Dodaj do ulubionych

Co myslicie o Trojmiescie

04.08.01, 20:20
Ostatnio nastala moda na tego typu pytanie, wiec i ja nie chce byc gorszy :)
Co bydgoszczanie mysla Trojmiescie (nie Gdansku lecz calym Trojmiescie).
Krytyka mile widziana :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Krzyżak Re: Co myslicie o Trojmiescie IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 04.08.01, 20:30
      cmd26 napisał(a):

> Ostatnio nastala moda na tego typu pytanie, wiec i ja nie chce byc gorszy :)
      > Co bydgoszczanie mysla Trojmiescie (nie Gdansku lecz calym Trojmiescie).
      > Krytyka mile widziana :)

cdm gdybyś sie zapytał co myślą o tym forumowicze BIT-u , to chetnie bym napisał
      parę słów.Tym bardziej ,że bardzo bardzo lubię 3miasto a GD. w szczególności.
      Ponieważ jednak pytanie sformuowałeś j/w wstrzymuję się od komentarza.
      • cmd26 Re: Co myslicie o Trojmiescie 04.08.01, 20:39
        Oki, wiec zmieniam pytanie.
        Co o Trojmiescie mysla bydgoszcanie i torunianie?
        • Gość: pepe Re: Co myslicie o Trojmiescie IP: 213.25.90.* 04.08.01, 20:42
          ...i Łodzianie!
          Super, byłem tylko w Gdańsku i Gdyni. Bardzo mi się podobały
          • krotoss Re: Co myslicie o Trojmiescie 04.08.01, 20:49
            No ja wlasnie bylem tylko w Gdansku i w Oliwie(to sie tez liczy?) i uwazam ze
            Gdansk to bardzo ładne miasto ma fajna atmosfere i wogole -jest ok.Na
            zauwazenie wad mialem za malo czasu.

KroTosS
          • Gość: Thomek Re: Co myslicie o Trojmiescie IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.01, 20:52
            Gdansk-fajne stare miasto.
            Zrobcie w 3miescie zielone linie. Jechałem dzis do Waszego multikina i
            oczywiscie sie spoznilem bo tramwaj stawał wszedzie, gdzie bylo to mozliwe!
            Jutro zobacze reszte 3miasta. Jesli cos sie tam zmienilo od 12 miesiecy to
            napisze o moich wrazeniach.
            Jutro jest bols maxi cup?
            • Gość: Krzyżak Re: Co myslicie o Trojmiescie IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 04.08.01, 21:20
              Trojmiasto to jedno z ładniejszych miast Pl. Gdansk zawsze był mi i mojej
              rodzinie bardzo bliski.Własciwie moja najbliższa rodzina mieszka własnie w Gd i
              Gdyni.Mój przyjaciel we Wrzeszczu.Od lat z wielką przyjemnością jeżdziłem do G.
              zarówno w sprawach zawodowych jaki i towarzyskich.Ostatnio byłem tydzień
              temu.Pojechałem z żoną na dwa dni.Byliśmy w Sopocie koło Mariny .Tam super
              knajpka rybki piwo itd.
              Jarmark Dominikański cudowna sprawa.Gdańsk ma właśnie taki swój cudowny
              urok.Jest to miasto z własną duszą.Pamiętam czasy kiedy funkcjonował jeszcze
              ZAK .Cudowne czasy.
              Wybieram się znowu za tydzień o ile będzie pogoda.
              • Gość: Jasio Re: Co myslicie o Trojmiescie IP: *.sympatico.ca 05.08.01, 04:56
                Zak to byla historia. Do Gdanska jezdzilo sie wlasnie dla Zaka. Ale i bez Zaka
                jest super.
    • cmd26 Re: Co myslicie o Trojmiescie 05.08.01, 20:27
      ok, dzieki za opinie
      chociaz myslalem, ze posypie sie krytyka :)
      Pozdrawiam
      • Gość: kicikoci No to troche krytyki! IP: 10.10.70.* 05.08.01, 20:56
        Zartowalem :-)
        Nie bede sie wyzwierzecal na sile :-)
        Tylko pare spostrzezen. Macie - o czym sami swietnie wiecie - pewna zaszlosc historyczna, podobna jak w
        Toruniu. W stosownym czasie (po wojnie prusko-francuskiej) w takich miastach jak Bydgoszcz i Poznan Niemcy
        rozebrali dlawiace kiedys te miasta fortyfikacje, co dalo miejsce na tworzenie nowych centrow miast. Stad - obok
        Starowek - oba te miasta maja secesyjne srodmiescia. Gdansk ma przede wszystkim Starowke i... Wrzeszcz,
        ktory jednak jest mikrokosmosem sam w sobie i trudno go uznac za Srodmiescie w naszym rozumieniu. Nie
        krytykuje tego, a jedynie odnotowuje, ze pod tym wzgledem Gdansk jest dla nas dziwny.

Wspolczuje Gdanskowi tego, ze tak dlugo rozne wladze tolerowaly w nim ruiny (serce boli gdy spojrzec na
        Wyspe Spichrzow), albo gowniano-betonowa zabudowe majaca rekompensowac wyburzenia wojenne (jest
        taka �kamieniczka� przy wybrzezu nad Motlawa, podobnie mi sie kojarzy kloc kina w samym sercu Starego
        Miasta, szczesliwie jego frontem jest fasada kamienicy, a i hotel Heweliusz, choc to obszar troche z boku, tez nie
        najlepiej stroi te czesc miasta). Pisze to wlasnie dlatego, ze nam bydgoski Satry Rynek zeszpecono za Gomulki
        �nowoczesna� restauracja Kaskada, wiec czuje jak takie gluty musza kluc w oczy w Waszych realiach.

Lubie w Gdansku pamiec o Niemcach tutejszych, co to bardziej gdanszczanami niz Niemcami za polskich krolow
        byli.
        Lubie w Gdansku to, ze pamieta iz caly z Kaszub sie wzial, bo Kaszubow cenie osobliwie za caloksztalt.
        Lubie w Gdansku bar �pod Ryba� w bok od Dlugiego Targu, a w nim potezne pieczone kartofle faszerowane
        sledziowa salatka.
        Lubie w calym Trojmiesce brzmienie buczkow portowych.
        Nie lubie w Gdansku Muzeum Narodowego bo - chocby w porownaniu z poznanskim - nudne strasznie, na
        uboczu, i biednawe cokolwiek. Ale juz Muzeum Morskie po drugiej stronie Motlawy lubie - nie przez Soldka :-) ale
        przez makiety archeologiczne starego Gdanska.
        Lubie gdanski dworzec na wierzchu, a nie lubie go pod ziemia.
        Nie lubie Przymorza i chyba nie musze tego zbytnio uzasadniac.
        Lubie Oliwe, w ktorej ciagle mam wrazenie, ze zza rogu jakiegos domu z pruskiego muru zaraz wyjdzie na
        wprost mnie jegomosc w trzewikach z klamrami, czarnej pelerynie i wysokim kapeluszu z piorami i takąż klamrą.
        Lubię najświetniej zaprojektowane w Polsce zoo oliwskie, w którym z moją córką zapominamy o świecie patrząc
        na szaleństwa pingwinów i zaklinając pytony...
        Uwielbiam Sopot, i jestem pełen zjadliwej zawiści wobec jego mieszkańców, że tak im się powiodło... (podobnie
        zawistny jestem wobec mieszkańców Szklarskiej Poręby, żeby było jasne).... zwlaszcza gdy widze sopocianina,
        ktory w kapciach wychodzi z psem z ktorejs z willi i idzie znim na krotki spacer na plaze...
        Uwielbiam Gdynie, ktora ma zupelnie inną, swoją własną historię. Krótszą, a i tak - podobnie jak w Gdańsku -
        pełno pamiątek tej historii na każdym kroku. Uwielbiam widok z Kamiennej Góry, lubie śmieszną ni to kawiarnię, ni
        to pracownię krawiecką przy placu - bodajże - Bytomskim, do której wnętrza wchodzi się przez ... szafę...
        Nie lubie w calym 3Miescie atmosfery wewnatrz kolejki miejskiej.

Ot, tyle, co potrafie pod wplywem impulsu napisac od reki...
        • cmd26 Re: No to troche krytyki! 05.08.01, 21:52
          Dzieki za ciekawa opinie, troche ja pokomentuje

Gość portalu: kicikoci napisał(a):
          > Tylko pare spostrzezen. Macie - o czym sami swietnie wiecie - pewna zaszlosc hi
          > storyczna, podobna jak w
          > Toruniu. W stosownym czasie (po wojnie prusko-francuskiej) w takich miastach ja
          > k Bydgoszcz i Poznan Niemcy
          > rozebrali dlawiace kiedys te miasta fortyfikacje, co dalo miejsce na tworzenie
          > nowych centrow miast. Stad - obok
          > Starowek - oba te miasta maja secesyjne srodmiescia. Gdansk ma przede wszystkim
          > Starowke i... Wrzeszcz,
          > ktory jednak jest mikrokosmosem sam w sobie i trudno go uznac za Srodmiescie w
          > naszym rozumieniu. Nie
          > krytykuje tego, a jedynie odnotowuje, ze pod tym wzgledem Gdansk jest dla nas d
          > ziwny.

Mamy swietne tereny postoczniowe przylegajace od polnocy do Srodmiescia - to tu w
          ciagu 30 lat ma powstac potezne tzw. "city".

> Wspolczuje Gdanskowi tego, ze tak dlugo rozne wladze tolerowaly w nim ruiny (se
          > rce boli gdy spojrzec na
          > Wyspe Spichrzow), albo gowniano-betonowa zabudowe majaca rekompensowac wyburzen
          > ia wojenne (jest
          > taka kamieniczka przy wybrzezu nad Motlawa, podobnie mi sie kojarzy kloc kina
          > w samym sercu Starego
          > Miasta, szczesliwie jego frontem jest fasada kamienicy, a i hotel Heweliusz, ch
          > oc to obszar troche z boku, tez nie
          > najlepiej stroi te czesc miasta).

Masz racje oprocz hotelu. Moim zdaniem jest to juz spora odleglosc od Glownego
          Miasta, a poza tym po remoncie prezentuje sie bardzo dobrze (nowa elewacja).

> Uwielbiam Sopot, i jestem pełen zjadliwej zawiści wobec jego mieszkańców, że ta
          > k im się powiodło... (podobnie
          > zawistny jestem wobec mieszkańców Szklarskiej Poręby, żeby było jasne).... zwla
          > szcza gdy widze sopocianina,
          > ktory w kapciach wychodzi z psem z ktorejs z willi i idzie znim na krotki spac
          > er na plaze...

heh, tez bym tak chcial (moze w przyszlosci moje marzenia zrealizuje), na razie
          mieszkam w Sopocie ale nie w willi lecz dziesieciopietrowym szarmy klocku (ale na
          szczescie z trzech stron osiedla mam las a z czwartej 15 minut drogi spacerkiem
          do morza).
          A psow to na plaze nie wolno wprowadzac :)

> lubie śmieszną ni to kawiarnię, ni
          > to pracownię krawiecką przy placu - bodajże - Bytomskim, do której wnętrza wcho
          > dzi się przez ... szafę...

hmm, mowisz o lokalu Closed (kiedys mialem przyjemnosc poznac wlascicieli tej
          knajpki) - jednak z tego co wiem to oni cos tam przebudowali (nie wiem jak to
          teraz wyglada, ostatni raz bylem u nich dwa lata temu)

Pozdrawiam
          • Gość: kicikoci Re: No to troche krytyki! IP: 10.10.70.* 05.08.01, 22:01
            A o barze �Pod Rybą� to nie raczyłeś zauważyć??!! :-)))
            kiszki mi marsza grają, więc wspomnienie o tej knajpce to dla mnie mordęga, ale miła :-)

Co do city - wiem, że macie te tereny, ale też wiesz o tym, że nie w tym rzecz. To będzie śródmieście bis,
            nowoczesne (takie też powstają w polskich miastach) - ale nie takie XIX/XX-wieczne.
            Smutne jest to, że jako jedyne tej wielkości miasto z byłego zaboru niemieckiego Gdańsk nie ma reprezentacyjnej
            architektury secesyjnej (jak Łódź oczywiście, Poznań tym bardziej, no i moja ukochana B.), choć berlińskie
            wzorce i dla Gdańska byly na wyciągnięcie ręki. Historia was tego trochę pozbawiła.

Pieknego city zaś Wam życzę szczerze i życzliwie
            • cmd26 Re: No to troche krytyki! 05.08.01, 22:32
              Gość portalu: kicikoci napisał(a):

> A o barze Pod Rybą to nie raczyłeś zauważyć??!! :-)))

nie wiem jak to moglem przeoczyc, przepraszam :)

> Co do city - wiem, że macie te tereny, ale też wiesz o tym, że nie w tym rzecz.
              > To będzie śródmieście bis,
              > nowoczesne (takie też powstają w polskich miastach) - ale nie takie XIX/XX-wiec
              > zne.
              > Smutne jest to, że jako jedyne tej wielkości miasto z byłego zaboru niemieckieg
              > o Gdańsk nie ma reprezentacyjnej
              > architektury secesyjnej (jak Łódź oczywiście, Poznań tym bardziej, no i moja uk
              > ochana B.), choć berlińskie
              > wzorce i dla Gdańska byly na wyciągnięcie ręki. Historia was tego trochę pozba
              > wiła.
              >
              > Pieknego city zaś Wam życzę szczerze i życzliwie

Mamy tylko pojedyncze obiekty z okresu XIX/XX wieku - moze masz racje, ze
              przydalyby sie tego typu wiecej budowli, ale juz teraz nic sie z tym nie da
              zrobic, niestety :(
              Chociaz mozna by cos uzyskac z Wrzeszcza - ale trzeba by wykonac bardzo duzo
              remontow (jak wiadomo brak kasy) wiec za bardzo nie licze na to.
              Pozdrawiam
    • Gość: big Re: Co myslicie o Trojmiescie IP: 216.104.228.* 08.08.01, 15:45
      To moje miejsce. Pięć lat mieszkałem na Starówce w Gdańsku, trzy lata w górnym Sopocie i do dziś się
      zastanawiam, co ja robię w Bydgoszczy
      • Gość: Kevin Re: Co myslicie o Trojmiescie IP: *.telia.com 08.08.01, 22:32
        Lubie Gdynie i gdanska Starowke. Brak mi w Gdansku prawdziwego wielkomiejskiego srodmiescia.
        Za kompromitujace uwazam otoczenie isam wyglad terminalu promowego w Nowym Porcie oraz
        walaca sie chatke na wprost lotniska "miedzynarodowego" w Rebiechowie. W sumie, poza Gdynia i
        starowka w Gdansku to zbieranina malych osad. Osobiscie wole miasta skupione.
        No i uwazam, ze Gdynia jest bardziej zadbana i sympatyczniejsza jako calosc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka