Dodaj do ulubionych

kaszel i wymioty u czterolatki

17.08.11, 23:34
Moja czteroletnia córka kaszle od dziesięciu dni. Nie gorączkuje, nie ma kataru, nie skarży się na jakikolwiek ból. W dzień lekko pokasłuje, natomiast wieczorem jest horror. Dostaje ataków kaszlu, które kończą się wymiotami. Pokaszle, zwymiotuje i do rana jest spokój.
Byłam u lekarza cztery razy.
- pierwszy raz 11.08 pediatra - diagnoza: zapalenie gardła; wyszłam z receptą na: flavamed, pulneo i clemastinum. Po podaniu tychże wieczorem były pierwsze wymioty. W sobotę rano odstawiłam je sądząc, że to one są winowajcami.
- drugi raz na dyżurze 15.08 - diagnoza: zapalenie oskrzeli; recepta na cyclor i ponowne podawanie clemastinum /ponieważ nie wzmaga wydzielania flegmy/.
- trzeci raz 16.08 drugi pediatra - diagoza: byc może alergia, lekkie szumu w oskrzelach; oczywiście zalecenia dokończenia antybiotyku i recepta na: ventolin, flixotide, singulair.
Po tej wizycie zadzwoniłam do przyjaciółki, która sobie przypomniała, że jej córka z takimi samymi objawami miała krztusiec. Więc pokusiłam się tego dnia o
- czwartą wizytę 16.08 w czasie której zasugerowałam ów krztusiec. Pan dr się zarzekał, że to napewno nie to, kazał podawac to, co zaleciła koleżanka po fachu.
Dziś jest 17 a moja mała dalej jest w takim samym stanie w jakim była 11. Nie ma najmniejszej poprawy.
Dodac należy, że od soboty 6.08 w naszym domu mieszka kot. Przez myśl mi przeszła również alergia ale zrobiłam testy polycheck i wszystkie alergeny wyszły negatywnie, więc mam nadzieję, że to nie kot jest przyczyną.
Tylko w takim razie CO???
Żal mi patrzec na tę moją umęczoną wieczornymi wymiotami córcię. Serce mi się kroi jak siedzi na łóżku i wymiotuje. No i martwię się, że coś się dzieje a trzem lekarzom to umknęło. Podpowiedzcie co mam robic lub do jakieog lekarza mam się udac......
Obserwuj wątek
    • carmita80 Re: kaszel i wymioty u czterolatki 17.08.11, 23:57
      Wyglada na wirus. Nie podawalabym tej chemii, antybiotyk przy zapaleniu oskrzeli (?!) juz o pulneo i lekach antyalergicznych nie wspominajac. Dziecko moze wymiotowac przy kaszlu, stosowalabym ventolin i siedziala z dzieckiem w zaparowanej lazience, duzo swiezego powietrza, spacery, wode do picia. Przejdzie tylko spokojnie.
    • kaimar Re: kaszel i wymioty u czterolatki 18.08.11, 09:31
      Sprawdź krztusiec i zapalenie płuc. Moja córka miała zapalenie płuc i właśnie takie objawy. Przez 3 tygodnie chodziłam co 2 dni do lekarza i w końcu w szpitalu zrobili prześwielenie płuc i okazało się co jej dolega. Natomiast synek koleżanki miał krztusiec przy takich objawach.
    • agnieszka_sn6 Re: kaszel i wymioty u czterolatki 18.08.11, 09:34
      to chyba jakiś wirus, moje córki też ostatnio strasznie kaszlą, młodsza wymiotowała to zaczęłam podawać lacidofil i przeszło. no i daję syrop na kaszel, a w nocy otwieram im okno i chłodzi się w nocy i przestały kaszleć (myślę że kaszel nasilał się od suchego powietrza) a po lekarzach się nie błąkam tylko do sprawdzonej aptekarki idę smile
    • najma78 Re: kaszel i wymioty u czterolatki 18.08.11, 09:57
      przy kaszlu, stosowalabym ventolin i siedziala z dzieckiem w zaparowanej lazience, duzo swiezego powietrza, spacery, wode do picia.

Tez tak uwazam.
    • silje78 Re: kaszel i wymioty u czterolatki 18.08.11, 16:18
      moja córka jak kaszle mocno to też wymiotuje, na tej samej zasadzie. do pierwszego zwymiotowania i do rana spokój. jak miała zwiększony szmer oskrzelowy to dostała atrovent do nebulizacji. już po pierwszym dniu było dużo lepiej. w nocy przestała kaszleć. ostatnio miała długo kaszel (w czerwcu była w domu dwa tygodnie, ale kaszel alergiczny bez innych objawów). po pięciodniowej kuracji pulmicortem kaszel minął.
      tyle, że nasza ma alergię na pyłki oraz roztocza więc mamy w domu te leki.
      • madzix88 Re: kaszel i wymioty u czterolatki 18.08.11, 22:46
        Nowe wiadomości. CRP 0,17 przy normie <5. Jutro idziemy zrobic badania na glistę ludzką i krztusiec. Mam nadzieję, że coś się wyjaśni.
        Przy okazji, silje pozdrawiam jako była wrześniówka 2007 smile
    • prawdziwy_necik Re: kaszel i wymioty u czterolatki 19.08.11, 09:56
      Podawalabym leki zlecone na astme...kota zdecydowanie wyprowadziłabym z domu...
      • iwcia777 Re: kaszel i wymioty u czterolatki 19.08.11, 12:20
        moj przy takich samych objawach w ubieglym roku, które zaczely sie w czerwcu (jest z marca 2007), po 3 miesiacach biegania po lekarzach w poznaniu, przez te 3 m-ce ani jedna noc nie przespana, wymioty zawsze ok 2-2,5 h po zasnieciu, poprzedzone kaszlem, w dzien tez kaszel, przeswietlenie pluc ok, odrobaczenie tez zaliczylismy, ale badanie kal nic nie wykazalo, po tych wszystkich rzeczach lekarze doszli do wniosku, ze maly ma refluks zoladkowy. Najpierw przepisali bioprazol 1 raz dziennie pol godziny przed jedzeniem, a potem - bo nie udawalo mi sie mu podawac tego, bo to tabletki, dostal gastrotus beby w syropie 4 x po 5 ml, teraz dostaje tylko 1 raz po 5 ml, i czasem zdarzaja sie wymioty i kaszel, czasem raz na misiac, czasem czesciej - nawet 2 razy w tyg., zalezy co zje wieczorem i w jakim czasie przed zasnieciem. Mam nadzieje, ze ten koszmar sie kiedys skonczy, ale meczymy sie poki co raz mniej, raz berdziej. Do tego dochodzi tez kaszel alergiczny, ale z pulmicortem do inhalacji dajemy jakos rade.
    • madzix88 Re: kaszel i wymioty u czterolatki 26.08.11, 22:37
      Po ponad tygodniu od napisania pierwszego postu moje dziecię jest już właściwie zdrowe.
      Szukałam, grzebałam, czytałam, bo pediatrzy mojej Anuli nie potrafili jej pomóc. Zrobiłam jej wymaz z gardła i wyszło: paciorkowiec ropny. Po zastosowaniu antybiotyku z antybiogramu po pierwszej dawce małej było lepiej smile
      Zastanawiałam się gdzie ona tego streptokokusa dorwała. Okazało się, że córeczka znajomych z którymi byliśmy na wczasach też ma takie same objawy. I wymyśliłam, że to z tamtejszej hotelowej klimatyzacji.
      Mam nadzieję, że nasza miesięczna walka o spokojny sen zostanie wygrana, a ten post pomoże jakiemuś innemu bąbelkowi, którego męczy wieczorny kaszel.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka