Dodaj do ulubionych

Dlaczego czerowny

15.06.03, 19:44
To preferowany kolor .
I w reklamie i w polityce . Teraz po uwadze Rhemka zdałem sobie sprawę , że
i Mikołaj ubiera się na czerwono .
Obserwuj wątek
    • radca Dlaczego czerwony - bo z przelanej krwi ? 15.06.03, 20:37
      unsatisfied6 napisał:

> To preferowany kolor .
      > I w reklamie i w polityce . Teraz po uwadze Rhemka zdałem sobie sprawę , że
      > i Mikołaj ubiera się na czerwono .

- tak,czerwony kolor jest nawet takim " kolorem krolewskim ".
      Moze te poczatki propagowania koloru czerwonego wziely sie od koloru krwi ?

Mysle,ze komunisci tylko przejeli sobie we wladanie ten kolor czerwony.
      Byc moze mialo to symbolizowac " przelana krew wykorzystywanych ludzi " ?

Lecz pozniej poprzez stosowanie wiele mordow i represji - polaczonych z krwawym
      rozprawianiem sie z niewygodnymi obywatelami - sami stawali sie katami i symbol
      komunistow - ukazywal katow.

radca
      • unsatisfied6 Re: Dlaczego czerwony - bo z przelanej krwi ? 15.06.03, 20:41
        radca napisał:

> unsatisfied6 napisał:
        >
        > > To preferowany kolor .
        > > I w reklamie i w polityce . Teraz po uwadze Rhemka zdałem sobie sprawę , ż
        > e
        > > i Mikołaj ubiera się na czerwono .
        >
        > - tak,czerwony kolor jest nawet takim " kolorem krolewskim ".
        > Moze te poczatki propagowania koloru czerwonego wziely sie od koloru krwi ?
        >
        > Mysle,ze komunisci tylko przejeli sobie we wladanie ten kolor czerwony.
        > Byc moze mialo to symbolizowac " przelana krew wykorzystywanych ludzi " ?
        >
        > Lecz pozniej poprzez stosowanie wiele mordow i represji - polaczonych z
        krwawym
        > rozprawianiem sie z niewygodnymi obywatelami - sami stawali sie katami i
        symbol
        > komunistow - ukazywal katow.
        >
        > radca
        Zapewne .
        Jest to również kolor atrakcyjny i kuszący .
      • Gość: qwerty Re: Dlaczego czerwony - bo z przelanej krwi ? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 15.06.03, 20:43
        a mnie sie wydawalo iz to niebieski jest królewski
        • radca rozna jest moc koloru czerwonego 15.06.03, 20:55
          Gość portalu: qwerty napisał(a):

> a mnie sie wydawalo iz to niebieski jest królewski

- tak by sie moglo wydawac - np. mowi sie " blekitna krew " , " oczy niebieskie-
          zycie krolewskie " itp.

Lecz roza czerwona - to krolewski kwiat." Maryja krolowa Polski " z czerwona
          roza.Krolowie rowniez bywali w czerwonych szatach.Czerwien dominowala na tle
          innych kolorow.Czerwone kwiaty przyciagaja wzrok i zapraszaja.

Lecz kolor zywiolu - ognia,jest kolorem czerwonym.Od ognia powinno sie uciekac.
          Lecz nie jest tak jednak - ogien to cieplo.Kazde cieplo jednak zaprasza i
          ogrzewa.

Byc moze dlatego " czerwone lampy " - sa stosowane w Domach Publicznych ?

Szatan ukazywany jest na roznych malowidlach z ogromna iloscia czerwieni -
          wiec wydawac by sie moglo,ze kolor ten symbolizuje ZLO - lecz moze kusi ?

Widac,ze czerwien ma jednak rozne " barwy znaczen " i moze dopiero towarzyszace
          temu kolorowi otoczki nadaja mu prawdziwej mocy ?

radca
        • unsatisfied6 Re: Dlaczego czerwony - bo z przelanej krwi ? 15.06.03, 20:59
          Gość portalu: qwerty napisał(a):

> a mnie sie wydawalo iz to niebieski jest królewski
          Niegdys może i był , lecz zwróć uwagę na nagonkę na niebiekookie blondynki .
    • polynomial Re: Dlaczego czerowny 15.06.03, 20:58
      Niebieski to "niebiański". Czerwony to królewski. Królewska purpura przeca...

polynomial-c

p.s. Nie mylić z "... posuwistym krokiem, w płaszczu koloru krwawnika, piąty
      prkurator Judei...". Krwawnik jak wiadomo jest żółty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka