Dodaj do ulubionych

Do mam dzieci z Zespołem Aspergera

22.02.11, 18:03
Poczytałam watek z grudnia, ale może któras Was zlituje sie i zerknie na to obiektywnym okiem.

Jestem po trzech spotkaniach z psychologiem, która zasugerowała dalszą diagnozę w kierunku ZA.
Syn ma 3 lata 7 i miesięcy, poszedł we wrześniu do przedszkola.Duzo chorował, a w grudniu nauczycielka zasugerowała konsultacje. Zaniepokoiło ja to,że Młody nie bawi sie z dziecmi, a woli robic to sam, lub patrzy w okno, a biega dookoła grupy w kóleczko, mówiac coś do siebie. Mowa słaba, ale w ostatnich tygodniach ruszyła z kopyta, niestety jest czasem bardzo niewyrazna.Słabe umiejetnoci manualne. Ostatnio próbuje bawic się, ale dzieci nie bardzo się z nim chca integrować-cięzko sie z nim wymienia (wymieniało ?) informacje.

Wg pani psycholog: manualnie-jak wyżej. Mowa również, chociaz zasób słów powyżej przeciętnej. Bardzo dobre kojarzenie kształtów, kolorów, znajomośc litre, cyfr.Zauważyła upieranie sie przy czymś-z tym,że tu chodziło o brak chęci zrobienia kupy na sedes w gabinecie ( w domu nocnik).Akurat tak sie złozyło,że chodziliśmy do niej świeżo po posiłku z przedszkolu i za każdym razem ten sam scenariusz. Może jeszcze cos było w kwestii upierania się, ale nie zakodowałam.

Moje obserwacje: z dziecmi znajomych lubi sie bawić-raczej szalec i uprawiac zajęcia ruchowe,niż budować np klocki. Zagaduje do obcych ludzi ,dzieci, wita się, zaczepia.Lubi sie tulic i opowiada o swoic uczuciach, a także o uczuciach innych osób-potrafi wieczorem przeżywać,że syn znajomych płakał i był smutny. Lubił Peppe i musiałam kupowac mu rózne gadzety, potem przyszedł czas na fazę na pociagi-trwa do dziś. Lubi też ogladać grzyby i rozrózniac podstawowe gatunki. Co do rytuałów: nie zauważyłam afer na tym tle. Na przykład wieczorem żąda piżamy i robi o nia awanturę, ale rozumie,że ulubiona jest w praniu i bedzie dziś spał w innej. Akceptuje zmiany planów i spontaniczne wyjscia.

Nie panikuję wcale, ale ja nie patrzę obiektywnie. Może byc coś na rzeczy/?

Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: Do mam dzieci z Zespołem Aspergera 22.02.11, 19:02
      Autyzm czy ZA wcale nie musi oznaczac dziecka, ktore czepia sie szczegolikow i musi miec szczgolowe rytualy. Cechy autystyczne najbardziej wychodza w grupie rowiesniczej, wiec jesli nauczycielka i psycholog sugeruja obserwacje w tym kierunku, to na pewno bym tego nie zlekcewazyla. Nam zwrocono uwage, ze "cos jest z dzieckiem" jak mlody byl w podobnym wieku, 2 miesiace przed 4. urodzinami. ja tez nic nie widzialam, okazalo sie, ze nie bez przyczyny, sama jestem autystycznawink
      • alexa0000 Re: Do mam dzieci z Zespołem Aspergera 22.02.11, 19:27
        Napiszesz więcej?
        • gemmavera Re: Do mam dzieci z Zespołem Aspergera 22.02.11, 21:09
          Alexa, to co opisujesz (przytulanie, kontakty i zabawy z dziećmi, brak wyraźnych rytuałów), wcale ZA nie wyklucza.
          Opowiadanie o uczuciach - bardzo pozytywny objaw, ale nie przesądza, że to nie ZA. Nie ma stuprocentowo pewnego "testu", który jak papierek lakmusowy wskazałby, czy ZA jest, czy go nie ma. Potrzebna jest szczegółowa, porządna diagnoza. Jeżeli psycholog sugeruje, żebyś poszła w tę stronę, to posłuchaj - warto sprawdzić, żeby mieć pewność, że się zrobiło wszystko, jak należy.
          Zapraszam na forum dla rodziców dzieci z ZA, możesz się tam sporo dowiedzieć od rodziców, którzy diagnozę mają za sobą. Albo i przed, tak jak Ty. smile
          forum.gazeta.pl/forum/f,10034,Inny_Swiat.html
          • alexa0000 Re: Do mam dzieci z Zespołem Aspergera 22.02.11, 21:31
            Dziękuję Gemmavero, jestem zupełnie zielona w tej kwestii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka