Dodaj do ulubionych

pytania testowe dla 6 latków ....

07.03.11, 09:09
Witam

Ostatnio rozmawiałam z kilkoma koleżankami , które mają dziecko w wieku mojego (6 lat). Koleżanki mówiły, ze ich dzieciaczki w zeszłym roku jakoś listopad-grudzień 2010 r (a więc jak dzieci miały 5 lat) przechodziły testy ok 120 pytań z wiedzy ogólnej , które miały po części pokazać czy dzieci są dostosowane do wcześniejszego pójścia do szkoły. Między innymi pytania były o :godło Polski, flagę, stolicę główną rzekę itp. Czy macie może jakiś link do tego testu ??? chciałam z ciekawości je przeczytać bo podobno poziom był bardzo wysoki.

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: pytania testowe dla 6 latków .... 07.03.11, 09:36
      A kto te dzieci testował? Przedszkole? Też mam córkę w tym wieku, pierwsze słysze o takim teście. Nasze przedszkole brało udział w badaniach psychologicznych, ale to było badanie znajomości języka.
    • joanna_poz Re: pytania testowe dla 6 latków .... 07.03.11, 09:52
      umiejętności i wiadomości dziecka kończącego przedszkole a rozpoczynającego naukę w klasie pierwszej (zgodnie z Rozporządzeniem MEN) :

15. Wychowanie rodzinne, obywatelskie i patriotyczne.
      Dziecko kończące przedszkole i rozpoczynające naukę w szkole podstawowej:
      1) wymienia imiona i nazwiska osób bliskich, wie, gdzie pracują, czym się zajmują;
      2) zna nazwę miejscowości, w której mieszka, zna ważniejsze instytucje i orientuje się w rolach społecznych pełnionych przez ważne osoby, np. policjanta, strażaka;
      3) wie, jakiej jest narodowości, że mieszka w Polsce, a stolicą Polski jest Warszawa;
      4) nazywa godło i flagę państwową, zna polski hymn i wie, że Polska należy do Unii Europejskiej;

5) wie, że wszyscy ludzie mają równe prawa.
      • robin2510 joanna 07.03.11, 19:10
        Właśnie takie były pytania m.inn. Było też i tu nie jestem na 100% pewna - z czego robi się szkło????? szok no chyba to nie jest pytanie na poziomie 5 latka???
        Dalej, podaj pierwszą i ostatnią literę z alfabetu, był wyraz np. wielbłąd i były 4 literki wyrzucone -w_el_b_ą_-podaj co to za wyraz.
        Pytałam Pań z grupy mojego dziecka czy właśnie z wiedzy o społeczeństwie przerabiali temat o Ojczyźnie mówiły ze nie. Gdybym ja dziecku nie powiedziała co Polska ma na godle, jaka jest stolica itp to by córka nie wiedziała. A tak na marginesie są w grupie mojej córki dzieci które jeszcze nawet dobrze mówić nie umieją a tu miałyby taki test zrobić.
        • rybalon1 Re: joanna 07.03.11, 20:59
          bu hahaha toście mnie rozbawiły ..mam 6,5 -latka od września pójdzie do 1 klasy , obawiam się , ze na kilka z tych pytań nie umiałby odpowiedzieć - szczególnie te dot. funkcjonowania instytucji w naszym kraju , ze nalezymy do unii europejskiej .... niezłe te pytania - to się Ministerstwo popisało - jak dla mnie szok.
        • tusia-mama-jasia Re: joanna 07.03.11, 21:13
          A mnie mówiąc szczerze nie zaskakują i nie nazwałabym tego specjalnie wysokim poziomem - może ten "wielbłąd" do uzupelnienia już bardziej ambitny jest, ale pytania o flagę, godło, "co z czego się robi" itd. to jak najbardziej na poziomie przedszkolaka... Nie wyobrazam sobie, żeby mój 4-latek nie znał polskiej flagi, godła, stolicy etc. Od dawna wie jak się nazywają najwyższe góry, a jak nasze morze, zwiedza przecież w jakimś celu miasta i muzea, czyta się książki... Wychowanie obywatelskie kiedys przecież zacząć trzeba, dlaczego nie na etapie przedszkola?
        • mama-ola Re: joanna 07.03.11, 21:27
          Z tym wielbłądem to przegięcie. Co oni chcą sprawdzić - ile dzieci w tym wieku umie czytać? Powinni pytać raczej o rzeczy przerabiane w programie przedszkolnym.
    • mamaigiiemilki Re: pytania testowe dla 6 latków .... 07.03.11, 20:59
      moje dzieci miały test w przedszkolu chyba taki o jakim mówisz, bo były w nim takie pytania- właśnie o flagę, godło, stolicę, najdłuższą rzekę; teraz panie robią dzieciom jeszcze raz taki test(ale nie wiem czy taki sam), jest to test na gotowość szkolną; jakoś się głębiej nie zainteresowałam, bo akurat na zebraniu był mąż i on oglądał te testy;
      • rybalon1 Re: pytania testowe dla 6 latków .... 07.03.11, 21:06
        aa kurcze chyba od jutra ćwiczymy hymn bo obawiam sie , ze nie zna ....smile
        • mamaigiiemilki Re: pytania testowe dla 6 latków .... 07.03.11, 21:20
          wiesz, nie na wszystkie pytania dziecko musi znać odpowiedźwink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka