Dodaj do ulubionych

gorączka przez 6 dni

15.11.11, 15:37
Mój 3,5 letni synek od środy wieczorem ma gorączkę. W piątek widział go lekarz pediatra i stwierdził jedynie, że ma mocno czerwone gardło i że to infekcja wirusowa. W niedziele, jak gorączka dalej się utrzymywała, pojechałam na ostry dyżur pediatryczny do szpitala. Synek gruntownie przebadany dostał antybiotyk augmentin, lekarz stwierdził jedynie zapalenie jednego ucha. Płuca ok, gardło lepsze. Synek jest w dobrym stanie ogólnym, ma trochę mniejszy apetyt, ale poza tym ok. Kiedy spada mu gorączka bawi się normalnie. Dzisiaj na własną rękę zrobiłam badanie moczu, wyniki jutro. Od wczoraj od 18.00 nie miał gorączki, ale dziś o 14.00 znowu 38.6. Już trochę nie mam pomysłu co jeszcze mogę zrobić, wydaje mi się, że po 2 dniach antybiotyku nie powinno już być gorączki. Wiem, że forum nie zastąpi lekarza, ale chciałam się spytać, czy może któraś z Was miała podobny problem i co ewentualnie jeszcze mogę zbadać, żeby niczego nie zaniedbać. Dotychczas chorował mało i z reguły po 3 dniach bez antybiotyku gorączka mijała. Teraz poszedł do przedszkola, więc pocieszam się, że może trafił go jakiś wyjątkowo paskudny wirus przedszkolny, ale nie jestem spokojnasad
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: gorączka przez 6 dni 15.11.11, 16:01
      Antybiotyk nie jest lekiem przeciwgoraczkowym. Czy w tym szpitalu potwierdzili badaniami infekcje bakteryjna, czy dali ten antybiotyk tak na wszelki wypadek? Zwlaszcza, skoro z dzieckienm poza goraczka wlasciwie juz lepiej bylo?
      U nas teraz jakis taki paskudny wirus panuje, ze jak mnie dopadl, to trzyma juz ponad 5 tygodni. poltora tygodnia mialam goraczke w okolicach 40 stopni, potem tylko stan podgoraczkowy 37,4-38,0. Temperatura zaczela mi sie normowac dopiero kilak dni temu. lekarz stwierdzil, ze przy mojej astmie to calkiem normalneuncertain Mlodego tez dopadlo, wysoka goraczke( dobrze powyzej 39) mial bity tydzien, z tego co sie orientuje, to wsrod jego kolegow tez niektorzy tak chorowali.
      • bobusie Re: gorączka przez 6 dni 15.11.11, 17:41
        A robiliście badania w kierunku mononukleozy?
      • julka1967a Re: gorączka przez 6 dni 15.11.11, 21:09
        Moja siostra jest lekarzem i gdy pojawia się wysoka gorączka zawsze daje swoim dzieciom antybiotyk. Kiedyś zmarło w jej szpitalu 9 miesięczne dziecko na sepsę i jest przewrażliwiona już na tym punkcie. Mówiła mi niedawno, że znowu maja dziewczynę z sepsą, rokowania były bardzo złe, nie pytałam czy przeżyła. Wieczorem wysoka gorączka, następnego dnia stan krytyczny. Kazała mi iść zaszczepić dziecko przeciwko meningokokom.
    • klubgogo Re: gorączka przez 6 dni 15.11.11, 18:35
      Ja radzę zawsze poczekać na wynik moczu.
      • buba.it Re: gorączka przez 6 dni 15.11.11, 18:52
        Dzięki za pomoc. Wyniki moczu będą jutro, jeżeli będą ok, to może rzeczywiście zrobię badanie krwi pod kątem mononukleozy. Infekcje ucha stwierdził lekarz zajrzawszy do ucha. Byłam zaskoczona, bo wydawało mi się, że infekcje uszu u dzieci są bardzo bolesne, a synek nie zachowywał się jakby coś go bolało, no ale nie będę przecież dyskutować z lekarzem na pogotowiu. Jak patrze na niego podczas zabawy to wygląda na zupełnie zdrowe dziecko, a jednak od czasu do czasu wraca ta gorączka. Pocieszam się, że skoki gorączki są coraz rzadsze (ostatnio w odstępie 20h), co sugeruje, że infekcja (jaka by nie była bakteryjna czy wirusowa) wygasa, no ale dopóki są nie mogę być spokojna. Czytałam jeszcze w internecie o infekcjach wywoływanych przez adenowirusy, które u dzieci mają postać gorączki gardłowo-spojówkowej, która może utrzymywać się kilka dni i to by częściowo pasowało do naszego przypadku, bo na 2 dni przed pojawieniem się gorączki mały wrócił z przedszkola z zaropiałymi oczkami. Po płukaniu solą fizjologiczną oczka wróciły do normy, no ale potem nagle zagorączkował. Tyko nie pasuje mi do tego zapalenie ucha...nie wiem, pozostaje mi poczekać na wyniki badania moczu i jak będą dobre a gorączka wróci, robić dalsze badania
    • bluea.nne Re: gorączka przez 6 dni 15.11.11, 20:36
      moje chorują raz na rok, ale zawsze mają gorączkę 6-7dni; nigdy nie dostały antybiotyku;
    • melancho_lia Re: gorączka przez 6 dni 15.11.11, 20:56
      Ja ostatnio przerabiałam takie "cudo" ze swoja trzylatką. Gorączka na poziomie 39 st, lekko czerwone gardło, poza tym objawow innych brak. Mocz czysty, osłuchowo ok. Nasz pediatra kazal obserwować i zbijac temp. Jeśli 7 dnia nadal będzie gorączka pojawić się do kontroli i zapewne antybiotyk. Po 6 dobach młoda się spociła jak mysz i gorączka znikła. MOże to jakieś wirusowe paskudztwo i tyle?
      • buba.it Re: gorączka przez 6 dni 15.11.11, 21:04
        Dzięki dziewczyny, trochę się uspokoiłam, że tak długo utrzymująca się gorączka niekoniecznie oznacza coś złego i że może tak być przy zwykłej infekcji wirusowej. Wygląda na to, że po prostu miałam szczęście wcześniej, że nigdy mały nie gorączkował dłużej niż 3 dni. Po rozmowie z pediatrą mononukleoza raczej wykluczona, bo brak typowych objawów jak powiększone węzły chłonne i wątroba, pozostaje czekać na wyniki badania moczu i mieć nadzieję, że gorączka już nie wróci.
    • q_fla Re: gorączka przez 6 dni 15.11.11, 21:20
      Podawałam tylko Nurofen, gdy temperatura siegała 39 stopni i nic poza tym, takie miałam zalecenie pediatry. Przeszło po tygodniu.
      • batutka Re: gorączka przez 6 dni 15.11.11, 22:47
        Nie bardzo rozumiem: dziecko ma dziś 38,6 i idzie do przedszkola?
        • batutka Re: gorączka przez 6 dni 15.11.11, 23:04
          Chyba jednak źle zrozumiałam z tym pójściem do przedszkola.
          Ok, moja córka miała niedawno podobnie. Wyjątkowo paskudny wirus, który trzymał długo. Niby czuła się dobrze, gardło, płuca ok, ale gorączka trzymała długo - prawie tydzień.
          Na początku gorączka utrzymywała się cały czas, pomagał nurofen. Po paru dniach w ciągu dnia nie było gorączki, za to pojawiała się w nocy (39 stopni). Robiliśmy trzy razy badania krwi, szczególnie crp (żeby sprawdzić czy to wirus, czy bakteria, bo nie chciałam bez powodu podawać antybiotyku), badania moczu. Wszystko ok. Trochę się denerwowałam tą utrzymującą się gorączką, aż w końcu jakiegoś 7 dnia ustąpiła sama smile
          • buba.it Re: gorączka przez 6 dni 15.11.11, 23:07
            Nie nie chodzi do przedszkole i jak mniemam prędko nie pójdziesad to Twoja Córeczka miała coś podobnego jak mój synek, też przez kilka dni gorączka a potem tylko co jakiś czas skok temperatury. Ale skoro u mnie lekarz stwierdził zapalenie ucha to musiałam dać antybiotyksad
            • batutka Re: gorączka przez 6 dni 15.11.11, 23:12
              Powiem Ci jedno: lekarze czasem się mylą. Ze dwa lata temu u mojej starszej córki lekarz stwierdził zapalenie ucha, a okazało się,że się pomylił. Ucho było zaczerwienione od infekcji wirusowej. Dwóch innych lekarzy wykluczyło zap.ucha. Ja nie mówię,że u Was jest tak samo, ale może...
              Jeśli to jednak sama infekcja wirusowa, to antybiotyk nie pomoże.
              Zdrówka życzę.
    • bacha1979 Re: gorączka przez 6 dni 16.11.11, 08:24
      Moje dziecko 2 lata temu zaliczyło taką długa gorączkę- od środy do następnego poniedziałku (akurat poniedziałek wielkanocny). Byliśmy u lekarza, zrobiliśmy badanie moczu (wyszedł OK), nie dostała antybiotyku. Przeszło samo i nie wróciło.
      • buba.it Re: gorączka przez 6 dni 16.11.11, 08:43
        Dziś w nocy znowu miał 38 ale gorączka spadła sama, bez podawania leków. Teraz tez obudził się i ma 37.8 no i czekam co będzie dalej. Wydaje się, że albo antybiotyk za słaby (jeżeli to infekcja bakteryjna) albo to po prostu wyjątkowo wredny wirus, który jednak słabnie, bo dziecko samo sobie radzi z gorączka i nie jest ona taka wysoka. No nic, może wynik badania moczu coś mi powie. Jeżeli będzie ok, pozostaje mi chyba jeszcze zrobienie crp, żeby wykluczyć zakażenie bakteryjne i rtg płuc, no ale narazie zobaczę jak będzie z gorączką, czy będzie rosła, czy nie, bo może to, że nie przekracza już 38 i sama spada to dobry znak. Dzięki wszystkim za pomoc
        • mamka30 Re: gorączka przez 6 dni 16.11.11, 09:33
          jesli chodzi o gorączkę to nigdy nie panikowałamz tego powodu ale do czas kiedy moj 5-latek dostal rano gorączki 39 i zero innych dolegliwości..Po 3 dniach gorączka nie spadala i kształtowała sie 39-39,5 mimo iz mial podawany czopek z pyralginy(spadła do 38,9 i za chwilke znowu rosla).Wezwalam swoja lekarke , ktora natychmiast zabrala go na oddzial pod kątek zrobienia badania krwi z nastawieniem na badanie CRP (czy czasem nie ma bakterii oraz badania na posiew krwi by wykluczyc sepse..Dostal od razu jeden antybiotyk dozylny , potem drugi i dopiero po drugim antybiotyku zaczela dopiero spoadac gorączka...Lezelismy w szpitalu 7 dni , badan to mial tyle robionych ze szok(typu wymaz z nosa, gardal, przes.pluc, Echo i Ekg serca, badania w kierunku boleriozy i jeszcze mnostwo innych bo nie wiedzieli skad ta utrzymująca sie gorączka a CRP bylo wysokie stad tez te wszelkie badania..W koncu tez wykluczyli i sepse ale fakt jest taki ze do domu dostal 3 antybiotyk i lekarka nam powiedziala ze moze juz sie cos niedobrego zaczelo dzial ale natychmiastowa reakcja zapobiegla temu..Oczywiście dodam ze nie kazda gorączka tak sie moze konczyc ale dla mnie jest juz czyms niepokojącym utrzymujaca sie gorączka dosc dlugo i tak wysokasmile
          • olus22 Re: gorączka przez 6 dni 16.11.11, 11:21
            moja córka jak gorączkowała tak długo to zrobiliśmy jej prześwietlenie płuc i się okazało że ma zapalenie płuc
    • lula_p Re: gorączka przez 6 dni 16.11.11, 11:51
      mój synek w zeszłym roku, przy ostrym zapaleniu ucha miał utrzymującą się przez ponad tydzień gorączkę. Przez 3 dni utrzymywała się prawie non stop, potem była coraz słabsza i po coraz dłuższym okresie powracała. Brał wtedy augmentin, po tygodniu lekarz zmienił antybiotyk (już nie pamiętam na co)
      • buba.it Re: gorączka przez 6 dni 16.11.11, 16:34
        Badanie moczu nie wykazało żadnych nieprawidłowości. Gorączka też się nie pojawiła do tej pory, więc pomału zaczynam myśleć, że może już ta nieszczęsna infekcja się kończy. Pomału też oswajam się z myślą, że być może nigdy się nie dowiem, co to naprawdę była za infekcja. Mały bawi się, je normalnie i generalnie poza tym, że na buzi jest bardzo mizerny wygląda ok. Jeszcze się nie cieszę, bo wiem, że gorączka może wrócić, ale na chwilę obecną nie jest źle.
    • shige Re: gorączka przez 6 dni 16.11.11, 16:42
      Powinna Pani zrobić CRP oraz badanie krwi z rozmazem.Można też zrobić badania w kierunku mononukleozy bo to może być przyczyna przedłużającej się gorączki.
      • buba.it jest ok:) 17.11.11, 11:29
        Dziś już odetchnęłam, mały spał całą noc i wstał bez gorączki, bawi się i je. Nie wiem, czy w tej sytuacji jest sens robienia badania krwi, tym bardziej, że lekarz wykluczył mononukleozę w badaniu ogólnym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka