Dodaj do ulubionych

który kościół na ślub?

IP: *.autocom.pl 12.04.05, 14:44
czy może ktoś polecić jakiś kościół na ślub w naszym mieście gdzie jest
ładnie, miło, z księdzem można się dogadać i płaci się "co łaska"??
Obserwuj wątek
    • Gość: jasiu... Nie pomyliło ci się? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 12.04.05, 16:04
      Z księdzem się dogadać? Przecież są pewne reguły i nie myśl, że jakikolwiek
      proboszcz będzie je zmieniał. Ślub po zapowiedziach, prekanach spowiedzi itd...
      jest udzielany najczęściej w parafii dziewczyny.Czasem jest to w parafii
      chłopaka, ale wtedy skasuje cię proboszcz dziewczyny za zapowiedzi (dostarczenie
      metryki też kosztuje). Ślub to nie rejestracja, ale sakrament i księża potrafią
      cię o tym przekonać.
      A co do opłat - wbrew pozorom są umowne i możesz się umówić: gorsza godzina, bez
      organisty i pełnej iluminacji kościoła - napewno będzie taniej. Możesz się
      umówić że chcesz na Jasnej Górze, albo w którymś z nastrojowych klasztorów, ale
      to wcale nie będzie taniej, a czy lepiej. Zastanów się po co ci ten ślub i czemu
      go nie wziąć zgodnie z tradycją.
      • Gość: kitkat Re: Nie pomyliło ci się? IP: *.autocom.pl 12.04.05, 16:48
        Nie, nie pomyliło mi się i nie chodzi mi o zmianę jakichkolwiek reguł. wiem że
        wszystko kosztuje, ale ślub to sakrament a nie biznes i nie rozumiem jak ksiądz
        może zażyczyc sobie 500-700zł za jego udzielenie. a jeśli mnie nie stać??
        szukam kościoła i księdza, który udzieli nam sakramentu, a nie zrobi na nas
        interes.
        • Gość: jasiu... No właśnie IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 12.04.05, 20:02
          Jaśli pójdziesz i wytłumaczysz, że nie chcesz żyć w grzechu, ze zależy ci na
          sakramencie, a nie macie pieniędzy (są różne przyczyny) to przypuszczam, że może
          nawet za darmo ten ślub dostaniesz i to chyba od każdego proboszcza.

No ale jeśli ciebie stać na wspaniałą suknię, imprezę na kilkadziesiąt osób
          super oprawę (fura, video) i chcesz zaoszczędzić właśnie tylko na księdzu, to
          nie dziw się, że prawie żaden się na to nie będzie chciał zgodzić. Oni,
          cokolwiek by nie mówić, wbrew pozorom wyczuwają (wszyscy!!!) i wiedzą, czy
          rzeczywiście nie masz pieniędzy, czy po wydaniu kilkudziesięciu tysięcy (zdarza
          się) zaczyna ci brakować właśnie na opłacenie "łaski". Polecam szczerą rozmowę z
          proboszczem. Najlepiej zacząć: "Chcielibyśmy być związkiem sakramentalnym,
          ale... " Mówisz im takie rzeczy przy spowiedzi, że nie sądzę, zeby szczera
          rozmowa o twojej sytuacji materialnej była w tym kontekście trudna.

I spróbuj zrozumieć, jeśli ty nie dasz proboszczowi, to z czego on sobie kupi
          ten samochód. A on też by chciał mieć, tak samo jak i ty. I nie dziw się, że
          chce choć trochę wykorzystać nadarzającą się okazję.
          • Gość: izis może Brata Alberta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 22:38
            Ładny kościół jest miedzy Kiedrzynem a osiedlem północ(domki),chyba pod
            wezwaniem B.Alberta i chyba na ul.B.Alberta. Bryłą przypomina koronę.Jest tam w
            porządku proboszcz -ksiądz Hatlapa
    • Gość: ckm Re: który kościół na ślub? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 01:06
      kościól i proboszcz są ok w kościele przy ulicy wiądącej spod centrum M1 do
      Obi, zaraz na tysiąc leciu po lewej stronie.Bardzo wyrozumiały człowiek...
      • Gość: Kaśka Re: który kościół na ślub? IP: *.riph.silesianet.pl 14.04.05, 09:21
        czyli na Obr. Westerplatte. Zgadzam się z Tobą co do wyrozumialości proboszcza -
        a kościół jest bardzo ładny - polecam :)))
    • Gość: kitkat Re: który kościół na ślub? IP: *.autocom.pl 14.04.05, 11:12
      dzięki, na takie info liczyłam. może ktoś jeszcze ma jakieś uwagi na ten temat?
    • mirka40 Re: który kościół na ślub? 14.04.05, 11:47
      jasiu, nie bądź taki upierdliwy, ceny w pobierane w kościołach są bardzo
      różne, jestem na bieżąco, a nikt nie chce przepłacać. Wyciągając metrykę ze
      swojego kościoła, nie zapłaciłam nic, a narzeczony aż 30 zł. więć stawki są
      różne. A co do kościoła to moja koleżanka brał ślub w kościele na Jana Pawła
      tu, gdzie kiedyś były ogródki działkowe (nie pamiętam wezwania). Bardzo miły
      ksiądz, ceny też umiarkowane, bo w swoim kościele ceny były chorendalne.
      • klotylda78 Re: który kościół na ślub? 14.04.05, 12:01
        jest to kosciol pw. najswitszego ciala i krwi chrystusa, proboszcz Andrzej
        sobota!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka