, 18:59
                    to bylo stwierdzenie ogolne.
                    A za uzycie slowa bzdura przepraszam.
                    nie chcialem cie urazic.
                    Pozdrawiam cie serdecznie i zycze poprawy nastroju.
                    rhemek
                    • krotoss Re: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 02.12.01, 21:15
                      rhemek napisał(a):

> to bylo stwierdzenie ogolne.
                      > A za uzycie slowa bzdura przepraszam.
                      > nie chcialem cie urazic.
                      > Pozdrawiam cie serdecznie i zycze poprawy nastroju.

Bardzo ogolne widze i nieadekwatne... nic do Ciebie osobiscie nie mam tylko
                      akurat wyszlo kilka spraw w ktorych sie nie zgadzamy, szkoda ze bierzesz to do
                      siebie, i od razu oceniasz moj humor... wielka szkoda.

KroTosS
    • Gość: zoe Re: Naiwnosc, zabobony, okultyzm czy co? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 02.12.01, 18:47
      Nigdy nie byłam u "prawdziwej" wrózki, gdyz nie odczuwałam takiej potrzeby; wg
      mnie decyzje powinniśmy podejmować samodzielnie i ponosic tego konsekwencje.
      Oczywiscie, dla zabawy czytam horoskopy w gazetach,-nigdy się nie
      sprawdzają.Niegdys, w czasach studenckich, wywoływałysmy "duchy", bawiąc się
      przy tym wysmienicie. Nie potepiam jednak osób, ktore na powaznie wysłuchuja
      wróżb,skoro czuja taką potrzebę.
      p.s. może nie prosiłam nigdy o kabałę, gdyz podswiadomie boję się wyroczni i
      np. złych wiesci, w które napewno bym uwierzyła?
      Teraz ,po przeczytaniu wypowiedzi KroTosS'a utwierdzam sie w tym, ze na złe
      wieści jest zawsze czas, a dobre same przyjdą.Tym bardziej nie chcę żadnych
      wróżb :))) :(
      • krotoss Do Zoe 02.12.01, 18:58
        Tak najlepsza jest swiadomosc wybiorcza ^_^ mozesz isc wiec na TAROTA z
        zastrzezeniem od wejscia zeby powiedziano Ci tylko o tym co dobrego Cie czeka.
        Polecam taka czy inna forme bo ja sie po tej opowiesci, ktora uslyszalem
        przekonalem sie, ze warto.

KroTosS
        • Gość: zoe Re: Do Krotoss'a IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 02.12.01, 21:10
          zastanowię się. szczerze mówiąc nawet nie bardzo wiem ,gdzie taka kabałę z
          tarota stawiają!(?) :))
          • Gość: Ted® Re: Do Krotoss'a IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 02.12.01, 21:15
            zaparz sobie kawe (tylko nie rozpuszczalna), wypij
            a potem spojrz na ulozenie fusow- tam jest twoj los zapisany

no i bedzie taniej
          • krotoss Re: Do Zoe 02.12.01, 21:21
            Gość portalu: zoe napisał(a):

> zastanowię się. szczerze mówiąc nawet nie bardzo wiem ,gdzie taka kabałę z
            > tarota stawiają!(?) :))

Hieh zebym ja to wiedzial ^_^ ale jakbym czegos sie wywiedzial to dam znac.

KroTosS
            • radca Re: Do 02.12.01, 21:52
              Oko pawia,skora jeza-ja im mowie,az uwierza.
              Zawsze mozna cos przypisac -po czasie.Zawsze mozna powiazac cos, po takich
              wrozbach.Na tym bazowali dawni szarlatani-na naiwnosci.

radca

• Gość: zoe Re: Do Radcy IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 02.12.01, 22:34
                to zabawa ,Radco, nie mozemy ciagle być ponurzy i tacy straszni serio, trochę
                humoru i uśmiechu nikomu nie zaszkodzi!:))))))))))))))
                • radca Re: Do Zoe 02.12.01, 22:39
                  Mowisz o sobie Zoe ?

pozdr.
                  radca
                  • radca Re: Do Zoe 02.12.01, 22:45
                    Piszesz,ze "to zabawa" i sugerujesz,ze powinienem sie przy tym bawic ?
                    Moze dla Ciebie jest to zabawa-nie mam nic przeciwko temu.Nie odwazylbym sie
                    Tobie czynic uwag.Lecz przeczytaj sobie pierwsze posty w tym temacie dot;
                    smierci dziecka i meza.Czy takie autentyczne przyklady -to dla Ciebie rozrywka
                    i zabawa ? Czy smierc dziecka i meza-jest dla Ciebie zabawa ?
                    Ja traktuje temat po swojemu-Ty mozesz traktowac po swojemu.Lecz nie staraj
                    sie,by smiac sie -bo Ty tego chcesz.

pozdrawiam
                    radca
                    • Gość: zoe Re: Do Radcy IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 03.12.01, 18:35
                      Przenigdy nie smiałabym się z tak powaznych spraw jak śmierć czy choroba.
                      Ponieważ jednak osobiście mam do wszelkiego rodzaju wróżb stosunek raczej
                      niepoważny, a więc traktuje je jako zabawe właśnie.
                      Moim zdaniem, "spelnienie się" przepowiedni, o której na początku pisze
                      Krotoss, było po prostu przypadkiem i zbiegiem okoliczności. Staram sie do
                      takich spraw podchodzić racjonalnie, w przeciwnym wypadku,jakze możnaby uznac
                      istnienie Internetu?Przeciez, to są po prostu czary!!!
                      Oczywiscie, taka racjonalistka do końca nie jestem, gdyz zawsze ma się jakieś
                      wątpliwości; sama doswiadczyłam róznych doznan w swoim zyciu i nie raz
                      dochodziłam do wniosku,ze tak właściwie nic nie dzieje się przypadkiem. Czasami
                      byłam np. rozczarowana, że nie wyszło mi cos, o co zabiegałam; po pewnym czasie
                      okazywało się, że tak właśnie było najlepiej.
                      p.s. przestraszyłeś mnie nieco tym ponurym wierszykiem o wężach :)))
                      • radca Re: Do Zoe 06.12.01, 17:28
                        Droga Zoe.
                        Przepraszam,jesli byc moze zle Cie zrozumialem.Ja rowniez umie brac wiele spraw
                        na wesolo.Jesli rozpoczynamy temat w wesolym i zabawnym tonie-to jak
                        najbardziej,mozna sie bawic.Lecz jak dobrze zauwazylas-sa to zabawne historie.
                        Lecz jednak i w takich zabawnych historiach-pojawiaja sie znaki zapytania.
                        Nagle okazuje sie,ze zaczynamy przechodzic w bardziej powazny ton.Jak zreszta w
                        zyciu i w dyskusjach (pogadankach).Ja ogolnie nie wierze we wrozby i nie pragne
                        sie dowiadywac.Moze jak ktos wspomnial z czystej obawy.Bo jak zareagowac na
                        przepowiednie ? Brac do serca ? -niewiadomo.Ignorowac ?-mozna miec do siebie
                        pozniej zal.Slyszy sie nieraz o roznych wczesniejszych znakach.Bardzo wielu nie
                        wierzy w nie- a jednak.......

Ukaze w nastepnym poscie-co mnie spotkalo.

pozdrawiam Zoe,Krottossa oraz wszystkich tu obecnych.
                        radca
    • polynomial Re: Naiwnosc, zabobony, okultyzm czy co? 03.12.01, 08:29
      Teoria nieoznaczności Heisenberga wyklucza istnienie takich zjawisk.
      ;)

Polynomial
    • .weronika. Re: Naiwnosc, zabobony, okultyzm czy co? 03.12.01, 18:14
      Kroti, Zoe-zgloscie sie do mnie, to wam powroze!!!!!
      • Gość: zoe Re: do Weroniki IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 03.12.01, 18:37
        .weronika. napisał(a):

> Kroti, Zoe-zgloscie sie do mnie, to wam powroze!!!!!

Tarot?, zoe
        • krotoss do Weroniki i Radcy 06.12.01, 16:07
          "badziewianki" to ja tez umiem, albo na stronie Onetu sobie np. tarota uloze
          (choc akurat mi sie sprawdzil...) ale TAROT prawdziwy i dobrze ulozony to nie
          sa przelewki.

Radco nikt nie przypina rzeczy juz odbytych do wrozb z przeszlosci w TAROCIE
          czest spr. sie przyszlosc. I mozna to traktowac jako zabawe, lub wziac na
          powaznie-tekst o tym ze ktos wygra w totka moze byc zabawny nawet jezeli sie
          jednak nie wygra. Ale przepowiednia smierci meza i dziecka zabawna nie jest
          tym bardziej ze sie spelnila wiec nie jest to tez "wrozenie z fusow". Znam
          osobiscie tylko ten jeden przypadek spelnionej wrozby z TAROTA, ale zapewniam
          iz jest ich wiecej.

KroTosS
    • Gość: ochman Rhemek - co to znaczy? IP: 194.203.162.* 06.12.01, 12:29
      Rhemek napisal:

"czlowiek inteligenny musi zauwazyc dzialanie jakiejs sily wyzszej, jakkolwiek ja nazwie."

Chciales mnie w ten sposob obrazic, czy znowu walnales glupote, tak jak w wielu innych watkach?
      • radca Re: Czy istnieja ZNAKI ? 06.12.01, 17:42
        Historia-ktora wydarzyla sie naprawde.

Rok 1997-31 Pazdziernik,pozne popoludnie.W mieszkaniu na polce stoi posag BUDDY.
        Zona polozyla obok papierosa.Widzac lezacego papierosa,wsadzilem go BUDDZIE
        do ust.Zona zauwazyla to i powiedziala:"nie rob tego,moze byc nieszczescie".
        Co sie moze stac ? -powiedzialem.Aby jeszcze bardziej to podkreslic wzialem do
        reki trojkatna tekturke zapachowa do aut.Wsadzilem kilka razy BUDZDZIE do ust.
        Zabawialem sie przy tym-mowiac ;masz,masz.Powiedzialem przy tym i co ?
        Co moze taki posag zrobic ?

STALO SIE NIESZCZESCIE.

Tej nocy okolo godz.2.00 zmarl w bardzo tragicznych okolicznosciach -
        moj ; 19-letni syn DAWID.

radca

• rhemek Re: Rhemek - co to znaczy? 09.12.01, 13:27
        To bylo do dyskusji z krotosem , nie do ciebie...
        Rhemek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka