Dodaj do ulubionych

Pielgrzymi -Swiete krowy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 19:56
W sobote jechalismy od strony Obi w strone 1-go Maja.
W tym czasie akurat przechodzila środkiem Alei pielgrzymka.
Byla to dosc duza grupa ludzi.
Przed parkami stala Policja i pilnowala, zeby czasem nie zrobic krotkiej
przerwy i przepuscic chociaz kilkanascie samochodow.
Korek samochodowy powstal prawie do Obi.
Zakorkowano 3 sygnalizacje swietlne!
PARANOJA
Ludzie w samochodach czekali az CALA SWIETA Grupa przejdzie.
poszlo paliwo, czas, i nerwy.
A jak ktos byl umowiony na jakies spotkanie i musial czekac az to talatajstwo
przejdzie?
Policja jest od tego, zeby dbac o ruch pieszy i samochodowy.
Zawsze bylo tak, ze duze grupy byly dzielone na czesci i co jakis czas
przepuszczano samochody.
Czyzby teraz sie cos zmienilo? i MY MIESZKANCY mamy sie podporzadkowac
pielgrzymom? Kto wydal takie idiotyczne rozporzadzenie o puszczaniu calej
wielkiej grypy spedowej
Czestochowa to NASZE MIASTO, pielgrzymy sa tylko dodatkiem, wiec trzeba myslec
o nas i dbac i nasze interesy rowniez.
A Policja stala i patrzyla az cale to to przejdzie

Noz sie w kieszeni otwiera na bezmyslnosc strozy /bez/prawia
Obserwuj wątek
    • Gość: anty Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 19:59
      co racja to racja... przychodzą brudasy i zachowują się jak święte krowy... nie
      dość że miasto nic nie zarabia na tych dreptaczach to jeszcze pomaga w
      dezorganizowaniu życia w mieście..
      • Gość: Adam Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: 80.48.49.* 25.06.07, 21:05
        Wczoraj bym taką świętą krowę przejechał na biegana. Zachciało mu sie przejśc
        na czerwonym świetle.
      • Gość: dyzio do marka Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 22:02
        A o czym ja piszę!? Gdybyś uważnie czytał, i choć przez chwilę zastanowił się
        nad treścią moich przemyśleń, nie wypisywałbyś Waćpan głupot. Nie mam na myśli
        treści, z tą bowiem w większości się zgadzam, lecz z kontekstem.
        Zgadzam się również, że w wielu przypadkach, poziom dyskusji odbiega od ogólnie
        przyjętych norm. Staram się jednak zrozumieć ludzi, którzy przez głupotę innych
        ponieśli określone straty. A ponieważ na forum ma prawo wypowiadać się każdy,
        / to zaleta demokracji/, nie tylko " wykształciuchy " - bądż uprzejmy i wysłuchaj
        każdej opinii. Nie tylko tacy jak Ty to miasto zamieszkują.
        A tak między nami; po jakie licho naskoczyłeś na szofera, skoro samemu
        doskonale widzisz co się w naszym mieście dzieje? A gość określił to samo co Ty,
        tyle że w " prostych, żołnierskich słowach ". Czasem jest to jedyny sposób,
        by ktoś się obudził.
        A propos pielgrzymek: domyślasz się zapewne, że jestem agnostykiem,ateistą i
        jak jeszcze chcesz mnie nazwać, Twoja sprawa. Na pewno jestem antyklerykałem.
        Nie mam nic przeciw tym, którzy muszą poradzić się kogoś / Jahwe, Allacha,
        czy jakiegoś innego Boga /, jak żyć. Osobiście uważam jednak, że można ten
        problem rozwiązać w sposób cywilizowany. Mamy bowiem xxI wiek, od dawna istnieje
        coś takiego jak środki transportu publicznego, parkingi które to wynalazki
        służą ułatwianiu życia, a nie odwrotnie.
        Nie muszę Ci chyba tłumaczyć, że można zorganizować pielgrzymkę, wsadzić
        wiernych do autobusu i przez aleję J.P 2,Rocha, i Jadwigi zawieżć ich na parking
        kościelny nie powodując zablokowania miasta.
        Można, wystarczy tylko pomyśleć, choć od czasu do czasu. Czy to takie trudne?
        A Ty dąsasz się na człowieka, który wiedząc pewnie o tym denerwuje się, i w
        słowach może nie zbyt parlamentarnych, wyraża sprzeciw głupocie. Nie każdy ma
        nerwy ze stali. Tobie też puściły / vide - rynsztok, poziom....etc,etc/
        A widzisz! Pa. Dyzio.
        • Gość: marek do dyzia Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 07:49
          Jak pewnie zauważyłeś,nie prezentuję w dyskusjach na forum żadnych moich
          poglądów politycznych czy religijnych,jak też nikogo o nie nie pytam.Rozumiem
          stan "podwyższonej gotowości bojowej" w pewnych sytuacjach i emocjonalny
          stosunek/nie bójmy się tego słowa/ do rzeczywistości....I pewnie szczególnie
          dlatego trudno mi się pogodzić z tak powszechnym na forum brakiem
          tolerancji,elementarnego obiektywizmu i sprowadzaniem tematów do poziomu poza
          merytorycznej pyskówki. Powiesz pewnie-"to daj se chłopie spokój", i będziesz
          miał absolutną rację,bo u nas wszystkie tematy ewoluują w efekcie ku religii i
          polityce....Na tym przecież znamy się najlepiej.Pozdrawiam.
        • Gość: marek do dyzia Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 09:13
          Pozwól Kolego,że jeszcze na koniec odniosę się do dwóch kwestii-jedna natury
          czysto merytorycznej,druga,językowej-które to byłeś uprzejmy poruszyć.Po
          pierwsze,przy obecnych realiach nie jest możliwe zrealizowanie koncepcji
          dowożenia pielgrzymów autobusami z powodu żelaznych zasad
          logistyki:sprzęt,koszty i czas trwania operacji.Bywają wszak pielgrzymki bardzo
          liczne.W tej sytuacji poruszanie problemu związanych z tym perturbacji
          komunikacyjnych dla miasta nie ma sensu.Po drugie:jako ten,który miał związek z
          armią znacznie dłuższy niż statystyczny obywatel,mogę twierdzić,że synonimem
          "prostych,żołnierskich słów" jest dobitność i prostota w ograniczonym do minimum
          czasie emisji,bez jakichkolwiek elementów poniżania i wartościowania poziomu
          intelektualnego i innych cech osobowych osoby edukowanej. Rozumiem,że Twoja
          kwalifikacja-"wykształciuchy" nie ma charakteru pejoratywnego.I to by było na tyle.
          • Gość: Dyzio do marka Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 07:10
            Howg!!
    • Gość: qba Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.07, 22:00
      wezcie nie p!@@#$ jesli by tych pielgrzymow nie bylo to zcestochowa byla by juz
      totalna dziura o ktorej juz by nikt nie slyszal wiec nie narzekajcie...
      • Gość: es Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 22:45
        Kto tu ma rację.
        • Gość: Kazik Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 23:10
          Pielgrzymi pielgrzymami a miasto miastem.Mamy prawo zyc normalnie a nie byc
          przymuszani do biernego oczekiwania jak nam pozwola funkcjonowac.
    • Gość: anty Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 08:04
      buahahahahahahaaaaa.... gdyby nie było pielgrzymów to Cz-wa byłaby dziurą...
      buahahahahahahaaaaaa..... no uśmiałem się do łez..... Cz-wa niestety jest
      dziurą i to w dodatku z dreptaczami którzy dezorganizują miasto....
      • Gość: Tofik Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 12:19
        Witam.
        To co piszecie to tyci tyciuteńki pryszcz, ale dopiero nam ku.....a te św.
        krowy zwalą się nam w lipcu i sierpniu . Ja mieszkam pod tym 'uzdrowiskiem "
        częstochowskim to dopiero będę miał bal . Mie mogą dreptacze dreptać do
        Lichenia przecież to jest ta sama M.B.
        • Gość: jmk Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.hcz.com.pl 26.06.07, 13:35
          Jakby pochowali w Licheniu JPII to JG zniknęła by pewnikiem z pielgrzymkowej
          mapy.
          Wsie krajowce omijaliby JG dużym łukiem.
          Szkoda że do tego nie doszło.
          • Gość: @ Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 13:51
            "gdyby nie pielgrzymi to Cz-wa byłaby dziurą"!!!!!!!!no proszę,a co to ,że niby
            z pielgrzymką śmietanka intelektualno-towarzyska przychodzi??żart chyba:)zwykle
            brudasy drący mordę pod domami,złodzieje i kurewki...żenada.Do tego nawet kasy
            nie zostawiają bo tylko czarni na nich zarabiają.
            • Gość: xx Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.icis.pcz.pl 26.06.07, 18:40
              Widzialem w sobote pielgrzymke rzemiosla polskiego.

To rzeczywiscie byla smeitanka polskiego rzemiosla - z calej Polski, ze
              sztandarami swoich cechow.

Tak samo bywa z roznymi innymi grupami spolecznymi - sportowcami, aktorami,
              bankowcami, ale tez pozctowcami, motocyklistami itd.

Ludzie z calej Polski, w tym prawdziwe elity naszego spoleczenstwa, sa goscmi
              na Jasnej Gorze co roku. To sa fakty.

Obok oczywiscie calkiem zwyklych ludzi.
    • Gość: marek Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 13:51
      Pomijając wszystkie kwestie natury merytorycznej i organizacyjnej ruchu
      pielgrzymkowego,ze smutkiem stwierdzam,że autor-szofer to zwyczajny nie-
      tolerancyjny, pospolity cham,których to niespełnionych frustratów za kierownicą
      niestety pełno.
      • Gość: do Marka Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 14:25
        a mnie sie wydaje, ze z Ciebie jest wiejski cwok zamieszkaly w miescie.
        Wyobraz sobie, ze stalem w tym pieprzonym korku, a w domu czekaly na mnie same
        dzieci.
        Musialem jechac na zakupy do Obi i myslalem , ze zajmie mi to niewiele czasu jak
        zawsze.
        Tymczasem swiete krowy szly szly i szly. a ja w nerwach misualem czekac.
        A Policja nawet raz nie przeciela tej grupy zebu przepuscic samochody i
        odkorkowac ruch na jezdni.
        Nie zapominaj, ze to MY JESTESMY MIESZKANCAMI i to z naszych pieniedzy buduje
        sie deptowisko dla pielgrzymow i to MY MAMY PRAWO ZADAC dla siebie wygody a nie
        te swiete krowy, ktore zwalaja sie tu raz do roku i poza smrodem i brudem nie
        zostawiaja NIC,
        A za ich bajzel placisz Ty i My z naszych podatkow, bo JG nawet placowego nie
        placi .
        Tez mieszkam w III Aleii i qurcze nawet w niedziele nie moge pospac, bo wyjce
        wyja juz od rana.

Zal Ci dupe sciska, bo moze nie masz ani samochodu, ani dzieci.
        Ale moze to lepiej......mniej idiotow bedzie.

CZESTOCHOWA TO MA BYC DOBRE MIASTO DLA MIESZKANCOW

• Gość: :) Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 14:55
          pielgrzymów bronią zazwyczaj takie same rydzykowe prymitywy jak i oni...i
          zazwyczaj gołodupcy:)
          • Gość: ania Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 15:14
            Też mnie zęby ostrzą na te święte krowy bo mam wakacje a oni pod moim domem od
            rana wydzierają się i do tego nagłasniają te swoje zawodzenia przez
            szczekaczki,ratunku!Czy tak trudno się domyślić że o 8.00 ludzie chcą po prostu
            spać bo mają urlopy,wakacje itd.
        • Gość: marek do szofer Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 23:21
          Dla i tylko dla porządku,bo nie jesteś dla mnie równorzędnym partnerem-
          wnioskuję z poziomu Twojej polemiki ....Mam dzieci,a nawet wnuki,od wielu
          pokoleń moja rodzina mieszka tutaj,samochodem poruszam się po tym mieście od
          ponad trzydziestu lat i mieszkam w centrum.Wygląda więc na to,że to Ty trafiłeś
          tu przypadkiem i brakło Ci na bilet powrotny do Myszykiszek.Zabieraj się czym
          prędzej,bo bałagan dopiero się zaczyna.
        • Gość: wonZdrogi Chamie Re:Jakbyś mieszkał w mieście ćwolu to byś wiedział IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 17:14
          co to korki! Zanlazł się z Obi do domu:)))) korek jeden przeżył burek!
          • Gość: jacek Re:Jakbyś mieszkał w mieście ćwolu to byś wiedzia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 20:49
            Bingo,pomieszkałby trochę w prawdziwym mieście-doceniłby komfort komunikacyjny
            naszej wioski,co choć drogi ma do d..y,prawdziwych korków nie zna.
        • Gość: michał Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 21:06
          Mieszkanie w tak prestiżowym punkcie miasta okupujesz po prostu sporadycznym
          dyskomfortem.Ciszy i śpiewu ptaków poszukaj sobie na peryferiach,wiele osób się
          z Tobą zamieni.Będziesz miał tylko trochę dalej do roboty,jakieś przejazdy
          kolejowe,brak kanalizacji i apteki,może tiry pod oknami...Nie wykluczone, że i
          pielgrzymki.Albo po prostu rób zakupy w innym sklepie i zachowuj się za kółkiem
          jak okrzepły w bojach mieszczuch,a nie jak egzaltowana ciota.
    • Gość: jaaa Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 19:46
      dokładnie wiem o czym mowisz bo wtedy stałam samochodem razem z chłopakiem na
      wolnosci ... to co sie tam dzialo to jakas paranoja.. kto wypuscil tych pajacy
      z policji w ogole..wydawac by sie mogło ze sa oni od tego aby w jakis sposob
      pokierowac tym wszytskim tak, aby i pielgrzynmka mogła jakos partiami sobi
      eprzejsc i samochody spokojnie przejejezdzac...a gdziez tam stalismy chyba z 20
      min .. korki niewiarygodne ;/
    • Gość: kola [...] IP: *.bb.online.no 26.06.07, 20:16
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: egon Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: 195.205.171.* 26.06.07, 22:37
      Ja stalem w tym korku z kursantem nauka jazdy.Nie wiem kto mu odda stracone 25
      minut.Policja pewnie dostala dyspozycje od biskupa bo przeciez szly bojowki
      akcji katolickiej.Ciekawe bo na drogach ich nie ma a tutaj pelna
      mobilizacja-zablokowali wszystkie wloty w aleje.Skad ta policje wzieli nie wiadomo.
      • Gość: DoMarka.Nie szofer Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 23:32
        Odpisujesz mi a myslisz ze ja to szofer.
        Tez mieszkam w tym miescie od urodzenia i nie chce, zeby pielgrzymi tu
        przychodzacy raz do roku byli wazniejsi niz MY MIESZKANCY i nasze potrzeby.
        Jak widac kleru sie boja juz coraz wieksze kregi swieckiego panstwa
        Jak tak dalej pojdzie to zamiast hymnu bedziemy spiewac rote, a zamiast Komendy
        w wojsku
        BACZNOSC I SPOCZNIJ bedziemy sluchac
        PADNIJ,,,,,na kolana ....i POWSTAN

Puknij sie w glowe.

Policja na kolanach przed kosciolem ......bo i to widzialem jak sie nie
        miescili w kosciele to i poza na kolana!!!

w kazdym swieckim miejscu...Urzedzie, szkole, komendzie,.szpitalu juz nas
        ukrzyzowali.
        Wszedzie widac panoszenie sie czarnych a Ty mowisz takie rzeczy.

Moze Ty moherowe bereciki masz z rodzinka?

Ja bym chcial, zeby moje dzieci zyly w panstwie prawa i wolnosci.
        A takiej u nas nie ma, bo WSZYSCY MUSZA WIERZYC I BYC KATOLIKAMI

Wiec obiecuje ze nastepnym razem sam przerwe ta pielgrzymke i wjade w nich
        zatrzymujac sie na srodku jezdni, zeby uzmyslowic Policji od czego jest i komu
        ma w NASZYM MIESCIE SLUZYC

• Gość: Dyzio Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 01:01
      Do szofera. Nie dziwię się twojej frustracji. Mnie również szlag trafia jak widzę
      te tłumy. Policji się nie dziw, dostali prikaz to wykonują. Wyobrażasz sobie,
      co by się działo, gdyby taki np. marek, doniósł do kurii, że ktoś odważył się i
      rozczłonkował pielgrzymkę!!! W najlepszym razie idzie na krawężnik.
      Nie widzisz co się dzieje?! - jeszcze trochę i belweder przeniosą do Torunia.
      Całe to nieszczęście polega na tym, że takich " marków ", jest co niemiara.
      Pytasz, kto na tym zarabia?! - no oczywiście,że nie miasto tylko klasztor.
      W/g statystyk, ok. 2mln pielgrzymów rocznie odwiedza to nieszczęsne miasto.
      Niech tylko każdy zostawi 5zł. Nie licząc " dotacji" z budżetu miasta. Proste?
      A podatków nie płacą. To zysk bezpośredni. Pośrednio zyskują ci, którzy na to
      dają przyzwolenie. A są to wytyczne z ambon na kogo głosować.
      Któryś z forumowiczów napisał,że to sama "śmietanka" na Jasną Górę przyjeżdża.
      Np.ostatnio widział tam " śmietankę " rzemieślników. O rzesz ty! - znam paru
      z tej " śmietanki. Proste wyliczenie godzin pracownikowi stanowi dla niego
      problem nie do rozwiązania. O pisowni w języku ojczystym nie wspominając.
      Wniosek: - dopóki nie spadnie liczba " marków " w naszym społeczeństwie,
      oraz nie przestaniemy używać argumentów typu " śmietanka narodu " - dopóty nic
      się w tym kraju nie zmieni.
      Weż więc sobie jeden z drugim na wstrzymanie i nie wjeżdżaj między kolumny
      świętych krów bo tylko za sponsorujesz następny nowy dzwon na JG, albo co.
      Jedyny ratunek w następnych wyborach - proponuję wyznawców Konfucjusz albo
      jakiegoś innego Einsteina zamiast..........no, sami wiecie co i jak.
      Pa - Dyzio.
      • Gość: xx Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.icis.pcz.pl 27.06.07, 11:07
        Nie napisalem ze przyjezdzaja same elity (w skrocie "smietanka"), ale oni
        rowniez przyjezdzaja i jest ich wcale niemalo - tak jak Ci rzemieslnicy z calej
        Polski. I to jest fakt wazny dla Czestochowy.
        • Gość: @ Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 12:13
          Wakacje to dramat.Nie da się w alejach w knajpce posiedzieć bo idą i mordy drą
          i to nagłośnienie mszy...nie wiadomo czy w czasie podniesienia klękać przy
          stoliku odstawiając piwko:) jak obok padają na kolana na chodniku,ŻENADA!
          • Gość: xx Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.icis.pcz.pl 27.06.07, 18:07
            Zyjemy w jednej Polsce i powinnismy nauczyc sie wspolzyc - jedno drugiemu nie
            musi przeszkadzac.
        • Gość: do xx Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 12:51
          Chłopie przestań w końcu pieprzyć głupoty na tym forum. Jeżeli jeszcze nie
          jesteś pracownikiem promocji UM to się tam zgłoś, przyjmą Cię na kolanach, a
          nawet może zastąpisz giermka Wrony Leśnikowskiego. W wychwalaniu,
          usprawiedliwianiu naszej cz-skiej władzy jesteś niezastąpiony. Zazdroszczę Ci
          tych różowych okularów, a może niezbyt szerokiego horyzontu....
          • Gość: xx Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.icis.pcz.pl 27.06.07, 18:13
            Pojdz wiec sam na Jasna Gore i przekonaj sie o tym na wlasne oczy.

Ja pisze o prostych faktach, nie zadnej polityce czy ideologii.

Zyjemy w jednej Polsce i ta Polska powinna byc dla wszystkich Polakow -
            wierzacych i niewierzacych, niezaleznie od ich pogladow politycznych.

Najgorsze co moze sie zdarzyc w kazdym kraju, w Polsce rowniez, to szerzenie
            wzajemnej nienawisci. Obojetnie kto to robi - z lewa, czy z prawa, z pozycji
            czarnej, czerwonej, zielonej czy jakiegos innego koloru.

• Gość: Do xx-a Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.07, 11:47
            Ty Profesorku kazesz chodzic na Jasna zeby sie przekonac co sie robi?
            A przeciez MY ZYJEMY W MIESCIE a nie na Jasnej.
            To Jasna jest w Czestochowie, anie Czestochowa NA JASNEJ.
            Cos Ci sie poplatalo.

To miasto ma byc DLA MIESZKANCOW a nie dla pielgrzymow.
            Pielgrzymki ida przez rozne miejscowosci i zadna nie jest tak idiotycznie na
            nich nastawiona jak nasze miasto.
            A przeciez pielgrzymi TYLKO PRZEZ NIE /nasze miasto/ PRZECHODZA!!!!
            Cala impreza odbywa sie na Jasnej i to tam zostawiaja kase.
            I nie pomoga zadne cuda naszych wlodarzy, bo sa bezsilni wobec lap kleru, ktory
            nie popusci w miasto na luzie ani jednej owcy.
            Dostaja za free coraz wiecej terenow i tak organiuzuja wszystko, zeby nie puscic
            w miasto owiec.
            Roboty na Jasnej robia caly czas i ZADEN PIELGRZYM nie jest tam przeszkoda.
            Tylko u nas w miescie nie mozna NIC robic bo ida Swiete krowy.
            W Krakowie remontuja Rynek i nikomu nie przeszkadzaja CODZIENNE TLUMY TURYSTOW.

Wiec Ty xx-ie wal na Jasna i tam ogladaj cuda.
            My juz tychj mamy dosc.
            Chcemy ciszy, spokoju, normalnosci a nie byc zakladnikami Jasnej i kleru

• Gość: marek do dyzia Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 16:11
        Udała Wam się sprowadzić dyskusję do poziomu rynsztoka, bo mylicie skutki z
        przyczynami...A fakty są następujące: po pierwsze, prezydent Wrona zabrał się do
        przystosowania Alei do ruchu pieszego, a więc i pielgrzymkowego od d..y strony,
        bo należało absolutnie zacząć od zbudowania bezkolizyjnych skrzyżowań
        przelotowych, przynajmniej trzech. Teraz przy ich budowie dotychczasowe pracy, i
        tak wątpliwej urody, w znacznej części muszą ulec zniszczeniu przy przeróbkach.
        Po drugie wszystko to sen pijanego wariata, jeśli Aleje nie będą wyłączone z
        ruchu, wyjąwszy naturalnie komunikację masową. Po trzecie, brutalne nagłaśnianie
        uroczystości religijnych jest co najmniej przesadzone. Po czwarte, brak
        jakiejkolwiek oferty komercyjnej dla pielgrzymów ze strony miasta. To pole
        oddano z założenia i bez walki biznesowi zgromadzeń zakonnych. I tak oto miasto
        dokłada do interesu, który mógłby przynosić krocie...Pytam zatem gdzie tu wina
        wolnych ludzi, którzy przez pielgrzymkę, również jako formę turystyki
        manifestują swoje przekonania religijne? Czy jest jakikolwiek powód, aby używać
        wobec nich takiego języka i stosować tak prymitywne oceny? Fora internetowe są
        świetną formą wymiany poglądów, ale ich uroda kończy się gdy traktowane są
        dzięki gwarancji anonimowości jak szambo dla fekaliów myśli powstałych na
        schematach, uproszczeniach, frustracjach i powierzchowności ocen cudzych
        zachowań. To fragment większej całości przejawów upadku tego miasta. Ignorując
        wybory po raz kolejny możemy obudzić się z ręką w nocniku lub w mocnym uścisku
        chorych wizji Tadeusza W....Że o poszanowaniu polszczyzny nie wspomnę.
        • Gość: xx Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.icis.pcz.pl 27.06.07, 18:17
          A czy cos nie mowi ze Aleje jako deptak nie bardzo podobaja sie rowniez
          Kosciolowi ?

III Aleja wylaczona z ruchu nie sluzy wcale pielgrzymkom, bo im ruch
          samochodowy specjalnie nie przeszkadza.

Deptak w III Alei jest potzrebny samemu miastu - Czestochowianom.
          To rozwiazanie sprawdzilo sie we wszystkich innych miastach ktore znam i
          Czestochowa rowniez zasluguje na deptak z prawdziwego zdarzenia.

Zamkniecie III Alei nie ma nic wspolnego z ideologia.
      • Gość: poniał Re: Dyziu! Sp*****aj na Białoruś! Tam masz swego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 17:17
        wodza!
    • Gość: ryry Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: 217.153.246.* 27.06.07, 12:15
      jak tylko ci pielgrzymi zostawiają u nas hajs to nie mam nic przeciwko
      • Gość: ja Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 13:12
        ale oni kasy nie zostawiają tylko brud,bo kasę zostawiają u zakonnic i księży
        • Gość: katee Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 13:16
          Pod moim domem jest już jazda,qrwa mać.Ciekawe dlaczego pielgrzymi pukają w
          okno i dzwonią dla zabawy dzwonkiem,pie..na swołocz.
    • Gość: anty Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 17:02
      dreptaki... nie mają co robić to drepczą... i te ich pieśni... żeby chociaż oni
      śpiewać umieli... a co do pieniędzy to raczej nie jest elita finansowa i jeśli
      już gdzieś zostawią te swoje grosiki to w kieszeni pazernych paulinów...
      A jeśli chodzi o strone duchową... to chyba raczej przydreptują do nas
      kopulować a nie modlić się. Unimil jak co roku ogłosi że w sezonie letnim
      najwięcej kondomów sprzedaje się nie nad morzem ale w Cz-wie właśnie ;)
      • Gość: york Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 17:15
        Bredzisz,przytaczając nie istniejące statystyki Unimilu.
      • Gość: kata Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.84-47-21.t-com.sk 04.07.07, 10:41
        Pielgrzymi chodzili na JG jeszcze zanim powstalao miasto,a miasto rozwinelo sie
        dzieki pielgrzymom.Cale pokolenia zyly tradycyjnie z patnikow.Przykro mi sie
        robi jak czytam takie wywody jakie snuje ANTY!Wystarczy odrobine dobrej woli,i
        mozna by jakos zorganizowac koegzystencje mieszkancow z pielgrzymami,moze trzeba
        wiecej wymagac od wlodarzy miasta.
    • Gość: anty Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 18:45
      buahahahahaaaa.... uderz w stół a nożyce się odezwą :)
      • Gość: york Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 18:55
        Nie chciałem Cię tak mocno uderzyć w blat, a już najmniej abyś się
        odzywał,prymitywie.
        • iwonnkaa irytujace to jest cholernie.......... 27.06.07, 19:41
          Witajcie .....
          Tez stałam w sobote w korku koło JG........
          Spieszyło mi sie bo miałam pilna i czasowa prace i spotkanie z kontrahentem.......
          Czekali na mnie z zegarkiem w reku, a my musielismy potem nieprzepisowo gnac by
          zdazyc......
          I tak sie spózniłam..........
          I tłumacz tu że szli patnicy........
          Po prostu w polsce zawsze było przegiecie.......
          Raz w jedna, raz w druga strone............
          A policmajstrzy zamiast kierowac ruchem, chyba pilnowali zeby rozwścieczony
          tłum nie rozgromił patnikow....
          Załowałam tylko ze zanim dojechalismy do świateł i było trzeba czekac na zmiane
          tychże....
          Policjanci zmyli sie..........
          Dostałoby im sdie odemnie ........
          normalnie poligon nie Czestochowa
          Ukłony Ruda
          • Gość: gosia Re: irytujace to jest cholernie.......... IP: *.realestate.net.pl 28.06.07, 23:22
            iwonnkaa napisała
            > Załowałam tylko ze zanim dojechalismy do świateł i było trzeba czekac na
            zmiane
            > tychże....
            > Policjanci zmyli sie..........
            > Dostałoby im sdie odemnie ........
            tak łatwo się człowiek odgraża... a cóż takiego byś im powiedziała?
    • Gość: anty Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 21:45
      York?? a Ty jesteś jakiś mocher?? idź sobie na forum Radia Maryja :) tam
      napewno znajdziesz zrozumienie :)
      • Gość: york Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 07:15
        Musisz pisać,trudno,ale korzystaj przy tym ze słownika ortograficznego....Ze o
        słowniku poprawnej polszczyzny nie wspomnę.
        • Gość: anty Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 07:45
          wzajemnie:)
          • Gość: :) Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 09:49
            Dziwne,mamy 21 wiek a tu lezą jak w sredniowieczu,miasto korkuja i ryje
            wydzierają.A może tak jak w cywilizowanych krajach wsadzić dupę w autokar?ale
            nie,trzeba manifestowac swoją wiarę .To takie polskie-na pokaz.Tylko nikogo nie
            interesuje że Maniek czy Krycha idzie na JG,niech idą(jadą)w ciszy i się modlą
            bo chyba o to powinno chodzić.
            • Gość: agnosticfront1 Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: 151.193.120.* 28.06.07, 13:32
              Niech pielgrzymi przychodzą, ok - mają prawo, ale mieszkańcy maja również prawo
              nie wysłuchiwać przez cały dzień rynku jaki wydobywają z siebie pielgrzymi idąc
              alejami - uważam że powinno być zakazane używanie nagłośnienia i wydzieranie
              się w centrum miasta!!! Przecież tutaj ludzie pracują, spędzają czas w
              kawiarniach , itd... to nie jest stadion!!!
              • Gość: fate Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 13:43
                Niech sygnalizacji świetlnej przestrzegają bo jak zielone idą i jak czerwone
                też idą a samochody stoją w korkach,jasnej cholery można dostać!Ale oni w dupie
                wszystko maja bo najważniejsze że lezą i te ryje drą,motłoch pieprzony.
                • Gość: york Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 14:13
                  Ciekawe ilu swoich znajomych nazwałeś "pieprzonym motłochem"?
                  • Gość: peter Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 14:17
                    tak jest,dokładnie tak,pielgrzymi to ak w tytule wątku święte krowy i tak się
                    zachowują,jakby byli sami
                  • Gość: fate Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 14:27
                    Drogi yorku,żaden mój znajomy nie zalicza się do motłochu, bo jak gdzieś chce
                    się udać to używa do tego adekwatnych do sytaucji środków transportu,nie
                    wydziera się nikomu pod domem,nie blokuje ulic.To tyle porównań moich znajomych
                    i motłochu-pielgrzymów.A ten york to od rasy psów bo chyba nie od New York,bo
                    tam pielgrzymów na szczęście nie ma:)
                    • Gość: york do fate Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 19:15
                      Nie było argumentów rzeczowych,serwujesz banalną złośliwość z racji mojego
                      logina.No cóż, klasyka na necie.A YORK to hrabstwo w Angli,gdzie mieszka mój syn
                      z rodziną.
                      • Gość: fate to york Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 08:12
                        to czas się wyprowadzić do syneczka !
                        • Gość: york do fate Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 10:57
                          Dysponuj Ty sobie swoim czasem i czasem pomyśl zanim coś napiszesz,bo póki co
                          zdecydowanie odstajesz in minus od poziomu dyskusji.
              • Gość: michał Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 14:32
                Jacy Ci wszyscy częstochowianie układni,cisi,praworządni,nigdy nie naruszający
                zasad społecznego współżycia...Anioły po prostu,przepraszające że żyją.Reszta
                świata to" hołota drąca mordy,śmiecąca w tym nadzwyczaj czystym mieście z jedną
                toaletą publiczną na sto tysięcy mieszkańców,kompletnie nie muzykalna, w tym
                mieście koneserów sztuk wszelakich i wybitnych naukowców pracujących w Alejach
                nad kolejnym Noblem...No i pełnym tylko zdyscyplinowanych pieszych i uprzejmych
                kierowców.
                • Gość: hahaha Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 16:13
                  Michał,nikt tak nie twierdzi,ale latem ludzie mają urlopy,wakacje,chcą
                  pospać,posiedziec w kawiarnianych ogródkach,a tu dupa bo idzie "armia Boga" :)
                  Niech sobie w polu,lesie śpiewają,ale na terenie miasta może już nie,nie mowiąc
                  już o tych ich głośniczkach.Ci,którzy nie mają urlpou i stoją w korkach też
                  mają tego dosyć.No i dlaczego pozwala się pielgrzymom na łamanie przepisów i
                  łażenie na czerwonym świetle?
                  • Gość: michał do hahaha Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 19:29
                    Nie mam wątpliwości, że te upiorne głośniczki powinny być zakazane na terenie
                    miasta.Organizatorzy pielgrzymek powinni również z mocy odpowiednich
                    rozporządzeń lokalnych mieć obowiązek takiego rozczłonkowania licznej grupy, aby
                    nie blokować skrzyżowań na tak długi czas jak to obecnie bywa.Ale ktoś musi to
                    zadysponować i przede wszystkim egzekwować.
                • Gość: Krzysiek Kasprzyk Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: 195.37.121.* 28.06.07, 16:21
                  Cierpliwości ludzie. Właśnie wczoraj na zajęciach koleżanka miała referat o
                  koścołach w Niemczech, do których nikt juz nie chodzi.Niemiecka kuria powoli
                  sprzedaje rozsypujące się budynki i tak: W Bielefeld w dawnym Martini-Kirche
                  jest obecnie restauracja. W innych powstają ścinaki wspinaczkowe, biuro
                  Sparkasse, biblioteka etc etc. A u nas póki co jest w miarę pełno ale jakby w
                  niedzielę wyciąć ze mszy wszystkich powyżej 50 to zostanie może 15 osób. Więc
                  nie denerwujcie się i dajcie klerowi nacieszyć ostatnimi tłustymi latami.
                  • Gość: Niemka Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 18:40
                    Oj masz racje Krzysiu.
                    W samym Berlinie KK sprzedalo juz trzy koscioly , ktore ze wzgledu na lakomy
                    teren, zostaly zburzone i teren jest wykorzystany na inne cele.
                    W innym malym kosciolku wiejskim wielodzietna rodzina szykuje sobie ladny dom
                    rodzinny.
                    TV niemiecka na biezaco relacjonowala w programie budowlanym postep prac
                    adaptacyjnych.

Ale nie mysl, ze w Polsce, Czestochowie bnedzie to predko mozliwe.
                    Dokad beda zyly moherowe berety starego portfela, dokad nasza wladza bedzie na
                    uslugach kletu nie nastapi to predko.
                    Zobacz jakie zastepy szkola w seminariach.
                    Nie wiesz po co ich tam tylu?

Nie wiesz po cholere kler wykupuje kazdy dom za kazda cene w okolicach JG i
                    nawet w odleglych? po co za przyslowiowa zlotowke wyciagaja od panstwa kazdy
                    kawalek ziemi?
                    Kupuja nawet pol blizniaka /kiedys byl to moj dom/ zeby tylko zajac tereny.
                    W takich domach mieszka kilka siostrzyczek ...........za co utrzymuja te domy ?
                    skad kasa jak nie pracuja?

Tak, ze z tym upadkiem to nie tak szybko, ale moze za 2 pokolenia?

• Gość: rychu Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 19:00
                      eee tam,pielgrzymki to nie walka o ogień,przylazły i pójdą w cholerę,ale
                      upierdliwe są to fakt,jak idą chodnikiem to stratują a miejsca nie zrobią temu
                      kto idzie,cóż większość to gawiedź wiejska:)
    • Gość: Jupiter Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: 213.199.204.* 28.06.07, 19:48
      Jak sądzę Panie Szofer, Ty człowiek światowy, wykształcony nie jeździsz na
      wakacje w góry lub nad morze. Mógłbyś przecież przeszkadzać miejscowym, Ale
      nie!!! Ty swoje z****e d****o wieziesz zdezelowanym, śmierdzącym dieslem. Bo Ty
      masz wakacje. A biedni zakopiańczycy muszą patrzeć na Twą inteligencjką twarz.
      Może nie chcą??? Siedź w swojej śmierdzącej Częstochowie i idź na zakupy do OBI
      bo jesteś trendy.
      • Gość: marek do jupitera Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 20:17
        Bardzo ciekawe spostrzeżenie i punkt widzenia.Problem tzw.stonki urlopowej
        dotyka przecież tysięcy miejscowości,ale nie sądzę aby zbierała ona takie joby
        na lokalnych forach jak u nas.Pragmatyka zarabiania na turystyce to u nas łany
        do skoszenia... Niestety,żniwiarze wolą bić pianę na necie.
        • Gość: Jupiter Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: 213.199.204.* 28.06.07, 20:46
          Częstochowa (władza, ludzie)cały czas nie rozumie, że pielgrzym to pieniądz,
          tylko... Mówi się o pielgrzymach, że to (przepraszam za stwierdzenie)
          obszczymury - ale gdzie na mieście mamy szalety? Średnio zamożny pielgrzym nie
          ma gdzie się przespać, normalnie zjeść. Pielgrzym niesie większy czy mniejszy
          kapitał i wcale z niego nie musi korzystać tylko zakon.
          • Gość: xx Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.icis.pcz.pl 28.06.07, 21:17
            Akurat nie jest prawda ze pielgrzym nie ma gdzie zjesc czy tez wyspac.

Tutaj jednak swiadomie Klasztor stara sie jak najwiecej zawlaszczyc -
            szczegolnie jesli chodzi o zwyklych pielgrzymow.

Miasto (w tym sami mieszkancy) ma jednak duzo do zrobienia jesli chodzi o tych
            bogatszych pielgrzymow czy tez pielgrzymo-turystow.
          • Gość: pan JAPA Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 00:53
            ja powiem tak nie mieszkam w częstochowie tylko obok i przez naszą miejscowość
            przechodzą co roku 2 pielgrzymki.
            wspomnienia co roku prawie takie same wyją mi koło domu do 23.
            o 6 pobudka i znowu wyją aż mi z horyzontu nie znikną
            zostaje po nich kupa śmieci w uj kondonów fakt autentyczny niech nikt sie nie
            spiera bo to prawda.
            jadąc z pracy wieczorem do domu to trzeba mieć oczy dookoła głowy. ja to nie
            wiem czy oni są niewyżyci czy co ?? ja po całym dniu marszu to nic tylko bym się
            pierdynoł spać ale gdzie tam oni ciekają w ta i z powrotem tragedia!! strach
            rowerem wyjechać żeby na jakiegoś nie wjechać
            przychodzą do nas ok 17 18 czyli od ok 17 do 19 20 co pare minut trzeba lukać
            przez okno kto to mi po raz setny do drzwi dzwoni...
            dobra ale co mnie najbardziej śmieszy to to że jest obok kościoła coś takiego
            jak dom parafialny czy jakoś to się zwie no i na prawdę zakonnice nie wpuszczają
            do niego pielgrzymów haha nie wiem o co im chodzi jak tydzien przed pielgrzymką
            mówią żeby ludzi godnie przywitać i ugościć to one ich nie przyjmują
            normalnie lol hah
            no i nie mówcie że pielgrzymi to żyła złota... w życiu wiem co kupują w sklepie
            i ile kupują oni nie srają kasą jak są pod częstochową to za dużo kasy nie mają
            większy jest utarg w sklepie jak ludzie w niedziele z kościoła wychodzą a jest
            ich dużo mniej. tak więc jak dla mnie to pielgrzymki powinny być w autokarach
            przyjechać zobaczyć i papa zresztą wiadomo nie od wczoraj że na pielgrzymki to
            starzy ludzie się idą pomodlić a młodzi podupcyć...

sory że pisze tak nieskładnie i z błędami ale ze wsi jestem i się nie znam :D :D :D
        • Gość: xx Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.icis.pcz.pl 28.06.07, 21:19
          Bo tez Czestochowa jest wyjatkowa pod tym wzgledem w Polsce a i pewnie swiecie.

NIe ma nigdzie indziej czegos podobnego - miasta tej wielkosci i centrum
          pielgrzymkowego.
          • Gość: marek do xx Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 22:00
            Z całym szacunkiem, ale zapomniałeś o kilku równie dużych centrach
            pielgrzymkowych w Europie/Lourdes,Fatima,Watykan no i polski Licheń/ gdzie
            dzięki odpowiedniej infrastrukturze i programom zagospodarowania czasu
            pielgrzyma pod kątem komercyjnym miasta robią gigantyczne pieniądze, ku
            pożytkowi wszystkich zainteresowanych.A u nas całą działkę oddaje się bez walki
            zgromadzeniom zakonnym.Z braku odpowiedniej oferty,również stricte
            rozrywkowej,statystyczny pielgrzym spędza w naszym mieście raptem kilka godzin.
            • Gość: xx Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.icis.pcz.pl 28.06.07, 22:40
              No Lourdes ma 50 tysiecy mieszkancow. Fatima to male miasteczko w porownaniu z
              Czestochowa. Lichen to w ogole wioska. W Czestochowie pielgrzymki to tylko
              uzupelnienie budzetu.

Ja pisze o specyfice i tutaj Czestochowa jest wyjatkowa bo jednak Rzym to
              pzrede wszystkim centrum turystyczne.

Dyskusji tu bylo wiele - ja bym specjalnie na zwyklego pielgzryma nie liczyl,
              on jest "wlasnoscia JG" i malo co potzrebuje.

Dla miasta najwazniejsi sa jednak Ci troche inni "pielgzrymi"
              • Gość: marek Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 23:01
                ...NIe potrzebuje,bo mu się nie oferuje /ale mi się rymuje!/.Wyobraż sobie w
                nieodległej od sanktuarium okolicy: nowoczesne wesołe miasteczko,aqua park,kino
                letnie,pola namiotowe,bungalowy,porządne parkingi,puby z koncertami.Który młody
                szczególnie człowiek ze wsi czy małego miasteczka nie zostawi tam pieniędzy i
                nie zostanie choćby jeden dzień dłużej?
                • Gość: ka tylko ile sobie JG zarzyczy łapówy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 00:01
                  • Gość: marek Re: tylko ile sobie JG zarzyczy łapówy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 09:02
                    Niby za co? Inwestować trzeba na terenach wykupionych od właścicieli,a od
                    miasta zabiegać o ulgi lub prolongaty w podatkach miejskich.Inwestor powinien
                    mieć działalność zarejestrowaną w CZęSTOCHOWIE,aby podatki CIT,PIT I VAT
                    wpływały do naszej kasy ,a nie na Bahama np. Niestety zasadniczym problemem
                    jest brak urbanistycznego i przestrzennego planu zagospodarowania miasta.A to
                    podstawa dla polityki inwestycyjnej,tzn.przyciągania inwestorów.Wszystko co UM
                    robi, to jedna wielka improwizacja w wydawaniu pieniędzy/vide-kompletny brak
                    koncepcji dla Alei/
                    • Gość: ja_corka pielgrzymi -baletnicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.07, 12:10
                      mialam kiedys lokal gastronomiczny na Baltyku.
                      Wtedy jeszcze tanm bylo miasteczko namiotowe pielgrzymow.
                      Jak teraz nie wiem....
                      Przylazilo tego skolko godno.
                      Zmeczeni styrani, ale OBOWIAZKOWO MSZA O 21.....apelemn JG.
                      Potem starsi lulu, a mlodziez do mnie na disco.
                      Bawili sie do upadlego do pierwszego kura!!
                      a staruszki spali, od czasu do zasu wpadal kleryk i prosil o ciut ciszy.
                      Ile wtedy poszlo pifska, wódy, papierochow, prezerwatyw /spod lady/,
                      zarcia, to TYLKO ja wiem :D:D:D /to byla niezla kasa/
                      Ale ile przy okazji par wychodzilo sprawdzic te prezerwatywy w wiadomym celu to
                      tez wiem.
                      Przeciez do cholery tych balonow nie pompowali i nie dekorowali placu namiotowego.

Tak , ze niech mi NIKT tu nie wciska kitu, ze pielgrzymka to MORALNA DUCHOWA
                      strawa dla wiernych.
                      Dla moherow, starych /juz coraz mniej/ to tak, ale mlodziez, ktora coraz
                      liczniej idzie?
                      Dla nich to za mala kase niezla zabawa i spedzanie czesci wakacji, na ktore kasy
                      w rodzinach coraz mniej.

A wycie w Alejach powinno byc zakazane.!!!
                      Gdybym miala okna na Aleje moja aparatura stereo stalaby na parapecie a z niej
                      na full szlo by disco, raap, metalica.
                      I KTO BY MI CO ZROBIł?

mozna z prawa? mozna z lewa hihihihiii

• Gość: cop.b.p Re: pielgrzymi -baletnicy IP: 212.160.86.* 04.07.07, 12:56
                        zaściankowość straszna..Jeden korek w mieście i awantura...Ludzie - już ktoś to
                        napisał wcześniej, a ja powtórzę - postarajcie się przejechać choćby po
                        Wrocławiu, Krk, czy wawie..Większość pewnie by się zapłakała na śmierć....U nas
                        hałasują pielgrzymi - ok, a co mają powiedzieć ludzie mieszkający np. w alejach
                        jerozolimskich gdzie hałas jest dzień i noc. Kupcie sobie lepsze okna, a nie
                        płacz, że ktoś wyje na ulicy. A jak dla mnie czy ktoś przyszedł do czewy na
                        pielgrzymkę czy wypić piwo na osiedlu, to jego sprawa. Równie dobrze możecie do
                        Płocka jechać i robić to samo. Wolny kraj.
                      • Gość: mm Re: pielgrzymi -baletnicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.07, 22:53
                        • Gość: antek Re: pielgrzymi -baletnicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 08:23
                          może i wolny,ale ja właśnie w tym wolnym kraju nie życze sobie że by o 6.40
                          darli mi mordy pod domem i jeszcze się "nagłasniali" no sorry...
    • Gość: angrusz Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 08:35

Do Szofera :

rzeczywiście jest problem i od tego jest policja , żeby rozsądnie kierować
      ruchem .
      Ale pielgrzymi to nie " tałatajstwo " a i pielgrzymi nie sa takim " dodatkiem "
      do miasta .
      Częstochowa , owszem , żyje z różnych prac , ale i ruch pielgrzymkowy jest
      sporym źródłem utrzymania dla mieszkańców .
      Do tego dochodzi kwestia religijna . To są ludzie wierzący , chcący się modlić .
      Mam szczególne uznanie dla tego celu.
      Dlatego twoja arogancka wypowiedź jest nie na miejscu
      • Gość: Ruda Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 10:36
        Szofer swieta prawde napisał........
        I nie był arogancki..........
        My zyjemy w tym miescie, gdzie po 21 w piatek i sobote nie ma gdzie wyjsc i
        zabawic sie........
        To miasto to RELIGIJNY SKANSEN........
        A nie tetniace zyciem miasto młodych , preznych i bogacących sie ludzi.......
        Stąd sie wieje gdzie oczy poniosa........
        Tak robia młodzi .........
        Z mojej rodziny i przyjaciół prawie wszyscy młodzi nawiali........
        I żyja , dorabiaja sie i po roku pracy na Malte na wczasy jada.........
        Maja mieszkania i napewno na zmywaku nie tyraja(brakło by tych zmywaków).....
        Są wykształceni i znaja perfekt jezyk.........
        Tu mieli do wyboru co?.........
        Atrakcje w postaci zera kulturalnego?
        Ech i tak pielgrzymi grosza w czewie nie zostawia tylko JG.........
        A te spiewy to po to zeby WSZYSCY wiedzieli jak rozmodlona gawiedz włazi.......
        Ja modle sie po cichu i w sercu.......
        Mnie nie potrzebne modły na pokaz..........
        I tyle na ten temat Ruda
        • Gość: matek do rudej Re: Pielgrzymi -Swiete krowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 17:07
          Krótko, zwiężle i logicznie, a więc mądrze ujęłaś sedno sprawy jakości i efektów
          określonej manifestacji w kontekście zderzenia dwóch światów i bytów
          częstochowskich. Bytów rozbiegających się coraz bardziej z racji tragicznej
          polityki władz miasta, które to władze mieszkańców już w ogóle nie widzą, a może
          już nawet ich istnienia i potrzeb nie podejrzewają. Przyjemnie poczytać.
    • Gość: Greg Jak sie komuś nie podoba to niech sie przeprowadzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 17:12
      do innego miasta.To tak samo jak w Kaliszu mieszkańcy Rynku Głównego wokół
      ratusza pozbawieni są parkingów i garaży dla prywatnych samochodów.Prezydent
      miasta powiedział że prestiż mieszkania w Rynku niesie ze sobą pewne
      utrudnienia...pozostawiam to bez komentarza.
      • Gość: anty Re: Jak sie komuś nie podoba to niech sie przepro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 17:23
        dreptaki niech sobie stąd idą precz!!!
      • Gość: Iva Re: Jak sie komuś nie podoba to niech sie przepro IP: *.21.pl 05.07.07, 17:29
        mnie to nie przeszkadza, przychodza tu od lat i zeby z tego teraz afere robic
        to bez sensu. Zajrzyjcie do Krakowa, a jestem tam czesto i przejechanie przez
        to misato graniczy z cudem, nie mowiac juz o miejscach parkingowych, a ile
        wycieczek i pielgrzymow to szok i jakos tam nikt nie narzeka i pogadac mozna z
        innymi, jest fajnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka