Dodaj do ulubionych

Internetowy dzienniczek ucznia

IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 03.01.05, 20:33
Od kiedy dzienniczki ucznia są przechowywane przez szkołę - pan Mieczysław
Grabianowski, rzecznik prasowy Ministerstwa Edukacji Narodowej i Sportu chyba
nie zrozumiał pytania ??
Obserwuj wątek
    • Gość: niki Re: Internetowy dzienniczek ucznia IP: *.tvksmp.pl / 212.160.108.* 03.01.05, 21:03
      Popieram tą incjatywę.Jest super.Tak powinno mieć więcej szkół.Szkoła
      Podstawowa nr. 2 też powinna mieć taki system.
    • Gość: Tak dalej... Re: Internetowy dzienniczek ucznia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.05, 21:17
      Z wielkim szacunkiem, obawiam sie jednak ze to Ty nie zrozumialem wypowiedzi
      ministra i calego artykulu. Kazdy myslacy czlowiek ze slow ministra wnioskuje ze
      mowi on o dziennikach a nie dzienniczkach uczniow. Dziennik internetowy zawiera
      oceny wszystkich uczniow, inaczej. TO TAKIE KARTKOWANE COS WYGLADAJACE JAK
      ZESZYT W FORMACIE A4 TO DZIEEEEENNIK [<-dla tych mniej mamiatych]
      Dziekuje
      • Gość: t Re: Internetowy dzienniczek ucznia IP: cyberglina.ak* / *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.05, 13:10
        A ja uwierzyłem w tytuł z "gazety" ! Znowu...
      • Gość: tom Re: Internetowy dzienniczek ucznia IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 04.01.05, 19:58
        "A uczniowie nie muszą już nosić papierowych dzienniczków ucznia. "
    • Gość: jasiu... Dla mnie to śmieszne IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 03.01.05, 21:48
      To specyficzna szkoła. Taka, o której każdy może powiedzieć - płacę i żądam, aby
      nauczyciel (obojętnie jakimi metodami) zagwarantował mi oczekiwane postępy
      mojego dziecka w nauce. Po co te dzienniczki - po to by jeden czy drugi pedagog
      mógł się przyznać, że z tym, czy innym uczniem ma chwilowe problemy. Że w
      obecnej chwili ten czy inny uczeń jeszcze wymaga od niego większego
      zaangażowania. Jeśli ktokolwiek chce mi wmawiać, że jest inaczej, to niech mi
      wytłumaczy, za co ci rodzice płacą, dlaczego nie wysyłają swoich dzieci do
      normalnych szkół?
      A może ktokolwiek się odważy i napisze jaka jest w tej szkole średnia ocen w
      poszczególnych klasach i jak się to ma do średniej w szkołach publicznych. Tam
      nauczyciel musi nauczyć tak, by dziecko miało taką ocenę, jakiej spodziewa się
      tatuś czy mamusia, bo za to płaci. No to po co te dzienniczki?
      • Gość: mak Re: Dla mnie to śmieszne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 03:08
        Coś Ci się Jasiu pop.....liło. Nie wypowiadaj się o czymś, o czym nie masz
        pojęcia i nie oceniaj szkoły, rodziców i dzieci.
        Nie zamierzam niczego Ci wmawiać, ale trudno mi również dostrzec jakąkolwiek
        płaszczyznę do dyskusji z Tobą. Swoje dziecko posłałem do tej szkoły, bo
        przekonują mnie jej wyniki, np. z egzaminów gimnazjalnych, czy na koniec
        szóstej klasy. Jak może wiesz, te oceny wystawia pozaszkolna komisja. Zresztą
        konfrontacja uczniów tego gimnazjum z innymi kolegami w różnych częstochowskich
        liceach również wypada zdecydowanie lepiej niż zadowalająco.
        A płacić trzeba nie za stopnie "na żądanie", tylko m.in. za to, żeby szkoła
        miała tyle komputerów, zaangażowanych nauczycieli i czasu, żeby taki system
        stworzyć.
        • Gość: jasiu... Re: Dla mnie to śmieszne IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 04.01.05, 09:19
          No widzisz Maku, nawet nie potrafisz zrozumieć słowa pisanego i niepotrzebnie
          mięsem rzucasz. Przecież ja wyraźnie napisałem, że płacisz nie za stopnie tylko
          za to, że obojętnie jakimi metodami twoje dziecko, nie ważne jakim dysponuje
          współczynnikiem inteligencji, w końcu opanuje materiał, który ma opanować.
          Specyfika tej szkoły (o czym przecież to samo piszemy) polega na tym, że tam
          nauczyciel nie przychodzi "do pracy" ale po to, by wykazać się konkretnymi
          osiągnięciami (np. właśnie średnią z egzaminu na koniec VI klasy) no i o co ci
          chodzi. Po co ci ten dzienniczek, jeśli wiesz, że w tej szkole i tak twoje
          dziecko opanuje materiał w takim stopniu jakiego oczekujesz. Jeszcze raz
          powtarzam, opanuje materiał, co może znaczy to samo co "dostanie dobr ocenę" ale
          w drugą stronę już nie jest takie jednoznaczne.
          A tak na marginesie. Znam tę szkołę właśnie z opowiadań jednej z (byłych)
          nauczycielek. Przy najbliższej okazji znalezienia pracy w szkole publicznej ona
          używa zwrotu, że "uciekła". To od niej wiem, że w tej szkole nie ma pojęcia
          "niezdolne dziecko" ale istnieje zwrot "mało zaangażowany nauczyciel".
    • Gość: heh Permanentna inwigilacja !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 23:04
      i tyle dla mnie głupi (conajmniej) pomysł
    • Gość: AXL Bardzo dobrze, gó..arze przestaną kręcić. IP: *.prenet.pl 03.01.05, 23:37
      Moze dzieki temu, rodzice zaczną się interesować tym co robią ich bachory
      rzeczywiście.
    • Gość: ktos to nie nowość... IP: 212.87.225.* 04.01.05, 11:17
      zobaczcie tutaj: www.marokoteam.com/eszkola.php
      i tutaj: www.marokoteam.com

takie akcje są już realizowane w innych częstochowskich szkołach i to
      publicznych
    • Gość: MaRoKoTeam Re: Internetowy dzienniczek ucznia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.05, 13:31
      Witam wszystkich
      W lipcu ubiegłego roku powstał już system internetowy E-SZKOŁA w szkole
      publicznej! System ten jest wdrażany w Gimnazium nr. 15 w Częstochowie przy
      ścisłej współpracy z grupą MaRoKoTeam (www.marokoteam.com). Od nowego
      semestru bedzie dostępny lokalnie w szkole, później w sieci internet. Głównym
      zadaniem systemu jest wspieranie pracy nauczyciela, dyrektora, sekretariatu
      szkolnego. Udostępnia także dane ucznia (m.in. oceny, frekwencja, uwagi) przez
      sieć internet. Posiada wbudowane statystyki szkoły. Posiada usługę rejestracji
      kandydatów ubiegających się o przyjęcie do szkoły oraz wiele innych usług
      wspierających działalność szkoły. W dalszym terminie system ma być rozbudowany
      o dostęp poprzez WAP i SMS a także o moduł wspierający pracę biblioteki
      szkolnej. Tak więc, jak już wcześniej wspomniano NIE JEST TO ŻADNA NOWOŚĆ na
      terenie Częstochowy.

Pozdrowienia dla wszystkich
      MaRoKoTeam
      • Gość: jurek problem :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 13:53
        to jaki w końcu jest link do tego maroka?? bo coś nie działa :)))))
        hehehehehehehhehehehe

możecie odpowiednim rzucić??
        • Gość: MaRoKoTeam Re: problem :( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.05, 14:00
          Link do MaRoKoTeam: www.marokoteam.com
          Informacje o E-SZKOLE: www.marokoteam.com/eszkola.php

Przykro mi dodało nawias do odnośnika :)
          Pozdrawiam
          • Gość: expertum credere p bravo MaRoKo !! IP: cyberglina.ak* / *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.05, 16:37
            idziecie w dobrą stronę. bazy danych to przyszłość gospodarki i jeśli będziemy
            modernizować Polskę to bez nich ani rusz.

trzymam za Was kciuki.
            • Gość: MaRoKoTeam Re: bravo MaRoKo !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 19:51
              Dzięki wielkie za posta
              Oczywiście że informatyzacja jest przyszłością dla gospodarki, bazy danych a
              przede wszystkim sposób wykorzystania danych. Na to właśnie stawiamy :)
              Pozdrawiam
    • Gość: Forrest Gump Re: Internetowy dzienniczek ucznia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 17:40
      Ten pomysł jest idiotyczny. Pernamentna inwigilacja może spowodować utrate
      zaufania z obu stron i doprowadzić do osłabienia kontaktu pomiędzy rodzicami a
      uczniem. MY NASTOLATKOWIE też chcemy mieć troche prywatności a nauka to
      wyłączmie nasza sprawa, bo uczymy się dla SIEBIE.
      • Gość: tom Re: Internetowy dzienniczek ucznia IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 04.01.05, 19:53
        Tylko po latach Nastolatkowie mają żal do rodziców że ich nie pogonili do nauki
        bo mieli by lepszą pracę (lżejsze życie). W wieku gimnazjalnym trudno znaleźć
        ludzi poważnie myślących o przyszłości !
    • Gość: belf Re: Internetowy dzienniczek ucznia IP: *.pc.tek.pl 15.01.05, 19:27
      Zainteresowanych tematem zapraszam na stronę www.oceny.com.pl ! pozdrawiam
      <br><a href=http://www.oceny.com.pl>ww w.oceny.com.pl</a>
    • Gość: lili Re: Internetowy dzienniczek ucznia IP: 212.160.108.* 25.01.05, 09:23
      Czy doszło już do tego że rodzice nie maja czasu czy też z wygody nie wybieraja
      się do szkoły zobaczyć jak ich pociecha sie uczy itp.Oddać dziecko do szkoły na
      8 godzin i robic karierę.
    • Gość: ???????? Ale sensacja! Czy naprawde nie ma o czy pisac? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 05:44
      Szkoda, ze nie pisze sie artykulow o zakupie kredek przez uczniow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka