metan85 11.05.08, 16:39 Co za prymitywny plebs, woda z odwodnienia odkrywki bedzie zrzucana do Gopla wiec wody raczej przybedzie a jej jakosc sie poprawi ;] Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
metan85 Geolodzy spokojni o Gopło 11.05.08, 16:40 Co za prymitywny plebs, woda z odwodnienia odkrywki bedzie zrzucana do Gopla wiec wody przybedzie a jej jakosc sie poprawi :D Odpowiedz Link Zgłoś
ja.go Re: Geolodzy spokojni o Gopło 12.05.08, 08:30 Oczywiście wszystko jest udokumentowane aktualnym bilansem wodnym. Tylko ja takiego nie widziałem. A woda z odwodnienia złoża (nie z owodnienia barierowego) ma być wg zapewnień inwestora czysta, tylko po co przed jej zrzutem do jeziora jest planowana budowa osadników. Może po to, żeby coś usunąć? Odpowiedz Link Zgłoś
sdud Geolodzy spokojni o Gopło 11.05.08, 19:30 Ciekawe skąd Główny Geolog Kraju wie o zmniejszonych o połowę opadach atmosferycznych, proponuję aby skorzystał z wiarygodnego źródła jakim jest IMGW. Jeśli nie zna - Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej (instytucja państwowa). Powtarzanie zasłyszanych i nigdzie nie sprawdzonych opinii przez urzędnika państwowego jest kpiną, tym gorzej, jeśli przytaczaną w poważnej dla tego regionu dyskusji Odpowiedz Link Zgłoś
ja.go Re: Geolodzy spokojni o Gopło 12.05.08, 08:23 Obniżenie stanów wód wg prof. Ilnickiego związane jest przede wszystkim z oddziaływaniem leja depresyjnego odkrywkowych kopalni węgla brunatnego zagłębia konińskiego. Nałożyły się one na naturalne procesy związane z suszą klimatyczną. W opisywanym rejonie na przełomie lat 80. i 90. opady zmniejszyły się o 150-200 mm, natomiast parowanie z powierzchni jezior zwiększyło się o 58% (dane IMGW Poznań). Daje to, wg cytowanego autora, łącznie podstawy do obniżenia poziomu zwierciadła wody w Jeziorze Ostrowskim jedynie o około 0,4-0,6 m. Prognozowanie zasięgu leja depresyjnego przyszłej kopalni na podstawie modelowania matematycznego (model Mod Flow) jest najlepszym dostępnym narzędziem. Ale daje ono tylko około 60% prawdopodobieństwo. Czyli pozostaje spory margines na ew. błąd. Poza tym model w zależności od danych wejściowych może pokazać różne rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
mika-xx Geolodzy spokojni o Gopło 21.05.08, 10:12 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=79648653&a=79658746 Ciekawe czy to coś zmieni....zawsze to jakas szansa na pozytywne zmiany.... Odpowiedz Link Zgłoś