redakcja.bydgoszcz 04.12.03, 16:57 Zaczynamy doroczny plebiscyt ''Artysta Roku''. Tutaj znajdziecie najważniejsze informacje o zasadach: twojemiasto.gazeta.pl/bydgoszcz/1,35588,1809758.html a w niniejszym wątku prosimy o kandydatury... Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krotoss Re: Kandydatury - ARTYSTA ROKU 08.12.03, 00:14 tak sobie nabijanego posta strzelę, bo jutro pewnie 'kulturę' przeskoczy 'ośla ławka' < to jest artyzm! <( KroTosS )> -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=- .::Ceterum.:.censeo.:.Carthaginem.:.delendam.:.esse::. Odpowiedz Link Zgłoś
bator1 Re: Kandydatury - ARTYSTA ROKU 08.12.03, 08:46 Jakoś tak się utarło, że jak artysta, to taki co to rękami cos tam sobie za sztuke majstruje. A taki artysta był w tym roku jeden: Elżbieta Jabłońska. Co do uzasadnienia, to wystarczy zacytować werdykt nagrody Spojrzenia: "Jurorzy postanowili nagrodzić Jabłońską za "społeczne zaangażowanie i wrażliwość, za udzielanie w swojej sztuce głosu wykluczonym i marginalizowanym". Jak napisano w uzasadnieniu, Elżbieta Jabłońska od kilku lat konsekwentnie służy widzom, dostarczając im nie tylko pretekstów do refleksji, ale również doświadczeń i wrażeń zmysłowych. Jej prace, pomimo że poruszają centralne dla naszej tożsamości i często bolesne kwestie, zawarte są w formie, która zakłada dialog z odbiorcą". Oprócz Doroty Podlaskiej, to jedyna bydgoszczanka, która robi ostatnio cokolwiek ponad obwowiązkowe, "przydziałowe" wystawianie w miejscowej "bule" (BWA), które stało się się zresztą miejscem swoistej realizacji kartek wystawowych dla wszyskich lokalnych tzw. artystów. czemu jeszcze jabłońska? Proszę sprawdzić efekty kuriozalnego pomysłu pt. "Dzieło roku" w BWA - efekty tej wystawy dają najlepszą, negatywną recenzję działań tego co szumnie nazywa sie w lokalnych gazetach "środowiskiem artystycznym": miałkie obrazy osób, które od dawna nie dokonały niczego nowego. Proponuje się nam też efekty ubocznych działań rzemieślników trzepiących codziennie kasę na produkcji statuetek wręczanych jako rozmaite kabotyńskie nagrody itp. jako TWÓRCZOŚĆ. I my na to zasługujemy: prowincjonalna publika klaszcząca różnym puciatom kreowanym przez różne "Vipy", bo nic nowego nie robią, ale należą do kółka towarzyskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan łoś Re: Kandydatury - ARTYSTA ROKU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.03, 19:31 Ela dzostała artystką roku ubiegłego... Teraz pora na Dorotę Podlaską. To mój typ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stawek Re: Kandydatury - ARTYSTA ROKU IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.12.03, 13:36 Nie mam nic przeciwko Dorocie Podlaskiej czy też Eli Jabłońskiej - ot pewien rodzaj sztuki współczesnej. Ale czy na pewno tak całkiem nowy czy tylko nowomodny. Zajżyjcie w głąb lat sześcdziesiatych, siedemdziesiątych a może i pięćdziesiatych w europie na swiecie i w Polsce. Czy to czasami nie jest odgrzewanie starego kotleta po szyldem nowoczesności . Czy to nie jest czasami papugowanie swiata i dostosowaywanie się do wymogów standartów innych. A może tak po własnej drodze, według własnych pojęć kulturowych i własnych ciągów artystycznych. Czy sensen tworzenia nie jest czasami i z jednej strony swiat który nas otacza a z drugiej własna indywidualna moc postrzegania i przeżywania tego świata. Promujmy tych co moga dać coś światu i dają. Tych którzy tworząć ukazują swoja odmienność i artystyczna i kulturową. Globalizm jest na krótka metę dobry w kulturze - jego konsekwencje mogą być tragiczne. Może tych których proponuje nie są twórcami którzy zaistnieli powszechnie w mediach, nie walczą zbytnio o pozycje w szeregu kultowych twórców, nie podszywaja się pod magów pop kultury. Próbuja za to opisywać świat, interpretowac go, ukazywać swój do niego stosunek. Wystawiaja w Polsce i to nie jako wystawki w Bydgoskim BWA ale w innych galeriach w Polsce / w Bydgoszczy w BWA ich prawie nie widać /, wystawiaja także poza granicami kraju i tam są chyba bardziej znani i wiecej sie o nich pisze. Pracują realizując swoją potrzebę tworzenia, a nie układania nowomodnej układanki w imię dopasowania sie do promowanych wartości. Moje propozycje to Stanisław Stasiulewicz, Dorota Kuczma i Wojciech Kowalczyk zwiazani od samego poczatku z Wieżą Ciśnień gdzie realizowali wystawy instalacje i akcje. nie wiem czy mozna za jednym zamachem całą trójkę podać - ale mysle że tak w końcu po co co dzień wysyłać list pozdrowienia stawek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ishmael Re: Kandydatury - ARTYSTA ROKU IP: *.UM.BYDGOSZCZ.pl 12.12.03, 14:21 Hej, czy nie za ostro? Znam twórczość Stanisława Stasiulewicza, Doroty Kuczmy czy Wojciecha Kowalczyka, obserwuję ich działania od lat, szanuję drogę jaką wybrali, ale... No właśnie „ale...” Najkrócej ujmę to tak - „Nie do końca trafiają do mnie” Dyskusje o sztuce to dyskusje trudne, jeden woli córkę, drugi matkę, de gustibus... i tak dalej. „stawek” posunął się chyba jednak za daleko zarzucając Podlaskiej i Jabłońskiej „...odgrzewanie starego kotleta... papugowanie świata i dostosowaywanie się do wymogów standartów innych...” - tu „stawek” chyba jednak przegiął. To że prace Doroty Podlaskiej łatwiej obejrzeć poza Bydgoszczą (a także poza krajem) znaczy tylko tyle że jest tam doceniana. A ostatnia nagroda dla Eli? Czy ma to znaczyć że obie, toczą, tak jak pisze „stawek” „...walkę o pozycje w szeregu kultowych twórców... „,i że „...podszywają się pod magów pop kultury”? - tu „stawek” chyba przegiął. Tak na marginesie - cała wypowiedź „stawka” trąci mi jakąś typowo dla bydgoskiego środowiska plastycznego (i nie tylko) zazdrością i zawiścią. Przykładem mogą być tu komentarze i reakcje ostatniej środowiskowej wystawie w BWA i konkursie na „Dzieło (...a może DziAło) Roku”, ale to osobny temat. Pozostaje jeszcze pytanie „Kogo promować ma plebiscyt Gazety?” To tyle, na razie... Miłego dnia życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stawek Re: Kandydatury - ARTYSTA ROKU IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.03, 00:13 cześć ishmael pisząc o artystach bardziej znanych za granica miałem na mysli Wojtka Kowalczyka Czy teź Dorote Kuczma i Stacha Stasiulewicza, a nie Podlaska. Akurat tak sie składa że nie należe do tzw środowiska a więc mam prawo oceniać tak jak chcę. Każdy ma prawo tworzyć i Ela I Dorota P. Ale chłopcze zobacz jak wyglada sztuka od 40 lat na świecie , troche sie poucz i poogłądaj Ja wiem sztuka zaangażowana tematycznie to bierze, prawda. Tylko powiedz mi dlaczego obie Panie uważasz za tworzące świetna sztukę potrafisz to powiedzieć? Kup sobie trochę katalogów z innych państw i pooglądaj. pozdrowienia. A co do Stacha to poprostu jeszcze nie dorośliście do jego twórczości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fred Re: Kandydatury - ARTYSTA ROKU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.03, 19:55 Czy Szanowna redakcja mogła by przypomnieć kategorie w jakich typowani mają być ARTYŚCI ROKU? Jeśli pamięć mnie nie myli, w zeszłym roku była to plastyka, literatura, muzyka, rozrywka... Zapomniałem o czymś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Kandydatury - ARTYSTA ROKU IP: 10.10.70.* 16.12.03, 14:34 ... i jeszcze teatr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wodo Re: Kandydatury - ARTYSTA ROKU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.04, 12:26 a muzyka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zonc GOLDYSZEWICZ (NTXT) - ARTYSTA PLASTYK IP: *.awacom.pl 14.12.03, 11:15 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milak Re: GOLDYSZEWICZ - ARTYSTA PLASTYK IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 21.12.03, 21:08 Szanujmy tych, którzy mają jeszcze zdrowy stosunek do tej naszej kochanej, bydgoskiej (i nie tylko bydgoskiej) sztuki. Dlatego zgadzam się z wypowiedzią zonca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zonc Re: GOLDYSZEWICZ - ARTYSTA PLASTYK IP: *.awacom.pl 29.12.03, 00:55 hehe ale czy my jesteśmy obiektywni ;-) ?? Ja nie mieszam tego z privem, naprawde lubie sztukę tego pana... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milak Re: GOLDYSZEWICZ - ARTYSTA PLASTYK IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 04.01.04, 17:16 a ja cenie Goldyszewicza za zdrowe podejscie do sztuki, niekoniecznie za malarstwo, bo to akurat nie jest moim ulubionym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Déjá vu Re: Kandydatury - ARTYSTA ROKU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.04, 23:13 Iwona Kempa - rezyser teatralny wyjatkowe wyczucie granicy dobrego smaku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FILIP KOŁODZIEJSKI Re: Kandydatury - ARTYSTA ROKU IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 26.01.04, 15:21 DARIUSZ TOMASZ LEBIODA TO JEST ARTYSTA ROKU I NIE TYLKO WYBIEGA POZA RAMY TEGO KONKURSU I WOGÓLE JEGO POEZJA I TO CO TWORZY JEST DUŻO WIĘKSZEGO KALIBRU NIZ TENN KONKURS UWAŻAM GO ZA KANDYDATA DO NAGRODY NOBLA W DZIEDZINIE LITERATURY JEST PROFESOREM VISIT W AMERYKAŃSKIM UNIWERYTECIE BUFFLO I NEW YORK PODOBNIE JAK MIŁOŚZ TO SZEROKO POZA BYDGOSZCZ JEGO POEZJA WYSZŁA I JEST NAPRAWDE NA POZIOMIE TAKIM ŻE STAWIANIE OBOK PANA PASTUSZEWSKIEGO TRĄCI CHYBA ALEGORIĄ I ŚMIESZNIE BRZMI TAK TO JEST ARTYSTA PONADCZASOWY I POZA BYDGOSKIE RAMY WYCHODZĄCY DLA NIEGO UWAŻAM NAGROODA Odpowiedz Link Zgłoś
zinekk Re: Kandydatury - ARTYSTA ROKU 26.01.04, 16:16 ZGADZA SIE. Byłem kilka razy u Pana Profesora złozyc mu szczere gratulacje.Wspaniała poezja.Nie jestem ani poeta ani nie studiuje na AB.Ale zgadzam sie w pełni. Odpowiedz Link Zgłoś