Dodaj do ulubionych

gdzie zalozyc konto bankowe?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 18:09
za 2 miesiace bede miala 18 lat i chcialabym zalozyc konto w banku. tutaj
kieruje pytanie do takich mlodych ludzi i do rodzicow dzieci, gdzie zalozyc
to konto?
generalnie mi chodzi o przelewy z zus-u bo mam rente rodzinna, ale rowniez
chialabym wyplacac pieniadze z bankomatow i/albo placic karta w sklepach.
co jest oplacalne gdzie wasze dzieci/wy(mlodzi ludzie) posiadacie konto?
zastanawialam sie nad bankiem slaskiem poniewaz maja duzo placowek i
bankomatow ale chcialabym uslyszec opinie.
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: gdzie zalozyc konto bankowe? IP: *.net.pl / *.realestate.net.pl 14.03.06, 18:14
      polecam zachodni bank wbk, dla kobiet do lat 30-tu konto za darmo :-) sama mam
      od dwóch mies i jestem b.zadowolona. Wczesniej mialam w banku sląskim, tez oki,
      ale za konto student opłata 4zł, więc poco płacić te 4zolki :-)
      • agusia_1988 Re: gdzie zalozyc konto bankowe? 14.03.06, 18:39
        za konto student opłata 4zł, więc poco płacić te 4zolki :-)

w ulotce oplata przez pierwsze 3 miesiace wynosi 1 zl , oplata za konto pozniej
        2 zl.
    • Gość: zadowolony Re: gdzie zalozyc konto bankowe? IP: *.inds.pl / 87.239.176.* 14.03.06, 18:36
      Ja również mogę polecić jak dla Ciebie konto w BZWBK. Mieści się w II alei (taki
      zielony szyld). Mam tam konto od 8 lat i do póki nie skończyłem studiów,
      prowadzenie konta było gratis, a przelewy przez internet po 50 groszy. Teraz
      niestety muszę już płacić 6 zł za prowadzenie konta, a za przelewy 1 zł :(
      Dlatego rezygnuję z tego banku i przenoszę się do mBanku (w Tesco i w Auchanie
      mają swoje punkty). Tam nie będę płacił za nic (przelewy tylko 50 groszy) i na
      dodatek w przeciwieństwie do BZWBK konto oprocentowane. Tobie mogę śmiało
      polecić BZWBK, bo na razie się uczysz, więc nie będziesz płacić za prowadzenie
      konta. Ja znalazłem dużo lepszy bank, więc się przenoszę. Sprawdź również ofertę
      mBanku.
      P.S. Aha! Jedynym dużym minusem BZWBK jest tylko jeden bankomat w Częstochowie,
      który zresztą często jest 'chwilowo nieczynny'. Natomiast w mBanku możesz
      korzystać bez opłat z bankomatów BZWBK i wszystkich euronetów, co jest super
      wygodne, bo są one wszędzie oraz w każdym centrum handlowym.
      • agusia_1988 Re: gdzie zalozyc konto bankowe? 14.03.06, 18:41
        no tak ale moj staroswiecki tatus(ktory nawet nie ma karty platniczej)mowi
        zebym byla w skoku, a pytal sie po co mi karta platnicza.
        • agusia_1988 Re: gdzie zalozyc konto bankowe? 14.03.06, 18:46
          moj chlopak jest w mbank ale jest nie pelnoletni a konto jest na jego
          tate.narazie nic nie wyplaca i sobie zalatwi karte platnicza.ale jezdzic tak do
          auchana czy do tesco autobusem jest nie wygodne.
          • pde Re: gdzie zalozyc konto bankowe? 14.03.06, 18:51
            agusia_1988 napisała:

> moj chlopak jest w mbank ale jest nie pelnoletni a konto jest na jego
            > tate.

W mBanku to Ty jesteś posiadaczem konta, a nie tata. W przypadku osób
            małoletnich, wymagana jest zgoda jednego z rodziców na specjalnym formularzu. To
            Ty decydujesz, czy Twój rodzic będzie miał wgląd do Twojego konta i czy będzie
            mógł wykonywać na nim operacje.
          • Gość: zadowolony Re: gdzie zalozyc konto bankowe? IP: *.inds.pl / 87.239.176.* 14.03.06, 18:51
            A po co jeździć do Auchana czy Tesco? Przecież bankomaty masz na mieście, w
            alejach (BZWBK i euronety). Stan konta sprawdzasz sobie w domu przez internet.
        • Gość: zadowolony Re: gdzie zalozyc konto bankowe? IP: *.inds.pl / 87.239.176.* 14.03.06, 18:49
          Dziewczyno daj sobie spokój z doradztwem tatusia. Na początku będzie trochę
          niezadowolony, ale później jak zobaczy korzyści, to sam sobie założy, zobaczysz.
          Na prawdę polecam Ci mBank. Przelewy typu jakieś raty, opłaty czy zakupy przez
          internet (np. na allegro) możesz robić przy komputerze nie wychodząc z domu. I
          to bez żadnych opłat. Sama wygoda. Wkrótce sam tatuś się przekona. Zaufaj i
          postaw na nowoczesność i wygodę, a będziesz zadowolona jak ja.
          • agusia_1988 Re: gdzie zalozyc konto bankowe? 14.03.06, 19:09
            ale później jak zobaczy korzyści, to sam sobie założy, zobaczysz......
            .............. watpie, juz by dawno to zrobil.on ma odpoczatku w skoku i nie
            zmieni na nic. nawet nie zalozy karty platniczej, bo woli gotowke miec przy
            sobie i dla niego to nowosc
    • pde Re: gdzie zalozyc konto bankowe? 14.03.06, 18:48
      Już teraz (bo od 13 lat) możesz założyć konto w mBanku. Konto jest otwierane i
      prowadzone bezpłatnie, karta do konta jest za darmo - możesz nią płacić w
      sklepach za zakupy oraz wypłacać pieniądze z bankomatów BZ WBK i Euronet bez
      prowizji.
      Z konta możesz wykonywać przelewy do ZUSu - jeśli zlecisz go przez internet,
      opłata za taki przelew wyniesie 1 zł. Przelewy w ramach mBanku są bezpłatne, a
      przelewy do innych banków kosztują tylko 0,50 zł.
      Zajrzyj na www.izzyBank.pl
      • agusia_1988 Re: gdzie zalozyc konto bankowe? 14.03.06, 19:05
        to jest wziete akurat z www.skokarka.pl (ror) Twoje bezpieczeństwo zapewnią Ci
        karty elektroniczne – Visa Electron – nie musisz nosić gotówki przy sobie. moj
        tata uwaza otwrotnie -uwaza ze lepiej jest nosic gotowke przy sobie, bo ktos
        napdanie cie na ulicy i zarzada pinu do karty.
        pd co do ostatniego postu to trzeba przyjsc z rodzicem?bo jak tak to odpada.a
        co do taty mojego chlopaka i do niego to wiem ze konto jest na tate no i tyle
        (ekonto)jak chlopak bedzie mial dowod to zmieni imie posiadacza konta.

dokladnie jak bede miala dowod to moge wszystko -nawet zalozyc konto. w banku
        slaskim kazali przyniesc do oferty studenckiej legitke i dowod,a oplaty na
        podstawie cennika sa ok(jak dla mnie). no jesli konto jest beplatne w jednym
        banku ale musze jezdzis autobusem do centrum miasta to na to samo wychodzi
        jakbym miala placowke banku pod nosem i placila za konto 2 zl.(mieszkam na
        rakowie)
        • pde Re: gdzie zalozyc konto bankowe? 14.03.06, 19:12
          Konto możesz założyć przez internet. Po wypełnieniu wniosku dostaniesz pocztą
          dokumenty. Musisz podpisać umowę i poprosić rodzica o podpisanie specjalnego
          oświadczenia. Następnie należy odesłać w załączonej kopercie jedną umowę,
          oświadczenie, kserokopie dokumentów: Twoich i Twojego rodzica. Po ok. 10 dniach
          na konto można już wpłacać pieniądze i wykonywać przelewy, a telefonicznie
          możesz zamówić kartę do konta.
          • agusia_1988 Re: gdzie zalozyc konto bankowe? 14.03.06, 19:20
            raczej zostane przy skoku-nawet jesli mam dowod to i tak jestem zalezna od
            starego,a napewno nie jestem dorosla (z dowodem),chyba zeby siotra pogadala z
            nim , ale zobaczymy. a mam pytanie ile sie czeka na dowod?
            • pde Re: gdzie zalozyc konto bankowe? 14.03.06, 19:23
              agusia_1988 napisała:

> a mam pytanie ile sie czeka na dowod?

Miesiąc od złożenia wniosku.
              Do założenia konta w mBanku, jeśli nie jesteś pełnoletnia, nie musisz mieć
              dowodu osobistego. Wystarczy legitymacja szkolna lub paszport.
          • Gość: Lesio Re: gdzie zalozyc konto bankowe? IP: *.org / *.org 14.03.06, 20:45
            pde napisał:

> Konto możesz założyć przez internet. Po wypełnieniu wniosku dostaniesz pocztą
            > dokumenty. Musisz podpisać umowę i poprosić rodzica o podpisanie specjalnego
            > oświadczenia. Następnie należy odesłać w załączonej kopercie jedną umowę,
            > oświadczenie, kserokopie dokumentów: Twoich i Twojego rodzica. Po ok. 10 dniach
            > na konto można już wpłacać pieniądze i wykonywać przelewy, a telefonicznie
            > możesz zamówić kartę do konta.

Mylisz sie, okres zakladania konta w mbanku ostanio wydluzyl sie,a juz nie
            wspomne o aktywacji konta.
        • Gość: zadowolony Re: gdzie zalozyc konto bankowe? IP: *.inds.pl / 87.239.176.* 14.03.06, 19:23
          Przecież na Rakowie też masz bankomaty typu euronet, czyli obsługujące karty
          wszystkich banków. Na pewno taki będzie znajdował się gdzieś w pobliżu tego
          centrum 'Estakada'. A odnośnie kradzieży karty, nawet jak komuś podasz już ten
          PIN, to po chwili dzwonisz do banku i blokujesz kartę. Wtedy nikt się już nią
          nie posłuży. Bez obrazy, ale Twój tata jest na prawdę staroświecki i 100 lat za
          murzynami.
          • Gość: agusia_1988 Re: gdzie zalozyc konto bankowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 19:50
            nawet jak komuś podasz już ten
            PIN, to po chwili dzwonisz do banku i blokujesz kartę.

ja napewno ale tata juz nie.woli pojsc do placowki i zalatwic sprawe niz
            rozmawiac z auomatem i czekac jak ktos odbierze po wcisnieciu 1,4,8,zeby
            wkoncu uslyszec glos milego pracownika ds obslugi klienta(odkad w "erze"
            uslyszal automat teraz woli przeznaczyc godzine i wyjsc sprawe zalatwic i
            zaplacic za karty postojowe czy za bilety autobusowe)no ale co poradzic jak sie
            zyje z 50 latkiem ktory zyl bez komputerow, bez komorek i kart
            platniczych.jedynie co potrafi to wylaczyc komputer przez listwe-przedluzacz i
            zadzwonic z komorki(wcisnac numer, albo wywolac z ksiazki telefonicznej i
            zatwierdzic, jesli chodzi o udogodnienia)
            • dudi_82 Re: gdzie zalozyc konto bankowe? 14.03.06, 21:05
              Tak czytam, czytam ... wszędzie "ale tata to, tata tamto". To w końcu komu to
              konto ma się podobać? Tobie czy tacie?
              A co do konta to polecam Inteligo (sam mam od 2 czy 3 lat i jestem bardzo
              zadowolony). Sporo bankomatów i ja jakoś na kolejki przy nich nie narzekam.
              Co do skradzionej karty to nie ma problemu. Robisz sobie dzienny limit wypłat
              powiedzmy 300zł i nawet jak wyciągną z Ciebie PIN i nie zdążysz zadzwonić do
              banku żeby zablokować kartę to i tak więcej niż 300zł nie ukradną.
    • Gość: mara mBank IP: *.prenet.pl / 82.160.21.* 14.03.06, 19:05
      • Gość: tyziek Re: mBank IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 19:16
        ja jednak polecam mBank wygoda wszystko przez internet otwierasz rachunek bez
        wychodzenia z domu jeśli jestes pełnoletnia otwierasz eKonto a jesli
        niepełnoletnia IzzyKonto (potrzebny podpis rodzica ale tylko podpis)
        • Gość: marcin_r Re: mBank IP: 213.199.204.* 14.03.06, 20:25
          Również preferuję mBank. Mam jeszcze drugie konto w MultiBanku. Gdybyś chciała
          otwierać konto w PKO to najpierw spójrz na te kolejki ludzi w samym banku i przy
          bankomatach. W Śląskim (teraz ING bodajże) jest to samo.
          • Gość: Lesio Re: mBank IP: *.org / *.org 14.03.06, 20:53
            Mbank moze jest tanszy ale! zawsze jest to ale, zeby wplacic kase na konto musi
            je jakos na nie przelac. Moze to zrobic za pomoca wplatomatu ktory znajduje sie
            w Tesco lub przelewem przez poczte/ inny bank. Inteligo ma ta przewage ze moge
            isc do "marmurka" PKO BP i wplacic bez problemow na swoje konto, wplatomat w
            tesco jest powalony bo czasami niechce przyjac nowych banknotow, zalapuje za
            ktoryms razem. Jezeli bedziesz chiala kiedys zrobic zakupy w necie to tu
            Inteligo wyjdzie duzo taniej, oplata miesieczna za karte 0.99 zl a w mbanku
            ekarta kosztuje 25 zl na rok. Mam oba te konta i powiem ze bardzo dobrze
            uzupelniaja sie jezeli ktos sprzedaje/kupuje cos na allegro. I mam INTELIGO nie
            mylic z PKO Inteligo ktore jeszcze dodatkowo jest platne.
          • Gość: paula20 tylko mBank!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.06, 20:55
            gorrąco polecam naprawdę właśnie m bank!!Można izzykonto założyć(ma fajną karte
            bankomatową),zero złotych za prowadzenie rachunku,0zł za wydanie karty na
            3lata,0zł za "hasła jednorazowe"do przelewów,50gr za przelew-:)Po prostu same
            korzyści.Bezpłatne wypłaty w bankomatach Euronetu(m.in."Elea",Biedronka na
            Dekabrystów,Tesco,przy Lukasie w 1Alei...-nie wystarczy)
            • Gość: Lesio Re: tylko mBank!!! IP: *.org / *.org 14.03.06, 21:55
              Biedronki na DK juz nie ma, ale bankomat pozostal :]
    • Gość: zz Re: gdzie zalozyc konto bankowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 22:40
      ja mam w śląskim. konto studenckie . od 2 lat odkad skonczylam 18 lat. przelewy
      0,5zł, za konto place 2 zł miesiecznie (na poczatku sie 1 zl pplaci) ale za to
      bankomat na kazdym kroku <prawie kazdym> bezplatna obsluga przez neta.polecam bo
      zadnego problemu z tym bankiem nigdy nie mialam
      • Gość: MjM Re: gdzie zalozyc konto bankowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 06:13
        Twuj tatus wcale nie jest staroswiecki skoro potrafi kupic wiertarke powiercic
        otworki i spowrotem oddac do supermarketu!
        co do banku to:
        Proponuje ci wziasc karte do regulowania naleznosci w obojetnie ktorym banku bo
        wszystkie sa dobre pod warunkiem ze karta bedzie wypukla1a,
        jesli zapytasz w obsludze klienta co to znaczy z pewnoscia uzyskasz warunki
        posiadania takiej kary oraz nadwyraz zadawalajaca odpowiedz.
        • Gość: Lesio Re: gdzie zalozyc konto bankowe? IP: *.org / *.org 15.03.06, 08:38
          jasne niech bierze wypukla i placi za wyciagniecie kasy z bankomatow.
        • dudi_82 Re: gdzie zalozyc konto bankowe? 15.03.06, 09:06
          Gość portalu: MjM napisał(a):

> Twuj tatus wcale nie jest staroswiecki skoro potrafi kupic wiertarke powiercic
          > otworki i spowrotem oddac do supermarketu!

A to ten mowa jest właśnie o tym "sprytnym" tatusiu? E no to respect:)
        • Gość: zadowolony Re: gdzie zalozyc konto bankowe? IP: *.inds.pl / 87.239.176.* 15.03.06, 17:38
          Człowieku czy Ty wiesz o czym tu w ogóle jest mowa? Dziewczyna ma niespełna 18
          lat i minimalne wpływy (renta - nie pamiętam już), a Ty jej proponujesz wypukłą
          kartę? Sam jesteś wypukły! Wypukłą można wyrobić sobie kartę kredytową, a ona
          potrzebuje najzwyklejszego konta, najlepiej bezpłatnego. Najpierw poczytaj
          zaczym coś napiszesz.
          • Gość: agusia_1988 Re: gdzie zalozyc konto bankowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 20:34
            tak sie uparl zebym w byla polskim banku ze no musze tam zalozyc zeby nie miec
            awantur ze place zydowi a nie polakowi. nie wiem jak to jest z bankomatami ale
            jednym slowem juz mnie ch..j obchodzi, bede chodzila do kasy w oddziale i tyle
            i wyplacala gotowke ......jak powiedzialam ze jest staroswiecki to powiedzial
            ze jest.powiedzialam mu ze sie jutro tam przejde i dopytam szczegolow.tylko
            zeby miec swiety spokuj (nareszcie)
          • Gość: MjM Re: do zadowolonego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 13:25
            Tatus pomoze Agusii bedzie dobrze on wie jak to sie robi aby byc zadowolonym.
            Agusia to nie raz na forum pisala jaki jej tatus spryciarz.
            Acha co do wypuklej to najlepsza jest Master jesli nie podrozujesz za wielka
            wode!A co do mojej wypuklosci to dziekuje,dziekuje jest calkiem przyzwoita.
        • Gość: agusia_1988 Re: gdzie zalozyc konto bankowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 21:23
          Twuj tatus wcale nie jest staroswiecki skoro potrafi kupic wiertarke powiercic
          otworki i spowrotem oddac do supermarketu!
          co do banku to:
          Proponuje ci wziasc karte do regulowania naleznosci w obojetnie ktorym banku bo
          wszystkie sa dobre pod warunkiem ze karta bedzie wypukla1a,
          jesli zapytasz w obsludze klienta co to znaczy z pewnoscia uzyskasz warunki
          posiadania takiej kary oraz nadwyraz zadawalajaca odpowiedz.

kur... co do mnie mas pretensje, ja nie pytam sie o "to" tylko o konto w
          banku. jak masz sprawe do czlowieka do idziesz do niego i zalatwiasz,nie?
          bedziesz mi to do konca zycia wypominal?zreszta ja o tej sprawie sie
          przypadkiem dowiedzialam a wiec masz go...o do mnie, jasne?
          • Gość: piter Re: gdzie zalozyc konto bankowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 10:27
            ja polecam inteligo, to konto prowadzi PKO, najwieksza siec bezprowizyjnych
            bankomatów, razem z kontem dostaje sie vise electron, opłat za prowadzenie
            rachunku nie ma jeśli dokonuje się transakcji bezgotówkowych wiekszych niz 100
            zl miesiecznie, www.inteligo.pl
            pozdrawiam
            • Gość: agusia_1988 Re: gdzie zalozyc konto bankowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 14:30
              akurat w skok-u jest tak ze trzeba przyjsc z dowodem(rodzic nie moze konta
              zalozyc niepelnoletniemu).wplaca sie 20 zl wpisowych oraz 50 zl udzialu i 20 zl
              wkladu ktore mozna odzyskac(70 zl) wycofujac sie z skoku. oprocentowanie konta
              (student) wynosi 2 %, nie ma oplaty za: prowadzenie konta, wyplat i wplat z
              konta/do konta, informacji telefonicznej o stanie konta, wydanie karty visa,
              oplaty za podwyzszenie debetu i wydanie zestawienia operarcji z kont.ponadto
              jest pobierane miesiecznie iks(ikaesy) -kwote sie ustala dowolna, ktore mozna
              wyplacic kiedy sie chce-czy za rok czy za 3(suma ktora sie przez ten czas
              uzbiera)

mjm jak sie nie zamkniesz to ja cie zamkne.

• Gość: MjM Re: Do Agusii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 15:35
                Agusiu! Prosze mnie nie straszyc zamknieciem, ja sie nie boje w koncu pisze
                prawde o twoim tatusiu!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka