Dodaj do ulubionych

pierwsze urodziny

07.01.11, 20:31
Jak wyglądały pierwsze urodziny Waszych pociech? Kto był zaproszony? Co przygotowaliście i jaki mieliście pomysł na prezent dla malucha?

I może coś doradzicie, bo...
Wraz z córką i mężem mieszkam u teściów. Nasze kontakty są dobre, czasem się ze sobą nie zgadzamy, czasem nie możemy bez siebie żyć-wiadomo jak to w rodzinie. Jednak ze względu na to, że jest to mieszkanie moich teściów nie wiem jak zaplanować pierwsze urodziny malucha. Bo ponoć teściowa "wstydzi się" swojego mieszkania, że nie jest już całe wyremontowane, że tu ściana pęka itd. Ona osobiście chciałaby bym te urodziny wyprawiała na "neutralnym gruncie", czyli jakaś kawiarnia, coś, teges... Z drugiej strony moja mama byłaby chętna na wyprawianie urodzin swojej jedynej wnuczki. Ale tu też jest problem... Moi rodzice są rozwiedzeni, kontakty między moją mamą a macochą... Najchętniej by się pozabijały. Trochę nie wyobrażam sobie ściągać ojca z macochą do mojej matki do domu... I tu też niby ten "neutralny grunt" miałby sens, ale z drugiej strony nie widzę jakoś wyprawiania takiej małej istotce urodzin w kawiarni... Czy może zrobić trzy razy osobne urodziny? U teściów, u mojej matki a potem u ojca i macochy?
Jestem łasa na wszelkie pomysły, więc proszę, jak tylko coś wpadnie Wam do głowy to piszcie...
Obserwuj wątek
    • sonrisa06 Re: pierwsze urodziny 07.01.11, 20:47
      Moim zdaniem kawiarnia jest najgorszym wyjściem. Przecież urodziny są dla dziecka, a nie dla gości. Oczywiście dziecko jeszcze nie wie, co to są urodziny. Na roczku mojej córki byliśmy tylko my rodzice, cztery sztuki dziadków i chrzestna (moja siostra), jako poczęstunek - tort mojej roboty i kawa/herbata. Moja córka była wniebowzięta - wszystkie ukochane osoby zebrane wokólł niej, wszyscy po kolei się z nią bawili. Nie było siedzenia przy stole. Po zjedzeniu tortu, rozpakowaniu prezentów i zabawie w domu wszyscy poszliśmy z małą na plac zabaw.
      Moja rada, zrób urodziny w domu. Powiedz teściowej, że nikt nie będzie jej inspekcji robił, goście przyjadą oglądać i bawić dziecko.
      • lullanka07 Re: pierwsze urodziny 08.01.11, 09:42
        oczywiscie zrob w domu tzn u tesciowej.
        zapros mame,tate (bez osoby towarzyszacej) i chrzestnych ew wasze rodzenstwo.
        urodziny male,kameralne,z najblizszym, wiec tesciowa nie bedzie sie wstydzila popekanych scian.
        skromny poczestunek na slodko lub jakies salatki,bez wydziwien.
        • vivciak Re: pierwsze urodziny 08.01.11, 10:17
          Właśnie w tym problem, że ona się wstydzi przed moimi rodzicami... Bo chce zrobić dobre wrażenie. A i zapraszanie tylko moich rodziców bez osób towarzyszących też odpada, bo uczę córkę że moja macocha to jej babcia itd.
    • tsaria Re: pierwsze urodziny 08.01.11, 12:21
      Ja zrobiłabym w jakimś miejscu typu sala zabaw dla dziecki, u nas jest tzw figloraj, jest tam mała kawiarenka,a dla dzieci masa zabawek i atrakcji, dla roczniaka tez sporo się znajdzie. Może nie jest to idealne wyjście, ale napewno lepsze niż trzy osobne imprezy.
      Nasze pierwsze urodziny były w domu, mała kameralna impreza dla znajomy (dziadkowie i rodzeństwo mieszkają daleko), a potem gdy pojechalimy w rodzinne strony (gdy mały miał 13 m-cy) babcia upiekła torta i przy kawie też świętowaliśmysmile
    • zona_mi vivciak 08.01.11, 12:27
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,120598231,120622310,vivciak.html
    • jantarowo Re: pierwsze urodziny 08.01.11, 13:39
      Ja robie urodziny syna w restauracji, mamy oddzielna sale, prosze o rozlozenie dywanu, dzieciaki bawia sie na dywanie, kazdy z doroslych moze sie przysiasc.Mniej sprawne osoby siedza przy stole.Jest prawie jak w domu, prawie- bo to mnie obsluguja i moich goscismile ja tez swietujesmile
      • lullanka07 Re: pierwsze urodziny 08.01.11, 13:46
        pogadaj z tesciowa,czego ma sie wstydzic wkoncu twoi rodzice to bliskie jej rowniez osoby,
        stanowicie jedna rodzine a twoj mama nie bedzie chodzic i ogladac katow w waszym domu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka