kocianna 13.06.12, 19:02 Pierwsza klasa, koncert końcoworoczny, Kołysanka Pszczoły flet2 Solówka Młodej na tymże koncercie (Beethoven, Marmotte): flet Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_dorota Re: tak gra - flet 14.06.12, 07:51 Jak miło, że to wstawiłaś. Szkoda, że w Polsce nie uczą grać na flecie prostym w SM. Odpowiedz Link
mama_dorota Re: tak gra - flet 14.06.12, 07:52 Ja ostatecznie wyszło z kondycją/kontynuacją nauki/chęcią? Z utworkiem sobie poradziła, ale wiem, że tu jeszcze kwestia trudności utworu ma znaczenie. Co mówi nauczycielka? Odpowiedz Link
kocianna Re: tak gra - flet 14.06.12, 10:26 Kontynuować chce, pracować nie chce - ale to chyba normalne. Utworek jest umiarkowanie trudny - półtorej oktawy bez półtonów, niezbyt szybki - ona sobie radzi z trudniejszymi, ale miała wyszlifować idealnie ten, bo to egzaminacyjny. Jeszcze rok fletu prostego i jeśli będzie gotowa fizycznie ( i będzie pracować) - przechodzi na poprzeczny. Pani była bardzo zadowolona przez 3 kwartały i bardzo niezadowolona w ostatnim, w efekcie Młoda dostała 4- za kwartał, 5- za rok i 5 z egzaminu. Panie od solfeżu i chóru wznoszą peany, ale to chyba dlatego, że ona jako jedyna odrabia wszystkie prace domowe i zna wszystkie teksty na pamięć. Teksty bez wysiłku, do prac domowych przymuszam. Nie mamy wytycznych na wakacje, więc Młoda po prostu gra kolejne utwory z podręcznika, są trudniejsze, więc się wścieka, ale motywuje ją to, że pani się zdziwi i ją pochwali Odpowiedz Link
mama_dorota Re: tak gra - flet 14.06.12, 11:06 Czyli wypadło nieźle. Gratuluję! Dobrze, że się nie poddałyście. Z ćwiczeniem to naprawdę norma, że dziecko nie chce pracować. U mnie w domu im są starsi, tym mniej wierzgają, bo już wiedzą, że nic nie osiągną. Ciekawe, że u was stawiane są oceny za kwartały. > Nie mamy wytycznych na wakacje, więc Młoda po prostu gra kolejne utwory z podrę > cznika, są trudniejsze, więc się wścieka, ale motywuje ją to, że pani się zdziw > i i ją pochwali Na twoim miejscu zapytałabym panią co ona o tym myśli. Nauczyciel chce mieć wpływ na to, jak dziecko pokonuje trudności. Jeśli wykształci po drodze złe nawyki, to trzeba je będzie odkręcać i sporo energii na to pójdzie. Małe dzieci tych nawyków szybko nabierają i trudno się pozbywają. Być może nie ma problemu, ale lepiej zapytać. Odpowiedz Link
tijgertje Re: tak gra - flet 14.06.12, 16:31 kocianna, fajnie jej poszlo. Moj mlody nadal sie zdecydowac nie moze. Mam troche fajnych, prostych ksiazek na flet prosty (czesc z akompaniamentami na cd), chcialam sie podzielic, ale mlody stwierdzil, ze nie moge, bo z czego on bedzie grac? Tylko na pytanie "kiedy?" nie potrafi udzielic odpowiedzi w Holandii flety proste sa bardzo popularne, mozna trafic na swietne instrumenty i jest cale mnoooostwo fajnel literatury. ja tez nie wiem, na co czekam, bo przez artroze na fletach prostych nie daje juz rady grac, ale ciagle sie ludze, ze jeszcze mi sie odmieni W ogole nie zdazylam sie nacieszyc moim super altem, cudem trafiony na aukcji, piekny instrument z drzewa rozanego, otwor na kciuk wzmocniony koscia sloniowa :8 brzmi cudnie, ale raptem raz udalo mi sie nim popisac. Teraz znowu mam juz dlugi zastoj na wiolonczeli, najpierw problemy z wlasnym zdrowiem i mlodym, potem wywinelam orla na psie i staw w palcu boli mnie juz ponad 2 miesiace, o docisnieciu struny nie ma mowy Odpowiedz Link
kocianna Re: tak gra - flet 21.06.12, 13:25 Młoda ma fajny podręcznik (Aleksandra Kiskaczi), mogę przesłać linka do ściągnięcia - tak na pierwszy rok-dwa nauki, w zależności od wieku ucznia. Składa się z książki ucznia z nutami i kolorowankami i książki nauczyciela z akompaniamentem i poradnikiem metodycznym. Odpowiedz Link
beatulek Re: tak gra - flet 21.06.12, 13:35 Ja bym prosiła o ten podręcznik.....znaczy linka do niego.... Napisz mi jeszcze jeśli się orientujesz od jakiego wieku/wzrostu wprowadza się flety bez zaokrąglonej główki? Odpowiedz Link
kocianna Re: tak gra - flet 22.06.12, 09:43 www.нотныйархив.рф/load/url=/upload/blokfl2.pdf Mam nadzieję, że link działa. To jest podręcznik do fletu prostego. Pojęcia nie mam, kiedy się wprowadza flet bez zaokrąglonej główki, moja będzie grała na prostym dopóki nie dorośnie fizycznie i emocjonalnie do poprzecznego. Mówili mi, że to będzie najwcześniej w połowie II klasy, skończy właśnie 8 lat. Ale tutaj jest inaczej, niż w Polsce. Odpowiedz Link
linusia_75 Re: tak gra - flet 22.06.12, 12:00 To zależy - dziecko musi po prostu bez problemu sięgać do wszystkich klap przy możliwie prawidłowej postawie /czyli łokcie niebyt wysoko/. Moja przeszła w 2klasie jako 8-latka, chociaż może było to ciut przy wcześnie, wzrost miała jakieś 140 - 145 cm. Odpowiedz Link
beatulek Re: tak gra - flet 22.06.12, 16:15 Dzięki Wam dziewczyny...raczej nie dałam rady poczytać podręcznika ale te nutki proste i ciekawe...., nie chciałam małej wprowadzać samodzielnie fletu więc przegrałyśmy sobie na cymbałkach...znaczy ona na cymbałkach aja na pianinie....ciekawie to wyszło - myślę, ze na flecie prostym tez dałaby radę. Co do fletu poprzecznego tak się zastanawiałam czy ona od razu taki dostanie czy najpierw prosty....ma 9 lat wzrostem jakieś 140/146 (zależy jakiej marki ubrania kupuję) .... I z ciekawości czy jak zamieniłabym jej cymbałki na flet prosty to może nabrać samodzielnie jakieś złe nawyki czy raczej to jest bezpieczne? Odpowiedz Link
mama_dorota Re: tak gra - flet 22.06.12, 16:26 Piotrek grał jednocześnie na trąbce i flecie prostym i nie miał problemów. Bardzo mu się to podobało. Myślę, że to jest jednak inne zadęcie. Fletu poprzecznego nie wkłada się do ust, a prosty tak. Ja bym spróbowała. Zresztą zamierzam spróbować z Gosią w najbliższych dniach. Jej to dla zdrowia jest wskazane. Chciałam zorganizować jej poprzeczny, ale mnie ta cena powaliła. Wystarczą wydatki związane z instrumentem głównym. Odpowiedz Link
tijgertje Re: tak gra - flet 22.06.12, 17:05 U mnie lezy i rdzewieje poprzeczny. Byle jaka chinszczyzna, za ktora kiedys zaplacilismy 220tys. zl ale na ciwczenie dmuchania dobry, trzeba sie naprawde niezle pogimnastykowac jakbys bla zainteresowana gruchotem, to daj znac, moze sie jakos dogadamy. Uzywane flety u nas juz w okolicach 100€ mozna kupic, nowy, byle jaki drewniany alt (prosty) to wydatek 70€, za stary rozany wydalam wiecej (i poprzeczny bym za to niezly zapewne kupila). samodzielna nauka na flecie prostym jest jak najbardziej mozliwa, pod warunkiem, ze ma to byc tylko granie na niezbyt wysokim poziomie amatorskim. Okazuje sie, ze ulozenie kciuka prawej reki jest bardzo wazne. Ucylam sie grac 3 lata, 4 gralam w kwartecie na basie, a na dniu otwartym do tubylczego konserwatorium okazalo sie, ze zle ustawiam kciuka. Mlody zrezygnowal z gry na flecie prostym, bo ma podobne wady paluchow jak ja , a dziewczyna, ktora go uczyla w ogole nie zwracala uwagi na to, jak uklada reke (koszmarnie usztywnial, co uniemozliwialo prawidlowe krycie otworow) i w momencie jak mi zabronila przychodzic na lekcje, grzecznie jej podziekowalam (wyjasniajac jej "szefowi" powody). Odpowiedz Link
mama_dorota Re: tak gra - flet 22.06.12, 18:01 Dzięki za propozycję. Zdecydowanie chodzi nam o amatorskie granie i nic więcej i chodzi o to, aby się grało na tyle łatwo, żeby się chciało . Jak się jej spodoba, to może alt kupię. Odpowiedz Link
mama_dorota Re: tak gra - flet 22.06.12, 18:09 A co to właściwie jest flet różany? Nazwa brzmi wręcz smacznie . Odpowiedz Link
tijgertje Re: tak gra - flet 22.06.12, 22:22 Z drewna rozanego. Tani alt mam z gruszy, sopran jeden bukszpanowy, drugi nawet nie wiem z czego, ale jakies dobre drewno. Tylko grac na nich juz nie moge alt chwile jeszcze przejdzie, ale sopran nie da rady. Licze jeszcze na mlodego i marze o worku pieniedzy na hebanowy bas Odpowiedz Link
mama_dorota Re: tak gra - flet 25.06.12, 10:59 Powiedzcie mi, kochane, czy granie na flecie prostym może stanowić ćwiczenie oddechowe? Zrobiłam Małgosi spirometrię i otrzymała wynik 90%. Pani pielęgniarka twierdzi, że to może być spowodowane brakiem treningu, bo jej zdaniem nieźle dmucha, ale dziecko ewidentnie z jakiegoś powodu mocniej się męczy, niż rówieśnicy, a że ma klatkę lejkowatą (nie strasznie, ale ma), to podejrzana jest wydolność płuc. Na razie nie mogę kupić fletu poprzecznego, a nawet gdyby, to musiałaby być jeszcze jakoś tego trochę uczona, po prostu wydatki na ten cel na razie nie wchodzą w grę, stąd pomysł z prostym, tym bardziej, że ją to jej się podoba. Występ twojej córci, kocianna, bardzo jej się spodobał. Jeśli jednak flet prosty ma na to nie pomóc, to nam trąbka pozostaje, a właściwie sam ustnik, bo jednak to dość ciężki instrument dla tak szczupłego i niezbyt silnego dziecka. Sam ustnik od trąbki to z kolei już niezbyt efektowne i muzykalne narzędzie, musiałoby być traktowane jak ćwiczenie, nie przyjemność. Już od blisko roku bujam się z tym tematem i muszę wreszcie coś przedsięwziąć. Męczy się na tyle mocno, że unikała gimnastyki korekcyjnej w szkole, bo po ćwiczeniach i w trakcie bolała ją głowa. Ostatecznie na mnie to znów spadło. Odpowiedz Link
tijgertje Re: tak gra - flet 25.06.12, 11:04 Kazdy instrument dety cwiczy oddech Flet prosty rowniez. Mozesz ja zaczac uczyc grac (tzn wydobywac dlugie dzwieki) na lezaco, z paroma ksiazkami na brzuchu Chodzi o to, zeby pracowala przepona i brala gleboki oddech. Pracujac przepona wykorzystuja cala objetosc pluc, nie tylko "szczyty". Ramiona w czasie gry musza byc nieruchome. Odpowiedz Link
kocianna Re: tak gra - flet 25.06.12, 13:49 Flet załatwia za mnie wszystkie ćwiczenia oddechowe. Młoda ma astmę, a wynik spirometrii już po pół roku SM ma jak zdrowe dziecko, pulmunolog była w szoku Tylko trzeba zaczynać od krótkich ćwiczeń (max. 10 minut, stopniowo wydłużać), bo też mogą być bóle głowy i inne objawy hiperwentylacji. Odpowiedz Link
kocianna Re: tak gra - flet 25.06.12, 20:59 Do godziny (absolutny rekord), ale w seriach 15 minut - parę minut zabawy - 15 minut. Odpowiedz Link
mama_dorota Re: tak gra - flet 25.06.12, 19:02 Pocieszyłyście mnie bardzo, ale to bardzo . Książka też jest bardzo fajna. Młoda na początku zniechęcała się tym, że trudno było jej dobrze dziurki pozakrywać, ale jak udały się pierwsze melodie oparte na 2-3 dźwiękach, to tak się zapaliła, że musiałam ją przekonywać do zakończenia ćwiczenia, aby głowa nie bolała. Potem flet chwycił Piotrek i teraz on gra. Strasznie wam dziękuję . Odpowiedz Link
kocianna Re: tak gra - flet 11.04.13, 20:57 Tym razem już flet poprzeczny. Młoda równiutko po 3 miesiącach nauki. Odpowiedz Link
mama_dorota Re: tak gra - flet 12.04.13, 09:07 Ale mi się ten dźwięk podoba! I jakie ma teraz zdanie o fletach? Który bardziej jej się podoba? Odpowiedz Link
kocianna Re: tak gra - flet 12.04.13, 10:13 Tego nie da się tak ładnie na polski przetłumaczyć, ale prosty nazywa "fujarką" albo "piszczałką", a poprzeczny "mój kochany flet". Poprzeczny jest zdecydowanie wyzwaniem, ale wyzwaniem nieskomplikowanym do ogarnięcia, bo chodzi na razie o wydobycie ładnego dźwięku i już. Na prostym wymagano już interpretacji, co dla Młodej było czarną magią. Odpowiedz Link
tijgertje Re: tak gra - flet 26.06.13, 23:08 Kasper, 9 lat, po 2 tygodniach samodzielnej nauki. Nie bardzo wierzylam, ze da rade, bo koszmarnie wykrzywia palce(hipermobilnosc stawow), spina dlonie i nie czuje otworow pod palcami, ale upadl sie, bo po wakacjach w kooooncu NAPRAWDE chce grac na oboju nauczyciela juz mamy, instrument zarezerwowany, teraz tylko dopelnic formalnosci w szkole, o ile sie dziecie nie rozmysli. Mama nie ma prawa sie odezwac, bo cwiczyc chce sam, w koncu sam wie i tak lepiej . Nagrane dzisiaj, proba generalna przed jutrzejszym mini-koncertem przed klasa Mieka ma owieczke: Mieke heeft een lammetje Blues zimnych palcow: koude vingers blues Odpowiedz Link
mama_dorota Re: tak gra - flet 27.06.13, 11:11 Fajnie sobie poradził i widać, że poprawia jak coś nie wyjdzie. Mój Piotrek też zaczął grać w wieku 9 lat. Miało to na niego bardzo duży wpływ tak od wewnątrz, pamiętasz? Życzę wam gorąco tego samego. Odpowiedz Link
mama_dorota Re: tak gra - flet 27.06.13, 11:17 Co do Piotrka, to muzykalność z niego wychodzi. Wprawdzie grać mu się nie chce, ale strasznie mu się spodobała jedna gra na wii, "just dance", gdzie tańczy się wg wskazówek postaci na ekranie i otrzymuje za to punkty. Wychodzi mu to naprawdę świetnie, aż mnie zaskoczył i nie chodzi tylko o punktację, ale o poczucie rytmu i zwinność. Może się zgodzi, to wstawię film. Odpowiedz Link
agatjap Re: tak gra - flet 28.06.13, 16:06 Bardzo ładnie i moja Lenka też od tego utworku zaczynała, zagrała go na ostatnim koncercie w szkole muz siostry Odpowiedz Link
agatjap Re: tak gra - flet 28.06.13, 16:23 I bardzo ładny dźwięk ma ten flet, na którym Kasper gra... Odpowiedz Link
tijgertje Re: tak gra - flet 29.06.13, 14:25 Dziekuje Pan od oboju mi dzisiaj maila przyslal, bo od swojej dziewczyny juz uslyszal, ze zarezerwowalismy instrument. Bardzo sie ucieszyl, ze mlody z takim zapalem cwiczy i pochwali postepy a dziecie peka z dumy! Koncert w klasie byl ogromnym sukcesem, zamiast 2, zagral 5 piosenek, bo tak sie spodobalo, ze klasa sie domagala wiecej. Zadowolony tym bardziej, ze ponoc bez jednej pomylki mu wyszlo. Pojecia nie macie, jak mu od razu samoocena podskoczyla Flet to plastikowa Yamaha, imitacja hebanu, model barokowy. Ta seria faktycznie ma fajne brzmienie i niezle brzmi w zespole (da sie grac naprawde czysto). Osobiscie wole inna serie, brazowy palisander, ale niestety nie maja kompletnej serii. Na takim jak Kasper gralam w kwartetach na basie, moim ulubionym Gdzies na youtube widzialam wieki temu filmy jakiegos zespolu grajacego na tych czarnych Yamahach, brzmia tak dobrze, ze niejeden zespol grajacy na drewnie moze sie schowac. Odpowiedz Link
tijgertje Kasper po miesiacu samodzielnej nauki 15.07.13, 12:18 Dziecie rozkojarzone niemilosiernie, bo mial obiecana gre,a tu wredna matka jeszcze chce cos nagrywac mam nauczke na zas. Tempa sie dziecie nie trzyma, ale jakos nie wpadl na to, ze jak on szybciej pogra, to plyta za nim nie podazy Byle szybciej, byle mocniej dmuchnac i skonczyc Go go boogie China rock Singing glas Odpowiedz Link
agatjap Re: Kasper po miesiacu samodzielnej nauki 15.07.13, 21:50 Bardzo ładnie. Widać duży postęp u Synka od ostatniego filmiku i gra z takim zapałem Utworki fajne, ale faktycznie w Polsce nieznane (przynajmniej dla nas). No i fajne te podkłady Pokazałam córce, i też takie chce Muszę zakupić, ma jeszcze rok do szkoły muzycznej, więc póki co nie musi grać klasyki pozdrawiam Odpowiedz Link
agatjap Śniegowy bałwanek 22.03.14, 11:48 Na wiosenny koncert Lena wybrała sobie piosenkę o bałwanku Parę nieczystych dźwięków się wkradło, ale to nic .... wrzucę, tak na zakończenie zimy Pozdrawiam wiosennie www.youtube.com/watch?v=25w9eTk0d5Q Odpowiedz Link
djpa Re: Śniegowy bałwanek 23.03.14, 09:14 Pięknie To nie jest taka łatwa piosenka do zagrania! Brawo! Odpowiedz Link