anonimtg Re: Wielka tragedia 10.04.10, 10:15 W TVN 24, podano przed chwilą informacje ze 'nieoficjalnie' mogło być i ponad 130 osób.. Odpowiedz Link Zgłoś
4youtobayashi Re: Wielka tragedia 10.04.10, 12:50 Bo podobno strona rosyjska zliczyła jakieś dwie delegacje. No i jeszcze jedno - podają tylko osoby z delegacji, a trzeba by jeszcze doliczyć obsługe samolotu. Odpowiedz Link Zgłoś
rafin9816 Re: Wielka tragedia 10.04.10, 13:26 132 osoby to jest maksymalna pojemność tego samolotu. Według listy pasażerów na pokładzie było 96 osób, łącznie z obsługą. Jednak ponoć nie wszyscy polecieli. Tragiczna wiadomość :( Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: Wielka tragedia 10.04.10, 13:41 Czuję się fatalnie. Jakbym stracił kolegów z którymi się pokłóciłem i nie zdążyłem pogodzić. Tyle razy, także i na tym forum nazywałem Pan Kaczyńskiego drobiem, życzyłem przegranej. Czuję się jak gówno. Ocenialiśmy go nie za pracę i kompetencje, a za wizerunek i charakter (w większości). Straciliśmy bardzo ważny element naszej polityki. Bardzo ważny. Od rana mam ściśnięte gardło. NASZ Prezydent nie żyje. Niech odpoczywają w pokoju. wirtualnyznicz.pl/zapal.html?ticaid=69f6d Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: Wielka tragedia 10.04.10, 13:53 Może on faktycznie nie powinien tam lecieć? To zamieszanie z rosyjskim MSZ i pismem w/s wizyty naszego prezydenta w Katyniu o którym Rosjanie długo niby nic nie wiedzieli nabrało dzisiaj symbolicznego znaczenia. Czemu pilot zaryzykował? Czemu nie zdecydował się na Mińsk? Odpowiedz Link Zgłoś
rafin9816 Re: Wielka tragedia 10.04.10, 13:58 Po co te rozważania czy powinien lecieć czy nie? Czy to jest teraz takie ważne? Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: Wielka tragedia 10.04.10, 14:05 Masz racje. Na takie rzeczy przyjdzie czas później. Płakać mi się chce. Odpowiedz Link Zgłoś
rafin9816 Re: Wielka tragedia 10.04.10, 13:56 Zginęło wielu znakomitych ludzi, którzy większość swojego życia poświęcili Polsce i nie rzadko byli z tego powodu opluwani. Zginęło kilku ważnych dowódców polskich sił zbrojnych. Szczególnie dla mnie bolesna jest śmierć Prezydenta. Zycie polityczne i funkcjonowanie państwa ulegnie wielkiej zmianie. Polska będzie teraz inna. Brak słów. Wszystkim zmarłym hołd i szacunek za to co zrobili dla ojczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
pit-zeolit Wielka tragedia i wniosek.. 10.04.10, 14:27 ...na przyszlosc, aby nigdy wiecej jednym samolotem nie lecial prezydent i ludzie odpowiedzialni za funkcjonowanie panstwa. Wyobraźmy sobie ze razem polecialby z prezydentem, premier, szef sztabu generalnego i marszalek sejmu. I co wtedy ? Odpowiedz Link Zgłoś
korpaczek Re: Wielka tragedia 10.04.10, 14:32 pink_alois napisał: > 87 osób. Wielka tragedia,zginą wielki PATRIOTA P.Prezydent Lech Kaczyński i wielu innych wspaniałych ludzi. Łączymy się w bólu. Odpowiedz Link Zgłoś
nickowa Re: Wielka tragedia 10.04.10, 14:41 straszny czas dla nas nastał... na tg.net informacja o mszy żałobnej w poniedziałek o 18,00 w Kościele Piotra i Pawła Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal23 Re: Wielka tragedia 10.04.10, 16:12 Niesamowita tragedia, trudno się otrząsnąć. 23. Odpowiedz Link Zgłoś
ob133 Re: Wielka tragedia 10.04.10, 17:32 Trudno słowami wyrazić to co czuję. 8 godzin już o tym wiem i wciąż nie potrafię pozbierać myśli. Czuję się jakby zginęła część mojej rodziny. TRAGEDIA NA NIEWYOBRAŻALNĄ SKALĘ !!! :( Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: Wielka tragedia 10.04.10, 18:00 Dzisiaj, kilka minut przed godz. 9:00 historia zapisała jedną z ważniejszych dla nas - Polaków kart XXI w. Szkoda że jej treść jest tak tragiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
pink_alois Fakty 10.04.10, 19:01 przeczytajcie 3cz.utnij.net Przed przylotem Polskiego samolotu, na lotnisko w Smoleńsku przyleciał Rosyjski samolot z ochroną, doświadczony pikot, który wielokrotnie tam lądował po drugim podejściu odleciał z lotniska powiadamiając wierzę, że nie jest wstanie wylądować. Nasz samolot kilkakrotnie dostał polecenie zmiany lotniska jednak nie reagował. Najbliższe lotniska są ok 300km więc dojazd by trochę potrwał. Historia pokaże komu tak się śpieszyło i czy czasem nie wywarto presję na pilota bo inaczej tego tłumaczyć nie można, 4 krotne próby podejścia przy kompletnej niewidoczności p[rzez doświadczonego pilota. Czy aż tle ludzi musialo lecieć aby podnieść rangę wizyty? Odpowiedz Link Zgłoś
ob133 Re: Fakty 10.04.10, 21:29 Nie jest to prawda. Przed momentem w TV tę sytuację opisywał Polak będący na miejscu (jaki reporter/dziennikarz). Samolot, który zrezygnował z lądowania (z rosyjskimi służbami) jak się okazuje był na miejscu już PO katastrofie naszego. Odpowiedz Link Zgłoś
korpaczek Re: Fakty 10.04.10, 19:45 pink_alois napisał: > przeczytajcie > 3cz.utnij.net > Przed przylotem Polskiego samolotu, na lotnisko w Smoleńsku przyleciał Rosyjski > samolot z ochroną, doświadczony pikot, który wielokrotnie tam lądował po drugim > podejściu odleciał z lotniska powiadamiając wierzę, że nie jest wstanie wylądow > ać. > > Nasz samolot kilkakrotnie dostał polecenie zmiany lotniska jednak nie reagował. > Najbliższe lotniska są ok 300km więc dojazd by trochę potrwał. > Historia pokaże komu tak się śpieszyło i czy czasem nie wywarto presję na pilot > a > bo inaczej tego tłumaczyć nie można, 4 krotne próby podejścia przy kompletnej > niewidoczności p[rzez doświadczonego pilota. > Czy aż tle ludzi musialo lecieć aby podnieść rangę wizyty? Ranga wizyt była b.wysoka,elita leciała by oddać cześć i chwałę elicie... Jednak nie każdemu z Polaków jest dane to zrozumieć,bo nie każdy jest patriotą.Brzydzi tez fakt próby osądów,domniemań presji na pilotów itd.Kiedy Ci wspaniali ludzie byli jeszcze dziś wśród nas. Dziś zasad moralnych brak. Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: Fakty 10.04.10, 20:29 Dziś nie czas na osądy. Ale rzeczywiście zawinił nie samolot, czy zły stan pasa startowego, a brawura, zbytnia pewność siebie pilota oraz presja czasu (i załogi). Tak to wygląda. Pilot kilka razy był ostrzegany że warunki są złe. Wydarzenia wcześniejsze o których pisze alois też mu powinny dać do myślenia. Niestety stało się tak jak się stało. Ogromny smutek. W przyszłości pewnie takie delegacje będą albo mniejsze albo będą podróżowały w ratach. Widać Katyń nadal domagał się krwi. Historia zatoczyła koło. Odpowiedz Link Zgłoś
pink_alois Re: Fakty 19.03.11, 01:43 korpaczek napisał: > > Ranga wizyt była b.wysoka,elita leciała by oddać cześć i chwałę elicie... > Jednak nie każdemu z Polaków jest dane to zrozumieć,bo nie każdy jest > patriotą.Brzydzi tez fakt próby osądów,domniemań presji na pilotów itd.Kiedy Ci > wspaniali ludzie byli jeszcze dziś wśród nas. > Dziś zasad moralnych brak. Jak tam po czasie?i co z tą elitą, kto to jest elita? Czy Yaro, Macierewicz, Brudziński to też elita? Odpowiedz Link Zgłoś
korpaczek Re: Wielka tragedia 10.04.10, 20:50 green_land napisała: > Z 2008 roku: > "Nowe kulisy misji Lecha Kaczyńskiego w Gruzji: okazuje się, że > prezydent przywołał do porządku nie tylko Rosjan i Radosława > Sikorskiego, ale i pilota swojego samolotu, który zdecydował o > lądowaniu w Azerbejdżanie. Lech Kaczyński ocenił podczas lotu, że > kapitan "powinien być mniej lękliwy" i zapowiedział, że "po powrocie > do kraju wprowadzimy porządek w tej sprawie". Pilota broni MON." > > Za snajperem55: > politbiuro.gazeta.pl/politbiuro/1,85402,5591590,Prezydent_grozil_kapitanowi_swojego_samolotu___Zrobimy.html nie ma sensu prowadzić śledztwa na forum gazeta TG wiedzą lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
pink_alois Re: Wielka tragedia 11.04.10, 00:15 Nikt nie wie lepiej, to są fakty, być może niewygodne dla niektórych. Co do "Wielkiego patriotyzmu" Ostatni wielki patriota to był Józef Piłsudski, wielki mąż stanu któremu leżało na sercu dobro Polski, brzydził się partyjniactwem, w sejmie powiedział że daje ostatni raz możliwość swobodnego wyboru premiera bo chce zobaczyć czy w tym kraju da się rządzić bez bata. Nieznosił partyjniactwa bo twierdził, że partie przedkładają swój interes nad interes państwa, 12 maja 1926r podjął dramatyczną decyzje wzięcia za morde rozhasanych partii. Był to człowiek skromny i biedny mimo wielkiego autorytetu, mieszkał w domu w Sulejówku kupionym ze składek legionistów. Dzieci patriotów tamtych czasów wyginęły w Powstaniu Warszawskim. To jest Korpok WIELKI PATRIOTYZM. Odpowiedz Link Zgłoś
korpaczek Re: Wielka tragedia 11.04.10, 00:58 pink_alois napisał: > Nikt nie wie lepiej, to są fakty, być może niewygodne dla niektórych. > Co do "Wielkiego patriotyzmu" > Ostatni wielki patriota to był Józef Piłsudski, wielki mąż stanu któremu leżało > na sercu dobro Polski, brzydził się partyjniactwem, w sejmie powiedział > że daje ostatni raz możliwość swobodnego wyboru premiera bo chce zobaczyć czy w > tym kraju da się rządzić bez bata. > Nieznosił partyjniactwa bo twierdził, że partie przedkładają swój interes nad > interes państwa, 12 maja 1926r podjął dramatyczną decyzje wzięcia za morde > rozhasanych partii. > Był to człowiek skromny i biedny mimo wielkiego autorytetu, mieszkał w domu w > Sulejówku kupionym ze składek legionistów. > Dzieci patriotów tamtych czasów wyginęły w Powstaniu Warszawskim. > To jest Korpok WIELKI PATRIOTYZM. kolejny raz utwierdzam się w przekonaniu,że tak bezczelnym i aroganckim może być tylko elektorat PO. Jeszcze ciała nie ostygły a już oczernianie na podstawie zasłyszanych opinii z przeszłości. Z waszym tupetem i chamstwem nie ma szans nikt. Nawet prezydent i premier Rosji,zachowali klasę... Cóż,POspólstwa nic i nikt nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal23 Re: Wielka tragedia 11.04.10, 01:08 Myslę, że nie czas na takie dyskusje. Więcej taktu panowie. 23. Odpowiedz Link Zgłoś
pink_alois Re: Wielka tragedia 11.04.10, 01:32 Wyjaśniłem tylko co znaczy słowo "Patriota" bo na śląsku to słowo nie przechodzi przez usta natomiast poza sląskiem każdy uważa się za wielkiego patriotę. Ja o patriotyzmie i wielkim Jóźwie a korpok jak zwykle ląduje na forum Piskorze chamstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
korpaczek Re: Wielka tragedia 11.04.10, 11:13 pink_alois napisał: > Wyjaśniłem tylko co znaczy słowo "Patriota" bo na śląsku to słowo nie przechodz > i > przez usta natomiast poza sląskiem każdy uważa się za wielkiego patriotę. > Ja o patriotyzmie i wielkim Jóźwie a korpok jak zwykle ląduje na forum Piskorze > chamstwo. nie ty czlowieczku będziesz tłumaczył Ślązakom znaeczenie słowa PATRIOTA którym był P.Lech Kaczyński.Z twojej wypowiedzi wynika,że jesteś kolejnym przybyłym gorolikiem który traktuje rodowitych chanysów z dystansem.. Dla Wielkopolan Pomorzan Ślązaków Piłsudski byl przede wszystkim człowiekiem nie dbającym o zamożne ziemie zachodnie,pozostające do 1920 pod Pruskim panowaniem.Nie jest tajemnicą,że Piłsudski nie lubił Ślązaków.Prawdopodobnie twoja rodzina przybyłą kiedyś na Śląsk szukając tu chleba i pracy.Zostaw sobie swoje animozje względem Ślązaków dla siebie,bo nie jednokrotnie kultury prawdziwy Śląsk mógłby cię uczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
