unsatisfied6 15.06.03, 19:44 To preferowany kolor . I w reklamie i w polityce . Teraz po uwadze Rhemka zdałem sobie sprawę , że i Mikołaj ubiera się na czerwono . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
radca Dlaczego czerwony - bo z przelanej krwi ? 15.06.03, 20:37 unsatisfied6 napisał: > To preferowany kolor . > I w reklamie i w polityce . Teraz po uwadze Rhemka zdałem sobie sprawę , że > i Mikołaj ubiera się na czerwono . - tak,czerwony kolor jest nawet takim " kolorem krolewskim ". Moze te poczatki propagowania koloru czerwonego wziely sie od koloru krwi ? Mysle,ze komunisci tylko przejeli sobie we wladanie ten kolor czerwony. Byc moze mialo to symbolizowac " przelana krew wykorzystywanych ludzi " ? Lecz pozniej poprzez stosowanie wiele mordow i represji - polaczonych z krwawym rozprawianiem sie z niewygodnymi obywatelami - sami stawali sie katami i symbol komunistow - ukazywal katow. radca Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 Re: Dlaczego czerwony - bo z przelanej krwi ? 15.06.03, 20:41 radca napisał: > unsatisfied6 napisał: > > > To preferowany kolor . > > I w reklamie i w polityce . Teraz po uwadze Rhemka zdałem sobie sprawę , ż > e > > i Mikołaj ubiera się na czerwono . > > - tak,czerwony kolor jest nawet takim " kolorem krolewskim ". > Moze te poczatki propagowania koloru czerwonego wziely sie od koloru krwi ? > > Mysle,ze komunisci tylko przejeli sobie we wladanie ten kolor czerwony. > Byc moze mialo to symbolizowac " przelana krew wykorzystywanych ludzi " ? > > Lecz pozniej poprzez stosowanie wiele mordow i represji - polaczonych z krwawym > rozprawianiem sie z niewygodnymi obywatelami - sami stawali sie katami i symbol > komunistow - ukazywal katow. > > radca Zapewne . Jest to również kolor atrakcyjny i kuszący . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Dlaczego czerwony - bo z przelanej krwi ? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 15.06.03, 20:43 a mnie sie wydawalo iz to niebieski jest królewski Odpowiedz Link Zgłoś
radca rozna jest moc koloru czerwonego 15.06.03, 20:55 Gość portalu: qwerty napisał(a): > a mnie sie wydawalo iz to niebieski jest królewski - tak by sie moglo wydawac - np. mowi sie " blekitna krew " , " oczy niebieskie- zycie krolewskie " itp. Lecz roza czerwona - to krolewski kwiat." Maryja krolowa Polski " z czerwona roza.Krolowie rowniez bywali w czerwonych szatach.Czerwien dominowala na tle innych kolorow.Czerwone kwiaty przyciagaja wzrok i zapraszaja. Lecz kolor zywiolu - ognia,jest kolorem czerwonym.Od ognia powinno sie uciekac. Lecz nie jest tak jednak - ogien to cieplo.Kazde cieplo jednak zaprasza i ogrzewa. Byc moze dlatego " czerwone lampy " - sa stosowane w Domach Publicznych ? Szatan ukazywany jest na roznych malowidlach z ogromna iloscia czerwieni - wiec wydawac by sie moglo,ze kolor ten symbolizuje ZLO - lecz moze kusi ? Widac,ze czerwien ma jednak rozne " barwy znaczen " i moze dopiero towarzyszace temu kolorowi otoczki nadaja mu prawdziwej mocy ? radca Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 Re: Dlaczego czerwony - bo z przelanej krwi ? 15.06.03, 20:59 Gość portalu: qwerty napisał(a): > a mnie sie wydawalo iz to niebieski jest królewski Niegdys może i był , lecz zwróć uwagę na nagonkę na niebiekookie blondynki . Odpowiedz Link Zgłoś
polynomial Re: Dlaczego czerowny 15.06.03, 20:58 Niebieski to "niebiański". Czerwony to królewski. Królewska purpura przeca... polynomial-c p.s. Nie mylić z "... posuwistym krokiem, w płaszczu koloru krwawnika, piąty prkurator Judei...". Krwawnik jak wiadomo jest żółty. Odpowiedz Link Zgłoś