gryzbon 08.04.13, 09:10 Inwestorem jest właściciel parku miniatur i nie chodzi mu o Papieża, Dobre miasto i takie tam inne tylko o rekord i kasę. Przecież to proste ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zyx Re: Facebook protestuje: papież nie może stać tył IP: 188.95.29.* 08.04.13, 09:21 ...ten pomnik-wydmuszka potrzebny jest miastu jak umarłemu kadzidło. To tylko zaspokojenie własnego ego właściciela czy dzierżawcy terenu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Facebook protestuje: papież nie może stać tył IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.13, 09:31 >ok protestuje: papież nie może stać tyłem do Częstochowy< .-może stać tyłem bo Częstochowa-/Częstochowianie/ ma go w tyle albo jeszcze niżej. (oczywiście tę budowlę). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irygator Re: Facebook protestuje: papież nie może stać tył IP: 212.87.241.* 08.04.13, 18:22 Potwornie piękny ten pomnik!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: Facebook protestuje: papież nie może stać tył IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 08.04.13, 09:42 ŚWIETA PRAWDA ......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: =777= Re:Odpowiedź IP: *.rev.inds.pl 08.04.13, 09:47 Papierz, gestem zaprasza wiernych do miasta - jak w takiej sytuacji ma stać ??? - tyłem do wiernych ? W mojej ocenie wszystko jest jak być powinno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toznowuja Re:Odpowiedź IP: *.cbmm.lodz.pl 08.04.13, 10:00 W mojej ocenie tego pomnika w ogóle nie powinno być! Po pierwsze Jan Paweł II powtarzał, że nie chce pomników, a po drugie sami mieszkańcy Częstochowy (a przynajmniej jak słyszę - większość) nie chcą tego pomnika. Dla mnie osobiście i ten pomnik i park miniatur sakralnych "zbeszcześcił" kamieniołomy! Tylko patrzeć jak na końcu "drogi do nikąd" stanie kościół! Żal patrzeć co się z tego miasta robi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re:Odpowiedź IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 08.04.13, 10:07 e tam - Jasna Góra nie będzie chciała konkurencji - no bo rozumiem, że gdyby miał tam stanąć kościół, to rekordowej wielkości... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: =777= Re:Odpowiedź IP: *.rev.inds.pl 08.04.13, 10:20 Jest takie przysłowie "Jeszcze się taki nie urodził, co by........." Powstaje pytanie: Dlaczego nikt do tej pory nie zaproponował tam czegoś co zadowoliło by wszystkich, lub większość. A tak na marginesie. Czy ten pomnik komuś przeszkadza ????? Chcemy być regionem turystycznym a robimy wszystko aby turyści nas omijali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re:Odpowiedź IP: 212.87.246.* 08.04.13, 17:40 Mnie przeszkadza, bo będę go widział z okna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Caillou(kaju) Re:Odpowiedź IP: *.rev.dls.net 08.04.13, 21:14 Najlepiej gdyby to byl pomnik obrotowy(kat obrotu 180 st.),wtedy moze mozna by to jakos pogodzic i miasto,i zwiedzjacych.Tak mi sie wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a-dusiek Re: Facebook protestuje: papież nie może stać tył IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.13, 11:09 Jestem przeciwnikiem stawiania tego typu 14 metrowch "wydmuszek", ale guzik mieszkańcom do tego, w jakiej pozie i jak usytuowana będzie postać. Mleko już zostało wylane. Skoro magistrat wydał zgodę na zainstalowanie "tego czegoś" i jest to całkowicie prywatna inwestycja to nic mi do tego czy postać będzie przodem czy tyłem do miasta. Jak dla mnie postać/figura może nawet stać na jednej nodze lub drapać się po głowie. Jeszcze tego brakuje by sąsiad sąsiadowi, dyktował mi jakie kwiatki ma sadzić w ogródku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axl Może się nawet położyć IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 08.04.13, 11:15 Jak dla mnie może się nawet położyć tyłem w stronę miasta i puszczać bąki (po wrzuceniu np. 5 zł. do automatu). Najmniej w życiu przejmuję się jakąś kupą gliny czy innego kruszcu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn Re: Może się nawet położyć IP: 109.95.28.* 08.04.13, 13:21 Papiez przekonal sie jakie to dobre miasto z GORY i sie odwrocil Odpowiedz Link Zgłoś
pawlan Facebook protestuje: papież nie może stać tyłem... 08.04.13, 13:17 nazywanie Wojtyły misiem z okienka okazało się proroctwem. Teraz stawiają swojego misia na miarę swoich możliwości... Śmiech na sali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Facebook protestuje: papież nie może stać tył IP: *.net.stream.pl 08.04.13, 13:40 Nasz Papież był najlepszy. Prywatny inwestor robi coś dobrego to wam przeszkadza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zly Re: Facebook protestuje: papież nie może stać tył IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.13, 16:35 co w tym jest dobrego? :D możesz uściślić, jaką dobrą wartość według ciebie prezentuje ten koszmarek? Odpowiedz Link Zgłoś
asterix1986 Facebook protestuje: papież nie może stać tyłem... 08.04.13, 14:21 Ja bym na tą złotą górę przeniósł jeszcze pomnik JP 2 łącznie z krzyżem z Placu Daszyńskiego :) będzie komplet :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IGNAC Re: Facebook protestuje: papież nie może stać tył IP: *.183.137.255.dsl.dynamic.t-mobile.pl 08.04.13, 15:22 Miał w du.pie Częstochowę,.....więc i du.pą stoi w stronę Częsstochowy !!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LOCO Re: Do przeciwników IP: *.rev.inds.pl 08.04.13, 17:51 Czytając komentarze widzę, że wiele osób wolałoby aby tego pomnika nie było. Postanowiłem zobaczyć na własne oczy jak wygląda montaż i wybrałem się tam osobiście zrobić parę fotek. Drodzy przeciwnicy, zapewniam was, że pomnik nie gryzie i nie szczeka. Nie stoi też na środku jezdni i nie tamuje ruchu, nie porywa dzieci i nie straszy. W którą stronę będzie zwrócony - poczekajcie do zakończenia montażu. Odpowiedz Link Zgłoś
rdbckm Facebook protestuje: papież nie może stać tyłem... 08.04.13, 17:35 To jest czysty trick marketingowy. Stojąc tyłem do "Częstochowy" ludzie robiący zdjęcie pomnikowi uwiecznią przy okazji tą "Częstochowę". Stojąc przodem jedyne co zobaczymy na zdjęciach w tle to "NIC". Papież pewnie i tak przewraca się w krypcie widząc te wszystkie pomniki... no ale cóż. Poza tym, to czym się ludzie przejmują? nie za ich kasę i nie ich teren... to i tak będzie służyć wyłącznie zarobkowi. Co rozumiem i jakbym miał tyle kasy to zrobiłbym to samo. Tylko postawiłbym pomnik Presleya albo coś.... jemu to wisiało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irygator Re: Facebook protestuje: papież nie może stać tył IP: 212.87.241.* 08.04.13, 18:20 Wnoszę o wyburzenie wieżowców przy Kościuszki bo prawdopodobnie przez nie ode mnie pomnika nie widzę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Facebook protestuje: papież nie może stać tył IP: *.dynamic.chello.pl 08.04.13, 18:29 Ja bym się dalej posunął: mianowice osoba która podpisuje dokumenty, które mają na celu chronić księży pedofilów powinna stać tam gdzie jej miejsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Facebook protestuje: papież nie może stać tył IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.13, 19:15 Ty się musisz leczyć "rdbckm", -skoro chciałbyś postawić pomnik, - -co komuś wisiało ! Przyłącz się do palikota, on penisa pokazuje na konferencjach prasowych . Odpowiedz Link Zgłoś
rdbckm Re: Facebook protestuje: papież nie może stać tył 08.04.13, 19:52 Aś ty durnota... czy trzeba wszystko pisać dosłownie? zero myślenia?... Jan Paweł II nie chciał aby budowali mu pomników ani za życia ani po śmierci! Na ten stan taki Presley miał to w dupie bo robił wszystko dla kasy i prochów i waliło mu to czy mu budują pomniki czy nie. A po śmierci tym bardziej. Czy ktoś z Was czytających bez zrozumienia oglądali lub byli choć na jednej homilii naszego papieża ? Bo widzę, że nie. Do ciebie baranie "gość" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krtek Re: Facebook protestuje: papież nie może stać tył IP: 77.252.88.* 08.04.13, 22:13 Napisałeś, co wiedziałeś. Ale już wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
m-no85 Facebook protestuje: papież nie może stać tyłem... 08.04.13, 18:55 Do Pudzianowskiego podobny ten posąg.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atamcichobadz Papież się odwróci jak się Krzyś nawróci !!! IP: *.dynamic.chello.pl 08.04.13, 19:35 Papież się odwróci jak się Krzyś nawróci !!! Odpowiedz Link Zgłoś
haes15 Papież dla parku miniatur, a nie dla miasta 08.04.13, 19:26 Prawda jest taka, że ta gigantyczna figura jest budowana dla parku miniatur, aby zdobył rekord, a nie dla miasta tak więc właściciela (brzydkie słowo) obchodzi w którą stronę będzie skierowana ta gigantyczna figura. Odpowiedz Link Zgłoś
przem0_25 Facebook protestuje: papież nie może stać tyłem... 08.04.13, 19:34 Wydawało mi się ,że to tylko ludzi na stołkach mamy takich "nie w temacie" , albo owładniętych wiosenna aurą , a tu . O składaniu pomnika gazeta trąbiła już od czwartku , chyba w piątek napisałem komentarz pod jednym z artykułów gdzie sam stwierdziłem , że biskupom i urzędnikom miejskim nie będzie przeszkadzać że JPII będzie odwrócony pupą do Jasnej Góry , czyli do obrazu przed którym tak klękał i oddawał cześć , i że cała sprawa rozgrywa się o kasę . Dziś kiedy już jest rzut beretem od odsłonięcia i łączą ostatnie elementy , lub niedługo zacznie się pokrywanie ostatnimi warstwami Częstochowianie się budzą ,jak premier po zapytaniu od dziennikarzy o memorandum. A może tak w Katolickiej Stolicy Polski na dowód iż tylko w Częstochowie wpadają ludzie na takie szalone pomysły postawić coś niebanalnego co by się kłóciło z polityką Kościoła , a wtedy zobaczyli byśmy ile turystów (pielgrzymów) przybiegło by do miasta i jak by huczały media o naszym mieście . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biskup bij sierpem i młotem czerwoną hołotę IP: *.dynamic.chello.pl 08.04.13, 19:49 Papież może stać tyłem ,w rozkroku ,leżeć .Wasze zadanie młodzieżówko sldowska pisać zażalenia do Pana Boga.I pies was trącał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wierzący Nie będziesz miał bogów pozamną IP: *.dynamic.chello.pl 08.04.13, 20:14 Niema znaczenia w którą stronę będzie odwrócony posąg tego Baala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Papież "plecami" Papież "plecami" do Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.13, 20:35 W dniu dzisiejszym po interwencji pewnej grupy mieszkańców z ust właściciela popłynęła wymówka: "Papież stoi i patrzy w stronę Wadowic - swoich rodzinnych stron." Odpowiedź przygotowana była na poczekaniu co było widać i słychać. Najbardziej przykre jest to, że 90% osób wymienia wady naszego miasta, które powstają właśnie przez takie nierozsądne i nieprzemyślane inwestycje. Wystarczy spojrzeć w plan zagospodarowania naszego miasta na przyszłe lata i poprzednie. Brak ładu, porządku i jakiegokolwiek rozsądku. To wszystko z roku na rok powoduje coraz większy chaos w Częstochowie. Czyni nas to wg rankingów najbardziej "zaśmieconym" architektonicznie miastem. Bez ładu i porządku. Wszystko spoczywa w rękach urzędników ds. urbanistyki. Są oni w stanie wydać pozwolenie na taką inwestycję w ciągu dwóch dni. Dla władz liczy się tylko aby coś się działo. Nie jest to istotne w co inwestuje, liczy się tylko to aby po zakończeniu kadencji rady miasta wszyscy mówili: miasto wprowadziło w życie tyle pomysłów i inwestycji. Jest to bardzo samolubne i snobistyczne podejście do rządzenia. Niestety nie mamy na to wpływu. W naszej akcji nie chodzi tylko o pomnik/figurę Jana Pawła II ale o ogólny bałagan w mieście. Jak to w naszym kraju bywa, nikt za to nie odpowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biskup bij sierpem i młotem czerwoną hołotę IP: *.dynamic.chello.pl 08.04.13, 20:45 Lepiej by się zająć bezrobociem , ciągłymi podwyżkami, dziurami na drogach .Syfem ,brudem i ciągiem odchodów psich.A nie napieraniem na kościół ,pomniki i inne tematy odwracające uwagę .Od nędzy tego miasta .Czerwono-ateistyczna bando. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: bij sierpem i młotem czerwoną hołotę IP: *.play-internet.pl 08.04.13, 20:58 czym się chwali darczynca? Wpisem do księgi Guinessa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pierre_dollinsky Facebookowa (i nie tylko) społeczność może sobie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.13, 20:52 ...protestować i nawet na rzęsach stawać, a to wszystko i tak jak krew w piach. W tym kraju nikt się nie liczy ze zdaniem zwykłych ludzi, a świątoy.bliwi - którzy tak narzekali/ją na bezduszną komunę okazali się nie lepsi i wręcz ścigają się z politykami w olewaniu społeczeństwa. Dowodów nie brak od ponad 20 lat - nikt się np. nie miał zamiaru pytać Polaków, czy chcą utrzymywać katabasów z podatków, a nie tylko z datków, albo płacić za systemową katechizację w publicznych szkołach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lebowsky Re: Facebookowa (i nie tylko) społeczność może s IP: *.42.11.202.alfanet24.pl 08.04.13, 21:04 .... nikt się Ciebie nie zapytał? .... niemożliwe! mnie pytają przy każdych wyborach (?);-/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Facebookowa (i nie tylko) społeczność może s IP: *.dynamic.chello.pl 08.04.13, 21:17 Jeszcze tego mistrza Yode z placu Daszyńskiego powinni zabrać do tego parku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pierre_dollinsky Re: Facebookowa (i nie tylko) społeczność może s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.13, 09:41 > niemożliwe! mnie pytają przy każdych wyborach (?);-/ Chyba po wyborach, wielebny... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lebowsky Re: Facebookowa (i nie tylko) społeczność może s IP: *.42.13.116.alfanet24.pl 10.04.13, 06:40 .... no teraz, toś mi nagadał! .... no!no! :-( Odpowiedz Link Zgłoś
ref23 Facebook protestuje: papież nie może stać tyłem... 08.04.13, 22:02 Kierunek jest właściwy ale żeby było z zgodzie ze stosunkiem jakie miał dzejpitu i jego przydupasy do mieszkańców Częstochowy należało by figurkę mocno wypiąć i podciągnąć sutannę:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJ Re: Facebook protestuje: papież nie może stać tył IP: *.apus-net.pl 09.04.13, 04:36 Park miniatur powiadasz? to duże te miniatury. Ja w ogóle nie rozumiem tej akcji protestacyjnej. Że stoi tyłem - cóż z tego. Wola właściciela tej monstrualnie dużej statuy. Widać właściciel obiektu nie zaprasza częstochowian- tak to odbieram. Odpowiedz Link Zgłoś
ladychapel Pistolet do paintballa, profesjonalna proca 09.04.13, 07:47 strzelajmy do niego! Dlaczego w ogóle jest montowana ta figura, jak miasto mogło się zgodzić na coś takiego, czy ktoś zastanowił się jaką etykietę sobie Częstochowa wystawia? Staje się ona plastikowa i tandetna jak te stragany pod jasną górą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oleś Re: Pistolet do paintballa, profesjonalna proca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.13, 09:00 możesz psioczyć na figurę JP II i tego co dał zgodę na postawienie ale wara Ci od straganów to są jak krakowskie sukiennice mają wiekową historię tylko nie ma arkad zamiast tego są kasztany Odpowiedz Link Zgłoś
ladychapel Taaaaa... 09.04.13, 09:23 Piękne te stragany. Można tam kupić maryje-butelki na wodę święconą albo portret JP2 z melodyjką np... Ciulnia i tandeta, z tradycją ale wszystko jedno - to tandeta dla dewot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pejot Przy węźle "kobra" też IP: *.42.1.3.alfanet24.pl 09.04.13, 11:29 stoi pomnik tyłem do Częstochowy; można by, przy okazji przebudowy, go obrócić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyx Re: Przy węźle "kobra" też IP: 188.95.29.* 10.04.13, 01:20 ...stoi sobie "papa" na z plastyku słupie, przodem do tych skałek, a miasto ma w dupie! PS.Podobnie kiedyś mówiono o "Wańce" z pl.Biegańskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
leon_zarawdowiec Facebook protestuje: papież nie może stać tyłem... 11.04.13, 19:58 A ja się zapytowywuję dlaczego papież nie może stać tyłem do czegoś, co - podobnie jak jego Kościół - ma tam, czym do niego stoi? To chyba oczywiste, że jeśli coś mam w nosie - stoję do tego czegoś twarzą...itd., itp. - - - - Raz Matołek chcący Nieba, w celu duszy swej odnowy, zabrał worek, parę gaci. Wybrał się do Rzadkochowy. Maszerował, było ciężko. Wiatry, słońce, pot na skroni. A do tego wredny pasterz, całą trzodę kijem gonił. Ale nocą na sianeczku, był alkohol i dziewczyny. Potem marsz, sikanie, śpiewy. W korkach busy, limuzyny. Dla zwiększenia pobożności, pasterz czasem łyknął z trzodą. Zaś Matołek patrzył, dumał, jak do nieba drogi wiodą. W Rzadkochowie najważniejsze… Czarna Góra z jej świętością. Choć mieszkańcom ten przybytek, często w gardle staje ością. Lecz dziś święto!! Są barany!! Atmosfera, jak na wczasach. Wkoło tłumy, smród, brud, wrzaski. Wszędzie handel. Rządzi kasa. Tutaj kupić można wszystko. Świętych śmieci moc…. Jedzenie. Milion figur i obrazków. Najważniejsze zaś………Zbawienie!!!! Spotkał Baran też gliniarzy, co miast chronić lud przed zgrają, Sami klęcząc jak barany……. pod obronę się oddają. Tłum pasterzy z Czarnej Góry, bacznie czuwa. Trochę krzyczy, A sam baca zachwycony, na pokojach kasę liczy. Liczy przypływ tych milionów, bez podatku. Ot, na czarno. Cieszy się, że tak sprzedaje wizję Raju. Dosyć marną. Wreszcie show się rozpoczyna. Złoto, trąby już od rana. Wota, cuda i omdlenia. Tłum baranów na kolanach. Nasz Matołek popadł w zachwyt. Ujrzał obraz czarnej Donny. Oddał kasę, wrócił do dom…….. Głupszy, smutny, zabobonny. Wrócił do dom, walnął babę, wściekły na baranią rasę. Nie mógł pojąć, jak pasterze mogą ciągnąć t a a a k ą k a s ę!! Odpowiedz Link Zgłoś
dyziek_o Re: Facebook protestuje: papież nie może stać tył 12.04.13, 18:20 No wiesz" leoś"! - to było dobre. Dyzio. Odpowiedz Link Zgłoś
dyziek_o Re: Facebook protestuje: papież nie może stać tył 12.04.13, 18:35 Po za tym mam pomysła: Może by tak, wzorem tybetańskich mnichów, wsypać do środka posągu trochę kamieni co by grzechotały, samego papę na ośce zamocować i każdy pielgrzym tudzież innej maści wierny, mógł by sobie ową figurką pokręcić. Znaczy, grzechotanie imitowało by modlitwę niczym w hinduskim klasztorze. I w dodatku nikt by się nie mógł przyczepić, że w/g niego papa stoi nie w tą stronę. Bo stał by "na życzenie". Za w/w poradę nie chcę kasiory. Ale można "co łaska" - na bezdomne zwierzątka. Jednak nie mniej niż 10zł. Pozdrawiam, Dyzio. p.s Oczywiście, za pokręcenie, - min. 5pln. Tylko do kasy miejskiej. Albo "na zwierzątka"! Odpowiedz Link Zgłoś