Dodaj do ulubionych

Kalosze na zime?

20.09.11, 15:17
Mój syn ma kalosze Lemigo, leciutkie z ciepłą skarpetą. Uwielbia je wiec pozwalam mu w nich chodzić nawet jak nie jest mokro. Pomyśłam o zakupie jakiś sniegowców na zime, podobnych stylem do ulubionych kaloszy . No i tak się zastanawiam ale nie wiem czym się zasadniczo różnia od kaloszy.... tez pianka plus ocieplenie.
Dzieciak może nosic ocieplane kalosze zimą jak podstawowy but? Jak noga się czuje w tej piance przy minusowej temperaturze? Jest ciepła wewnętrzna skarpeta plus karpeta frotte na stopkę.
Oczywiście wydawało mi się to na początku absurdalnym pomysłem ale jak sie dłużej zastanawiam to sama nie wiem. Przeciez w takich sniegowcach stopa również nie "oddycha".
W zeszłym roku miał kozaczki Bartka z sympatexem, nie znosił ich....
Obserwuj wątek
    • donkaczka Re: Kalosze na zime? 20.09.11, 16:01
      w ubieglym sezonie przewilay sie wlasnie te kalosze jako opcja butow zimowych i ja w tym roku postanowilam dzieciom kupic wlasnie kalosze, ciut za duze, plus welniane skarpetki, zamiast ecco czy innych goretexowych butow
      u nas snieg nie pada wystarczajaco dlugo, zeby zamoryzowaly sie buty za 70 euro, a potrzebuje 3 pary, wiec pomysl z kaloszami mi sie podoba
      zreszta, na polska zime tez bym pewnie kupilam, zimowe buty zawsze mni frustrowaly relacja ceny do czasu uzywania wink
      • ancymon123 Re: Kalosze na zime? 20.09.11, 16:32
        Są takie kaloszo-kozaki ocieplane najróżniejsze: allegro.pl/sniegowce-rewelacja-na-snieg-i-deszcz-kolory-28-i1826169129.html
        allegro.pl/quechua-buty-zimowe-sniegowce-dla-dzieci-28-29-i1814333256.html
        Bartek też ma: www.sklep.bartek.com.pl/pl/product/16703/t-8414407i.html
        Ja kupiłam rok temu cudne Nexta, z futerkiem w środku- niestety za małe i sprzedałam, nie wiem więc jak się sprawdzają. W tym roku, jak trafię, to kupię.
        • takasobieja79 Re: Kalosze na zime? 20.09.11, 18:37
          Ja mieszkam w Uk u nas Zima jest zimna ale mokra , kupilam corce w zeszlym roku kozaczki plus wlasnie takie kalosze ocieplane. Sprawowaly sie rewelacyjnie. Niestey tych co rok temu juz next w ofercie nie ma wiec kupilam inne takiesmile
          www.next.co.uk/x482712s7#499587x48
          Beda przedewszystkim na przedszkolne podworko.
          • mozyna Re: Kalosze na zime? 20.09.11, 18:59
            W UK kalosze to podstawa! smile Na caly rok sie nadaja. Jak zeszlej zimy spadl snieg, to mlody wlasnie kalosze zalozyl na nogi.
          • mikams75 Re: Kalosze na zime? 20.09.11, 19:10
            takie kalosze-sniegowce sa fajne na taki blotny-rozpackany snieg i temperatury ok. 0 st.
            I raczej nie na bardzo dlugie spacery - noga sie w tym poci a spocona noga szybciej marznie.

• naomi19 Re: Kalosze na zime? 20.09.11, 21:09
      Jak można nie znosić Batrowych 'sympateksów'? Dlaczego ich nie znosi?
      Jak dla nas, sa to idealne buty na zimę- nie przemokną, ciepłe, wygodne. W tym roku też kupię.
      • tempera_tura Re: Kalosze na zime? 21.09.11, 11:31
        Kupiłam je bo też wydawały mi się ok. Nie wiem czemu nie znosił, nie potrafil mówić więc pewnie sie nie dowiem jużsmile Nie chciał ich zakładać, zdejmował, walka była z tymi butami ciągle.
    • bluea.nne Re: Kalosze na zime? 20.09.11, 21:24
      moje dziewczyny też mają te kalosze i je uwielbiająsmile
      hmmmm, mówisz, że na zimę...wink
    • pysio.koszmarek Re: Kalosze na zime? 20.09.11, 21:53
      Z własnego doświadczenia wiem, że kalosze nie są najlepszym pomysłem na zimę. Są śliskie, nawet z ociepleniem nie trzymają ciepła i można się nieźle w nich wyrżnąć. Nie kupowałam jeszcze zimowych butów dla dziecka ale kalosze raczej odpadają.
      • donkaczka Re: Kalosze na zime? 20.09.11, 22:05
        zalezy od kaloszy
        wspomniane lemigo maja antyposlizgowe podeszwy
    • gardenia_nowak Re: Kalosze na zime? 20.09.11, 22:07
      Ja kupuję synowi kaloszko-kozaczki z Chicco. Miał dokładnie ten sam fason, co tutaj:
      allegro.pl/chicco-sniegowce-kozaczki-jak-nowe-rozmiar-24-i1821201490.html
      Obecnie będzie donaszał coś b. podobnego do tego butka (też Chicco) - tylko u nas inne kolory:
      allegro.pl/chicco-sniegowce-21-brazowe-bez-krem-latte-i1822038576.html
      A jak wyrośnie to znowu uderzę pewnie tam - koło grudnia są spore przeceny (miły jest, że na przeceny akurat rośnie, nie?) i butki zamiast 200 z czymś kosztują 100 z czymś. Dla mnie optymalne przełożenie jakości do ceny i wygody dziecka, ale to tylko moja opinia smile

A kaloszki ze skarpetą nosił tylko, kiedy było powyżej zera i b. mokro. U nas śniegu leży sporo w zimie i długo - przynajmniej 2 m-ce, więc ma sens posiadanie cieplejszych kozaczków.
    • slonko1335 Re: Kalosze na zime? 20.09.11, 22:16
      Dla mnie kalosze, śniegowce są na przejście do przedszkola, sklepu, wyjście na poskakanie na kałuże, no na krócej w każdym razie a nie pół dnia. Jak idziemy na kilka godzin na śnieg, sanki i dzieci nie będą dłużej ściągać to wolę zdecydowanie jakieś oddychające buty.
      • hugo43 Re: Kalosze na zime? 20.09.11, 23:21
        ja zakupilam sniegowce w decathlonie.jak sie nie sprawdza,to trudno.nie bedzie mi zal,bo tanie byly.zakupilam tez zimowe buty z membrana.bedzie nosil na zmiane.
    • matka_karmiaca Re: Kalosze na zime? 21.09.11, 11:41
      Moja siostrzenica przechodziła jedną zimę w ocieplanych najzwyklejszych Demarach, siostra mówi, że po powrocie ze spaceru nóżki były ciepłe i suche i rekomenduje mi tę opcję.
      • takasobieja79 Re: Kalosze na zime? 21.09.11, 12:54
        ja corce kupilam tez skarpetki podobne do tych, sama tez takie posiadam
        :

www.littletrekkers.co.uk/shop/index.php/flypage/14077/f86d1da0f0416197e1d9e2294ec839b1/description/1700
        U nas w Uk zima bez kaloszow odpada tu czesto jest zimno okolo 5 st i leje , jak po deszczu spacerowalam z mala to kalosze z ta skarpetka dla mnie, dla malej ocieplane kaloszki
    • marghot Re: Kalosze na zime? 21.09.11, 13:02
      wg mnie kalosze mogą się ślizgać po sniegu, śniegowce powinny mieć podeszwę antypoślizgową
      • stefa_ja Re: Kalosze na zime? 21.09.11, 14:57
        Kalosze z wkładką nie nadają się na zimę, ponieważ noga w nich nie oddycha. Jak nie oddycha, to się poci i marznie. Poza tym guma nie jest dobrym izolatorem ciepła. Jak już chcesz coś podobnego to ostatecznie kup śniegowne Demar - dół kaloszowaty, a góra materiałowa, jest dużo modeli do wyboru.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka