13.04.11, 10:15
witajcie kochani moja babcia ma 83lata i powinna iść na usunięcie zaćmy - kogo polecacie z okulistów i gdzie się wybrać Częstochowa czy Śląsk Katowice - macie jakieś doświadczenia - jakie badania - jak wygląda cały ten zabieg ? czy to bezpieczne dla babci -nie ma cukrzycy , leczy się na serce ale internista nie widzi przeciwwskazań - czy naprawdę potem się widzi lepiej ? na co zwrócić uwagę - podpowiedzcie proszę -pozdrawiam -z góry dzięki

p.s. czy forum medycyna w Częstochowie jest reaktywowane ?
Obserwuj wątek
    • segel Re: zaćma 13.04.11, 16:45
      Moja Mama za kilka dni skończy 84 lata. Ma cukrzycę, bierze insulinę od lat. Bierze leki na serce i ciśnienie. Dwa tygodnie temu miała usuwaną zaćmę na Parkitce. Na zabieg czekała około 9 miesięcy. Oczywiście w ostatnim miesiącu przed zabiegiem zrobiła sporo badań, wyznaczonych przez lekarza i wzięła szczepionkę przeciw żółtaczce. W szpitalu była 4 dni, dzień po zabiegu miała oko zakryte opatrunkiem, w następnym dniu już opatrunek był zdjęty. Pod okiem, co prawda był siniak, ale Mama, która już tym okiem nic nie widziała oznajmiła mi radośnie: Widzę!
      Dzisiaj wróciła z badania kontrolnego, wszystko jest w porządku. Oko jest kilka razy dziennie zakrapiane kroplami. Koszt 4 rodzajów kropli i jednego żelu to około 100 zł.
      • Gość: Aaa Re: zaćma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.11, 21:28
        Mój tata, ledwo widzący na jedno oko, po wielu latach zdecydował się na operację prywatną w Warszawie. Tak mu doradził lekarz- ponieważ w razie niepowodzenia tata by całkiem stracił wzrok. Na pierwszej wizycie były badania, na drugiej miał już usuwaną zaćmę- całkowity koszt ok 4500 zł. Czekanie na wizytę zajęło ok tygodnia. W następnym tygodniu już był po.
        Teraz ma 100 % widzenie w tym oku i pewnie pluje sobie w twarz,że tak długo czekał ( bał się niepowodzenia i samego zabiegu). Nie wiedział w ogóle, kiedy ten zabieg się odbył - bo ciągle mu zakrapiano i zakrywano oko- w pewnym momencie, gdy zdjęto opatrunek zobaczył wyraźnie lekarza.
        Znam wiele osób, które były operowane w Częstochowie- wszystko poszło bez przeszkód. Tylko czekało się bardzo długo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka