Dodaj do ulubionych

Najpiekniejszy bydgoski kosciol

IP: *.telia.com 08.08.01, 01:29
Bede oryginalny: Bazylika, na drugim miejscu kosciol na Pl.Piastowskim
Obserwuj wątek
    • Gość: Jasio Re: Najpiekniejszy bydgoski kosciol IP: *.sympatico.ca 08.08.01, 01:33
      Oczywiscie Bazylika. Co do kosciola na pl. Piastowskim to uwazam, ze po
      przemalowaniu wewnatrz mocno stracil. Poprzednio wygladal na barok, teraz
      byglada na udawany barok.
      • Gość: Jasio Re: Najpiekniejszy bydgoski kosciol IP: *.sympatico.ca 08.08.01, 02:08
        OOps. Walnalem sie. Nie Bazylika a Fara (http://wb.kip.pl/miasto_fara.shtml)
    • lord_samsel Re: Najpiekniejszy bydgoski kosciol 08.08.01, 01:48
      Moim zdaniem Bazylika, szczególnie po remoncie!

Lord_Samsel
    • Gość: coma Re: Najpiekniejszy bydgoski kosciol IP: 64.124.150.* 08.08.01, 10:28
      mały kosciółek w Opławcu, choć jeszcze jest niewykończony
    • Gość: fin Re: Najpiekniejszy bydgoski kosciol IP: *.atr.bydgoszcz.pl 08.08.01, 10:35
      Moim zdaniem najpiękniejsza jest Fara. Ostatnio także kosciół pobernardyński (odnowiony bardzo umiejętnie, nie
      zatracił dawnego uroku).
      • krotoss Re: Najpiekniejszy bydgoski kosciol 08.08.01, 12:04
        A ja lubie swoj kosciol : Sw.Mikolaja na rynku w Fordonie i wierze z zegarem
        ma, ostatnio zakladali ogrzewanie jest taka fajna stara ambonka-ma swoj klimat
        i go lubie tez dla tego ze mieszkam w Fordonie od 3 lat ale okazalo sie ze moja
        Mama(notabene pochodzaca z Olsztyna) przyjmowala tu pierwsza komunie-tak to sie
        losy poplataly :)

KroTosS
        • radca Re: Najpiekniejszy bydgoski kosciol 09.08.01, 22:42
          Ja röwniez uzupelnie wypowiedz KroTossa.

Dla mnie najpiekniejszym kosciolem bedzie kosciöl swietego Mikolaja w FORDONIE.
          Ta wierza z zegarem,o ktörej wspomina KroToss.Bedäc nawet na drugiej stronie
          Wisly (za mostem) wpaniale bylo widac-ktöra jest godzina.Wspanialy klimat
          wewnätrz kosciola,przepiekne oltarze i malowidla.Szczegölnie mile wspominam
          organizowane spotkania dzieci i mlodziezy w celu spiewania koled.

Tutaj bylem ochrzczony,I komunia swieta i bierzmowanie.Tutaj röwniez röwniez
          ochrzczony zostal möj (niezyjäcy dzis) syn DAWID.

To w tym kosciele sw. MIKOLAJA zostaly odprawione msze sw. (w pierwsze piätki
          miesiäca) - ZA DUSZE ZMARLEGO DAWIDA.

radca
    • Gość: PIT Re: Najpiekniejszy bydgoski kosciol IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.01, 23:08
      Moje typy:
      1. Bazylika (Ciekawostka. Za kilka latma być udostępniona galeria widokowa u
      podstawy kopuły)
      2. Fara ex equo z kościołem Jezuitów (uważanym często przez niezorientowanych
      przyjezdnych za Farę)
      3. Kościół na Placu Piastowskim
      4. Kościół Św. Mikołaja w Fordonie
      • Gość: Pontus Re: Najpiekniejszy bydgoski kosciol IP: *.swipnet.se 10.08.01, 09:31
        Bo tez obecny koscioljezuitow byl w czasach niemieckich do 1920 r. fara
        ewangelicka Bydgoszczy. Przy okazji pytanko? A wiecie, gdzie stal pierwszy
        kosciol ewangelicki Bydgoszczy, po ktorym nie ma juz sladu?
        Skad informacje o otwarciu galeryjki na bazylice? Prosimy o wiecej informacji.
        • Gość: BETI Re: Najpiekniejszy bydgoski kosciol IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 10.08.01, 11:54
          Gość portalu: Pontus napisał(a):

> Bo tez obecny koscioljezuitow byl w czasach niemieckich do 1920 r. fara
          > ewangelicka Bydgoszczy. Przy okazji pytanko? A wiecie, gdzie stal pierwszy
          > kosciol ewangelicki Bydgoszczy, po ktorym nie ma juz sladu?

Czy na Starym Rynku, tam gdzie Kaskada?

• Gość: Pontus Re: Najpiekniejszy bydgoski kosciol IP: *.swipnet.se 10.08.01, 13:12
            Nie na Podwalu, mniej wiecej tam, gdzie obecnie stoi hala targowa.
    • Gość: kasia Re: Najpiekniejszy bydgoski kosciol IP: *.studio.net.pl 10.08.01, 09:10
      zadecydowanie Fara...
    • Gość: BETI Re: Najpiekniejszy bydgoski kosciol IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 10.08.01, 11:53
      1. Fara - wiadomo dlaczego, nie będę oryginalna
      2. Zdecydowanie: Świetych POlskich Braci Męczennkiów za nowoczesność
      nieekstawagancką
      • krotoss Re: Najpiekniejszy bydgoski kosciol 10.08.01, 12:22
        Ja z uwagi ze mieszkalem na Wyzynach 16 lat znam kosciol Sw.Polskich Braci
        Meczennikow bardzo dobze ale nie przypada mi on do gustu wlasnie za swa zbytnia
        nowoczesnosc nie czuc w nim tego klimatu jaki jest w moim nowym kosciele -
        Sw.Mikolaja (choc temu pierwszemu nic nie chce ujmowac zreszta ma on swietnego
        proboszcza).Przed moja przeprowadzka nie byly jeszcze skonczone organy czy ktos
        moze mim powiediec jak sprawa stoi teraz bo na pewno sie prace posunely do
        przodu a moze sa juz skonczone?

KroTosS
    • Gość: PIT Re: Najpiekniejszy bydgoski kosciol IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.01, 17:10
      Otwarcie galerii widokowej wokół kopuły Bazyliki planuje tamtejszy proboszcz.
      O ile się nie mylę w tym roku zwrócił się nawet do magistratu z prośbą o
      wsparcie finansowe, ale bez skutku. Wg jego wypowiedzi, którą kiedyś czytałem
      po tynkowaniu następnym zadaniem będzie otwarcie w.w. galerii.

Jakie są najciekawsze bydgoskie nowe kościoły:
      1. Sw. Polskich Braci Męczenników - zdecydowanie 1 miejsce
      2. Chrystusa Króla na Błoniu
      3. Sw. Jadwigi Kr. na Wzgórzu Wolności
      4. Św. Marka i MB.Kr. Męczenników w Fordonie

Ciekawie się też zapowiada kościół MB. Fatimskiej na Wyżynach - w
      stylu "średniowiecznym" nie nowoczesnym.
      Chcę też zwrócić uwagę na 3 kościoły wybudowane w okresie międzywojennym:
      - MB. Niustającej Pomocy na Szwederowie
      - Sw. Antoniego na Czyżkówku
      - Sw, Stanisława na Siernieczku - mój rodzinny
      Moją one podobny styl architektoniczny z międzywojnia.

• Gość: Kevin Re: Najpiekniejszy bydgoski kosciol IP: *.telia.com 10.08.01, 22:07
        Tak, te trzy miedzywojenne koscioly sa bradzo ciekawe. Pzrynajmniej ten na Czyzkowku budowany byl
        w ramach robot publicznych przez bezrobotnych.
        Bylem ostatnio w Rzymie, w Panteonie. Zadziwiajace jak Bazylika pomimo wszytskich roznic jest
        kopia rzymskiej budowli. Przednie oba skrzydla roznia sie tylko od oryginalu.
        Galeria widokowa wokol bazyliki bylaby nie lada ciekawostka. Ciekawe, czy cieszylaby sie dobra
        frekwencja.
        Wybieracie sie?
    • Gość: Thomek BAZYLIKA (notxt) IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.01, 21:45
      .
      • radca Re: BAZYLIKA (notxt) 12.08.01, 23:26
        Opröcz kosciola sw MIKOLAJA w FORDONIE to jeszcze musze wymienic FARE.

radca
        • krotoss A ja jeszcze jeden kosciol z Fordonu lubie :) 13.08.01, 15:43
          Chcialbym minowicie wyroznic (bo wczoraj mu sie dokladnie przyjzalem)kosciol
          Sw.Jana Apostola i Ewangelisty(mam nadzieje ze nie przekrecilem) bo ma piekna
          zewnetrzna budowe-czerwona cegla stylu niestety nie podam bo sie na tym nie
          znam ale zapewniam ze kosciol wyglada pieknie.W srodku duzo drewna i est
          ladnie, tylko na pietrze podczas mszy zle widac ołtarz-szczegolnie z boku i to
          bardzo psuje atmosfere bo u gory wszystkie sciany sa gole i czulem sie jakbym
          nie byl na mszy tylko gdzie indziej.

KroTosS

• Gość: olo Pod rozwagę IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 13.08.01, 16:01
            Amatorom sztuki sakralnej w miescie B. podpowiadam jeszcze jeden adres: Plac
            Zbawiciela, a gorzej zorientowanym podpowiadam, że chodzi o kościół ewangelicki
            przy ul. Warszawskiej. Wnetrze mozna zobaczyć tylko w niedziele lub podczas
            rzadkich (niestety) koncertów. Tylko tam można zobaczyć jak wygląda "w
            oryginale" świątynia z przełomu XIX/XX, jakich kilka powstało wówczas w
            Bydgoszczy (obecny św. Pawła/plac Wolności czy jezuitów). Można się spierać o
            gust, ale teraz to już ewenement.
          • radca Re: A ja jeszcze jeden kosciol z Fordonu lubie :) 13.08.01, 16:43
            krotoss napisał(a):

> Chcialbym minowicie wyroznic (bo wczoraj mu sie dokladnie przyjzalem)kosciol
            > Sw.Jana Apostola i Ewangelisty(mam nadzieje ze nie przekrecilem) bo ma piekna
            > zewnetrzna budowe-czerwona cegla stylu niestety nie podam bo sie na tym nie
            > znam ale zapewniam ze kosciol wyglada pieknie.W srodku duzo drewna i est
            > ladnie, tylko na pietrze podczas mszy zle widac ołtarz-szczegolnie z boku i to
            > bardzo psuje atmosfere bo u gory wszystkie sciany sa gole i czulem sie jakbym
            > nie byl na mszy tylko gdzie indziej.
            >
            > KroTosS
            >
            >

Czy möwisz o tym kosciele w starym Fordonie ? Byl to kiedys kosciöl niemiecki.
            W czasach PRL-u -komunistyczne rzädy zamienily Go na MAGAZYNY ODZIEZY.

Czy to chodzi o ten sam kosciöl ?

radca

• krotoss Re: A ja jeszcze jeden kosciol z Fordonu lubie :) 15.08.01, 18:59
              radca napisał(a):

> Czy möwisz o tym kosciele w starym Fordonie ? Byl to kiedys kosciöl niemiecki.
              > W czasach PRL-u -komunistyczne rzädy zamienily Go na MAGAZYNY ODZIEZY.
              >
              > Czy to chodzi o ten sam kosciöl ?
              >
              > radca
              >

No Radco tylko dwa sa tam koscioly-ten z czerwonej cegly prawie na przeciwko
              apteki.Slyszalem ze kiedys byl innego wyznania czy cos ale o niemcach nie
              slyszalem-ale za malo slucham ;) mysle ze juz wiesz o ktory chodzi.

KroTosS
              • krotoss Re: A ja jeszcze jeden kosciol z Fordonu lubie :) 17.08.01, 17:07
                Radco napisz czy juz wiesz o jaki kosciol chodzi.

KroTosS
    • Gość: juras Re: Najpiekniejszy bydgoski kosciol IP: 10.10.70.* 13.08.01, 16:03
      fara
      • Gość: Sin Re:Bazylika w dzień... IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.08.01, 18:38
        Bazylika w dzień, nocą Fara. Oświetlenie Bazyliki jest tak fatalne, że żal tego
        prądu co tam się marnuje. Przeżyłem wczoraj wielki estetyczny szok widząc to
        okropieństwo w działaniu...Autor!!!
    • Gość: Viola Re: Najpiekniejszy bydgoski kosciol IP: 208.45.193.* 17.08.01, 17:31
      Zdecydowanie moja ukochana Fara!!! Tam otrzymalam Sakrament Komunii sw. poraz
      pierwszy oraz Sakrament Slubu! Niech zyje ko-Katedra!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka