Gość: tom IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 03.01.05, 20:33 Od kiedy dzienniczki ucznia są przechowywane przez szkołę - pan Mieczysław Grabianowski, rzecznik prasowy Ministerstwa Edukacji Narodowej i Sportu chyba nie zrozumiał pytania ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: niki Re: Internetowy dzienniczek ucznia IP: *.tvksmp.pl / 212.160.108.* 03.01.05, 21:03 Popieram tą incjatywę.Jest super.Tak powinno mieć więcej szkół.Szkoła Podstawowa nr. 2 też powinna mieć taki system. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tak dalej... Re: Internetowy dzienniczek ucznia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.05, 21:17 Z wielkim szacunkiem, obawiam sie jednak ze to Ty nie zrozumialem wypowiedzi ministra i calego artykulu. Kazdy myslacy czlowiek ze slow ministra wnioskuje ze mowi on o dziennikach a nie dzienniczkach uczniow. Dziennik internetowy zawiera oceny wszystkich uczniow, inaczej. TO TAKIE KARTKOWANE COS WYGLADAJACE JAK ZESZYT W FORMACIE A4 TO DZIEEEEENNIK [<-dla tych mniej mamiatych] Dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Internetowy dzienniczek ucznia IP: cyberglina.ak* / *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.05, 13:10 A ja uwierzyłem w tytuł z "gazety" ! Znowu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Internetowy dzienniczek ucznia IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 04.01.05, 19:58 "A uczniowie nie muszą już nosić papierowych dzienniczków ucznia. " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Dla mnie to śmieszne IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 03.01.05, 21:48 To specyficzna szkoła. Taka, o której każdy może powiedzieć - płacę i żądam, aby nauczyciel (obojętnie jakimi metodami) zagwarantował mi oczekiwane postępy mojego dziecka w nauce. Po co te dzienniczki - po to by jeden czy drugi pedagog mógł się przyznać, że z tym, czy innym uczniem ma chwilowe problemy. Że w obecnej chwili ten czy inny uczeń jeszcze wymaga od niego większego zaangażowania. Jeśli ktokolwiek chce mi wmawiać, że jest inaczej, to niech mi wytłumaczy, za co ci rodzice płacą, dlaczego nie wysyłają swoich dzieci do normalnych szkół? A może ktokolwiek się odważy i napisze jaka jest w tej szkole średnia ocen w poszczególnych klasach i jak się to ma do średniej w szkołach publicznych. Tam nauczyciel musi nauczyć tak, by dziecko miało taką ocenę, jakiej spodziewa się tatuś czy mamusia, bo za to płaci. No to po co te dzienniczki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mak Re: Dla mnie to śmieszne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 03:08 Coś Ci się Jasiu pop.....liło. Nie wypowiadaj się o czymś, o czym nie masz pojęcia i nie oceniaj szkoły, rodziców i dzieci. Nie zamierzam niczego Ci wmawiać, ale trudno mi również dostrzec jakąkolwiek płaszczyznę do dyskusji z Tobą. Swoje dziecko posłałem do tej szkoły, bo przekonują mnie jej wyniki, np. z egzaminów gimnazjalnych, czy na koniec szóstej klasy. Jak może wiesz, te oceny wystawia pozaszkolna komisja. Zresztą konfrontacja uczniów tego gimnazjum z innymi kolegami w różnych częstochowskich liceach również wypada zdecydowanie lepiej niż zadowalająco. A płacić trzeba nie za stopnie "na żądanie", tylko m.in. za to, żeby szkoła miała tyle komputerów, zaangażowanych nauczycieli i czasu, żeby taki system stworzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Re: Dla mnie to śmieszne IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 04.01.05, 09:19 No widzisz Maku, nawet nie potrafisz zrozumieć słowa pisanego i niepotrzebnie mięsem rzucasz. Przecież ja wyraźnie napisałem, że płacisz nie za stopnie tylko za to, że obojętnie jakimi metodami twoje dziecko, nie ważne jakim dysponuje współczynnikiem inteligencji, w końcu opanuje materiał, który ma opanować. Specyfika tej szkoły (o czym przecież to samo piszemy) polega na tym, że tam nauczyciel nie przychodzi "do pracy" ale po to, by wykazać się konkretnymi osiągnięciami (np. właśnie średnią z egzaminu na koniec VI klasy) no i o co ci chodzi. Po co ci ten dzienniczek, jeśli wiesz, że w tej szkole i tak twoje dziecko opanuje materiał w takim stopniu jakiego oczekujesz. Jeszcze raz powtarzam, opanuje materiał, co może znaczy to samo co "dostanie dobr ocenę" ale w drugą stronę już nie jest takie jednoznaczne. A tak na marginesie. Znam tę szkołę właśnie z opowiadań jednej z (byłych) nauczycielek. Przy najbliższej okazji znalezienia pracy w szkole publicznej ona używa zwrotu, że "uciekła". To od niej wiem, że w tej szkole nie ma pojęcia "niezdolne dziecko" ale istnieje zwrot "mało zaangażowany nauczyciel". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heh Permanentna inwigilacja !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 23:04 i tyle dla mnie głupi (conajmniej) pomysł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AXL Bardzo dobrze, gó..arze przestaną kręcić. IP: *.prenet.pl 03.01.05, 23:37 Moze dzieki temu, rodzice zaczną się interesować tym co robią ich bachory rzeczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos to nie nowość... IP: 212.87.225.* 04.01.05, 11:17 zobaczcie tutaj: www.marokoteam.com/eszkola.php i tutaj: www.marokoteam.com takie akcje są już realizowane w innych częstochowskich szkołach i to publicznych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaRoKoTeam Re: Internetowy dzienniczek ucznia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.05, 13:31 Witam wszystkich W lipcu ubiegłego roku powstał już system internetowy E-SZKOŁA w szkole publicznej! System ten jest wdrażany w Gimnazium nr. 15 w Częstochowie przy ścisłej współpracy z grupą MaRoKoTeam (www.marokoteam.com). Od nowego semestru bedzie dostępny lokalnie w szkole, później w sieci internet. Głównym zadaniem systemu jest wspieranie pracy nauczyciela, dyrektora, sekretariatu szkolnego. Udostępnia także dane ucznia (m.in. oceny, frekwencja, uwagi) przez sieć internet. Posiada wbudowane statystyki szkoły. Posiada usługę rejestracji kandydatów ubiegających się o przyjęcie do szkoły oraz wiele innych usług wspierających działalność szkoły. W dalszym terminie system ma być rozbudowany o dostęp poprzez WAP i SMS a także o moduł wspierający pracę biblioteki szkolnej. Tak więc, jak już wcześniej wspomniano NIE JEST TO ŻADNA NOWOŚĆ na terenie Częstochowy. Pozdrowienia dla wszystkich MaRoKoTeam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek problem :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 13:53 to jaki w końcu jest link do tego maroka?? bo coś nie działa :))))) hehehehehehehhehehehe możecie odpowiednim rzucić?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaRoKoTeam Re: problem :( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.05, 14:00 Link do MaRoKoTeam: www.marokoteam.com Informacje o E-SZKOLE: www.marokoteam.com/eszkola.php Przykro mi dodało nawias do odnośnika :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: expertum credere p bravo MaRoKo !! IP: cyberglina.ak* / *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.05, 16:37 idziecie w dobrą stronę. bazy danych to przyszłość gospodarki i jeśli będziemy modernizować Polskę to bez nich ani rusz. trzymam za Was kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaRoKoTeam Re: bravo MaRoKo !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 19:51 Dzięki wielkie za posta Oczywiście że informatyzacja jest przyszłością dla gospodarki, bazy danych a przede wszystkim sposób wykorzystania danych. Na to właśnie stawiamy :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Forrest Gump Re: Internetowy dzienniczek ucznia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 17:40 Ten pomysł jest idiotyczny. Pernamentna inwigilacja może spowodować utrate zaufania z obu stron i doprowadzić do osłabienia kontaktu pomiędzy rodzicami a uczniem. MY NASTOLATKOWIE też chcemy mieć troche prywatności a nauka to wyłączmie nasza sprawa, bo uczymy się dla SIEBIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Internetowy dzienniczek ucznia IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 04.01.05, 19:53 Tylko po latach Nastolatkowie mają żal do rodziców że ich nie pogonili do nauki bo mieli by lepszą pracę (lżejsze życie). W wieku gimnazjalnym trudno znaleźć ludzi poważnie myślących o przyszłości ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belf Re: Internetowy dzienniczek ucznia IP: *.pc.tek.pl 15.01.05, 19:27 Zainteresowanych tematem zapraszam na stronę www.oceny.com.pl ! pozdrawiam <br><a href=http://www.oceny.com.pl>ww w.oceny.com.pl</a> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lili Re: Internetowy dzienniczek ucznia IP: 212.160.108.* 25.01.05, 09:23 Czy doszło już do tego że rodzice nie maja czasu czy też z wygody nie wybieraja się do szkoły zobaczyć jak ich pociecha sie uczy itp.Oddać dziecko do szkoły na 8 godzin i robic karierę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ???????? Ale sensacja! Czy naprawde nie ma o czy pisac? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 05:44 Szkoda, ze nie pisze sie artykulow o zakupie kredek przez uczniow. Odpowiedz Link Zgłoś