4youtobayashi Re: Wielka tragedia 11.04.10, 12:07 Wiesz, bo dla mnie jest to strasznie przykre i tyle. Pilot nie jest skończonym durniem, ale winę trzeba będzie komuś przypisać, a jest bardzo duze prawdopodobieństwo, że albo presja albo wręcz nakaz były powodem powzięcia decyzji o 4 krotnej próbie lądowania. Mi po prostu żal załogi, bo cholerni dziennikarze słowem nie wspomnieli o nich przez pół dnia, jakby byli... moze się jednak powstrzymam. A teraz mówi się o winie pilota, choc na podstawie tamtego cytowanego wydarzenia można domniemywać z dużym prawdopodobieństwem to, co napisałam wyżej. I nie chcę tu krzyczeć, ze prezydent zamordował prawie 100 ludzi, nie o to chodzi. Raczej o taki przerażajacy smutek, jak brak wyobraźni i wchodzenie w kompetencje innych moze sie skońćzyć. Już tyle razy były tragedie, bo np. kierowca posłuchał pani nauczycielki, która orzekła, że "ta trasa jest przejezdna", a potem grabaż miał robote:( To mnie straszliwie smuci:( Taki totalny brak wyobraźni wojskowych, na CNN prawie się z nas śmieją! Że jak owce na rzeź wleźli wszyscy do jednego samolotu:( Wojskowi!Jakby nagle wszystkim rozum odebrało:( Jestem wściekła, bo znów lekkomyślność zakończyła się tragedią:((( I nie ma dla mnie znaczenia, czy prezydent z pis czy po, w doopie to mam! Jestem wściekłą, bo może - jeżeli faktycznie "winę" ponosi prezydent /pośpiech - lądowanie gdzie indziej opóźniło by imprezę o łądnych lika godzin, przecież prezydent nie podjedzie autobusem!/ - gdyby miał przy sobie nie jakiegoś lizydupę tylko faceta z jajami który odradziłby mu to! A pilot pewnie dobrze znał tamtą historię sprzed 1,5 roku i wiedział, że albo wyląduje, albo będzie ścierał kurze z biurka:/ Ale pewnie jemu przypiszą winę bo kto odważy sie wskazać palcem na kogokolwiek innego... Biedni najbliźsi załogi:((( Odpowiedz Link Zgłoś
4youtobayashi Re: Wielka tragedia 11.04.10, 12:15 No i właśnie na CNN przed chwilą prawie dosłownie powiedzieli, że widać pilot dostał rozkaz od prezydenta... Ech, szambo. Odpowiedz Link Zgłoś
pink_alois Re: Wielka tragedia 11.04.10, 12:20 Wątpię aby było to możliwe, piloci byli najlepszymi, byli świadomi kogo wiozą i nigdzie im się nie spieszyło, zapewne dowiemy się po otwarciu czarnych skrzynek komu tak się śpieszyło z głoszeniem mądrości Korok pszigupie,l jestem Ślązakiem ale i patriota kocham swój kraj i nie "uciekom na niymce" ani upy we wermachcie nie mialem. Odpowiedz Link Zgłoś
rafin9816 Re: Wielka tragedia 11.04.10, 13:53 www.picvault.info/images/537099807_10kwietnia2010.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: Wielka tragedia 11.04.10, 15:09 Wiedziałem że nie nie będziecie potrafili dłużej niż 1 dzień utrzymać jęzorów za zębami. Panowie, powinniście się wstydzić. Darujcie sobie przez najbliższy tydzień tego typu chamskie udowadnianie who is the king. Dzisiaj Pospieszalski zaczął już oskarżać Komorowskiego o to że ponoć dorwał się do aneksu raportu WSI ukrytego w piwnicy prezydenckiego pałacu. Jak zwykle sieje ferment. Nie musiał tego mówić publicznie. Nie dzisiaj. Mimo smutku i żałoby daje się także słyszeć głosy że pałeczkę przejmie teraz Jarosław, który będzie teraz jeszcze bardziej złośliwy, zdeterminowany i pewniejszy wszak niemalże na pewno przybędzie mu minimum 10% w sondażach (zyska na współczuciu narodu). Wszystko jest bardzo możliwe tylko po co mówić o tym już dzisiaj?! Szumu i politycznych awantur się nie wyzbędziemy. Taka jest polityka. Słowo "pojednanie" w niej nie istnieje. Powoli wraca więc stare. Szkoda. Mądrze wypowiedział się dzisiaj Wałęsa. Kto słyszał ten wie. PS. Uważam że spoko zachował się Putin. Odpowiedz Link Zgłoś
pink_alois Re: Wielka tragedia 11.04.10, 16:07 Uważam że ilość jadu i afer w polityce zmniejszy się o 70% Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly_hanys Girzynski wytrzymal kilka godzin 11.04.10, 16:36 girzynski.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
adambadziejewicz Re: Girzynski wytrzymal kilka godzin 11.04.10, 16:41 Pierwsza gnida! Odpowiedz Link Zgłoś
robingut Re: Girzynski wytrzymal kilka godzin 11.04.10, 17:05 No to już katolicki ekspert winnego znalazł - Bóg. Bóg potrzebował w niebie to niebożątko, więc zabił go z żoną i prawie setkę innych, by sobie wygodzić. A panu Migalskiemu przy okazji pieniążków przysporzyć. Już ci on biletu Jaruzelowi kupować nie musi, bo z tym prezydentem, to generał nigdzie nie poleci. Nie wiesz czasem z jakiej partii są te kreatury? Odpowiedz Link Zgłoś
korpaczek Re: Wielka tragedia 11.04.10, 18:01 pink_alois napisał: > Uważam że ilość jadu i afer w polityce zmniejszy się o 70% dla czego??????? Odpowiedz Link Zgłoś
ob133 Re: Wielka tragedia 11.04.10, 17:28 Żałosna jesteś dziewczynko. Nie wiem skąd ty bierzesz te insynuacje. Oglądam od rana Polsat, TVN, TVP, czytam onet.pl i nigdzie nie podali takich rewelacji jak ty. Za to, że miałaś tupet w ogóle napisać "nie chcę tu krzyczeć, ze prezydent zamordował prawie 100 ludzi" splunąłbym ci prosto w twarz gdybym tylko wiedział kim w TG jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
pink_alois Re: Wielka tragedia 11.04.10, 17:52 Najlepszy był spin doktor Migalski, na dzień przed katastrofą wygłosił typowo pisiorne mundrości, prezydent jest człowiekiem wysokiej kultury i nie wypada mu nie zabrał Jaruzelskiego ale on Migalski pragnie uwolnić prezydenta od tej przykrej powinności i chce kupić Jaruzelskiemu bilet za własną kasę czeka na kontakt z otoczenia Jaruzelskiego Odpowiedz Link Zgłoś
korpaczek Re: Wielka tragedia 11.04.10, 18:00 ob133 napisał: > Żałosna jesteś dziewczynko. > Nie wiem skąd ty bierzesz te insynuacje. Oglądam od rana Polsat, TVN, > TVP, czytam onet.pl i nigdzie nie podali takich rewelacji jak ty. > Za to, że miałaś tupet w ogóle napisać "nie chcę tu krzyczeć, ze > prezydent zamordował prawie 100 ludzi" splunąłbym ci prosto w twarz > gdybym tylko wiedział kim w TG jesteś. dokładnie tak tupet i brak zasad moralnych Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: Wielka tragedia 11.04.10, 18:09 Karierowicz przede wszystkim. Na UŚ za mało zarabiał. Wciskał się przed kamery jako "expert-politolog" najpierw TV Katowice, a potem już wszystkie:P Następnie został posłem PiS i europosłem (to trochę później). To wszystko podobno dzięki Durczokowi i... Kaczyńskiemu. Ale tylko podobno. Odpowiedz Link Zgłoś
robingut Re: Wielka tragedia 11.04.10, 18:17 Trzeba „Dobro oddzielić od zła. Prawdę od kłamstwa. Szambo od perfumerii. Ty czarownico! Ja ci dam! Jak zabijać ludzi, to sama się podstaw pierwsza" A Bóg nierychliwy Moralisty wysłuchał i szepnął - Leć! Jak się nazywa ten Tupeciarz? Odpowiedz Link Zgłoś
adambadziejewicz Re: Wielka tragedia 11.04.10, 18:12 No właśnie o to chodzi, że Ty tylko polskie media, a ona pisze co mówią na świecie. Ja też słyszałem a CNNie, że pilot musiał dostać polecenie. W naszych mediach cisza na ten temat. Dziennikarzom "wyprało" pamięć. To tylko przypuszczenia, bo nikt nie wie na pewno, ale... Jednak, jak pamiętam co Prezydent i Szczygło mówili po nieudanym lądowaniu w Tbilisi, to pilot odmawiając lądowania był skończony. Nie miał wyboru, MUSIAŁ próbować lądować! Odpowiedz Link Zgłoś
ob133 Re: Wielka tragedia 11.04.10, 18:31 Człowieku po co te insynuacje? CNN jest dla ciebie wyznacznikiem prawdy? Dla mnie wyznacznikiem jest czarna skrzynka samolotu czyli - jeśli ktoś zapomniał - REKORDER WSZYSTKICH ROZMÓW W KABINIE PILOTA. Ci z CNN już przesłuchali skrzynki? No według ciebie pewnie tak. Oni już wszystko z góry wiedzą, prawda? Zachowujesz się z tą dziewczynką wyżej jak banda podjudzaczy. Tylko po co? Pilot, który był za sterami maszyny rocznie ma kilkaset takich lotów. A w ciągu życia ile ich miał? To są doświadczeni ludzie, którzy nie ulegają czemuś takiemu jak "presja otoczenia". Poza tym co wy sobie myslicie dzieci, że to wygląda jak na filmie - że jest dwóch pilotów, nagle "puk puk" do ich kabiny, wchodzi Kaczyński i coś im tam mówi? No zastanów się bo mam wrazenie, że ty samoloty znasz tylko z filmów, tudziż gier komputerowych. Odpowiedz Link Zgłoś
korpaczek Re: Wielka tragedia 11.04.10, 18:38 ob133 napisał: > Człowieku po co te insynuacje? CNN jest dla ciebie wyznacznikiem > prawdy? Dla mnie wyznacznikiem jest czarna skrzynka samolotu czyli - > jeśli ktoś zapomniał - REKORDER WSZYSTKICH ROZMÓW W KABINIE PILOTA. > > Ci z CNN już przesłuchali skrzynki? No według ciebie pewnie tak. Oni > już wszystko z góry wiedzą, prawda? > > Zachowujesz się z tą dziewczynką wyżej jak banda podjudzaczy. Tylko po > co? Pilot, który był za sterami maszyny rocznie ma kilkaset takich > lotów. A w ciągu życia ile ich miał? To są doświadczeni ludzie, którzy > nie ulegają czemuś takiemu jak "presja otoczenia". Poza tym co wy sobie > myslicie dzieci, że to wygląda jak na filmie - że jest dwóch pilotów, > nagle "puk puk" do ich kabiny, wchodzi Kaczyński i coś im tam mówi? No > zastanów się bo mam wrazenie, że ty samoloty znasz tylko z filmów, > tudziż gier komputerowych. pluli na prezydenta za życia plują PO śmierci,sugerują iż śmierć może miec pozytywny wpływ na politykę RP. Zwierzaki forumowe nie dorosły jeszcze do POważnej dyskusji,więc żadna argumentacja względem ich nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
adambadziejewicz Re: Wielka tragedia 11.04.10, 19:01 Nie judzę! Czarna skrzynka dużo powie, ale nie wszystko, bo nie nagrywa rozmów prowadzonych bez mikrofonów, czyli normalnych rozmów w kabinie!!! A Ty sobie wyobrażasz, że w samolocie prezydenckim piloci jest zamknięci jak w normalnym rejsowym. Chyba po to żeby Prezydent samolotu nie porwał! Ja właśnie wyobrażam sobie jak Szczygło stał i wrzeszczał na pilotów. Oni za plecami mieli WSZYSTKICH swoich przełożonych. Jakby wylądowali w Mińsku, to imprezę można było tylko odwołać. Wyobrażasz sobie dalszą karierę DOSKONAŁEGO pilota, po takim numerze? Wiesz co dla takiego pilota oznaczałby zakaz lotów? Odpowiedz Link Zgłoś
4youtobayashi Re: Wielka tragedia 11.04.10, 19:04 > CNN jest dla ciebie wyznacznikiem > prawdy A dla ciebie kto? TNV czy Polsat? Charakteryzuje cię brak myślenia. Nikt w polskich mediach nie powie tego, na co pozwolić mogą sobie media zagraniczne. Oni patrzą z boku i nie są idiotami. A co do presji na pilocie, to rusz głową a zrozumiesz, co znaczy odczuwać presję majac na pokłądzie m.in.wszystkie najważniejsze wojskowe szychy. Chyba nigdy nie odczuwałeś podobnej presjii, bo nie pisał byś takich dydrymałów. > Poza tym co wy sobie > myslicie dzieci, że to wygląda jak na filmie - że jest dwóch > pilotów, Tak właśnie było prawie 2 lata temu. A świadkami było ładnych parę dziennikarzy. Zaś pilot otrzymał później odznaczenie od Klicha za nieuleganie presji. Poszukaj sobie tych informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
robingut Re: Wielka tragedia 11.04.10, 18:34 "Ob", zamiast pluć, Ty się módl gorąco, żeby to nie była prawda. Ja nie będę, ale też bym nie chciał, by ona była taka.Lepiej nie. Skrzynki właśnie otwierają polscy, a nie ruscy eksperci. Ale ci drudzy też tam będą pilnować, żeby ktoś tam czegoś nie pokręcił. Dużo jest takich , którzy już wczoraj w Radyju "coś tam, coś tam" o Gibraltarze wspominali.Na poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal23 Re: Wielka tragedia 11.04.10, 19:06 W Radyju zawsze potrafią wszystko wytłumaczyć. 23. Odpowiedz Link Zgłoś
4youtobayashi Re: Wielka tragedia 11.04.10, 19:14 > splunąłbym ci prosto w twarz > gdybym tylko wiedział kim w TG jesteś. Podaj miejsce, datę i godzinę a przyjadę. A w TG nikim nie jestem. To lepiej czy gorzej? Twoja ślina spadnie na takiego śmiecia, który dodatkowo nic nie znaczy. > Za to, że miałaś tupet w ogóle napisać "nie chcę tu krzyczeć, ze > prezydent zamordował prawie 100 ludzi" Czytaj ze zrozumieniem. Jest coś takiego jak ironia, przenośnia, porównanie itd. Użyj tego do "odszyfrowania". Odpowiedz Link Zgłoś
koriolan Re: Wielka tragedia 11.04.10, 20:59 Przestancie, zgineło tyle osób, taka tragedia a tu jak zwykle żenujaca kłótnia... Odpowiedz Link Zgłoś
pink_alois Re: Wielka tragedia 11.04.10, 21:11 Zaproszenia rozsyłała kancelaria prezydenta, jeden z polityków opowiadał że prezydentowi się nie odmawia, reprezentacja miała być wielka bo miała przyćmić wizytę Tuska. Nie zapominajmy w tych chwilach o Blidzie. Odpowiedz Link Zgłoś
korpaczek Re: Wielka tragedia 11.04.10, 21:21 pink_alois napisał: > Zaproszenia rozsyłała kancelaria prezydenta, jeden z polityków opowiadał że > prezydentowi się nie odmawia, reprezentacja miała być wielka bo miała przyćmić > wizytę Tuska. > Nie zapominajmy w tych chwilach o Blidzie. heh te pieniacz chyba wzorujesz sie na niesiołowskim Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: Wielka tragedia 11.04.10, 21:27 Tak, najlepiej rozgrzebcie wszystkie katastrofy, zabójstwa i afery XX wieku. Tu nie ma się nad czym zastanawiać. Zawinił pilot. Dobry pilot nie ulega presji. Ten był młody, nieoblatany i w dodatku przemądrzały. Kilkakrotnie sugerowano mu by nie lądował, by skierował maszynę na inne lotnisko. Olał to. Gdyby posłuchał wieży spóźnili by się na uroczystości. Nie posłuchał i... też się spóźnili. Ba! Zginęli! Wyniki śledztwa nas nie zaskoczą. Odpowiedz Link Zgłoś
adambadziejewicz Re: Wielka tragedia 11.04.10, 21:37 bulczanka napisał: > Tu nie ma się nad czym zastanawiać. Zawinił pilot. Dobry pilot nie ulega presji > . > Ten był młody, nieoblatany i w dodatku przemądrzały. ..... To było nieładne! Odpowiedz Link Zgłoś
robingut Re: Wielka tragedia 11.04.10, 21:48 Kol. Bulczanka, daję Ci szansę się wykazać. Uważaj. Jesteś pilotem. Wieziesz poważną delegację. Jesteście spóźnieni, a wieża w Smoleńsku melduje: Mgła. Ląduj chłopie w Moskwie lub Mińsku. No i co Ty, młody pilot, zrobisz? Sam będziesz wybierał, czy się kogo starszego zapytasz, gdzie woli wysiąść? Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: Wielka tragedia 11.04.10, 22:29 Przeanalizuję wieczorem zdjęcia satelitarne, a następnego dnia wylecę wcześniej?;P On ponoć nikogo nie pytał o zdanie. Nie reagował na ostrzeżenia. Decyzję podjął sam mając ograniczoną widoczność. Odpowiedz Link Zgłoś
robingut Re: Wielka tragedia 11.04.10, 22:38 Szkoła lotnicza, dziennikarstwo, cybernetyka. Lat 36, żonaty, 2 dzieci. Myślisz, że to kandydat na samobójcę? Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: Wielka tragedia 11.04.10, 22:45 Oczywiście że nie. To pilot, któremu przyszło przetransportować wyjątkowych ludzi na wyjątkową uroczystość, i którego pokonała presja. Pogoda i płyta lotniska też mu raczej nie pomagały. Odpowiedz Link Zgłoś
robingut Re: Wielka tragedia 11.04.10, 23:02 Przyjmuję tylko trzy pewniki: mgłę,trzy lotniska do wyboru i samolot pełen ludzi zdeterminowanych by tam dotrzeć na czas. Decyzji nie musiała podejmować jedna osoba. Chodkiewicz pod Kircholmem nie był sam. Odpowiedz Link Zgłoś
robingut Re: Wielka tragedia 11.04.10, 22:44 Gdy czytam ilu to na skutek tej katastrofy otrzymało nowe życie, bo nie polecieli, a mieli ochotę i chęci, to myślę, że kancelaria zawaliła. Miała ich wszystkich do samolotu upakować. Nie miałby szans się unieść i wszyscy by ocaleli. Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: Wielka tragedia 11.04.10, 22:48 Samolot ma koła. Zawsze można śmigać po ulicy:P Odpowiedz Link Zgłoś
robingut Re: Wielka tragedia 11.04.10, 23:13 Chyba obu nas nie śmieszy ta sytuacja, bo szkoda tych WSZYSTKICH ludzi, którzy tam zginęli tak zupełnie bez sensu, ale ta otoczka zaczyna być powoli coraz mniej strawna. Mam też dziwne wrażenie, że ta żałoba to z powodu jednej osoby. A przecież pisano, że zginęła Elita. Odpowiedz Link Zgłoś
pink_alois Re: Wielka tragedia 11.04.10, 22:47 Pilot odpowiedzialny z wipów boi się lądować na dobrym lotnisku a co dopiero na wojskowym. W studiu TVN było dwóch generałów, pytani o tą tragedię stwierdzili mniej więcej tak. -Samolot był w chwili startu sprawny, warunki atmosferyczne były takie że w takich warunkach nie wolno lądować na Okęciu, [widoczność poniżej 550m.] -To dlaczego pilot tam lądował? Gen. powiedział że boi się nawet myśleć o tym a co dopiero mówić, czekamy na czarne skrzynki. Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: Wielka tragedia 11.04.10, 23:05 Przecież ten pilot zboczył z gł. kursu. Nie widział pasa. Samolot zszedł w bok. Kilka razy mówiono mu żeby nie ryzykował. Tym bardziej że wcześniej nie dopuszczono tam ruskiego wojskowego samolotu. Presja czasu i tyle. Wszystko sie okaże po analizach. Odpowiedz Link Zgłoś
pink_alois Re: Wielka tragedia 11.04.10, 23:15 jaka presja czasu? Przecież pilotowi nigdzie się nie spieszyło, psychiczny nie był, samobójcą też nie, chyba że historia się powtórzyła, tym razem na pokładzie byli jego szefowie z generalnym szefem sztabu włącznie Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal23 Re: Wielka tragedia 11.04.10, 23:16 Może niewiele się okazać jeżeli odczyty zostaną zmanipulowane, by nie rozjątrzać sytuacji, za porozumieniem rządzących "elit" 23. Odpowiedz Link Zgłoś
robingut Re: Wielka tragedia 11.04.10, 23:51 Nie przejdzie. Mimo zadziwiającej wręcz postawy Rosjan, żaden polityk Polski na to nie pójdzie. Bo nikt nie wie, co będzie pojutrze. A gdyby sprawa się rypła, to do błędnej decyzji doszłoby oszustwo. Custer, McArthur, Canarris i wielu innych, tez podejmowali złe decyzje, a historia nie zapamiętała ich całkiem źle. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Wielka tragedia 12.04.10, 12:46 Krystyno Krystyn! Krystyno Krystyn boł żech w Bytomiu Kaj mi sie zdało - szachta ślimtała Dyć już niy może pedzieć bergmonom Jak Cie smolyńsko ziymia witała Krystyno Krystyn - ty ziymi ślonski Keryś fest pszoła jak żodyn inkszy Tyś boła jeji gryfniejszym konskym Jak wongel gorkim, a dzisioj wiynkszym Krystyno Krystyn - godka w Twyj duszy Tyż zdo sie kryła jak skarb przezocny Tyś łodwożyła wiyrchym jom ruszyć By Ślonzok prawioł i boł z tym mocny Krystyno Krystyn - Ponboczek z Tobom Żol serce ścisko dyć strzimać idzie Trza jakoś radzić sie ze żałobom Niy ma Cie z nami - czy lepi bydzie? Odpowiedz Link Zgłoś
pink_alois Re: Wielka tragedia 12.04.10, 17:03 oryginal23 napisał: > Może niewiele się okazać jeżeli odczyty zostaną zmanipulowane, by nie > rozjątrzać sytuacji, za porozumieniem rządzących "elit" > 23. Witam. Wczoraj przeczytałem ten post i miałem się nie zgodzić ale nie chciało mi się pisać, dzisiaj już bym tego nie zrobił. Od rana słucham komunikatów w których powtarza się jak mantra, że odnaleziono skrzynki wstępnie je odsłuchano, nie wiadomo co było przyczyną katastrofy ale wiadomo, że nikt na załogę nie wpływał. Wypisz wymaluj sytuacja śmierci Sikorskiego na Gibraltarze, Anglicy ogłosili, że Sikorski nie żyje, jeszcze nie ustalono przyczyny ale wiadomo ze nie był to zamach, natychmiast dzwonili z naszej ambasady z pytaniem, skoro nie wiecie co było przyczyną to skąd wiecie że nie był to zamach. Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: Wielka tragedia 12.04.10, 17:14 Pilot decyzję podjął sam. Według zeznań jakiegoś gościa z wieży kontroli pilot nie znał rosyjskiego. Teraz mówili w telexpresie. Nasi póki co zaprzeczają, ale tak ponoć wynika ze wstępnej analizy czarnej skrzynki. Doszło ponoć do potyczki słownej. Nasz pilot miał problemy ze zrozumieniem przekazywanych mu jakiś parametrów liczbowych. Na inne lotnisko miał się udać dopiero po kolejnej nieudanej próbie wylądowania. Odpowiedz Link Zgłoś
pink_alois Re: Wielka tragedia 12.04.10, 17:28 Bzdur, pilot b.dobrze znal rosyjski, przynajmniej kapitan bo było ich kilku, międzynarodowym językiem pilotów i obowiązkowym jest angielski i w tym języku powinni się posługiwać skoro przeszli na rosyjski to o czymś świadczy. Warunki atmosferyczne były fatalne uniemożliwiające lądowanie nawet na Okęciu jak twierdzą specjaliści, tylko pilotowi nigdzie się nie spieszyło, nigdy nie uwierzę że był samobójcą i mordercą. Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: Wielka tragedia 12.04.10, 17:39 pink_alois napisał: > Warunki atmosferyczne były fatalne uniemożliwiające lądowanie nawet na Okęciu To czemu czemu tam chciał lądować? Przecież "mu się nie spieszyło?! Odpowiedz Link Zgłoś
robingut Re: Wielka tragedia 12.04.10, 17:28 Nie wypisz i nie wymaluj. Tam się Prchal uratował. Poszukaj tez sobie tego - Zapytanie nr 2496 do ministra obrony narodowej w sprawie odznaczenia pilota... Odpowiedz Link Zgłoś
pink_alois Re: Wielka tragedia 12.04.10, 17:51 Prchal był uważany za osobę bardzo niejasna jednak wszelkie insynuacje kierowane przeciw niemu kierował do sądu i zawsze wygrywał. "Wypisz wymaluj" odnosiło się do komunikatów powypadkowych a nie ilości osób uratowanych. Co do Sikorskiego to uważam że załatwili go nasi. Odpowiedz Link Zgłoś
robingut Re: Wielka tragedia 12.04.10, 19:03 Gdyby coś było na rzeczy "nasi" i "obcy" żyć by mu nie dali. A przecież po wojnie był po obu stronach kurtyny. W tej sprawie wszystko już było, ale jakiś zdolny może jeszcze wydusić z tego troszkę kasy:-) Odpowiedz Link Zgłoś
alfa-1234 Re: Wielka tragedia 12.04.10, 18:48 Dlaczego ogromna strata? Przecież zostało 38 milionów POLAKÓW, którzy mogą zastąpić zmarłych. Co nie wierzysz, że poza grupka partyjniaków nie ma już ludzi mądrych i mądrzejszych? Już nie jeden zaciera łapki, już się czai, już szykuje garniotury..... Odpowiedz Link Zgłoś
alfa-1234 Re: Wielka tragedia 12.04.10, 18:51 Rodzinom z punktu odczucia rodzinnego, współczuję ogromnie. Ale będzie tak samo...jak po śmierci papieża. Jest tak samo, więc tu też tragedia pozostanie niestety tylko tragedią.... a politycy po "jakimś" czasie będą robić "swoje".... dążyć jak dążą cały czas skutecznie, do tego, żeby nasza ojczyzna "ukochana" była CHORA !! w każdej dziedzinie polskiego życia: gospodarki, służby zdrowia, szkolnictwa, bezrobocia, ANOMALII WYNAGRODZEŃ za pracę....itd....itp....długo możnaby wymieniać....i to w tej tragedii jest najbardziej przykre !! bo obojętnie kogo nie dają teraz na te wszystkie stanowiska w zastępstwie - POLITYKA będzie bz !! nawet Arka Noego nic tu nie da bo popłynęłaby na nim ta sama "CHORA ELITA" naszego państwa..... Społeczeństwo w Polsce nie ma już nawet nadziei na lepsze jutro.... przed czy po tragedii... Odpowiedz Link Zgłoś
robingut Re: Wielka tragedia 12.04.10, 19:18 W Krakowie już szykują dwie ulice dla najbardziej zasłużonych tragicznie zmarłych. Ciekawe co u nas wymodzą. Może Powiatowy Urząd Pracy imienia..................To będzie w sam raz dla ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: Wielka tragedia 12.04.10, 20:33 Bardzo istotne będą wyniki analizy tła rozmów w samolocie. To potrwa. Odpowiedz Link Zgłoś
robingut Re: Wielka tragedia 12.04.10, 20:55 Być może czas na badanie "tła" zależeć będzie jednak nie od nas, a od naszych nowych, starych przyjaciół. Odpowiedz Link Zgłoś
pink_alois Re: Wielka tragedia 12.04.10, 22:17 Prawda o Sikorskim jest mniej miła niż to co uczono nas w szkole, robił listy proskrypcyjne doprowadził do internowania w Rumunii i nielegalnie przejął władze, tylko patriotyczna postawa Wieniawy spowodowała że nie doszło do wielkiego konfliktu, nigdy mu tego piłsudczycy nie zapomnieli, były zorganizowane na niego dwa zamachy oba nieudany być może trzeci tak. Jeden z polityków [nie pamiętam niestety nazwiska] pytał Churchilla dlaczego taką tajemnicą okrywają tą tragedie Churchill odpowiedział "Dla was jest lepiej abyście nie wiedzieli" pytający myślał o zaangażowaniu Angoli w tą sprawę po latach w świetle nowych faktów to zdanie nabiera nowego wymiaru. Odpowiedz Link Zgłoś
robingut Re: Wielka tragedia 12.04.10, 23:26 Gdyby przeczytać o nim wszystko, można by go jednego dnia atakować, a drugiego bronić.Dziś nie podejmuję się ani tego, ani tego. Odpowiedz Link Zgłoś
pink_alois Re: Wielka tragedia 12.04.10, 23:37 Akurat na TVN leci program o Sikorskim - Baliszewskiego Odpowiedz Link Zgłoś
pink_alois Re: Wielka tragedia 12.04.10, 23:50 Na tej wyspie 3f4.utnij.net Sikorski przetrzymywał ludzi którzy mu się nie podobali, bez wyroków, ponad 200 osób popełniło samobójstwo. Po jego śmierci obóz zlikwidowano Odpowiedz Link Zgłoś
robingut Re: Wielka tragedia 12.04.10, 23:55 Wiem Alojz. Ja to wiem, choć nie od zawsze. Ale i Ty wiesz choćby o Rozwadowskim, Zagórskim, majówce i o innych rzeczach. Polityka jest brudna. Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal23 Re: Wielka tragedia 13.04.10, 00:08 Nawet wówczas gdy intencje są czyste. 23. Odpowiedz Link Zgłoś
pink_alois Re: Wielka tragedia 13.04.10, 19:59 Pisze o tym o czym wiadomo od zawsze i o czym pisano w książkach o Sikorskim natomiast podręczniki nawet te ze "zgniłej komuny" milczały w myśl zasady "Nie żyje król niech żyje król" Sikorski spiskował w 39 jeszcze w kraju kiedy był legalny rząd, megalomania i parcie do władzy przy pomocy wszelkich możliwych metod. Piłsudski mówił o ni "bufon" Niedawno dopiero dowiedziałem się na tym forum jak było mi za komuny źle i jak bylem katowany, dzisiaj z telewizji dowiedziałem się że w podobnej katastrofie zginał wielki polak Sikorski, człowiek uczy się cale życie Odpowiedz Link Zgłoś
korpaczek Re: Wielka tragedia 13.04.10, 20:53 Z Sikorskim jak z Piłsudskim podręczniki nie do końca pokrywały się z życiem.. Przede wszystkim Piłsudski był dla Ślązaków kimś obcym. Pochodził w końcu z Wileńszczyzny. Po drugie, wyznawał inne poglądy polityczne niż te przyjęte na Śląsku. Był socjalistą, kiedy na Śląsku popierano konserwatystów i partie centrowe. Na dodatek Piłsudskiego postrzegano jako wolnomyśliciela. To nie była dobra rekomendacja dla polityka, szczególnie wtedy, gdy ten wchodzi z konflikt z osobą trzymającą na Śląsku rząd dusz, czyli z Korfantym. Odpowiedz Link Zgłoś
robingut Re: Wielka tragedia 13.04.10, 22:58 Kolego Korpaczku, nie do końca się zgadzam, a zwłaszcza z tym "socjalizmem" Otóż, znany jest i z takiej przemowy:Towarzysze, jechałem czerwonym tramwajem socjalizmu aż do przystanku "Niepodległość", ale tam wysiadłem. Wy możecie jechać do stacji końcowej, jeśli potraficie, lecz teraz przejdźmy na "Pan". Czy on był dla Ślązaków obcym? Tak sobie myślę, że właściwie człowiek który mówi:"Polacy są narodem idiotów" lub "Tylko dzięki zaiste niepojętej, a tak wielkiej i niezbadanej litości boskiej, ludzie w tym kraju nie na czworakach chodzą, a na dwóch nogach, udając człowieka" był bliski niektórym i byłby nawet dziś niektórym. "Proszę serdecznie odejdź stary człowieku" nie wzięło się znikąd. Wolnomyśliciel? Fakt, miał ci on różne przygody z religią, ale ostatecznie pod Zygmunta trafił. Teraz nadsłuchuje, kto idzie. "Jedna przeżyta chwila czasami uczy nas więcej, aniżeli całe życie" - Sikorski. O Korfantym może innym razem, bo w Katowicach leży. Odpowiedz Link Zgłoś
robingut Re: Wielka tragedia 13.04.10, 22:38 „Jedynym moim celem jest wolna, sprawiedliwa i wielka Polska” Sikorski był nieco nudnawy, nie to co Marszałek, który go nazywał bufonem. "Kiedy zdobędę Moskwę, każę na murze Kremla napisać: "Zakazuje się mówić po rosyjsku" Piłsudski był wielkim patriotą. Dlatego chyba mówił o nich tak: "Polska jest wspaniała, ale ludzie k..." Nie kumam czy on na pustkowiu chciał być wielki? Chyba bo tak też napisał, czy powiedział: "Myślałem już nieraz, że umierając przeklnę Polskę. Dziś wiem, że tego nie zrobię. Lecz gdy po śmierci stanę przed Bogiem, będę go prosił, aby nie przysyłał Polsce wielkich ludzi". Chyba Bóg go nie wysłuchał, bo wiesz...Polska dzisiaj cała w kirze. Przez 45 lat "komuny" był tylko ocet i herbata. Tego się Alojz trzymaj, bo to jest wolny kraj i każdy Cię może zakrakać. A kombatantów przybywa i miliardów z prywatyzacji "pokomunistycznych ruin". Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Wielka tragedia 14.04.10, 17:40 Na łostatnio droga cosik jyj szkryfnijcie www.krystynabochenek.pl/ No i we pamiyńci już na zowdy miyjcie. Odpowiedz Link Zgłoś
pink_alois Re: Wielka tragedia 14.04.10, 17:58 Jóźwa von Piłsuda mawiał różne rzeczy często sprzeczne ze sobą stąd tyle było nietrafnych sądów na jego temat w historiografii, wszystko zależało od sytuacji i kontekstu, rozgoryczony często bluzgał ale ci co go znali i ci co z nim pracowali twierdzili że wielki to był człowiek teraz na Wawelu będzie miał obok siebie jeszcze większego męża stanu Odpowiedz Link Zgłoś
robingut Re: Wielka tragedia 15.04.10, 01:59 Racja stanu. Przygotowana wizyta. Ważne przemówienia. Msza. Samolot wylatuje opóźniony. Gdy dolatuje do przestarzałego technicznie lotniska [ 1.] wieża melduje: Mgła. Ląduj w Mińsku lub Moskwie. [2] Pilot zatacza nad lotniskiem 3-4 kręgi. Ląduje. Crash. To wszystko już jest na 99% pewne [ 2] Pilot ma trzy wyjścia – Mgła, Mińsk, Moskwa. Dlaczego miałby nie zapytać kogoś, gdzie chcą wysiąść? Gdzie przygotowano awaryjnie taxi lub taczki? To przecież logiczne, że on tego nie wie. Musiał zapytać! Tak by zrobił każdy. Na pewno by przy tym nie wrzeszczał i nie robił plebiscytu. Nie wywierano na niego broń Boże żadnego nacisku, on by zresztą się nie dał. Kapitan na pokładzie jest pierwszym po Bogu. To prawda! Dlatego ktoś wyspowiadał mu się, że zgodnie z programem kancelarii i BBN-u, niestety nic awaryjnie nie przygotowano, a więc...przejął się tym, że elita się spóźni, nie dojedzie, uroczystość przepadnie, nikt nie rzuci na ofiarę, będzie klapa, wybory blisko, to sprawa państwowej wagi, wybrał mgłę i zaniemówił. Crash. Dlaczego on wybrał mgłę? Czy on nie wiedział, że wiezie – jak napisano – Elitę? Wśród nich – jak się pisze –jedynego chyba wśród nich patriotę? Wielkiego Patriotę. Dziś wiadomo, że większego od Prymasa 1000-lecia, który na Wawelu się nie zmieścił. Pilot uronił więc łzę i pomodlił się w języku Puszkina. Żołnierz nie ugiął się przed żadną presją. Bo i kto miałby ja na nim wywierać, stewardesa? Ale, jak przystało na żołnierza, też był Patriotą. Być może jakiś biskup zadecyduje teraz, gdzie go pochować i wtedy dowiemy się jak wielkim. Potem odpowiednie komisje, prokuratorzy, może nawet sąd, rozetrą go na proszek. Crash. [ 1 ] Pewien pan B. ujawnił, że o godzinie 8.26 brat z bratem rozmawiali przez komórkę i, że któryś zameldował, że wszystko idzie jak się patrzy. Do internetu przedarła się – niesprawdzona! – wiadomość, że to właśnie w tym czasie około 8.20 pilot dowiedział się o złych warunkach, czyli o mgle. Wiadomość nie jest oficjalnie potwierdzona i wcale nie oznacza, że pilot miał prawie 30 minut na rozmyślania, jak on w tej mgle ma wylądować. Crash. Jeśli się to potwierdzi- Melduje panie prezesie - crash totalny. Tym razem Ruscy prawdy nie odpuszczą. Gdyby chcieli, to już w silnik „wpadłyby” jakieś motyle. Oni kochają prawdę umiarkowanie, ale tak jak nam zależało na jednej prawdzie, tak im będzie zależało na drugiej. Nasi też nie powinni odpuścić. Przecież zginęło 96 ludzi, w dodatku zgodnie z wszystkimi procedurami. Szkoda wydawać siano na nowe samoloty jeśli stare procedury i „coś tam, ktoś tam” zostaną. Odpowiedz Link Zgłoś
pink_alois Re: Wielka tragedia 15.04.10, 18:06 Nic dodać nic ując, tak samo myśle. Zastanawiam się czy czasem sekretarz Wojtyły nie ogłosi Santo Subito bo już nic by mnie nie zdziwiło. Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal23 Re: Wielka tragedia 15.04.10, 18:51 Słyszałem zdanie, że jesteśmy świadkami tworzenia się legendy, ale to zapewne legenda. 23. Odpowiedz Link Zgłoś
pink_alois Re: Wielka tragedia 15.04.10, 19:05 to rzeczywistość rzeczywista a to co obserwowaliśmy do tej pory to była rzeczywistość pozorna. Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: Wielka tragedia 15.04.10, 20:36 A słyszeliście nowy żart złośliwców? Mówi o kaczce po smoleńsku. Żal. Odpowiedz Link Zgłoś
korpaczek Re: Wielka tragedia 15.04.10, 20:39 bulczanka napisał: > A słyszeliście nowy żart złośliwców? > Mówi o kaczce po smoleńsku. Żal. "Nie szufladkuj wszystkich zwolenników PO. Ja jestem trochę inny:)" Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: Wielka tragedia 15.04.10, 20:43 No co? Jestem inny. Mniej stronniczy. A ten dowcip to nie po to by dać pożywkę POmroczniakom. Raczej ku przestrodze. Uważam że to lekka przesada i brak przyzwoitości. Odpowiedz Link Zgłoś
pink_alois Re: Wielka tragedia 16.04.10, 19:25 Medioznawca pisze 3l3.utnij.net trudno nie przyznać racji. Odpowiedz Link Zgłoś
anita.23 Re: Wielka tragedia 16.04.10, 20:26 TO PO CHOLERĘ TO TUTAJ PRZYTACZASZ? ZEBY WYWOŁAĆ KOLEJNĄ FALĘ GŁUPICH KOMENTARZY? ZAŁOSNE. OBRZYDLIWE. TO MÓJ KOMENTARZ DO TWOJEGO "ŻARTU".... Odpowiedz Link Zgłoś
pink_alois Re: Wielka tragedia 16.04.10, 20:32 Sprzeciwiam się metodzie faktów dokonanych oraz ustalaniu przez dygnitarzy kościelnych zamieszanych w afery kto w Polsce jest patriotą. Sprzeciwiam się manipulacji faktami i uznaniu zmarłego prezydenta "Wybitnym Polakiem" Jakoś ta wybitność nie przekładała się na poparcie które miał kiepskie Z twojego punktu widzenia tak ma być a innym nie wolno nic o tym mówić bo najważniejsze są cele mniejszości???? Odpowiedz Link Zgłoś
korpaczek Re: Wielka tragedia 16.04.10, 20:45 Sprzeciwiam się PIJARowi PO Sprzeciwiam się propagandzie sukcesu PO Sprzeciwiam się by motłoch POkroju Drzewieckiego Pitery Schetyny Graśa Niesiołowskiego pobierał wynagrodzenia za nic nie robienie z moich podatków. Sprzeciwiam się by minister spraw zagranicznych Radosław Sikorski publicznie wyśmiewał Prezydenta RP i obrażał tych którzy oddali głos na P. Kaczyńskiego. Sprzeciwiam się by szef rządu chował się w szafie gdy tylko coś się dzieje. Sprzeciwiam się rosnącemu deficytowi Sprzeciwiam się 13% bezrobociu Sprzeciwiam się POmroczniakom forumowym Odpowiedz Link Zgłoś
ob133 Re: Wielka tragedia 16.04.10, 20:50 > Jakoś ta wybitność nie przekładała się na poparcie które miał kiepskie Kiepskie poparcie? Według czego? Sondażu na zlecenie TVN-u wykonanego drogą telefoniczną na grupie 150 rozmówców? Wybacz ale te gloryfikowane przez POmyje sonadże już parokrotnie pokazywały ile są warte. Mówmy o faktach, a fakty są takie, że Lech Kaczyński miał 54,04% głosów w wyborach prezydenckich. Odpowiedz Link Zgłoś
korpaczek Re: Wielka tragedia 16.04.10, 22:21 ob133 napisał: > > Jakoś ta wybitność nie przekładała się na poparcie które miał > kiepskie > > Kiepskie poparcie? Według czego? Sondażu na zlecenie TVN-u > wykonanego drogą telefoniczną na grupie 150 rozmówców? Wybacz ale te > gloryfikowane przez POmyje sonadże już parokrotnie pokazywały ile są > warte. Mówmy o faktach, a fakty są takie, że Lech Kaczyński miał > 54,04% głosów w wyborach prezydenckich. Tusk Vision Network to ołtarz dla nie jednego POmroczniaka. Odpowiedz Link Zgłoś
pink_alois Re: Wielka tragedia 16.04.10, 23:40 Dochodzę do wniosku że pisizm jest chory. Pisizm nie jest wstanie wypowiedzieć się merytorycznie (dlaczego i kto jest wyborcą pisu - wiemy) Pisizm nigdy nie zabiera glosy w temacie tylko jak kundle szczypią nogawki. Jak jest artykuł Senyszyn o folwarku kapciowego to pisizm pisze o komunie zamiast na temat, jak ze wszystkich sondaży wynikało że prezydent miał kiepskie poparcie to wina sondaży bo nie piszą że popiera go 80%. Nauka idzie z góry. Jak Tusk ogłosił że przeszliśmy kryzys na plusie to Yaro krzyczał: Propaganda, propaganda i jeszcze raz propaganda mimo że UE potwierdziła to a nawet podała większy wskaźnik. Prezydent pisu powiedział: Coś mi się tutaj nie zgadza będę musiał to wszystko przeliczyc Oto poziom poważnych polityków, siepasczy forumowych już znamy. Odpowiedz Link Zgłoś
4youtobayashi Re: Wielka tragedia 17.04.10, 11:34 To wynika być może z zazdrości i niemożności przyznania racji oponentom czy też przeciwnikom poliycznym. Jakoś w po nie słyszałam, by sondaże - w przypadku nie najlepszych prognoz dla po - były źle robione tudzież fałszowane. Za to w przypadku pisu takie głosy pojawiały się niemalże za każdym razem. To droga najgorsza z możliwych, nie przysparza zwolenników, lecz zacietrzewia wyznawców. Tak naprawdę ludzie miali już dosyć wiecznego jątrzenia i doszukiwania się spisku na każdym kroku. Pis nie potrafi cieszyc się z sukcesów własnego państwa. Jako jedyne państwo europejskie tak dobrze poradziliśmy sobie z kryzysem. Zasluga to tych, co rządzili kiedyś /efekty ich pracy/ jak i tych, którzy obecnie rządzą. A pis zamiast się cieszyć, wiecznie narzeka, wyśmiewa. Ni cholerę pojąć tego nie potrafię! Kurcze, ja mogę za sąsiadem nie przepadać, ale cieszę się, gdy mu się powodzi. Nie wiem, jestem nienormalna czy jak?? Odpowiedz Link Zgłoś
pink_alois Re: Wielka tragedia 21.04.10, 18:30 Jest taka choroba zwana syndromem utraconej władzy w połączeniu z megalomanią daje efekty kompletnego oderwania od rzeczywistości. Ciekawy wywód Wałęsy i trudno się z nim nie zgodzić. urlg.in/5f9 Odpowiedz Link Zgłoś
alfa-1234 Re: Wielka tragedia 21.04.10, 19:38 piłsudzki się cieszy bo dobrze jest posiedzieć przy zimnym lechu Odpowiedz Link Zgłoś
pink_alois Re: Wielka tragedia 19.03.11, 15:06 Smutno jest leżeć w przedsionku krypty, dodajmy nie swojej krypty Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: Wielka tragedia 19.03.11, 23:59 Już nie miałeś czego wygrzebać alois. Ten wątek się przedawnił. Odpowiedz Link Zgłoś