Dodaj do ulubionych

O.F.E. Pytanie

20.08.12, 21:09
Witam czy ktoś likwidował swój wkład z OFE?Ja chciałem ale konsultant powiedział że mogę sobie pobrać ale dopiero po mojej śmierci.
Obserwuj wątek
    • Gość: dziadek63 Re: O.F.E. Pytanie IP: *.dynamic.chello.pl 20.08.12, 22:37
      No i ma rację.
    • Gość: realista Re: O.F.E. Pytanie IP: *.net.stream.pl 21.08.12, 01:28
      bauhaha, musiałeś ich tam nieźle rozbawić :)
      Pamiętaj że wszystkie składki zusowskie jak by ich nie nazywali to tylko podatek.
      Państwo ubezpiecza się za Twoje pieniądze żebyś jeśli dożyjesz miał na suchy chleb bo na więcej nie wystarczy a jak nie dożyjesz to tylko z korzyścią dla państwa.
      Nie wiem co za idioci twierdzą, że emerytury wymyślili po to żeby zapewnić spokojną starość...

"Emerytury niemilitarne powstały dopiero w XIX stuleciu. Wcześniej pracownicy musieli albo sami oszczędzać na starość albo liczyć na to, że ich dzieci zapewnią im utrzymanie. Ci, którym się to nie udało, musieli liczyć na zapomogi i opiekę organizacji charytatywnych. W XIX wieku zaczęły powstawać robotnicze kasy zapomogowe, gwarantujące swoim członkom niewielkie wypłaty na wypadek choroby, kalectwa lub starości.

Wszystko to zmienił dopiero niemiecki kanclerz Otto von Bismarck w 1880 roku. Aby zyskać głosy robotników dla swojej partii Bismarck wprowadził gwarantowaną przez państwo emeryturę dla wszystkich ubezpieczonych pracowników, którzy ukończyli 70 lat. Służyła ona do zapewnienia utrzymania osobom w wieku niedołężnej starości. Do sfinansowania tego systemu służyły składki potrącane z pensji. Trzeba dodać, że średnia długość życia wynosiła wtedy 45 lat" za portalem nbp...
      jak widać nikt tego nie czyta...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka