Dodaj do ulubionych

Chrzestna bez bierzmowania!!??

10.09.06, 20:54
Co mam zrobić jeżeli chcę być chrzestną a nie mam bierzmowania. Pomóżcie mi
bardzo prosze... W maju miałam wypadek i nie za bardzo mam jak uczęszczać do
mojego kościoła... Prosze piszcie!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: osa Re: Chrzestna bez bierzmowania!!?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 22:48
      chwilkę pomyślisz...i sama sobie odpowiesz
      • paulinka1303 Re: Chrzestna bez bierzmowania!!?? 10.09.06, 22:52
        Dobra tylko ja musze coś wykombinować a nie wiem co i prosze więc o pomoc!!!
        • kszyszek Re: Chrzestna bez bierzmowania!!?? 10.09.06, 22:58
          Idź do katedry. Wejdź do zakrystii i powiedz, że masz być chrzestną, a nie masz
          bierzmowania. 50 zł i po sprawie. Umówisz się na jakiś termin i sprawę
          załatwisz. Ja akurat miałem bierzmowanie normalnie w parafii, ale podobno można
          i tak załatwić tę sprawę.
        • Gość: 12.12m Re: Chrzestna bez bierzmowania!!?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 23:01
          idz do bierzmowania,zgłos sie do swojej parafii,do proboszcza powiedz jaka
          sprawa ze chciałabys miec sakrament bierzmowania,ksiadz moze ci udzieli
          sakramentu bierzmowania po uprzednim przygotowaniu.w mojej parafii jest to
          mozliwe.pozdrawiam.
        • Gość: klos Re: Chrzestna bez bierzmowania!!?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 22:55
          A gdzie masz rodziców? Wychowujesz się chyba sama albo z nimi nie rozmawiasz?
          • paulinka1303 Re: Chrzestna bez bierzmowania!!?? 16.09.06, 23:45
            Rozmawiam ale oni nie wiedzą wiec pytam tutaj!!!
      • zuzaa1982 Re: Chrzestna bez bierzmowania!!?? 12.09.06, 11:43
        Chrzestna mojej córki była przed bierzmowaniem, i musiała do mojej parafii dać
        papierek ze swojej ze może być matka chrzestną.
    • Gość: matka Re: Chrzestna bez bierzmowania!!?? IP: *.realestate.net.pl 11.09.06, 09:02
      idż do kościólka przed Sienkiewiczem, tam są bierzmowania w ost piątki miesiaca!
      wiem, bo brat tam miał.
      • paulinka1303 Re: Chrzestna bez bierzmowania!!?? 11.09.06, 10:05
        Jeżeli chodzi o Katedre to sie nie da tego załatwić tylko to podobno są plotki.
        Ja chodziłam na przygotowanie do bierzmowania u mnie w Kosciele par. św.
        Jakuba, ale jak już mowiłam miałam wypadek w maju i nie miałam dalej jak
        chodzić ja w ogóle nie chodzę. Dopiero może w styczniu lutym pójde o własnych
        siłach do szkoły więc dla mnie jest to problem. Czekam na dalsze sugestie!!!
        • Gość: ksiądz Re: Chrzestna bez bierzmowania!!?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 22:59
          Chba, że jesteś leżąca, inego usprawiedliwienia dla Ciebie nie ma. Ludzie bywają
          w kościele o kulach i na wózkach. Zaproś do siebie księdza i porozmawiaj z nim,
          a nie gadaj bez sensu na forum.
    • Gość: Ania Re: Chrzestna bez bierzmowania!!?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 11:16
      Z tego co sie orientuje to potrzebne jest zaswiadczenie ze jestes praktykujacym
      katolikiem a nie ze masz bierzmowanie. Chrzcilam corke kilka tyg temu i ksiadz
      wlasnie tak powiedzial. Tylko czy ksiadz wyda takie zaswiadczenie bez
      bierzmowania?? Tego to ja nie wiem.

A na pocieszenie napisze ci ze dzien przed chrztem chrzecna poszla sie
      wyspowiadac a ksiadz ja wyrzucil z kosciola... Powiedziala ze mieszka z
      chlopakiem. Pojechalo na Jasna Gore i tam normalnie dostala rozgrzeszenie. W
      dniu chrztu ;)
      • Gość: Jola Re: Chrzestna bez bierzmowania!!?? IP: 80.51.236.* 11.09.06, 12:46
        Gość portalu: Ania napisał(a):

> Z tego co sie orientuje to potrzebne jest zaswiadczenie ze jestes praktykujacym
        > katolikiem a nie ze masz bierzmowanie.

Czy wy wiecie kto to jest praktykujacy katolik?
        I czy wiecie co to jest Bierzmowanie??
        Więc jeżeli jest się praktykujacym , zaznaczam praktykującym katolikiem, to ma
        się Bierzmowanie.
        A tak nawiasem mówiąc, to nie rozumiem ludzi dlaczegą chca chrzcić swoje dzieci,
        skoro nie są praktykujacymi katolikami? Tak dla zasady i dla sasiadów?
        • paulinka1303 Re: Chrzestna bez bierzmowania!!?? 11.09.06, 12:52
          Sorry Aniu ale ja chodze do kościoła tylko teraz nie mam jak z rezztą napisałam
          powód więc przemyśl to!!!
          • mamab26 Re: Chrzestna bez bierzmowania!!?? 11.09.06, 13:24
            Paulinko!
            Najlepiej to niech mama dzidziusia uda się do księdza ,który będzie chrzcił
            dziecko i poprostu zapyta.U mnie była taka sytuacja ,że chrzestna była
            młodziutka (14 lat) i tez nie miała jeszcze bierzmowania bo u niej w parafii
            jakoś później mają...Ja bardzo chciałam aby to właśnie ona była chrzestną (z
            wielu powodów)więc poszłam i porozmawiałam z księdzem.Zażyczył sobie tylko
            zaświadczenie z jej parafii ,że jest katoliczką i było po sprawie :)
            Myślę ,że dużo tutaj zależy od księdza na jakiego się trafi.Niemniej życzę
            powodzenia
            Pzdr
            Aga
        • Gość: Ania Re: Chrzestna bez bierzmowania!!?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 16:49
          Mozna byc katolikiem i nie miec bierzmowania. Bierzmowanie to nie obowiazek.
          Poza tym co Ci do tego po co ktos chce ochrzcic dziecko. To Cie nie powinno
          interesowac. Poza tym watek tego nie dotyczy a autorka nie pytala czy ma
          ochrzcic czy nie :P
      • Gość: aaaa Re: Chrzestna bez bierzmowania!!?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.06, 13:03
        bo widzisz niektórych grzechów ksiądz w zwykłej parafii nie może odpuścić,
        natomiast może to zrobić spowiednik w sanktuarium... Jasna Góra ma status
        sanktuarium toteż nie było z tym problemu...takie prawo...
        • mach_2 Re: Chrzestna bez bierzmowania!!?? 13.09.06, 14:59
          Gość portalu: aaaa napisał(a):

Jasna Góra ma status
          > sanktuarium toteż nie było z tym problemu...takie prawo...

Nie wydaje mi się, by chodziło tu o status świątyni. Ważne, czy sakramentu
          udzielał zwykły ksiądz, czy tzw. penitencjarz (penitencjariusz) - duchowny
          upoważniony przez biskupa do udzielania rozgrzeszenia w wypadkach podlegających
          jurysdykcji ordynariusza.

PS. W opisywanej sprawie najlepiej porozmawiać z księdzem mającym udzielać
          chrztu. Jak nie zadziała - kierunek kuria.
    • bujaka_jamajka Re: Chrzestna bez bierzmowania!!?? 11.09.06, 15:47
      Jeśli chodziłas do kościoła na przygotowania do bierzmowania itd to wydzadzą ci
      zaświadczenie że możesz być chrzestną i po sprawie:]
      • paulinka1303 Re: Chrzestna bez bierzmowania!!?? 11.09.06, 17:50
        Wcale nie pytam o to czy mam ochrzcić to dziecko mojej chrzestnej bedzie bo sie
        dopiero urodzi i ona chce zebym byla chrzestna tego dziecka mam 15 lat ale u
        nas ma sie dopiero bierzmowanie majac 16. Doradźcie mi jeszcze coś.
        • paulinka1303 Re: Chrzestna bez bierzmowania!!?? 11.09.06, 18:50
          :(
          • Gość: Jola Re: Chrzestna bez bierzmowania!!?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 19:25
            Paulinko, to czym się ty martwisz ,skoro to dziecko jeszcze sie nie urodziło?
            Chyba cos kręcisz i mieszasz i zawracasz głowę
          • bujaka_jamajka Re: Chrzestna bez bierzmowania!!?? 11.09.06, 19:56
            Poprostu podbijasz do ks. Kordeli albo ks. Franelaka lub jeszcze innego ks i
            mówisz jaka jest sprawa.. Napewno zrozumieją:]
            • paulinka1303 Re: Chrzestna bez bierzmowania!!?? 11.09.06, 22:40
              Dobrze tylko to trzeba na przód pomyśleć a nie w ostatniej chwiuli bo nie
              cierpię załatwiania tak spraw... Pogadam, z Franelakiem jak juz bede mogla
              chodzic
              • harry1983 Re: Chrzestna bez bierzmowania!!?? 11.09.06, 23:08
                Miałem ten sam problem co Ty, jak miałem 13 czy 14 lat - także u nas w parafii - poszedłem do proboszcza (z mamuśką, żeby było wiarygodniej - w końcu byłem nieletni) i dali takie zaświadczenie, że chodzę na jakieś tam spotkania przed bierzmowaniem czy coś, chyba nawet sam Franelak mi dawał, bo on to proboszczem u nas od ho ho ho a może i dłużej.

W parafii gdzie chrzciny tylko musiałem podpisać zobowiązanie, że przystąpię do bierzmowania (biurokracja rulez).

To jest pierwsza opcja - nie wiem jak teraz, wtedy nasza parafia była spoko, później się zaczęły różne rzeczy dziać (ankiety czy masz samochód - podczas kolędy, na kogo państwo głosowali, jak przyszedł jakiś ksiądz co go pierwszy raz na oczy widziałem itp) a w kościele u nas to ostatni raz byłem chyba jak robiłem za świadka na bierzmowaniu kumpla, z 5 lat temu.

Druga opcja jest taka, że trzeba więcej "co łaska" w parafii docelowej i sprawa się rozwiązuje.

W każdym razie - da się, bo byłem (znaczy jestem ;) ) ślub nawet można wziąć, i też jest bez problemu (kumpela tak miała parę lat temu).

Pozdrawiam.
                • paulinka1303 Re: Chrzestna bez bierzmowania!!?? 11.09.06, 23:45
                  Wiesz harry chrzest tez napewno bedzie u Jakuba. Ja tam do kosciola chodzilam
                  zna przygotowania do bierzmowania tylko jak miałam wypadek to od czasu wypadku
                  nie byłam a tak to nie wiem jak bedzie i dlatego sie martwie
                  • Gość: obcy Re: Chrzestna bez bierzmowania!!?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.06, 23:58
                    Jeśli, nie możesz się poruszać, użyj telefonu lub poproś kogoś aby znalazł
                    ksiedza który pomoże Ci w rozwiązaniu tego problemu. Moim zdaniem polega on na
                    tym, że bierzmowanie to SAKRAMENT, a nie ceremonia potrzebna do kolejnych
                    ceremonii komunijno-ślubnych itd.
                    Nie czytaj tych bzdur o 50 pln. Jakie one maja znaczenie dla "gości" od Dużych
                    peniędzy???
                    Życze przemyslenia pytania i...owocnych poszukiwań Drogii
                  • harry1983 Re: Chrzestna bez bierzmowania!!?? 12.09.06, 00:30
                    Myślę, że akurat w Twojej sytuacji to raczej Ci uwierzą, jak Cię osobiście zobaczą - oczywiście jeśli jeszcze zostali u nas w parafii normalni księża - o ile się nie mylę to jeździsz teraz na wózku, zgadza się ?

Jeśli tak, to Cię widuję czasem, i wiem, że sama nie możesz, także weź kogoś (np Twojego chłopaka) niech idzie z Tobą i pogadaj z jakims księdzem, najlepiej z Franelakiem, on nawet w miarę normalny jest o ile pamiętam, także myślę, że nie powinno być problemu.
                    • harry1983 Re: Chrzestna bez bierzmowania!!?? 12.09.06, 00:30
                      A przy okazji - widzę, że tablica już się trzyma całkiem nieźle :D

No i szybkiego powrotu do zdrowia życzę :)
                      • paulinka1303 Re: Chrzestna bez bierzmowania!!?? 12.09.06, 11:30
                        No właśnie najlepiej będzie pogadać z Franelakiem. Skąd wiesz, że tablica sie
                        dobrze trzyma??? Dziwne, że mnie widujesz, bo ja nie mama Cię jak rozpoznać, a
                        ja jeżdże właśnie na wózku, ale coż... Jutro wizyta u lekarza, zobaczymy jak
                        będzie;)A poza trym to ja chce już iść do szkoły, bo w tym roku jest egzamin a
                        ja od 15 maja normalnych lekcji nie miałam... Pozdrawiam:)
                        • harry1983 Re: Chrzestna bez bierzmowania!!?? 13.09.06, 13:08
                          paulinka1303 napisała:

> Skąd wiesz, że tablica sie
                          > dobrze trzyma???

Ustalilem metodami operacyjnymi :P
                          Mieszkam w okolicy i widuję i Ciebie i Wasz skuterek ;)
    • paulinka1303 Re: Chrzestna bez bierzmowania!!?? 12.09.06, 20:24
      I co ja mam zrobić??
      • paulinka1303 Re: Chrzestna bez bierzmowania!!?? 13.09.06, 10:17
        Co jest dlaczego już nikt nic nie pisze???
        • Gość: i Re: Chrzestna bez bierzmowania!!?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.06, 12:35
          Praktyka katolicka

W kościele rzymskokatolickim bierzmowanie spełnia rolę wyznania wiary, niejako
          świadomego, bo dokonywanego w wieku dorosłym (lub zbliżonym do dorosłości)
          powtórzenia chrztu. Pod tym względem bierzmowanie odpowiada protestanckiej
          Konfirmacji i żydowskiej bar micwie i jest znakiem przejścia do dojrzałości
          religijnej. Innymi nazwami sakramentu bierzmowania są; sakrament dojrzałości
          chrześcijańskiej, sakrament umocnienia w wierze oraz sakrament dopełnienia.

Udzielanie sakramentu jest w kościele katolickim zarezerwowane dla biskupów i są
          tam oni zwyczajnymi szafarzami tego sakramentu. Nadzwyczajnym szafarzem tego
          sakramentu w kościele katolickim jest każdy kapłan upoważniony do tego przez
          biskupa. W razie niebezpieczeństwa śmierci sakramentu tego może udzielić każdy
          proboszcz lub każdy ksiądz, zgodnie z kanonem 883 kodeksu prawa kanonicznego z
          1983. W kościele prawosławnym z racji udzielania tego sakramentu wraz z chrztem
          zwyczajnymi jego szafarzami są wszyscy kapłani.

* Materia bliższa tego sakramentu krzyżmo święte,
          * Materia dalsza namaszczenie krzyżmem,
          * Forma - słowa: (łac.) Accipe Signaculum doni Spiritui Sancti - Przyjmij
          znamię daru Ducha Świętego !

[edytuj]

Porządek Mszy Świętej, podczas której jest udzielany sakrament bierzmowania

Pierwsze czytanie: Iz 61,1-3a,8b-9

Psalm responsoryjny: Ps 104(103), 1ab i 24ac. 29bc-30. 31 i 34, refren: Niech
          zstąpi Duch Twój i odnowi ziemię!

Drugie czytanie: Dz 2,1-6.14.22b-23.32-33

Śpiew przed Ewangelią: Przyjdź, Duchu Święty, napełnij serca swoich wiernych i
          zapal w nich ogień swej miłości.

Ewangelia: J 14,23-26

Przedstawienie kandydatów do bierzmowania

Prezbiter:

* Czcigodny Ojcze, Kościół święty prosi przez mnie o udzielenie sakramentu
          bierzmowania zgromadzonej tu młodzieży parafii N.

Biskup:

* Czy młodzież ta wie, jak wielki dar otrzymuje w tym sakramencie i czy
          przygotowała się należycie do jego przyjęcia?

Prezbiter:

* Jestem przekonany, że wszyscy przygotowali się do bierzmowania,
          uczestniczyli bowiem przez szereg dni w słuchaniu słowa Bożego i wspólnej
          modlitwie oraz przystąpili do sakramentu pokuty.

Biskup:

* Droga młodzieży, powiedzcie przed zgromadzonym tu Kościołem, jakich łask
          oczekujecie od Boga w tym sakramencie.

Kandydaci:

* Pragniemy, aby Duch Święty, którego otrzymamy, umocnił nas do mężnego
          wyznawania wiary, i do postępowania według jej zasad.

Wszyscy:

* Amen

Homilia Ks. Biskupa

Odnowienie przyrzeczeń chrzcielnych

Biskup:

* Pytam każdego z was: Czy wyrzekasz się szatana, wszystkich jego spraw i
          zwodniczych obietnic?

Kandydaci:

* Wyrzekam się.

Biskup zaprasza wszystkich do wyznania wiary

Biskup:

* Czy wierzysz w Boga Ojca Wszechmogącego, Stworzyciela nieba i ziemi?

Kandydaci:

* Wierzę.

Biskup:

* Czy wierzysz w Jezusa Chrystusa, Syna Jego jedynego, Pana naszego,
          narodzonego z Maryi Dziewicy, umęczonego i pogrzebanego, który powstał z
          martwych i zasiada po prawicy Ojca?

Kandydaci:

* Wierzę.

Biskup:

* Czy wierzysz w Ducha Świętego, Pana i Ożywiciela, którego masz dzisiaj
          otrzymać w sakramencie bierzmowania, tak jak Apostołowie otrzymali Go w dzień
          Pięćdziesiątnicy?

Kandydaci:

* Wierzę.

Biskup:

* Czy wierzysz w święty Kościół powszechny, obcowanie Świętych, odpuszczenie
          grzechów, zmartwychwstanie ciała i życie wieczne?

Kandydaci:

* Wierzę.

Biskup:

* Taka jest nasza wiara. Taka jest wiara Kościoła, której wyznawanie jest
          naszą chlubą w Chrystusie Jezusie, Panu naszym.

Wszyscy:

* Amen

Liturgia Sakramentu

Nałożenie rąk

Biskup:

* Najmilsi, prośmy Boga Ojca wszechmogącego, aby łaskawie zesłał Ducha
          Świętego na przybrane dzieci swoje, odrodzone już na chrzcie do życia wiecznego.
          Niech Duch Święty umocni je swoimi darami i przez swoje namaszczenie upodobni do
          Chrystusa, Syna Bożego.

Wszyscy przez chwilę modlą się w milczeniu.

Biskup:

* Boże wszechmogący, Ojcze naszego Pana, Jezusa Chrystusa, który odrodziłeś
          te sługi swoje przez wodę i Ducha Świętego i uwolniłeś ich od grzechu, ześlij na
          nich Ducha Świętego Pocieszyciela, daj im ducha mądrości i rozumu, ducha rady i
          męstwa, ducha umiejętności i pobożności, napełnij ich duchem bojaźni Twojej.
          PrzezChrystusa, Pana naszego

Wszyscy:

* Amen.

Namaszczenie Krzyżmem

Biskup zwilża palec prawej ręki Krzyżmem i kreśli znak krzyża na czole kandydata
          mówiąc:

* N., przyjmij znamię daru Ducha Świętego

Bierzmowany:

* Amen.

Biskup:

* Pokój z tobą.

Bierzmowany:

* I z duchem twoim.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
          i inne przypisy z których jasno wynika ,że w Twoim przypadku -udaj się z Twoim
          zapytaniem do kurii, a właściwie biskupa częstochowskiego ,któremu jako katol. z
          Cz-wy podlegasz.telefony znasz.strony równiez. do dzieła bez osadów forumowiczów
          na tematy kk.
    • Gość: aga Re: Chrzestna bez bierzmowania!!?? IP: *.inds.pl 13.09.06, 17:48
      Ja trzy lata temu zostałam chrzestną bez bierzmowania. Wszystko zależy od
      księdza, który udziela chrztu.
      Ze ślubem już chyba tak łatwo nie będzie:(
      • paulinka1303 Re: Chrzestna bez bierzmowania!!?? 13.09.06, 21:39
        Chcialabym tak ale nie wiem czy Ks. Franelak mi pozwoli mi być chrzestną bez
        bierzmowania... Piszcie dalej...
        • Gość: Wnerwiona Re: Chrzestna bez bierzmowania!!?? IP: 80.51.236.* 14.09.06, 07:13
          Paulinko,czy Ty jestes niedorozwinięta??
          Masło maslane, maślane masło.
          Biedne będzie to dziecko, jak przejmie cechy matki chrzestnej.
          Czytasz te posty ,co piszą do Ciebie??
          Już masz tak wszystko wytłumaczone,ze chyba więcej nie można.
          A Ty dalej i dalej
          • paulinka1303 Re: Chrzestna bez bierzmowania!!?? 14.09.06, 10:19
            Tylko, że nie wiem jaka forma załatwienia tego bedzie najlepsza... No i tego
            teraz chce się dowiedzieć...
            • Gość: koniec Re: Chrzestna bez bierzmowania!!?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 13:39
              przez ten tydzień na forum to już wiesz ,a jak nie wiesz to raczej nie nadajesz
              się na "matkę chrzestną" i czytajacy nasze form biskup,ksiądz powinien odmówić
              ci tego przywileju -
              • paulinka1303 Re: Chrzestna bez bierzmowania!!?? 14.09.06, 18:34
                Dobra mam juz w dupie to czy wy mi doradzicie czy nie juz wiem jaki sposób
                wykorzystac w tym........
    • bujaka_jamajka Re: Chrzestna bez bierzmowania!!?? 14.09.06, 19:18
      Napisałam ci coś na maila więc może przeczytasz i się zastanowisz:P
      • paulinka1303 Re: Chrzestna bez bierzmowania!!?? 14.09.06, 22:16
        Dziękuje:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka