Gość: benio IP: 10.40.197.* 04.08.01, 14:41 Na Pl. Biegańskiego stał kiedyś pomnik sovieckiego żołnierza nazywany King Kongiem. Czy tam stoi teraz jakiś inny pomnik. A jesli tak to co sie stalo z King Kongiem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: +*- Re: Pamiętacie King Konga? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 04.08.01, 17:12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stock Re: Pamiętacie King Konga? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 04.08.01, 17:15 Sowieta juz nie ma (zaraz na początku "przemian" rozebrali pomnik). Teraz obok - nie w centralnym miejscu stoi Piłsudski a z drugiej strony placu (koło szletów miejskich) dość duża letnia kawiarenka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benio Re: Pamiętacie King Konga? IP: 10.40.197.* 05.08.01, 16:22 Żadne siły nie protestowały przeciwko wywaleniu soveta? Kiedy miałem 3-4 lata i i przyjechałem po raz pierwszy z babcią do Czestochowy to myślałem, że ten żołnierz to jest Jasna Góra. Pamiętam, że to było bardzo wysokie do samego nieba. Nazwę Kink kong usłyszalem od jednego studenta z Katowic. Czy były jakieś inne potoczne nazwy tego pomnika? Odpowiedz Link Zgłoś