Dodaj do ulubionych

Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW

15.11.06, 16:49
Zwróciliście uwagę na miejskie autobusy "oddelegowane" na wyłączne potrzeby
pracowników TRW ?

Tak wielki, amerykański koncern zapewne stać byłoby na zakup kilku własnych
autobusów.

Jednak usłużne miasto i MPK postanowiły podarować im własne. Co prawda w
godzinach szczytu zwykli ludzie jeżdzą na tej samej trasie ściśnięci niczym
śledzie w beczce, ale przecież tak "bogate" miasto stać na taki
wspaniałomyślny gest. Ba ! Nawet w miejsce oddanych TRW Ikarusów
zafundowaliśmy sobie nowe mercedesy.

Zaznaczam, że nie miałbym nic przeciwko uruchomieniu do TRW nowej linii
autobusowej. W końcu pracuje tam sporo ludzi. A na tej trasie jeździ tylko 11
i z rzadka trochę bezsensowna linia 35. Ale te autobusy powinny być dostępne
dla WSZYSTKICH mieszkańców, a nie tylko wybrańcow z TRW.

Piszę o tym na forum, gdyż zarząd MPK przez 3 tygodnie nie znalazł czasu by
odpowiedzieć mi na mail w tej sprawie.
Obserwuj wątek
    • v.ci Nikomu to nie przeszkadza ? 15.11.06, 18:02
      Te autobusy mogłyby jeżdzić na innych, nieprywatnych liniach - byłby mniejszy
      tłok, rozkład jazdy byłby dogodniejszy.
      • Gość: lunch Re: Nikomu to nie przeszkadza ? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.11.06, 08:27
        Tylko kto by za to zapłacił? Bo za tamte kursy płaci TRW.
        • Gość: A Re: Nikomu to nie przeszkadza ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.06, 09:58
          wiesz co to jest outsourcing??? to jest właśnie klasyczny przykład ... oddanie
          pewnego działania (w tym przypadku przez TRW) do firmy zewnętrznej (w tym
          przypadku MPK) ... chodzi głównie o koszty
          • Gość: lunch Re: Nikomu to nie przeszkadza ? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.11.06, 09:19
            No wiem, ale mi chodziło o coś innego. Bo ten śmieszny typ twierdzi, że jakby
            nie jeździły na liniach TRW, to by jeździły na liniach MPK. Tyle że miasto nie
            ma pieniędzy na zwiększenie ilości kursów, więc pytałem kto za to zapłaci. Bo
            za kursy TRW płaci oczywiście TRW.
      • Gość: medalik normalna umowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.06, 12:45
        Naprawdę jesteś taki głupi,TRW stać na wynajęcie autobusów dla swoich
        pracowników to je wynajmuje i dobrze że MPK udało się wygrać ten przetarg.
    • Gość: mumin Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 18:06
      chłopie (kobito) o co ci chodzi?? i dobrze że inwestuje. kropka
    • Gość: mieszkaniec cz-wa Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 18:10
      1)Miasto nikomu niczego nie podarowało .Wcześniej do TRW jeździły Biesy ale
      umowa wygasła a nowy przetarg wygrało MPK.2) TRW płaci MPK za to że autobusy
      wykonują kurs.3)MPK nigdy na trasy nie wysyła wszystkich autobusów a do TW
      jeżdżą góra 2 autobusy i w dodatku są to autobusu które wyjeżdżają z zajezdni
      specjalnie na te kursy.
      • v.ci do samozwańczego rzecznika MPK 15.11.06, 18:42
        Jak widac MPK ma za dużo autobusów ?

Dwa ? A ja pod TRW widziałem TRZY . Przywidzenie ?

Autobus bodajże linii 36 ma w środku dnia przerwę między kursami rzędu 110
        minut !

Czy nie lepiej byłoby "wrzucić" jakiś autobus w tę przerwę niż przystępować do
        komercyjnych przetargow ?

PS Jeździ Pan czasami autobusami ?
        • v.ci Re: do samozwańczego rzecznika MPK 15.11.06, 19:33
          MPK nie jest prywatną firmą, która może robić ze swoim majątkiem wszystko co
          jej się podoba. Jest przedsiębiorstwem komunalnym.

To z naszych pieniędzy kupiono te autobusy.

Powinny służyć WSZYSTKIM mieszkancom miasta.

• Gość: mieszkaniec cz-wa Re: do samozwańczego rzecznika MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 19:35
            Tak jeżdżę codziennie autobusami i nie narzekam na MPK jak większość
            mieszkanców. A czemu MPK ma nie przystępować do komercyjnych przetargow.
            Przecież dzieki temu zarabia.
            • v.ci Re: do samozwańczego rzecznika MPK 15.11.06, 20:51
              Może sam jesteś kierowcą i dlatego nie narzekasz ?

Jest kilkanście powodów , by narzekać na częstochowskie MPK .
              • Gość: lunch Re: do samozwańczego rzecznika MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.11.06, 08:33
                Oczywiście że jest. To porąbana zacofana firma, która nie ma w obecnej formie
                racji bytu, a jednak funkcjonuje pod parasolem pana Wrony.
                A jednak to do czego się przypiąłeś to bzdura.
            • Gość: Spec Re: do samozwańczego rzecznika MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 23:24
              Niemozliwe ze widziales 3 autobusy pod TRW-niby gdzie na tej zatoczce-wysepce
              by sie zmiescily-no chyba ze 3 nie przegubowe
              • Gość: lunch Re: do samozwańczego rzecznika MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.11.06, 08:32
                Zgadza się - około godziny 14:00 stoi po kilka autobusów zarówno na Rolniczej,
                jak i na Legionów. Ale co to komu do licha przeszkadza?
          • Gość: lunch Re: do samozwańczego rzecznika MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.11.06, 08:30
            MPK jest prywatną firmą, która może robić ze swoim majątkiem co chce.
            Przedsiębiorstwem komunalnym przestała być w roku 2000. Autobusy zostały jej
            przekazane przez miasto w ramach zwiększania kapitału - miasto ma prawo
            wspomagać firmę, której jest właścicielem. Więc skończ z pieniactwem.
        • Gość: edek181 Re: do samozwańczego rzecznika MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.06, 20:30
          Jeżeli widziałeś trzy to doradzam wizytę u okulisty.Zawsze są DWA.
          Pozdrawiam.
          • v.ci Re: do samozwańczego rzecznika MPK 15.11.06, 21:04
            Widziałem dwa autobusy z trasą na Jagiellońską i jeden bodajże na Parkitkę.

• Gość: lunch Re: do samozwańczego rzecznika MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.11.06, 08:36
          Dalsza nieznajomość tematu - tłok na liniach miejskich, postoje na 36 itd.
          wynikają z organizacji ruchu na liniach miejskich, za który miasto płaci. Można
          wykonać tyle kursów, za ile miasto zapłaciło. Oczywiście MPK jako spółka może
          tu wykazać pewną elastyczność (tylko musiałby się tam ktoś najpierw na tym
          znać), natomiast sama organizacja - układanie tras, rozkładów jazdy itd. leży w
          gestii miasta, które powinno być tu reprezentowane przez zarząd komunikacji.
          Niestety ekipa pana Wrony zarząd zlikwidowała, a MPK nie tylko pozostawiła jako
          monopolistę, ale jeszcze przekazała im funkcje organizatora, co już właściwie
          jest nadużyciem. Ale wszyscy mamy nadzieję, że za dwa tygodnie ten przekręt
          przejdzie do historii.
    • Gość: xx Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW IP: *.icis.pcz.pl 15.11.06, 19:50
      Z dalszej czesci dyskusji wynika ze sprawa jest raczej komercyjna.

Ale gdyby rzeczywiscie w jakis sposob miasto wspieralo TRW, to bylby to tylko
      powod do chwaly dla wladz miasta.

Miejsca pracy, inwestycje i rozwoj przedsiebiorczosci to kwestia kluczowa dla
      istnienia miasta.
      • Gość: 12.12m Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 20:13
        na legionow jezdzi mpk ale na rolnicza kursuja nadal biesy.
      • v.ci Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW 15.11.06, 20:26
        Człowieku, TRW ma dochody dziesiątki jeśli nie setki razy wieksze niż
        Częstochowa. Mamy ich jeszcze wspierać ? To tak jakby mysz wspierała słonia.

Wsparcie należy się chorym i słabym.

Ja nie życzę sobie, by jakiekolwiek pieniądze z moch podatków szły wielką na
        zagraniczną korporację.

PS Nie potrzebne mi są też poduszki poietrzne do luksusowych aut jakie
        produkuje w Cz-wie TRW.
        • Gość: xx Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW IP: *.icis.pcz.pl 15.11.06, 21:08
          Prezentujesz ograniczony sposob myslenia fodny zascianka a nie 250 tys. miasta.
          Zobacz w jaki sposob dzialaja wladze Wroclawia i jakie maja sukcesy.
        • Gość: medalik Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.06, 12:48
          Idż do lekarza,zrób sobie badania głowy
      • Gość: lunch Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.11.06, 08:38
        Jasne - przyjeżdżają, doprowadzają do bankructwa nasze firmy, głoszą ilu to
        zatrudniają pracowników, choć w rzeczywistości jest to bliższe obozom w
        Auschwitz, wywożą zysk tonami za granicę i jeszcze mamy ich wspierać.
        No tak - w końcu typowy Polak się odezwał.
    • Gość: mieszkaniec cz-wa Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 20:36
      Człowieku masz chyba jakieś kompleksy. Co jest złego w tym gdyby nawet miasto
      wspierało TRW? Przecież firma zatrudnia ludzi i daje miejsca pracy. A miasto nie
      wspiera TWR. Był przetarg stanęły dwie firmy MPK i Biesy. Wygrało MPK. To tak
      samo jakby MPK utworzyło linie 11 PU (przejazd umowny) specjalnie dla TRW. Wtedy
      było by ok? Pewnie to, że np MPK tworzy linie zamknięta dla szkół na przewóz
      dzieci też Ci przeszkadza.
      • v.ci Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW 15.11.06, 20:50
        Nie mam zadnych kompleksów, lobbysto TRW i MPK.

Mam prawo twierdzić, że MPK w ogóle nie powinno przystępować do tego przetargu.

Gimbusy MPK wożą dzieci po Częstochowie ? Interesujące ...
        • v.ci Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW 15.11.06, 20:58
          Macie głowy pełne frazesów z liberalnych mediów.

Może zaproponujecie żeby miasto (czyli wszyscy mieszkańcy) współfinansowało
          pracownikom TRW pensje ?

We wspieraniu inwestorów muszą być jakieś granice.

• Gość: xx Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW IP: *.icis.pcz.pl 15.11.06, 21:12
            Jak nie bedzie inwestorow i miejsc dobrze platnej pracy, miasto sie zwinie -
            zostana tylko staruszkowie i paulini na Jasnej Gorze.
            • Gość: lunch Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.11.06, 08:56
              Tak, czyli jak nie będzie Auchana i Schulstada, to umrzemy z głodu, jak nie
              będzie Danone'a to będziemy niedożywieni, nie będzie France Telekom (w postaci
              TPSA), to nie będziemy dzwonić itd.

Czy ja się urodziłem w kraju buszmenów, który nic sam nie potrafi?
          • Gość: lunch Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.11.06, 08:50
            We wspieraniu inwestorów - owszem.

Tyle że w tym wypadku to akurat oni płacą (podobnie jak huta za 13PU itd.), ale
            dla Ciebie to za trudne.
          • Gość: p Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.06, 19:21
            To trw płaci mpk więc o co Ci chodzi? Idź Ty chłopino do doktora od głowy.
        • Gość: mieszkaniec cz-wa Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 21:01
          Wożą jest nawet specjalna linia której niema w rozkładzie bodaj 92 PU .Dlaczego
          nie powinno?? To że MPK jest spółka miasta nie ogranicz mu działalności. I nie
          jestem żadanym lobbysta MPK ani TRW. Trzeba się tym trochę interesować.
          • v.ci Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW 15.11.06, 21:03
            Widać, że pracujesz w MPK i nie jesteś w najmniejszym stopniu bezstronny.
            • Gość: mieszkaneic cz-wa Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 21:16
              Jak byś chciał wiedzieć to NIE PRACUJE w MPK .Ale Ty pewnie pracujesz w Biesach
              i robisz szum bo nie macie gdzie jeździć. Ja tylko interesuje się komunikacja
              miejska i akurat w tym momencie bronie MPK.
              • v.ci Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW 15.11.06, 21:21
                Śmieszny jesteś. W Biesach nie mogłbym pracować z pewnego prostego względu.
                Hobbystycznie zajmujesz się komunikacją ?

W Urzędzie Miasta ?
                • Gość: mieszkaniec cz-wa Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 21:23
                  Hobbystycznie. Jeszcze jestem za młody na prace w MPK albo w UM.
                  • v.ci Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW 15.11.06, 21:26
                    I "hobbystycznie" znasz nieznane innym szczegóły dotyczące przetargu oraz linii
                    szkolnej, o której faktycznie nie słyszałem (ktoś z Was słyszał?).

• Gość: mieszkaniec cz-wa Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 21:30
                      Mieszkamy w cywilizowanym mieście i jest tu klub miłośników KM. po za tym mam
                      kilku znajomych w MPK.
                    • Gość: lunch Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.11.06, 08:59
                      To że Ty jesteś ignorantem, to nie każdy musi być. Każdy hobbysta nie tylko wie
                      o takich liniach, ale też mamy masę ich zdjęć. Podobnie jak takie przetargi są
                      zazwyczaj powszechnie znane. Ale Ty jak widać masz wiedzę na te tematy bliską
                      zerowej i uparcie się kłócisz.
            • Gość: lunch Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.11.06, 08:58
              Nie, to Ty prowadzisz pieniactwo, tyle że spudłowałeś i poruszyłeś niewłaściwą
              kwestię, a teraz nie chcesz się przyznać do błędu i obrzucasz ludzi błotem -
              bezpodstawnie.

Chcesz atakować MPK - słusznie, wszyscy Cię poprzemy. Tylko atakuj w sprawach,
              w których na to zasługują. Wystarczy jak poszperasz na tym forum we
              wcześniejszych wątkach. Jest z czego wybierać.
        • Gość: lunch Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.11.06, 08:49
          A żebyś wiedział że tak, na linii 92 (Dźbów kościół - Malownicza). I to
          przegubowe.

A co do stawania do przetargu - MPK ma obowiązek działać rentownie. Jest wiele
          identycznych przedsiębiorstw w kraju, które potrafią samodzielnie wypracować
          fundusze na nowy tabor (np. MZK Bydgoszcz). Wobec czego z punktu widzenia
          właściciela, czyli miasta, udział w takich przetargach jest jak najbardziej
          wskazany. Z tą różnicą, że jako przedsiębiorstwo komunalne MZK musiało oddawać
          zyski do kasy miasta, a teraz jako spółka MPK może je samodzielnie
          wykorzystywać, dzięki czemu miasto może zmniejszyć dotacje lub spółka może
          kupić nowy tabor lub infrastrukturę.

Za trudne?

• Gość: Krzychu Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.06, 09:17
            Noo... fajnie mają w tej Bydgoszczy

miasta.gazeta.pl/bydgoszcz/1,35590,3735530.html
            • Gość: lunch Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.11.06, 09:26
              Tak, ale dzięki temu, że wygrali ostatni przetarg na świadczenie usług 20
              przegubowcami przez 6 lat, zamierzają wziąć kredyt na nowe autobusy.

Choć ja akurat wolałem, żeby ten przetarg wygrał kto inny.
        • Gość: czewa Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.06, 17:32
          oczywiscie, że woża, chociazby do podstawówki w dzbowie
      • Gość: lunch Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.11.06, 08:43
        O właśnie, przypomniałeś mi tym 11PU. Robiłem tu wykaz przewozów umownych PU
        (88-93). Zapomniałem o 13PU na Kręciwilk. No i są jeszcze przewozy pracowników
        własnych (PPW) od 1 do chyba 7 (kiedyś było więcej). Na Północ przyjeżdża
        gdzieś koło 3:00 w nocy.

A wspieranie zachodnich olbrzymów zawsze jest błędem. Wykańczają naszą
        gospodarkę (której właściwie już nie ma). "Oferują" nam pracę na upokarzających
        warunkach i wywożą za granicę pieniądze.
    • Gość: joxkit TRW płaci więc wymaga !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 21:05
      A zresztą MPK ma gorszy standard od dawnych biesów, i z jakiej paki normalni ludzie mogliby za darmo jeździć naszymi autobusami skoro zakład za nie płaci
      • v.ci Mnie TRW nic nie płaci 15.11.06, 21:15
        Za to ja co miesiąc płacę kupę kasy MPK kupujac od lat bilet miesięczny za 84
        zł jeżdząc m.in. na tej samej trasie, którym jeżdzą autobusy "dla inwestora",
        ale nie mam prawa o niego wsiąść.

Mam za to prawo jeździć starymi, brudnymi, zatłoczonymi berlietami, które nie
        dość że jezdzą zbyt rzadko i "stadami", to na dodatek albo się spóźniają albo
        przyjeżdzają za wcześnie.

Bo zwykły człowiek się nie liczy. Liczy się ZYSK.
        • Gość: mieszkaniec cz-wa Re: Mnie TRW nic nie płaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 21:20
          Berlietów to MPK nie ma od 1997 roku. Zostały tylko Jelcze M11 które są na
          podwozu Ikarusa. I po nowym roku maja wszystkie iści na sprzedaż. I Pokaż mi
          miasto w którym nie ma juz Jelczy/Ikarusów? W Polsce chyba nie ma takiego miasta.
          • v.ci Re: Mnie TRW nic nie płaci 15.11.06, 21:23
            Niech Ci będzie, że jelcze.

Nie mam nic do stosunkowo nowych przegubowych Ikarusów. A na powszechnie znane
            zarzuty wobec funkcjonowania MPK - jak widzę - brak Ci odpowiedzi ?
            • Gość: mieszkaniec cz-wa Re: Mnie TRW nic nie płaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 21:26
              Bo co do tego że autobusy MPK jeżdżą w cały świat są brudne a kierowcy są
              chamscy to się z Tobą zgodzę. Bo to jest prawda.
              • v.ci Re: Mnie TRW nic nie płaci 15.11.06, 21:59
                Wcześniej napisałeś przecież:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=52235734&a=52245149
                Gdzie tu konsekwencja ?
            • bizon77 Re: Mnie TRW nic nie płaci 15.11.06, 21:34
              Niektórzy mają naprawdę jakieś uczulenie w stosunku do TRW.

Lini specjalnych, które obsługuje MPK jest kilka nie tylko linia, za którą
              płaci i to niemało TRW.
              Jakbys nie wiedział, jażdzą tam najgorsze autobusy na pewno gorsze niż te,
              które zaproponowały kiedys Biesy - ale pradopodobnie warunki jakie
              zaproponowało MPK były lepsze.

MPK jak każde przedsiębiorstwo szuka oszczędności i dodatkowego zarobku i może,
              ma prawo i wykorzystuje je stając do przetargów.......

Po za tym tłumaczenie, że te autobusy mogłyby odciążyć linie jest smieszne -
              mają wozić powietrze? Zapchane autobusy jeżdzą tylko po ścisłym centrum a na
              peryferiach wożą powietrze co jeśli interesowałbyś się komunikacją miejską było
              pokazane w badaniach, które przeprowadziła firma analizując i proponując
              optymalny rozkład jazdy.

A propos - nie dokładasz do tych autobusów ani grosza - a idąc dalej może przez
              taka usługę bedziesz mógł się teraz rozsiąć w jednym z nowych autobusów;-)
              • Gość: lunch Re: Mnie TRW nic nie płaci IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.11.06, 09:17
                No właśnie - przypomniałeś mi, że MPK swego czasu na podobnych zasadach
                zarobkowych obsługiwało linie 3,4 i 5 dla Tesco. Również pchało na nie
                najgorsze autobusy, nawet chyba swego czasu pisałem w jakimś czasopiśmie, że
                linie te stały się umieralnią najstarszych Ikarusów 280.02 (już ich nie ma).
            • Gość: lunch Re: Mnie TRW nic nie płaci IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.11.06, 09:15
              No więc wbij sobie do głowy, że teoretycznie wykonywanie usług dla TRW ma m.in.
              to na celu, żeby MPK mogło zdobyć pieniądze na zakup nowych autobusów i nie
              będziesz musiał jeździć jelczami. I to jest jak najbardziej realne, bo MPK
              planowało w nadchodzącym roku kupić kilka używanych manów z Niemiec.
        • Gość: XKX Re: Mnie TRW nic nie płaci IP: *.org 15.11.06, 21:32
          Za MPK nie przepadam i uważam i konkurencja bardzo by mu sie przydała ale to w
          tym momecie nieistotne. MPK jest spólką działająca na zasadach komercyjnych i
          od Biesów w zasadzie róznie je tylko wielkośc i to iż miasto ma 100% udziałów.
          Nie mniej MPK ma jak najbardziej postępować komenrcyjnie czyli swiadczyc usługi
          przewozowe. Osobiscie nie widze różnicy miedzy wozeniem pracowników TRW czy
          innej firmy na dowolnej trasie a podwożenim dzieci do szokły czy kina czy
          filcharmoni czy na basen. Bo to na jedno wychodzi. NArtomiast jesli Ci sie nie
          podoba rozklad jakiejs lini to monituj w MPK aby go zminili ale jedno niema nic
          wspolnego z drugim. Chciałym ci przypomniec iż przez krórki okres czasu MPK
          obsługiwało linie marketowe do Tesco i tam owszem do autobusu mogłes wsiąsc ale
          wysiąsc mogłes jedynie koło marketu. Podobnie jadac z powrotem z autobusu
          mogłes jedynie wysiasc a nie mogłes do niego wsiasc - bo tak zyczył sobie
          market który płacił za linie. Tak samo jest teraz TRW płaci za linei MPK
          swiadczy usługe i dostaje za to kase i jest to rzecz najnormalniejsza pod
          słoncem - tak samo jest i w innych miastach.
          • v.ci Re: Mnie TRW nic nie płaci 15.11.06, 21:41
            Nie ma uczulenia akurat na TRW. Doceniam to, że zatrudnia u nas sporo ludzi.
            Jednak w przeciwieństwie do wielu z Was nie padam na kolana przed zagranicznymi
            korporacjami i nie modlę się o zyski za wszelką cenę.

Wiele razy monitowałem w rożnych sprawach w MPK. Na dwa ostatnie maile nie
            dostałem jednak przez miesiąc żadnej odpowiedzi. To także pokazuje stosunek MPK
            do zwykłych, nie korporacyjnych, klientów.
            • Gość: xkx Re: Mnie TRW nic nie płaci IP: *.org 15.11.06, 21:46
              Nikt tu przed nikim na kolana nie pada po prostu stwerdzam fakt. Niczym nie
              rózni sie lina marketowa od lini typu "Przewóz Pracowników" bo ani jaedna ani
              druga nie jest normalna linia. Podbnie niczym sie ona nie rózni od lini
              dowozacej dzieci do szkoły czy na basen czy do kina. To jest dokładnie to samo.
              • v.ci Re: Mnie TRW nic nie płaci 15.11.06, 21:54
                Dzieci to nie ta sama "kategoria", co pracownicy TRW. Dlatego np. dzieciom
                przysługują ulgi na przejazd, darmowa edukacja i inne "przywileje", a dorosłym
                nie.
                • Gość: xkx Re: Mnie TRW nic nie płaci IP: *.org 15.11.06, 22:02
                  Ale linie marketowe to co innego zreszta z punktu widzenia podejscia
                  komercyjnego to jest to dokladnie to samo. I tu i tu to nie jest normalna linia
                  i tu i tu zlecajacy płaci stawke za przewóz na takiej a takiej trasie.
                  • v.ci Re: Mnie TRW nic nie płaci 15.11.06, 22:04
                    A Ty jeździsz autobusami ?
                    • Gość: xkx Re: Mnie TRW nic nie płaci IP: *.org 15.11.06, 22:15
                      Owszem jeżdżę.
                      • v.ci Re: Mnie TRW nic nie płaci 15.11.06, 22:44
                        Tymi przetargowymi do TRW ? ;-)
                        • Gość: xkx Re: Mnie TRW nic nie płaci IP: *.org 16.11.06, 07:19
                          Nie tymi nie podobnie jak nie jezdziłęm liniami marketowymi kiedy je jeszcze
                          MPK obsługiwało z prostego powodu żadko kiedy potrzebowałem jechac do Marketu a
                          te linie jechaly tylko tam i nie było mozliwosci wysiąśc wczesniej. Idac twoim
                          sposobem myslenia to tez było złe? Lina była darmowa ale mozna na było tylko
                          dojechac do marketu.
                        • Gość: lunch Re: Mnie TRW nic nie płaci IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.11.06, 09:22
                          A PKS-ami do Walcowni jeździsz? Nie? A dlaczego?
                          A radiowozami straży miejskiej? Też nie? A przecież to miejska firma - powinni
                          Cię zabrać.
                • Gość: lunch Re: Mnie TRW nic nie płaci IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.11.06, 09:21
                  A jakie to ma do łysej picki znaczenie? Firma chce mieć przewóz pracowników -
                  znajduje przewoźnika i płaci. Szkoła chce mieć przewóz dzieci - robi podobnie.

Nawiasem mówiąc reforma edukacji, która stworzyła poronione gimnazja, stworzyła
                  spory rynek przewozowy, bo już wcześniej były przepisy, że jeśli szkoła jest
                  oddalona od miejsca zamieszkania o ileś tam, to gmina ma obowiązek zapewnić
                  dzieciom transport w postaci gimbusów, darmowych biletów PKS itp.

Za linię 92 płaci więc miasto - a ściśle zleca jej obsługę własnej spółce.
            • Gość: lunch Re: Mnie TRW nic nie płaci IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.11.06, 09:19
              W opiniach masz rację, ale mimo to wciąż trzymasz się głupiego założenia, że to
              TRW zyskuje na autobusach MPK. A jest odwrotnie.
        • Gość: lunch Re: Mnie TRW nic nie płaci IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.11.06, 09:13
          A co Tobie do tego? TRW chce mieć własny przewóz, to sobie finansuje. Chciało
          przewoźnika, to znalazło. Skoro przewoźnik jest zadowolony, bo dostaje kasę, to
          i jego właściciel - miasto (czyli i Ty, jako mieszkaniec), powinien się cieszyć.

Berlietów nie ma w Częstochowie od 1997 roku, przy czym właściwie można mówić,
          że od końca lat 80. Później zostały pojedyncze sztuki.

84 złote płacisz za jeżdżenie na liniach miejskich, które MPK wykonuje na
          zlecenie miasta. A inna działalność MPK jako firmy nie powinna Cię interesować.

Głupotę Twojego myślenia odzwierciedlają następujące analogie:
          1. Powinieneś się burzyć, że MPK wiesza w tramwajach reklamy, bo Twoim zdaniem
          im nie wolno prowadzić komercyjnej działalności poza wożeniem Twoich zacnych 4
          liter.
          2. Powinieneś się burzyć, że płacąc te 84 złote nie możesz z dworca PKS do
          Dekabrystów pojechać PKS-em, mimo że pokrywa się z trasą tramwaju.
          3. Powinieneś się burzyć, że jakiś zakład daje swoim pracownikom (bo nie sądzę,
          żeby akurat TRW dawało) paczki świąteczne, a Ty ich nie dostajesz.

Więc puknij się w czółko i to ze trzy razy.
    • p_sc Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW 15.11.06, 21:28
      O co ci chodzi? Przecież TRW płaci za wynajem. Uważasz że lepiej by było żeby te
      autobusy zamiast jeździć i zarabiać na siebie stały na zajezdni albo jeszcze
      lepiej jeździły po mieście i woziły powietrze? Dziwna polityka.
      • v.ci Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW 15.11.06, 21:42
        Ciągle sugerujecie, że MPK ma za dużo autobusów. Po co więc dokupiło nowe ?!
        • p_sc Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW 15.11.06, 21:46
        • p_sc Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW 15.11.06, 21:48
          Po to żeby skasować część starych. Tak trudno to wydedukować?
        • Gość: xkx Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW IP: *.org 15.11.06, 21:51
          Bo tabor trzeba unowoczesniac to po pierwsze - po drugie nikt nie twierdzi ze
          MPK ma za duzo autobusów. Tylko idac sladem twojego myslenia MPK nei powinno
          angazowac sie w nic co niejest normalna obsługa lini. Niestety tak nie jest
          nigdzie MPk jest normalna spólką ktora swiadczy usługi przewozowe.
        • Gość: lunch Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.11.06, 09:25
          Jak to po co dokupiło nowe? Żeby takie tumany jak Ty nie burzyły się, że jeżdżą
          starymi. Poza tym nic Tobie do tego ile MPK ma autobusów.

Tylko Ty w całej swojej mądrości mylisz podstawowe pojęcia - Tobie nie chodzi o
          ilość autobusów, tylko ilość autobusów w ruchu na liniach miejskich, ale to dla
          Ciebie za trudne i nie pojmiesz, że te rzeczy nic do siebie nie mają.
      • v.ci Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW 15.11.06, 21:51
        Podajecie dziwaczne argumenty, że autobusy poza centrum "wożą powietrze".
        Zgodnie z Waszą, wolnorynkową logiką, powinny więc jeździć tylko po centrum i
        pewnie tylko w godzinach szczytu ?

• p_sc Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW 15.11.06, 21:54
          Czy mówił Ci ktoś już że jesteś płytki? ;]
          • v.ci Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW 15.11.06, 21:55
            Mistrzu, tylko bez epitetów, OK ?
            • p_sc Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW 15.11.06, 21:57
              A gdzie ty tu widzisz jakieś epitety?
              • Gość: lunch Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.11.06, 09:40
                Chyba jednak "płytki" to epitet. O ile Twoja wypowiedź miała charakter liryczny.

Ale ja bym nie powiedział, że płytki. Raczej bystry - jak woda w klozecie.
        • Gość: xkx Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW IP: *.org 15.11.06, 21:56
          Nie. Ale wszystko wymaga logicznego podejscia czasy kiedy MPK pełniło funkcje
          słuzebne odeszły w przeszośc MPK ma przynosic zysk a przynjmniej nie przynosic
          strat. Za swiadczenie usług przewozowych jest dodatkowa kasa wobec tego jest
          logiczne ze to robi. Nie sztuka puszczac autobus co 10 min jesli nie bedzie
          odpowiednie duzo chetnych do jazdy nim na całym przebiegu trasy.
          • v.ci Zysk, zysk uber alles ... 15.11.06, 22:04
            Ja podawałem autentyczny przykład o 110-minutowej przerwie między kolejnymi
            kursami, a Ty wyjeżdzasz z tym, że rzekomo chcę by autobusy jeździły co 10
            minut....

A może lepiej by tak ograniczyć przywileje np. darmowe przejazdy dla członków
            rodziny pracowników MPK czy dla pseudoinwalidów z chorym jednym palcem ?

• Gość: xkx Re: Zysk, zysk uber alles ... IP: *.org 15.11.06, 22:14
              A to juz sprawa dla UM który nadzoruje MPK. Natomiast co do inwalidów to nasze
              prawo jest jakie jest dla niego inwalida to inwalida i tyle.
              • v.ci Re: Zysk, zysk uber alles ... 15.11.06, 22:43
                To jest kwestia ulg przyznanych przez Radę Miasta , a nie generalnie przez
                prawo.
                • Gość: xkx Re: Zysk, zysk uber alles ... IP: *.org 15.11.06, 23:07
                  Akurat jesli chodzi o inwalidów przewóz darmowy lub znizkowy wynika z zapisów w
                  ustawie.
              • bizon77 Re: Zysk, zysk uber alles ... 15.11.06, 22:45
                Rzucasz się w tym temacie i jak tylko ktos poda argument nie do podważenia,
                zmieniasz temat brnąć coraz głębiej w "teorię spisku" amerykańskiego
                imperialisty" i "charytatywnej" firmy.

To już nie te czasy....jak na razie obalono każdy Twój argument bo tak naprawdę
                prowadzisz kampanię oszczerstw - podałeś na forum niesprawdzoną zupełnie
                informacje więc chyba czas z Twojej strony na jakies sprostowanie.....czyż nie?
                • v.ci Re: Zysk, zysk uber alles ... 16.11.06, 01:00
                  Może podasz mnie do sądu ? Skontaktować Cię z moim adwokatem ?

Czy skłamałem, że autobusy MPK wożą tyłki pracowników TRW ?
                  • Gość: lunch Re: Zysk, zysk uber alles ... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.11.06, 09:48
                    Do sądu? Na razie wróć do przeszkola, bo masz zaległości.

Wożą pracowników TRW i co z tego? To dobrze, bo zarabiają kasę dla spółki
                    miejskiej. Przynajmniej zagraniczny moloch zostawia choć tyle kasy w Polsce. Bo
                    zazwyczaj jest tak, że zagraniczniacy przywożą wszystko ze sobą - firmy
                    budowlane, transportowe itd. Ale dla Ciebie to za trudne.
                • Gość: lunch Re: Zysk, zysk uber alles ... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.11.06, 09:45
                  Nie licz - na to. Koleś w ogóle nie ma wiedzy w temacie, ale nic mu nie
                  udowodnisz. Wygląda na to, że zamierza miotać się w nieskończoność w swoich
                  bezsensownych twierdzeniach i jeszcze obrzucić wszystkich błotem.
            • Gość: bb Re: Zysk, zysk uber alles ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.06, 00:03
              Tylko ze MPK prawdopodbnie nie stac na wypuszczenie wiekszej ilosci autobusow na
              ulice, gdyz kazdy kolejny to nowe wydatki. A przewozac pracownikow TRW to MPK
              zarabia! Dalej nie czujesz roznicy?
              • v.ci Re: Zysk, zysk uber alles ... 16.11.06, 01:03
                Drodzy piewcy Wolnego Rynku,
                Proponuje wykorzystać do celów komercyjnych wszystkie autobusy MPK lub je
                sprzedać. To byłby dopiero prawdziwy zysk ! Wow !
                • Gość: xkx Re: Zysk, zysk uber alles ... IP: *.org 16.11.06, 07:14
                  A ja napisze ci po raz kolejny iż idac sladem twego myslenia MPK nie powinno
                  zajmowac sie niczym innym ja tylko obsługa normalnych lini. Bo NIEMA ŻADNEJ
                  RÓZNICY miedzy worzeniem pracowników TRW a np. obsługa lini marketowych czy
                  innymi przewozami zleconymi gdyż nie sa one przewozami normalnymi i według
                  twego myslenia MPK nie powinno sie nimi zajmowac. Dzis sie tak nieda. To tak
                  jak byś napisał iż MPK powinno sie pozbyc autobusów typu turystycznego i na ich
                  mijesce kupic tabor sticto miejski bo MPK nie ma prawa wynajmowac autobusów np.
                  na wycieczki - to tez nie jest przewóz rozkładowy liniowy. Te same zarzuty
                  mozna by postawic np. PKS. Dlaczego np. PKS miało by wozic kogos komercyjnie
                  skoro lepiej dołozyc autobusów na jakies inne normalne linie i zwiekszyc
                  czestotkiwosc? Niestety odzawsze te dwie firmy woziły pracowników i w tym
                  wzgledzie nic sie nie zmieniło i nie zmieni. Bo firma musi szukac dodatkowego
                  zysku i to akurat jest normalne.
                • Gość: lunch Re: Zysk, zysk uber alles ... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.11.06, 09:51
                  Trzaśnij się w pacynę. MPK dostaje od miasta zlecenie na ileś tam przewozów.
                  Jak sobie rozpisze rozkład tak, że mu zostanie ileś autobusów, to może je sobie
                  wykorzystać. I bzik Ci do tego.
              • Gość: lunch Re: Zysk, zysk uber alles ... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.11.06, 09:49
                Ogólnie masz rację, ale nie do końca tak - nie MPK, lecz miasta nie stać na
                więcej autobusów, więc płaci za tyle, za ile płaci i MPK tyle wypuszcza. A TRW
                płaci za dodatkowe i są tylko dla nich. Wszystko w jak najlepszym porządku.
            • Gość: lunch Re: Zysk, zysk uber alles ... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.11.06, 09:42
              Jak już pisałem - ze 110 minutową przerwą to się do Urzędu Miasta możesz
              zwrócić, a wykorzystanie taboru MPK nic do tego nie ma.
            • Gość: lunch Re: Zysk, zysk uber alles ... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.11.06, 09:45
              A über się pisze przez "ü".
    • Gość: maxx1974 Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW IP: 217.96.15.* 16.11.06, 06:23
      Ludzie, po co dyskutujecje z tym klientem. Widać, on ma swój świat. TRW płaci
      za tego typu kursy, MPK za darmo napewno by nie jeździło.
      • Gość: xkx Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW IP: *.org 16.11.06, 07:16
        Problem w tym że gosc nie potrafi zrozumiec dlaczego MPK wozi kogokolwiek poza
        normalnymi liniami rozkladowymi. A jesli ktos nie potrafi tego zrozumiec to
        faktycznie niema sensu bawic sie w dalsza dyskusje.
    • Gość: lunch Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.11.06, 08:22
      Gratuluję znajomości tematu. MPK od niepamiętnych czasów wozi pracowników
      róznych firm, za co dostaje pieniądze i teoretycznie będąc jeszcze
      przedsiębiorstwem komunalnym odprowadzało zyski z tej działalności do kasy
      miasta.
      Od roku 1991 były to linie:
      88 dla huty (zlikwidowana gdzieś w 1995)
      89 dla zakładów mięsnych w Bargłach (coś około 1993, zamieniona na szczytowy
      kurs linii 68)
      90,91 dla Komobexu z Łojek na Dekabrystów
      90A dla "Cefarmu" w Kamyku
      92 dla szkoły w Dźbowie - chyba jeszcze kursuje (na Malowniczą)
      91,93 dla TRW - potem przejęły to "Biesy", teraz jakoś dziwnie pojawiają się
      autobusy MPK na przemian z "Biesami".

No i co w tym dziwnego? Przewoźnik robi co chce.
      Na przykład łódzkie MPK uruchomiło komercyjną linię ELA do Warszawy.
    • Gość: aza Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW IP: *.trustnet.pl 16.11.06, 08:37
      przede wszystkim miasto nie podarowało autobusów TRW tylko je wynajmuje razem z
      kierowcami jak kiedyś BIESY ,które nadal dowożą ludzi na Rolniczą a miejskie
      jeżdżą na Legionów i nie siej plotek tego typu jeśli jesteś osobą
      niedoinforowaną dlaczego doszło do zmiany przewożnika !
    • Gość: gość Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.06, 08:39
      głupi czy chory?
      • Gość: lunch Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.11.06, 09:52
        No lekarz niby kazał przytakiwać, ale ja nie potrafię. Dawno nie spotkałem się
        z taką upartością i ignorancją. Po wyborach - mam nadzieję - trochę się
        ucywilizuje komunikacja, organizacja miejskich przewozów zostanie oddzielona od
        ich wykonywania. A wtedy ten tuman już nic nie pojmie i dopiero co zacznie
        wypisywać?
        • Gość: pracownik TRW. Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.06, 07:12
          Ludzie ale w wszyscy pierdoly piszecie... np ze widzial 3 autobusy pod TRW.....
          ja pracuje na roliczej jezdza 2 autobusy firmy BIESY..... one jezdza od rakowa
          do TRW.... sa jeszce 2 buusy co rozwoza ludzi po wioskach, ale pracownicy musza
          placac 1.10 lub 2.10 w zaleznosci gdzie jada lub z kad:) , na legionow jezdza
          oczywiscie tez 2 autobusy firmy MPK:) jak ktos widzial 3 autobusy to zycze
          powodzenia pozdrawiam
      • Gość: manna Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 13:21
        Jednak facet który założył ten wątek ma coś chyba nie tak pod kopułą ;-)
    • Gość: Radek Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.06, 08:54
      A czy tymi autobusami nie jeżdżą mieszkańcy Częstochowy? Z ich podatków one nie
      zostały kupione. A poza tym TRW to jeden z większych pracodawców w
      Częstochowie, miasto więc powinno dla dobra mieszkańców go wspierać, Czyż nie?
      • Gość: Trąba Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW IP: 195.117.19.* 20.11.06, 10:15
        Przykro mi Lunch, że masz tak ograniczoną wiedzę z zakresu działalności
        gospodarczej. MPK Częstochowa jest spółką komunalną, którym jedynym udziałowcem
        jest miasto. Zatem gmina jako właściciel ma prawo ale i obowiązek dbać o swoje
        mienie. Tak czyni dobry gospodarz. Według Ciebie Lunch byłoby najlepiej jeśli
        przetarg, wygrała prywatne przedsiębiorstwo. Wtedy byłoby wszystko OK, a jeśli
        wygrało je MPK jest nie ok. W Twoich wypowiedziach czuje lobbing na rzecz
        prywatnej spółki (może Mobilisa?).Jedź do swojej Warszawki nie wracaj więcej.
        Pozdrawiam
      • Gość: Trąba Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW IP: 195.117.19.* 20.11.06, 10:15
        Pozdrawiam
        Pozdrawiam
        Pozdrawiam
        Pozdrawiam
    • Gość: cos innego... Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.06, 11:03
      jaki jest adres e-mail do mpk ??
      • Gość: Krzychu Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.06, 13:15
        MPK
        • Gość: Kuba Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.06, 19:01
          pracowałem w MPK kilkanaście lat temu , ale nie o to chodzi .W chwili obecnej
          MPK jest spółką prawa handlowego i ma prawo przystępować do przetargu w
          przewozach komercyjnych. Takim przewozem jest przewóz dla TRW , przewóz dla huty
          (przedłużenie linii 13 )i przewóz dziatwy szkolnej z Dźbowa na ul.Malowniczą i z
          powrotem. Przewozy te , jak każda działalność, na pewno przynosi zyski i o to
          właśnie chodzi .
          • Gość: Jerzyk Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 20:11
            Przecież TRW zapewne płaci za umowne kursy. Pracownik nie poddany stresowi w
            czasie dojazdu zwykłym autobusem pracuje wydajniej. Ponadto pracownik ma
            możliwość dojazdu na czas.
    • Gość: Matka Dzidek to taksówką się woź!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.06, 19:22
      Autobusy są wynajęte przez TRW płaci za nie TRW i jeżdzą nimi pracownicy TRW i niepotrzeba żeby nimi sie wozili kieszonkowsy, pijane menty i inne barachło np. ty:):)
    • Gość: p9 Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.06, 07:09
      97978
    • Gość: Mariusz Re: Nasze MPK inwestuje w... wielki koncern TRW IP: 62.29.160.* 25.11.06, 01:52
      Witam
      Jeżeli ktoś ma problem z trasą linii 35 to niech się nie wypowiada.Myślę że to
      jest dobre rozwiązanie, no chyba że ktoś mieszka na Północy.
      Pozdrawiam Północ
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka