Dodaj do ulubionych

polecicie gry granna dla 2,5 i 3,5 latka?

17.11.11, 09:46
czy dzieci są nimi zainteresowane? czy są zajmujące?
myślałam o stuku puku ale boje się o 2,5 latke i pinezki
co wy byście poleciły drogie mamy bo większość tych gier jest dla starszych dzieci.
gra o zamku? dzień i noc? wyszywanki?
poproszę o opinie
Obserwuj wątek
    • annek2 Re: polecicie gry granna dla 2,5 i 3,5 latka? 17.11.11, 09:48
      U nas triumf święcą "Dzień i noc" i "Patyczaki" . Synek ma 3 lata.
    • malina.25 Re: polecicie gry granna dla 2,5 i 3,5 latka? 17.11.11, 09:49
      Mamy Domino kolory, Lotto dom smile jedna i druga od roku w użyciu smile
      Wczoraj zakupiłam Memo zabawki - też na pewno się sprawdzi, bo mamy już inne memo...
      • ewela345 Re: polecicie gry granna dla 2,5 i 3,5 latka? 17.11.11, 09:57
        koleżanka bardzo sobie chwali Kot w Worku i Gdzie jest Żabka
        zamierzam na Święta zakupić jedną z nich smile
    • leneczkaz Re: polecicie gry granna dla 2,5 i 3,5 latka? 17.11.11, 10:02
      A musi być granna?
      • upartamama Re: polecicie gry granna dla 2,5 i 3,5 latka? 17.11.11, 10:36
        dużo się nasłuchała, że granna są fajne i pouczające
        zaproponuj jakąś inną jeśli masz sprawdzoną
        • leneczkaz Re: polecicie gry granna dla 2,5 i 3,5 latka? 17.11.11, 11:11
          No bo Ty masz takie maluchy.. Więc ja bym poleciła gry ravensburger:
          - Lotti Karotti
          - Kiki Riki
          - Bobra Billy

Teraz chcę kupić 'Nie pękaj prosiaczku' i jakieś Hop Hop Frog...

Memo to wiadomo, że każdy gdzieś tam ma i jest wszędzie... wink
          • ma_niusia Re: polecicie gry granna dla 2,5 i 3,5 latka? 17.11.11, 11:12
            My mamy "Mój pierwszy quiz" ale na długo go nie zajmie, szybko się nudzi.
          • super-mikunia Re: polecicie gry granna dla 2,5 i 3,5 latka? 17.11.11, 11:27
            lotti karotti u nas się nie sprawdziła; brak zadań, TYLKO jedna dziura gdyby miała więcej to i może; generalnie grzybobranie to przy lotti to jest naprawdę ekscytująca zabawa wink
            • koza_w_rajtuzach Re: polecicie gry granna dla 2,5 i 3,5 latka? 06.02.12, 09:10
              > lotti karotti u nas się nie sprawdziła; brak zadań, TYLKO jedna dziura gdyby m
              > iała więcej to i może; generalnie grzybobranie to przy lotti to jest naprawdę e
              > kscytująca zabawa wink

jak to tylko jedna dziura? Jak wychodzi Ci marchewka, to przekręcasz nią i dziura może być w różnych miejscach, nigdy nie wiadomo czy się nie wpadnie wink. My trochę z córką naginamy zasady i jak wychodzi marchewka, to wtedy dwukrotnie nią przekręcamy, dzięki czemu jest większa adrenalina wink))
          • patir23 Re: leneczkaz 17.11.11, 11:52
            Jak kupisz piggy pop to zdaj relacje moj ciagle mowi ze chce ta gre.
            • upartamama Re: leneczkaz 17.11.11, 12:18
              ja na przykład kupiłam rok tem bratanicy bobry i szał był tylko w pierwszy dzień bo bardzo tę grę chciała (9 lat) jej brat (6 lat) tez się nie zainteresował.

A gra nie wystrasz psa to już dla nich totalna porażka bo plansza mała pionki też a pysk psu spadał nie wtedy co potrzeba.
              • leneczkaz Re: leneczkaz 17.11.11, 12:33
                No ale nie porównuj 6/9 lat do 2/3.
                Mój 3-latek szaleje za nią... Ale ona zajmująca już dla starszaka precyzyjnego nie będzie. 3-latek co to kijem dziobie i non stop rozwala tamę jest ucieszony. Choć w sumie i mi non stop spada i lubię w nią grać.
                A kiki riki to już w ogóle szał. Nawet jak ledwie zipię po całym dniu a słyszę, że chłopaki grają to biegnę dołączyć tongue_out
    • super-mikunia Re: polecicie gry granna dla 2,5 i 3,5 latka? 17.11.11, 11:04
      Ranking mojego syna gier granna:

1) Mój pierwszy quiz (naj, naj gdy się pytamy w co chce zagrać zawsze w to)

2) Memo (ostatni zakup też czasem o to poprosi)

3) Mysie rysie (proste łatwe i przyjemne)

4) Kot w worku( bez szału, zagra, nawet nieźle się bawi, ale mnie z kolei drażni, że on podgląda tongue_out szybko kończymy tą grę )

5) Grzybobranie (zawsze jest sprzeczka o muchomory i grzybki; w połowie drogi już mu się nudzi i rzuca kostką tak, żeby zbić grzyby tongue_out na odwrocie plansza z zadaniami - wszyscy nieźle się bawimy)

3) Już czytam; Dzień i noc; za moją namową..
      • sonrisa06 Re: polecicie gry granna dla 2,5 i 3,5 latka? 17.11.11, 11:10
        A mnie się zdaje, że jeśli chodzi o gry to wszystko zależy od dziecka.
        Kupiłam polecany i zachwalany Mądry zamek i .. leży.
        Kupiłam Grzybobranie - też średnio, córka znacznie bardziej lubi tą grę po drugiej stronie planszy.
        Kupiłam Kota w worku chociaż opinie miał kiepskie i ... strzał w dziesiątkę! Długo ta gra była ulubiona.
        Teraz wyparła ją gra Skubane Kurczaki. Niby jest napisane, że od 4 lat, ale nie wiem dlaczego? Nie trzeba liczyć ani czytać, gra w sumie oparta na podobnej zasadzie jak Memo.
        • puellae_2007 Re: polecicie gry granna dla 2,5 i 3,5 latka? 17.11.11, 11:20
          A o tym stuku-puku ktoś sie wypowie bo tez się zastanawiam nad kupnem?
          • super-mikunia Re: polecicie gry granna dla 2,5 i 3,5 latka? 17.11.11, 11:28
            koleżanka poleca, ja tez się przymierzam do kupienia..
          • gwen_s Re: polecicie gry granna dla 2,5 i 3,5 latka? 17.11.11, 12:07
            ja kupuję na święta na 3,5 latka, wcześniej bałam się zaryzykować ze względu na pinezki a że szałaput z niego niezły to nie widziałam dobrze kończącej się zabawy smile
            Na mikołaja kupujemy 3traki, a na urodziny kupię mu guzik z pętelką, gdzieś pomiędzy wcisnęłabym gdzie jest żabka, aczkolwiek zastanawiam się czy on już nie za duży smile
    • matka_karmiaca Re: polecicie gry granna dla 2,5 i 3,5 latka? 17.11.11, 11:23
      Wyszywanki (de facto obrazki z dziurkami + kolorowe sznurowadła) kupiłam siostrzenicy i szału nie było.
      • aguar Re: polecicie gry granna dla 2,5 i 3,5 latka? 04.02.12, 12:22
        Fajny wątek. Mój 2,5 - latek bardzo ładnie układa Dzień i noc, tzn. zadania dzienne (już od kilku tygodni dużo czasu sam przy tym spędza) i zastanawiam się czy Auto albo Mądry zamek nie byłyby jeszcze dla niego za trudne. Poza tym gramy w taką prostą grę planszową Pracowite pszczoły, leniwe żaby i w Grzybobranie, a także w Piotrusia i domino. Teraz zamówiłam mu Totti karotti, pod wpływem lektury tego wątku, ciekawe czy zaskoczy. Jego kuzynka ma Kiki riki i to dla mojego jeszcze ciut zbyt skomplikowane...
    • marlenka_p Re: polecicie gry granna dla 2,5 i 3,5 latka? 04.02.12, 13:19
      Mamy grę w kolory "Tęcza" i mojej bardzo się podoba. Ma prawie 3 lata.
      • bbuziaczekk Re: polecicie gry granna dla 2,5 i 3,5 latka? 04.02.12, 14:16
        Moj 3 latek ma stuku puku i bardzo to lubi ale zamiast mloteczkiem to woli wpinac palcami pinezki
        Mamy tez Tecza gra w kolory ale jeszcze jej nie uzywalismy (dzis wieczorem zagramy pierwszy raz)
        • koraba30 Re: polecicie gry granna dla 2,5 i 3,5 latka? 06.02.12, 12:38
          A jaki ma wymiar ta tabiczka k0rk0wa?
    • maesstra Re: polecicie gry granna dla 2,5 i 3,5 latka? 04.02.12, 22:15
      my mamy gdzie jest zabka? córka mając 2 lata w to już umiała grać tzn odszukiwać te przedmioty, teraz gramy w to bardzo zmodyfikowanie np. rozkładamy obrazki wizerunkiem do podłogi i ja losuje i opsuje wylosowaną rzecz a córka zgaduje co to jest, nazywamy też i opisujemy po angielsku prostymi słowami. Pewnie wiele gier moża zmodyfikować.
    • sueno Re: polecicie gry granna dla 2,5 i 3,5 latka? 05.02.12, 19:28
      Polecam Mała Wielka mYszka, moj 2,5 latek codziennie sie nia bawi. Uczy sie przeciwienstw, zadaje mu duzo pytan dotyczacych obrazkow.
      Jeszcze mamy Memo A do Z te super, szybkie szukanie obrazkow i opowiadanie co jest na obrazkach.
    • agnieszka77_11 Re: polecicie gry granna dla 2,5 i 3,5 latka? 11.02.12, 18:57
      My zaczęliśmy od Memo Zabawki i Lotto Dom Granny. Później w ruch poszły Gdzie jest Żabka, Mała Wielka Myszka, Pory Roku (ale ta gra jest według mnie średnia), Figuraki, Tęcza, Bim Bom, Mój Pierwszy Quiz.
      Mamy też gierki z Trefl - Domino, Skojarzenia (bardzo fajna, polecam) oraz Znaki Drogowe Maxim i Wesoły Pociąg Tnn (świetne do nauki liter).
      I jeszcze mamy z Granny Dzień i Noc. Na razie to wszystko co mamy, ale planuję dokupienie kolejnych gierek, bo mój synek bardzo lubi z nami grać.
    • scarlett74 Re: polecicie gry granna dla 2,5 i 3,5 latka? 11.02.12, 19:55
      to może nie są typowe gry, ale moi je lubili:patyczaki-układanie z patyczków różnych obrazków, gdzie jest gacek-szukanie małego obrazka na duzym obrazku, tęcza-układanie kolorów.I własnie się zastanawiam czy by nie kupić wyszywanek. Mamy też sporo gier dla starszaka i córcia gra ze mną w druźynie, ale szybko się nudzi i zostawia mnie na pastwe losu. Aha, z gier dla małych lubi pędzące żółwie, krótki etap gry.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka